2016-12-03 1219 瀏覽
平民價品嚐老上海的味道,兼上海姐的服務!鎮江骨👍🏼顏色同味道一樣,夠濃!每件骨都均勻沾滿甜甜嘅醬汁,肉質夠腍東坡肉👍🏼激厚東坡肉係原件上碟嘅!!😱上海姐之後先幫我哋切開9份!雖然肥膏同瘦肉各半,但入口一啲都唔覺油膩,師傅落咗唔少功夫!醉雞醉汁好正,不過雞肉唔算話好入味,食時要係個汁到 yarm yarm yarm,咁就正喇沙鍋雲呑雞👍🏼成個煲都係料,雞肉唔會太乾身硬倔倔,雲呑size適中,食多幾粒都冇問題🙊 重點係個湯好好飲,飲到唔覺意填滿咗我個肚小籠包皮略厚,包入面唔算多汁,質素略為普通好抵食吖!不過座位就唔好期望啲咩,因為佢堅係上海老店,裝修都係保持原汁原味舊式菜館咁,亦唔好嫌上海姐大大聲好似冇禮貌咁,上海人是咁的
平民價品嚐老上海的味道,
兼上海姐的服務!

鎮江骨👍🏼
顏色同味道一樣,夠濃!每件骨都均勻沾滿甜甜嘅醬汁,肉質夠腍
東坡肉👍🏼
醉雞
沙鍋雲呑雞👍🏼
小籠包
皮略厚,包入面唔算多汁,質素略為普通

2016-11-26
  • 東坡肉
2016-11-12 1098 瀏覽
平時成日經過都冇咩衝動入去,今日經過見到兩個篤住拐杖的老人家推門入去,搞到我都忍唔住跟入去。一坐底見到D阿姐同D客完全係街坊式談天說地,好有親切感。食物種類頗多,全部寫晒係牆上。人總是眼闊肚窄,叫咗咸豆漿、四隻生煎包、八隻小籠包同雞絲粉皮。咸豆漿碗中加上滿滿的油炸鬼,香口而豆味濃郁,而生煎包同坊間的大不同,底部煎得香脆而內裏少汁。小籠包皮薄而多汁,加上黑醋薑絲,一口一隻,D汁係口度噴出黎,食到停唔到口。呢個雞絲粉皮極之好味,D花生麻醬分開上,鍾意食幾多自己加,每條粉皮沾上醬汁之後,香口又爽滑,好似唔使吞咁就跣入喉嚨,完全可以唔使理D雞絲老實講一間冇門面又冇宣傳的小店,都有如此水準,完全靠一班敬業樂業的幕後無名氏默默耕耘,那份對食物的執着,絕對值得我地尊重。

2016-11-12
$120 (早餐)
  • 咸豆漿
  • 雞絲粉皮
  • 小籠包
2016-10-18 1020 瀏覽
這裡是一間頗為舊的上海菜館,有時下午都會路過這條靜靜街,我讀書時就喜歡吃上海菜,而排骨是首選。這裡的蔥油排骨麵,排骨不是分開上,所以已經浸淋了,吸了湯的排骨沾了些蔥油,頗為好味👍另外之前和太太吃過小籠包就麻麻,好彩我同太子爺講,佢第一時間取消,而這個太子爺頗為高大,而且個樣有點似韓國男演員。
這裡是一間頗為舊的上海菜館,有時下午都會路過

