2018-04-23 484 瀏覽
今天跟朋友又來到三家村不是吃中式海鮮而是吃日式浜燒浜燒就是新鮮即捕海鮮運上岸即燒一聲太鼓聲後有熱情招待經理一番介紹後再去魚缸旁看看時令海鮮選了福岡糸島蠔浜燒八隻竟然只售六十八元在福岡吃過也要一千円一公斤每隻蠔都燒得恰到好處蠔肉甘香蠔水鮮甜點了一客日式溏心蛋半生半煮非常美味一夜干馬友是經理強烈推薦果然貴得有其道理本地馬友先風干後再烤香肉味被濃縮但油脂仍在魚肉嫩滑多汁脂香味濃然後來一客季節刺身特上選拼盤六款刺身有油甘象拔蚌吞拿等全部新鮮尤以油甘魚最肥美牡蠣一夜干也是第一次見味道濃郁酷似中國的蠔豉槍烏賊一夜干是燒魷魚最後點了野菜天婦羅盛數種野菜以冬菇和紫蘇葉最美味在夕陽下吃新鮮海鮮真的別有風情
今天跟朋友又來到三家村
牡蠣一夜干
槍烏賊一夜干
野菜天婦羅盛
2018-04-18 257 瀏覽
以前去鯉魚門食海鮮,淨係諗到芝士龍蝦、薑蔥炒蟹、蒸鮑魚原來宜家仲可以去食日本浜燒刺身吖!前排搭船去鯉景灣就發現旁邊有間日式海鮮餐廳,門口既大魚缸好清澈乾淨,見到皇帝蟹、龍蝦、魚喺度游水添趁住紀念日食好D黎慶祝吓 ~ 去到門口店員帶位前會先擊鼓,示意有客人黎到好特別。我地坐近窗邊位,周不時見到渡輪泊岸,雖然天氣麻麻仲落雨,不過都好有情調吖問吓店員既推介之後去魚缸揀海鮮,種類好多,連少見既鬼瓜螺都有,海鮮都列明來源地,每日由日本運到,而且明碼實價比較有預算~ 我地自己帶左枝sake黎, 店員幫我地座凍。(因為酒牌未續到,所以免開瓶費ga) 季節刺身特選拼盤($388)有池魚王、帆立貝、三文魚、鱆紅魚、吞拿魚 、油甘魚~每款2件,件件厚切,肥美,好新鮮!就連帆立貝都好有海水味~比平日食到既更鮮日本菠菜芝麻沙律($68) 上檯時以為細細份,原來菠菜壓實左都幾多ga ,下面仲有沙律菜, 點少少芝麻醬已經好好味 花竹蝦刺身($158)+浜燒($158) 刺身: 入口肉爽味甜,肉質彈牙,令人點回味。師傅仲會將蝦頭尾炸香,好香脆~ 浜燒: 燒既花竹蝦比較香口, 外殼有鹽香。肉質爽甜肉嫩。不過都係中意做
以前去鯉魚門食海鮮,淨係諗到芝士龍蝦、薑蔥炒蟹、蒸鮑魚
原來宜家仲可以去食日本浜燒刺身吖!

趁住紀念日食好D黎慶祝吓 ~
去到門口店員帶位前會先擊鼓,示意有客人黎到好特別。
自帶sake

季節刺身特選拼盤($388)

有池魚王、帆立貝、三文魚、鱆紅魚、吞拿魚 、油甘魚~
日本菠菜芝麻沙律($68)

花竹蝦刺身($158)+浜燒($158)

花竹蝦刺身
浜燒: 燒既花竹蝦比較香口, 外殼有鹽香。肉質爽甜肉嫩。

不過都係中意做刺身多d。
宮城縣浜燒帆立貝

係我見過最大隻既帆立貝吖。店員燒既時候加左師傅每朝煮既木魚水,作用係帶出帆立貝既鮮味同埋等佢唔會乾~
浜燒馬刀貝

唔好睇佢細細隻,好有肉地㗎,仲好鮮味添!
浜燒福岡縣活蠔

$68有8隻,真係好驚喜,好肥美、鮮甜。真好想叫多桶添吖!!
天婦羅拼盤

我比較貪心,成日想試多d,拼盤樣樣齊啱哂啦!! 呢個拼盤估唔到咁大份~
大蝦都有3隻吖~
仲有紫蘇葉、茄子 、蓮藕、南瓜、青椒、素麵仲炸起成把扇咁。除左天婦羅汁仲附上黑炭鹽~
我幾中意呢個鹽,帶點礦物味,咸味較輕,撒喺食物上鮮味更突出。炸漿薄薄,好脆口
選材,配搭都好好。
牛舌串燒

用左少少黑椒去燒,幾香
雞皮串燒

夠乾身,入口脆脆,不乏雞油既香味

安格斯牛肉串

唔過火,keep到入面既肉汁,唔錯 !

