2019-09-03 107 瀏覽
和朋友相約在朗豪坊,朋友提議食拉麵,所以到一風堂,我點了特製赤丸新味和魷魚鬚。拉麵軟硬適中,赤丸湯的味道不太辣,可以邊吃麵變喝湯。美中不足的是紫菜來到時,已經不夠脆口了。魷魚不會太硬,今次炸得不錯。

魷魚不會太硬,今次炸得不錯。

2019-09-01 87 瀏覽
去開朗豪坊行街,想醫下肚仔,走左去食一風堂,喺門口排隊等左一陣,就有侍應帶我入座呢一間分店嘅座位唔算多,全場都坐滿晒人,就證明一風堂幾受歡迎點左一碗豚肉肉拉麵,豚肉分量非常多,配以溫泉蛋、筍及香蔥,湯底非常濃郁

[特製白丸元味拉麵]$88嚟得朗豪坊,又點可以比個肚受苦丫!今日就試一試想食好耐嘅「一風堂」,試一試「特製白丸元味拉麵」啦!由於本人極之懶惰,連咀嚼嘅力都唔係太想出,所以點左「軟」麵身🤣麵底唔算太多,如果唔夠飽嘅話,可以加兩蚊追加「替玉」,姐係加底嘅意思😌貴為食肉獸嘅我,見到得3肉係有些小失望,但所謂貴精不貴多,塊肉比想像中好食!肉比較厚身,但唔太韌,都係果句啦,最岩我呢d唔鐘意出力咬野嘅人嘛🤣湯底非常好味,夠曬濃郁,亦無落味精,一啖一啖差d飲曬🙂希望無腎衰竭啦

[特製白丸元味拉麵]$88

特製白丸元味拉麵
2019-08-19
5 分鐘 (堂食)
特製白丸元味拉麵
  • 特製白丸元味
2019-08-14 118 瀏覽
今天和閨蜜在朗豪坊逛街,可惜她又遲遲未到,見肚子有點餓,所以來到一風堂品嚐一吓她八週年新出的贅沢大判和牛拉麵定食。在日本傳統的飲食文化中,冰是很難製作的, 所以冰水多數是為上賓自提供的。但是一風堂卻打破傳統,為客人提供紅茶, 而且紅茶凍飲是比較 順口解膩。贅沢大判和牛拉麵大大塊的和牛鋪在拉麵上,把整碗拉麵都遮蓋了。 和牛雖然看似未熟透,但這是經過長時間低溫慢煮的效果,可以補存和牛的肉汁和肉味。拉麵的湯底是非常清甜的,而且幾條的柚子碎,使湯底帶有柚子的清香。吃完拉麵後,不會有飽飽濟濟的感覺。迷你和牛丼其實吃過了和牛拉麵已經很飽了。但是看到正方形的和牛粒非常吸引。而且和牛粒上擺放了日本芥末和蔥粒,丼飯中更加入了醬汁,令整碗和牛丼飯的味道增加了不少層次。麒麟一番榨 限定柚子啤酒雖然小妹我很少喝啤酒,不過已經落單了,硬著頭皮也飲了幾啖。好飲酒的兩位姐姐,他們說麒麟啤酒味道濃郁又清新。但是加入了柚子汁,感覺很清新。160幾元的和牛定食,不是很昂貴,性價比也相當高, 下次可以和閨蜜再來一齊來吃這個定食套餐。