這條靜靜街,我讀書時就喜歡吃上海菜,而排骨是

首選。

這裡的蔥油排骨麵,排骨不是分開上,所以已經浸

淋了,吸了湯的排骨沾了些蔥油,頗為好味👍

另外之前和太太吃過小籠包就麻麻,好彩我同太子

爺講,佢第一時間取消,而這個太子爺頗為高大,

而且個樣有點似韓國男演員。
  • 蔥油排骨麵
2016-10-10 1033 瀏覽
同屋企人掃墓完畢,又唔想飲茶,想揾番之前同男友食過嘅上海菜小館(真可惡問佢又遲覆),又攰又熱又肚餓,跳上的士~但我記錯左⋯⋯一東一西,是但啦,既然又差不多到達,加上的士司機又搭咀推介,於是一試美華,先黎個涼拌菜小食~燻魚,甜甜地醬汁有少少似鰻魚汁燻出淋淋的魚,份量算十足,好味但小心多骨。小籠包不算得薄皮,勝在湯汁肉料豐富,可接受但驚喜感不足。上海粗炒我唔中意因為太油膩,但舅舅一坐底就話要食,真係好油,但色水、味道啱啱好,撇外佢油「冧冧」嘅缺點係好味嘅。三鮮冷麵嫌麵粗而且比較硬,一般啦。高力豆沙即點即做熱辣辣,漲卜卜嘅蛋白球包住唔太甜嘅豆沙餡,作為餐後甜點~激讚。
小籠包不算得薄皮,勝在湯汁肉料豐富,可接受但驚喜感不足。
三鮮冷麵嫌麵粗而且比較硬,一般啦。
2016-10-09
15 分鐘 (堂食)
2016-08-01 1388 瀏覽
以前聽聞呢間早餐粢飯好味,但因為住港島區,加上weekend我唔起特别早起嘅人,所以一直未有机会試。因失眠關係,今朝6点幾專程揸車過去買外賣,太早未有葱油餅,叫咗鹹豆浆、鹹粢飯和菜肉包。一買好先响車内試二啖先,非常失望,粫米好硬,裏面嘅油炸鬼雖然係脆,但係硬脆,深啡色的,over fried 嗰隻,唔系正常外脆内微軟嗰種。反而鹹豆浆唔錯,菜肉包冇特别。總结:一定唔值得專程去食,如果去開附近的話,還可以去食下,但我唔会再叫粢飯。
2016-08-01
5 分鐘 (外賣自取)
$33 (早餐)
2016-07-25 1114 瀏覽
如果唔係搬來附近,我諗要搵豆漿粢飯做早餐都幾難。呢度d粢飯同我以前食嘅有d唔同,佢用脆脆肉鬆,即係橙紅色嗰只,又出奇地夾味啵。建議order熱豆漿,因為凍豆漿好細杯好味早餐27蚊(粢飯18+豆漿9)都算抵食
如果唔係搬來附近,我諗要搵豆漿粢飯做早餐都幾難。

建議order熱豆漿,因為凍豆漿好細杯

好味早餐27蚊(粢飯18+豆漿9)都算抵食
2016-07-24
$27 (早餐)
  • 粢飯
突然想食下上海野 查實又唔一定要去食上海婆婆既! 土瓜灣刀有一間正宗老舖等緊你~ 而且又唔洗加一同荼位 平平地就食到上海野啦 d侍應仲係用上海話溝通添!-----------------【上海粗湯麵】飲食價格: $38飲食評分: 8/10次次黎到 必食既就係上海粗湯麵 因為佢既湯底睇顏色就知有幾咁濃郁 絕對唔係淡某某個隻! 當中有豬肉絲同埋小棠菜 加上爽滑既粗麵 食起黎簡直係絕配~而且佢係大大碗 加上又唔洗加一同茶位 真係抵到爛啊!-----------------【排骨麵 (幼)】飲食價格: $38飲食評分: 6/10#小tasty: 如要改為粗麵 要另收一蚊排骨麵同上海粗湯麵既湯底都係一樣 所以都係十分濃郁 而排骨炸得好脆又大塊 份量好足夠!-----------------飲食價格: $20/客 (4隻), $40/客 (8隻)飲食評分: 6.5/10#小tasty: 食客必須至少叫兩客鍋貼(共8隻): $40鍋貼肉質好鮮嫩好足料 而外圍既皮都薄 記得落單個時同侍應講聲煎得香脆d啊! 要點上豆瓣醬 簡直夾到傻~~之前食店可以叫一客鍋貼 但由於食店改了制度 有限制:食客必須至少叫兩
飲食價格: $38
飲食評分: 8/10
【排骨麵 (幼)】
飲食價格: $38
飲食評分: 6/10
#小tasty: 如要改為粗麵 要另收一蚊
-----------------

飲食價格: $20/客 (4隻), $40/客 (8隻)
飲食評分: 6.5/10
鍋貼肉質好鮮嫩好足料 而外圍既皮都薄 記得落單個時同侍應講聲煎得香脆d啊! 要點上豆瓣醬 簡直夾到傻~~之前食店可以叫一客鍋貼 但由於食店改了制度 有限制:食客必須至少叫兩客鍋貼 份量會比較多 建議同多d朋友食就最好不過~
分類: #hktastymeal之土瓜灣
食店: 上海美華菜館
地址: 土瓜灣美善同里13號
電話: 2715 0762
位置: -
營業時間: 星期一至日 06:45am-22:30pm
食店Instagram / Facebook: FB - 上海美華菜館
【排骨麵 (幼)】
【鍋貼】
2016-06-17
8 分鐘 (堂食)
2016-06-26 1050 瀏覽
香港地食滬菜既地方很多,但識得食滬菜做早餐既人少,識得整好食既滬菜既店子更少之又少。以前肥柑子家住港島,屋內的街市是有做滬菜的店子,那裡的粢飯和豆漿是柑老爺和柑子兒時的早餐呢,但後來面對社區發展,店子關了,往後日子,便是以快餐店的早餐來代替,而坊間的所謂上海早餐,肥柑子食過太多次,亦有太多次失望。幸好今次來到美華,呢間小店真係隱沒一角,但係識食之人,一定會搵到。同柑太到達後,即時點了兩個咸粢飯,柑太要了一杯凍豆漿,而我便叫了咸豆漿。美食送上後,柑子立即拿起粢飯打開後,不理會它的熱力便大大口咬下,一咬之下,立即感受到飯內的油條的脆度,以及肉鬆咸味和酸菜的微酸,一般坊間用的油條是腍的,一咬之後,完全沒有口感,而且出面很多人都搞錯了一件事,以為粢飯一定要壓得死實實,但其實壓得太實,飯壓扁了,口感亦會變差,只要剛好將粢飯壓一壓成形便可以,這裡的粢飯,絕對是合格的。之後的咸豆漿亦完全返回上海風味,油條、肉鬆、酸菜等,加上熱熱的豆漿和麻油,每一口都非常充實,很快便感到熱熱的豆漿令自己充滿能量。一般食法是甜咸各一,而肥柑子是自認老饕嘛,當然是咸咸配,柑太的凍豆漿不甜,係大熱天時絕對係佳品呀。

