2024-08-30 0 瀏覽
🧆一龍蝦兩餸王 (佐敦) 📍今次屋企人懶得煮,就決定食兩餸飯🙈。🍴活龍蝦伊麵  $98呢嗰超抵食,$98有半隻龍蝦,而且個蟹鉗仲要好大🦞,而且食落啲肉好彈牙,完全唔會霉👍🏻。🍴淨兩餸  $43我哋仲嗌咗豆豉蒸鯇魚,仲要俾咗魚腩我哋🐟,舊腩超大嚿;見佢仲有成條魚可以叫🐠,但我哋今次冇試到;叫咗鹹蛋蒸肉餅🐖,啲肉餅係每日用新鮮豬肉整;仲有叫咗個雞🐣,係髀位嚟份量都好多🍗。📍一龍蝦兩餸王 佐敦文蔚街1-23號文苑樓地下7號舖
🧆一龍蝦兩餸王 (佐敦) 📍

今次屋企人懶得煮,就決定食兩餸飯🙈。
🍴活龍蝦伊麵  $98

🍴淨兩餸  $43

📍一龍蝦兩餸王
外賣自取
今日放工由佐敦行去香港高鐵站,途經呢間兩餸飯,見佢好抵食亦多人叫,就入去買幾個餸,準備同朋友係高鐵上開大餐🍽️嘩!一去到櫃枱見到好多款菜式播!平時叫三餸飯通常只有10幾款,佢有成20款!魚、肉、菜都好多款式呀!我都揀返10款試下先~🌟菜圃炒蛋:見到都幾多人叫,就試下!啖啖蛋都有菜圃,的確好食😋🌟涼瓜火腩:涼瓜甘甘地唔太苦😄🌟鱔片:難得三餸飯可以叫鱔呀!質地好彈牙,肯定夠新鮮👍🏻👍🏻🌟多春魚:算好大條😱🌟滷水雞翼:好味👍🏻🌟雞軟骨:都幾大舊,辣辣地幾有咬口😁🌟柱候牛腩:夠入味😍😍🌟炒蝦:最怕肉霉唔新鮮,佢無👏🏻👏🏻🌟辣子雞:老闆話好多人嗌,的確辣辣哋幾惹味嘅🌶️見老闆忙住給客人盛菜,又忙住接網上外賣平台外賣單,睇嚟都真係幾受歡迎👏🏻👏🏻其實呢!我仲見到菜牌上*每日限量*嘅 *活龍蝦伊麵*($98),我都好想試呀!不過兩個人已夠多餸,下次先再試啦!

🌟涼瓜火腩:涼瓜甘甘地唔太苦😄

🌟多春魚:算好大條😱
🌟滷水雞翼:好味👍🏻
🌟雞軟骨:都幾大舊,辣辣地幾有咬口😁

🌟柱候牛腩:夠入味😍😍

🌟炒蝦:最怕肉霉唔新鮮,佢無👏🏻👏🏻
🌟辣子雞:老闆話好多人嗌,的確辣辣哋幾惹味嘅🌶️

2023-12-05 715 瀏覽
冇諗過兩餸飯都有當紅炸子雞,仲可以食到酒店大廚出品!今次去試既兩餸飯專門店係佐敦渡船街。除咗一般兩餸飯菜,呢到仲會有酒樓先會見到既當紅炸子雞,當紅炸子雞不同於一般炸雞,而是把已醃味的生雞掛起,再於生雞上不斷澆上滾油,雞隻皮脆肉滑!另外試埋黑椒牛仔骨Q、鼓椒蒸鱔片、椒鹽豬扒、魚香茄子、 樣樣出品都唔錯!
除咗一般兩餸飯菜,呢到仲會有酒樓先會見到既
另外試埋黑椒牛仔骨Q、鼓椒蒸鱔片、椒鹽豬
扒、魚香茄子、 樣樣出品都唔錯!
2023-11-26 1096 瀏覽
兩餸飯競爭激烈,佐敦呢間一龍蝦兩餸王靠著平民價錢有龍蝦伊麵突圍,仲成爲左全港唯一平台金牌商家😆是晚本身叫屋企人回家順路去斬料加餸,點知佢話不如買淨兩餸,淨係煮粒米唔使搞咁多野,而且佢咁啱係佐敦買緊布甸包,就過隔離街一龍蝦揀幾個餸啦。淨一餸同淨兩餸都係$40一盒,只係份量上有差,咁貪心啲叫多幾樣款式先😋⭐蒸鱔 + 洋蔥炒蛋兩餸飯都有豉汁蒸鱔食,啲鱔仲切得幾大件,唔係頭頭尾尾,一份餸有八件真係幾抵食,自己買都唔平㗎。另外一半要咗洋蔥炒蛋,啲蛋好滑,加埋洋蔥炒又甜又香口。⭐咕嚕肉 + 炸豬扒兩餸飯嘅大路野,咕嚕肉同炸豬扒都經常出現,大大件無乜骨,咕嚕肉嗰甜酸醬調得幾好,甜甜酸酸夠開胃,炸豬扒就微辣嘅,好好下飯。⭐炸多春魚最後又貪香口叫多份炸多春魚,大大條爆春,當小食真係幾正🤤⭐例湯送多咗個例湯,紅蘿蔔豬骨湯幾甜吖。煮個飯就食飽飽,食完都淨係要洗下飯煲同飯碗,真係慳飯唔少功夫👍

