2023-07-05 326 瀏覽
童年回憶沒了食左24 年味道沒了估計係轉左手,上次收工食左次覺得怪怪地今次放假再挑戰多次證實不可一不可再一入門口,無乜客人都估到賴野呢廿年黎都係keep 住起碼有幾枱客任何時段叫左淨雲吞炸雲吞炸豬扒菜飯凍豆漿淨雲吞個皮唔熟,生既,但d 肉熟即係分開煮再過滾熟個皮上枱食多兩粒,仲有一粒入面成pat 粉炸雲吞,上枱仲有白色粉響表面以往用炸爐應該無可能有粉響面而家可能轉左氣炸窩但心仲有d 生炸豬扒,算合格,又係有粉響表面菜飯偏咸,撈得唔雲,唯一賣點係無之前甘爛,但d 菜有味精味。豆漿,好明顯溝水,無豆味。anyway ,簡單明快都可以食既,不過見到無乜客,應該d 街坊同我都係甘諗,知道當年既已不可再。
童年回憶沒了

食左24 年味道沒了
估計係轉左手,上次收工食左次覺得怪怪地
今次放假再挑戰多次
證實不可一不可再

一入門口,無乜客人
都估到賴野
呢廿年黎都係keep 住起碼有幾枱客任何時段

叫左淨雲吞
炸豬扒菜飯凍豆漿

淨雲吞個皮唔熟,生既,但d 肉熟
即係分開煮再過滾熟個皮上枱
食多兩粒,仲有一粒入面成pat 粉

炸雲吞,上枱仲有白色粉響表面
以往用炸爐應該無可能有粉響面
而家可能轉左氣炸窩
但心仲有d 生

炸豬扒,算合格,又係有粉響表面

豆漿,好明顯溝水,無豆味。

長征屯門🤣試試呢間老字號人均都唔洗$40有質素亦有良心個個都話自己正宗計我話 正唔正宗有咩所謂😋好食咪得囉⍥ 熱豆漿 ❙ $8熱度足😋零甜味 豆味濃大大碗 八蚊係良心價!嫌唔夠甜可以自行落糖而我鍾意原味道喎😘⍥ 粢飯 ❙ $21可以幫手一開二即使唔係即叫即包 但依然好有溫度!糯米睇落好乾好硬🫶🏻🫶🏻慶幸食落去幾軟糯我呢個呀婆胃都無投訴🤭油炸鬼唔脆要扣少少分肉鬆份量幾多 夠晒香榨菜對我黎講非常鹹!!!但史生就覺得味道岩岩好😅食到尾尾仲有餡架Overall餡料比例幾balance 我都覺得係好食既😋👍🏻⍥ 上海燻魚·上海排骨·上海麵 ❙ $48史生想食而我本身唔好燻魚雖然唔熱但都聞到香味燻魚偏乾偏硬 😯浸係湯到會有改善但都得唔到我既芳心🥺另外 原本叫糖醋排骨😬但黎錯左上海排骨好多人食架 應該都係招牌之一唔係厚身豬扒炸衣薄而且微熱仲keep到鬆脆比燻魚加分得多🤤呢個餐可以揀雪菜/榨菜 我地揀左後者 落係湯到相對無咁鹹☺️跟上海麵我覺得係完美配搭
長征屯門🤣
計我話 正唔正宗有咩所謂
😋好食咪得囉

⍥ 熱豆漿 ❙ $8
熱度足😋零甜味 豆味濃
大大碗 八蚊係良心價!
嫌唔夠甜可以自行落糖
而我鍾意原味道喎😘

⍥ 粢飯 ❙ $21
可以幫手一開二
即使唔係即叫即包
但依然好有溫度!
糯米睇落好乾好硬
🫶🏻🫶🏻慶幸食落去幾軟糯
我呢個呀婆胃都無投訴🤭
油炸鬼唔脆要扣少少分
肉鬆份量幾多 夠晒香
榨菜對我黎講非常鹹!!!
但史生就覺得味道岩岩好😅

我地揀左後者
落係湯到相對無咁鹹☺️
跟上海麵我覺得係完美配搭

2023-06-11 204 瀏覽
老公今日收工塔巴士係新墟附近落車,經過上海豆漿大王,就買左個香炸雞翼菜飯(加糖醋汁)比呀仔。香炸雞翼菜飯 $37: 今次入面啲菜粒比平時大粒,搞到呀仔揀晒啲菜出黎吾食(激死我),我同老公都覺得飯盒size比以前細個左,而價錢係比以前貴左,但仍算抵食。我先筆起左一碗飯比呀仔,跟住自己加左佢既辣椒醬用黎撈飯,佢個辣辣椒醬我覺得好好食,但因為我吾記得少飯左,所以變到好咸。呢間餐廳最大問題係成日都等好耐,啲態度又好惡。

