2024-12-21 212 瀏覽
晚市都坐滿大部分嘅枱,餐牌見價錢唔貴就入去試吓,點知有驚喜!明火古法羊腩煲 $298明古法羊腩煲以砂煲係眼前即時煮,保留了食材的鮮美。一煲份量真係好多好足料!一煲絕對夠四人一齊share!羊腩肉質鮮嫩,油脂適中,特別是多皮的部分,咬下去口感滑潤,令由於份量好多,一定可以滿足食慾!煲內的枝竹吸收了湯汁,脆口唔會淋晒又帶有香氣。馬蹄就為整道菜增添咗清脆感,清新爽口,完美平衡了羊腩的濃郁,令人每一口都充滿驚喜,絕對適合冬季暖身嘅理想選擇!銀芽炒鱔糊 $168色香味俱全,鱔魚鮮嫩滑口,銀芽脆爽,兩者嘅搭配令整道菜呈現出獨特嘅口感層次。醬汁恰到好處,增添咗風味,吃上一口令人十分開胃,真係夾過唔停呀,一直夾一直放入口瑤柱賽旁蟹 $98蛋白炒得幼細分明,猶如蟹肉一樣口感,炒得好濕潤,瑤柱鮮甜與蛋白完美融合,口感豐富,撈埋飯食真係食到唔停口!

明火古法羊腩煲 $298

煲內的枝竹吸收了湯汁,脆口唔會淋晒又帶有香氣。

銀芽炒鱔糊 $168

瑤柱賽旁蟹 $98
  • 瑤柱賽旁蟹
  • 明火古法羊腩煲
2024-12-20 263 瀏覽
花雕醉雞酒味淡淡地,對於酒量唔好嘅人可能啱好🫢如果時間允許,應該可以再入味些許👍🏻黑醋骨-鎮店之寶即叫即炸香脆美味,酸酸甜甜可以食多幾碗飯啊😋拌碟的青瓜都俾我蘸埋汁食曬😋瑤柱賽螃蟹又係好好餸飯嘅一道菜,讓人一啖接一啖,食到停唔到口😋薑汁湯圓女仔真係有第二個胃食甜品,雖然已經食到飽飽地,都可以食碗甜品嘅🤭天氣凍凍地食返碗薑汁湯圓,姜味濃郁食完個身熱辣辣、配上流心芝麻湯圓,暖曬舒服曬🥰店主好靚仔之餘仲好窩心🙈☺️餐廳內提供佈置餐桌服務🤗適合慶祝生日🎂家庭聚餐🍻Speed Dating🥂🤭📍大角咀埃華街90號地舖港鐵奧運站 A1 出口, 步行約7分鐘☎️26876888星期一至五12:00 - 22:00星期六至日11:00 - 22:00🔥無加一服務費
花雕醉雞

黑醋骨-鎮店之寶

瑤柱賽螃蟹
又係好好餸飯嘅一道菜,讓人一啖接一啖,食到停唔到口😋

薑汁湯圓

📍大角咀埃華街90號地舖
港鐵奧運站 A1 出口, 步行約7分鐘
☎️26876888
星期一至五12:00 - 22:00
星期六至日11:00 - 22:00
🔥無加一服務費
2024-12-20 245 瀏覽
搬左黎大角咀番工都有一段時間,發覺呢度真係美食天堂呀,今日就行左挨華街,見到呢間上海維記勁多人排隊,一於試吓先蟹粉小籠包 ($58)皮薄湯汁飽滿,湯同肉餡比例啱啱好,每隻包都充滿肉香味及上湯嘅鮮味鹽水鴨($228半隻)鹽水鴨非常入味,鴨肉有鹹香味,而且骨都燜到「鬆軟腍身」咸肉炒年糕 ($78)黃芽白和冬菇燜煮吸晒D汁超香滑,年糕Q彈,半肥肉好香口水煮牛($128)麻麻辣辣好開胃,牛肉片嫩滑,娃娃業索晒D汁辣得好過癮,重有D水皮粉皮,好抵食豆沙鍋餅 ($45)豆沙餡幼滑香甜,鍋餅較厚身,質感軟綿,更有口感
蟹粉小籠包 ($58)