見有間房,我仲入去八卦, 店員就介紹一下 ~
牆上既漁港畫係投影左張相再人手畫既,  又係一個好辦法喎 !
原來呢度可以包房既, 平日最低消費$ 8000, 假日(忘記了
入面有私家露台, 三五知己有美酒佳餚配海景, 真係正吖

仲有獨立洗手間添 !!
花竹蝦刺身
2018-04-17 79 瀏覽
Come here for dinner with my dearest friends yesterday, very nice decor, fresh ingredients, the seafood was delicious. Im recommend the oyster, its fresh and yummy. i enjoyed a lot with its amazing window seat view over the Sai Wan Ho harbour, which you can sit at the window and look out for hours. The service here is attentive and the staff look greats care of us. This restaurant is located in a really nice area with other restaurant, i had a good time and i cant wait to come back.

oyster
2018-04-10
用餐優惠
信用卡優惠
oyster
2018-04-15 1161 瀏覽
嚟到鯉魚門,淨係會諗起一間間海鮮酒家,擺放得齊齊整整嘅海鮮真係估唔到近碼頭呢個靚景位會有日式海鮮食而且好多人一家大細特登揸車嚟食,令到呢個寧靜嘅小角落增添一啲生氣首先前菜叫咗個波菜沙律,中間嘅波菜煮過,再冷凍返,切口整齊,有食日本嘢嘅風格底有生菜,自己淋上芝麻醬,同木魚絲一齊,味道好夾,食落又唔會太淋呢度菜式最特別係加咗啲透明條狀嘅海藻食落口感好爽口,有少少似芋絲,因為一咬即斷,但係個質地更脆口,真心值得一試叫咗個4件壽司同軍艦金槍魚,拖羅,同油甘魚壽司,仲有海膽軍艦,共4款壽司嘅魚生全部都好新鮮,白魚食落口好清新,紅魚又滿有油脂特別要提下呢個大拖羅壽司,真係入口即溶,令人試咗難以忘懷,返唔到轉頭海膽軍艦好滿,入面嘅海膽好多,一咬就瀉哂出嚟 每瓣海膽都好鮮甜,又夠creamy安格斯牛肉串燒,燒得好靚,上面嘅蔥花更添香味牛肉味濃,燒到表面有啲暗紅色嘅焦香,食落仍然好juicy嫩滑清酒煮紅蛤好鮮甜平時都係食花蛤,比較少食紅蛤每隻都好厚肉肥美,清酒嘅酒味濃郁因為大沙鍋入面有好多隻,所以店員都會幫你分埋落個碗度蜆肉鮮甜冇沙,再飲一啖清酒煮嘅湯,幾暖然後再嚟兩串燒物,分別係車厘茄煙肉串同豚肉蘆筍
嚟到鯉魚門,淨係會諗起一間間海鮮酒家,擺放得齊齊整整嘅海鮮
真係估唔到近碼頭呢個靚景位會有日式海鮮食

呢度菜式最特別係加咗啲透明條狀嘅海藻

叫咗個4件壽司同軍艦
金槍魚,拖羅,同油甘魚壽司,仲有海膽軍艦,共4款

壽司嘅魚生全部都好新鮮,白魚食落口好清新,紅魚又滿有油脂

安格斯牛肉串燒,燒得好靚,上面嘅蔥花更添香味

清酒煮紅蛤好鮮甜

平時都係食花蛤,比較少食紅蛤
每隻都好厚肉肥美,清酒嘅酒味濃郁

因為大沙鍋入面有好多隻,所以店員都會幫你分埋落個碗度
蜆肉鮮甜冇沙,再飲一啖清酒煮嘅湯,幾暖

然後再嚟兩串燒物,分別係車厘茄煙肉串同豚肉蘆筍串

呢度嘅車厘茄都幾大粒,外面嘅煙肉包圍住厚厚嘅兩三個圈,食落整個都熟透,煙肉嘅鹹香同茄味互相襯托

豚肉蘆筍食落比較多油脂,因為外面嘅豚肉好肥美多汁,一咬落去啲油出哂嚟,加埋入面清爽嘅蘆筍,配搭都幾好

海膽牡蠣一夜干,好值得一試
風乾咗一晚嘅蠔食落已經有好濃郁嘅鹹香,外面塗上秘製嘅醬油,加上四五瓣海膽一齊食,鮮味十足

一夜干馬友呢個係必試,平時唔食魚嘅朋友都對佢讚口不絕
話佢一啲都唔腥

放咗一晚嘅馬友水份比較少,但燒出嚟魚肉竟然係如此嫩滑,揭開脆香嘅魚皮下面係雪白嘅魚肉
原來佢起肉開邊嘅時候特登將一邊魚身起哂啲骨,另外半邊都只係得魚中間嘅骨,食落好方便,就算係怕麻煩嘅朋友都唔使怕
就咁食啖啖魚肉嘅鮮味,亦可以落檸檬汁,又或者將蘿蔔蓉放入特製嘅酸汁沾嚟食,各有各風味

