2017-12-03 191 瀏覽
今日去到天水圍拿東西,好日吾去天水圍的我就上openrice看原來多左勁多吾同類型餐廳,因為我近天耀關係就去左食日本野,去到彩仲食到午餐當然吾放過啦。大約十分鐘食物就到了,這裡價錢都吾貴味道都吾錯,特別愛吃吃熱食添。午餐的極上魚生飯,份量超足料而且都夠新鮮,三文魚和蝦夠鮮甜,蟹柳同蛋味道都吾錯,仲有不少紫菜同青瓜絲土難增加香和口感,再配一個湯,前菜,飲品和最愛的芝麻糯米糍添,七十多元來說抵食。想食菜但一個人食吾晒所以叫左個燒粟米,沒想到好味道,燒得香之餘牛油味勁濃,吾會太乾身燒得剛好。鹽燒三文魚腩好香同色澤十足,魚肉燒得好嫰滑配上有少少溶的腩膏一齊食好惹味,還有我喜歡吃的芝麻菜沙律,菜夠新鮮絕對解滯感覺。

午餐
2017-12-01 224 瀏覽
為食Chloe成日都話要對自己好一點,於是最近就四周圍去食食食!今次就同朋友長途跋涉去左一個真係好耐好耐都唔會入去既地方就係天水圍喇!!到底有咩吸引到為食Chloe長途跋涉呢? 而家就逐一同大家介紹~~以前天水圍既商場比我感覺好似都比較舊式,點知聽朋友講話有個商場入面都有幾多野食 中菜 西式 韓式 日式既餐廳都有不同選擇,於是就簡左一間日本餐廳- 一豊 一入到餐廳可能由於環境光猛成個感覺都好舒服 一坐低店員就好有耐性同細心地為我地介紹有咩好食 呢樣值得加分!!!最後我地就點選左以下幾款食物 :1.丼方面,店員就推介我地食蟹皇丼同美人丼 !!!蟹皇丼一到既時候已經同朋友覺得好有驚喜 因為成碗都充滿住啖啖既蟹肉蟹肉食落去好鮮甜~~而且唔會覺得腥!!!美人丼就係由幾種刺身湊合而成~~最值得讚既係三文魚 真係好好食好鮮甜~~食完有種想再瘋狂食既感覺~~2.手打湯鳥冬食後感就係呢款味道比較普通 建議喜歡食濃味既朋友可以點選其他~~3.鐮倉卷呢樣係其中一樣令我地最驚喜既野食!! 因為真係好好食!!!三種不同既食材配埋一齊有三種口感 而且完全唔會覺得唔夾!!!!4.清酒昆布煮蜆呢款就有少少失望既 可

最後我地就點選左以下幾款食物 :
1.丼方面,店員就推介我地食蟹皇丼同美人丼 !!!

蟹肉食落去好鮮甜~~而且唔會覺得腥!!!

食完有種想再瘋狂食既感覺~~
2.手打湯鳥冬

3.鐮倉卷

呢樣係其中一樣令我地最驚喜既野食!! 因為真係好好食!!!

4.清酒昆布煮蜆

呢款就有少少失望既 可能因為酒味唔重令到味道都比較淡 有少少變左清湯
但蜆方面都算鮮甜 又無咩沙 !!
整體黎講一豊今晚就好似帶左我同朋友去日本一趟~~食得開心又舒服

2017-11-27 292 瀏覽
今日去街途經天水圍,打算食埋晚飯先走。黎左商場,咁泊好車後就行左去搵餐廳。原本打算都係普通茶餐廳,誰不知原來商場重新裝修過。入面同出面既環境完全是兩回事。行到一間日本餐廳一豊先講舖外環境已經將我深深吸引住,再入去坐底。一個感覺舒服。食物種類繁多,店員親自為我地做介紹。係丼方面分別叫了一個美人丼及蟹皇丼美人丼內有不同的刺身,每種刺都仲有不同既口感。而蟹皇丼就蟹肉爽口清甜。而我地仲點左手打湯烏冬,湯底濃郁,但又唔會過分重口味,的確出色。壽司方面,鐮倉卷,魚子配上海膽,雖然細件但食落口真係感覺到滿足。清酒昆布煮蜆,最普通既一樣,不太特別 總括而言,食完依一餐。就好似去左日本一轉咁。不錯不錯
今日去街途經天水圍,打算食埋晚飯先走。
黎左商場,咁泊好車後就行左去搵餐廳。
行到一間日本餐廳

