2022-06-29 705 瀏覽
普通到唔普通,味道同一般傳統麵包店冇分別!特別在咩呢?特別在買未封口麵包竟然仲要比$1先比袋,好野呀,唔係比左八達通你自已食埋佢啦!麵包食落冇任何特別,得個外表好似好靚,如果你買來影相叫做當比影相費囉,芝士包買左返去成個隆,中空架播,比多$1你架啦已經,好唔好唔好賣通隆包呀,比d良好啦,話晒你都打住賣齋包旗號唔會再買囉,今時今日香港經濟唔係好,你個包都收三四十蚊一個,唔係平架,仲要加$1叫環保呀?麵包點唔要袋呀!
普通到唔普通,味道同一般傳統麵包店冇分別!

2022-06-20
3 分鐘 (外賣自取)
  • 冇!
2022-06-28 730 瀏覽
-{太子麵包店🍞}黎到太子附近行過依間麵包店 入面有好多唔同款嘅🤤鬆餅🤤 ($10)唔夠肥仔牛油香 食落偏紮實同黏口 翻熱之後都有外皮嘅脆邊咬下咁😋👖褲評: 7/10🤤紅莓核桃紫薯包🤤 ($23)第一啖食落就係養生嘅感覺😂好多紅莓同核桃🤓反而冇乜紫薯味 食左1/4都好飽肚😗👖褲評: 7/10可能食呢幾款都唔太啱我口味😌性價比: 7.5/10服務: Nil環境: Nil🚩 上野酵素麵包生活館 🚩地址: 太子彌敦道785A號地下B #fuudjai #fuudjai小食 #fuudjai麵包 #fuudjai太子
{太子麵包店🍞}
黎到太子附近行過依間麵包店 入面有好多唔同款嘅

🤤鬆餅🤤 ($10)

👖褲評: 7/10

🤤紅莓核桃紫薯包🤤 ($23)

👖褲評: 7/10

鬆餅
紅莓核桃紫薯包
鬆餅
2022-06-27 323 瀏覽
周六路过 热腾腾的紫芋番薯包 表皮热气腾腾 脆脆的 里面是软软绵绵香甜软糯的番薯 实在是好吃 还买了栗子酥 绿豆蛋黄酥 还有雪嘣嘣 都非常好吃 打算每周末都去买一些 真真是新鲜出炉又香甜好吃
2022-06-16 354 瀏覽
⭐️紫玉酥外層 酥皮 偏厚身 層次都算豐富質感比較實淨 口感鬆化 內餡 芋頭蓉 中間會食到芋頭微粒味道帶淡淡芋香 唔太甜 ⭐️綠茶酥外層酥皮 偏厚身 層次都算豐富質感比較實淨 口感鬆化 內餡 抹茶餡 清香帶甘澀 口感綿密⭐️綠森林外層沾滿芝麻 幾香口綠茶麵包 綠茶味清香唔算濃 口感鬆軟 內餡有香甜紅豆蓉同軟糯麻糬總結:麵包味道唔錯 個人感覺酥類相對麵包普通環境可以 服務唔錯 價錢少貴但佢有唔少麵包都幾有質素 所以可以接受 我屋企嗰人都好鍾意食呢度啲麵包
⭐️紫玉酥

環境可以 服務唔錯 價錢少貴
但佢有唔少麵包都幾有質素 所以可以接受
我屋企嗰人都好鍾意食呢度啲麵包
2022-05-22 531 瀏覽
想食哩間好耐之前搭巴士經過成日都望到佢今次包癮起就特登去買黎食😂🌹玫瑰洛神 $30包體係正常既鬆軟程度而且有淡淡既玫瑰味😚中間仲有啲橙色既物體(?)我估個啲應該係洛神(?)食落甜甜地咁有微微花香幾唔錯😉而中間既creamcheese餡亦都足夠個人認為成個包最特別既位係佢外層有層白色感覺好似酥皮既野👀而且底個層皮係會脆過面頭個啲👀成個食落既層次比起平時既包會豐富啲😚哩個幾唔錯👍🏻推薦指數4.6/5🍪黑帝斯 $19有冇人食過揉然地個黑可可scookies👀哩個個底同個scookie大致一樣唔甜既oreo餅做地👍🏻中間都係cream cheese哩款包同玫瑰洛神一樣外層都有層酥皮😗係好食既🙌🏻但oreo可以打埋入啲creamcheese料就好🧐因為oreo得底層個忽比例上較少 存在感有啲低👍🏻推薦指數4.2/5
想食哩間好耐
之前搭巴士經過成日都望到佢
今次包癮起就特登去買黎食😂

