今晚諗住食呢間,我想坐埋牆既長櫈位,因為有背包好坐小小,點知店員享有位既情況之下唔俾我坐,話要留俾兩個位既人,好唔識做,我結果走左佢收得價錢唔算平,位又唔好坐,仲要得失想幫襯既人...

佢收得價錢唔算平,位又唔好坐,仲要得失想幫襯既人...
2018-06-09 287 瀏覽
服務態度差的店主及侍應,可能人流高,要求不高,吃飽就購物的自由行帶旺吧了!糖醋排骨菜飯,排骨霉無味I湯後 循環再用。炸上海雲吞,有冤治豬肉骨碎, 差點牙齒也幹掉!👎👎👎👎👎👎
2018-05-31 259 瀏覽
同老公拍拖去睇戲,順道探訪由細食到大嘅小店,小店𠵱舊老氣嘅環境,簡簡單單都份外有味道上海快餐店基本嘅嘢,喱度都有齊必食喱度嘅炸排骨,即豬扒☺️炸得超酥脆,肉質鬆軟,味道滲有酒香,非常可口👍🏻酸辣湯非常足料,豬紅,豆腐,木耳絲,筍絲,豬皮...每一啖口感都非常豐富,帶點微微酸辣,超正😋油豆腐雲吞雪菜麵釀有豬肉餡的油豆腐,吸埋湯頭味道一流雲呑略嫌太過淋身,味道好家庭feel☺️題外話,小店等位有限,必須撘枱!
上海快餐店基本嘅嘢,喱度都有齊

必食喱度嘅炸排骨,即豬扒☺️
炸得超酥脆,肉質鬆軟,味道滲有酒香,非常可口👍🏻

油豆腐雲吞雪菜麵
釀有豬肉餡的油豆腐,吸埋湯頭味道一流
雲呑略嫌太過淋身,味道好家庭feel☺️

題外話,小店等位有限,必須撘枱!
2018-05-24
  • 炸排骨
2018-04-28 267 瀏覽
小時候吃過的粢飯,現在很多地方都找不到了。今次來到屯門,偶然發現還有這所小店,一嘗這裏的粢飯,就會想到小時候的味道!再配上豆漿,分量剛剛好!我來光顧的時候看到有很多食客,希望這所小店可以經營下去,保留最原始的上海粢飯味道。
2018-03-26 363 瀏覽
上海、豆漿、大王呢幾隻字好似經常見到,但原來我第一次食咋。新墟算唔算多餐廳,都算嘅,茶記、麵店都多,不過硬係冇乜心機食呢間上海野,可能因為店面較細,而每次行過門口,客人都頗多,就冇乜意欲食。今日見午餐食得比較飽,所以打算用粢飯作為晚餐,輕鬆一餐,原本想堂食,但見人多,都係外賣算數。呢度食物選擇多,有飯麵、小食,價錢合理。粢飯 16:包起一段時間,好微好微溫,粢飯正常size,切開可見唔會飯多過餸外圍有滿滿肉鬆,榨菜較少,食落口感唔夠爽;油條偏腍,可以理解,始終好難即炸,食落唔油淋淋收貨。飯粒充滿香氣,可惜煮起一段時間,稍硬稍實。豆漿 $12/枝
粢飯 16:

飯粒充滿香氣,可惜煮起一段時間,稍硬稍實。

豆漿 $12/枝
2018-01-22 445 瀏覽
今日去左屯門探朋友朋友介紹左呢間係屯門西鐵站附近既豆漿大王專食豆漿黐飯酸辣湯麵既⋯我地揀左炸雞翼酸辣湯上海麵酸辣湯味道都唔錯,酸道都OK~但無咩辣味只係豆瓣醬味好重不過我地都接近飲晒個成個酸辣湯個炸雞翼開頭以為係雞中翼點之原來係雞全翼又炸得幾香口兩隻唔夠喉😂😂😂😂因為個麵份量都幾多所以我地另外叫多左一客鍋貼小食(3件)$16同個朋友share已經好足夠+$4重有一杯凍豆漿五十幾蚊兩個女仔食到飽飽
今日去左屯門探朋友

同個朋友share已經好足夠

+$4重有一杯凍豆漿

五十幾蚊兩個女仔食到飽飽

2018-01-15 404 瀏覽
到屯門新墟街市買餸,有點肚餓便在附近食飯。輾轉來到這間上海菜館,老婆最愛吃它的粢飯。適逢天氣寒冷,一個粢飯絕對填不飽我的肚子,於是點了一碗上海雲吞麵配雪菜。基本上我不太喜歡雪菜,太多的雪菜反而會蓋過雲吞本來的味道。雲吞皮薄,大大粒,餡料結實富豬肉味,味道一流。麵質較為粗糙,不夠爽滑彈牙。當然一分錢一分貨,27價錢很難奢求一碗手拉的上海麵。湯底夠熱帶點清香菜味,不算太咸,沒有味精,吃完不會口渴。整體來講味道不錯,可以一試。

