2018-06-22 465 瀏覽
平時閒日,如果有機會收早既話,我都會幾朋友仔黎哩間日式餐廳食lunch,貪佢平靚正👍🏻我冇記錯既話,星期一至五既lunch,都會有平價魚生飯,六、日就無。lunch食一個魚生飯大概$50幾數左右,已經可以係每款唔同價錢既魚生入面揀一款,想要多幾款既話,跟返魚生價錢加返落去就ok啦,$50幾蚊有三款魚生喎,係咪好抵先😉而且食材好新鮮,份量亦都好足夠,想食咩就食咩,完全可以自由配搭😋👍🏻🤭

自覺胃食愛吃日本菜,但又細食,愛吃放題可嘗盡不同類別食物,但又怕為了返本而增脂,得不償失。至於聲稱日本直送的食肆雖高質,但每次見到餐牌價錢又覺得不如食放題,糾結無葯可醫,直至入到馬鞍山站,落行人天橋遇上三代橋。價錢合理,水準ok, 雖然三文魚的新鮮程度有時不穩定。任叫任食都一定夠錢埋單,唔使洗碗,又無須迫自己大食返本。推薦:白桃雪巴(桃香如芝士與紅酒般放於口腔3D環迴),鹽燒雞亦,燒三文魚頭,鯛魚刺身注意:有時海鮮拉麵的海鮮不新鮮,自己看着辦囉。

注意:有時海鮮拉麵的海鮮不新鮮,自己看着辦囉。
  • 白桃雪巴
2018-06-12 404 瀏覽
這間「三代橋」日本料理的水準很出色, 店舖位置雖然在商場的後面小路的地舖, 但有水準質素的食肆一定會有人發現的, 晚市在6:00pm開始, 早10分鐘到達, 見店員準備中仍未開始營業, 就在附近周圍逛逛, 6:00pm 返回食店, window seat已幾乎座滿, 好在仍一個, 我們入座不久, 已坐滿客人。好犀利啊!  我們點了「加州卷」、「海膽軍艦」、「燒羊架」、「燒牛舌」。「加州卷」      ~      味道一如加州卷清新可口,壽司飯捲得很實,不會鬆散,青瓜絲很新鮮,上面飛魚子也醮得很均勻,加上沙律醬,大愛。「海膽軍艦」 ~ 海膽未算是最上乘的,但不會腥,性價比是抵食的。「燒羊架」 ~ 燒羊架幾大件, 燒得好香,肉很嫩滑juicy, 醃製味道適中。「燒牛舌」   ~ 燒牛舌很大件,份量頗多, 好香亦好味juicy, 略嫌少少咬不開。無論在食物和服務水準是滿意的,侍應們也很有禮貎, 服務態度認真, 值得一讚。 是次消費約 : $220

我們點了「加州卷」「海膽軍艦」「燒羊架」「燒牛舌」

加州卷
「加州卷」

海膽軍艦
「海膽軍艦」
 ~ 海膽未算是最上乘的,但不會腥,性價比是抵食的。

燒羊架
「燒羊架」

燒牛舌
「燒牛舌」

是次消費約 : $220
題外話/補充資料: 和經理傾了兩句, 知道是家族經營, 老闆的兄弟也開了店舖在另一區, 有誠意的飲食營業者, 衷心的送上祝福。
2018-04-20
加州卷
燒羊架
  • 「加州卷」
  • 「燒羊架」
2018-06-10 219 瀏覽
二人點了一個海膽魚生飯及一個拖羅魚生飯,大家一樣有三文魚,不知名的白身魚,帶子,蟹鉗,北寄貝。不同的就是加上海膽或吞拿魚碎。魚生夠新鮮,飯粒的口感很好,份量也足夠。海膽鮮味,三文魚有甘香味,蟹鉗帶子亦鮮甜。另外本人叫的拖羅魚生飯,主要是被餐牌圖片裡的貌似鱆紅魚或油甘魚而吸引的,可惜來了兩片不知名的白身魚,找經理問個究竟,他說(圖片只供參考,係唔會一樣的,唔通幅圖個碗咁細,我哋真係俾咁細碗你咩,而且我哋都冇鱆紅魚賣,下次你最好問清楚先,你依家未食都可以幫你換過佢既),嘩!經理的這種是什麼態度啊,我選擇不換了。試一下這不知明的白身魚,軟腍腍而且粘口,不是我喜歡的口感。整體而言這餐廳的食物質素是推薦的,環境及坐位也舒服但冷氣不夠凍,員工勤力有笑容,所以也給予好評。只是給那一位穿恤衫的經理,將整體的感覺拖下去了。