一豊

先講舖外環境已經將我深深吸引住,再入去坐底。一個感覺舒服。
食物種類繁多,店員親自為我地做介紹。
係丼方面
分別叫了一個美人丼
及蟹皇丼

美人丼內有不同的刺身,每種刺都仲有不同既口感。
而蟹皇丼就蟹肉爽口清甜。
清酒昆布煮蜆,最普通既一樣,不太特別

總括而言,食完依一餐。就好似去左日本一轉咁。不錯不錯
鐮倉卷
手打湯烏冬
蟹皇丼
美人丼
2017-11-25 130 瀏覽
天耀最近開咗好多餐廳,呢間日式餐廳裝修得幾唔錯,就同屋企人嚟個Family Dinner牛肉鍋湯底幾濃,仲有三文魚刺身同沙律前菜添,啲牛肉幾有牛味,仲包埋嘢飲,$88呢個價錢算係咁!一口牛柳幾有牛味,醃得唔錯,係醬汁有啲甜,但都算性價比高。海膽海鮮炒飯真係有海膽另上,唔係撈落啲飯度有冇都唔知,個飯粒粒分明,仲有大大隻青口同埋三文魚,媽咪都食得好開心以天水圍呢個唔係好多嘢食嘅美食荒漠嚟講,呢間日本嘢都算係性價比高嘅餐廳。

一口牛柳幾有牛味,醃得唔錯,係醬汁有啲甜,但都算性價比高。

2017-11-13 168 瀏覽
係天水圍好餐廳真係少之又少, 食物沙漠但係估唔到都有好味既丼飯揀係天水圍插旗 我揀左要食既係特選五目丼有五種材料係飯既上面而我最鐘意既一定係個吞拿魚就咁睇個色澤就知係正野黎果然口感非同凡響雖然未到入口即溶咁誇張但真係好鬼好味 軟殼蟹手卷大食既我叫多左個手卷食完全冇失望軟殼蟹係手卷入面係伸延到底唔係出面平價壽司咁得面個度睇到係有既 軟殼蟹啖啖都係肉加埋D WASABI醬汁真係一流呢度既丼唔算貴, 我十級推薦可以一試
係天水圍好餐廳真係少之又少, 食物沙漠

但係估唔到都有好味既丼飯揀係天水圍插旗

軟殼蟹係手卷入面係伸延到底
唔係出面平價壽司咁得面個度睇到係有既
軟殼蟹啖啖都係肉
加埋D WASABI醬汁真係一流

呢度既丼唔算貴, 我十級推薦可以一試
2017-10-11
  • 特選五目丼
  • 軟殼蟹手卷
2017-11-13 146 瀏覽
天水圍其實都幾多好野食而且價錢仲唔算好貴比起去元朗或者市區食既更平但係質素都有保證 今日食既呢間叫一豐我叫左係佢個特選套餐價錢我望過下係算平而且多野食 溫泉蛋凱擻沙律+吉列炸蠔+豬骨湯拉麵 溫泉蛋凱擻沙律有心機既沙律菜, 特別係隻溫泉蛋, 撈埋落去食真係一流, 呢個食法我幾LIKE 吉列炸蠔最欣賞佢係會分開裝, 唔會將隻炸蠔放入去拉麵整到淋哂, 炸蠔好大隻又啖啖肉, 咁多款小食我覺得呢個既性價比最高 豬骨湯拉麵呢度既拉麵無外面拉麵店既咁多花款, 但優勝既地點一定係佢個湯底同麵質, 價錢平咁多既情況下, 但係麵同湯既質素都唔差, 值得一吃
天水圍其實都幾多好野食