⭐蒸鱔 + 洋蔥炒蛋

⭐咕嚕肉 + 炸豬扒

⭐炸多春魚
最後又貪香口叫多份炸多春魚,大大條爆春,當小食真係幾正🤤

⭐例湯
送多咗個例湯,紅蘿蔔豬骨湯幾甜吖。

2023-11-25
2023-11-23 568 瀏覽
🔸淨兩餸飯 $40🔸時令黑草羊羊腩飯 $58-今晚返屋企食飯,唔想媽媽咁辛苦煮咁多餸,所以就決定去買餸返屋企一齊食。嚟到呢間佐敦嘅兩餸飯專門店,有超多選擇。我哋一家6口,可以一次過叫好多款餸試晒。蔬菜方面我哋揀咗魚香茄子同埋西蘭花,而肉類方面仲買咗咕嚕肉、炸子雞、蒸肉餅。仲買咗我媽媽最鍾意食嘅蒸鯇魚腩,仲有我爸爸最想食嘅羊腩飯,秋天必食!依家兩餸飯真係選擇超多,可以滿足晒所有人嘅口味,而且味道好好,份量都好多。
🔸淨兩餸飯 $40
🔸時令黑草羊羊腩飯 $58

我哋一家6口,可以一次過叫好多款餸試晒。

2023-11-20 479 瀏覽
兩餸飯食當紅炸子雞有冇諗過兩餸飯都有當紅炸子雞?仲可以食到酒店大廚出品!今次去試既兩餸飯專門店係佐敦渡船街 除咗一般兩餸飯菜,呢到仲會有酒樓先會見到既當紅炸子雞 ,當紅炸子雞不同於一般炸雞,而是把已醃味的生雞掛起,再於生雞上不斷澆上滾油,雞隻皮脆肉滑!另外試埋黑椒牛仔骨、鼓椒蒸鱔片、椒鹽豬扒、魚香茄子🍆樣樣出品都唔錯!而且店家仲係美團皇牌商家,絕對信心之選📍一龍蝦兩餸王佐敦文蔚街1-23號文苑樓地下7號舖
兩餸飯食當紅炸子雞

📍一龍蝦兩餸王
2023-11-19 364 瀏覽
這間位於柯士甸站附近的【一龍蝦兩餸王】外賣店,晚市主打小菜及雙餸飯等,有海鮮、肉及蔬菜,另外還有招牌的龍蝦伊麵,價錢合理,更是全港唯一平台金牌精選商家,食物品質有保證。小菜款式很多,有海鮮、肉及蔬菜,豬、牛、雞、羊都有齊,煎、炸、蒸、炒都有。咕嚕肉、牛仔骨咕嚕肉酸甜開胃,用了梅頭肉,肉質鬆化;牛仔骨煮得夠腍有肉味。薯仔雞翼、椒鹽豬扒雞翼炸至香脆,薯仔走油後爽口;豬扒肉質鬆化,醃得入味。蒸肉餅、鳳爪排骨肉餅結實,鳳爪炆得夠腍。涼瓜豬肚、南乳豬手涼瓜苦中帶甘,十分爽口;豬手骨膠原豐富,豬皮有彈性。豉汁蒸鯇魚及鱔鯇魚新鮮,肉質雪白嫩滑;鱔肉彈牙,味道鮮甜。

