2022-09-27 40 瀏覽
This is absolutely the most exquisite Thai food I’ve ever had🫶🏻As being said, the dishes here are all cooked according to the ancient Thai method, and each dish has different flavors and their own characteristic! The most surprising one was the Look Choop, it is one of their signature. Piece by piece of handmade mung bean dessert with a slightly chewy outer shell and delicate mung bean paste inside, impressive from appearance to taste!.🍴七彩綠豆糕 Look Choop (Fruit-Shaped Mung Beans) (Pre-Order)🍴咖哩炒紅

🍴咖哩炒紅蟳 Stird-Fried Mud Crab in Curry Sauce

🍴酸辣龍骨 Pork Rib with Spicy and Sour Suace (Pre-Order)

🍴炭烤牛肋排 Grilled U.S. Prime Rib-Eye Beef

🍴炸蛋沙拉 Deep-Fried Egg Salad with Shrimps and Pork

🍴冬蔭功酸辣蝦湯 (濃) Tom Yum Shrimp Soup (Original)

🍴泰式炒空心菜 (蝦醬) Stir-Fried Convolvulus (Shrimp Paste)
2022-09-21 50 瀏覽
今日終於可以約到閨密,難得大家都能在百忙中可以約到❤️❤️🥰今次揾到一間buff 不苦cafe😬😬其實想試嘅仲有好多間😆😆由於今餐是老娘的第二餐,所以我只點了osmanthus latte桂花latte同埋抹茶紅豆巴斯克,閨密就點了温泉蛋烤菇椰菜花燉飯,因為閨密仲未食午餐,所以點一個主食😚😚❤️Osmanthus latte是我的最愛❤️❤️😍真系好好飲🥳🥳好香😚好滑😊但老娘覺得偏甜😋 如果少甜我會更喜歡😊希望他朝有天我可以自己沖到黎飲😍😍❤️疫情之下咩都想自己試下整🥰 抹茶紅豆巴斯克好味😋而且是硬的的蛋糕,不是太軟,老娘比較愛吃硬硬的蛋糕😬😬他們店還有另一個味道的巴斯克,是焙茶味,由於抹茶紅豆巴斯克拍照比較效果比較理想,所以就點了這個抹茶🍵蛋糕😋😋閨密就吃那個椰菜花燉飯,由於老娘太好奇了,就吃了兩三口飯,發現那個飯太硬了,又不是意大利Risotto 但是真的太過硬了😥😥有點失望啊🥲我叫我閨密一定要慢慢咀嚼、慢慢吃😅😅總括來說,是一家挺舒服的cafe🥳店員很好👍🏻我閨密來之前我換了三次座位都沒有對我白眼😄😄😄😄😄女店員還對我説我可以哪裏都坐坐😬哈哈😆有閨密在就是好快樂❤️❤️😘

2022-09-18
下午茶
  • 抹茶紅豆巴斯克
  • Osmanthus  latte
2022-09-20 782 瀏覽
久經隔離終於出關,朋友帶我去了不苦的世界,可惜這裡並沒有想像中的輕鬆。單是地理位置,於太子及深水埗中間,兩站步行大概要8分鐘。舖位算大,卻只有店員走動位置特別多,座位很少,每枱之隔奇怪地很緊密。服務更不求什麼高質,那個下單女店員也不用黑面沒禮貌吧?還是他們3位都長成這樣子,是我誤會了?開進店已經感覺很差,食物當然不期望,果然沒有令我失望!真的是‧‧‧‧‧‧普通得比自家早餐還差呢。食物方面 - 煙三文魚水波蛋酸種麵包︰煙三文魚基本都是在超市購買,但那幾片像是碎切的份量也太少了吧!公平先說,因為我還不能吃牛油,所以免去荷蘭醬。水波蛋做得不錯,真正半熟流心,是整餐唯一加分位。酸種吐司2大片,份量及厚度看似不錯,但氣孔太多。軟身不充實,偏酸而黑麥味重。可能是發酵時間過多,也有機會是麵糰搓不夠?澱粉人同時是造包者的我,個人覺得‧‧‧‧‧‧ $98 可以食到更多整體更好的Cafe。朋友點的 - 泰式冬蔭功雞肉定食︰因為我沒有試過,所以味道不評論。但雞肉份量一樣太少,到底是否現在成本太高了?性價比超低!飲品方面 - 白桃烏龍茶︰茶味的確是濃郁的,也有淡淡白桃清香微甜,夏天吃感覺不錯。Latte︰拉花

