2022-09-09 158 瀏覽
公司附近有呢間人情味串燒店由於位於屋苑下面,望落格局比較簡樸,本身期望唔高,不過見好多成日嚟幫襯嘅老顧客光顧,同店員有講有笑,店舖只有6-7張枱,但都坐滿晒全部食物唔止比想像好,更加覺得可以再加碼encore,怪不得咁多人嚟食串燒飲啤酒所以唔好用一間舖頭外表斷定佢好唔好食,呢間絕對可以一試有肉有菜嘅串燒,個人比較鍾意食菜,加上孜然粉等等嘅調味,菜能夠燒到多汁又惹味好吸引我😋茄子係大多數人都鍾意食嘅串燒類,加咗好多蒜蓉,燒得特別香,茄子肉質腍身好索味燒菠蘿我都好鍾意食,呢款加咗話梅,酸酸甜甜好清新,食完串燒食特別爽可解膩🍢百里香燒雞肉串💰$18🍢極尚鹽燒牛舌💰$38🍢汁燒脆邊五花腩💰$18🥬香燒孜然韭菜💰$16🥬川燒娃娃菜💰$18🥬麻香蒜心苗💰$14🍆蒜蓉燒原條茄子💰$48🍯蜜糖燒台灣花枝丸💰$18🍍話梅燒菠蘿💰$18🥟煎餃子💰$38/6隻🥤百香果茶💰$25💰$301/2ppl🚩一起 (大角咀) 📍大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖
公司附近有呢間人情味串燒店

所以唔好用一間舖頭外表斷定佢好唔好食,呢間絕對可以一試

🍢百里香燒雞肉串💰$18
🍍話梅燒菠蘿💰$18
🥟煎餃子💰$38/6隻
🥤百香果茶💰$25

💰$301/2ppl
🚩一起 (大角咀)
📍大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖
2022-09-08
8 分鐘 (堂食)
  • 蒜蓉燒原條茄子
  • 話梅燒菠蘿
  • 極尚鹽燒牛舌
2022-09-08 12 瀏覽
係大角嘴富榮花園樓下,有好多餐廳,今日唔想食飯,就去呢間「一起」串燒店試下🤤豬牛雞各樣串燒都叫左1-2串,樣樣都試下😛仲叫左茄子,魷魚同我最愛嘅燒菠蘿🍍雞:雞脾肉,雞皮,雞軟骨雞皮燒得好脆,好似食薯片咁。雞軟骨,好香🤩又有咬口。雞脾肉,啖啖肉,又大舊👍🏻抵食牛:鹽燒牛舌呢個必須要叫🤩👍🏻好厚,抵食!而且唔好普通咁放味粉,係鹽燒,面厚少少咸味,咬落牛舌肉Juicy 👍🏻豬:一口豚,豬頸肉同脆邊五花腩 必食:脆邊五花腩🤤呢個真係好正👍🏻塊塊肉胖瘦均勻,肥膏邊燒得好香脆👍🏻滿分 一口豚亦十分juicy ♥️茄子同菠蘿,我都十分推介。茄子面放滿蒜蓉同味粉,肉嫩皮脆👍🏻可以形容到呢個燒茄子🍆菠蘿香甜👍🏻食到尾有少少酸,但我好鍾意❤️因為可以中和返食左咁多肉😂呢間串燒店十分高質👍🏻食左十幾串,真係冇一串係唔好味🤩全部都高分

