以前係富榮附近返學已經有好多好野食😚開係屋邨入邊好隱世 真係捐窿捐罅食好西價錢相對幾平民 主打即叫即燒上碟仲係熱辣辣🔥擺盤靚靚仔仔 仲要9蚊一串雞肉串🍢真係好平🍢烤雞髀肉串 HKD9雞肉幾嫩滑 無骨啖啖肉🍗燒汁幾惹味 性價比非常高✨🍢極尚鹽燒牛舌👅HKD38每串有三大塊 三塊都唔同形狀用左七味粉調味🧂 一咬幾爽口好厚身必嗌既串燒款!🍢鹽燒熊本和牛串🥩 HKD48肥瘦好均勻 肉質幾juicy而且肉味好濃🍢蒜蓉燒日本姬路生蠔🦪 HKD38生蠔唔算好大隻但勝在新鮮鋪滿蒜蓉燒 一咬幾鮮甜同爆汁每人兩隻唔洗搶食🐽🍢蒜蓉燒帶子2隻 HKD38都幾大隻 個底仲有粉絲表面有灸燒過💥帶子彈牙新鮮~🍢汁燒脆邊五花腩🥓 HKD18落左芝麻調味唔會過咸個邊燒到脆口 好味😋🍢鹽燒脆雞皮 HKD28脆卜卜得黎好乾爽唔會成口油28蚊有兩串 不錯~🍢香燒孜然韭菜HKD16每次食串燒都必嗌燒完仲保留到好多水份 孜然味好出好香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🍢川燒娃娃菜🥬 HKD18出奇地好好味🤤 食到菜既清甜又係保留到水份唔乾💦🍢川燒翠玉瓜 HKD16一咬就爆汁既翠玉瓜仔食串燒既我地叫左好多蔬菜食🤣🍢話梅燒菠蘿🍍 HKD18第一次食撒滿
以前係富榮附近返學已經有好多好野食😚

落左芝麻調味唔會過咸
個邊燒到脆口 好味😋

🍢鹽燒脆雞皮 HKD28
脆卜卜得黎好乾爽唔會成口油
28蚊有兩串 不錯~

🍢香燒孜然韭菜HKD16
每次食串燒都必嗌
燒完仲保留到好多水份 孜然味好出好香(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🍢川燒娃娃菜🥬 HKD18

食串燒既我地叫左好多蔬菜食🤣

🍢話梅燒菠蘿🍍 HKD18
第一次食撒滿話梅粉既燒菠蘿
話梅既酸加上菠蘿既甜
做飯後甜品好清爽~
而且去左皮連咬都唔洗咬💕

🍹凍大杯檸茶少甜 HKD25
大杯到要同朋友share飲 好抵飲
超多檸檬片🍋 叫左少甜都係好refreshing
2022-12-13
2022-11-27 25 瀏覽
平時在三四點經過時,這間店都未開門,所以我今天下定決心要來吃晚飯。餐牌上的選擇很多,有常規的飯餐。我一心諗住來吃串燒的,只點了串燒。肉類不外乎雞、牛、豬!這裡還有羊肉!我好期待孜然羊肉!真心不錯👍🏻雞肉和豬肉我略嫌有點細。另外,值得推介的是帶子,鮮甜抵食。我亦叫了冬菇,多汁,大家亦可一試。

肉類不外乎雞、牛、豬!這裡還有羊肉!我好期待孜然羊肉!

