2009-06-17 37 瀏覽
今晚同女朋友行過, 見到有88蚊一人套餐, 入去試啦。侍應給我們Menu, 是沒有一人餐的, 要叫先再張特價一人套餐Menu. 之後侍應先推介五百多元二人餐, 說很popular, 見我們沒什反應就不斷推介一個三百多元。我們叫2個帶子薄牛(九道)一人餐.有沙律, 三文魚壽司, 帶子, 薄牛, 炒飯, 炒, 甜品, 飲品(凍欴+2, 汽水+5). (?唔係有九道菜嫁咩? 容後再談)食物是OK, 88蚊要求不高。埋單時 , 加一正常, 但原來茶醬要每位加5蚊離開站在門外再看看D相, 發現侍應沒有給我們飲品, 咁我問啦, 她說忘記了。 好, 唔緊要, 咁我問可唔可以要一罐可樂走? 她問了老細後話唔得, 好, 咁要兩杯熱檸蜜走啦 (此時女友已滾滾地)。 再看看D相, 九道菜喎? 點解得8樣? 。又問啦, 侍應指住相中, 牛肉旁翠玉瓜, 說計埋就係喇!!! (嘩, 我幾驚佢話係墊住牛肉塊生菜)另發現, 一人餐是翠玉瓜2塊, 貴價2人餐是翠玉瓜1塊加冬茹1塊。平心而論, 食物水準是OK的, 不過銷售及取巧手法就十分一流。
今晚同女朋友行過, 見到有88蚊一人套餐, 入去試啦。

我們叫2個帶子薄牛(九道)一人餐.

食物是OK, 88蚊要求不高。

埋單時 , 加一正常, 但原來茶醬要每位加5蚊

2009-06-16
2009-05-26 22 瀏覽
幾次經過都無位,唯有放棄,星期日同阿媽出旺角買嘢,來到上野反而位入來食,叫3一個雜錦寿司定食及一個雪歺.寿司有;尤魚,三文魚二件,赤貝,鰻魚,北寄貝等共8件.雪餐有沙律,金菇牛柳卷,三文魚刺身,炒烏冬,個餐包括二杯嘢飲及甜品我吔要一杯熱奶茶及凍檬茶,二個芝麻雪糕.味道唔錯寿司飯ok,刺身新鮮,最特別金菇牛柳卷個汁辣辣地好開胃.侍應有禮在旺角這样的价錢可以食到這樣水準唔錯.結賬九十一圓.會再來!
2009-05-24
  • 金茹牛柳卷
第一次來這裡食亦是唯一的一次,經過時侍應話有1人餐88元,我和男友都覺得ok便入去。那時約7:30pm左右,但店內只有3-4枱客人,當我們看menu時,侍應不斷推介2人餐食底食的,但不見了88元的一人餐的介紹,原來是她們收起了,最終和男友叫了一個1人餐、北其背和魷魚壽司。1人餐份量甚少沙律:普通湯:不似麵鼓湯,不好食的炒菜加肥牛:實主要係芽菜加雜菜絲好多油,另外肥牛只有4小件但好肥的,及有半件鮮冬菇,不好食的太子1隻:沒有太子味的好咸抄飯:好咸三文魚壽司:不新鮮的又不肥甜品:布甸,但不知是什麼味的,好差總括是不好吃的北其背和魷魚壽司都是很差的

1人餐份量甚少
沙律:普通
湯:不似麵鼓湯,不好食的
太子1隻:沒有太子味的好咸
抄飯:好咸
三文魚壽司:不新鮮的又不肥
甜品:布甸,但不知是什麼味的,好差
總括是不好吃的

