2021-08-13 108 瀏覽
今日去完西園玩,諗住食埋野先出去. 喺海鮮檔後邊,發現嘅小店. 俾呢度啲特色飲品吸引咗. 唔止個樣靚,仲好好飲! 阿女叫咗肉鬆紫薯sandwich😍😍 我自己就芝士肉鬆sandwich , 再加「荔枝青檸梳打coffee」,味道好有層次. 樣樣野都好睇又好食! 無端端店長走咗出去,原來佢出去花園,剪朵花去deco個Burnt cheese cake! 食物飲品每一個細節位都好有心機 . 阿女已經問幾時再返嚟食 . 👍🏻👍🏻
  • 薯不知晴
2021-08-10 139 瀏覽
天陰陰的週日🌥漫無目的在商場閒逛、想起不如往長洲走一走😌便動身了😛😛😛落船後、馬上尋找美食😋😋兜了一圈、隊友發現了這間文青感重的小店、碰巧人流又不多、便試一下😜😜等了不到10分鐘、便有位置了。我們選擇了bar枱位置、可以看看窗外景色、暫時放空一下😙😙主食以三文治為主、另有雞翼/意粉及牛肉飯。選擇不算太多但足夠。另有咖啡及打卡度高的特飲😂😂總共點了6款食品。主食:和風牛肉飯配西柚梳打牛肉份量不算多、味道合格。對得上個價錢。牛肉飯配料的擺盤可再作改善。好多士:紫薯芋泥肉鬆吐司這款台式吐司都火紅了一陣子。試過了幾家店、都存在同一個問題。就是麵包太乾、太硬☹️☹️這一家店的麵包是處理得較好的一家店。不算太乾、但尚有改善空間。中間的紫薯芋泥不會太甜、而且有質感。配搭的肉鬆味道及份量都剛剛好。特飲:擁抱星塵 / Raspberry Lime Special在外面猛烈陽光下、作為夏天特飲非常合適。酸酸甜甜。甜度不算高。蛋糕:Basque Cheesecake / 巴斯克芝士蛋糕芝士蛋糕中間軟滑、面層焦糖色。烘焗時間恰度好處。結尾:Double Espresso芝士蛋糕配Double Espress、完美
天陰陰的週日🌥
漫無目的在商場閒逛、想起不如往長洲走一走😌
便動身了😛😛😛

落船後、馬上尋找美食😋😋

等了不到10分鐘、便有位置了。
我們選擇了bar枱位置、可以看看窗外景色、暫時放空一下😙😙

另有咖啡及打卡度高的特飲😂😂

總共點了6款食品。
主食:和風牛肉飯配西柚梳打
牛肉份量不算多、味道合格。
對得上個價錢。
牛肉飯配料的擺盤可再作改善。
和風牛肉飯配西柚梳打

好多士:紫薯芋泥肉鬆吐司
這款台式吐司都火紅了一陣子。
試過了幾家店、都存在同一個問題。就是麵包太乾、太硬☹️☹️
這一家店的麵包是處理得較好的一家店。
不算太乾、但尚有改善空間。
中間的紫薯芋泥不會太甜、而且有質感。
配搭的肉鬆味道及份量都剛剛好。
紫薯芋泥肉鬆吐司

擁抱星塵

芝士蛋糕中間軟滑、面層焦糖色。烘焗時間恰度好處。

結尾:Double Espresso
芝士蛋糕配Double Espress、完美!