雞:雞脾肉,雞皮,雞軟骨
雞皮燒得好脆,好似食薯片咁。
雞軟骨,好香🤩又有咬口。
雞脾肉,啖啖肉,又大舊👍🏻抵食

牛:鹽燒牛舌

豬:
一口豚,豬頸肉同脆邊五花腩
一口豚亦十分juicy ♥️

茄子同菠蘿,我都十分推介。
茄子面放滿蒜蓉同味粉,肉嫩皮脆👍🏻可以形容到呢個燒茄子🍆

• 蒜蓉燒原條茄子
  • 極尚鹽燒牛舌
  • 汁燒脆邊五花腩
2022-09-06 20 瀏覽
星期日放假成日去大角咀搵食既我,今次走到入去富榮花園食串燒。各位朋友仔去大角咀除左去果幾條食街之外,不妨行多幾步入黎試試呢間又平又好味既串燒店。店內有好多坐位,可以一班好友"一起" 食串燒。重點推介:蒜香清酒烤焗活蜆$68餐廳推介叫我食,好彩答應佢叫左黎食,真心真係整得好好。蜆肉大隻肥美,完全無沙,清得好乾淨。真係食到香酒味,我好鍾意,下次再黎食一定會再叫呢個蜆。蒜蓉燒原條茄子$48好味,配蒜蓉無得輸!香燒孜然韭菜$16,川燒翠玉瓜$16韭菜嫩,翠玉瓜燒完依然充滿水份。鹽燒鹿兒島一口豚$32鹿兒島豚肉燒得剛剛好,肉質保持軟嫩。麻辣手拍青瓜$28唔食得太辣既我接受到。孜然燒雞中翼$24燒雞翼!我鍾意食!當然係燒得好香口啦。鹽燒虎蝦$28,炸雞脾肉串$18,蜜糖燒台灣腸$18,鹽燒雞軟骨2串$28,山椒燒豬頸肉串$26,汁燒脆邊五花腩$18個五花腩真係燒到脆脆的,雞軟骨好味岩我心意,其他都好好。叫左咁多都只係3百幾蚊,真心好抵食。

店內有好多坐位,可以一班好友"一起" 食串燒。

蒜香清酒烤焗活蜆

重點推介:蒜香清酒烤焗活蜆$68

蒜蓉燒原條茄子$48
好味,配蒜蓉無得輸!

香燒孜然韭菜,川燒翠玉瓜

香燒孜然韭菜$16,川燒翠玉瓜$16
韭菜嫩,翠玉瓜燒完依然充滿水份。

鹽燒鹿兒島一口豚

鹽燒鹿兒島一口豚$32
鹿兒島豚肉燒得剛剛好,肉質保持軟嫩。

麻辣手拍青瓜

麻辣手拍青瓜$28
唔食得太辣既我接受到。

孜然燒雞中翼

孜然燒雞中翼$24
燒雞翼!我鍾意食!當然係燒得好香口啦。

鹽燒虎蝦,炸雞脾肉串,蜜糖燒台灣腸,鹽燒雞軟骨2串,山椒燒豬頸肉串,汁燒脆邊五花腩

個五花腩真係燒到脆脆的,雞軟骨好味岩我心意,其他都好好。

叫左咁多都只係3百幾蚊,真心好抵食。
蒜香清酒烤焗活蜆
香燒孜然韭菜,川燒翠玉瓜
鹽燒鹿兒島一口豚
麻辣手拍青瓜
孜然燒雞中翼
2022-09-05 7 瀏覽
今晚去左大角咀果邊拎野交收就順便係附近食少少野, 見到有間串燒好多人食, 所以就入去試下🌟烤雞髀肉串雞髀肉嫩滑啖啖肉好滋味🌟鹽燒熊本和牛串簡單嘅鹽燒向來都係車車最愛, 肉味濃郁仲好juicy🌟老北京牛肉串牛肉串富香料味, 食落幾惹味, 中意食重口味嘅朋友仔就岩哂啦!🌟鹽燒鹿兒島一口豚豚肉口感爽爽脆脆, 味道不錯🌟燒味淋雞泡魚乾雞泡魚乾香口惹味, 佐酒一流🌟燒菠蘿(原味)/話梅燒菠蘿/肉桂燒菠蘿菠蘿咬落去爆juicy, 3款口味之中車車最中意話梅味, 酸酸甜甜好開胃🌟煎雞軟骨餃子咬落去餃子多汁, 雞軟骨爽脆, 口感好豐富🌟凍大果茶飲落甜甜酸酸富濃郁果香