2018-06-10
2018-05-31 349 瀏覽
今次今次又黎返♥三代橋♥,因為有啲掛住之前食過既甜蝦同帆立貝!仲好記得之前話下次要黎就會試下佢個蒲燒鰻魚飯,今次真係有叫到!唔講咁多,即刻入正題。蒲燒鰻魚飯終於食到鰻魚飯,而且呢個鰻魚飯仲好岩我口味。平時出面既鰻魚飯上面既鰻魚汁都好咸,咸到我會挖走佢,但係係但呢到既鰻魚汁正正合我心意,佢個鰻魚汁唔會過咸,唔會搶左鰻魚既味,同埋D鰻魚都厚肉,食落有口感又有味道!而家仲有好多件,唔洗慳住食。(不過我以為鰻魚飯通常都會用盒裝住,但係呢到係用碗上)三文魚刺身賣相個樣都係靚既,有脂肪分布,顏色都唔錯。食落口啖啖三文魚既鮮味係個口到,唔油膩!好食!虎蝦壽司同我想像有D出入,我以為係生既,點知佢係熟既。(仲以為叫錯左)成隻蝦身包住左舊飯,充滿蝦既鮮味。另外仲叫左幾款壽司,當然唔少我有甜蝦同埋帆立貝啦!一如以往,一樣咁甜咁好食,真係好鐘意甜蝦黏住個口既感覺。仲叫左芥末八爪魚,三文魚,三文魚子,海膽壽司。每一款都好好食,真係想一個月都黎一次~
唔講咁多,即刻入正題。

蒲燒鰻魚飯
終於食到鰻魚飯,而且呢個鰻魚飯仲好岩我口味。
平時出面既鰻魚飯上面既鰻魚汁都好咸,咸到我會挖走佢,
但係係但呢到既鰻魚汁正正合我心意,佢個鰻魚汁唔會過咸,
唔會搶左鰻魚既味,同埋D鰻魚都厚肉,食落有口感又有味道!
而家仲有好多件,唔洗慳住食。
(不過我以為鰻魚飯通常都會用盒裝住,但係呢到係用碗上)

三文魚刺身
賣相個樣都係靚既,有脂肪分布,顏色都唔錯。
食落口啖啖三文魚既鮮味係個口到,唔油膩!好食!

虎蝦壽司
成隻蝦身包住左舊飯,充滿蝦既鮮味。

另外仲叫左幾款壽司,當然唔少我有甜蝦同埋帆立貝啦!
一如以往,一樣咁甜咁好食,真係好鐘意甜蝦黏住個口既感覺。
仲叫左芥末八爪魚三文魚三文魚子海膽壽司

每一款都好好食,真係想一個月都黎一次~
2018-05-29
15 分鐘 (堂食)
2018-05-26 305 瀏覽
呢間野平時經過門口都人山人海,揀閒日就無咁多人啦,等第二張就入得~由於係街舖,坐近入口會熱啲。。好在安排到入邊啲位~餐牌同一般日式料理餐廳差唔多,刺身壽司種類都差唔多。今日有兩個飯腳,三個人可以樣樣叫啲~🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟壽司方面叫左:蔥吞拿魚腩軍艦$14/1、黃金魷魚軍艦$12/1 同埋 田中芝士鰻魚卷$68雖然我唔食蔥,不過這個配搭就例外,每次食壽司必食,呢個蔥吞拿魚腩軍艦鮮味十足,紫菜香脆 好好味呀!🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟拖羅魚生飯$128拖羅、三文魚、北寄貝、帆立貝、油甘魚舖滿飯面~ 賣樣吸引,新鮮又好味🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀小食叫左 清酒煮蜆$58 同埋 鐵板蒜片牛肉粒$68清酒煮蜆陣陣酒香,蜆肉清甜大粒牛肉粒唔韌,軟熟又有肉汁,配蒜片野味可口!食物都唔錯,環境又舒服,所以呢餐我同朋友都好滿足丫🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

由於係街舖,坐近入口會熱啲。。好在安排到入邊啲位~

餐牌同一般日式料理餐廳差唔多,刺身壽司種類都差唔多。

今日有兩個飯腳,三個人可以樣樣叫啲~

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟

拖羅魚生飯$128

拖羅、三文魚、北寄貝、帆立貝、油甘魚
舖滿飯面~ 賣樣吸引,新鮮又好味

🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀🍣🐟🦀

小食叫左 清酒煮蜆$58 同埋 鐵板蒜片牛肉粒$68

清酒煮蜆陣陣酒香,蜆肉清甜大粒

牛肉粒唔韌,軟熟又有肉汁,配蒜片野味可口!