🌹玫瑰洛神 $30
包體係正常既鬆軟程度
而且有淡淡既玫瑰味😚
中間仲有啲橙色既物體(?)
我估個啲應該係洛神(?)
食落甜甜地咁有微微花香幾唔錯😉

因為oreo得底層個忽
比例上較少 存在感有啲低
👍🏻推薦指數4.2/5
2022-04-17 312 瀏覽
홍콩 태자역 근처의 빵집👍🏻中文向下面👇🏻친구집에 가는 길에 빵집을 지나갔다. 되게 맛있다고 해서 빵이 3개를 샀다. 버스 정류장을 바로 빵집 앞이라서 손님들이 계속 들어오셨다. 빵을 너무 유연해서 놀램. 빵을 비싼 편이라서 기대감 높았다. 그래도 예상보다 놀래는 맛이. 입에 아주 맞았다. 시내에 있으니까 가볼 만 하는 맛집이다.오늘메뉴:-초콜릿 빵-치즈 햄 빵-말차 팥 빵第一次幫襯😱俾啲包嘅質感嚇親!好少食到咁軟熟嘅包!內裏唔會乾,亦都唔會好多空氣!叫咗朱古力,芝士火腿,抹茶紅豆,三種包都好出色!如果一定要揀,一定係要食朱古力!朱古力包內裏有Nutella同合桃!軟熟得來中間有啲咬口!而且合桃嘅香氣同朱古力醬好夾!
홍콩 태자역 근처의 빵집👍🏻中文向下面👇🏻

시내에 있으니까 가볼 만 하는 맛집이다.

오늘메뉴:
-초콜릿 빵
-치즈 햄 빵
-말차 팥 빵

2022-01-29 970 瀏覽
🍞 養生歐克 $18🔍 杞子、提子、夏威夷果仁、葵花籽、粟米💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 杞子同提子酸甜適中好開胃,加埋香脆可口嘅夏威夷果仁、葵花籽同粟米,口味既豐富又有層次。麵包嘅外皮偏硬身但總算一咬鬆化,內裡質感相當軟熟,健康美食又一選擇。😉🫐 藍莓布拉格 $18🔍 藍莓醬、杏仁片💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 藍莓醬份量十足,味道香甜濃郁,仲可以食到少量果肉。杏仁片脆卜卜滿分,口感更添層次,而包身又厚又長,咬落頗鬆軟更散發住誘人嘅牛油香氣,質素同牛角包有得揮。🤤🥠 綠豆蛋黃酥 $13💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 酥皮外殼舖滿白芝麻粒,咬落既香脆又可口,散發住淡淡嘅綠豆香味。內餡有大大個鹹蛋黃,幼滑濃郁非常足料,外脆內軟十分配合。😚🌰 栗子酥 $15💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 外殼做成栗子形狀,表皮一咬喺口入面鬆化,栗子蓉味道甜而不膩,仲有粒粒栗子融合咗喺裡面,口感既豐富又有層次。🤩🍠 紫玉酥 $13💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 粉紫色嘅酥皮層次分明,內餡嘅芋頭蓉尚算濃郁,口感相當幼滑,滿滿一粒非常足料。😋🍵 抹茶酥 $12💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.
🍞 養生歐克 $18
🔍 杞子、提子、夏威夷果仁、葵花籽、粟米

🫐 藍莓布拉格 $18
🔍 藍莓醬、杏仁片
藍莓布拉格
🥠 綠豆蛋黃酥 $13

🌰 栗子酥 $15

🍠 紫玉酥 $13

🍵 抹茶酥 $12
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
💬 外皮一絲絲口感豐富,抹茶餡澀中帶香,質地非常軟滑,層次分明十分吸引。😍