臨尾叫咗個浜燒,福岡系島蠔$68/筒,有8大隻
每隻蠔都係手掌咁大,好肥美
店員會幫你燒,開殼,拆肉,最後放係碟上面serve

放係爐上面發出嘅滋滋聲,已經令我同朋友迫不及待

每隻蠔都好厚肉,燒到咁上下,蠔邊開始收乾水,就食得

蠔肉漲卜卜,睇見都流哂口水,入面嘅海水味濃,鮮甜飽滿,唔使加任何調味已經好好食
唔怪得呢度每張檯都嗌

嚟呢度食dinner,早少少到,由傍晚日落嘅黃昏景,食到入黑睇到對面海嘅一座座大樓同一點點燈
景靚食物又正,真係一個值得帶朋友嚟嘅地方
  • 一夜干馬友
2018-04-13 322 瀏覽
陣陣海風吹來,夕陽斜照,遠遠看見「三家村水產」的牌匾,這間臨海而建的食肆,佔盡地利,有漁村的感覺,令人身心放鬆,未吃先醉客人進門時,侍應會在門口撃響「太鼓」咚咚響,意思是歡迎、歡迎竹製的餐桌特別配合三家「村」這名字,簡樸舒服,像大自然般,設計師應記一功,如果你提早訂坐,還可選擇海景位置店長有禮貌的了解我們有沒有特別喜好或要求,來配合推介幸運地今晚有浜燒福岡生蠔(皆因我特別喜歡),特價68元一桶有八隻,每日限量50桶,唔食點對得住自己佢哋會喺你面前即席浜燒(浜燒:意思是日本人在海濱附近即場將生猛水產烤熟進食)烤熟之後仲係脹卜卜,鮮甜可口,原汁原味,根本不需要添加任何配料,絕非本地普通生蠔可比,提提大家,一定要趁熱食超甜嘅日本波菜加上適量芝麻汁伴沙律,分量與配搭得宜,相信廚師是經過多番的嘗試,越是簡單,越考心思水產,點少得主角嘅刺身,我揀咗特選八款刺身,牡丹蝦、馬糞海膽、中拖羅、鐖燒鮑魚等等⋯⋯配合一流嘅刀功,鮮味十足可能你唔相信,品嚐呢盤刺身,我和朋友應該有5分鐘冇講過嘢,皆因太美味,太幸福,太陶醉,時間有停頓嘅感覺江戶前天婦羅拼盤,脆漿、油溫,時間先後,烹調火喉,缺一不可,配上海鹽作適

店長有禮貌的了解我們有沒有特別喜好或要求,來配合推介
浜燒福岡活蠔

日本波菜芝麻汁沙律

刺身特選拼盤(8種)

江戶前天婦羅拼盤

江戶前天婦羅拼盤,脆漿、油溫,時間先後,烹調火喉,缺一不可,配上海鹽作適量調味,無論視覺抑或味覺絕對係最佳享受
鰻魚丼

特厚鰻魚丼,鰻魚嘅肥美,加上特製嘅醬汁,上枱時香味濃郁,令人食慾大增

精選鰻魚肥厚肉嫰,肉汁滲入香飯之中,一口鰻魚、一口飯,我和朋友都搶着吃光了
日本菠蘿雪葩

它們的甜品也一絲不苟,這個日本菠蘿雪葩,原隻小型菠蘿🍍,冰封內外

每嚐一口都有菠蘿的香味,吃到底的時候也十分冰凍,在口內慢慢溶化的感覺爽極
我覺得特別適合在炎熱的時候享用

離去的時候,店長特意詢問我們對用餐的意見,或有什麼地方需要改善
可見他們十分重視客人的評價,力求盡善盡美
2018-04-12
浜燒福岡活蠔
日本波菜芝麻汁沙律
刺身特選拼盤(8種)
江戶前天婦羅拼盤
鰻魚丼
日本菠蘿雪葩
2018-04-09 182 瀏覽
慶祝母親生日, 選擇了三家村水產, 食物非常新鮮好味,服務優質,地方環境很舒服!覺得直得一去!店內員工一起唱生日歌,賀祝母親! 感覺很親切,非常良好的一個晚上!一開始,選了三文魚,甜蝦刺身及象拔蚌, 4個字 新鮮好食,之後一些串燒, 牛脷同雞軟骨 ,感覺都ok! 還有天婦羅,感覺有点油,不過母親非常喜歡! 因為天婦羅擺設是一個孔雀開屏, 陳列出嚟好特別! 然後燒了一些海鮮,可以自己燒或店內員工燒,覺得最好食是鮑魚及蠔!最後甜品雪葩及芝士蛋糕! 雪葩非常好食!一定要試!