北其背和魷魚壽司都是很差的

2009-05-23
2009-05-20 15 瀏覽
友人們聚會 其中一人提出要吃日本菜八點左右的旺角 想找一間不用等位的店粉仔跟友人們都第一時間想起女人街因此便走到女人街碰碰運氣找到了這間上野燒烤 遲到的友人一來到店裡第一時間問粉仔是不是因為上野樹里而選這間店粉仔當場呆了沒有反應 後來再看看餐牌上的Ueno 才恍然大悟 對呵~~是上野樹里的上野呢haha~~ 不過粉仔當初根本就沒有注意到只是想說常常食日本菜都是壽司、拉麵 所以想換換口味吃鐵板燒 我們一行五人 點了一個鐵板大蝦牛柳套餐(三人前) 再點了一點壽司、天婦羅和金菇牛肉卷套餐則有:三文魚和風沙津、三色刺身、鐵板配菜、老虎大蝦、珍寶生蠔、美國頂級牛柳、香煎雞扒、煙肉黃金炒飯、日式炒時菜、雜菇活蜆湯及甜品落order時侍應建議可以把餐加至四人分量 本來粉仔也想加的 後來想想還是先吃 不夠再算 壽司、天婦羅、三文魚和風沙津、三色刺身、煙肉黃金炒飯、日式炒時菜及雜菇活蜆湯等這些陪襯 味道跟一般所吃的差不多 絕對合格而三文魚和風沙津的菜很新鮮 吃下去卜卜脆 酸酸的沙津汁 很開胃Picture鐵板方面 金菇牛肉卷、牛柳和雞扒 味道也是ok 而且雞扒下面的什菜 雖然有點油 但味道也很好金菇
友人們聚會 其中一人提出要吃日本菜

八點左右的旺角 想找一間不用等位的店

粉仔跟友人們都第一時間想起女人街

因此便走到女人街碰碰運氣

找到了這間上野燒烤

haha~~ 不過粉仔當初根本就沒有注意到

只是想說常常食日本菜都是壽司、拉麵 所以想換換口味吃鐵板燒

這些陪襯 味道跟一般所吃的差不多 絕對合格

Picture

金菇牛肉卷稍嫌煎太久 所以牛肉有點乾

牛柳的肉滿嫩 雞扒也是正常水準

Picture

而全餐最好味的就是兩個海鮮了~~

老虎大蝦沒有加大 可是份量已經足夠我們五個人吃呢~~

蝦很新鮮 肉十分彈牙 而且還有很多膏 真的很一流^0^ (粉仔推介指數:emotionemotionemotionemotionemotion五分滿分)

珍寶生蠔 其實蠔的size不算 可是是須新鮮 肉地滿厚的 味道也很不錯 ^ (粉仔推介指數:emotionemotionemotionemotion)

最後還有一人一個甜品 可以選芝麻雪糕或布甸 我們五人都選了雪糕

本來對雪糕沒甚麼期待 但想不到雖然小小的一球 芝麻味滿濃的 ^^

這樣的結尾不錯

總結

食物整體質素ok 而鐵板海鮮更是好食首選!!!

不過抽油煙系統一般 所以坐久了 還是滿辛苦的

像是老闆娘的人 很殷勤 最後還送我們兩張vip 好像是有九折還是八折的

只可以一試的店^^
2009-04-24
第一次寫食評 隔二個星期就會來上野吃鐵板燒因為我是這里vip 最鍾意係牛肉同黃金大蝦 黄金蝦芝士跟蝦頭膏一齊整很入味 正 就連蟹孑黃金炒飯粒粒分明超香口 joe師傅又好招呼 下次又再介紹朋友來試 因為抵食又有水準
2009-04-22
2009-02-28 5 瀏覽
TEA Time 去左呢到~想睇下書咁hae下~叫狙舍lunch set 什錦sushi set,咁仲有udon~ 個湯好好飲~ d 料好一般~ 得個2片魚肉同勁多菜d sushi 都幾suprize~ 我以為佢會比d cheap cheap野我~ 都ok wo ~ 有北寄貝, 有赤貝, 有好大件鰻魚~ 不過 d 飯好暖.... 好怪~ 個cheif 同 應該係老細傾今晚點先可以d人食怏d~ 我個人唔你好鐘意個conversation咁佢問我飲左~ 我話7up~ 個waitness冇同我講要架$ 係個收銀講.....d wasabi 好硬~其實個餐38咁多野~都ok既~不過佢地原來lunch要收..食得好辛苦~好趕,,, 仲關埋冷氣.........唔會再黎
TEA Time 去左呢到~
想睇下書咁hae下~
叫狙舍lunch set 什錦sushi set,