辣椒醬我覺得好好食,但因為我吾記得少飯左,所以變到好咸。

呢間餐廳最大問題係成日都等好耐,啲態度又好惡。
外賣自取
今日由 👦🏻 帶大家尋找佢學生時期既飯堂即使到宜家都要去幫襯呢間既粢飯平日下午兩三點去到都幾多人幫襯既多數都係附近老街坊或者學生裝潢設計都有啲歷史 😂 十分舊式雙拼菜飯 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟩 建議叫少飯😂真係好大碟🦁炸獅子頭大大粒 外脆肉嫩 有咬口又𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒~🍬糖醋排骨醬汁酸酸甜甜 十分開胃排骨入哂味 肉質軟腍 推介❤️🍗香炸雞翼估唔到係雞全翼 正正常常🦴上海排骨薄切豬扒 即叫即炸 不過炸到有啲乾柴🥛 豆腐 𝖧𝖪𝖣𝟪無糖 超香濃豆味 完全無添加呢間老鋪入面全部都係有啲年紀既姐姐想要服務就唔好諗啦 😂 衛生上 間唔中都蚊仔不過呢間價錢 真係大件夾抵食!𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♡♡♡𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
今日由 👦🏻 帶大家尋找佢學生時期既飯堂
即使到宜家都要去幫襯呢間既粢飯
平日下午兩三點去到都幾多人
幫襯既多數都係附近老街坊或者學生
裝潢設計都有啲歷史 😂 十分舊式

雙拼菜飯 𝖧𝖪𝖣𝟦𝟩 建議叫少飯😂真係好大碟

🦁炸獅子頭
大大粒 外脆肉嫩 有咬口又𝖩𝗎𝗂𝖼𝗒~

🍬糖醋排骨

🥛 豆腐 𝖧𝖪𝖣𝟪
無糖 超香濃豆味 完全無添加

呢間老鋪入面全部都係有啲年紀既姐姐
想要服務就唔好諗啦 😂 衛生上 間唔中都蚊仔
不過呢間價錢 真係大件夾抵食!

𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♡♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♡♡♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
2023-04-19 283 瀏覽
諗住好耐無食栥飯就試下,買埋酸辣湯,排骨上海面首先,收錢阿叔見我係門口望食乜,都唔打個招呼/介紹下都算入到去落單,態度其差,仲話「你叫三樣野下話,企出面等」點呀?似住開左咁多年,都係做附近生意,可以咁講野?收錢講句多謝都冇栥飯糯米九成,硬到生米咁,又乾酸辣湯稀當當,兩條木耳個面一餅野貼錢買難受!都唔明點做咁多年,呢個價錢附近大把選擇,駛鬼揀你?好快被淘汰,期望開過新
諗住好耐無食栥飯就試下,買埋酸辣湯,排骨上海面
首先,收錢阿叔見我係門口望食乜,都唔打個招呼/介紹下都算
收錢講句多謝都冇
栥飯糯米九成,硬到生米咁,又乾
酸辣湯稀當當,兩條木耳
個面一餅野
2023-03-25 474 瀏覽
今日下午好大雨去到屯門,見到呢間上海小店有粢飯同鹹豆漿,加上分別只係$21同$16,粢飯餡料都足有榨菜,肉鬆同油條,鹹味好夠,鹹豆漿有蝦皮,葱粒,榨菜同油條等,整碗鹹豆漿食落幾濃郁,呢度d上海小食價錢相當親民!
鹹豆漿
粢飯
2023-03-25
下午茶
鹹豆漿
粢飯
屯門數一數二嘅上海茨飯,即叫即製經過一定會買一個當早餐!仲有足料鹹豆漿,有蝦皮,榨菜,有炸鬼,食一碗已經好飽好滿足‼️菜飯都讚,用小白菜整,仲要都好多菜🔥環境就係普普通通啦 服務都無咩,不過尼個價錢都唔要求咁多啦😂
2023-02-19 406 瀏覽
本來一向都好鍾意食呢間上海麵,間唔時都會叫下外賣,以往都唔使加錢分湯,剛剛去買嘅時候,收銀嗰個阿叔主動問我要唔要分湯,話加兩蚊,我話好呀要分湯,咁佢收咗我$42,之後到我攞外賣嘅時候,已經見到得返一碗,即係冇分到啦,我就同阿叔理論,佢一口咬定大大聲話我冇講,仲問我比咗幾錢,我話唔知$41定$42,當時我俾佢大到,以為真係佢冇收我錢所以冇分湯,返到屋企回想返成件事,我好肯定我有同佢講我要分湯而佢又真係收多咗我兩蚊,我打返落去同佢再理論,我話唔係我冇講係你主動問我要唔要分湯,我話要,而我又真係比多咗兩蚊你,佢之後先話係呀係呀係呀係呀係呀,講咗好多下都唔知係乜,仲話下次唔知點樣又乜乜乜。總結已經唔係兩唔兩蚊嘅問題,係條氣唔順比多左仲要咁樣俾你屈😤😤
2023-01-30 427 瀏覽
套餐C $44炸獅子球+上海排骨 配粉絲 好味指數 3/5 🍭🍭🍭{獅子頭外表炸得很香脆 裡面係帶點肉汁既肉碎 一份有四粒 份量很多 上海排骨炸得較乾身 肉質較實 湯底可選炸菜或雪菜 粉麵亦可選上海麵 粉絲 米線 份量超多}糖醋排骨米線 $34 +熱豆漿 $8好味指數 3/5 🍭🍭🍭🍬{排骨軟腍入味 酸酸甜甜很開胃 一份既份量很多 豆漿豆味很香很滑}粢飯 $20好味指數 3/5 🍭🍭🍭{一個粢飯很大個 一個人食絕對超飽肚 餡料亦很豐富}
套餐C $44