一定要試!

2018-04-08 154 瀏覽
Come here for dinner with my dearest friends yesterday, very nice decor, fresh ingredients, the seafood was delicious. I’m recommend the oyster, it’s fresh and yummy. I enjoyed a lot with its amazing window seat view over the Sai wan Ho harbour , which you can sit at the window and look out for hours. The service here is attentive and the staff look greats care of us.This restaurant is located in a really nice area with other restaurant, I had a good time and I can’t wait to come back.
2018-04-07
  • 帆立貝
  • 江戶前天婦羅拼盤
  • 一夜干馬友
2018-04-05 207 瀏覽
約昨朋友去鯉魚門食海鮮,簡昨三家村。7點去到,人未係太多,我地先去簡海鮮,服務員非常熱情,因為我地得2個,所以簡昨幾樣試下先。Facebook打卡,送沙律一份😉海鮮好正,新鮮。帆立貝好大隻,鮮甜。👍🏻生蠔幾mini,但都鮮甜。青酒煮蜆,大約有10隻,好細隻,普通。主食簡昨天婦羅烏冬,烏冬彈牙,湯底清,天婦羅粉唔厚,好味。最後甜品叫昨日本菠蘿芭菲,唔會甜得好假,好好味,下次來都一定要再食,推介。
約昨朋友去鯉魚門食海鮮,簡昨三家村。

Facebook打卡,送沙律一份😉

海鮮好正,新鮮。
帆立貝好大隻,鮮甜。👍🏻
生蠔幾mini,但都鮮甜。

青酒煮蜆,大約有10隻,好細隻,普通。

主食簡昨天婦羅烏冬,烏冬彈牙,湯底清,天婦羅粉唔厚,好味。

• 帆立貝
  • 日本菠蘿芭菲
2018-04-05 204 瀏覽
$588雜錦刺身不錯~都新鮮嘅~但係冇咩特別~嚟呢度都係食磯燒好啲~清酒煮蜆好新鮮~啲蜆又大隻又juicy連啲湯都飲晒~$68一碟燒福岡蠔~抵~燒貴妃蚌同帆立貝好好食,又大隻又新鮮勁多汁~甜品係日本芝士蛋糕同和果子都值得一吃~ 埋單兩個人$1200~免開瓶費免兩個鐘泊車如果搭的士過嚟有$100可以補返~個人覺得抵食過炎丸水產~不過海鮮品種好似冇咁多選擇~但有啲位就闊落啲同埋好坐D又少人D~地點就比較隔涉~
$588雜錦刺身不錯~都新鮮嘅~但係冇咩特別~
~$68一碟燒福岡蠔~抵
~燒貴妃蚌同帆立貝好好食,又大隻又新鮮勁多汁~
甜品係日本芝士蛋糕同和果子都值得一吃~
2018-04-01 250 瀏覽
三家村水產座落於鯉魚門三家村碼頭側,旁邊是鯉魚門防坡堤公園,可以望到對面海杏花邨、筲箕灣和柏架山的風景。傍晚6點到來,見店員都散落站在餐廳門外,心想打擾了他們的落場時間(誤)... 為著這裡傳說中270度海景景觀,冒名而來,可惜即使早早來到,還是沒有被安排到向海的座位,有點可惜。餐廳店員熱情得有點over(浮誇), 甫進店內店員擊鼓歡迎,即有數人服侍及推介食物。fb打卡就送蕃茄前菜,我可是要試過好吃才能介紹給別人啦!餐牌有齊各類居酒屋的食品種類,壽司、刺身、丼飯(冷熱都有)、烏冬、前菜、串燒等,大人細路、大肚婆都一定有野啱食。就自己一個吃,不作多想,不是點壽司拼盤,就點個丼飯吧!我點了這個江戶前雜錦魚生丼先看一下和式的木枱面、精緻餐具也是用餐重點,足以賞心悅目一番。上菜後店員為我斟豉油,這種熱情太over了... 雖然我認同顧客服務是必須的added-value...近看一下,用料有甜蛋、海膽、赤海蝦、吞拿魚、油甘魚、帶子、兩種不同的醃蘿蔔,和新鮮海草。丼飯保持壽司飯應有的微溫,口感軟順。甜蛋冷冷的清甜,有咬感。海膽新鮮甜美,估計是北海道出產,見到是完整的一塊,新鮮程度可見一班。赤蝦肉