咕嚕肉、牛仔骨

薯仔雞翼、椒鹽豬扒
雞翼炸至香脆,薯仔走油後爽口;豬扒肉質鬆化,醃得入味。

蒸肉餅、鳳爪排骨
肉餅結實,鳳爪炆得夠腍。

涼瓜豬肚、南乳豬手
涼瓜苦中帶甘,十分爽口;豬手骨膠原豐富,豬皮有彈性。

豉汁蒸鯇魚及鱔
鯇魚新鮮,肉質雪白嫩滑;鱔肉彈牙,味道鮮甜。
2023-11-18 236 瀏覽
全港唯一平台嘅金牌🏆商家,儘管疫情逐漸減退,🥰但兩餸飯的熱潮仍然不減,種類也變得多元化。🤓大約20多種不同的餸供選擇,讓人目不暇接。我點了他們家的招牌菜——龍蝦伊面。🦞而且伊面是即點即做,非常新鮮。一盒伊面配上半只龍蝦,肉質鮮嫩,入口口感爽滑彈牙🍜伊面的分量非常足,兩個人食足夠,物超所值。此外,我還點了其他的餸,🐷包括咕嚕肉、炒涼瓜、蒸皖魚和羊腩煲。羊腩煲的肉質鮮嫩,入味且口感鬆軟,🍖咕嚕肉則口感爽口,味道非常開胃,味道酸甜可口,增添了食慾。

🤓大約20多種不同的餸供選擇,讓人目不暇接。

2023-11-17 151 瀏覽
咁岩發現呢間之前好紅既兩餸飯原來係公司附近,今晚order左幾個餸,返屋企煲個飯就掂晒,慳返好多功夫同時間。簡左啲平時屋企比較難整既,椒鹽多春魚,椒鹽蝦,炆豬手,估唔到仲有魚,放工平時都買唔到魚,所以我就簡左白鱔同魚腩。椒鹽多春魚,呢個有驚喜,返到屋企用焗爐加熱先食,竟然仲脆卜卜,炸到乾身又脆口。原本以為返到屋企會淋淋,因為成日買炸野都係,所以好驚喜,我覺得可能個炸粉整得好。椒鹽蝦, 蝦新鮮唔會梅,爽口鮮味,加埋蔥蒜等等佐料一齊爆香,好惹味南乳炆豬手,呢個都好驚喜,炆到好淋,但啲皮唔會爛晒,唔會甩皮甩骨,仲保留一些爽口的筋位,而且豬皮清潔乾淨,唔會有毛毛(最驚出面食豬手勁多毛)鼓汁白鱔,加返熱食,新鮮爽肉,很鮮味清蒸魚腩,魚腩大大舊,好抵食呢,肉唔會散晒,食得出是新鮮的,不是急凍貨。見佢地用網上外賣平台袋裝俾我,原來佢地都有做網上外賣平台,仲係唯全港唯一平台金牌商家呢。佢地食品種類都好多,蒸魚都有3款,肉類方面,見到豬牛羊都齊(有羊腩上市),菜都有不同選擇,種類很多元化。價錢更是實惠街坊價,購買期間見職員佢地同熟客有傾有講,好有人情味呢。