豬骨湯拉麵
2017-10-25
  • 豬骨湯拉麵
2017-11-11 170 瀏覽
今天來天水圍和朋友聚餐日本料理是不二之選朋友點了吞拿魚他他沙津這是色彩繽紛的一道前菜鮮甜的吞拿魚刺身伴上微酸的醬汁是開胃之選為整個盛宴打開序幕什錦壽司盛有三文魚黑松露赤蝦及北寄貝特別喜歡三文魚壽司味道十分新鮮且肉質上乘芝心火灸三文魚卷再送上三文魚卷表面鋪上一層芝士內裡的餡料是酥炸的芝士組成香脆的芝士令整體口感大增跟充滿魚香的火灸三文魚互相輝鹽燒鯖魚燒得香口美味配上檸檬汁清新開胃牛油帆立貝肥美可口伴上牛油及香蒜令味道再提昇肥牛炒烏冬調味不多不少但感覺略嫌油膩快樂的時光總是瞬間即逝下次見面又再是何時何日
今天來天水圍和朋友聚餐
2017-11-07
吞拿魚他他沙津
什錦壽司盛
2017-10-27 236 瀏覽
跟家人出去吃飯,喜歡吃點不一樣一豐在附近開了幾個月 終於有機會去試一下壽司跟附近的十勝牛不一樣 有拼盤 那麽就直接去試一下晚上7點多也不用等位子,好像是8點左右才開始多人把菜單都看一遍,就直接點餐這個是伊勢拼盤,三文魚壽司上有金泊吃下去超好吃的只吃了三文魚,又厚又肥美 找回了我當初喜歡吃三文魚壽司的原因點了個鰻魚炒飯,沒有太油,鰻魚的量滿多的,加上紫菜吃起來也ok然後上了很愛吃的魷魚筒份量比我之前吃的都多,醬汁很好吃!魷魚也沒有燒得過久,剛好!附上的沙律,有芝麻醬伴著,又是超好吃的最後點了雪芭賣相很有趣,分別是菠蘿雪芭和柚子雪芭把整個雪芭都放在水果裡面,很有新意味道來說,我比較喜歡柚子,很清新,酸酸甜甜的,很開胃來如果以份量而言,菠蘿會比較多的,味道不錯這邊壽司真的很好吃,甜品的雪芭都很特別,下一次要試其他壽司拼盤才行
跟家人出去吃飯,喜歡吃點不一樣
一豐在附近開了幾個月 終於有機會去試一下

壽司跟附近的十勝牛不一樣 有拼盤 那麽就直接去試一下

晚上7點多也不用等位子,好像是8點左右才開始多人

把菜單都看一遍,就直接點餐

這個是伊勢拼盤,三文魚壽司上有金泊

吃下去超好吃的
只吃了三文魚,又厚又肥美
找回了我當初喜歡吃三文魚壽司的原因

鰻魚炒飯

然後上了很愛吃的魷魚筒
份量比我之前吃的都多,醬汁很好吃!
魷魚也沒有燒得過久,剛好!
附上的沙律,有芝麻醬伴著,又是超好吃的

燒魷魚筒

最後點了雪芭
賣相很有趣,分別是菠蘿雪芭和柚子雪芭
把整個雪芭都放在水果裡面,很有新意
味道來說,我比較喜歡柚子,很清新,酸酸甜甜的,很開胃

來如果以份量而言,菠蘿會比較多的,味道不錯

菠蘿雪芭和柚子雪芭

燒魷魚筒
菠蘿雪芭和柚子雪芭
2017-10-27 142 瀏覽
天耀邨一向都無咩好食不過呢期天耀商場翻新後多左好多餐廳呢間日本餐廳相比咁多新餐廳黎講係比較貴既一間所以平時都好少去食咁岩果日有個朋友黎搵我就試下呢間新野啦估唔到佢性價比都幾高我地叫左個二人set. 每人150蚊左右飽到兩個人都食唔哂份量多之餘,味道都唔差下次都可以再去嘗試
天耀邨一向都無咩好食
不過呢期天耀商場翻新後多左好多餐廳