食物都唔錯,環境又舒服,所以呢餐我同朋友都好滿足丫

🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂🐂

• 蔥吞拿魚腩軍艦
  • 清酒煮蜆
2018-05-07 587 瀏覽
這家日本餐廳開了好一段時間, 每日都經過, 但就沒試過, 今日一於跟媽媽來食個午餐吧!印象中好像是開12時的, 但我們12:15左右到達, 都已經9成滿座, 確實有點誇張....還好還有座位, 都不用等。一坐下看了看餐具, 餐廳衛生要改善一下呢!碗子內有一點食物污漬, 立即請人更換, 衛生方面要扣分。說回食物, 餐牌選擇算是多元化, 刺身, 壽司,前菜, 小食, 串燒和麵飯都基本有齊。今次點了些較穩當的食物小試一下。帆立貝刺身帆立貝大粒夠厚肉, 很新鮮, 不過就沒鮮甜味, 有點失望田中特色鰻魚壽司媽媽看到就, 賣相確實引人垂涎, 小小的一口壽司飯, 配上塗滿醬汁的長長鰻魚, 只能說$25, 單就份量來說非常抵。不過味道也很重要, 鰻魚沒期待的溫度, 只有微微暖, 而且醬汁味道不夠濃。雖然份量很足, 但味道上又有點失望三文魚壽司三文魚比較瘦, 所以未能有入口即化的口感, 而且欠缺鮮味軟殼蟹手卷材料足, 不過軟殼蟹用上天婦羅的方法炸, 口感和味道上不及元氣的好汁燒魷魚筒魷魚份量足, 值得一讚魷魚筒位置肉質夠厚, 焾而不韌, 配合甜甜燒汁, 不錯! 不過, 魷魚鬚位置就比較硬和有點韌, 這方

帆立貝刺身
帆立貝刺身

帆立貝大粒夠厚肉, 很新鮮, 不過就沒鮮甜味, 有點失望

田中特色鰻魚壽司
田中特色鰻魚壽司

媽媽看到就

三文魚壽司
三文魚比較瘦, 所以未能有入口即化的口感, 而且欠缺鮮味

軟殼蟹手卷

汁燒魷魚筒
汁燒魷魚筒

魷魚份量足, 值得一讚
魷魚筒位置肉質夠厚, 焾而不韌, 配合甜甜燒汁, 不錯! 不過, 魷魚鬚位置就比較硬和有點韌, 這方面有一點點扣分, 建議店家多改善。當然, 整體而言仍是值得一試的。

金菇牛肉卷

難得一見的高質出品, 令人驚喜。平常的都是用超肥牛片製作, 肥膩得很, 但這個牛肉比較瘦, 不會有太多肥油, 所吃得舒服。另外值得一讚是, 牛肉比外間的足料, 外層牛肉不是只有薄薄一片, 厚一點口感更實在! 味道試亦很讚, 金菇牛肉卷的牛肉竟然用上富牛味的牛肉, 配上惹味醬汁, 不錯不錯!!

整體而言, 它的壽司刺身類感覺比較弱, 反而熟食類似乎比較有水準。下次來這兒會選擇食壽司刺身以外的食品。

午餐
金菇牛肉卷
星期日諗住出街食我最鐘意食既壽司,馬鞍山人稱美食沙漠都冇咩選擇,來來去去都係板長同埋元氣。。。死死氣去元氣拎飛,嘩!要等200幾張台。。。。點等呀好彩男朋友醒起行遠少少都有間唔錯既日本餐廳,唔係D咩大集團,咁先有興趣想去試下。今次食既就係♥三代橋♥ 埋去拎飛都係等20張台,打一陣機就好快到我地嚕。入到去就好快睇下有咩食,選擇種類都幾多,除左魚生,壽司,仲有好多唔同既熟食。2個人叫既野食唔係好多,最後叫左以下幾樣:濃湯咖哩烏冬+雜錦壽司+三文魚壽司+玉子壽司。先講下個♥濃湯咖哩烏冬♥個烏冬一黎到就已經聞到好濃既咖哩味,湯身仲會有D杰杰地,未食都覺得好似幾正。牛肉份量比我想像中多,而且真係有牛肉既鮮味,唔同一般出面無咩味道既牛肉。除左牛肉,湯底仲加左D洋蔥,紅羅白,完全係入哂味,唔太喜歡食紅羅白既我都覺得好食。烏冬就冇咩特別,偏向淋身,都好食既。之後好快第二道菜都黎左,就係♥雜錦壽司♥$128,總共八件,全部都好食!主要想講下佢個甜蝦同埋帆立貝。甜蝦同埋帆立貝比我想像中有驚喜,係真心好食!一般出面既甜蝦都係好幼身,但係呢到既甜蝦我第一眼望到都忍唔住同男朋友講:好肥好大隻呀!(隻蝦)哈哈食落
死死氣去元氣拎飛,嘩!要等200幾張台。。。。點等呀

