2023-07-07 22 瀏覽
呢間拉麵舖真係要推介一下,喺灣仔中午食飯嘅時間來,喺出面都已經好多人排緊隊。間舖頭位於灣仔好旺嘅利東街隔離嘅廈門街。首先,我想讚呢間舖頭嘅老闆同職員服務態度超好(好多時呢樣係最吸引我嘅)!舖頭有好多款拉麵,我揀咗最原味嘅一虎定春拉麵同餃子。個拉麵嘅湯底係濃郁嘅豬骨湯,一般來講有啲拉麵舖都會煮得好鹹,但係呢個湯底絕對唔會。麵條本身爽口彈牙,而且可以食得出佢唔會浸到好耐。拉麵本身有爽口切絲黑木耳,再配合精製流心蛋。主角豚肉烹調同醃製都非常精準,係好難得可以食到有豬味嘅豚肉。另外餃子亦都係皮薄餡靚,煎落個底唔會太燶,又係啱啱好。整間餐廳都好符合日本人做嘢特性,有日本風味。值得推介!
舖頭有好多款拉麵,我揀咗最原味嘅一虎定春拉麵同餃子。
另外餃子亦都係皮薄餡靚,煎落個底唔會太燶,又係啱啱好。
整間餐廳都好符合日本人做嘢特性,有日本風味。值得推介!
2023-07-07 22 瀏覽
這家拉麵店以其傳統的日式風格裝潢和舒適的用餐環境,讓食客感受到了一種來到日本拉麵店的錯覺。我們先品嚐了特選自家湯底拉麵。這碗拉麵給人一種濃郁而又柔和的感覺。湯底呈現濃稠的豬骨湯底,充滿著豐富的肉香和骨髓的香氣。它不僅經過長時間的熬煮,還添加了多種香料和調味料,使得湯底更加豐富味美。每一口都充斥著深邃的湯汁,令人回味無窮。搭配的麵條則非常有嚼勁,彈牙的口感使整碗拉麵更加完美。接著,我們嚐試了海老虎秘製蝦味配櫻花蝦拉麵。這碗拉麵充滿了海鮮的風味,讓人滿足不已。櫻花蝦的加入則帶來了一絲香氣和微妙的口感,讓整個味覺體驗更加豐富。湯底與配料的完美結合使得這碗拉麵成為了一場味覺盛宴。我們對灣仔一虎拉麵的服務印象深刻。服務員熱情友好,不僅專業地為我們介紹菜單,還細心解答我們的問題。無論是用餐環境還是服務質量,一虎拉麵都讓人感受到了他們對每一位顧客的用心。一虎拉麵是一家值得一試的日式拉麵店。無論是特選自家湯底拉麵還是海老虎秘製蝦味配櫻花蝦拉麵,每一碗都展現了他們對食材和烹飪的精湛技藝。如果你是一個對美食充滿好奇心的人,我強烈推薦你到灣仔一虎拉麵品嚐他們的拉麵,相信你不會失望的!

2023-07-06 25 瀏覽
終於試左一虎既檸檬拉麵,之前次次行經都十幾廿人排隊所以放棄咗!其實附近都好多小店餐廳,都幾有特色,有時諗唔到食咩,就會到附近搵食!今次係星期五晚7點左右,見前面只有兩個人排,係機會啦飛雲!店內空間不大,大概只有十多個座位,唔怪得之前成日排長龍。 一虎特選拉麵🍜 $143特選拉麵有齊晒咁多款配菜,有糖心蛋,叉燒,筍,紫菜,木耳同埋好多嘅蔥!份量十足!糖心蛋係有流心效果,食落口會有少少漿口口感!簿切叉燒有四片,肥瘦適中,肉質軟林。豬骨湯底味道香濃又不會過鹹,選了粗麵,拉麵口感Q彈順滑。檸檬拉麵 🍋$ 106初初覺得檸檬拉麵有啲詭異,不過見咁多好評即管試下。食落又幾OK,無想像中咁酸,係酸酸地又鹹鹹地嘅檸檬味,感覺都幾清新,適合夏天食,食到段尾會覺得酸味重左,應該係因為檸檬浸泡時間長左,唔想咁酸可以自行夾起部分檸檬。下次想試蒜頭拉麵!😜