基本上我不太喜歡雪菜,太多的雪菜反而會蓋過雲吞本來的味道。

雲吞皮薄,大大粒,餡料結實富豬肉味,味道一流。

湯底夠熱帶點清香菜味,不算太咸,沒有味精,吃完不會口渴。

整體來講味道不錯,可以一試。

2017-12-12 484 瀏覽
今天午入咗屯門搵朋友,咁啱又想食栥飯,所以就黎咗上海豆漿大王。店門口首先嚟咗兩杯涷豆漿同兩件原味粢飯,每份套餐價錢$22,如果散叫係豆漿@$8,栥飯@$16。豆漿有濃郁黃豆味,好好味~栥飯打開後聞到好香。栥飯嘅餡好夠味,雖然油條係唔脆,不過都好足料同好味。個人唔係咁鍾意酸辣湯$18個辣味,但係湯料味道都可以接受!上海炸排骨$17,外脆內軟,好好食。即煎鍋貼($16/3隻),皮同埋餡料味道好足,外脆內軟,好好食,非常推薦大家。好好味小店,下次一定再嚟幫襯~~~

店門口

豆漿有濃郁黃豆味,好好味~

栥飯打開後聞到好香。

栥飯嘅餡好夠味,雖然油條係唔脆,不過都好足料同好味。

個人唔係咁鍾意酸辣湯$18個辣味,但係湯料味道都可以接受!

上海炸排骨$17,外脆內軟,好好食。

好好味小店,下次一定再嚟幫襯~~~
2017-12-12
  • 即煎餃子
  • 餈飯
  • 豆漿
話說近來開始要準備清假, 所以我都揀左d 平日下午放假 咁岩前排老公又要清假,所以就襯呢一些半日半日假期 比一次半次既時光我地拍下拖啦 其實呢間上海豆漿大王,係我地未生Gogo 之前成日去食架 但係因為佢既位置實在唔大,入唔到bb 車 加上d位梗加唔岩Gogo 坐, 所以多時間好想去食但係一路都食唔到 襯今次幾小時既空閒,就去左一路都想食既地方啦 首先要介紹當然係我既至愛啦,每次必點既 炸豬扒上海麵配雪菜/炸菜 點解咁鐘意去食呢間呢? 首先要講一定係佢地d麵條真係唔知點解係暫時食過好食既 湯底唔會過咸,配埋雪菜就是非常好味 最重要食完係夠曬飽肚!! 開頭老公覺得一碗麵應該唔夠飽, 本身想再叫多個小食,當我心多多唔知叫咩好食既時候 老公決定叫呢個純菜肉雲吞 好似$28/碗,入面大約有8粒好似 不過係好食架啵,雖然只係菜同豬肉 但係一樣係可以揀雪菜同炸菜既 另外豆漿,就好似凍既係$8/杯 熱既唔記得好似$10/碗 咸豆漿係$11定唔知$12 學生可以買一杯任飲的,可惜我唔係學生呀! 多年前我就係既... 最後就係老公點既酸辣湯麵,但係唔記得佢食咩配料 不過老公就覺得酸辣湯太傑啦,所以M
話說近來開始要準備清假,
所以我都揀左d 平日下午放假
咁岩前排老公又要清假,所以就襯呢一些半日半日假期
比一次半次既時光我地拍下拖啦

其實呢間上海豆漿大王,係我地未生Gogo 之前成日去食架
但係因為佢既位置實在唔大,入唔到bb 車
加上d位梗加唔岩Gogo 坐,
所以多時間好想去食但係一路都食唔到

襯今次幾小時既空閒,就去左一路都想食既地方啦
首先要介紹當然係我既至愛啦,每次必點既
炸豬扒上海麵配雪菜/炸菜

點解咁鐘意去食呢間呢?
首先要講一定係佢地d麵條真係唔知點解係暫時食過好食既
湯底唔會過咸,配埋雪菜就是非常好味
最重要食完係夠曬飽肚!!

開頭老公覺得一碗麵應該唔夠飽,
本身想再叫多個小食,當我心多多唔知叫咩好食既時候
老公決定叫呢個純菜肉雲吞
好似$28/碗,入面大約有8粒好似
不過係好食架啵,雖然只係菜同豬肉
但係一樣係可以揀雪菜同炸菜既

另外豆漿,就好似凍既係$8/杯
熱既唔記得好似$10/碗
咸豆漿係$11定唔知$12

學生可以買一杯任飲的,可惜我唔係學生呀!
多年前我就係既...

