2021-07-05 1295 瀏覽
終於, 终於,終於, 買到蔥油餅喇!感動中!嚟過 3~4次, 一係嚟到無開門, 一係無貨賣.今次時至黃昏, 正苦惱緊買餸煮飯定係買外賣, 還是出街食飯, 但我同女友熊熊都無咩胃口, 突然間腦海一閃, 不如碰碰運氣, 睇吓買唔買到蔥油餅, 於是乎揸車落去明安街, 結果今次好好彩! 有貨!不單只有貨, 而且好多存貨, 原本打算買兩件, 最後買咗三件! 老闆娘好好人, 送多一件! 多謝老闆娘先!抵我揸車落嚟幫襯!之前食佢地嘅蔥油餅, 總係嫌蔥花少, 但幫襯完北角果d所謂蔥油餅之后, 先發現自己福中不知福, 上海飽餃店嘅蔥油餅已經係蔥花多芝麻多餅身厚, 怪不得成日沽清!一打開紙袋, 蔥油香撲鼻, 入口重有滿滿芝麻味, 滿意! 今次重買咗牛肉煎飽, 菜肉餃同豆沙酥餅.牛肉煎飽 size 細咗D, 但內裡餡料足無偷工減料.由於唔係太肚餓, 一餐外賣分兩日食, 無放入雪櫃第二日食蔥油餅仍然滿口蔥油香, 滿意+滿分.其實..... 佢地應該攞米豬蓮囉.......
終於,
终於,
終於, 買到蔥油餅喇!

感動中!

嚟過 3~4次, 一係嚟到無開門, 一係無貨賣.

抵我揸車落嚟幫襯!

一打開紙袋, 蔥油香撲鼻, 入口重有滿滿芝麻味, 滿意!

今次重買咗牛肉煎飽, 菜肉餃同豆沙酥餅.

牛肉煎飽 size 細咗D, 但內裡餡料足無偷工減料.

其實..... 佢地應該攞米豬蓮囉.......
2021-06-23 816 瀏覽
早排去家上海食蔥油餅, 完全唔對路, 心目中厚身鋪滿芝麻嘅蔥油餅變成單薄手抓餅!一路寫食評, 一路心引起, 於是一放工即刻沖落去紅磡上海飽餃店買蔥油餅!沖落去嘅原因係...... 遲一步都沽清!果然, 落到去蔥油餅已賣哂, 甚至連廚房都開始攪衛生!得翻牛肉同豬肉小籠包, 豆沙酥餅同菜肉蒸餃.正當兩難之際, 仍然不停有客欲幫襯, 於是把心一橫掃場算了!全部外賣, 反屋企慢慢嘆!小籠包經歷一個鐘, 仍然無點變形, 無穿無爛, 要大大力拍手掌! 雖然無穿無爛, 但皮仍算薄唔厚身, 哩個小籠包唔簡單! 小籠包分豬肉及牛肉, 豬肉味口感較佳, 肉質比例嫩滑.雖然買外賣會奉送兩包醋, 但我習慣齋食原味, 兩款小籠包雖然只係微暖, 但味道適中唔會過鹹.菜肉蒸餃嘅餡料不少, 可惜...... 我較欣賞底部煎得香脆嘅鍋貼.豆沙酥餅係第一次食, 外層夠酥脆, 但豆沙淡口咗少少, 矛計啦! 依家D人興淡口D要健康D.....臨走之時, 見佢好似裝修過, 比以前更光猛更白更乾淨!過兩日再嚟買蔥油餅!

沖落去嘅原因係...... 遲一步都沽清!

果然, 落到去蔥油餅已賣哂, 甚至連廚房都開始攪衛生!

得翻牛肉同豬肉小籠包, 豆沙酥餅同菜肉蒸餃.

全部外賣, 反屋企慢慢嘆!

小籠包分豬肉及牛肉, 豬肉味口感較佳, 肉質比例嫩滑.

臨走之時, 見佢好似裝修過, 比以前更光猛更白更乾淨!