鹽水鴨($228半隻)
鹽水鴨非常入味,鴨肉有鹹香味,而且骨都燜到「鬆軟腍身」

咸肉炒年糕 ($78)
黃芽白和冬菇燜煮吸晒D汁超香滑,年糕Q彈,半肥肉好香口

水煮牛($128)

豆沙鍋餅 ($45)
豆沙餡幼滑香甜,鍋餅較厚身,質感軟綿,更有口感

2024-12-19 165 瀏覽
琴晚去咗大角咀嘅上海維記,呢間新開嘅上海菜菜館,裝修新派又雅致,環境乾淨企理,坐得幾舒服。雖然只係閒日,但夜晚七點已經幾乎全院滿座😆🥢蟹粉小籠包係必點之選,皮薄餡多,蟹粉味道濃郁,咬開嗰陣啲湯汁好鮮甜,真係一啖唔夠👍🏻🥢大閘蟹啲蟹膏好肥美,仲帶少少甜味,配埋姜醋汁,食得出係新鮮貨🦀🥢回鍋肉炒年糕炒得好香,年糕煙韌唔會過爛,回鍋肉又唔會太肥膩,味道啱啱好😋🥢砂鍋雲吞雞湯底好鮮甜,雲吞皮薄餡足,雞肉嫩滑,呢個砂鍋喺冬天食更加暖胃🤤🥢賽磅蟹用咗蛋白炒出蟹肉嘅口感,撈埋中間嘅蛋黃一齊食,味道香濃,質地滑溜,每一啖都帶有少少甜鹹味,幾惹味😍餐廳全日免加一,價錢親民,食物水準高,性價比真係幾高。整體嚟講,呢度啲上海菜無論係味道定擺盤都用心,值得一試!

🥢蟹粉小籠包

🥢大閘蟹
啲蟹膏好肥美,仲帶少少甜味,配埋姜醋汁,食得出係新鮮貨🦀

🥢回鍋肉炒年糕

🥢砂鍋雲吞雞

🥢賽磅蟹

2024-12-11 490 瀏覽
今日請朋友生日去食晚飯,我同朋友都喜歡食上海菜,就請佢去咗大角咀埃華街嘅上海維記餐廳食晚飯。這間上海菜餐廳係我個同事介紹,佢話上星期去食過,食物款式又多,同埋食物質素又好,仲推介幾款上海菜色叫我哋來食,最好食係花雕醉雞,其他美食係小籠包、上海排骨擔擔麵、黑醋骨,仲有好飲嘅酸辣湯,全部都係我同朋友喜歡嘅上海菜式。我去到餐廳見到餐牌,真係有好多食物款式,有前菜、點心、豬牛雞類、魚鮮類、蔬菜類、年糕類、湯類、飯類、粗炒類、清湯麵、擔擔麵、酸辣湯麵、冷麵、燴麵、甜品、飲品,餐廳環境都不錯,裝修得乾淨光猛,店員好有禮貌服務態度又好,枱凳整齊坐得舒服,仲有好聽歌曲播放,令人食得開心,來這裏食真係不錯。花雕醉雞是同事重點推介,半隻花雕醉雞份量不少,醉雞係我哋非常喜歡的雞肉料理,還沒食就聞到彌漫在空氣中迷人的花雕酒香氣,花雕酒香氣濃厚甘醇,酒味濃度剛剛好,食落醉雞肉質鲜嫩可口富有彈性,皮薄肉嫩晶瑩剔透,皮與肉中間也沒有厚厚的油脂,雞皮亦令口感豐富,雞肉肉汁與酒香融合入味,一件接一件食唔停口。小籠包即叫即蒸,份量有四個,肉質美味加上湯汁濃郁鮮甜,粒粒飽滿,皮薄不易穿,口感細膩,每個包住滿滿湯汁,一口一粒