🌟烤雞髀肉串
雞髀肉嫩滑啖啖肉好滋味
🌟鹽燒熊本和牛串
簡單嘅鹽燒向來都係車車最愛, 肉味濃郁仲好juicy
🌟老北京牛肉串
🌟鹽燒鹿兒島一口豚
豚肉口感爽爽脆脆, 味道不錯

🌟燒味淋雞泡魚乾
雞泡魚乾香口惹味, 佐酒一流

🌟燒菠蘿(原味)/話梅燒菠蘿/肉桂燒菠蘿

🌟煎雞軟骨餃子
咬落去餃子多汁, 雞軟骨爽脆, 口感好豐富

🌟凍大果茶
飲落甜甜酸酸富濃郁果香
2022-08-26
2022-09-04 21 瀏覽
🎀 一起⭐ 烤雞髀肉串⭐ 孜然燒雞中翼⭐ 鹽燒熊本和牛串⭐ 老北京牛肉串⭐ 鹽燒鹿兒島一口豚⭐ 新疆烤羊肉串⭐ 蒜蓉燒原條茄子⭐ 肉桂燒菠蘿⭐ 蜜糖燒台灣花枝丸⭐ 蜜糖燒芝士腸⭐ 山椒燒豬頸肉⭐ 川燒翠玉瓜今日去奧海城shopping 順便去一間好多人介紹過嘅串燒店 ㄧㄧ 「一起」食番餐Happy Friday 串燒。呢間串燒店嘅串燒味道真係超級好食呀!當中特別推薦蒜蓉燒原條茄子, 佢個蒜蓉茄子首先係一啲都唔油嘅, 而且係超級多汁, 用筷子一夾起就發現茄子嘅蔬菜汁慢慢流出嚟。超級好食!!!佢嘅新疆烤羊肉串嘅羊肉味好濃烈, 係真係有羊肉味而唔係羊騷味, 證明食材品質好好。另外都好推薦佢嘅鹽燒熊本和牛串, 和牛嘅肉香同埋油脂香好充分咁互相融合, 真係好jeng。佢嘅肉桂燒菠蘿亦都係一個好出色嘅combination, 肉桂令到個菠蘿嘅甜味更加突出。至於翠玉瓜都係好鮮嫩多汁, 係必叫嘅蔬菜之一。最後要推薦嘅就係蜜糖燒台灣花枝丸, 燒到每一粒都係有脆面得黎又唔乾身, 好食!Overall嚟講, 我覺得呢一間串燒店味道好好, 而且價格亦都好抵食, 我叫咗十幾樣嘢先係三百蚊, 真心推薦俾大家!Ad
🎀 一起

⭐ 蜜糖燒芝士腸
⭐ 山椒燒豬頸肉
⭐ 川燒翠玉瓜

Address: 大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖
Shop 8, G/F, Block 8, Charming Garden, 8 Hoi Ting Road, Tai Kok Tsui
港鐵奧運站 D1 出口, 步行約9分鐘