不過 d 飯好暖.... 好怪~
個cheif 同 應該係老細傾今晚點先可以d人食怏d~
我個人唔你好鐘意個conversation

d wasabi 好硬~

其實個餐38咁多野~都ok既~
2009-01-29
呢間餐廳去食過2次, 有一次食大蝦餐見到隻蝦真係大過我隻手板, 嚇親!!!!以為唔好味, 但係原來係好彈口架!!真係勁好味呀~而佢果個和牛真係好滑, 師傅既煮功真係好睇!!!!直頭係表演黎tim呀!而我本人唔鐘意食綠茶同芝麻雪糕, 但呢間野應該係用日本雪糕真係好ceamy呀~好滑好好味!
呢間餐廳去食過2次, 有一次食大蝦餐
見到隻蝦真係大過我隻手板, 嚇親!!!!
以為唔好味, 但係原來係好彈口架!!真係勁好味呀~
而我本人唔鐘意食綠茶同芝麻雪糕, 但呢間野應該係用日本雪糕
真係好ceamy呀~好滑好好味!
2008-12-30
小記覺得好好食...但唔同人唔同味覺...自己試過先係真感覺...不過要大讚 "上野鉄板燒專門店 " 內的員工...服務員態度好, 耐性好, 很客氣和友善,令員工與小記及友人覺得好似朋友般關係...好好services)主廚同我地有傾有講, 個感覺很好...我地11點多d 去, 食到差不多1 點,佢地都準備休息,, 但完全冇催我地走...極力推介!!
小記覺得好好食...

但唔同人唔同味覺...
自己試過先係真感覺...
不過要大讚 "上野鉄板燒專門店 " 內的員工...
服務員態度好, 耐性好, 很客氣和友善,
令員工與小記及友人覺得好似朋友般關係...
好好services)
主廚同我地有傾有講, 個感覺很好...
我地11點多d 去, 食到差不多1 點,
佢地都準備休息,, 但完全冇催我地走...

極力推介!!
  • ALL
2008-10-13 11 瀏覽
琴晚收工同老婆去咗買野, 跟住就响旺角搵野食.....因為諗唔到食咩好, 所以就响女人街, 睇下兩邊有咩特別野食行行下經過一間食鐵板燒既.....見到入面幾多人, 價錢又ok, 就走入去試試.....入到去我地揀咗坐bar台, 坐當然就一定唔夠枱舒服o架啦, 不過勝在可以睇住個師傅整俾你食, 個feel好正o架好喇, 坐好就睇野食.....好多餐都好吸引呀.....有大蝦, 牛扒, 鮑魚.....不過, 吸收咗之前鴻星既教訓, 第一次試新野都係平平地算啦, 如果唔掂都唔會肉痛嘛 所以最後都係叫咗個最平既.....特價晚餐, 每位$88 (因為我地夠早, 個餐要7:30前入座o架!)睇下今餐有咩食先和風沙律 - 幾好味, 唔鍾意食沙律既我都食晒 三文魚壽司 - ok啦, 不過不失.....清酒煮帶子 - 原先其實唔知哩個都係鐵板燒 ^^"", 不過真係好好味呀, 睇住師傅落咗好多清酒落去, 好香呀.....鐵板配菜 - 冬菇好好味, 瓜就一般.....但係無諗過呢個都係用鐵板整俾我地美國肥牛薄燒 - 好正, 超好味, 入面包住香蒜同埋洋蔥碎, 好香呀煙肉黃金炒飯 - 雖然係普通炒飯, 但
琴晚收工同老婆去咗買野, 跟住就响旺角搵野食.....

因為諗唔到食咩好, 所以就响女人街, 睇下兩邊有咩特別野食

睇下今餐有咩食先

和風沙律 - 幾好味, 唔鍾意食沙律既我都食晒
三文魚壽司 - ok啦, 不過不失.....
煙肉黃金炒飯 - 雖然係普通炒飯, 但賣點係.....呢個炒飯係用鐵板炒出o黎既, 同埋落咗好多蛋, 夠香
日式炒時菜 - 哩樣就無咩特別, 芽菜加埋椰菜炒埋.....普普通通啦.....
特飲 - 唔駛額外加錢, 我揀既青蘋果梳打, 我老婆要左水蜜桃梳打.....兩杯都唔錯
甜品 - 是日甜品係雞蛋布丁.........唔係太甜, 清清地, 幾香

服務:真係唔錯, 完全唔駛叫就有人自動不斷咁幫我地加茶.....杯茶都未試過飲晒.....加上邊食邊睇住個師傅煮野, 唔錯唔錯

食完埋單$205.....