花雕醉雞是同事重點推介,半隻花雕醉雞份量不少,醉雞係我哋非常喜歡的雞肉料理,還沒食就聞到彌漫在空氣中迷人的花雕酒香氣,花雕酒香氣濃厚甘醇,酒味濃度剛剛好,食落醉雞肉質鲜嫩可口富有彈性,皮薄肉嫩晶瑩剔透,皮與肉中間也沒有厚厚的油脂,雞皮亦令口感豐富,雞肉肉汁與酒香融合入味,一件接一件食唔停口。小籠包即叫即蒸,份量有四個,肉質美味加上湯汁濃郁鮮甜,粒粒飽滿,皮薄不易穿,口感細膩,每個包住滿滿湯汁,一口一粒鲜美多汁,真係好食。

上海排骨擔擔麵嘅排骨炸得外脆内嫩,食落多汁好味,湯底濃郁只有少辣但惹味,搭配爽滑彈牙的擔擔麵,麵條吸收湯底嘅濃香,味道鮮味,好味好食。酸辣湯配料非常豐富,有香青蔥、肉絲、紅蘿蔔、甘筍、豆腐、木耳、冬菇,仲有新鮮大蝦,蝦肉非常爽口好食,湯味酸酸又唔係好辣,非常合適,亦令口感穠稠滑順,酸酸辣辣嘅酸辣湯更令人食得開胃。黑醋骨嘅賣相啡啡黑黑,味道酸酸甜甜,醋味醇厚帶香,亦帶出豐富酸甜味道 ,肉排粒炸得香脆可口,肉質爽口嫰滑,好配合黑醋濃郁香味,又係不停咁食。
2024-12-10 565 瀏覽
大角咀又有新發現,我同朋友都鍾意食上海菜,當然要試下啦!酸辣湯酸辣湯份量勁多,材料十分豐富,有蝦仁、肉絲、豬肚、冬菇、甘筍、豆腐、腐竹、木耳及蔥花,辣味較重酸味較輕,令食材原味更突出。加入蝦仁、肉絲及豬肚,令整體味道更加鮮香。小籠包 $48.-皮薄湯汁飽滿,湯同肉餡比例啱啱好,每隻包都充滿肉香味及上湯嘅鮮味。黑醋骨 $88.-排骨肥瘦相間,肉味鮮醋味香醇,又帶陣陣油脂香,表面微脆,口感軟腍多汁,啖啖肉又酸酸甜甜,勁好味🥰。銀芽炒鱔糊 $168.-久遺嘅一道美食,鱔肉新鮮肥美,肉質緊緻爽滑,銀芽清新脆口,韮黃增添香味,醬油及調味比較輕,主打原汁原味,鮮味香甜又夠鑊氣,煮法非一般,但有驚喜又好味。豆沙鍋餅 $45.- 豆沙餡幼滑香甜,鍋餅較厚身,質感軟綿,更有口感。豆漿 $10.- & 酸梅湯 $10.-兩款飲料都好夠味又唔會好甜,好好飲。
大角咀又有新發現[上海維記],我同朋友都鍾意食上海菜,當然要試下啦!