食物方面 - 煙三文魚水波蛋酸種麵包︰

酸種吐司

朋友點的 - 泰式冬蔭功雞肉定食︰
因為我沒有試過,所以味道不評論。
但雞肉份量一樣太少,到底是否現在成本太高了?性價比超低!
泰式冬蔭功雞肉定食

飲品方面 - 白桃烏龍茶︰
茶味的確是濃郁的,也有淡淡白桃清香微甜,夏天吃感覺不錯。
白桃烏龍茶

Latte︰
拉花實在,看出來奶泡打得剛好,可能只有咖啡才是不苦世界唯一可取的地方吧!?
Latte

總結︰
同一句,性價比很低,服務態度太差了,沒有翻桌的原因。
煙三文魚水波蛋酸種吐司
2022-09-17
繼續深水埗cafe巡禮🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♂️屹立係轉角位 非常搶眼🤩店內充滿住一陣陣咖啡香氣☕️店舖小小 人流都幾多隱約流露住一股文青氣📓係一個休息既好地方😌行到攰熱到喊就可以入去嘆吓☕️然後唔係太餓 不過都有啲輕食既選擇食物方面都幾多元化 估唔到既泰式佢都有😲想食飽啲既又得 想食小小野食個甜品都得🍰➷🔹 明太子釀雞翼小食黎講份量正常 3隻雞翼都釀到脹卜卜😍熱辣辣上枱所以味道都幾香😶‍🌫️雞翼本身都已經調有少少味道 有啲辣香 幾惹味🌶🔹 日式焦糖布丁本身想食佢既生乳卷 不過睇黎未夠緣份🥺最後揀咗個輕鬆啲既布丁🍮布丁好滑腬🤤有震騰騰個效果 好吸睛🤩係味道方面 焦糖既甜度岩岩好足夠 亦都夠香味👍🏼所以食起上黎係令人幾舒服 無咩罪惡感😂➷🔹 𝙇𝙞𝙢𝙚 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙞𝙘🔹 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚好喜歡飲青檸加落Espresso個陣味道🤤酸酸地加上咖啡既輕苦🍋呢種味道對於我呢講好舒服🫣🧸繼續沉迷佢既焙茶Latte😆茶味好濃厚 坐隔離都聞到好香😶‍🌫️但飲落又唔會搶走奶味👍🏼➷雖然係深水埗一帶都有好多唔同類型既café要食晒都需要好漫長既日子🫢因為佢係開唔完嫁不過今次呢間都值得去嘆下👍🏼環境同食
店內充滿住一陣陣咖啡香氣☕️店舖小小 人流都幾多

要食晒都需要好漫長既日子🫢因為佢係開唔完嫁
不過今次呢間都值得去嘆下👍🏼環境同食物都係唔錯既😋

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-08-27
5 分鐘 (堂食)
𝙇𝙞𝙢𝙚 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 𝙏𝙤𝙣𝙞𝙘
𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
上網睇到話嘢食不錯,星期日下午兩點幾黎到 full house,咁就排隊,諗住食好西梗係要等一陣㗎喇。前面有一group兩人,我地排第2 group。前後等咗10分鐘左右已經到我哋有枱入得,安排咗我地喺吧枱,喺正出咖啡+落單位隔離,每一台食客嚟落單都會逼住我哋,啲食客落單又會睇Menu,而啲Staff又會係嗰個位出咖啡比客人。我哋食嘢就覺得好disturbing,有時仲會撞到我右邊手踭🙄🙄🙄,食都食得唔安落。然後我就禮貌地問其中一位女員工,問佢如果其他位有人離開可唔可以叫我哋過去,佢話應該冇問題,到時再幫我哋睇吓。過咗一陣,有一台客人準備離開,我就問另一位staff: 係唔係可以調我哋過去?因為頭先你地有位女同事表示可以。而呢位男staff就話等一陣,走去問一個疑似經理/ 老闆嘅人,問完之後呢位疑似經理/ 老闆就走過來用好mean嘅態度咁表示因為weekend,所以入左席就唔可以再掉位,然後就走咗去(wth?)🙄🙄🙄🙄其實嗰兩個吧枱咁迫咁窄的話就唔應該放兩個客人係嗰個位,啲食客又不斷落單又不斷出咖啡,其實對坐喺嗰兩個位嘅食客黎講真係好騷擾。我明白想做多啲生意,但係坐得唔舒服其實都好趕客

前面有一group兩人,我地排第2 group。

其實嗰兩個吧枱咁迫咁窄的話就唔應該放兩個客人係嗰個位,啲食客又不斷落單又不斷出咖啡,其實對坐喺嗰兩個位嘅食客黎講真係好騷擾。我明白想做多啲生意,但係坐得唔舒服其實都好趕客。

同埋如果weekend唔能夠轉位的話,咁嗰位女員工就唔好應承客人,舖頭有呢條規矩話weekend唔能夠轉位,員工唔知嘅咩?又會隨便應承客人嘅?