是日總結: 唔錯, 咁既價錢食鐵板燒真係唔貴, 算抵食.....今次食到我老婆都好飽好飽.....唯一既係.....本來我地諗住食得ok就另加海鮮.....但食完個餐實在太飽啦.....搞到一路睇住個師傅煮海鮮.....有得睇無得食.....我地下次一定要再試過.....隻老虎大蝦好吸引, 鮑魚超新鮮.....但係睇住個師傅將隻鮑魚活生生放上鐵板度煮佢响.....睇住隻鮑魚不斷掙扎.....真係覺得有啲殘忍.....不過就保證一定新鮮囉!
  • 燒大蝦
  • 燒鮑魚
  • 燒帶子
2008-09-28 3 瀏覽
做了十多天工作,終於有一天放假,出去旺角行街吧~行了一會兒也要食午飯~在通菜街有很多餐廳,一時難以選擇~之後遇到這一間上野鐵板燒的店鋪,看到有午餐食,不如試食啦,其實話說上一次食鐵板燒已3-4年前了,還記得那一個特別日子食第一次~通常給我感覺這種類型,貴和不飽~因為通常要好一點材料也要給一定的金錢,份量不算多,也是看師傳表演~入到店內,只有數名客人~坐下看看有什麼午市定食吧~價錢太約數十元左右~看了一會兒~中午飯和晚飯的套餐此終有一段距離,之後選擇松定食,有沙津,蒜片牛柳粒,魷魚,炒野菜,白碗,甜品和一杯飲品~坐在師傳附近,可以看看他的表演,坐在旁邊是一對母女以及一個牙醫,其實都是一些簡單的食材~先來前菜,只是簡單的沙津,看著師傳把一款款材料做好,當然食得便宜也不太看到師傳的表演,之後師傳幫那名牙醫煮那塊應該昂貴的牛柳則要耍少許雜技~此終是平價的材料,牛柳粒不會是入口即溶那些吧~味道調教剛好,只是本身放在雪櫃還未完全凍解引至肉質較硬~其後廚師也見到則叫別一名廚師教入面看看什麼事~魷魚只是炒了數下再調味~都算是合格~炒野菜,用少許牛油來炒,有少許香味,但比油份有點多~足夠送了碗飯飲品還是
做了十多天工作,終於有一天放假,出去旺角行街吧~
行了一會兒也要食午飯~在通菜街有很多餐廳,一時難以選擇~
其實都是一些簡單的食材~先來前菜,只是簡單的沙津,
魷魚只是炒了數下再調味~都算是合格~
飲品還是凍檸茶吧~
服務還好,懂得自動添茶,
價錢只是65元,不用加一.,不是高要求,想食便宜一點這裏也是選擇
2008-08-22 8 瀏覽
有一天來了這裡吃鐵板燒叫了一個一人前魷魚餐先來了沙律十分好 d蟹子吠落去是bit汁的老闆很好人地送了三文魚及北寄貝壽司都好新鮮之後有面屎湯 超好飲!!!!!!跟住就開始鐵板項目有瓜同姑用牛油煎到好香跟住炒什菜就麻麻地 可能唔夠salt個fried rice仲衰 一d味都冇不過個師父好好人 知道我唔食豬肉後就專登炒多碗牛肉的俾我三文魚扒都煎得好香呀~~ 正!最後甜品食左奶凍 好滑啊!~不過一食就知用粉沖出黎再食埋個維記綠茶雪糕 覺得有d浪費quota囉....好彩最後有個八折冇八折就真係唔抵食喇!overall , 還可以啦// (原本有相ga 不過我唔見左部電話冇哂 =[ )
有一天來了這裡吃鐵板燒
叫了一個一人前魷魚餐
先來了沙律
十分好 d蟹子吠落去是bit汁的
老闆很好人地送了三文魚及北寄貝壽司
都好新鮮
之後有面屎湯 超好飲!!!!!!
跟住就開始鐵板項目
有瓜同姑用牛油煎到好香
跟住炒什菜就麻麻地 可能唔夠salt
個fried rice仲衰 一d味都冇
不過個師父好好人 知道我唔食豬肉後就專登炒多碗牛肉的俾我
三文魚扒都煎得好香呀~~ 正!
最後甜品食左奶凍 好滑啊!~不過一食就知用粉沖出黎
再食埋個維記綠茶雪糕 覺得有d浪費quota囉....
好彩最後有個八折
冇八折就真係唔抵食喇!
overall , 還可以啦//
(原本有相ga 不過我唔見左部電話冇哂 =[ )
2008-07-22
每星期吃鉄板燒都會來上野.原為都不會失水淮,特別是大蝦好爽甜彈牙.吃牛肉有可以看點火很有乞勢.還有芝士油甘魚旗好滑,不過三文魚刺身買相一般也是很新鮮的,黃金炒飯很干身good,因為我們是這裒的熟客所以師父都會送特飲給我們,甜品還可以任食呢.每次都食得很開心
2008-07-11
和男友慶祝生日,喜歡吃鐵板燒的他,在價錢和地點因素下選了這間店子。其實新開張已得想幫襯的了,但天知怎的一真也沒有入來。今日七點左右入座,不是太多人還可以選燒烤位坐。選了三百多元的晚餐,有刺身、和牛、蝦、龍利柳……都幾豐富。食牛柳都幾開心,會熄燈,弄火焰,以這價錢也看到這些表演都算不錯的了,味道不算很特出,我都是較喜歡吃西餐的和牛味道較濃。最好吃的是蝦,有勁多蝦羔勁香,好好味。而且蝦燒得很乾身、脆口,不過時間也相對較久了。師傅也很好人,見我好多嘢關於鐵板燒的問我男友,男友不答師傅又肯答我,雖然都幾奇怪,但我和男友也學了很多,原來坐枱吃的食物大多會一次過上,而且燒的時間相對也會較短,食物自然沒那麼好,所以選吧位著數。見那珍寶凡立貝真的很吸引,有手掌般大,師傅話來貨都很貴的,但要七十八元一隻,但叫餐則有兩隻,下次可以試試那餐。而且這店有七時半前的優惠餐,都幾豐富,有元貝吃,都不錯。不過炒飯略失望龜井的好味很多,可能是一次過炒八、九人份量的關係,此終都欠了點味道,略淡,但可以叫師傅裝多點有好有不好。但甜品是我喜歡的奶凍,挽回不少分數,我和男友也吃得飽飽。