酸辣湯

小籠包 $48.-

黑醋骨 $88.-

銀芽炒鱔糊 $168.-

豆沙鍋餅 $45.-
豆沙餡幼滑香甜,鍋餅較厚身,質感軟綿,更有口感。

豆漿 $10.- & 酸梅湯 $10.-
兩款飲料都好夠味又唔會好甜,好好飲。

2024-11-22
2024-12-03 445 瀏覽
今日朋友說想吃上海菜,於是我們便來了這餐廳吃晚餐。黑醋骨($88):黑醋骨的最大特點是酸甜平衡。黑醋的酸味既能夠提升肉質的鮮美,又能去腥解膩。肉質軟嫩,入口即化,帶有濃郁香氣和口感。小籠包4隻($48):小籠包外皮薄而韌,入口後柔軟的皮和裡面豐富湯汁形成鮮明對比。每一口都有不同味覺衝擊,肉餡鮮香與湯汁的濃郁融合,讓人一口接著一口,欲罷不能。銀芽炒鱔糊($168):炒出來的銀芽清脆爽口,鱔很滑嫩,兩者口感形成鮮明對比,使整道菜的味覺體驗豐富。薑汁湯圓:薑汁湯圓口感Q彈,咬上去有些黏稠感,內餡是芝麻,非常可口,讓人一口接一口。而薑汁湯頭則是溫暖、香氣撲鼻,帶有一點點辛辣感,搭配湯圓的甜,形成很好的平衡。薑汁的濃郁與湯圓的綿密形成強烈對比,特別適合寒冷的天氣。薑本身有驅寒的作用,喝上一碗熱騰騰的薑汁湯圓,讓人倍感溫暖。薑汁香氣透過湯圓釋放出來,整體風味恰到好處。
今日朋友說想吃上海菜,於是我們便來了這餐廳吃晚餐。

黑醋骨($88):

小籠包4隻($48):

銀芽炒鱔糊($168):

薑汁湯圓:

2024-11-30 463 瀏覽
🌟 最近去咗大角咀一間專食上海菜嘅小館,呢度環境光鮮衛生,有品味,令人感到非常舒服,氣氛溫馨,非常適合一家人或者朋友聚餐。🍽️✨*瑤柱賽螃蟹*:呢道菜用瑤柱模擬蟹肉嘅口感,味道鮮美,瑤柱嘅鮮味濃郁,口感細膩,配上香醋,送飯一流*黑醋骨*:骨肉嫩滑,黑醋嘅酸甜味道滲透入每一口肉中,口感豐富,酸甜適中,非常開胃。*李白花雕醉雞(半隻)*:雞肉嫩滑多汁,花雕酒嘅香氣濃郁,帶有淡淡嘅酒香,口感豐富*薑汁湯圓*:湯圓皮薄餡多,薑汁嘅辛辣同甜味相互融合,湯汁濃郁,口感滑溜,非常啱冬天食餐廳仲有提供私房菜到會服務,餐廳安排嘅菜單令我非常期待,下次一定要再試吓!🍽️✨

2024-11-28 441 瀏覽
今晚朋友邀請我一起吃飯,我提議去大角咀的上海維記,因為聽同事說這家餐廳的上海菜相當不錯。對於愛好美食的我們來說,這無疑是一個期待的選擇。我們約好晚上7點到達,當我們走進餐廳時,發現裡面人潮洶湧,客人還真不少,熱鬧的氛圍讓人感到興奮。所幸我們提前訂了位,避免了排隊的麻煩。店員非常友善,熱情地帶我們到座位,讓我們感受到賓至如歸的服務。餐廳的環境寬敞明亮,裝修簡約而有品味,讓人感到舒適。我們開始翻閱菜單,看到許多吸引的選擇,最後決定點四道經典美食:賽螃蟹、銀芽炒蟮糊、小籠包和黑醋骨。首先上桌的是賽螃蟹,這道菜色香味俱全,蟹肉鮮美,搭配的醬汁非常入味,讓人一口接一口,根本停不下來。接著是銀芽炒蟮糊,這道菜清爽可口,銀芽的脆感與蟮糊的滑嫩形成完美的對比,讓人感到十分開胃。然後是小籠包,包子皮薄餡多,咬下去湯汁四溢,味道鮮美,讓人忍不住想再來一籠。最後上桌的是黑醋骨,酸甜的醬汁與軟嫩的肉質完美融合,令人一試成主顧,回味無窮。整體而言,今晚的晚餐讓我們非常愉快,不僅品嚐到了美味的上海菜,還享受了與朋友的美好時光。期待下次再來這家餐廳,探索更多的美味佳餚!