餐牌有齊各類居酒屋的食品種類,壽司刺身、丼飯(冷熱都有)、烏冬、前菜、串燒等,大人細路、大肚婆都一定有野啱食。

江戶前雜錦魚生丼

丼飯保持壽司飯應有的微溫,口感軟順。甜蛋冷冷的清甜,有咬感。海膽新鮮甜美,估計是北海道出產,見到是完整的一塊,新鮮程度可見一班。赤蝦肉質結實。

吞拿魚取自赤身部位,顏色赤紅得剛剛好,雖不是什麼拖羅魚腩位,但零“筋”,入口即溶,鮮味在口中化開,令我印象最為深刻。油甘魚肥美有魚油香。帶子則較為一般,Size較小,肉質薄。

醃蘿蔔也好好味,不會只有酸味。芥辣用上新鮮的,不會有嗆喉感。鮮海草沾點醬油拌壽司飯同吃,口感清爽。這個價錢是物有所值的。

餐廳環境寬敞,座位舒適,枱與枱之間有充足空間。沒有連鎖日本餐廳的無限loop MK歌,也挺適合想享受寧靜片刻的都市人。可惜平日只做晚市。

結帳附上一張交通(泊車、的士、小輪)的優惠券。

江戶前雜錦魚生丼
2018-02-22 533 瀏覽
$5000價錢有元氣刺身質素😋,精心制作燒扇貝需時一小時,原汁原味燒鮑魚一滴牛油都唔用有咬勁練牙力,飲酒🍻不怕會飲醉價錢比酒店平一點,連燒物的師傅也有家的感覺,這邊執碗那邊燒物,生蠔也令食客出現少有的禮讓態度

2018-02-21 373 瀏覽
天氣實在寒冷,但我哋一行五人又好癲, 要感受海邊食好西嘅瘋狂. 其實係早就約好,因為大家都難約,即使係寒風凜凜,仍然風雨不改!今日去食嘅係鯉魚門嘅三家村。地點最好當然係自己揸車前往,又或者去西灣河乘坐渡輪到達,三家村水產旁邊,就是三家村渡輪碼頭。但我哋揀咗MTR步行約20mins前往。風繼續吹….. 餐廳主要以木材竹紙裝飾,營造出簡樸又有復古嘅感覺。呢度主打浜燒海鮮, 更有刺身、日式小食等等供應, 而且仲有好多不同種類的日本酒,是一間多元化、款式多, 偏向日式既餐廳。 聽講話黃昏時候前往,更有機會一邊用餐,一邊睇到海景、日落景色。夜晚就可以欣賞到港島東嘅夜景與海景。 餐廳位置闊落,門口位置可以見到擺放魚缸同冰櫃,擺放香港不常見的日本海鮮,比如岩手石蠔,大花竹蝦、花金古、阿拉斯加蟹、日本北寄貝,馬刀貝各款貝殼類等,客人可以親自去揀選,明碼實價。開餐啦……… 池魚這種池魚是深海魚來的,肉很厚,用來清蒸,香煎或紅燒都很不錯。今次我哋食嘅係烤魚,美味可口嘅照燒池魚烤至香酥,食前滴上檸檬汁會更惹味! 牡丹蝦刺身極品海產,艷若牡丹的蝦中珍品,做刺身的絕佳美味.牡丹蝦以生為食,蝦肉肥碩,極富

開餐啦………

池魚

牡丹蝦刺身
極品海產,艷若牡丹的蝦中珍品,做刺身的絕佳美味.牡丹蝦以生為食,蝦肉肥碩,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁,餘味悠長。蝦頭一樣可以食,我哋選擇將蝦頭炸酥脆,朋友仲可以成個蝦頭食剩對眼……可見美味之處,更多嘅文字都形容唔到嘅美味,只有食過先感受到!!!

香炸白飯魚干
是夜吃了日本漬物拼盤、麵豉伴青瓜作頭盆,爽口又開胃。刺身有活帆立貝和花竹蝦,新鮮美味,蝦頭還可炸來送酒。另點了炸白飯魚干,非常香脆,送酒一流。整晚最有驚喜莫過於呢款炸物, 表面不會油膩而且乾身, 一咬之下脆得有聲, 很香口, 點少少沙律醬食, 令味道更加昇華。

天婦羅拼盤
拼盤裡面有大蝦、日本紅薯、花菇、蓮藕、孔雀開屏似的就是麺了。大蝦紅薯不錯,味道適中。但不能吃多,吃多稍感油膩!