最後就係老公點既酸辣湯麵,但係唔記得佢食咩配料
不過老公就覺得酸辣湯太傑啦,所以MIx 埋d麵食就好似怪怪地咁
所以佢就覺得唔妹食啦,不過係唔平囉
好似我地兩丁友食左三樣野加兩杯豆漿都成120 蚊找數
雖然係好飽既,對於我黎講

題外話/補充資料: 不過有句係認真既,係呢度大家唔好諗到有咩服務 最好人似澳牛一樣,去到要諗定食咩 唔好睇咁耐,一定要搭枱,同埋真係唔好吹d野食 始於係小店經營,趕時間就盡量唔好食啦 費時一陣激親自己啦
2017-11-11
  • 豬扒上海麵
  • 菜肉雲吞
2017-11-05 334 瀏覽
差不多每星期都會去這間小店嚐嚐麵線、粢飯、豆漿等,特別喜歡酸辣湯麵,酸辣程度剛好,豬皮豬紅豆腐等份量十分足料,麵線較其他上海食品店的粗身但軟硬適中,一啖麵線一啖湯,味道十分配合推介!另外,油豆腐粉線湯也不錯,還免費選加雪菜或榨菜,我總喜歡選榨菜,因為這裡的榨菜香口並且帶點甜味,為整碗麵線錦上添花!值得一提的是粢飯,食客們多數要求將粢飯剪成兩份,因為實在太足料和紥實了,好幾次自己去食,只能勉強吃掉一半!豆漿可要求凍飲、熱飲,還可以要求暖的,味道淡淡的,感覺上沒有刻意加上大量糖份,不錯啊!

推介!

!

2017-10-07 268 瀏覽
It was a blind try yet a very satisfying experience. Last week when wandering on the street with my friend I saw this shop and suddenly wanted to try something from Shanghai so we two went in. It looked not any special compared with other ChaChanTing. The shop is small and quite crowded, fairly clean. I didn’t understand the words on the menu but luckily my friend helped me do the translation. I ordered a ‘lion ball’ vege rice and soy milk. The lion ball smell really good, like some golden fried
I didn’t understand the words on the menu but luckily my friend helped me do the translation. I ordered a ‘lion ball’ vege rice and soy milk. The lion ball smell really good, like some golden fried meat ball. The outer layer is crispy and soft inside. I do like the vege rice a lot as the veges tastes fresh and healthy. The soy milk is average but overall it’s a nice try.

I saw other people eating some noodles with red soup, I guess they should be sour and spicy. The price is not high and I do hope we can have a try soon
2017-08-29 373 瀏覽
- 服務幾差,不過通常老牌食店都係咁- 我叫左個酸辣雲吞麵,我requested 粗麵,待應就一路行一路話無粗幼之分,得一種,我本人唔like 幼麵. - 酸辣雲吞隻隻個皮都溶容爛爛,感覺好核突- 個湯又一pat 嘢咁- 個麵係我唔like 既幼麵$33蚊個免我其實唔應該投訴佢,不過香港的食店真的要好好檢討下自己的服務態度,實在太退步了。
- 服務幾差,不過通常老牌食店都係咁

- 酸辣雲吞隻隻個皮都溶容爛爛,感覺好核突

- 個湯又一pat 嘢咁

- 個麵係我唔like 既幼麵

2017-08-29
2017-08-18 378 瀏覽
啱啱去買完外賣,吾算多人,平時去買開個老闆斯斯文文咁,D亞姐都乜嘢,但今日有個亞姐態度好差好差,好恢氣,全程我好似俾佢呼喝咁,冇所謂,冇下次囉,以後都吾再幫襯㗎嘞😠
😠
2017-07-02 466 瀏覽
記得以前讀書年代好鍾意黎呢度食lunch,除咗平、靚、正都唔知講咩好。以前呢度全女班清一色都係姨姨,但近期去見到有個後生仔,可能已經做到第二代了(如果冇記錯呢度應該做咗有二十年),所以地方都幾舊,但如果只係呢度簡單食一餐裝修新或舊我冇問題,只要佢好食就得。以前來食總會係雲吞麵和排骨麵之爭🤣,但近年已經只會選擇上海雲吞,一來唔想食排骨咁油膩,二來我係其他地方係食唔到佢呢個雲吞味。可能真係由細食到大,佢個雲吞皮薄、白菜又多、肉都唔少,佢個白菜味好吸引到我,切合我鍾意食多菜少肉既餃。更何況而家一個$29蚊既下午茶仲可以係邊度搵到呀!

更何況而家一個$29蚊既下午茶仲可以係邊度搵到呀!
2017-06-26
下午茶
  • 上海雲吞
2017-05-24 320 瀏覽
買外賣成日都比漏嘢食比我,上次買1碗麵2個栥飯1枝豆漿,返到屋企先知道佢比漏一個秶飯我,結果上網查再好耐先查倒佢間舖個電話,打落去問佢拎返個栥飯,你估我住你樓上咩?山長水遠去你舖頭拎番個栥飯,今次買外賣1碗麵3隻餃子1杯豆漿,返到屋企先知道你比漏杯豆漿我,唔通我登特坐車落嚟攞番杯豆漿咩?我以後都唔會幫襯你!
外賣自取