真心不錯👍🏻雞肉和豬肉我略嫌有點細。
另外,值得推介的是帶子,鮮甜抵食。

我亦叫了冬菇,多汁,大家亦可一試。
2022-10-19 42 瀏覽
[一起]🇭🇰前排週末要去大角。決定午餐之際,記起原來「一起」仲有一款招牌豬排炒一丁,一於去試下😋!一落單無幾耐,店員就遞上呢一碟豬扒炒一丁。公仔麵配埋芽菜、香蔥炒得乾身、彈牙、食落唔會有一陣油膩感。而且因為係即叫即炒,食落好有鑊氣🔥。醬汁係用豉油汁炒,我覺得都算係濃味🙂。豬扒份量都算多。雖然肉質只係普通餐廳水平,食落都滑口。豬扒上菜前預先炸一炸,所以咬落香脆👍🏻!外層仲沾到豉油汁既味道,食落都惹味!雖然以炒公仔麵嚟講,價錢都OK,不過我覺得呢款炒丁 同之前食既咖哩牛腩撈丁都較有特色👍🏻同惹味😋。大家經過不妨試下!!一起 大角咀海庭道8号富荣花园8座地下8号舖
[一起]🇭🇰

一起
大角咀海庭道8号富荣花园8座地下8号舖
2022-10-17 33 瀏覽
*一起*呢間總共有超過65年歷史嘅一起,其實曾經結業,但係2020年由新店主正式重開。新店主向舊店主學咗沖泡奶茶嘅方法,亦都好保留咗好多舊舖嘅味道。餐廳以前係舊式嘅鐵皮攤,後尾搬入地舖。雖然鐵皮攤已經無使用,但店主仍保留喺地鋪外面,成為唔少人既打卡點。******************************🔅奶茶呢度嘅奶茶曾經被CNN選為香港四大奶茶之一。熱奶茶雖然質地未去到濃厚掛杯,但茶味濃郁突出,亦都非常夠熱。凍奶茶反而同熱奶茶感覺差好遠。凍奶茶奶味較濃,甜度亦都頗高,下次有機會去一定要叫少甜。🔅鹹牛肉蛋三文治 (烘底)見到佢窗邊貼咗好多年前嘅雜誌推介,所以叫咗呢份三文治。首先賣相同雜誌相差好遠,個餡實物薄好多。味道上其實唔錯,但就係一個普通咸牛肉蛋三文治。鹹牛肉份量唔算唔多,但就令個包冇咁鹹。麵包就係好普通既方包,烘完唔算脆。另外,佢真係即整所以又係好夠熱。🔅乾炒牛河牛肉份量又多又大塊,河粉唔會痴埋一舊舊👍🏼 成個面唔會炒得太油,味道唔算太濃,不過鑊氣不足。辣椒油要叫佢另外俾,枱面係無。正正常常,配麵唔錯。******************************天氣好的話
*一起*

🔅奶茶
呢度嘅奶茶曾經被CNN選為香港四大奶茶之一。

🔅鹹牛肉蛋三文治 (烘底)
見到佢窗邊貼咗好多年前嘅雜誌推介,所以叫咗呢份三文治。

🔅乾炒牛河
辣椒油要叫佢另外俾,枱面係無。正正常常,配麵唔錯。

天氣好的話,會建議大家坐外面感受氣氛。茶餐廳黎講,價錢算特別平。

呢度主要係食情懷,如果下次喺附近,我都會再嚟試吓其他食物。

📍 一起
大角咀海庭道8号富荣花园8座地下8号舖
2022-10-13 50 瀏覽
喺富榮呢個位開串燒店都好新奇🤣一於就試下啦😛香燒孜然韭菜($16)👍🏻好重孜然粉味😎所以好惹味🤔仲有啲菜汁一齊食到🤩唔會燒乾曬,所以都好淋👍🏻極尚鹽燒牛舌($38)👍🏻頭兩嚿好爽口好正!但食最後一舊有啲筋,個口感就差少少~而且咬落去都多肉汁,有鹽味但未去到好鹹😎🙌🏻老北京牛肉串($22)👍🏻牛肉嫩滑🤩仲保留到肉汁好正🤤唔係好識老北京味係咩味😂但都幾好味😋新疆烤羊肉串($28)👍🏻有羊羶味亦都有啲筋~所以會有少少韌但同樣都有肉汁😋而且夠孜然粉味!係新疆嘅感覺!🤣山椒燒豬頸肉串($26)👍🏻山椒味嚟講,係有柑橘清香🙌🏻即係有啲檸檬嘅酸味~但冇麻辣嘅味🤔都好食嘅而且燒得有少少脆😋😋鹽燒魷魚串($22)有啲細條,但都燒得好香,有淡淡嘅鹹味。建議叫鹽燒原條大魷魚,感覺可能會抵啲🫠蒜蓉燒原條茄子($48)👍🏻正常發揮🙌🏻夠大條!而且調味足夠~話梅燒菠蘿($18)菠蘿夠甜~~但話梅味唔出🤔要到最後有啲回味嘅時候先感覺到啊🫥📍總結:-有少少食唔飽🙈-冷氣太凍🫠啲嘢食好快凍咗,所以要盡快食~-男老闆(?)有少少烏龍😂😂成日落錯單又唔知上緊碟串燒係咩肉😆😆不過大家係街坊都好易話為
喺富榮呢個位開串燒店都好新奇🤣一於就試下啦😛