一虎特選拉麵🍜 $143

檸檬拉麵 🍋$ 106

下次想試蒜頭拉麵!😜

2023-06-30
10 分鐘 (堂食)
  • 一虎特選
  • 檸檬拉麵
2023-07-06 18 瀏覽
今次去咗一個大排長龍嘅灣仔拉麵店🍲當日好彩大約6:30去到,所以等幾個就可以入到,食完出返嚟嘅時候見到已經起碼有10個人等緊。🍜一虎拉麵入面有糖心蛋叉燒勁多蔥同埋勁多木耳。首先飲一口湯底,豬骨湯底濃郁,落咗少少香油,但係唔會感覺好油膩,另外我仲食到有少少醬油味但係唔係好重。湯底係掛麵嘅,麵嘅口感啱啱好。另外佢會有紅薑絲同辣芽菜可以配嚟食,如果食得辣嘅話,建議可以試吓辣芽菜因為好過癮。🍋檸檬拉麵睇落好似有啲怪,但食落其實一啲都唔怪,佢個湯底加咗啲檸檬汁亦都有幾片檸檬喺上面,個湯底冇咁杰身。食落有少少酸酸地,但係感覺係比較清新。另外我哋仲揀咗檸檬可樂同埋檸檬茶,一齊食檸檬🤣🥟煎餃子個底煎得啱啱好,唔會太過焦黑,幾好食。

🍜一虎拉麵

🍋檸檬拉麵

🥟煎餃子
個底煎得啱啱好,唔會太過焦黑,幾好食。
🌼 鮪魚拉麵 ($108)在這碗拉麵中,湯頭是用鮮美的鮪魚熬製而成,味道濃郁,卻又不失清爽。拉麵的麵條口感絕佳,彈牙而有嚼勁。🌼 餃子 ($48)餃子皮薄馅優,皮薄而有韌性,煎得恰到好處,外酥內軟。而餡料則是豐富多樣,口感濃郁多汁。搭配上一碗清爽的鮪魚拉麵,這個組合簡直是夏日美食的絕配。在這裡,我還要特別提一下他們的服務。服務人員態度親切,熱情周到,不僅讓人享受到美味的拉麵與餃子,更能感受到賓至如歸的氛圍。◇◇◇◇◇◇◇◇◇

🌼 鮪魚拉麵 ($108)

🌼 餃子 ($48)

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

2023-07-05 17 瀏覽
夏天咁熱又想食拉麵,梗係要食一碗清新嘅檸檬豬骨湯拉麵啦!仲要原來香港唔係好多間拉麵舖有供應!特登出到灣仔食拉麵,果然冇令我失望!檸檬拉麵 $106祕製檸檬醬跟自家製豬骨湯的完美配合,再配埋一片片新鮮檸檬,味道超特別!蒜頭拉麵 $113用蒜頭熬製湯底亦都係一個新嘅味道,蒜頭分為兩種,有煮成軟嘅亦有比較生辣嘅!整個湯底都充滿着蒜油香味,配上一啖彈牙嘅拉麵一絕! 檸檬可樂 $12第一次見黃色盤嘅檸檬可樂!鍾意飲可樂嘅朋友一定要去試吓!