粢飯 $20
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
{一個粢飯很大個 一個人食絕對超飽肚 餡料亦很豐富}
2023-01-03 501 瀏覽
好多年冇食過這間豆漿大王, 但唔記得咗好唔好食, 見佢開咗咁多年都押立不倒 ,應該都有一定水準 , 所以行下行下就入咗去食 雪菜五香牛肉麵$34五香牛肉,即是鹵水牛展, 滷得入味, 麫係傳統嘅上海麵 ,又大碗 ,雪菜也不吝嗇 , 又不會太鹹,不過像我們這些重口味的人來說就略嫌湯頭太淡 。 雪菜上海雲吞麵$32有五隻上海菜肉雲吞, 味道不錯, 對於我嘅口味來講湯頭淡咗少少, 我加咗佢放在桌面上嘅蒜蓉辣椒醬和黑醋來自製一個酸辣湯 鹹豆漿$15櫻花蝦太多, 櫻花蝦味濃郁, 如果唔喜歡櫻花蝦嘅人就會覺得櫻花蝦味道蓋過豆漿嘅豆香。

雪菜五香牛肉麵$34

雪菜上海雲吞麵$32

鹹豆漿$15

2022-11-21 469 瀏覽
呢間餐廳真係由細細個果時開始食到大,食左10幾年🫢但依然都係會去幫襯既鋪頭。不過基本上次次都係外賣番屋企食,今次都唔例外。栥飯 ($20)微溫的栥飯真係好好食!煙煙韌韌既糯米飯包住依然脆身既油炸鬼,仲有甜甜地既肉鬆同少少咸既炸菜😋 每一份食材既比例都岩岩好,外層的飯又唔會太厚,好味道👍🏻豆漿 ($10)食栥飯當然要配豆漿!枝豆漿勁大枝,甜度適中,飲到底係有少少黃豆渣,係真材實料!

栥飯 ($20)
栥飯

豆漿 ($10)

栥飯
2022-09-13 547 瀏覽
小弟又係新墟返工,好耐冇幫襯上海大王!懷念佢地既酸辣湯,其他食物不值一題!見佢推出新餐牌 大王特別推介!就試試酸辣湯飯,畢竟我都係為此湯而幫襯!因為我坐近廚房位,比較明顯睇到佢地既運作!先講炸春卷等等炸物,以為係自己包製夠擔鬼鬼鼠鼠係眾人面前拎個盒出黎,眾多炸物都好明顯就係工場製造買返黎再炸!完全冇上海餐廳既感覺,好想同老細講,點解唔入埋麥樂雞,薯條等等貨物,賺多一筆!然後到小弟碗酸辣湯飯,呢間舖真係好野佢個蒸飯爐預先同d菜擺到各一半!有菜飯就撈埋一齊黎食,冇就盡量分開飯上!然後擺落碗度再淋上酸辣湯我好欣賞!但當然,成碗酸辣湯都係碎菜啦!碗野終於到達我面前,不過不失!缺憾係薑絲同豬皮真係太多雖然我食哂成碗,但完全唔飽肚,因為飯太少!感覺好似食左碗公仔麵,完全唔飽!最後都係要打飽個粢飯外賣!整體感覺呢間舖唔食酸辣湯,其他野都唔抵食!個粢飯擺入口都真係好硬身,晨早整定哂!知道晚市渴求比較多!難怪食開呢間舖既人叫粢飯時都諸多要求!叫粢飯時永遠都會叫呢樣多d 或 走果樣餸50蚊一碗酸辣湯飯,我或許會一個月幫襯一次但唔值得推薦比各位朋友光臨!
小弟又係新墟返工,好耐冇幫襯上海大王!
懷念佢地既酸辣湯,其他食物不值一題!