食物上完全冇問題,啲嘢食好味又夠熱,咖啡就不過不失。

我哋見坐得咁辛苦,好快咁鯨吞完就離開咗,前後食左半個小時多啲。咁餐廳又可以好快比下兩位客人坐喺呢個好迫好窄嘅位 (應該係餐廳嘅策略🤡)

總括嚟講無下次,嘢食幾好食都冇用,又要受氣又要一路食一路俾人撞到手踭,898。

2022-08-26 78 瀏覽
不苦,好特別嘅名字鐵閘嘅花紋,係我小時候士多店嘅款式,好懷舊。店內光線充足,比人休閒嘅感覺。今日想食煙燻三文魚、水波蛋厚吐司水波蛋上面有食用花做裝飾,簡單的用三文魚、吐司做配搭。早餐就已足夠全日早午餐烟熏三文鱼 - 炒雞蛋 - 煙肉、烤番茄 - 香腸 - 沙律菜 - 大啡菇-多士。點解我會鐘意食全日早餐?因為樣樣都有一d,就食到唔同嘅嘢,冇咁單調。店內見到有咖啡豆、草本湯力水,大家有興趣可以問店員。我哋叫咗兩杯咖啡MochaLime Espresso Tonic👉有片乾檸檬片,我鐘意飲落凍冰冰的,帶一點點苦同一點點酸。
不苦,好特別嘅名字
鐵閘嘅花紋,係我小時候士多店嘅款式,好懷舊。
店內光線充足,比人休閒嘅感覺。
今日想食
煙燻三文魚、水波蛋厚吐司
水波蛋上面有食用花做裝飾,簡單的用三文魚、吐司做配搭。
早餐就已足夠
全日早午餐
店內見到有咖啡豆、草本湯力水,大家有興趣可以問店員。
我哋叫咗兩杯咖啡
Mocha
2022-08-24 933 瀏覽
因為喜歡這咖啡店的名字,所以當決定要在深水埗區內云云咖啡店中揀一間與朋友吃午餐的地方的時候,我就揀了這間除了名字特別討喜之外,還可以在網上訂位的咖啡店「不苦」,作為我們聚腳聊天的地方。其實這咖啡店的名字「不苦」,無非是由它的英文名字 Buff翻譯而來,這中文譯名實在譯得好,塵世間,正如佛經所言,生老病死,求不得,愛別離、怨憎會、五陰盛,無一不苦,要是真的有人可以完全不苦地走過這一生,那真是百世修來的福氣。不苦,「不苦」,著實教人喜歡。這間名字特別的咖啡店,地點就在外觀極之起眼,與別不同的建築「南楓樓」內。小店地方不太大,只得三十個座位,店子以木色為主調,也有少許綠色植物點綴,感覺十分大自然,坐得都幾舒服。在午餐餐牌中揀了「溫泉蛋烤大菇椰菜花燉飯」($108),這意大利飯雖然材料簡單,就只有已分為數小塊的大啡菇、少許的椰菜花和軟滑得如像嬰兒嬌嫩肌膚的 63度溫泉蛋,但調味十分出色,飯粒也外硬內軟,相當之有口感,無論味道還是口感,都甚有水準,讓我由衷讚好。Lime Espresso Tonic($58,午餐跟餐價 -$20 = $38)是我一向喜歡的凍飲,這裡的有 Fruity或 Nutt
Lime Espresso Tonic($58,午餐跟餐價 -$20 = $38)是我一向喜歡的凍飲,這裡的有 FruityNutty可揀,而我就選擇了 Fruity。這味道帶酸,苦味不重,充滿層次感的湯力咖啡,我真心喜歡。
這一天,我與數位友人談東說西的,足足坐了三個多鐘頭才離開這間咖啡店,這頓飯,確實吃得愜意!
午餐
  • 溫泉蛋烤大菇椰菜花燉飯
  • Lime Espresso Tonic
2022-08-23 58 瀏覽
😄Went café hopping on a weekday. Woohoo no queue. 👍🏻Had flat white with oat milk, Grilled scallop and clam pasta, berries yogurt bowl. 🥰Wood and white color scheme of the café gives a warm Japanese welcoming vibes (1) Coffee was good. The barista cared to ask if you would like it fruity or nutty. I always go for nutty for personal preference. Ordered the flat white and the hand drip. (2) Berry yogurt bowl. Tasted as good as it looks. Greek yogurt with maple syrup, edible flower oat a

(2) Berry yogurt bowl. Tasted as good as it looks. Greek yogurt with maple syrup, edible flower oat and raspberries and blueberries. Filling and full of protein

(3) Pasta, good al dente with a few pan-fried scallops. Scallops were quite fresh.