岩手縣巨石蠔浜燒$168/4隻
即捕即食就叫浜燒,帶海濱風味,又完全帶出魚的新鮮美味。三家村水產有專人幫你燒,不用加調味料,只加自家製的木魚水作調味,保留原有鮮味,極具風味。人均長壽的日本,在調味中鮮少用味精,日本享用了世界優選的木魚原料,作為常用的調味品。

雜錦海鮮粥
有點像潮州粥,米粒分明,口感十足。又有D似蒸汽海鮮窩嘅粥底,會有夾雜住蝦、蟹和其他貝殼類海鮮嘅精華,味道適中,會有飽肚感!

總體感覺係三家村水產價格中上,但食物質素唔錯,菜式比較精緻。節日慶典間中食一次亦都可以接受。
2018-02-18 3188 瀏覽
一進店便能看見彼岸的夜景, 旁邊還停泊著一條渡輪,很優美的觀景。近門口置擺放了魚缸和冰櫃,店內也展示了多款不同海鮮供挑選,全部都是日本空運到港,跟一般海鮮巿塲賣的海鮮不一樣。有大量日本海產,又善用香港漁港特色和本地魚獲,是喜歡吃海鮮的朋友的好地方。再加上大量的拍照位,由門口到室內,再加上漂亮的食物,是本地人和遊客都適合的好去處。因是日天氣寒冷,只有9度,所以大家都偏好熟食,但到了水產店又豈能不吃海鮮呢?經店員經介我們點了兩個金槍魚他他。一吃便知是金槍魚腩,入口即溶, 魚片魚脂豐膩,魚油充滿整個口腔,圍繞不散,一試難忘。剛才點了的池魚燒好了,店員介紹先吃魚肉,之後才試試點秘制醬汁試試味道的分別。魚肉燒很香口,魚身雖小,但魚肉也有充足的魚油,魚肉甘香,肉質結實,吃時再加蘿蔔蓉進醬汁點來吃,味道更鮮美。蟹肉蟹子沙律蟹肉絲蟹籽都豐富,鮮甜的蟹肉份量足幾乎比沙律菜多,口感清爽,特別嘅係有綠色雞冠花, 雞冠花蘸醬清脆新穎!紅磨鏡本灣限量品不是經常有,想食要碰運氣。外殼紅色,扁平似鏡面。稱之為紅磨鏡。打開樣子與扇貝相若,肉身厚實,浜燒紅磨鏡,亦都係唔添加任何佐料,食佢嘅天然鮮味。都係又一不錯嘅選擇!

蟹肉蟹子沙律

紅磨鏡

8件壽司
海膽軍艦 $70/件、香蔥吞拿魚腩軍艦 $45/件、蟹籽軍艦 $35/件、黃金魷魚軍艦 $35/件
三家村水產這款吞魚腩好滑口,入口即溶;海膽味道濃厚;蟹籽、黃金魷魚軍艦屬正常水準,份量大方,只係定價略高。壽司飯口感煙韌,但紫菜唔夠香脆,略腍。

菠蘿雪芭&蜜桃雪芭

鳳梨味嘅雪芭較為硬身,蜜桃雪芭就似雪糕一樣。兩樣甜品都具有特色,個人較喜歡蜜桃雪芭,蜜桃味好濃!如果系夏天會非常消暑就,可惜系冬天,凍到個心都涼埋………
吃海鮮, 最重要的就是新鮮, 日本人喜歡將海鮮以燒烤的方式吃, 漁獲浜燒, 意思就是即捕即燒, 吃其最新鮮美味的狀態, 相信在日本吃過的, 都會覺得難忘。 有幾個釣魚發燒友, 就是在日本吃過美味的浜燒後, 竟在三家村碼頭變出一間餐廳, 地方大, 坐得舒適, 更擁有無敵大海景, 香港夜景非常迷人, 約半小時更有街渡船來到, 看著這樣的景緻, 實在迷人。 今晚相約了幾位朋友前來晚餐, 以為近海會特別冷, 還好風不算大, 比想像中不冷, 由港鐵站行來約十分鐘, 也可以在西灣河坐船到來。  這邊是最佳位置, 享受無遮擋欣賞海景, 更有渡船近距離泊岸, 難得一見, 來這裡用餐, 既有視覺享受, 也有味覺享受。  這裡擺放和養殖著不同的新鮮開產, 不鮮不吃。 蟹肉伴蟹子沙律 $90 樣子似是平平無奇, 吃著卻見平凡中的不平凡, 沙律菜都很爽脆冰涼, 水份充足, 沙律醬份量剛好, 蟹肉尤其鮮味, 立即喚醒味蕾, 和一般蟹柳絲甚為不同, 蟹子份量不少, 增添口感。 金槍魚腩他他 $488 一向對金槍魚即吞拿魚沒特別喜好, 店員推介這款金槍魚他他, 第一時間覺得貴, 但她說到美味得令人難忘, 而朋友又