檸檬拉麵 $106

蒜頭拉麵 $113

檸檬可樂 $12
第一次見黃色盤嘅檸檬可樂!鍾意飲可樂嘅朋友一定要去試吓!
2023-07-03 2194 瀏覽
一向都鐘意食拉麵,位於灣仔既一虎拉麵門口已經夠晒日本風味,但耐何每次經過都大排長龍,所以無咩機會試,今日星期一想食清啲,特登12點黎到早啲排隊,終於成功避開排隊人龍🎉同同事一早做足research ,知道佢地有期間限定的檸檬拉麵($106)同鮪魚拉麵($108),啱晒炎炎夏日,即刻拍版,追加個餃子($48-6pcs)一齊分❤️首先餃子到先,餃子皮好薄,封住入面個肉汁,熱辣辣,完全唔會漏😋😋跟住我個鮪魚拉麵到,我追加”精選配料($50)有額外溏心蛋,叉燒,紫菜,有味筍同木耳,首先湯底真係好鮮甜魚味,輕身過一般豬骨湯底好多,本身已經跟一隻溏心蛋,我追加左精選配料變相有兩粒,超溏心,而啲木耳呀筍呀全部好爽甜唔會咸,叉燒唔會太肥/乾柴,成個麵係大滿足!最緊要係我個麵底揀左硬係煙韌而唔係煮唔透,我地一路慢慢食一路倾計麵底都唔會淋,碗拉麵真係煮得好出色👍🏻朋友個檸檬拉麵只係追加左一份紫菜($10),黎到賣相已經好吸引同開胃,我試左一啖湯頭,係豬骨湯加左檸檬去煮,食得出係新鮮檸檬去做唔係精油,值得加分!朋友大讚湯底層次豐富得黎又清新,我已經決定左下次要食呢個😆唔少得有飲品,一人一罐coke zero

唔少得有飲品,一人一罐coke zero 同cream soda($15 each),成餐飯好完美~

食完飯出去已經見到唔小人排隊,但完來turnover都快,所以lunch /dinner時段要等一陣都唔使驚排得耐。灣仔黎講呢間拉麵性價比係值得多次回頭😊
2023-06-29 26 瀏覽
想食好食嘅拉麵,專登同另一半出港島,以前喺灣仔做野成日食一虎,好掛住碗拉麵呀!照舊門口有大大個日本燈籠,又係永遠門口有人排隊。不過等左10分鐘就有位啦,好Lucky!一虎有6款拉麵、1款飯同1款餃子,仲有啲期間限定口味。你可以自己揀麵條種類同硬度,湯底香油同埋想加咩配料,加麵或者加料都得。枱面仲有啲調味料可以揀,例如七味粉、貢菜、芝麻等等,我就中意食辣,次次都有用七味粉。我地揀咗一虎特選拉麵,$143一碗,好豐富,有勁多片日式叉燒、糖心蛋、筍、紫菜、木耳同埋好多蔥。叉燒好薄切,唔韌唔肥,好有豬肉香味!想食勁足料,配菜仲多過拉麵,份量好多。糖心蛋流心流得好靚,豬骨湯底濃郁,表面淋有香油,飲完湯唔口渴,所以我次次都成碗飲晒!拉麵口感爽彈,冇鹼水味,真係好好食!我地仲試咗2份煎餃子,一客6件,因為勁好食,所以我地次次都每人嗌一份,皮煎得少少脆而滑溜,餡有豬肉同蔬菜!飲品揀咗檸檬可樂,唔係到到有得飲呢隻味,所以把握叫嚟試,真係唔錯喎!總括黎講,一虎係絕對可以滿足到拉麵控,而且服務好快,態度好好。