位於深水埗南楓樓的Cafe 店鋪以木系為主要裝修 門面上仲有白鐵閘寫住南楓樓 帶點港式味ʕ •ᴥ•ʔ✨泰北風味船麵 ($98)平時Cafe主食都係離不開Risotto、all day breakfast同Pasta🍝今次去呢間又幾特別 有船麵食 係店鋪的Signature Food😳配料有豬肉丸、豬肉片、炸豬皮同通菜 麵採用左金邊粉 份量都幾多 湯底帶點微辣及酸感 幾開胃✨63’c 溫泉蛋烤大啡菇椰菜花燉飯 ($108)未撈溫泉蛋前吃了一口 忌廉味很重 帶點咸香 撈溫泉蛋後 味道更昇華 充滿蛋香 而飯質較硬身 如果軟身少少會更好✨日式焦糖布丁 ($45)布丁很滑溜 食出蛋香🤤✨焙茶巴斯克芝士蛋糕 ($58)有流心😍中間十分creamy 整體食落很順滑 甜度適中✨White Peach Oolong Cold Crew Tea ($45)✨Hojicha Latte ($52)

✨泰北風味船麵 ($98)

✨63’c 溫泉蛋烤大啡菇椰菜花燉飯 ($108)

✨日式焦糖布丁 ($45)
布丁很滑溜 食出蛋香🤤

✨焙茶巴斯克芝士蛋糕 ($58)
有流心😍中間十分creamy 整體食落很順滑 甜度適中

✨Hojicha Latte ($52)

• 泰北風味船麵
2022-08-21 52 瀏覽
🌿 最近喜歡這二字不苦,看著這二字有點想法。能夠來這世界吸著新鮮空氣吃喜歡的東西給家人愛護著人生有這幸福不苦生活裡有起有落日子中有苦有甜記著生命的好沒有一味的苦沒有永遠的痛沒有闖不過的關辦法總比困難多祝大家新周愉快,幸福一生。🌿 這天計劃來深水埗看看電腦把握機會要來附近的咖啡店喜歡深水埗一帶近年開的店舖有皮革DIY店、布藝店舖也開了不少咖啡店每間都各有特色其中這間以木系簡約裝修落地大玻璃有著溫暖陽光走進來時刻自己特別喜歡給人一種溫暖舒適的感覺。🍊 食物點了:• 泰式冬蔭功雞定食配煎荷包蛋蓋上日本米飯、泰式蝦餅、酸醋開胃沙律,整個定食很豐富,雞肉嫰滑,喜歡冬陰功口味,吃得十分滿足。• 63度溫泉蛋巴馬火腿蛋黃汁卡邦尼意大利麵賣相很精美,意粉彈牙有口感,蛋汁配上巴馬火腿,十分溶合。• Cold Brew泡得十分出色,每一啖的咖啡餘韻留在口中,想再來一杯。• Americano (花香favor)淡淡花香, 喝著熱騰騰Americano, 暖在心頭。• 不苦______________________________
🌿 最近喜歡這二字
不苦,
看著這二字有點想法。

能夠來這世界

沒有一味的苦
沒有永遠的痛
沒有闖不過的關
辦法總比困難多

祝大家新周愉快,幸福一生。

🌿 這天計劃來深水埗看看電腦
把握機會要來附近的咖啡店
喜歡深水埗一帶近年開的店舖
有皮革DIY店、布藝店舖
也開了不少咖啡店
每間都各有特色
其中這間以木系簡約裝修
落地大玻璃
有著溫暖陽光走進來時刻
自己特別喜歡
給人一種溫暖舒適的感覺。

🍊 食物點了:

• 泰式冬蔭功雞定食

• 63度溫泉蛋巴馬火腿蛋黃汁卡邦尼意大利麵
賣相很精美,意粉彈牙有口感,蛋汁配上巴馬火腿,十分溶合。

• Cold Brew
泡得十分出色,每一啖的咖啡餘韻留在口中,想再來一杯。

• Americano (花香favor)
淡淡花香, 喝著熱騰騰Americano, 暖在心頭。

• 不苦
2022-08-20 36 瀏覽
深水埗多cafe。小妹中意呢度環境舒服,仲有落地玻璃望出街外,好有空間感,放工chill 下/閨蜜聚會都得!🍝香煎帶子蜆肉意大利麵:帶子厚肉又嫩滑。炒意粉有蒜香鑊氣 。個人中意炒意粉,因為keep到彈牙食完唔膩。🥪蝦芝士厚多士伴蝦片:第一次食到餡料彈牙既多士,因為用上蝦膠!😳兩邊多士塗上蝦膠,中間再夾芝士,好特別!🦪吉列炸廣島蠔:廣島蠔好肥,漲卜卜。🍠雙色薯條配牧場沙律醬: 係我最愛既粗薯條,好鬆脆。🍴巴斯克cheesecake (抹茶紅豆):中間幾creamy,但紅豆餡有啲搶fo ,抹茶味可以重啲。☕️70% single origin chocolate :好濃厚既朱古力味,似飲咖啡但唔苦澀,好中意可可濃郁甘味。☕️Mocha: 味道正常但拉花好靚,花紋顏色分明,同時造到幼細既感覺。味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

🦪吉列炸廣島蠔:廣島蠔好肥,漲卜卜。

🍠雙色薯條配牧場沙律醬: 係我最愛既粗薯條,好鬆脆。

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
深水埗泰式FUSION咖啡店位於楓樹街南楓樓角落位落地大玻璃,簡約風格好啱同朋友坐一個下晝食物方面好有特色有泰式船麵、冬蔭雞定食等但賣哂(T^T)▫️香煎帶子蜆肉扁意粉🍝份量十足嘅蜆肉香煎帶子大粒又彈牙意粉煮得剛好,好有咬口好入味! ▫️脆烘蝦芝士厚吐司超厚身嘅蝦多士中間係手製蝦膠,好有口感好香濃嘅雙色芝士,拉絲能力極高但有點乾,中間加點沙津醬會更滋味伴碟仲有蝦片,夠香口 ▫️吉列炸廣東蠔粒粒都脹卜卜,好肥美炸得好香脆,蠔肉口感嫩滑大滿足~ ▫️雙色薯條好粗身嘅蕃薯條,甜味尚可薯條味道正常配上沙律醬不錯 ▫️巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆)🍰蛋糕口感綿密有淡淡嘅抹茶香中間夾住紅豆餡味覺層次豐富 ▫️「70% Single Origin Iced Chocolate」表面有層朱古力泡,味道香濃飲到杯底仲朱古力碎甜度剛好 ▫️Mocha咖啡味好香 口感順滑,味道不錯朱古力味好濃郁
深水埗泰式FUSION咖啡店
位於楓樹街南楓樓角落位
落地大玻璃,簡約風格
好啱同朋友坐一個下晝
食物方面好有特色
有泰式船麵、冬蔭雞定食等
但賣哂(T^T)

香煎帶子蜆肉扁意粉

▫️香煎帶子蜆肉扁意粉🍝
份量十足嘅蜆肉
香煎帶子大粒又彈牙
意粉煮得剛好,好有咬口
好入味!

1936 瀏覽

▫️脆烘蝦芝士厚吐司
超厚身嘅蝦多士
中間係手製蝦膠,好有口感
好香濃嘅雙色芝士,拉絲能力極高
但有點乾,中間加點沙津醬會更滋味
伴碟仲有蝦片,夠香口

吉列炸廣東蠔

▫️吉列炸廣東蠔
粒粒都脹卜卜,好肥美
炸得好香脆,蠔肉口感嫩滑
大滿足~

雙色薯條

▫️雙色薯條
好粗身嘅蕃薯條,甜味尚可
薯條味道正常
配上沙律醬不錯

巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆)

▫️巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆)🍰
蛋糕口感綿密
有淡淡嘅抹茶香
中間夾住紅豆餡
味覺層次豐富