呢間日本餐廳相比咁多新餐廳黎講係比較貴既一間
所以平時都好少去食

咁岩果日有個朋友黎搵我
就試下呢間新野啦

估唔到佢性價比都幾高

我地叫左個二人set.
每人150蚊左右
飽到兩個人都食唔哂
份量多之餘,味道都唔差

下次都可以再去嘗試
2017-10-21 212 瀏覽
搬咗入天水圍之後成日慨嘆無好野食🙁 唔係連鎖食肆 就易中伏所以黎緊要介紹嘅係天水圍美食今次介紹嘅喺係天耀廣場新開無耐嘅「一豊」!新裝修座位都幾闊落!食物質素都唔差 新鮮!必試芝士年糕,即叫即炸熱辣辣😋點埋煉奶好正!價錢屬中高價位 我地一行4人 食咗700幾..

搬咗入天水圍之後成日慨嘆無好野食🙁
唔係連鎖食肆 就易中伏
所以黎緊要介紹嘅係天水圍美食

今次介紹嘅喺係天耀廣場新開無耐嘅「一豊」!
新裝修座位都幾闊落!
食物質素都唔差 新鮮!
必試芝士年糕,即叫即炸熱辣辣😋點埋煉奶好正!
價錢屬中高價位 我地一行4人 食咗700幾

• 芝士年糕
2017-10-19 3577 瀏覽
其實隨住元朗成為香港各界人士假日搵食既地方之後, 周邊地區既天水圍D餐廳Quality都愈黎愈好好似今晚同老豆兩條友食既呢一餐日本野, 完全拍得住尖沙咀既質素今日幫襯既係"一豊", 門面已經好有日本放題店feel入面d擺設都似所以,我地就order左一個好似放題咁多野食既特上2人餐應應景               1 )    和風海鮮沙律                                    一上攞設已經好吸引, 特別只大蝦. 我專登keep老豆隻手比大定對比一下, 都幾大   食材新鮮, 特別喜歡醬汁, 小小酸, 點沙律一流.                     2)    燒花魚一夜干                                    魚燒得好恰好, 肉好滑, 味道好, 沙律不點更好, 原汁原味.                     3)    監燒牛舌                                        這碟牛舌更好味, 一來攞設好吸引, 味道無得彈,煎得好均勻,  入口即化, 要趁熱食. 簡直回味無窮.

今日幫襯既係"一豊", 門面已經好有日本放題店feel
入面d擺設都似

1 )    和風海鮮沙律

食材新鮮, 特別喜歡醬汁, 小小酸, 點沙律一流.

2)    燒花魚一夜干

3)    監燒牛舌

4)    特上品剌身盛

食材新鮮, 但份量小左d...多兩片三文魚腩開心d

5)    特上壽司盛

這個ok啦... 唔太好sushi

6)    大蝦什錦天錦羅

一上來吸引的是有一把扇,二只蝦好趣致. 每舊新鮮炸得好鬆軟. 正.

7)    三文魚蟹籽炒飯

花花綠綠見到未食已開心. 食材多又新鮮. 炒得好好味, 油不多, 夠健康.