過兩日再嚟買蔥油餅!
2021-04-30 972 瀏覽
黃埔隱世小籠包每次來黃埔也想來吃這裏的小籠包。特別推薦小籠包和菜肉蒸餃。小籠包:即叫即蒸,上菜的時候還是熱騰騰,脹脹的。餡料十分新鮮,湯汁也多,有肉的鮮甜味。包皮不算很薄,但是有手作感,也很新鮮。而且很大一顆,值得推薦。菜肉蒸餃:這個也是剛剛蒸熟的菜肉餃。餡料新鮮,菜是鮮綠色的。餃子皮偏厚,但是非常煙韌,有少少甜味,不是沒有味道的雪藏餃子皮。這個也非常推薦。雖然這裏座位比較簡陋,但是食物優質,價錢合理,推薦。
黃埔隱世小籠包

每次來黃埔也想來吃這裏的小籠包。
特別推薦小籠包和菜肉蒸餃。

而且很大一顆,值得推薦。

這個也非常推薦。

雖然這裏座位比較簡陋,但是食物優質,價錢合理,推薦。

• 小籠包
  • 菜肉蒸餃
2021-02-02 1361 瀏覽
最近很想吃到上海小籠包🥺但又不想光顧連鎖集團🧐所以就讓小編發現了這間平民隱蔽飽餃店🤩雖然店舖裝修略微偏舊,而且不算起眼,可是食物質素真的很不錯😚#生煎包 $30@5足料生煎包😍第一口已經不會只咬到麵包,而且肉餡十分多汁,整個生煎包不會太乾🥰味道小評分:😋😋😋😋/5#菜甫豬肉包 $30@5相對生煎包,小編更喜歡菜甫豬肉包😋因為菜甫味道十分香濃,為生煎包加添了一種家鄉的味道🥰小編至今仍念念不忘這個味道🤤味道小評分:😋😋😋😋😋/5#小籠包 $25@4新鮮出爐的小籠包🥰外皮並不是很容易破的那一種,但吃起來又不會很厚,而湯汁也十分足夠😛味道濃郁~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#生煎餃 $30@5同樣剛剛煎好的生煎餃,肉質鮮嫩多汁,不過餃皮會偏厚一點點,不過底部十分香脆🤣味道小評分:😋😋😋😋/5#豆漿 $10充滿豆的味道,而且味道不會太甜🥰味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡的話可以Like & Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰💰/5環境:💕💕/5打卡指數:📸/5

#生煎包 $30@5

#菜甫豬肉包 $30@5
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#小籠包 $25@4
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

#生煎餃 $30@5

#豆漿 $10
充滿豆的味道,而且味道不會太甜🥰

整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕/5
打卡指數:📸/5
2020-09-25 1663 瀏覽
紅磡老字號上海菜😍經過成日買嚟食,外賣店簡簡單單賣十多款上海包、餃、餅、豆漿,清晰易明,買多買少悉隨尊便☺️單買都得唔一定跟餐牌數量買。今日買左兩隻生煎餃($5@)一隻生煎包($5@)兩個豆沙酥餅($8@)。全部好大一隻😋煎餃煎包應該係半蒸半煎去做,係底部脆面較軟身嗰種,包皮厚身甜甜地,豬肉內餡好juicy好多肉汁㗎!仲有啲葱香果,整體調味係偏甜。豆沙酥餅出面好少見!紋理好靚好吸引,酥餅處理得乾身酥香酥脆,豆沙餡不太甜唔會膩,好好食😛。

2020-03-21 1677 瀏覽
呢度嘅點心好好食, 即叫即包,最出名嘅就係小籠包, 平時都好多時係食一兩籠當中午餐, 我最愛呢度嘅素菜餃, 裏面嘅餡料切得好幼細, 味道啱啱好, 雖然小籠包食落去佢哋嘅肉鹹就好多汁 ,其實都好好味但係我會比較喜歡吃呢度嘅素菜餃, 因為食落好似唔會好肥咁食得多都唔怕, 25蚊一龍, 小籠包素菜餃以及其他搞大概都係25蚊一籠有四隻,我覺得非常之超值! 呢啲咁好睇都小店記得去多啲幫襯, 支持一下啦!

