2017-03-24 525 瀏覽
上海菜一向偏向喜歡小店, 或舊式上海食店, 但這晚逛完商場後, 就順道在這商場搵食這個店新裝修, 地方闊落, 環境乾淨, 座椅舒適 1), 砂鍋醃篤鮮, 很普通, 其實是咸肉配小唐菜的一個湯 2)招牌小龍包 , 尚算新鮮, 也算多汁, 但 SIZE很小3)生煎鍋貼, 正正常常的一個鍋貼4)黃金蝦仁炒飯, 這個飯炒得很乾身, 炒到一粒粒,  算是整餐飯中, 最好味的一個, 但份量, 真係算少5)黑醋骨, 這個骨的排骨, 我吃得出排骨不新鮮, 醬汁調較得算幾好味, 但相比新蒲崗的"三分俗氣"的話梅骨, 真的差很多6)奶黃南瓜餅 , 失望, 偏甜, 早知ORDER 豆沙鍋餅

這個店新裝修, 地方闊落, 環境乾淨, 座椅舒適

1), 砂鍋醃篤鮮, 很普通, 其實是咸肉配小唐菜的一個湯

3)生煎鍋貼, 正正常常的一個鍋貼

5)黑醋骨, 這個骨的排骨, 我吃得出排骨不新鮮,

黃金蝦仁炒飯
生煎鍋貼
黑醋骨
招牌小龍包
題外話/補充資料: 如果想吃好味的上海菜, 我還是會選擇小店, 但如果家庭相聚食個飯, 這個也是可以考慮的店, 始終理境寬敞
2017-03-20
2 分鐘 (堂食)
黃金蝦仁炒飯
2017-03-19 2640 瀏覽
話說樂富之前有間食京菜,執咗之後,有一段時間我地都無去嗰邊食晚餐,星期六老豆話不如食上海姥姥……我重聽錯以為佢話上海婆婆喺依家咩都講求快嘅年代……竟然佢無Join Apps拎飛,真係呢,星期六又要凍喎,企喺度等位都幾係野,夏天又會熱死,反正如果join apps拎飛,你又唔駛出咁多紙,個客又唔會成日走咗去過咗幾張枱要你俾返佢喇店入面有好多扮古代美女嘅畫Menu都係用呢啲做主題宋嫂魚羹 - 其實未必人人覺得佢好味,因為佢其實都鹹,但係好夠熱,同埋好足料,雖然細細盅都要$38,但係誠意好足糖心燻蛋 - 平時見到有燻蛋都一定要食,所以今次都唔例外,不過……當佢一嚟到,食落口就發覺唔係好夠味,煙燻味唔夠,但係勝在夠流心水晶肴肉 - 我好耐都未食過水晶肴肉係咁硬,最近食過最好味嘅係上上小籠包,因為佢入面啲肉切得好碎,所以入口比較易食,但係呢間,個肴肉好實,比較難咬酸辣湯雲吞 - 呢個非常抵食,$48,因為就咁order一碗酸辣湯都已經$38,所以再加埋有幾粒菜肉雲吞真係好抵,而且個雲吞都非常好味,佐係個酸辣湯真係好酸小籠包 - 湯汁好夠,皮又夠薄,最緊要一到即食,熱辣辣真係好好食五香燻魚 - 嘩
店入面有好多扮古代美女嘅畫
Menu都係用呢啲做主題
宋嫂魚羹
糖心燻蛋
水晶肴肉
酸辣湯雲吞
小籠包
五香燻魚
五香燻魚 - 嘩,呢個真係不得了,係難食嗰隻不得了,個燻魚硬到一個點,又多骨,最緊要係味道唔夠,個汁唔夠味,又無乜煙燻味
排骨粗炒麵
排骨粗炒麵 - 呢個小籠包以外另一個好食嘅一味,個排骨好冧,亦唔係好油,不過如果可以多少少就好喇,因為唔知點解係我地嗰碟唔係好多~~
2017-02-25
15 分鐘 (堂食)
宋嫂魚羹
小籠包
2017-03-09 458 瀏覽
好失敗的一次食評,由於家人同自己都勁肚餓,而加上上菜時間有點慢叫左8樣食品, 影得3樣, 都簡單介紹下la糖心燻蛋 大大顆蛋黃,流心晶瑩迷人,但不太入味奶油津白奶油津白的味道清甜,而且一點也不會油膩,雖算不上特別出色。蘆薈桂花丸子蜜份量十足,一整碗都是蘆薈和丸子。丸子蜜入口清甜,桂花的香氣有一種特別舒適的感覺。