賽螃蟹

賽螃蟹
2024-11-26 344 瀏覽
身為上海人嘅我,上海菜當然係我嘅最愛😋屋企人話大角咀新開咗間「上海維記」,叫我一定要去試下🤭黎到梗係要嗌返幾款店家嘅招牌菜啦😆適逢大閘蟹嘅季節,店家仲推出多款蟹粉菜式,仲有清蒸大閘蟹,已經約咗屋企人下次黎食🦀🦀🦀花雕醉雞重點推介👍🏻半隻花雕醉雞只係$98,勁大隻,皮薄肉嫩晶瑩剔透,皮下仲有透明啫喱膏狀,入口滑嘟嘟並帶有淡淡嘅花雕酒香,酒味濃度剛剛好,隻雞經花雕酒浸過後已經非常入味,一件接一件食唔停口😋黑醋骨有心思而出色嘅黑醋骨,半肥嘅瘦肉排經炸過後再加入黑醋去翻炒,入口一啲都唔會覺得肥膩,再灑上白芝麻更加香口,味道酸酸甜甜,外脆內軟,肉質鬆軟,入口啖啖肉勁足料👍🏻招牌脆鱔店家嘅其中一度招牌菜,與坊間嘅脆鱔與別不同,出邊一般都會裹上炸粉再落油鑊去炸,呢度嘅師傅直接將黃鱔去骨起肉再落油炸,黃鱔炸得夠乾身酥脆香口,每一條都咁粗身,醬汁味道酸甜濃郁,令人越食越開胃小籠包即叫即蒸嘅小籠包入邊充滿湯汁,上枱時熱氣騰騰,先咬開一小個洞吸咗啲湯汁先,湯汁鮮味餡料多,師傅製作小籠包的功架十足👍🏻薑汁湯圓天氣凍凍地,梗係要嗌返碗薑汁湯圓暖暖個身,芝麻湯圓外皮煙煙韌韌,裏面滿滿嘅黑芝麻餡料配上辣辣地嘅薑汁湯

花雕醉雞

招牌脆鱔

薑汁湯圓
天氣凍凍地,梗係要嗌返碗薑汁湯圓暖暖個身,芝麻湯圓外皮煙煙韌韌,裏面滿滿嘅黑芝麻餡料配上辣辣地嘅薑汁湯底,冬天不可缺少嘅甜品😋

📍上海維記 (大角咀)
大角咀埃華街90號地舖

人均消費:$200-300
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-10-26 415 瀏覽
驚喜二人大閘蟹套餐,4個人揀咗一個兩位$598套餐,就有兩隻大閘蟹,冷盆揀咗海蜇,小菜揀咗黑醋骨,奶黃津白,蟹粉小籠包四隻,白飯、豆漿、甜品,再額外加了上海粗炒,銀芽炒鱔糊,鍋貼,鍋貼好好食裏便多汁及都大隻,甜品薑汁湯圓個皮好煙靭4.5両嘅大閘蟹算不錯,新鮮,我自己食個隻算好好彩有白膏,因為蟹粉小籠包賣晒,店員好好幫我們轉了蟹粉豆腐,奶奶話啲津白好淋好滑,因為佢話出邊食啲津白好多時都會有渣,期望下次試醉雞及砂鍋雲吞雞👍👍
驚喜二人大閘蟹套餐,