這裡擺放和養殖著不同的新鮮開產, 不鮮不吃。
蟹肉伴蟹子沙律 $90

金槍魚腩他他 $488
一向對金槍魚即吞拿魚沒特別喜好, 店員推介這款金槍魚他他, 第一時間覺得貴, 但她說到美味得令人難忘, 而朋友又很想試, 就豪一豪吧。這款是依照我們喜好稍為燒到半生熟, 喜歡生一點的也可以做到, 配上蘿蔔蓉來吃, 中和油膩感, 將一片放入口, 嘩, 不得之了, 那種香、軟、嫩滑是從來未試過的, 近乎入口即溶, 吞拿魚的味道原來可以如此吸引, 確是出色, 物有所值!

牡丹蝦刺身 $88@
刺身中如果只選一款, 大家一致選牡丹蝦, 有朋友喜歡吃炸蝦頭, 主動提出, 店員便細心幫我們剪去蝦頭和蝦尾, 原來蝦尾都可以炸, 還是第一次, 剩下的蝦身頓時小了很多, 不過口感卻很豐富, 稍為帶點脆口的感覺, 接著吃到有黏性, 和散發牡丹蝦獨特的蝦香, 蘸上醬油, 鮮味更提升。
不一會, 蝦頭和蝦尾也送到了, 所有硬的部分也變成像蝦片般脆, 且蝦味比蝦片鮮濃很多, 一蝦兩食, 令成件事高級了, 抵食了!

江戶前天婦羅拼盤 $188

這個天婦羅拼盤, 比我們想像中豐富精美, 三隻大蝦, 加上南瓜、蕃薯、蓮藕、冬菇、青椒仔等, 還將炸麵做成扇狀, 一聲令下, 大家開動了, 去選自己喜歡的食物, 第一時間要食蝦, 炸漿適中不會太厚, 也不油膩, 蝦肉厚實新鮮, 味道鮮甜, 風味絕佳, 南瓜和蕃薯也很甜香, 吃得出是日本貨
, 蓮藕厚切帶爽, 每樣都很美味, 值得一提的是天婦羅汁也是師傅煮的, 味道較輕, 不會搶去食材原鮮味。
岩手縣石蠔 $48

手掌大的石蠔, 連店員即席浜燒服務, 沒有可能不吃吧, 原本我真不愛大大隻的蠔, 怕其creamy口感, 店員燒到半熟, 沒有全生的creamy漿口感覺, 蠔香來得剛剛好, 口感柔滑, 最重要是蠔底的湯汁, 除了蠔隻原有的水外, 還有店員燒烤時加的木魚水, 有提鮮作用, 帶出海洋風味, 混和在一起, 竟如此的鮮味, 又不會鹹, 久久未嘗過。

紅磨鏡 $48

紅磨鏡是帆立貝品種, 在本灣捕獲, 是限量品來的, 也是店員在我們面前由生燒到半熟, 並剪去不能吃或我們不愛吃的部分, 服務很好, 也是性價比相當高的燒海鮮, 紅磨鏡肉質口感相當鮮嫩, 真有鮮活的甜味呢。

雜錦海鮮粥$388

最後來一鍋大大的砂鍋海鮮粥, 十分令人期待, 用上的海鮮眼見只有蜆和蝦, 但鮮味度卻令人滿意, 粥煮得很綿, 很濃, 啖啖滋味
, 明明已很飽, 卻不自覺吃完一整碗, 而煮完粥的蜆肉和蝦隻仍有鮮味, 而且蝦隻是爽彈新鮮的貨色, 不會因為用來煮粥而用下欄貨。
原個北海道芝士蛋糕 $188

我們的甜品選擇是北海道芝士蛋糕, 多人分享就最適合了, 北海道最出名的手信之一是芝士蛋糕, 這個款式未有見過, 面層有薄薄的焦糖, 中間是幼滑濃郁的芝士蛋糕, 最底是輕盈的海綿蛋糕, 配合得天衣無縫, 為今夜劃上完美的句號。