叫左8樣食品, 影得3樣,

都簡單介紹下la
糖心燻蛋

大大顆蛋黃,流心晶瑩迷人,但不太入味
奶油津白

奶油津白的味道清甜,而且一點也不會油膩,雖算不上特別出色。
蘆薈桂花丸子蜜

2017-03-04
  • 奶油津白
2017-02-20 1876 瀏覽
休息一天的我,兄弟二人到家住商場午餐。來到新張不久的此店,門面中式,帶有不同的味道。店員引領我坐在一旁,燈光通明卻柔和不耀眼,座椅舒適,四周環境很傳統的中式裝潢,又有點不一樣,想必是滬式(上海)食店有關。餐具乾淨,雪白似的,清茶一杯,清香不濃,非常合個人口味。餐牌封面,該是穿戴著上海服飾的美人打扮,色彩古雅,有種古典美。隨便打開看看,色彩看似鮮艷,不耀目,並不俗套,很是好看。我們二人只選了三樣,菜肉雲吞,菜肉雲吞拉麵及XO醬小籠包。等了約十分鐘,送上的是原味小籠包,告知店員,有禮的替我們更換。兄弟要的菜肉雲吞隨即送上,雲吞數量也頗多,每顆大小相若,湯清半透明的。我要的菜肉雲吞拉麵也跟著送來,雲吞數量當然不及一碗那麼多,也可算不少,麵身幼幼的,白色的,並沒有透明的感覺,應該不會煮得太軟。習慣上先試湯的味道,清香不濃,味道適中,吞下感覺順喉,沒有味精的感覺。雲吞皮軟滑,菜與肉的比例剛好,顯出菜的香味。拉麵帶著湯的清香,很有咀嚼感,不太硬又不會過軟,仍帶著麵粉的香味,可見煮麵的溫度及時間控制得剛好。XO醬小籠包還未送上,於是找店員問問,她表示原先送錯的,但仍在製作中,個人覺得她還記原先是送錯
休息一天的我,兄弟二人到家住商場午餐。

來到新張不久的此店,門面中式,帶有不同的味道。

餐具乾淨,雪白似的,清茶一杯,清香不濃,非常合個人口味。
隨便打開看看,色彩看似鮮艷,不耀目,並不俗套,很是好看。
我們二人只選了三樣,菜肉雲吞,菜肉雲吞拉麵及XO醬小籠包。

菜肉雲吞
菜肉雲吞拉麵

XO醬小籠包還未送上,於是找店員問問,她表示原先送錯的,但仍在製作中,個人覺得她還記原先是送錯給我們,感覺她對工作的熱誠,對客人的態度如對己,這點貼心的服務,真很欣賞,可值得一讚。

XO醬小籠包終於送上,帶點橙色的小籠包還是首次見到,也是首次品嚐這個味道,橙色的地方並不鮮艷,也不算很深色,想必是剛好的味道。
XO醬小籠包
入口湯汁豐富,卻沒有燙口的感覺,溫度剛好,XO醬味香,並不是濃濃的,輕微的辣,真的很輕微,帶著點題作用,使小籠包內的肉更覺肉香,味道層次非常立體,讓我有點意外驚喜。

雖然是連鎖式經營,味道有誠意,不是快餐店式那種公式化味道,再加上貼心的服務,個人覺得很喜歡,印象分大增,一洗連鎖經營的形象。
2017-01-25
菜肉雲吞
XO醬小籠包
2017-02-02 698 瀏覽
話說年初三懶煮飯,去左食上海姥姥,食完先知係日本姥姥,事關叫左個排骨粗炒,點知黎到有咖哩味,經理堅稱係落左黃姜粉,繼我話依個係日式咖哩豬扒炒烏冬,日中混合,別具風味!但小籠包都ok好味既
2017-01-23 710 瀏覽
難得今日放假, 就同屋企人係屋企附近食個LUNCH呢間上海姥姥好似係新開 叫左2個麵加小籠包2個人share ~ 姥姥家鄉粗炒 - 又幾好WOR! 幾夠味, 最重要係夠熱同分量多!菜肉雲吞拉麵 - 個麵好食呀, 同埋我地坐左係吧檯, 睇住D師傅點樣拉麵, 好似好有FEEL咁 雲吞都OK , 幾大隻小籠包 - 熱辣辣 多汁又唔會穿!! 整體我覺得都幾好, 仲要免加一不過呢到冇得book位, 如果多人食, 可能就要早少少黎拎飛
難得今日放假, 就同屋企人係屋企附近食個LUNCH

呢間上海姥姥好似係新開
叫左2個麵加小籠包2個人share ~

姥姥家鄉粗炒
 雲吞都OK , 幾大隻
小籠包 - 熱辣辣
多汁又唔會穿!!
招牌小籠包
整體我覺得都幾好, 仲要免加一

2017-01-23
10 分鐘 (堂食)
姥姥家鄉粗炒
招牌小籠包