見佢推出新餐牌 大王特別推介!
就試試酸辣湯飯,畢竟我都係為此湯而幫襯!

因為我坐近廚房位,比較明顯睇到佢地既運作!
先講炸春卷等等炸物,以為係自己包製
夠擔鬼鬼鼠鼠係眾人面前拎個盒出黎,
眾多炸物都好明顯就係工場製造買返黎再炸!
完全冇上海餐廳既感覺,好想同老細講,
點解唔入埋麥樂雞,薯條等等貨物,賺多一筆!

然後到小弟碗酸辣湯飯,呢間舖真係好野

佢個蒸飯爐預先同d菜擺到各一半!
有菜飯就撈埋一齊黎食,冇就盡量分開飯上!
然後擺落碗度再淋上酸辣湯
我好欣賞!
但當然,成碗酸辣湯都係碎菜啦!

碗野終於到達我面前,不過不失!
缺憾係薑絲同豬皮真係太多

雖然我食哂成碗,但完全唔飽肚,因為飯太少!
感覺好似食左碗公仔麵,完全唔飽!
最後都係要打飽個粢飯外賣!

整體感覺呢間舖唔食酸辣湯,其他野都唔抵食!
個粢飯擺入口都真係好硬身,晨早整定哂!
知道晚市渴求比較多!

難怪食開呢間舖既人叫粢飯時都諸多要求!
叫粢飯時永遠都會叫呢樣多d 或 走果樣餸

50蚊一碗酸辣湯飯,我或許會一個月幫襯一次
但唔值得推薦比各位朋友光臨!

2022-08-21 480 瀏覽
屯門新墟地道小食店。。幫襯佢好耐,每次都要飲熱豆漿。食牛肉雲吞粉絲。😋仲有粢飯。😋今次去飲已經淡左好多!好失望。😞飲開超濃黃豆味!!😋問過阿姐話,師傅轉左人。。。
屯門新墟地道小食店。。

幫襯佢好耐,每次都要飲
熱豆漿。食牛肉雲吞粉絲。😋
仲有粢飯。😋

今次去飲已經淡左好多!
好失望。😞
飲開超濃黃豆味!!😋
問過阿姐話,師傅轉左人。。。

2022-06-30 692 瀏覽
時日單拖的本橘想食個便飯,當然以便宜又大碗入手,C/P為本-行行下就遇上傳說中價廉物美之豆漿大王,見到餐牌上嘅數字就入了-因為時日宜食飯嘅關係,所以本胖叫左份麵底,一份煎餃,一份炸雲吞,一份豆花-1/ 上海排骨菜麵湯底非常之濃郁,雪菜豆卜都好多,排骨剛剛炸起好香脆亦吾會油淋淋亦唔會「乾爭爭」,其實相信平時來講食一份都已經會好飽肚,但係本胖戰鬥力高昂,當然能夠再接再厲2/ 煎餃子豬肉餡非常之多,湯汁充足,韭菜味道香濃,食落口非常Juicy,而且有半隻手掌咁大隻3/ 炸雲吞雲吞裏面有一隻非常大嘅蝦,雲吞有幾大蝦就有幾大,而且炸得好香脆,一咬入去入面湯汁爆出泥,下次食都係要小心唯上4/ 豆花最佳豆大甜品,香滑,豆香濃郁,凍食一流———C/P 值如此高嘅一餐,值得再次回味
時日單拖的本橘想食個便飯,當然以便宜又大碗入手,C/P為本
1/ 上海排骨菜麵
上海排骨菜飯

2/ 煎餃子
煎餃子

3/ 炸雲吞

4/ 豆花
豆腐花

最佳豆大甜品,香滑,豆香濃郁,凍食一流
———
C/P 值如此高嘅一餐,值得再次回味
上海排骨菜飯
煎餃子
豆腐花
2022-06-12 582 瀏覽
上海豆漿大王(Tuen Mun)哩間可以話係小編嘅中學回憶💭 超貼地上海麵🍜 估唔到過咗咁耐味道、價錢依然不變 真係好難得~😋 ⌖ 上海排骨麵🐖🍜💰$34呢款上海麵附送雪菜或榨菜 同小編一樣想食淡口啲可以揀雪菜😙😙 上到枱見到份量超足 滿滿嘅雪菜鋪面 雖然湯底係清湯 但係夾埋上海排骨就啱啱好☺️ 排骨係落單後即叫即整 熱辣辣好多件 用麵包糠炸過相當香口 炸嘅時間亦好準確 夠嫩又保留到肉汁💦 完全係一件接一件 食唔停口🤤🤤 間中食到少少脂肪位置油香味十足 好推介!😍☻ 回頭指數:8/ 10
上海豆漿大王(Tuen Mun)

⌖ 上海排骨麵🐖🍜
💰$34