2個人叫既野食唔係好多,最後叫左以下幾樣:
濃湯咖哩烏冬+雜錦壽司+三文魚壽司+玉子壽司

先講下個♥濃湯咖哩烏冬♥

濃湯咖哩牛肉烏冬

烏冬就冇咩特別,偏向淋身,都好食既。
濃湯咖哩牛肉烏冬

之後好快第二道菜都黎左,就係♥雜錦壽司
甜蝦同埋帆立貝比我想像中有驚喜,係真心好食!
食落口有感覺之餘仲會漿口,食蝦有漿口既感覺真係好正!唔知其他人係咪都係咁諗呢?
另外講下隻帆立貝,以我食過既帆立貝,大部分放到落口都已經有少少腥味,真係食到鮮甜既帆立貝的確好少。。。
但係!呢到又真係食到我想要既鮮甜味!下次再黎一定會再食帆立貝!
雜錦壽司

另外再單點左三文魚壽司同玉子壽司,不過不失,都幾好,玉子夠凍!
但我略嫌D飯唔係好夠實。
玉子壽司,三文魚壽司

店內環境坐得都好舒服,唔會好逼,望落都幾闊落。

有卡位,有普通台,仲有bar台,幾多個人食都冇問題。

下次再黎除左一定會叫帆立貝,我仲想試下佢地其他既熟食,我見D鰻魚飯都好似好吸引!
*總結最後埋單:$287*
題外話/補充資料: 店內服務都好好,張台唔算好大,店員都好主動好快會清左食完既野,佢地仲會成日幫你倒茶,仲會提你小心熱,都幾貼心。 而且我覺得呢到既玄米茶幾濃幾好飲!
2018-05-06
30 分鐘 (堂食)
雜錦壽司
玉子壽司,三文魚壽司
  • 濃湯咖哩烏冬,帆立貝壽司,甜蝦壽司
2018-04-17 469 瀏覽
吉列豬扒拉麵🍜- 吉列豬扒好脆好味- 拉面係味千拉type, 都正常- 湯底係麻油味公仔麵味😓牛油果軟殻蟹卷👌🏻- 軟殻蟹微熱好脆, 有6件三文魚壽司👌🏻- 舊飯好細⋯不過三文魚都算新鮮芥末八爪魚軍艦👌🏻- 紫菜仲脆, 八爪魚都彈牙整體味道可以 但價錢偏貴, 同選擇比較少
吉列豬扒拉麵🍜
- 吉列豬扒好脆好味
- 拉面係味千拉type, 都正常
- 湯底係麻油味公仔麵味😓

牛油果軟殻蟹卷👌🏻
- 軟殻蟹微熱好脆, 有6件

三文魚壽司👌🏻
- 舊飯好細⋯不過三文魚都算新鮮

芥末八爪魚軍艦👌🏻
- 紫菜仲脆, 八爪魚都彈牙

整體味道可以 但價錢偏貴, 同選擇比較少

2018-04-17
  • 壽司
2018-03-15 625 瀏覽
點了饅魚飯、鐵板牛油金菇和吉列豬排拉麵,沒有一道是令人滿意。饅魚味道太濃,份量中等,飯量不多。鐵板牛油金菇則是重災區,太咸,理應要伴飯,而且,油多到好似水浸甘,不算很香,不過萬幸,冇燶。吉列豬排拉麵🤦🏻‍♀️下等豬扒不是一個問題,這價錢已有心理準備。但是,沒有醃,粉太多,就是問題!另外溏心蛋也弄得不好🤦🏻‍♀️