#food #foodie #foodhk #foodiehk #大角咀 #美食 #大角咀美食 #奧運 #奧運美食 #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
2022-09-02 8 瀏覽
就黎中秋,去左果欄揀生果比長輩,揀完肚餓周圍搵野食,意外發現呢間吾貴,野食又幾好既餐廳!呢間小店以平民價錢,做出味道不錯既串燒同飯麵,要比多啲人知道先得。蒜蓉日本燒姬路生蠔 $38因為得我一個食生蠔,而呢款可以只叫一隻,所以叫黎試下。呢隻燒生蠔燒完仲有好多汁,飲落有少少海水味,生蠔燒得岩岩好,真心推介!鰻汁烤日本花青魚柳 $48花青魚柳燒到好香,肉質都算嫩,骨吾多,不過食吾出鰻汁味。孜然燒雞中翼 $242隻拆開左既雞翼,骨仍然保留,方便易咬,雞翼仲好juicy,孜然香味濃,但入口吾會好咸。汁燒脆邊五花腩 $18五花腩真系有燒到脆邊,而且吾會好油膩,有少少辣粉,幾惹味。蒜蓉牛油焗金菇 $32呢個同平時自己bbq燒既無分別,只系好想食所以叫左一份,不過個人比較喜歡多蒜蓉,呢個少左啲。咖哩吉列豬扒飯 $52呢個看似平平無奇既吉列豬扒,一咬落去好鬆化,炸粉幾薄,豬扒有少少肉汁,仲要$52呢個價錢,真系幾抵食!咖哩就同一般既差吾多,有少少薯仔,白飯之外仲有少少蒜蓉粉絲。蒜蓉粉絲好好食!不過因為小店,吾太夠人手,野食出得比較慢。餐廳:

蒜蓉日本燒姬路生蠔 $38

鰻汁烤日本花青魚柳 $48
花青魚柳燒到好香,肉質都算嫩,骨吾多,不過食吾出鰻汁味。

孜然燒雞中翼 $24

汁燒脆邊五花腩 $18
五花腩真系有燒到脆邊,而且吾會好油膩,有少少辣粉,幾惹味。

蒜蓉牛油焗金菇 $32

咖哩吉列豬扒飯 $52

不過因為小店,吾太夠人手,野食出得比較慢。

餐廳:

2022-09-02 8 瀏覽
我真係好鍾意食串燒,每次食串燒都食到飽飽唔識停😂曾經一段時間在這區住過,今日約咗個舊街坊朋友一齊暢飲暢談,一路食串燒,一路飲吓酒🍶——————————-🍶開枝saki飲吓先,又有酒飲😁😁——————————-🐷脆皮豬腩肉:必吃的一個串燒,隨咗係我最愛的豬腩肉外,仲係燒得好正,一咬脆卜卜的外皮,肉身香脆有咬口➕肉嫩夠味😋————————————🐮老北京牛肉串:孜然粉的香和辣的適中味道,好有風味😇————————————🐙山葵章魚串:好似玩梗辣辣壽司🍣邊個食嘅感覺😂😂————————————-🌱香燒孜然韮菜:孜然的香和韮菜的配合=好味道😋—————————————🥪燒五香豆卜:脆卜卜,正👍—————————————🍆蒜蓉燒原條茄子:蒜蓉味🧄道夠曬足😋———————————🍠日本迷你.甜蕃薯:又甜又好味😋—————————-🐟燒泰式香茅魚餅:泰式食物串燒一樣有😉—————————🐔一字雞翼:外皮香口鬆脆—————————-🥟雞軟骨餃子:好有咬口脆卜卜😋——————————共度一起串串燒..暢談暢飲停不了😁其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意
我真係好鍾意食串燒,每次食串燒都食到飽飽唔識停😂

——————————-
🍶開枝saki飲吓先,又有酒飲😁😁

——————————-
🐷脆皮豬腩肉:

————————————
🐮老北京牛肉串:
孜然粉的香和辣的適中味道,好有風味😇

————————————

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
1K
2022-09-01 152 瀏覽
##大角咀👫契仔契囡一家搬咗去奧運, 帶我周圍去搵食! 有時唔一定要去大連鎖食肆的, 地道小店也很讚! 🍝午市經營日式咖喱飯餐、臭臭粉、湯麵等! 晚市變身串燒店, 配搭啤酒、清酒🍶, 啱晒聚會! 🍢烤雞脾肉串 & 百里香燒雞肉串 @$18/串 ~ 雞肉好嫩滑, 醬汁不會過咸, 個人比較喜歡百里香味, 香草味更突出! 🐄老北京牛肉串 $22/串 ~ 是孜然的味道, 牛肉越嚼越有勁! 🐑新彊烤羊肉串 $28/串 ~ 愛羊的別錯過! 👅極尚鹽燒牛舌 $38/串 ~ 果然係極尚, 有金萡! 牛舌好厚好嫩滑, 燒得好香, 必點! 🐖汁燒脆邊五花腩 $18/串 ~ 咸咸香香, 讚! 🐥鹽燒脆雞皮 $28/2串 ~ 雞皮最緊要燒得夠乾身, 呢間做得好好! 🍡鹽燒雞軟骨 $28/2串 ~ 大大粒, 又香又爽口! 🐷山椒燒豬頸肉串 $26/串 ~ 滿潇的油脂香, 讚! 🦐鹽燒虎蝦 $28/串 ~ 朋友食的, 爽口彈牙! 🌭燒瑞士風味蔥油腸 $26/串 ~ 腸腸永遠都係燒烤的必點之物! 🍍話梅燒菠蘿 & 肉桂燒菠蘿 @$18/串 ~ 本來只要話梅菠蘿, 但唔夠喉, 追加肉桂味! 可想而知有幾好食! 🦪燒靚
##大角咀

🐑新彊烤羊肉串 $28/串 ~ 愛羊的別錯過!

🐖汁燒脆邊五花腩 $18/串 ~ 咸咸香香, 讚!

🍡鹽燒雞軟骨 $28/2串 ~ 大大粒, 又香又爽口!

🐷山椒燒豬頸肉串 $26/串 ~ 滿潇的油脂香, 讚!

🦐鹽燒虎蝦 $28/串 ~ 朋友食的, 爽口彈牙!

🦪燒靚蠔, 蒜蓉燒日本姬路生蠔 $38/隻 ~ 超新鮮的生蠔, 鮮甜又唔腥, 肉質飽滿!

🐙山葵章魚串 $28/串 ~ 店主推介! 山葵汁坊間少見, 微微辛辣刺激的, 咸咸香香, 章魚很軟滑, 還真不錯!

🍆蒜蓉燒原條茄子 $48 ~ 好好食, 茄子開平食得好方便, 滿滿的蒜蓉好香口!

🍹再來大杯凍果茶 $25 ~ 百香果味, 清甜!

2022-09-01 6 瀏覽
朋友介紹隱藏喺奧運富榮花園入面有間地道串燒小店,客人好多都喺住附近嘅熟客仔。呢到嘅串燒款式都幾多,除咗串燒仲有飯食。極尚鹽燒牛舌 $38牛舌厚切,口感爽彈,牛味濃郁。汁燒脆邊五花腩 $18五花腩燒完之後逼出大部分油脂,令個邊變得脆身,食落幾香口。鹽燒鹿兒島一口豚 $32一口size嘅豚肉,入口juicy,肉質腍嫩冇渣。新疆烤羊肉串 $28羊肉幾腍身,而且一d都唔羶,仲帶d香料味。山葵章魚串 $28彈牙嘅章魚粒非常有咬口,加埋攻鼻嘅wasabi,想醒神一定要挑戰吓。蜜糖燒台灣花枝丸 $18丸類方面就叫咗花枝丸,食落夠彈牙,有淡淡蜜糖香。食串燒除咗肉類,蔬菜類一樣係必叫之選,除咗可以解吓油膩,燒過嘅蔬菜份外多汁鮮甜,我哋就叫咗以下幾款:川燒翠玉瓜 $16燒五香豆卜 $12麻香蒜芯苗 $14蒜蓉牛油焗金菇 $32話梅/肉桂燒菠蘿 $18重點推介燒菠蘿,除咗咬落去鮮甜爆汁之外,仲有話梅同肉桂味可以揀,我哋唔執輸當然叫哂兩款。百香果茶 $25飲品方面叫咗杯百香果茶,唔會話太甜,百香果味都幾出,重點係好大杯,兩個人都夠飲。。。一起 (大角咀)大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖。。