2024-10-26
  • 銀芽炒鱔糊
  • 鍋貼
2024-09-15 839 瀏覽
今天朋友生日,聽說附近開了一間新的上海菜,當然要試試看啦🥰餐廳裝修非常優雅,令人感覺好舒服😍坐低看餐牌,由於太多選擇,就率先試是以下嘅菜式😙它的的菜色都很不錯,有蝦,非常香口雲吞雞, 雲吞非常可口,雞肉嫩滑鹽水鴨,非常入味,只係略嫌比較肥膩🤭冰鎮咕嚕肉,是我有史以來吃過最好吃的咕嚕肉🤤簡直是一百分😆奶白津白,奶白做得剛剛口,入口香濃😍🤤🤤🤤最後還有個桂花小圓子,好正😋😋
今天朋友生日,聽說附近開了一間新的上海菜,當然要試試看啦🥰
餐廳裝修非常優雅,令人感覺好舒服😍
坐低看餐牌,由於太多選擇,就率先試是以下嘅菜式😙
它的的菜色都很不錯,
有蝦,非常香口
雲吞雞, 雲吞非常可口,雞肉嫩滑
鹽水鴨,非常入味,只係略嫌比較肥膩🤭
冰鎮咕嚕肉,是我有史以來吃過最好吃的咕嚕肉🤤簡直是一百分😆
奶白津白,奶白做得剛剛口,入口香濃😍🤤🤤🤤
最後還有個桂花小圓子,好正😋😋
2024-09-14
慶祝紀念
生日
2024-08-24 1099 瀏覽
同朋友黎到附近,諗唔到食咩好,見到有間新店,一於就試下呢排天氣咁悶熱,搞到個人都無乜胃口,叫返啲涼菜開胃下先,分別叫左單骨醉雞翼,雞絲粉皮同埋涼拌海蜇值得一提嘅係雞翼用左單邊雞翼,令到啲雞翼係浸泡過程中更加入味,食落連啲肉都有淡淡嘅酒香味朋友話想試下擂椒皮蛋冷麵,呢個麵係香港好似比較少見到,賣相雖然一般,但係食落一啲都唔一般!估唔到皮蛋加辣椒呢個組合係咁match嘅,食落香辣開胃,青瓜絲同酸薑令到個麵更加fresh,不經不覺間兩個人就食曬個麵成餐飯好似都係涼拌菜,叫返個熱食先,都係揀左個開胃嘅糖醋魚塊,酸酸甜甜,魚肉炸得岩岩好,酥脆得黎入面啲魚肉都仲好juicy呢餐飯食到兩個人都捧住個肚走有機會要黎試埋其他野食
同朋友黎到附近,諗唔到食咩好,見到有間新店,一於就試下

單骨醉雞翼

單骨醉雞翼
擂椒皮蛋冷麵
糖醋魚塊
2024-08-24 991 瀏覽
好正宗的上海菜,睇裝修佈置似靚西餐廳,好靚既裝修,原來係新開的小店,中午客飯好滿足,菜飯有輕輕咸香鮮味。律白好新鮮,咸肉夠味,味道極佳,性格比高,有小食五十蚊勁底
2024-08-23 845 瀏覽
(前身係韓淼莊,喜歡的牛肋骨沒有了😮‍💨)新駐場係一間現化感嘅上海飯店每張梳化會有隻小精靈!而我就有佢陪,車厘車厘!分別叫左上海湯粗同上海排骨清湯麵跟餐有杯凍豆漿上海湯粗係上海粗炒嘅放湯版湯滾味濃,粗麵煙靭上海排骨清湯麵,麵底煮得剛好湯夠熱味唔濃,排骨切件上,肉質略嫌乾同少咸食完睇返資料原來西環水街都有一間上海維記希望下次食到有記憶點嘅出品,車厘車厘💪🏻💪🏻!
(前身係韓淼莊,喜歡的牛肋骨沒有了😮‍💨)
新駐場係一間現化感嘅上海飯店

每張梳化會有隻小精靈!
而我就有佢陪,車厘車厘!

分別叫左上海湯粗同上海排骨清湯麵
跟餐有杯凍豆漿
上海湯粗係上海粗炒嘅放湯版
湯滾味濃,粗麵煙靭
上海排骨清湯麵,麵底煮得剛好
湯夠熱味唔濃,排骨切件上,肉質略嫌乾同少咸

食完睇返資料
原來西環水街都有一間上海維記
希望下次食到有記憶點嘅出品,車厘車厘💪🏻💪🏻!
2024-08-08