饅魚味道太濃,份量中等,飯量不多。

2018-03-09 518 瀏覽
我和家人點鰻魚飯和刺身,刺身新鮮甜美,鰻魚飯味道也不錯,餐廳有好多其他選擇,例如:手卷,各類麵食,定食...餐廳設計簡約,設有bar 台,如來馬鞍山,值得一試,價錢尚可。
我和家人點鰻魚飯和刺身刺身新鮮甜美,鰻魚飯味道也不錯,餐廳有好多其他選擇,例如:手卷,各類麵食,定食...餐廳設計簡約,設有bar 台,如來馬鞍山,值得一試,價錢尚可。
2018-02-05 816 瀏覽
今日day off,天氣好凍只有9度,但係人就係咁得意,越凍就越會想食生冷嘢,行去樓下見到呢家冇乜人,就入去幫襯了!嚟之前睇過食評,話平日lunch time會有好抵食嘅魚生飯,只係$58有3款刺身!店員欣勤帶位,我拎住餐牌好徬徨,店員見到立即上前解釋,服務態度非常抵讚!👍🏻經店員解釋,原來可以喺餐紙上揀3款刺身,其中一款可選首選,份量係會double的,咁我就揀咗蟹子,池魚王仲有三文魚,另外追加3片大toro...好快食物就上枱了,賣相非常好,急不及待將大toro擺入口,可能真係天氣凍,魚未完全解凍,咬落有少少雪,不過不影響質素,toro充滿魚香,第二片我放咗一陣再食,問題就解決了!講下其他刺身先,全部刺身厚切,三文魚肥美,池魚王魚味鮮甜,蟹子份量多到嚇親我,順帶一提wasabi是手磨的如此滿足一餐$150,仲有大toro食,唔可以話好抵,但係非常滿足嘅!我會再返嚟

2018-02-05
  • 刺身飯
2018-01-24 697 瀏覽
第三次食 仲keep 到唔錯食材新鮮 都幾好食侍應態度都幾好 d 野算黎得快應該會再去食好大件北寄貝都幾好食友人食鰻魚飯 都ok心血來潮想食小丸子 普普通通好大件 滿足滿足幾新鮮
2017-12-01 861 瀏覽
外賣: 雖然坐爆人,但外賣都算快,有炸物,有鰻魚,都係等咗15 mins叫咗外賣,落單時,經理都有啲特別推介,算係咁上下。外賣等了15 mins 就有貨,都可以算快手。手造芥末,相比包裝用的,差好遠。。返到屋企,15 mins即食都算新鮮,好過"板XX司".. 長鰻魚壽司值得推介,好味,價錢合理,不過始終係外賣,炸物全部林晒😞,火炙三文魚腩唔太香口😞,飯係白飯味,食唔到日本米嘅質感😞,計計埋埋,只算一般。
外賣:

叫咗外賣,落單時,經理都有啲特別推介,算係咁上下。

外賣等了15 mins 就有貨,都可以算快手。

手造芥末,相比包裝用的,差好遠。。

返到屋企,15 mins即食都算新鮮,好過"板XX司"..

長鰻魚壽司值得推介,好味,價錢合理,

2017-11-26
外賣自取
2017-10-29 969 瀏覽
本身都冇諗住寫,因為食物一般,是但食個快lunch就算。點知食到底,發現我碗烏冬入面有塊膠,小編懷孕,老公當然都好緊張。咁我地都好有禮地講比經理聽啦。佢只係好輕鬆地回應一個字:啊之後都未影得切,經理好醒咁即刻收走塊膠。話了解一下係乜膠我地埋單,佢都冇去交代。我老公主動問!佢先講話,係拉麵袋嘅膠,但係我烏冬入面!一定唔會再去!經理態度同處理手法太差。佢地仲要冇扣烏冬錢都算,咁我係食左。但service charge 都照計!交代又唔交代聲!真係第一次!拉麵同烏冬都係硬身,拉麵係黑蒜湯底,味道似出x一丁,味精重。天婦羅烏冬鍋,蝦...唔新鮮,湯底普通,入面有雞肉絲,雪味重!
本身都冇諗住寫,因為食物一般,是但食個快lunch就算。
佢只係好輕鬆地回應一個字:啊
之後都未影得切,經理好醒咁即刻收走塊膠。話了解一下係乜膠
我地埋單,佢都冇去交代。
我老公主動問!佢先講話,係拉麵袋嘅膠,但係我烏冬入面!