贅沢大判和牛拉麵
吃完拉麵後,不會有飽飽濟濟的感覺。

迷你和牛丼

麒麟一番榨 限定柚子啤酒

2019-08-10 84 瀏覽
剛好去朗豪坊碰巧遇上一風堂8週年推介的和牛拉麵、和牛飯及柚子啤酒,價值$148(未包加一)。你可以選擇個別單點的。和牛拉麵:和牛好大塊,不錯不錯。拉麵🍜你可以選擇較硬、普通或較較的。我喜歡軟的,所以點了這個。湯底不辣的,挺好喝。和牛飯:和牛口感不錯👍🏻,飯跟一般一樣的。柚子啤酒🍻:有驚喜,加入柚子甜甜的,平時不愛啤酒有苦苦的口味的人士會喜歡喝。我苦的也可以;這個甜的也不錯,比較順口。。整體而言值得一試
和牛飯:和牛口感不錯👍🏻,飯跟一般一樣的。
整體而言值得一試
一風堂可以話係我愛上拉麵既主要原因🍜自從幾年前去大阪旅行食完當地一風堂既拉麵就變左拉麵控🤣食過咁多間都係私心最愛一風堂,覺得佢最岩口味👅除左每次必叫嘅特製白丸元味拉麵$88今次試左最近佢地新推出嘅增量濃厚豚肉拉麵$92真係相當抵食👍🏻因為佢一碗拉麵嘅肉量超過200g🥩仲要有齊3款唔同嘅豚肉(入面有特製醬汁煮豚肉、卷豬柳叉燒、炙燒卷腩叉燒)💁🏻‍♀️小編覺得最好味嘅係炙燒卷腩叉燒,因為佢油脂分佈多啲所以好香口🤤佢仲用左比較粗身同有咬口嘅太麵做麵底,但哩碗啲肉仲多過拉麵,岩曬食肉獸嘅朋友仔😆另外仲試左佢新出嘅小食Johnny唐揚雞$45🐔好香口又唔會好硬,而且有4大舊😋總括而言覺得新系列都幾高質可以再戰🤘🏻
今次試左最近佢地新推出嘅增量濃厚豚肉拉麵$92
2019-08-08 55 瀏覽
第一次食一風堂8周年既和牛拉麵套餐,佢個餐有和牛拉麵、迷你和牛飯同埋一大杯柚子啤酒。柚子啤酒比較甜,啤酒味唔會太重,即使係平日唔中意飲啤酒既我都覺得佢幾易入口🥰。重頭戲既和牛拉麵係最正🤩,佢加入左柚子,所以幾清甜,即使配埋少少肥既和牛,佢成個麵都唔會太油😛。佢塊和牛好大😃,仲要唔係薄切,食落去啖啖烤牛肉既香味,超好食😋。之後個迷你和牛飯其實一 d 都唔迷你😂,佢有最少 10 大粒和牛,每一粒都燒到好香,好啱配埋 Wasabi 食🤪。雖然成個 set 有好多野食,但係柚子既香配埋佢既啤酒同埋茶水,所以食曬成個 set 都唔會話好濟🥳。值得再食!
和牛拉麵套餐
2019-08-08
午餐
和牛拉麵套餐
2019-08-08 60 瀏覽
今天睇完戲,剛過了lunch time, 望對面街,一風堂,記得之前去日本食過,回味無窮,就試吓香港分店,有期間限定款拉麵,好多肉肉,就試吓替玉只是$2,當然叫啦,仲有不可不叫最愛的日本餃子,餃子皮脆,配薑蔥蓉,香,好食,拉麵湯底出色豬骨湯味濃香十足,拉麵彈牙!叉燒惹味好食!
2019-07-20
2019-08-02 74 瀏覽
其實呢間日本過江龍黎左香港好一段時間了吧今日同朋友黎左朗豪坊行街諗唔到食乜嘅時候見到呢間一風堂就決定食呢間啦禁左飛等左好一段時間畢竟係星期五嘅夜晚 朗豪坊裡面超多人我叫左赤丸拉麵半份因為真係唔肚餓haha可以揀粗面幼面軟硬度 果然係日本拉面湯底好濃郁 朋友加左面 我就真係食唔落啦haha質素ok 值得一試另外仲嗌左個紫菜魷魚(?) 唔係好記得個名但個個都唔錯嘅! 冇影到相添下次會想再食嘅一風堂不過唔建議係朗豪坊同人山人海咁同人逼
其實呢間日本過江龍黎左香港好一段時間了吧

但個個都唔錯嘅! 冇影到相添

下次會想再食嘅一風堂
不過唔建議係朗豪坊同人山人海咁同人逼
2019-07-29 77 瀏覽
今天約了朋友在旺角晚餐,下午出外辦事,豈料事情很快就辦妥,大概四、五時的時間,肚子餓了,但又不宜吃正餐。在朗豪坊逛逛,看有什麼小吃。經過巡邏一週後,決定到一風堂。拉麵是很美味的,可是我萬萬不能在晚餐前吃一碗拉麵吧。在餐牌上找到了我的目標,一風堂餃子(六粒)$40。店子氣氛悠閒,即使我只是點了一客餃子,店員也是態度良好。當餃子端到我面前時,餃子看來比較「精緻」。餃子上面有薑蓉,伴著餃子豉油一起吃很美味。吃過了這小小的一道鉸子,感覺滿足。