粢飯及豆漿
咸粢飯
2016-06-25
$30 (早餐)
粢飯及豆漿
  • 咸粢飯
  • 咸豆漿
2016-06-26 947 瀏覽
平日朝早去食早餐,員工都態度ok野食都唔差!諗住試下晚市啦,去到要等位問左係唔係要等位,冇人安排,有位又唔拾枱坐低已經迫,成架餐車頂係後面,推開小小個員工即鬧!叫野食,員工唔落單,個事頭婆,咩都要自己攬晒黎做,但又做唔黎!叫咩冇咩,仲要係態度差咁答野食黎到,小龍包乾到一漏汁都冇粗炒成碟油,同飲油落去冇分別!個菜飯又勁乾!食野中途,有個男人叫外賣,個男人走左之後,個老闆娘大大聲同員工講頭先咩咩生俾左$100你地買野食!算係咩態度?即係係唔係去你餐廳食野就一定要俾咁多貼士?貼士要俾得多唔係問題,問題係野食唔好食,態度差,咁樣值得俾貼士?最令人火滾既係...成餐飯食左二百幾蚊俾五百去找個老闆娘態度差到係「揼」返d錢出黎個老闆娘係見你叫得小野就態度差不過請攪清楚問題,我一心係諗住叫多d野食,最終係我叫親咩,你都答冇!唔通怪我唔叫野食?咁既垃圾餐廳,絕對冇下次!
平日朝早去食早餐,員工都態度ok
野食都唔差!
諗住試下晚市啦,去到要等位
問左係唔係要等位,冇人安排,有位又唔拾枱
坐低已經迫,成架餐車頂係後面,推開小小
個員工即鬧!
叫咩冇咩,仲要係態度差咁答
野食黎到,小龍包乾到一漏汁都冇
粗炒成碟油,同飲油落去冇分別!
個菜飯又勁乾!
算係咩態度?即係係唔係去你餐廳食野就一定要俾咁多貼士?
最令人火滾既係...成餐飯食左二百幾蚊
俾五百去找
個老闆娘態度差到係「揼」返d錢出黎

個老闆娘係見你叫得小野就態度差
不過請攪清楚問題,我一心係諗住叫多d野食,
最終係我叫親咩,你都答冇!唔通怪我唔叫野食?

咁既垃圾餐廳,絕對冇下次!
其實很早以前已知道有此上海菜館,但因為土瓜灣實在不是一個交通便利的地方,所以一直未有機會嘗試。今早要到土瓜灣附近做嘢,終於可以品嚐他們的食品了店內雖然沒有華麗的裝修,但食物水準卻相當之高。因為是早餐,我只點了粢飯、甜豆槳及油豆腐粉絲湯。他們的粢飯是即叫即做,由老闆主理。餡料(肉鬆、炸菜)之多,是我無預計到的,糯米飯是熱辣辣,而中間的油炸鬼並不是短短的,而是由你第一啖到最尾一啖,你都可以咬到,仲係超脆口,一級讚油豆腐粉絲湯,加入了葱花及大量的薑蓉,令到個湯有少許微辣,刺激味蕾,再配上爽口的粉絲及豆卜,真的很精彩,但並沒有一絲油膩的感覺,十分喜歡老闆及店員的態度親切有禮,家庭式作業,好warm 的感覺,一定會再幫襯