個set仲包埋野飲,叫左兩個can drink,都係好似放題

總括黎講, 店鋪環境好,安靜,乾淨.  店員服務態度好, 收拾快,

如果價錢稍平可能可以encore多幾次
2017-10-09 293 瀏覽
位於天水圍的一豐,是一間親民的日本料理小店。已經很久沒有在天水圍吃飯,今天便走到舊屋附近吃下午茶吧,商場裝修過後,完全不一樣,我差點認不出來呢。饅魚芝心吉列蝦卷$68很喜歡吃吉列類的東東,一口氣選擇兩個卷物嚐嚐吧。饅魚燒香,魚肉結實,吉列蝦非常厚肉大隻,雖然炸漿略厚,但加入芝士後,鹹香充足,味道不錯呢。芝心軟殼蟹卷$78另一卷物是我最愛的軟殼蟹,軟殼蟹非常大食,放上蟹柳和海膽,更顯氣派哦。卷物份量十足,大而結實,很飽足呢
位於天水圍的一豐,是一間親民的日本料理小店。

饅魚芝心吉列蝦卷$68

芝心軟殼蟹卷$78
2017-10-04
2017-09-19 332 瀏覽
千奇唔好點文字燒 根本唔係文字燒   亂黎大阪燒加少少海鮮就叫文字燒 其他野食幾好味 只係比個文字燒搵笨...... 以後唔敢亂叫...  需然D野幾好食.....但係唔係果樣野黎....  下次都係食番牛肉飯好過....  貴到死點知原來唔係自己諗果樣野  失望

失望
2017-09-19
30 分鐘 (外賣自取)
  • 牛肉飯
2017-09-02 572 瀏覽
餛布清酒煮蜆,餛布其少!不過蜆的份量多,拉上補下,味道不過不失。加州反卷,蟹子滿多的。如果跟元朗區的日本餐廳比的話,一豊的壽司算是屬偏細的。不過,勝在刺身新鮮。那就看你是要重量還是重質了~鰻魚壽司是我去吃壽司必點的item!不過這裡的鰻魚壽司要(~$48)一件,不便宜了,但肉身比我吃開的那家厚一點。這個三文魚腩(~$38),一上菜時,我們都o了咀份量是多麼珍寶的,味道是不錯,但份量免太少了吧!最後是羊架(~$78),燒得香口,保留了肉汁,外層十分惹。

加州反卷,蟹子滿多的。
如果跟元朗區的日本餐廳比的話,一豊的壽司算是屬偏細的。
不過,勝在刺身新鮮。那就看你是要重量還是重質了~
鰻魚壽司是我去吃壽司必點的item!
不過這裡的鰻魚壽司要(~$48)一件,不便宜了,
但肉身比我吃開的那家厚一點。
這個三文魚腩(~$38),一上菜時,我們都o了咀

份量是多麼珍寶的,味道是不錯,但份量免太少了吧!
最後是羊架(~$78),燒得香口,保留了肉汁,外層十分惹。
題外話/補充資料: 服務員加茶的速度滿快的 但以坐立於屋邨來說,食物價位就不屬可以常吃之選了。
5 分鐘 (堂食)
知道天耀開左好多新店,餐廳,中意食日本野既我見到有新日式餐廳,當然要去試試啦。因為係開係屋村既餐廳,所以本身期望唔高,但竟然食出少少驚喜!😚😚😚壽司size 好細,要食多幾件先夠飽。有幾款魚生都算幾新鮮,例如帆立貝、三文魚、北寄貝。另外有幾款黑松露壽司,雖然所配搭既魚生唔算好新鮮,但佢個黑松露醬好香,令件壽司提味左好多。而個軟殼蟹手卷就厚粉左d~但都好脆身,味道都ok。最後就食左個令我有小驚喜既甜品袖子雪杷,袖子味濃,非常喜歡,不過我個人就覺得有d 太甜,但味道好好!!!😍😍😍

而個軟殼蟹手卷就厚粉左d~但都好脆身,味道都ok。

三文魚刺身
海膽,芝士蟹籽,黑松露油甘魚,墨魚壽司
黑松露牡丹蝦壽司
加州反卷
軟殼蟹手卷
袖子雪杷
2017-08-20
10 分鐘 (堂食)
三文魚刺身
海膽,芝士蟹籽,黑松露油甘魚,墨魚壽司