2023-06-27 29 瀏覽
因為朝早無食早餐既關系, 到在Lunch time 勁肚餓, 呢刻突然好想食D辣野, 又想好食碗飽肚既拉麵,呢個時候經過一虎拉麵, 簡直一次過滿足曬我呢個願望, 因為食飯時間人多, 所以排左一陣隊先可以入座,入到去覺得環境好舒適, 望望點餐紙,叫左個赤虎拉麵, 因為勁鍾意食溏心蛋, 所以再額外嗌多粒溏心蛋食, 溏心蛋夠哂流心, 拉麵份量十足, 夠爽口, 先飲頭啖湯, 辣味十足, 啱哂我口味。 另外, 木耳夠多又爽口 , 叉燒肥瘦適中。 食完再飲啖凍冰冰既蜜桃茶正呀.
2023-06-23 46 瀏覽
香港人一向好鍾意食拉麵就唔使多講啦🍜而我都成日沉迷一啲好食嘅拉麵店💁🏻‍♀️最近俾我搵到呢間灣仔日本人開嘅拉麵店! 老闆親自上場㗎😆一虎特選($143) 一食拉麵就一定要揀特選!包晒所有配料,溫泉蛋、木耳、筍同青蔥,咁先滿足㗎嘛!個人覺得右面會更加吸汁,自家製嘅湯底好香豬骨味,而且唔會食完好口渴😙黑虎特選 ($149)黑蒜味唔會搶咗豬骨湯底嘅味道,我仲加多咗紫菜一齊食更加正! 重點係要試吓佢哋嘅辣芽菜,好辣好正😍煎餃子($47)餃子同拉麵係完美嘅配搭,醬汁都幾清新唔太酸~檸檬茶($17)蜜桃茶 ($17)

一虎特選($143)

黑虎特選 ($149)

煎餃子($47)
餃子同拉麵係完美嘅配搭,醬汁都幾清新唔太酸~
檸檬茶($17)
蜜桃茶 ($17)
今日經過灣仔一虎見排隊的人龍比平日短,便爭取機會試下,等了約十分鐘便安排到座位。店主要提供各款拉麵,還有煎餃子,叉燒飯和飲品。店座位有限,有日本拉麵店feel,全店滿座,落單和上菜流程都有效率,一面吃一面感受到拉麵司傅和樓面店員的互動,生氣勃勃。我選了一虎特選拉麵。拉麵大大碗,熱辣辣,賣相吸引。這拉麵有豐富的材料和配菜,豬骨湯底好夾味,不會太油或咸。有五片薄切叉燒,入口有豬肉味,口感佳,肥瘦適中。味付蛋原隻上,蛋味濃,蛋黃淋滑好味道。海苔4大片好脆,浸落湯食都美味。味付筍和木耳絲爽脆。葱花和辣蘿蔔蓉錦上添花。我揀了硬身幼麵,啱哂我口味。辣芽菜,蕎菜和紅薑可按自己喜好隨意添加。食完碗拉麵都飽,但見到隔離顧客吃餃子,忍不住叫了一客煎餃子。一客六隻,豬肉蔬菜餡,皮薄香脆,好味。飲埋冰凍的日本啤酒,大滿足!下次再來試下檸檬拉麵。

飲埋冰凍的日本啤酒,大滿足!

下次再來試下檸檬拉麵。

• 煎餃子
  • 一虎特選拉麵
2023-06-22 99 瀏覽
呢度有特別嘅檸檬拉麵,無論係冬天夏天食都得!😝酸酸甜甜幾開胃,不過食到最尾會有少少苦,如果可以改善埋呢個就完美!👍🏻份量有少少唔夠,可能自己大食,下次要加底,再加隻半熟蛋,先至滿足!不過成本就會再高啲了🙈🙈
1K
灣仔區拉麵小店眾多,這間位於小巷的一虎亦是區內人氣熱店,差不多每次經過都見到人龍。這裡是小店格局,座位不多,店內設開放式廚房,坐Bar枱位置可看到師傅煮麵過程。店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。枱上亦放有紅姜、辣芽菜及高菜,給客人自行添加。檸檬拉麵 $106舖上五片新鮮檸檬,並以豚骨湯頭混合秘製檸檬醬,配搭嶄新,另加配料糖心蛋$10、海帶$10及爽口木耳$8。可以適度地自行將檸檬汁擠壓至湯汁中,調整至個人喜愛的酸度,當酸甜清新的果香滲進濃厚的豚骨湯時,同時將油膩感降低,特別適合炎炎夏日提起食慾。糖心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。鮪魚拉麵 $108湯頭使用鮪魚高湯的醬油風味,味道甘醇不濃俗,偏向淡麗系口味,另加配料紫菜$10。大大片的叉燒切得很薄身,脂肪不多,肉質軟嫩不死實。粗身曲麵質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,盡吸湯底精華,即使浸久了也未有變軟。餃子 $48拉麵配餃子可說是永垂不朽的經典配搭,即點即煎,上桌時仍是熱氣騰騰。薄薄的外皮不會過厚,煎得金黃脆口,一咬開餃子餡料扎實多汁,豬肉混合蔬菜絲,令內餡豐滿鮮嫩而清爽。