我不愛燒烤, 卻喜歡吃浜燒, 因為它只燒到半熟, 沒有燒烤很熱氣的感覺, 也可以保留其水份和鮮味而且燒的是我最愛的海鮮, 這裡所有海鮮都很新鮮, 真有即捕即燒的風味。店員專業的服務亦應記一功, 貼身的燒烤服務, 不用我們動手, 令食材可發揮到最佳效果。而除了浜燒, 其他的菜式也有很高的質素, 服務亦甚佳, 價錢比我們想像中相宜, 一定比在銅鑼灣吃到同類的便宜, 且有無敵海景, 即使路遠一點點, 也是值得一來。
  • 原個北海道芝士蛋糕
  • 江戶前天婦羅拼盤
  • 岩手縣石蠔
  • 牡丹蝦刺身
  • 金槍魚腩他他
2018-02-10 1378 瀏覽
今天下班坐同事車去朋友介紹的鯉魚門三家村水產食海鮮,聽真是聽得多,我還是第一次去,原來都十分方便,可以直駕到店的門口有代客泊車,不過同事說價錢都不平宜。原來餐廳旁邊是三家村碼頭,原來有渡船直接去西灣河的。旁邊就是獨立佔地的三家村餐廳,地方寬廣,門口有一隻巨蟹作標誌,裝潢以和式風格設計,店內門口位置全是新鮮的海鮮魚缸,靠海窗邊的座位可以近距離望到泊岸的渡輪,十分特別。日本蕃茄伴和風沙律汁 $88先來個沙律開開胃,蕃茄新鮮清甜,沙律菜翠綠,配上微酸的和風沙律汁,不錯。燒味醂河豚干 $88燒得好香口,口感煙韌,而且越嚼味越香,我更喜歡配上沙律醬。季節刺身特上撰拼盤(8種) $888店員端上時大家都大讚擺盤漂亮,當然手機食先,當中包括有拖羅魚脂豐盛入口即化;金槍魚、鱆紅魚、池魚王、𩶘魚每件都厚切豐盈,十分新鮮可口,令人垂涎。象拔蚌爽口鮮甜;帶子又厚又大粒,嫩滑幼嫩;馬糞海膽色澤金黃,入口軟綿細滑,濃郁甘香,配上紫菜一流。江戶前天婦羅拼盤 $188天婦羅豐富多樣,而且炸出來金黃色賣相吸引,分別有蝦、蘇子葉、南瓜、番薯、菇、蓮藕 和青椒仔,上桌時還配有抹茶鹽。全部天婦羅都不油,不會蓋了食物味道,海

日本蕃茄伴和風沙律汁 $88

燒味醂河豚干 $88
燒得好香口,口感煙韌,而且越嚼味越香,我更喜歡配上沙律醬。

季節刺身特上撰拼盤(8種) $888

江戶前天婦羅拼盤 $188
天婦羅豐富多樣,而且炸出來金黃色賣相吸引,分別有蝦、蘇子葉、南瓜、番薯、菇、蓮藕 和青椒仔,上桌時還配有抹茶鹽。全部天婦羅都不油,不會蓋了食物味道,海蝦大小適中,入口有蝦味,火喉控制剛好;而蔬菜類保留了水分,每件入口都卜卜脆。

青羽太一夜干
店家介紹今晚我們吃日本魚,師傅先將新鮮的魚去除內臟、清洗乾淨,再浸泡於與海水濃度近似的鹽水中,之後再經風乾程序,再用來煮食,做法繁複,用心機的菜式。煎得皮脆香口,肉質紮實緊緻,而且不腥不會過咸,加些檸檬汁有助解膩。

岩手縣石蠔@$48隻,$168 / 4隻
由店員為我們代勞浜燒,告知我們生蠔來自日本岩手縣,原隻連殼燒蠔,蠔身脹卜卜,混入了白酒等調味一同燒,一口便吞下,汁豐蠔肥,海水味濃郁,十分滋味。

帆立貝(浜燒) @$98
大得誇張的日本帆立貝,肉足足約一吋厚,燒時加少少木魚,一來唔會燒乾,二來將整體味道更提鮮。細心的店員上碟前會先將帆立貝厚切成四份,方便客人享用,而肉身竟然嫩滑不韌,入口鮮甜無比,一試便愛上。

什錦海鮮粥 $388
是日推介的什錦海鮮粥,材料豐富,份量足夠4人,當中海鮮包括有花竹蝦、中蝦、加拿大蜆 和日本蜆等,還有蛋花,粥非常鮮甜,蝦大隻又彈牙鮮味十足,食完一碗剛剛好十分滿足。

鮮果茶 $58
份量好足,鮮果茶味道清新,而且加了不少即切生果如士多啤梨、藍莓、奇異果等,很不錯。

紅豆抹茶特飲 $48
這飲品用一個高身的杯子盛著,賣相精緻。個人喜愛先攪拌再飲用,質感幼滑。奶味較為重,另一方面抹茶味不算太濃厚。紅豆頗大粒而且完整,味道也不太甜。

日本蜜桃雪葩 $70
店員介紹是日本原隻運到港,怪不得食落質感不一樣,蜜桃味非常濃烈,先是把蜜桃肉挖空,再在中間放上雪葩。雪葩的味道清甜。
2018-02-10