香燒孜然韭菜($16)👍🏻

極尚鹽燒牛舌($38)👍🏻

老北京牛肉串($22)👍🏻

新疆烤羊肉串($28)👍🏻

山椒燒豬頸肉串($26)👍🏻

鹽燒魷魚串($22)

蒜蓉燒原條茄子($48)👍🏻
正常發揮🙌🏻夠大條!而且調味足夠~

話梅燒菠蘿($18)

📍總結:
-有少少食唔飽🙈
-冷氣太凍🫠啲嘢食好快凍咗,所以要盡快食~

香燒孜然韭菜
香燒孜然韭菜
山椒燒豬頸肉串
  • 老北京牛肉串
2022-10-11 18 瀏覽
❥ 沙爹牛肉公仔麵夏日熱辣辣~個湯底好杰好杰沙爹調味濃香惹味帶D花生粒粒,湯汁細膩而且質地好稠杰,每一條麵都掛滿沙爹汁🍜牛肉方面肉質雖然好滑,不過就稍失左D肉香同肉感🐮❥ 蓮香咖啡
❥ 沙爹牛肉公仔麵

夏日熱辣辣~個湯底好杰好杰

牛肉方面肉質雖然好滑,不過就稍失左D肉香同肉感🐮

❥ 蓮香咖啡
2022-10-10 35 瀏覽
平時食開米線🍜多,今次想食返啲麻甩野就揀左間平民串燒店試試,店舖裝修簡單,坐得都算鬆動,而且串燒選擇多,我地點左幾款食開心下😝💫鹽燒牛舌🐮滿滿七味粉烤得香口,牛舌厚身外脆內軟口感一流,一串有3大塊過足口癮💫鹽燒雞軟骨 + 川燒雞腎🐔一份有2串架,2人份量剛好,味道適中加上惹味孜然粉,香脆又有嚼勁,美中不足雞腎偏硬身少少🤏💫鹽燒虎蝦🦐虎蝦多大隻啖啖肉,調味粉不多都鮮甜好味💫鹽燒脆雞皮脆雞皮脆卜卜好似食緊薯片咁,一咬落去會帶少少雞油香肉汁,而且一份有2串都幾抵食。💫新疆烤羊肉串羊肉不酥配上孜然粉烤得惹味香口,外面有一點焦香內嫩肉質鮮嫩,確係招牌串👍🏿☺️💫全條烤魷魚🦑魷魚烤得好香,面有滿滿的七味粉,加上檸檬汁中和一下,爽口彈牙💫臭臭粉🍜本身好奇想試下原來都係米線,不過味道比較重口味,全碗有好多筍、脆脆、木耳絲同榨菜,幾有口感。🤪