藍莓布拉格
  • 綠茶酥
  • 竹炭亞麻籽乳酪包
  • 紫芋酥
2022-01-17 457 瀏覽
🌱 竹碳亞麻籽乳酪包 $17⏩ 竹碳皮、亞麻籽、牛奶醬💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌑 (4/5)💬 面頭有好多香濃嘅竹碳粉,亞麻籽脆卜卜,果仁味都夠重。乳酪餡口感一絲絲,食落甜而不膩,包包亦稱得上鬆軟。😋🍫 黑帝斯 $19⏩ 忌廉芝士、Oreo餅乾碎💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)💬 Oreo餅乾碎落得毫不手軟,酥脆嘅口感令層次豐富。加上香濃幼滑嘅忌廉芝士,足料程度每一啖都食到滿滿嘅內餡,包包亦做到外脆內軟。🤤🪵 臺灣神木 $22⏩ 竹碳麵包、朱古力、核桃💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 竹碳麵包做成樹幹嘅造型,外層煙韌內裡軟熟。朱古力醬香味不俗夠濃郁,味道拍得住Nutella。核桃粒粒分明,質感爽脆有咬口,層次感相當之豐富。😍
🌱 竹碳亞麻籽乳酪包 $17
⏩ 竹碳皮、亞麻籽、牛奶醬
竹碳亞麻籽乳酪包
🍫 黑帝斯 $19
⏩ 忌廉芝士、Oreo餅乾碎
💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5/5)
黑帝斯
🪵 臺灣神木 $22
⏩ 竹碳麵包、朱古力、核桃
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
臺灣神木
竹碳亞麻籽乳酪包、黑帝斯、臺灣神木
  • 台灣神木
  • 竹炭亞麻籽乳酪包
2021-12-13 465 瀏覽
紅豆綠茶麻糬包麵包表面挺焦香 硬硬的質感內部很柔軟濕潤 帶有韌性會有拉絲效果 一層層的拉絲吃起來有嚼勁會有淡淡的綠茶香麵包裡頭有紅豆碎和麻糬 他們兩者很搭配紅豆碎只是帶點微甜 不會是很膩的添加了麻糬 會令到口感豐富整個麵包的口感和味道都很好 容易接受.栗子包麵包好似打結的一樣 有淡淡麵包香麵包整體比較有嚼勁 不會太甜需要咀嚼的一款麵包裡面的內部是栗子餡 是有顆粒狀的類型有時候會吃到原顆的栗子口感很棒 整個栗子包也有不同層次適合不愛吃太甜的.店舖名稱:上野酵素麵包生活館 (太子)店舖地址:太子彌敦道785A號地下B
紅豆綠茶麻糬包
裡面的內部是栗子餡 是有顆粒狀的類型
有時候會吃到原顆的栗子
口感很棒 整個栗子包也有不同層次
適合不愛吃太甜的
店舖名稱:上野酵素麵包生活館 (太子)
店舖地址:太子彌敦道785A號地下B
栗子包
紅豆麻糬綠茶包
紅豆麻糬綠茶包
朋友同小編推介呢間麵包店推介左好耐‼️小編呢個麵包控一試,表示開心,又搵到jeng野😍🥖🥐,btw佢仲有好多唔同款特色麵包同酥餅🥯:-1️⃣「抹茶戀曲($20)」(人氣popular👑)-一開始見到牛奶餡好驚好甜🥛,點知咬落超鬆軟、軟淋淋🤤,有抹茶香味🤏,雖然未係好濃但口感真心超好,大滿足‼️~Japanese matcha: red bean, custard, very soft and fluffy!👍🏻-3️⃣「司康🧈($8)」-見佢最後一個😜(師奶心態)就買左個黎食❤️,食落幾鬆脆,但相比起抹茶戀曲,呢個就還好啦~Scone with raisin: crunchy, with mild butter taste.
1️⃣「抹茶戀曲($20)」(人氣popular👑)
3️⃣「司康🧈($8)」
抹茶戀曲
抹茶戀曲
Seldom come to Prince Edward, and ever since I tried their bread and pastry, I always come back when I pass by. Love their taro cake (or pastry). It's Taiwanese style, and freshly made here. Breads taste better than big branch bakery shops, even though I wish that they have a shop near where I live.
Taro & Green Tea cake (pastry)
2021-11-04
其他
  • Taro cake (pastry)
2021-10-05 401 瀏覽
成日搭車都會經過呢間麵包店,不過冇特別過嚟唔愛嚟食,今次步行經過,就試吓啦。衛生情況一般,麵包蓋冇閂埋,店員都唔會蓋返。另外麵包盤上放電掣位超級污糟,好恐怖。付款位置的招牌位都唔算好乾淨。店員禮貌一般,整體中下。見到佢哋麵包價格唔算好平,多數都係$18/1個,今次我買咗佢哋$30嘅呢個洛神花芝士包,麵包體唔算鬆軟,比較實淨,而且好甜,唯一勝在裏面有一舊芝士餡,唔算好大,只有半個包覆蓋到,不過最唔鍾意就係佢哋嘅洛神花係極甜,好難吞嚥,超級甜

2021-09-30 329 瀏覽
名過於實上野酵素麵包生活館 地址: 太子彌敦道785A號地下B電話: 23811878===================== 我好喜歡傳統的餅食,台式的月餅,一口一個size,買了兩個來試試$12最重要架主角鹹蛋皇得1/8 左右,仲要乾爭爭無鹹蛋黃油,皮太厚....同台灣食到簡直是天深淵之別,極之失望,我買現成台灣中秋月餅禮餅仲好味過佢$15棗泥有淡香,略為甜了一點,中間包了粒macadamia nut ,問題又是皮又厚.....手勢真的一般,皮搓同包到如果,已知真章。以後都係去返yau ma tei 買3q餅
名過於實
上野酵素麵包生活館