不得不提這間店的服務。
1)等位時間、男店員好有禮著我們多等一會、很快便會有位。又幫我們影合照。
2)進食期間、女店長(應該是😄😄)
會跟進食物味道、特飲甜度是否適中。
感覺窩心🧡🧡

天陰陰的週日、能夠與這店相遇。
是一種小確幸。感覺幸福滿滿💛💛

**是日消費$255/2人**

2021-08-08
和風牛肉飯配西柚梳打
紫薯芋泥肉鬆吐司
  • 巴斯克蛋糕
  • Double  Espresso
2021-08-10 151 瀏覽
✨高質嘅長洲小店 好啱飲茶✨.趁6月底嘅平日得閒,就去咗長洲玩ଘ(੭ˊ꒳​ˋ)੭✧ 當日1點去到,當時就唔太多人,我揀咗好啱影相嘅吧枱坐~小店以家庭式經營,店主們都好親切,整間店充滿人情味💕經詢問下原來好多人推薦嘅「店長爸爸菠蘿包」要3點先有,店主知道咗就好好人特登去搵爸爸睇下幾點有得食,最後菠蘿包大概2點幾就出爐喇😋.🔻和風牛肉飯 $55 (7/10)🔻爆珠紫薯芋泥吐司 $38 (7.5/10)🔻店長爸爸白雪菠蘿包 $42 (7/10)🔻白桃烏龍茶 $58 (8/10).先講食物~和風牛肉飯都幾大碗,原來仲有杯凍紅茶包埋,又幾好飲~另外個芋泥吐司餡料真係好足,而且珍珠唔止面頭個幾粒,珍珠控表示好開心😻個餡好好食,個吐司就偏韌;至於爸爸菠蘿包都唔錯,仲好igable,雪糕面仲有啲可食用嘅蝴蝶裝飾,賣相好靚🦋(不過如果只講味道我自己更鍾意菠蘿油).最後好推薦大家試下佢哋嘅茶❣️佢哋對茶嘅講解好詳細,仲會好有耐心咁教你點沖個茶,亦會好主動問你需唔需要加熱水,好感受到佢哋對茶嘅了解同待客嘅親切感❤️所以呢間我都好推薦大家去開長洲嘅時候去下✨..🔸
✨高質嘅長洲小店 好啱飲茶✨

🔻和風牛肉飯 $55 (7/10)

🔻爆珠紫薯芋泥吐司 $38 (7.5/10)
爆珠紫薯芋泥吐司

🔻店長爸爸白雪菠蘿包 $42 (7/10)
店長爸爸白雪菠蘿包

🔻白桃烏龍茶 $58 (8/10)

最後好推薦大家試下佢哋嘅茶❣️
🔸
爆珠紫薯芋泥吐司
2021-08-01 112 瀏覽
一間野食又靚又好食嘅小店✨老板全家都好有禮貌,對每個客人都熱情款待。個紫薯芋泥爆珠吐司有滿滿嘅紫薯同珍珠,超足料!重有個芝士火腿肉鬆吐司🥪入面重加左沙律菜🥗佢地個店長爸爸菠蘿包~係店長嘅爸爸自己整㗎😍菠蘿包上面重要有個雪糕🍨真係不得了!佢地嘅飲品每杯都係好靚好啱我呢d鍾意打卡嘅人📸個杯士多啤梨沙冰,個底加左啫喱,個面加左cream同士多啤梨!超靚超吸引呀😋個奶油格子重正,搽滿牛油同蜜糖,最緊要係面頭個cream!!!
奶油格子🍓🫐白雪尋莓
店長爸爸菠蘿包😍
奶油格子🍓🫐白雪尋莓
店長爸爸菠蘿包😍
2021-07-22 91 瀏覽
🥰🥰呢間係一間位於長洲好有特色又可以打卡嘅cafe小店ヾ(*ΦωΦ)ツ🤍見到餐牌上有好多唔同特色嘅嘢飲同食物,都有好特別嘅名,但係我哋最後都係揀咗 toast同埋菠蘿包食。ƪ(•̃͡ε•̃͡)∫🤍菠蘿包上面有一個雲呢拿味嘅雪糕,食落去有啲似雀巢味嘅雪糕,同埋有一啲好似紙質口感嘅一啲蝴蝶 ,非常特別,亦都好靚, 非常適合少女打卡!(◍•ᴗ•◍)ゝ🤍另外,都嗌咗一個芋泥肉鬆嘅toast, 曾經喺荃灣都食過一個類似嘅,但係對方嘅芋泥就係唔係流質嘅,而33嘅芋泥就係比較流質嘅。🤍個人覺得33嘅芋泥流質比做得比較好,因為唔會令人感覺太乾,加埋肉鬆好好食!(*¯︶¯*)🐝🐝🌈