💫鹽燒牛舌🐮

💫鹽燒雞軟骨 + 川燒雞腎🐔

鹽燒雞軟骨+川燒雞腎
極上鹽燒牛舌

💫鹽燒虎蝦🦐
虎蝦多大隻啖啖肉,調味粉不多都鮮甜好味

💫鹽燒脆雞皮

鹽燒脆雞皮+虎蝦+新疆烤羊肉串
烤魷魚
  • 話梅燒菠蘿
2022-10-10 20 瀏覽
呢間小店位於大角咀,距離奧運站大約10分鐘,唔算好就腳但係都唔難揾。之前已經去過一次覺得唔錯,去開附近所以再去多一次。✤//烤雞髀肉串 $36//雞肉都算juicy,味道幾香✤//山葵章魚串 $28//呢個都好推介💕 章魚細細粒,口感煙韌又唔會好難咬,加上燒過嘅wasabi味道好濃郁好香😋✤//麻香蒜心苗 $14// ✤//川燒翠玉瓜 $16//兩款蔬菜都爽甜多汁,調味好香蒜味同孜然粉味🧂✤//日本迷你甜番薯 $18//番薯好香甜,唔錯👍🏻✤//鹽燒原條魷魚 $98//肉質Juicy軟冧,仲配埋Wasabi同埋豉油好好味🤤✤//凍大杯檸檬茶 $25//都幾大杯,清清地幾解暑店舖環境算企理,食物方面提供港式茶餐廳食物同串燒選擇,當日晚市時間去,見到有唔少街坊堂食,仲有好多人買外賣🥡 ,餐廳做到踢晒腳完全唔得閒理堂食客人包括我🥲 嗰日6:30pm去,等到花兒也謝了都未有一杯凍檸茶飲😭 不過好彩整體食物都幾好味,唯獨是上菜速度真係慢咗少少。⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 7/10🐽 Revisit : Maybe

✤//烤雞髀肉串 $36//
雞肉都算juicy,味道幾香

✤//山葵章魚串 $28//

✤//麻香蒜心苗 $14//
✤//川燒翠玉瓜 $16//
兩款蔬菜都爽甜多汁,調味好香蒜味同孜然粉味🧂

✤//日本迷你甜番薯 $18//
番薯好香甜,唔錯👍🏻

✤//鹽燒原條魷魚 $98//
肉質Juicy軟冧,仲配埋Wasabi同埋豉油好好味🤤

✤//凍大杯檸檬茶 $25//
都幾大杯,清清地幾解暑

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7/10
🐽 Revisit : Maybe
30 分鐘 (堂食)
2022-10-10 20 瀏覽
呢間串燒值得推介串燒好食的點有幾樣外皮夠香口 鹽燒類的要夠咸香 汁燒類的要夠甜香汁燒類的 唔可以乾身 咬落去係有少少肉汁滲出黎當然本身食材要有本身的鮮味 試過幾樣都煮得相當唔錯雞泡魚乾 夠香甜燒茄子 夠惹味汁燒脆五花腩 夠香山葵汁燒魷魚 夠鮮燒菠蘿 夠汁香
呢間串燒值得推介

牛舌
燒茄子
2022-10-08
2022-10-10 17 瀏覽
終於品嚐到沙嗲牛肉,真心覺得CP值很高,已有沙嗲牛肉+2個自選餸,配大光麵/米粉/米通/米線/意粉 +飲品(冷熱同價)。沙嗲牛肉腍身,湯底濃郁帶點鹹,微微花生香,不辣反而食後口腔帶微甜。個人喜好配米通,質地夠彈牙,滑溜有嚼口,一啖湯一口米通,好滿足。飲品就普普通通,正常合格的。

2022-10-10 13 瀏覽
有時候就算係夜晚食飯悶悶地都會想同三五知己可以有個地方聚腳~ 一起位置喺一個屋村入邊,算係相當隱世但係整體來講都係比出邊平勁多,而且串燒都非常有質素個燒豬頸肉烤到啱啱出邊有啲脆,微辣好食~呢個咁重量級嘅魷魚更加係全晚嘅焦點, 烤到啱啱好有少少乾身點Wasabi豉油係一流嘅配搭呢個茄子甚至係我見過咁多間燒烤店入邊整得最靚嘅茄子😂 整齊得來味道非常惹味好食個四川麻辣腸仔係真係調味好嘅麻辣味,加埋個香茅魚餅送啤酒絕配完場當然唔少得一個美味嘅燒菠蘿,可以消滯得來同埋甜品