2019-07-29 2054 瀏覽
上海包餃店絕對係紅磡區嘅早餐不二之選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻上次星期日特登去,點知閂左門摸門釘🤢🤢🤢🤢所以決定今日再去,終於比我食到!真係好滿足!呢間鋪頭有着傳統懷舊嘅裝修加埋多款唔同高質素嘅餃子,食嘅時候更加有味道,真係冇得彈🤪🤪🤪今次早餐素蒸餃 生煎包 同埋蔥油餅🥟將個熱辣辣嘅包放入口,慢慢等啲熱汁喺口入邊浪尼浪去,餃子皮唔算太過厚,但都有少少煙韌感,配合埋肉汁豐富嘅餡料,口感非常之豐富🤤
2019-06-25 1593 瀏覽
呢間既小籠包 & 蒸素餃,我由$12開始食到依家$25,水準一直都保持住,每次去親紅磡就會思思念念想去食,食到老闆都問係咪一樣亦都帶過唔同既朋友,跳舞同學,同事嚟呢間幫襯,因為真係價廉物美,物超所值所有蒸餃蒸包都係即叫即蒸,有時煎好新鮮出爐,店員或老闆都會問大家要唔要~個個都好親切友善蒸素餃~賣飛佛薄皮有汁架~唔係賣到3x一籠先有汁,咁當然唔係灌湯果d咁多,個人覺得適中素菜包同豆漿都不可或缺,呢度既豆漿除左凍同熱仲有暖,有杯或支裝素餃同素菜包可以買急凍左既番屋企自己蒸

蒸素菜餃

蒸素餃~賣飛佛

薄皮有汁架~唔係賣到3x一籠先有汁
,咁當然唔係灌湯果d咁多,個人覺得適中

素菜包

素餃同素菜包可以買急凍左既番屋企自己蒸

• 素菜餃
2019-05-25 1293 瀏覽
為了交收心愛的美戰,今天特意來到黃埔,而出門時,我仍未吃早餐。交收完,我放下心頭大石,可以安心吃早餐。我去了久違的上海飽餃店,上次來吃生煎包已是三年前了。今次來我想吃別的,試試不同的美食嘛,這次我品嚐生煎餃,我問店員阿姨生煎餃是不是鍋貼,她說是,所以喜歡吃鍋貼的,來這兒記住點它的生煎餃。生煎餃即點即煎,熱呼呼的,餃皮雖未去煎到超香脆,但勝在皮薄,其菜肉內餡鮮甜味美,且一咬肉汁源源不絕流出,吃時記得拿著碗子吃,免得浪費煎餃的精髓。

