2018-03-11
生日已過,多數不會補祝,但食飯就一定要啦,朋友帶我去呢間海鮮火鍋,指定海鮮料,再加任食刺身同配料,飲品也是自助任飲,我地爲左個湯底,所以點了象拔蚌海鮮火鍋套餐 $288湯底其實有10款之多,但點$288套餐才有獨特的兩款湯底,我地揀馬來喇沙大頭蝦湯底。先去取調味醬料,只有生蒜、炸蒜、蔥、辣椒、辣油同沙茶醬等,較普通的醬料,不過主力食海鮮都唔使太花考既調味。當回座位坐先發現,原來d碗碟都唔乾淨,直頭冇洗過,有好多油同上手既食物,已經令食慾大打折扣,不過都可以換,而且後來換碟都算密,所以服務都過得去。刺身櫃放滿魚生,都算乾淨。有六款刺身,先每款點來試下。三文魚都好肥美,油潤豐腴。白肉豚個名唔似魚,但堅係魚黎,雪白魚肉都幾肥幾滑,唔使點咬就吞到。赤貝雖細細隻,但好爽口。立魚同榮螺片味道一般,八爪魚幾柔軟,不過無咩味。馬來喇沙大頭蝦湯底,睇落好紅好辣,但原來味道幾好,辣度也易接受。滾開就試口湯,好有喇沙獨有風味,微辣帶奶香,越滾越出味。一鍋有兩隻大頭蝦,每人一隻剛剛好,蝦身不算大,反而蝦頭膏好濃好正,蝦肉彈牙。7款海鮮同餐牌既有出入,所以別期望太高,但也有好食的象拔蚌,非常鮮甜爽口。馬刀貝超大
刺身櫃放滿魚生,都算乾淨。
有六款 刺身,先每款點來試下。
滾開就試口湯,好有喇沙獨有風味,微辣帶奶香,越滾越出味。
馬刀貝超大又脹卜卜,咬落爆汁,鮮味滿口,肉質爽口微彈。
鮑魚都好嫩滑軟腍,好好咬都新鮮。
蘭花蚌熟左縮好多,但都好爽口。其餘兩款唔知係咩,唔識分,但似象拔蚌其他部份。
海星斑原身又滑溜,魚肉不腥有彈性,好好味,份量也較多。
配料有三部份,肉類、丸餃類及蔬菜麵食類。
海蝦超難食,肉霉又爛。
海蜆無沙,但細隻冇咩肉。
手切肥牛好吸引,有咬感,肉味突出,仲肥瘦剛好。
頂級肥牛粒,好有彈性好柔嫩,肉感十足,牛味濃郁,必食之一。
豚肉都好嫩,不過太肥加上豬羶味太勁。
墨魚滑冇彈性,味道普通。
芝士雙響丸最正,有粟米湯的微甜味,其他丸類也一般。
蝦丸也是不彈沒味,太失望。
蔬菜反而幾乾淨幾多款選擇,西洋菜特別美味。
甜品有杯裝雪糕,紅豆味好有童年回憶。
另外有自助軟雪糕,原味或蜜瓜味,仲加左脆口杏仁片同爆珠,軟雪糕厚身幼滑,味道不會太假,估唔到味道幾好。