但係整體來講都係比出邊平勁多,而且串燒都非常有質素

個燒豬頸肉烤到啱啱出邊有啲脆,微辣好食~

完場當然唔少得一個美味嘅燒菠蘿,可以消滯得來同埋甜品
週末我通常會同朋友出街 都會成日嚟奧海城呢邊剪頭髮呀同埋食嘢咁 今日就同朋友 一起 "一起"食晚餐串燒 飲下酒傾下偈咁 去菜單好多選擇仲分曬不同類型有肉有魚呀咁 好多選擇 鹽燒熊本和牛串 有四塊牛肉好多汁好juicy嘅係特別唔同 極上鹽燒牛舌 係佢嘅招牌菜果然冇錯牛舌 有三大嚿分量多 好易咬 孜然燒羊架 加咗係我嘅最愛加上去嘅孜然粉真係處理到 好香 日本七味魚翅 係佢哋嘅期間限定 其實感覺同佢差唔多感覺都係下酒菜 鹽燒魷魚串 呢個比較小食 好好食燒到高魷魚好香 好有風味 蜜糖燒廚師腸 呢個係我 選擇 因為自己好鍾意食香腸 潮式生醃螄蚶 咁刺激嘅嘢竟然香港有得食仲要係生嘅咁就要試下喇喺新加坡都食過幾次香港幾乎真係好少有 冇血腥嘅感覺 食落去似係生蠔咁樣好自然 裝修地理環境方便啦. 都近地鐵站 又開得夜 服務態度好好值得推薦

鹽燒熊本和牛串 有四塊牛肉好多汁好juicy嘅係特別唔同

• 話梅燒菠蘿
  • 蒜蓉牛油焗金菇
  • 鹽燒熊本和牛串
2022-10-09 14 瀏覽
由光輝圍小店就已經認識老闆娘,老闆娘每次都會用熱情嘅服務去對待我哋,人情味十足👍🏻👍🏻👍🏻知道老闆娘喺富榮花園開咗,緊係要黎試吓啦,所有串燒都好出色,鹹味適中,如果唔食得鹹嘅都可以講聲,令到味道淡啲。而其中最令我印象深刻嘅,就係嗰個蒜蓉燒茄子,茄子燒到出嚟真係好似麵咁樣一疏疏。同埋仲有個燒魷魚同牛舌,燒出嚟一啲都唔「Um」,係咬得開,食到既。之後,竟然仲有好耐冇食過嘅「麻辣豬扒」,因為呢個餸係喺舊店度食開既,唔知新店有冇,定係老闆娘特登煮比我地食,但一樣keep得到水準😋😋😋同朋友嚟食,點可以冇啤酒呀? 仲有生啤飲添。同場仲有其他啤酒選擇。下次一定要再黎🥳🥳🥳

下次一定要再黎🥳🥳🥳
2022-10-07 18 瀏覽
探完朋友 ,佢帶我去屋企樓下間串燒店講到又平又抵食...食完又真係有驚喜!👍鹽燒脆雞皮 $28兩串燒得夠乾脆!一滴油都無!🤤(左起)山椒燒豬頸肉串 $18 烤雞髀肉串 $18雞脾肉串啖啖肉,醬汁好惹味👍百里香燒雞肉串$18新疆烤羊肉串$28中意食羊既人一定要叫!肉質爽口,啖啖juicy,熟度剛好重要勁重羊味,贊💥煎雞軟骨餃子 $38 有別於一啲拉麵店,餡料雞軟骨同肉碎比例適中外皮夠脆,但入面又juicy👍秘製手打原粒潮式牛丸 $32牛丸唔乾,入面真係有肉汁而且有少少牛筋 係好彈牙!呢個好食呀!食串燒一定要配啤酒啦🤭生力新出品-- 白啤做緊推廣$28一支女士都岩飲,因為有少少花香比較啖口 燒蒜蓉笳子 $48孜然味重 而且有指天椒所以辣辣地呢個係因為我未食螺獅粉(臭臭粉)所以叫既淨粉 $36真陣味係臭臭地😂食落又唔覺臭但我覺得辣過頭🥵呢間街坊小店真係幾驚喜!上碟擺盤都有心思 會擺少少配菜而且價錢又唔貴 我覺得性價比唔錯!我朋友果然無介紹錯😂😂👍
探完朋友 ,佢帶我去屋企樓下間串燒店
講到又平又抵食...食完又真係有驚喜!👍
鹽燒脆雞皮 $28兩串
燒得夠乾脆!一滴油都無!🤤