表面有層朱古力泡,味道香濃
飲到杯底仲朱古力碎

朱古力味好濃郁

2022-08-19
香煎帶子蜆肉扁意粉
吉列炸廣東蠔
巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆)
  • 脆烘蝦芝士吐司
2022-08-18 39 瀏覽
由於下午要到附近工作關係...一行三人先到這裡Chill 一下吃個悠閒午餐~這店在路邊非常易找, 環境寬敞, 配上大玻璃在寧靜的店內看著店外人車來往有點逃離現實的感覺...中午點Lunch Set 飲品可減 $20 (手沖咖啡除外)我點了泰北船麵, 同事點了卡邦尼意粉及燉飯~ 我們三人都加配桂花Latte~ 驟眼看以為只是奶泡上面加了桂花裝飾...怎料喝下去原來也有淡淡的桂花香甜~ 非常不錯~泰北船麵湯底味濃, 有豬肉丸, 豬肉片, 脆豬皮等配料, 麵底幼滑~ 份量不算太多, 作為light lunch 最好不過~
由於下午要到附近工作關係...
一行三人先到這裡Chill 一下吃個悠閒午餐~

我點了泰北船麵, 同事點了卡邦尼意粉及燉飯~
我們三人都加配桂花Latte~
驟眼看以為只是奶泡上面加了桂花裝飾...
怎料喝下去原來也有淡淡的桂花香甜~ 非常不錯~

Lunch  Set
2022-08-16
Lunch  Set
  • 泰北風味船麵
還未到晚飯時間又有少少肚餓經過一間門面招牌有通花鐵閘設計和內裡是日系無印風嘅悠閑cafe特別想要吃一點輕食和 喝一杯咖啡🍴莓果焦糖法式烤布里歐吐司👉🏻甜點是一直對佢有莫名愛嘅烤布里歐吐司👉🏻烤得香脆的金黃吐司充滿牛油鹹香 配香草雪糕和楓糖漿 味道滿足👉🏻仲有果醬和莓果的配搭 鹹甜味、酸甜味都有🍴香煎帶子蜆肉意大利麵👉🏻鹹食選擇了意粉 擺盤靚 味道唔係重口味風格 個人覺得適中唔過鹹👉🏻微微煎過兩邊的帶子 依然保持到爽滑而而不韌 蜆肉份量都幾多👉🏻意粉唔會過冧 保留到一定口感🍴焙茶巴斯克芝士蛋糕👉🏻巴斯克蛋糕內裡濕軟順滑 焙茶味道突出 重茶味又不會太甜 ☕️Lime Espresso Tonic👉🏻可選Fruity咖啡豆的espresso tonic 加上一片青檸 味道更清爽☕️Latte👉🏻奶香和Nutty咖啡的配搭是下午茶的最佳飲料
還未到晚飯時間又有少少肚餓
特別想要吃一點輕食和 喝一杯咖啡

🍴莓果焦糖法式烤布里歐吐司
👉🏻甜點是一直對佢有莫名愛嘅烤布里歐吐司
👉🏻仲有果醬和莓果的配搭 鹹甜味、酸甜味都有

🍴香煎帶子蜆肉意大利麵
👉🏻意粉唔會過冧 保留到一定口感

🍴焙茶巴斯克芝士蛋糕
👉🏻巴斯克蛋糕內裡濕軟順滑 焙茶味道突出 重茶味又不會太甜

☕️Lime Espresso Tonic

☕️Latte
👉🏻奶香和Nutty咖啡的配搭是下午茶的最佳飲料
2022-08-12 42 瀏覽
平日下午嚟到深水埗同太子之間嘅呢一間cafe🪵食個lunch諗住坐下做下野~📖唔覺唔覺就坐咗成個下午⏰呢個係溫泉蛋大菇椰菜花意大利飯🌱($108)呢間cafe唔算太多素食嘅選擇 🍀不過呢個意大利飯都做得唔錯!軟硬適中 ✨因為意大利飯通常會特別濟 🤰🏻呢個份量就啱啱好忌廉汁(?) 配上溫泉蛋同埋大菇係一個唔會錯嘅組合!🍳溫泉蛋雖然係凍嘅 但係撈埋一齊都好滿足~🈵另外跟餐可以用正價減$20加個飲品我叫咗個latte +5用oat milk明白oat milk一定冇全脂奶咁好飲🥛我揀咗nutty~ 所以會微微偏苦 一定要趁熱飲呀!♨️
平日下午嚟到深水埗同太子之間嘅呢一間cafe🪵
食個lunch諗住坐下做下野~📖
唔覺唔覺就坐咗成個下午⏰

呢個係溫泉蛋大菇椰菜花意大利飯🌱($108)
呢間cafe唔算太多素食嘅選擇 🍀
不過呢個意大利飯都做得唔錯!
軟硬適中 ✨
因為意大利飯通常會特別濟 🤰🏻