鼓汁白鱔,加返熱食,新鮮爽肉,很鮮味

一龍蝦兩餸王 (佐敦)佐敦文蔚街1-23號文苑樓地下7號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:原條豉汁蒸魚,豉汁蒸鱔片,蒜蓉炸海蝦,菠蘿生炒骨,避風塘炒雞原條豉汁蒸魚:魚夠大條,新鮮的魚肉用豉汁進行蒸煮,魚肉鮮嫩多汁很美味,豉汁的鹹香與魚肉的甜味相互融合,味道既濃郁又滋味,絕對值得一試!😄😄😄豉汁蒸鱔片:鱔肉鮮嫩而滑順,肉質柔軟而彈口,在蒸煮過程中吸收了豉汁的風味,口感一流,是值得推薦的美食!❤️❤️❤️蒜蓉炸海蝦:海蝦夠新鮮,經過炸製後,外層酥脆而內裡鮮嫩,搭配上蒜蓉的濃郁香氣,變得非常美味,令人回味無窮!👏🏻👏🏻👏🏻菠蘿生炒骨:菠蘿的酸甜味道與生炒骨的香脆口感相互搭配,非常開胃。菠蘿的甜味平衡了骨肉的鹹味,令人食到停唔到口!😋😋😋避風塘炒雞:鮮嫩的連骨雞肉切成小塊,經由辣椒、蒜、蔥等避風塘調味料炒製後,變得微焦有口感,香味濃郁,但又不至於過辣,對於喜歡避風塘料理的人,是一個不錯的選擇!👍👍👍食店最近升格為平台金牌商家,食物質素進一步得到保證!😍😍😍
一龍蝦兩餸王 (佐敦)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

食店最近升格為平台金牌商家,食物質素進一步得到保證!😍😍😍
2023-11-04 157 瀏覽
在國內的一個美食平台看到,他們是金牌商戶,固專程去買一下回家吃,感覺還真不錯!蒸倉魚很大條,魚肉滑嫩又易夾起肉來吃,超方便,蒸魚的豆豉和蔥等配料很惹味,抵食之選!而鯇魚腩更是非常肥美,一個人一整件的鯇魚腩伴飯吃,超滿足!咕嚕肉的甜酸汁比例也剛剛好,食物都是剛出爐,熱辣辣;而炒西芹老闆更是同樣給很多,感覺超抵吃!到結賬時,老闆更是非常熱情,還送了一碗老火湯給我女女喝,完全沒味精,味道濃郁,湯料亦非常足,但也只售5元,太抵了,下次一定要買多幾碗回家喝!

2023-10-24 155 瀏覽
餐廳既選擇非常之多,而且收工去到樣樣菜色都冒哂煙,絕對係新鮮滾熱LAK,去朋友屋企開party我地叫左:炸子雞😁雞唔算肥,雞皮好夠脆,雞肉夠哂鹹味木耳蒸雞🥰雞肉嫩滑,醬汁帶有軟滑既木耳同雞肉香味,又唔會好油膩,拌飯一流蒸肉餅❤用上新鮮豬肉,肥瘦岩岩好,有咬口得黎一D都唔嚡口,仲好有質感,面頭仲有小小咸蛋碎,香口嫩滑蒜香辛辣炒雞肉😃如果中意食辣得黎又勁香脆可口既雞肉,我覺得佢似小食多D,真係好惹味豉汁蒸鯇魚腩❤魚肉夠哂嫩滑鮮甜,加上淡淡豉汁唔死鹹炒涼瓜❤入口一D都唔苦,仲越食越清爽涼快再帶點回甘,勁好味!欖菜肉碎四季豆 ❤咸香岩岩好既欖菜,超開胃一D都唔會好油膩,撈飯必選。炒蝦😍蝦唔算好大隻,但隻隻入口都好爽口彈牙!豉汁深海䱽魚😘魚肉食起黎幾香口,應該係有炸過,再淋上豆香甜美既豉汁夠惹味無錫骨🤓汁香味濃 排骨夠哂酥香,甜鹹岩岩好,入口腴而不肥木耳炒蛋🤗口感好軟好淋,食起黎零負擔,唔會好油黃金多春魚☺酥脆可口,條條有返咁上下厚度,又唔會太干,當係小食都好好味~海帶綠豆湯🥰最後黎碗湯,入口夠清爽,無味精,大推!

炸子雞😁雞唔算肥,雞皮好夠脆,雞肉夠哂鹹味

豉汁蒸鯇魚腩❤魚肉夠哂嫩滑鮮甜,加上淡淡豉汁唔死鹹

炒蝦😍蝦唔算好大隻,但隻隻入口都好爽口彈牙!