2016-06-23
$50 (早餐)
  • 粢飯
  • 油豆腐粉絲湯
2016-05-27 794 瀏覽
每次來美華,只是為了食鹹粢飯及豆漿。粢飯即叫即做,熱辣辣,糯米食落煙韌又粒粒分明,油炸鬼好脆,又香口,因油炸鬼再番炸,肉鬆份量頗多,但榨菜就少了些,整個味道頗佳。熱豆漿(不加甜),豆味濃郁,有少許焦香,合我心意。
2016-05-23
$30 (早餐)
2016-05-02 1227 瀏覽
土瓜灣咩多?茶餐廳多…無咩地方可以坐定定食傳統上海早餐,店內賣傳統上海菜,食過一兩次晚飯,大家唔好有太大期望,始終價錢唔貴。講番早餐,呢度既粢飯好耍家,有機會再介紹,今次叫左個蔥油餅。蔥油餅有厚有薄,今次叫左厚,貪佢夠大件,先賣8蚊…芝麻煎得香口,蔥油夠香,再多一d 就仲好。食上海早餐,無豆漿唔成事。老闆落糖好重手,好在可以叫清漿,唔落糖,有豆香,仲有微微焦豆香。簡單而美味…早餐仲有油豆腐粉絲湯…牛肉包…鍋貼…小籠包…咸漿……等等!見到樓下食評寫佢地服務差……其實都係,不過人地係老店,服務無同時代並進者!店內上年裝修完…但係都係咁,老一輩人…老一輩裝修…但就係食到老一輩既味道…
土瓜灣咩多?茶餐廳多…

簡單而美味…
早餐仲有油豆腐粉絲湯…牛肉包…鍋貼…小籠包…咸漿……等等!

2016-04-24
$20 (早餐)
  • 厚蔥油餅
2016-04-16 1397 瀏覽
友人早兩個月曾到訪美華用餐, 想推介我食上海粗炒, 故我在用膳前並沒有openrice關於餐廳的資料, 原來不只我一人有不好的感受, 不吐不快。1. 服務態度店員沒有禮貌不在話下, 我們好像是他的棋子一樣。簡單的座位安排也做不到, 當時店內只有三份一坐滿, 他卻堅持我們要坐近門口 背著食品部的一張台。好, 我們坐下了, 原來員工卻要在我們身後拿小菜, 我們經常要為此迴避, 何必呢?2. 食物質素鱔糊上海粗炒 有色無味, 又硬又黏, 椰菜奇硬, 鱔糊還好小籠包極品難食, 上厚下濕, 肉鬆林散, 不值一試酸辣湯不過不失, 略為過酸擔擔麵湯汁稀詐, 有辣油味本來一向支持小店, 特別是有風味, 有性格的。但今次真的不能推介這間令人失望的老店。不明白為何有這麼多like, 故出此post, 讓大家試之前有心理準備。

1. 服務態度

2. 食物質素

鱔糊上海粗炒

有色無味, 又硬又黏, 椰菜奇硬, 鱔糊還好

小籠包

極品難食, 上厚下濕, 肉鬆林散, 不值一試

酸辣湯

不過不失, 略為過酸

擔擔麵

湯汁稀詐, 有辣油味

2016-04-13
  • 沒有
2016-03-31 1108 瀏覽
今天早餐到美華跟家人想食啲舊式餐廳,進去已覺得環境巳很臟。早餐沒有粗抄已經很可惜,最後叫了小籠包,生煎包,鍋貼及豆漿。鍋貼出來食咗味怪怪,叫佢攞腕仔話早餐冇但最後有攞。生煎包出來明顯浸到水重爛晒,我同服務生細細聲講叫佢換過佢話冇得換,我投訴佢他就說不做我生意,再在我耳邊講粗口罵我母親。從來末見過態度今差的餐廳。建議各位千萬唔要幫親D今樣的地方
2016-03-13
2016-01-30 1192 瀏覽
這一定是本人2016年最不愉快飲食經驗, 整件事很長篇, 簡而言之: 環境: 好迫, 因為有空枱都要你迫埋卡位搭枱, 不得異議服務: 惡劣至極, 晚巿只做小菜卻不早講, 只許落單一次不許加單, 而我向搭枱客人講解此等規則, 惹來老闆娘不满並收起碗筷趕客! 衞生: 枱面黐立立抵食: 咁一定平過大型連鎖店味道: 還沒吃已被老闆娘收起, 不知何味, 但觀乎其油膩程度... 我們點的是:上海粗炒- 望上去很油, 還未吃已被收走火腿津白- 已被趕走, 沒上菜小籠包- 已被趕走, 沒上菜而原先點的蝦仁煨麵, 店方說沒有。

環境: 好迫, 因為有空枱都要你迫埋卡位搭枱, 不得異議
衞生: 枱面黐立立
抵食: 咁一定平過大型連鎖店

我們點的是:
上海粗炒- 望上去很油, 還未吃已被收走
火腿津白- 已被趕走, 沒上菜
小籠包- 已被趕走, 沒上菜

而原先點的蝦仁煨麵, 店方說沒有。

2016-01-30