🐝🐝🌈
今日同朋友入長洲玩見到周圍都開咗好多唔同類型嘅cafe😍今次我哋就幫襯左呢間cafe因為我哋係下午兩三點先到再加上係星期五所以唔算好多人我哋一去到就已經有位舖頭雖然唔係好大 但係環境好舒服☺️☺️有bar枱 有普通枱Bar枱望住出面既環境都幾舒服所以我地揀咗bar枱我哋叫咗雞翼同薯條另外叫咗兩杯飲品我覺得佢呢度嘅飲品比較有特色所以如果幫襯呢間小店絕對要試一試佢嘅飲品一杯係紫薯加芋圓再加燕麥奶另一杯係紫薯加珍珠再加鮮奶雖然兩杯嘅配搭好相似但係飲出嚟各有各既特色🤤而且所有材料配搭亦都好夾非常好飲😍🤤最後就係店主們非常親切友善下次再嚟長洲都會再幫襯☺️☺️💕
今日同朋友入長洲玩

最後就係店主們非常親切友善
下次再嚟長洲都會再幫襯☺️☺️💕
2021-07-14
2021-07-12 84 瀏覽
我本身喺OpenRice度search下冇啲咩嘅新鋪就去試吓啦,試咗又幾好喎。今次試咗之後呢覺得好難得有舖頭,飲同食都好!要大推。店員亦都好Nice介紹好多唔同嘅野比我食,本身menu無楊枝甘露,見我係咁講話我好想飲楊枝甘露,跟住試吓整一杯比我,又真係整到。仲要幾好飲㗎!芒果又多芒果同椰子嘅沙冰味道就好均勻,仲加咗一啲好彈牙嘅珍珠超級好食。我即刻叫個店員要加番落去個Menu度因為實在太好飲啦。跟住佢仲介紹咗個白雪尋莓同埋紫薯芋泥肉鬆吐司,我覺得個芋泥係好好食嘅又夠味,唔算好甜。因為好少出面又有咬感有果肉。嗰個肉鬆係好好食嘅,店員話係喺台中度訂返嚟!咁有心思嘅三文治真係值得推。白雪尋莓都好好飲,因為佢有好多個層次㗎,又有椰青啫喱又有沙冰跟住再加個cream❤️不得了。會再嚟嘅!希望依間舖頭可以再多啲唔同嘅嘢食每次比我又有唔同既驚喜
2021-07-11
10 分鐘 (堂食)
  • 爆芒楊枝甘露
  • 紫薯芋泥肉鬆吐司
  • 白雪尋莓
2021-07-01 103 瀏覽
誤打誤撞走入這cafe ,超有意外驚喜!簡約白色小店、美麗老板娘、又靚又超好飲的飲品,絕對不能錯過!我們叫了老板爸爸自製雪糕菠蘿包,個皮個質感幾特別,似合桃酥。點了個擁抱星塵,超靚!有唔同層次嘅紫色、搖後就真係好似一個好看又靚嘅星空!杯嘢飲靚之餘都好好飲,很重的蜜桃及青檸,紅桑子味~另叫了杯新的飲品,勁靚!有羽衣甘藍、士多啤梨、梅!勁正!勁有心思!另外見到其他人叫咗啲嘢食都好靚好想試,我可惜個肚已好飽食唔落。例如,爆珠紫薯芋泥吐司,睇個樣勁吸引,啲珍珠大大粒好吸引咁!啲紫薯好厚好creamy咁~間舖頭有十幾個位、有獨立洗手間,好好坐好好hea。至於間舖頭點解叫三三,聽說係因為其中一個可攻可守嘅位置。下次嚟長洲,一定要再嚟食埋其他未試嘅食物。