極尚鹽燒牛舌 $38
牛舌厚切,口感爽彈,牛味濃郁。

汁燒脆邊五花腩 $18
五花腩燒完之後逼出大部分油脂,令個邊變得脆身,食落幾香口。

鹽燒鹿兒島一口豚 $32
一口size嘅豚肉,入口juicy,肉質腍嫩冇渣。

新疆烤羊肉串 $28
羊肉幾腍身,而且一d都唔羶,仲帶d香料味。

山葵章魚串 $28

蜜糖燒台灣花枝丸 $18
丸類方面就叫咗花枝丸,食落夠彈牙,有淡淡蜜糖香。

川燒翠玉瓜 $16
燒五香豆卜 $12
麻香蒜芯苗 $14
蒜蓉牛油焗金菇 $32

話梅/肉桂燒菠蘿 $18

百香果茶 $25

一起 (大角咀)
大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖

餐廳名好有意思,食客喺小店內「一起」聚餐,短短一餐飯嘅時間,我哋見到好客老闆娘同街坊食客混成一片,互相問候傾偈,感受到濃厚人情味~🍢串燒雞腿肉串💰$18極尚鹽燒牛舌💰$38鹽燒鹿兒島一口豚💰$32新疆烤羊肉串💰$28鹽燒虎蝦💰$28香燒孜然韭菜💰$16蒜蓉牛油烤金菇💰$32話梅燒菠蘿💰$18燒瑞士風味蔥油腸💰$26牛舌令我非常驚艷!皆因每一塊牛舌上都放上金箔,氣派十足,認真架勢😎 牛舌厚度恰到好處,有咬口同時爽口鹿兒島一口豚肉質肥美,邊位燒至微焦,內裡軟腍;羊肉串羶味輕,被極香孜然味蓋過,略帶筋位所以有咬口每次食串燒都必點燒菠蘿🍍以話梅調味嘅菠蘿酸中帶甜,燒完依然juicy;金菇好香牛油味,以錫紙封住,燒完依然保持到水份十足🔅整體嚟講串燒價錢抵食,份量絕不吝嗇!老闆娘親民好客,令食客食得滿足

🍢串燒

香燒孜然韭菜
鹽燒虎蝦

雞腿肉串

🔅整體嚟講
串燒價錢抵食,份量絕不吝嗇!老闆娘親民好客,令食客食得滿足
2022-08-07
香燒孜然韭菜
鹽燒虎蝦
雞腿肉串
話梅燒菠蘿
去大角咀搵好耐無見嘅朋友,佢推介呢間專門食串燒嘅餐廳傾下計,果然抵食得來幾有風味。餐廳款款串燒都係即叫即製,價錢只係$1x起,的確幾抵食。🐷汁燒脆邊五花腩只係$18,片片豬肉薄片肥瘦適中,外層脆香,食落去入口即溶幾香口。 😋🌟新疆烤羊肉串($28)同樣外皮脆,肉質軟香,食落去幾香口,面頭的支然粉好夠風味🌟孜然燒羊架好厚肉,入面軟嫩juicy,而鋪滿面嘅孜然粉更加係靈魂,好惹味😋😋😋🥟煎雞軟骨餃子皮薄香脆,難得的是雖然是煎的,但唔油膩,配上餃子內的脆口軟骨,口感好好另外川燒雞腎、鹽燒鹿兒島一口豚都好值得食,川燒雞腎更加係2串上,好抵食。鹽燒鹿兒島一口豚的豬肉粒粒軟香。🌟這裡的菜類串燒款式都好多,麻香蒜心苗都有,而且好夠惹味,蒜心本身爽甜。真係每款串燒都幾用心,好啱食串燒chill住飲啤酒傾計,有時去大角嘴食野真係唔需要下下去奧海城~非常難得的是,他們的飲品如百香果果茶大大杯的,味道甜香得來不會過甜,夠解渴~下次再來食串燒!