地址: 太子彌敦道785A號地下B
電話: 23811878

以後都係去返yau ma tei 買3q餅
2021-09-27 282 瀏覽
《製》#上野酵素麵包生活館《品》【#酥皮】▫️玩弄酥品良久,手指乾爽而不油,可知用油之少;▫️依然保留牛油香,翻熱時不飄醉人濃香,而是怡人清香。▫️外圍層次較分明,內裡壓成一坨,不過咬下依然會鬆開。——————————————————————————【烏豆#蛋黃酥】$12♦️本只為湊節日氣氛而買,竟是最出色的一顆。♦️表面抹上蛋漿,清新牛油香中帶絲絲蛋黃香,非常優秀。♦️豆蓉幼滑,不算甜,具豆香,襯托份量相若的鹹蛋黃——♦️後者鹹香味濃,卻不油膩,水準之上!——————————————————————————【#芋頭酥】$12🔹賣相極佳,層層淺紫酥皮呈鮮明螺旋形,且不鬆散。🔹不大,但墜手若小鉛球,足両!🔹切開乍看,酥皮略厚,但味道出色,又無妨。🔹餡料微甜不過分,更有酥皮清油香中和,味道不俗。🔹但芋香芋味不明顯,未能滿足芋痴。——————————————————————————【#栗子酥】$15🌰酥皮紮實,不算鬆化。如圖所見,內裡結成一塊。🌰不論是栗子餡料或栗子粒,栗味栗香皆難辨認。🌰像是更甜的芋頭酥,又不是難喫,但不用試。——————————————————————————【夏威夷果仁棗泥酥】$15
《製》#上野酵素麵包生活館
《品》
【#酥皮】
▫️玩弄酥品良久,手指乾爽而不油,可知用油之少;
▫️依然保留牛油香,翻熱時不飄醉人濃香,而是怡人清香。
▫️外圍層次較分明,內裡壓成一坨,不過咬下依然會鬆開。
【烏豆#蛋黃酥】$12
♦️本只為湊節日氣氛而買,竟是最出色的一顆。
♦️表面抹上蛋漿,清新牛油香中帶絲絲蛋黃香,非常優秀。
♦️豆蓉幼滑,不算甜,具豆香,襯托份量相若的鹹蛋黃——
♦️後者鹹香味濃,卻不油膩,水準之上!
【#芋頭酥】$12
🔹賣相極佳,層層淺紫酥皮呈鮮明螺旋形,且不鬆散。
🔹不大,但墜手若小鉛球,足両!
🔹切開乍看,酥皮略厚,但味道出色,又無妨。
🔹餡料微甜不過分,更有酥皮清油香中和,味道不俗。
🔹但芋香芋味不明顯,未能滿足芋痴。
【#栗子酥】$15
🌰酥皮紮實,不算鬆化。如圖所見,內裡結成一塊。
🌰不論是栗子餡料或栗子粒,栗味栗香皆難辨認。
🌰像是更甜的芋頭酥,又不是難喫,但不用試。
【夏威夷果仁棗泥酥】$15
🥜問闆娘酥品味道,這被點名為最不甜,結果是最甜。
🥜酥皮一貫好喫,外層芝麻增味添香,但傾向裝飾效果。
🥜紅棗泥的確具其原味,但甜度令人卻步。
🥜果仁徒一小粒,無功無過,正常發揮,整體不對口味。

🔎#老饕鑑甜_中下品
🗂#老饕喫_傳統小點;#老饕喫_芋頭;#老饕喫_鹹蛋黃;#老饕喫_栗子
📍#老饕赴_太子
2021-08-24 279 瀏覽
去太子上堂,經過呢間麵包店有台式酥餅賣,而且仲有好多口味,令我想起台灣嘅小店,受唔住誘惑買咗幾件返屋企食。要買6個先有盒裝住,因為第一次幫襯唔敢買咁多,所以只買3款不同口味試吓!左起:棗泥酥、紫芋酥、栗子酥三款當中我最期待棗泥酥,因為平時都好鍾意食紅棗糕之類嘅嘢,返到去第一時間切開個棗泥酥嚟試吓!切開覺得皮唔夠香酥,棗泥帶有一點點酸味。再試吓紫芋酥,竟然冇咩芋頭味,再食埋個栗子酥,好甜好甜,完全唔知食緊栗子味嘅嘢!上網睇吓間麵包店嘅資料,原來主打天然食材,唔怪得同平時食嘅台灣酥餅有咁大分別

左起:棗泥酥、紫芋酥、栗子酥

,再食埋個栗子酥,
好甜好甜,完全唔知食緊栗子味嘅嘢!