2021-05-29 179 瀏覽
難得平日放假,揀咗入長洲行吓大街小巷chill下relax下。三:三位於北社五里,正對面有一個小休憩處,環境清優,遠離大街嘅人來人往。老闆講原來佢哋係新開,佢好主動介紹三:三嘅特色飲品同食物,於是我哋就決定試吓新嘢。平時咖啡店當然飲咖啡啦,不過三:三店主竟然介紹我哋飲茶,真係估佢唔到。 我哋叫左白桃烏龍茶,入口淡淡白桃味,之後有回甘,飲落非常舒服。店主更叮蜀我地頭三次沖泡係最好嘅,之後味道會開始淡,真係好體貼。另外我哋見波蘿包剛剛出爐,原來呢度嘅菠蘿包係店主爸爸自家製嘅,就叫咗個試吓。菠蘿包夾雪糕賣相相當吸引,因為菠蘿包好熱所以啲雪糕溶得好快,店主好好佢主動話俾多杯雪糕我哋。咁就唔怕溶晒。菠蘿包鬆軟,加上雪糕,一熱一冷感覺好特別,幾好食。另外店主亦介紹我哋加expresso落雪糕度食,又有另一番風味,不錯👍🏻

店長爸爸雪糕波蘿包

雪糕配expresso

2021-04-09
店長爸爸雪糕波蘿包
雪糕配expresso
2021-05-13 224 瀏覽
經常同男朋友去長洲食好西,今次想試吓新野,就同佢周圍行吓,點知行到去北帝廟足球場附近就見到間店舖環境舒適播放住柔和的音樂,就被吸引左入去,入到去店長同店員熱情的招待感覺有如貴賓一樣。跟住我點左個店長菠蘿包加咖啡而男朋友點左個特色雞翼、薯不知晴和芝士火腿吐司,嘩!吐司好有驚喜呀!吐司裏面用水耕種植方式的菜感覺有機又健康!個菠蘿包是店長爸爸親自製造口感鬆軟,飲品看似得個樣原來味道令人10分驚喜。整體而言現時無得去旅行之下感覺有如去了一趟韓國旅行一樣令人放鬆,舒適的長洲小店值得推介!
  • 芝士火腿吐司
2021-05-13 122 瀏覽
今日本身同屋企人去拜北帝,沿住海邊行下行下,行到北帝廟足球場附近,見到有間白雪雪ge鋪頭又感覺幾舒服,我地望下望下,甘就入去幫襯吓。入到去覺得好幾簡約舒適,佢地有個摺窗望出去係個公園,我自己覺得好似去左台灣甘,同屋企人試左幾杯特色野飲,我啊媽叫左個白桃烏龍茶 set,老豆就叫左杯coffee,我自己叫左杯白雪尋莓,(鋪頭有d食物相睇)比白色cream 同紅色士多啤梨吸引所以叫左,估吾到樣靚味道又吾差喎,試埋個雞翼,味道香口惹味脆口。總括嚟講,樣樣都做得幾好,又舒服,值得推介吓,可以hea返個下午嚟長洲ge朋友,可以去試下。
嚟長洲ge朋友,可以去試下。
2021-05-13
  • 炸雞翼
  • 白桃烏龍茶set
  • 白雪尋莓
2021-05-07 123 瀏覽
This place is cool. The staff is friendly, and the atmosphere is chill! And we like the variety of choices of food on their menuWe also love the huge window that brings fresh air and natural light into the restaurant. And they have outdoor setting if you like to enjoy some more sunlights