串燒

餐廳款款串燒都係即叫即製,價錢只係$1x起,的確幾抵食。

孜然燒羊架

煎雞軟骨餃子

麻香蒜心苗

凍果茶

下次再來食串燒!
串燒
孜然燒羊架
煎雞軟骨餃子
麻香蒜心苗
凍果茶
2022-08-31 7 瀏覽
今日有啲事做所以去咗大角咀,又突然好鬼想食串燒喎。我依個人一突然想食就即係一定要食。行行吓就見到依間屋村入面嘅小店,佢真係唔鬼多起眼,細細間鋪啦,最初真係俾佢個價錢吸引咗㗎咋。坐到入去見到個Menu,嘩,十幾$20就會有串燒食,我依個講多人真係好少見囉。我食咗啲乜嘢就唔詳細列出嚟啦,因為水蛇春咁長,但都係$320落樓。總括來講,啲全消呢唔會話呢好乾身,同埋呢佢有時用咗自己嘅醬料,唔會下下都會用孜然粉。佢啲孜然粉亦都唔會落得太多,唔會冚過左燒香肉味。又唔會話燒到好乾身,咬落去呢仲會係有肉汁嘅。講真,啲味道食成點都可以大家自己睇吓相片,賣相絕對唔差,份量亦都好足夠,唔會話好細串,所以都好鬼飽肚㗎 !重點係咩啊,價錢合理,可以盡情喺個餐牌度take take take,唔需要就住就住,盡情大吃特吃!

2022-08-25 61 瀏覽
-一起🍽-烤雞脾肉串/汁燒脆邊五花腩/山椒燒豬頸肉串/山葵章魚串/川燒娃娃菜/孜然雞中翼/話梅燒菠蘿🍢串燒雖然就唔係算好多款式但叫做應有則有而價錢都ok大部分都係$20-25😉最推介豬頸肉娃娃菜同雞翼超惹味😋-燒味淋雞泡魚乾 $48燒雞泡魚乾必點👍食落甜甜地咸咸地加埋沙律醬就冇咁乾😌呢樣配啤酒冇得頂😉-蒜香燒原條茄子 $48茄子🍆就唔算好大條好似食兩食就冇左🤣調味值得一讚超爆多蒜勁香岩哂重口味既小編😍-臭臭粉臭臭粉真係好臭因為其實佢就係螺絲粉🤣一黎陣味好攻鼻仲要愈食愈辣🥵但又食食上癮係咁飲佢個湯😋-凍檸茶 $25大大杯凍檸茶岩哂熱辣辣天氣😶‍🌫️-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 大角咀海庭道8號富榮花園8座地下8號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_大角咀#foodieluveat_港式#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先
一起🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_大角咀
#foodieluveat_港式
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #串燒 #港式串燒 #川式串燒 #臭臭粉 #螺絲粉 #大角咀 #大角咀美食
2022-08-20
2022-08-24 46 瀏覽
朋友住係”奧運站”附近,話帶我去食間好味嘅串燒小店,我初初以為行錯路,去錯左個屋苑內(富榮花園”,點知行入少少就見到間小店。門外見到除咗做串燒外,仲有飯類、小食、臭臭粉同湯麵等,都有好多選擇店內坐位唔算太多,剛剛晚上6點入座可以有卡位坐串燒餐單選用自助形式,鍾意食乜就自己慢慢選慢慢揀1. 凍大杯檸茶($25),真係好大杯,檸檬片又好多,食串燒除咗飲酒外,飲凍檸茶都好夾2. 極尚鹽燒牛舌($38),牛舌上有金箔,成件事顯得好矜貴牛舌燒得好Juice。3. 麻香蒜芯苗($14) 蒜芯苗來貨靚,入口好柔嫩,配上麻油十分惹味4. 老北京牛肉串 ($22) 好香孜然粉味,牛肉同樣燒得十分Juice5. 百里香燒雞肉串($18),雞肉嫩滑多汁。6. 蒜蓉燒原條茄子($48) 少少辣,多多蒜蓉粒,茄子燒得唔乾,好汁好味,兩個人share 真係唔夠分,因為太好味7. 肉桂燒菠蘿($18),三件菠蘿入口多汁,清一清味蕾可以繼續再食8. 汁燒脆邊五花腩($18),每塊五花腩邊入口都係好脆,五花腩入口好有油香9. 新疆烤羊肉串($28),羊肉羶味,10. 山椒燒豬頸肉串 ($26) 邊位燒得香脆11. 蜜糖