無錫骨🤓汁香味濃 排骨夠哂酥香,甜鹹岩岩好,入口腴而不肥

木耳炒蛋🤗口感好軟好淋,食起黎零負擔,唔會好油

海帶綠豆湯🥰最後黎碗湯,入口夠清爽,無味精,大推!
2023-10-21 127 瀏覽
佐敦呢間多餸飯,親民價格,😍更有龍蝦可選!更有龙虾可以选择,低调又好味。今次叫左几款外卖,😙屋企人都话丰富。必叫豉汁蒸鳝,🙌🏻濃郁的豆豉特別香口,口感彈牙,而且唔會覺得好多骨,✨連汁都可以撈飯一齊食。蒸皖魚係魚腩位,🐟厚肉至於,有嫩滑魚香,無論係老人家或者養生一族都會中意。🥢難得見到有龍蝦,🦞當然要試下,有醬汁一齊炒,鑊氣十足!🔥另外,經典小菜都可以試下魚香茄子,濃厚茄子肉非常飽滿。

難得見到有龍蝦,🦞當然要試下,有醬汁一齊炒,鑊氣十足!🔥

另外,經典小菜都可以試下魚香茄子,濃厚茄子肉非常飽滿。
2023-10-17 147 瀏覽
💖提到香港便宜划算的兩餸三餸飯,就一定有佐敦的一龍蝦兩餸王,除了$78一大碟的龍蝦伊麵🦞外,還有各種餸菜,最適合不想煮飯的時候買回去。1⃣️淨兩餸🥩 $40起💖二十多種肉、魚、菜可供選擇,自選兩款港幣$40起。我要了下面這幾款👇🏻:🔸黑椒牛仔骨:肉多骨少,牛肉軟嫩,黑椒調味開胃。🔸炸子雞:炸皮香脆不會太油膩,雞肉鎖到肉汁,味道香口。🔸無鍚骨:推薦!調味酸甜,易脫骨,肉不柴、軟骨清脆爽口。🔸避風塘炒雞:店主極力推薦的獨家菜式,調味麻辣,雞肉入味,伴飯一流!🔸生炒骨:我每次必點菜,醬汁酸甜,外脆內軟又掛汁。🔸清蒸鯇魚:很大一條,魚肉嫩不會腥。2⃣️三餸飯🍚 $35🔸無糖蜜桃烏龍茶🍑 +$5💖兩餸飯$30、三餸飯$35,九龍區這個物價很划算。要了時令羊腩🐑,肉質嫩、羊味鮮但不騷,連我平日不太吃羊肉的都挺喜歡。另外要了炒土豆絲🥔和無鍚骨,土豆絲調味香辣,很下飯!加了個蜜桃烏龍茶,味道清甜帶蜜桃香。3⃣️老火靚湯🥣 $5💖很足料,滿滿的豬骨、扁豆、黃豆等,沒有添加味精更健康。💖他們還有深海大倉魚等菜色,下次要來嚐嚐!店鋪和美團旗下的外賣平台Keeta合作,下單有贈品,還很方便呢~

1⃣️淨兩餸🥩 $40起
🔸黑椒牛仔骨:肉多骨少,牛肉軟嫩,黑椒調味開胃。

🔸炸子雞:炸皮香脆不會太油膩,雞肉鎖到肉汁,味道香口。

🔸無鍚骨:推薦!調味酸甜,易脫骨,肉不柴、軟骨清脆爽口。

🔸生炒骨:我每次必點菜,醬汁酸甜,外脆內軟又掛汁。

🔸清蒸鯇魚:很大一條,魚肉嫩不會腥。

2⃣️三餸飯🍚 $35
🔸無糖蜜桃烏龍茶🍑 +$5

3⃣️老火靚湯🥣 $5
💖很足料,滿滿的豬骨、扁豆、黃豆等,沒有添加味精更健康。

2023-07-21 366 瀏覽
第一次食呢間兩餸飯,雖然食唔到龍蝦海鮮兩餸飯,點咗茄子、黑椒薯仔雞翼、蒸肉餅,三個餸味道好,特別係茄子色水好靚,但食落一啲都唔油膩。黑椒薯仔雞翼有三隻雞翼,甜甜哋好食。蒸肉餅係多肉少肥嘅豬肉,唔會好似有啲兩餸飯咁落好多肥豬肉😏呢間用料足,味道口感到位,份量足又唔油膩,食物有質素,係有誠意嘅小店!三餸飯,免費送中湯,都只係$35,好抵👍🏻老闆、員工都好友善,主動介紹是日靚餸,不論食物質素,抑或服務都高水平,CP值好高嘅三餸飯!
三餸飯,免費送中湯,都只係$35,好抵👍🏻
三餸飯