2019-04-22 1333 瀏覽
早前去北角,想話食件蔥油餅,點知賣哂,去到紅磡上海飽餃店又放假,終日心思思想食蔥油餅,今次終於食到啦!除咗蔥油餅,再點咗小籠包同生煎餃.蔥油餅 : 厚度適中,唔會太薄或太厚,外表金黃色再加上芝麻鋪面好吸晴,入口隱約滲出蔥油香,如果多D蔥花更理想.小籠包 : 睇住佢新鮮制作,即叫即蒸,所以需要D時間,當然,記然睇住佢新鮮出爐,就等一等先食啦,食小籠包我唔中意落醋等醬汁,湯汁未至於爆汁,但湯汁味道帶甜,係我中意嘅口味,小籠包皮無穿,我數過,同鼎泰豐一樣有18個褶.生煎餃 : 餡料足夠,皮薄,可惜底部煎得唔夠脆.最大缺點係店鋪太細,但好好彩次次去到都唔洗等位,冷氣夠哂凍,加分。
除咗蔥油餅,再點咗小籠包同生煎餃.
生煎餃 : 餡料足夠,皮薄,可惜底部煎得唔夠脆.
2019-03-16 1004 瀏覽
肚餓又冇咩錢,經過呢到見到$8一件蔥油餅,睇落都好大塊,就買左塊食。應該整左好耐,所以都凍凍地,因為包面係有好多芝麻,所以食落去係好重好香芝麻味。雖然塊隔油紙唔洗幾秒已經吸滿油,但咬落又唔會成口油,脆脆地硬硬地,食完就滿口油味喇。整體都算唔錯嘅,又平又大件,味道都唔差。有趣嘅係,排我後面位叔叔,一口就話要14件,個姐姐笑笑口咁話:今日有嘅,準備咗好多,仲有兩塊剩添!跟住個叔叔就話:咁我要埋!哇真係估你唔到!見到呀姐都窒左窒。我就心諗:好彩排你前面姐!
整體都算唔錯嘅,又平又大件,味道都唔差。
2018-12-07 1365 瀏覽
店舖主要係食小籠包,餃同蒸包.今次食左4樣野食.煎餃好食 個皮唔會太乾同硬左, 食落仲好軟 個餡唔同平時戈啲韭菜餡or椰菜豬肉 係我幾中意既😛小籠包$24 4粒有湯汁 皮薄,算係唔錯仲要即叫即蒸.蔥油餅甜甜地 煎到有少少脆口但好易飽.菜肉飽就正常發揮.haha大家可以一試
店舖主要係食小籠包,餃同蒸包.
小籠包$24 4粒有湯汁 皮薄,算係唔錯仲要即叫即蒸.
大家可以一試
2018-12-07
  • 小籠包
  • 生煎餃
2018-11-21 836 瀏覽
唔太餓, 求其食D野。叫左籠小籠包, 新鮮蒸好, SIZE正常, 但入面基本上係無湯,  主要是肉餡多。但味道OK GE,另叫左一客2個菜肉包, 係白菜豬肉餡, 口感幾豐富, 味道OK, 係個包皮油左少少。BTW, 收錢果個男人(老闆? ) 好NICE

BTW, 收錢果個男人(老闆? ) 好NICE
2018-11-11 803 瀏覽
紅磡既小店越嚟越少 一間一間咁執 而佢地都越來越難生存 所以希望大家可以支持多啲本地小店 今次就試左呢間上海飽餃店 成日經過都見到好多人買嚟食 佢都算抵食既 啲包同啲餃子都大大隻 $25/5隻 可以任由配搭 但佢既生煎包同我想像中既唔同 唔係個種個皮好薄好脆個啲 而係似中式包個種皮 餡料就係豬肉同菜 食5個一定會好飽 佢都幾大隻架 但肉汁就無乜喇 可能我外賣 啲汁比個包吸哂?相比之下我就比較鐘意食鍋貼 皮唔粉 厚度岩岩好 有肉汁 餡料同包係一樣 味道出色 有機會要試埋其他野食!
2018-10-31
  • 鍋貼
-又係紅磡搵食啦😋依間上海飽餃店已經有十幾年歷史👍🏻 通常都係做街坊和同學的生意☺️雖然裝修比較簡樸,但食物質素很好😚-生煎包(5個)❤️($28)生煎包肉餡好滿,皮有點厚,但唔會好油,而包底煎到好香脆👍🏻,食完都幾飽肚😍-菜甫豬肉包(5個)🤤($28)包底同樣煎到好香脆,食落幾Juicy,十分足料,豬肉和菜甫依個配搭都唔錯☺️,菜甫好爽脆,口感豐富,幾好味😆-小籠包(4隻)👍🏻($24)依間嘅小籠包皮薄多汁,十分Juicy❤️,熱辣辣出爐,食果陣要小心d😄,因為小籠包入面有好多汁,味道不錯👍-素菜蒸餃(4隻)☺️($24)素菜蒸餃嘅餡料有菜,冬菇🍄,木耳絲,口感幾豐富,唔會只有菜咁單調😄-如果鍾意食,仲可以買急凍嘅返去自己整嚟食😋下次一定會再嚟食👍🏻試埋其他美食❤️-

生煎包(5個)❤️($28)
生煎包

菜甫豬肉包(5個)🤤($28)
菜甫豬肉包

小籠包(4隻)👍🏻($24)
小籠包

素菜蒸餃(4隻)☺️($24)
素菜蒸餃

生煎包