店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。

枱上亦放有紅姜、辣芽菜及高菜,給客人自行添加。

紅姜、辣芽菜及高菜

檸檬拉麵 $106

檸檬拉麵

糖心蛋的軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。

糖心蛋

鮪魚拉麵 $108

鮪魚拉麵

大大片的叉燒切得很薄身,脂肪不多,肉質軟嫩不死實。

叉燒

餃子 $48

2023-06-19
糖心蛋
2023-06-20 24 瀏覽
上年夏天已經想試吓呢度嘅檸檬拉麵,但每次行過都好多人排隊或者已經落場,今次行過得幾個人排,終於有機會食到!! 🔘蒜頭拉麵叫咗兩款期間限定嘅拉麵,呢款拉麵蒜頭非常澎湃,食落甜甜的好軟淋,仲有秘製蒜蓉醬加咗落湯底,朋友鍾意食蒜頭啱晒佢口味!! 🔘檸檬拉麵追加咗木耳同糖心蛋,湯底有檸檬味,但唔會太搶或者過酸,食得舒服,啱夏天食,感覺清新,木耳好好食爽口,叉燒都係走清爽路線,薄切肥瘦適中,食晒成碗都唔會覺得好油膩!! 糖心蛋嘅流心效果都幾滿意,推介加埋枱面嘅辣芽菜一齊食,麵嘅質地係幼身曲麵,揀咗普通硬度,幾彈牙唔錯~🔘煎餃子六隻餃子,餡料係豬肉為主,咬落去有肉汁,皮薄煎得香脆~🔘檸檬味可樂食檸檬拉麵梗係要飲埋檸檬可樂,夏日限定口味,黃色包裝好sharp醒,記得以前嘅罐裝檸樂好似唔係呢個包裝😂😂接近14:00食完出面都有條小人龍,但14:30 last order,非常有人氣,要去嘅話記得留意返有落場時間~

🔘蒜頭拉麵

🔘檸檬拉麵

🔘煎餃子
六隻餃子,餡料係豬肉為主,咬落去有肉汁,皮薄煎得香脆~

🔘檸檬味可樂

2023-06-19 21 瀏覽
一虎拉麵是其中一間一家我經常想去幫襯的知名的拉麵店,但因為成日好多人排隊所以卻步。今個星期六行開灣仔醫肚,特登去碰下運氣,咁啱見到佢唔係好多人等位(雖然都係多人),所以終於可以一償呢個心願:湯頭:一虎拉麵的湯頭濃郁,具有豚骨湯混合海老的鮮美味道,但並不會太油膩。湯頭的口感相當滑順,喝起來非常舒服。麵條:一虎拉麵的麵條有著相當不錯的口感,適中的寬度和有嚼勁的口感,讓人吃起來不會感到膩口。而且麵條的份量也相當足夠,很適合大胃王們。配料:一虎拉麵的配料非常豐富,除了傳統的叉燒、蔥花、海苔之外,還可以配搭特色的辣醬,令整碗麵增添了不少風味,吃得非常過癮。最後不得不讚一虎拉麵的服務也相當不錯,店員親切熱情,為我今次提供了良好的用餐體驗。