(左起)山椒燒豬頸肉串 $18
烤雞髀肉串 $18
雞脾肉串啖啖肉,醬汁好惹味👍
百里香燒雞肉串$18

新疆烤羊肉串$28
中意食羊既人一定要叫!
肉質爽口,啖啖juicy,熟度剛好
重要勁重羊味,贊💥

煎雞軟骨餃子 $38
有別於一啲拉麵店,
餡料雞軟骨同肉碎比例適中
外皮夠脆,但入面又juicy👍

秘製手打原粒潮式牛丸 $32
牛丸唔乾,入面真係有肉汁
而且有少少牛筋 係好彈牙!
呢個好食呀!

食串燒一定要配啤酒啦🤭
生力新出品-- 白啤
做緊推廣$28一支
女士都岩飲,因為有少少花香
比較啖口

燒蒜蓉笳子 $48
孜然味重 而且有指天椒所以辣辣地

呢個係因為我未食螺獅粉(臭臭粉)所以叫既
淨粉 $36
真陣味係臭臭地😂食落又唔覺臭
但我覺得辣過頭🥵

呢間街坊小店真係幾驚喜!
上碟擺盤都有心思 會擺少少配菜
而且價錢又唔貴 我覺得性價比唔錯!
我朋友果然無介紹錯😂😂👍

1K
2022-10-07 84 瀏覽
大角咀地大物博,大胃成日都蒲頭,偏偏好少發掘富榮花園嗰頭,因為真係太邊邊喇!不過正因為少去,今次又發現到街坊打躉點呢間串燒店平平無奇,但都有啲驚喜位好似呢份茄子,賣相方面好認真,切到好方型,茄子肉好綿,容易撕又香口雞軟骨餃子外脆內熱,裡面好有雞肉香,有少少咬勁,好快咗chur一聲就清晒冇諗過牛舌都可以煮得咁彈牙,而且牛味十足五花腩冇改錯名,真係燒到好香脆羊肉串嘅孜然味好突出,極具民族風味如果係燒蠔,蒜蓉絕對係佢嘅伯樂,蒜味經高溫融入蠔肉當中,與其鮮味相得益彰胃民極度熱愛燒菠蘿,見到話梅味更要返一碟,燒到唔濕身,成功鎖水喺裡面,所以啲話梅粉可以保持乾爽大胃第一次食生醃螄蚶,原來呢味係潮州名食,啲螄蚶肉勁滑勁過癮,送酒一流食串燒一定好頸渴,呢間嘅飲品都係大大杯成功食完成餐,都仲未飲晒,相當抵嗌

呢間串燒店平平無奇,但都有啲驚喜位

煎雞軟骨餃子

極尚鹽燒牛舌

冇諗過牛舌都可以煮得咁彈牙,而且牛味十足

汁燒脆邊五花腩

五花腩冇改錯名,真係燒到好香脆

新疆烤羊肉串

羊肉串嘅孜然味好突出,極具民族風味

蒜蓉燒日本姬路生蠔

凍大檸水

食串燒一定好頸渴,呢間嘅飲品都係大大杯

凍大檸茶

成功食完成餐,都仲未飲晒,相當抵嗌
2022-10-06
煎雞軟骨餃子