在餐牌上找到了我的目標,一風堂餃子(六粒)$40。

店子氣氛悠閒,即使我只是點了一客餃子,店員也是態度良好。

吃過了這小小的一道鉸子,感覺滿足。
一風堂餃子
一風堂餃子
  • 一風堂煎餃子
2019-07-26 58 瀏覽
一風堂八周年限定!「贅沢大判和牛拉麵定食」 $148定食入面一共有3樣野,分別有:和牛拉麵1碗、迷你和牛丼、麒麟一番搾‧限定柚子啤酒單點和牛拉麵1碗係$108,想淨配和牛丼/啤酒,2款都係只須+$28!當然一次過叫定食會再抵啲!和牛拉麵無諗過塊和牛真係咁巨型!大到完全遮著晒碗拉麵!送到嚟嘅時候仲係半生熟,唔會整到老晒!入口又香又嫩!帶脂香得黎又唔會過膩!迷你和牛丼雖然話係迷你丼,份量唔會太多,但當你食完碗拉麵嘅時候再食,女仔真係未必個個食得晒!但個和牛丼又真係好好食!上面放滿嘅粒粒,當然係和牛粒!米飯加咗少量紫菜同芥末,配埋個甜甜地嘅汁,真係好好食!麒麟一番搾‧限定柚子啤酒之前無試過柚子味嘅啤酒,所以好有新鮮感!飲落有淡淡柚子香,都幾易入口~邊食拉麵邊飲,都幾爽下!值得一試呀!一風堂 (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓5號舖

一風堂八周年限定!

「贅沢大判和牛拉麵定食」 $148
定食入面一共有3樣野,分別有:
和牛拉麵1碗、迷你和牛丼、麒麟一番搾‧限定柚子啤酒

和牛拉麵

迷你和牛丼

麒麟一番搾‧限定柚子啤酒

一風堂 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓5號舖
2019-07-22
2019-07-14 106 瀏覽
次次經過朗豪坊都好想試,今次終於試到❤️❤️因為呢間好受歡迎所以一定要等位😂😂個服務都好好,臨到我哋號碼嘅時候會電話call我哋👍🏻唔使就咁企喺度,同埋等位位置好細👍🏻我就嗌左一個豚肉拉麵,超濃湯底🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️❤️❤️勁香,成個組合根本就係完美😂😂我哋啲湯底唔想晒,加咗個面底添😂😂😂推薦大家去食,雖然價錢貴咗啲,但我覺得呢個味道都值得食👍🏻👍🏻👍🏻環境方面,算整齊乾淨,但因為我哋兩個人食所以要搭枱,有小小逼🤢🤢
2019-05-10
20 分鐘 (堂食)
  • 魚介醬油豚骨拉麵
  • 特製白丸元味拉麵
  • 拉麵
2019-07-03 130 瀏覽
約左友人喺朗豪坊睇Avengers End Game,開始前去一風堂食碗拉麵🍜,鍾意呢度上菜速度快,食完又唔會太飽,份量掌握得岩岩好🙂。我揀左白丸原味,友人揀左另一款唔辣既拉麵(忘記名,有柚子粉,食落酸酸地幾開胃)。另外再叫左叉燒包、白丸蒸蛋。😗兩個難仔好似叫得太多😝對上嗰次食一風堂已經係幾個月前,我幾鍾意呢度既拉麵湯底唔會太濃太杰,麵條屬幼身,麵質彈牙,叉燒煮得岩岩好,夠滑。本身蒸蛋上錯左辣味,換返個原味比我,可惜個蛋蒸得有點老,係就係足料既,呢個可以慳返錢。友人個叉燒包既煙un,厚切叉燒,不過上枱時已經有d凍凍地,少少失色。

2019-05-05
2019-06-30 104 瀏覽
開頭見一風堂嘅背景講到咁犀利,又唔知點樣冠軍又拉麵大王咁。所以終於的起心肝星期三下午同女朋友拍拖嘅時候走咗上去試一試係咪真係咁好食😊去得一個主力食拉麵的地方當然要試下佢嘅拉麵😋一試之下真係超級好食,湯底都做得好夠味。除咗麵底同湯底做得好其實佢嘅豚肉都相當唔錯基本上係值得一讚嘅😎
開頭見一風堂嘅背景講到咁犀利,又唔知點樣冠軍又拉麵大王咁。

2019-06-17 62 瀏覽
So many restaurants in mk but we have difficulties to decide what to eat. Just randomly choose in the mall and find ramen seems a good choice. I have choose a Raman which has some Chinese salty fish ? On top. I am think it is not really so tasty and strange with ramen. But the ramen itself is yummy which the texture of noodles are quite elastic and I like it a lot.