店內坐位唔算太多,剛剛晚上6點入座可以有卡位坐

串燒餐單選用自助形式,鍾意食乜就自己慢慢選慢慢揀

極尚鹽燒牛舌

牛舌燒得好Juice。

5. 百里香燒雞肉串($18),雞肉嫩滑多汁。

蒜蓉燒原條茄子

,兩個人share 真係唔夠分,因為太好味

9. 新疆烤羊肉串($28),羊肉羶味,

10. 山椒燒豬頸肉串 ($26) 邊位燒得香脆

11. 蜜糖燒台灣腸 ($15),燒得外脆內熱唔乾身

12. 燒瑞士風味蔥油腸 ($26),入口啖啖蔥香味,鍾意食蔥一定冇錯過

13. 燒五香豆卜($12),外皮燒得脆口,內裡唔乾身。

整體來講,串燒食物水準高尚,價錢親民,同朋友「一起」相聚食嘢同傾談嘅好地方,值得一試再試,一聚再聚

2022-08-16
汁燒脆邊五花腩
已有一段時間冇寫食評!疫情,加上實行了低醣低碳飲食,外出進餐機會真的減少不少。現在再次開始寫食評,希望繼續支持我喜歡的小店。來到Happy Friday酮學仔可以放寬少少,但都唔可以太鬆懈,盡量跟從低醣低碳大原則!逛完奧海城,發現富榮花園有一間吃串燒叫「一起」的小店!一看到點菜單已非常開心,因為所有食物都非常啱我食﹗二話不說馬上落筆點我們最愛的牛舌、五花腩、脆雞皮,還有非常適合佐酒的雞泡魚乾﹗現在雖然說是吃脂肪為主,但蔬菜類都不能少,於是亦點了麻香蒜芯苗和尖青椒。串燒即叫即燒﹐不過很快就有食物上枱。首先來的是雞泡魚乾,火喉控制得剛好,口感煙韌之餘咬落有點汁,越食越香,食到停不了口﹗當我們還在密密食雞泡魚乾之際,店長已送上串燒拼盤,還貼心提示五花腩剛燒好邊位較脆,風味更好,建議可先吃。我立馬轉戰五花腩,果然邊位燒到微微脆口,肉質鮮嫩,咬下去滲出一點肉汁,好食﹗後來發現五花腩只是$18一串,特別抵食﹗平日吃炸豬皮補油,今晚吃兩串脆雞皮補一補﹗雞皮燒得夠香夠乾身,吃起來脆口,有少少咬口而没有油膩感。接下來就是我最愛的牛舌﹗口舌切得夠厚,爽口軟嫩不韌,口感非常好﹗蔬菜方面,麻香蒜芯苗和尖青椒調

蔬菜方面,麻香蒜芯苗和尖青椒調味適中,間著肉類串燒來吃可清一下味蕾繼續戰鬥﹗

坐著喝著,還未夠喉,便追加了孜然雞翼和芥末八爪魚。雞翼配孜然粉夠惹味不會太咸,外皮燒得香口而雞肉能保持嫩滑。

而八爪魚的鹹香混合青芥末則非常醒胃﹗

除了串燒外,小店還有非常吸引的燒蠔、大魷魚、螄蚶……

雖然Happy Friday,低醣低碳飲食的我始終還是要有所節制,下次一定要叫多兩個朋友一起來吃「一起」試埋其他款﹗
2022-08-19