芋泥吐司
孜然雞翼
芋泥吐司
孜然雞翼
2021-04-22 220 瀏覽
呢間新店開張三個星期左右,身邊朋友試過之後,都推介我過嚟呢度試試,本身我亦有睇佢地IG相覺得好吸引,因為咁啱「薯不知晴」係IG介紹「雲深不知處」,有追開劇嘅我,梗係好心急去試,所以趁今日Dayoff,就過嚟一試味道😂呢度環境好開揚,間中會有街坊經過會打招呼,如果有帶寵物又可以坐係餐廳外,餐廳格局採用黑白灰再加木色,打卡真係好靚!!!如果識圍棋嘅你,仲可以同老闆傾吓計🤣因為餓得滯有叫埋雞翼同芝腿沙律三文治,都係食完先記起未影相,係等「店長爸爸白雪菠蘿包」嘅時候,同老闆妹妹邊傾計邊感受小島嘅寧靜,真係好放鬆!!!有興趣嘅你地入去長洲記得試下❤️❤️❤️

巴克斯蛋糕
2021-04-22
巴克斯蛋糕
店長爸爸白雪菠蘿包
由長洲碼頭下船後就是邊行邊吃,東走西走行得累了,就想找一家店子坐下小休一下,忽然給我找到了這間小店.木色基調配搭綠色植物擺設,簡單雅緻.由於沿路上已吃了不少小食,所以就聽店家介紹點了一些受歡迎的食品,店員熱心的把食品介紹很細緻吸引,可惜不夠quota 下次要空肚來吃多啲🤣爆珠紫薯芋泥吐司  Taro Toast with Pearl $38 一向喜歡吃紫薯芋頭,所以點了這個吐司,包身鬆化而厚身夾有很creamy 的紫薯加上快要滿瀉的珍珠,完全是味覺多重享受😋擁抱星塵   Raspberry Lime Special $48  是用了紅桑子,青檸,蜜桃再加梳打,攪動小匙時看見一粒粒紅桑子在走動如星星在閃.好少女feel 的cocktail 飲品 🌸🌺入口清甜在炎炎夏天喝後有cooldown 嘅感覺🪴薯不知晴Taro Milk with Pearl & Marshmallow $52  底層有紫薯珍珠,中層是鮮奶,上層上了用蝶豆花做的紫色及士多啤利棉花糖,色彩豐富,入口香甜軟滑.但也不會太甜.綠島田園沙律       聽說所選用的都是用香港本地農民種植的水耕菜,沒有農葯,入口爽脆,有可食

由於沿路上已吃了不少小食,
所以就聽店家介紹點了一些受歡迎的食品,

綠島田園沙律       聽說所選用的都是用香港本地農民種植的水耕菜,沒有農葯,入口爽脆,有可食用的小蝴蝶及小花,感覺把整個花圃也吃進肚一樣,令人喚然一新.沙律中還有好新鮮藍莓及士多啤利.

這個窗台位置景觀就如看著一幅鄉郊油畫般,
而開陽的大窗口迎來一陣陣自然風,絕對是此小店最hea 最chill 位置,在外面影入店內此位置應該呃到唔少like🤣

小店有自家獨立洗手間,即使坐得耐啲都唔洗擔心

而有關店舖名字三三 據店員說這是圍褀中一個
進可攻退可守的位置,很是奧妙可惜我不太懂🧐
2021-04-10
10 分鐘 (堂食)
2021-04-12 128 瀏覽
放假同女朋友去長洲玩2日行過依間鋪 就入去試下裝修好簡單好令好整潔的感覺 坐底飲左杯白桃烏龍茶佢同出面飲果種唔同 佢比茶葉你自己動手沖會有3-4沖左右第一沖果味香濃 好大陣白桃味第二沖開始有花香味慢慢帶出黎第三沖開始就係飲烏龍茶果陣茶香跟住我地仲加錢叫左個芒果蛋糕 佢自家制的超多果肉 口感超滿足之後臨走之前老闆同老闆娘帶左佢個女落黎 超可愛😍😍好好玩 睇佢行路勁得意 生招牌另外希望下次去可以有多一點飯或麵食類或甜品
放假同女朋友去長洲玩2日行過依間鋪 就入去試下
裝修好簡單好令好整潔的感覺