有勁多蝦羔的蝦頭
有勁多蝦羔的蝦頭
2008-04-17 4 瀏覽
今日去食左個88既dinner加個38既三文魚腩先黎個沙律,,,,不過不失跟住個魚腩真係幾好食之後個清酒帶子,,,,,正,,,好香燒牛肉都好好仲有個炒飯唔錯啦最抵讚唔係d食物係一個員工既服務,,,,,真係好好我地係學生,,,,2人叫左個88元一人餐之後佢送多個desert比我地,,,,因為真係唔係好夠飽好關心食客,,,,比10個好佢呀,,,,食物好,,,,服務好,,,,,正
今日去食左個88既dinner
加個38既三文魚腩

先黎個沙律,,,,不過不失
跟住個魚腩真係幾好食
之後個清酒帶子,,,,,正,,,好香
燒牛肉都好好
仲有個炒飯唔錯啦

最抵讚唔係d食物

係一個員工既服務,,,,,真係好好
我地係學生,,,,2人叫左個88元一人餐
之後佢送多個desert比我地,,,,因為真係唔係好夠飽
好關心食客,,,,比10個好佢呀,,,,
食物好,,,,服務好,,,,,正
今次已經係第二次呢.上一次係dinner,今次係lunch.都係坐同一樣的位置-bar枱.order左2個set1.金菇牛肉定食雜菜沙律-生菜,粟米,車厘茄加thousand island金菇牛肉-切得細細件,有大約10件左右,個sauce幾好.牛唔會太肥抄雜菜-有椰菜絲,紅蘿蔔絲,芽菜-唔會好油,加左少少黑椒,幾得意.白飯-好軟,好淋身,不過無飯香,但係都鐘意食!2.竹餐雜菜沙律煎三文魚排-手掌咁大件,都算肥美,唔會太乾煎雞排-切左細細件,10件左右,d肉好有質感,好滑,好入味.用蒜炒,好野味.抄雜菜白飯overall:讚!!
order左2個set
1.金菇牛肉定食
白飯-好軟,好淋身,不過無飯香,但係都鐘意食!

2.竹餐
雜菜沙律
煎三文魚排-手掌咁大件,都算肥美,唔會太乾
抄雜菜
白飯

overall:讚!!