2022-07-13 25 瀏覽
不苦 📍深水埗楓樹街5A號地下🤍餐廳主以木做既格局為主,旁邊都有樹既擺設、落地大玻璃、一盞盞黃金色既吊燈,另播放悠和慢音樂👍🏻泰式雞皇配醬油拌飯$138三碟分開上,一碟蘿蔔絲青瓜絲、蕃茄,黃金色既汁及雞件,味道唔會太濃郁,雞件大件得黎都幾嫩滑,另上一碗醬油飯,感覺幾骨緻👍🏻青醬海鮮意大利麵$98 濃郁青醬,香蒜醬,以蒜泥、羅勒和松子,拌入橄欖油和起司製成。幾舊墨魚圈、帶子帶出海鮮味道,意粉口感一流👍🏻Mocha latte 抹茶味道清新濃郁,女小編唔飲啡都可以飲返杯👍🏻Americano 男小編大愛齋啡,加冰來一杯,飲完後咖啡餘韻留在口中🤍外面有個位置俾咖啡師調配咖啡,唔少人都入黎食個tea,飲杯啡、食個Cake,收左工過黎慢活一下也相當不錯
不苦
📍深水埗楓樹街5A號地下

👍🏻泰式雞皇配醬油拌飯$138

👍🏻青醬海鮮意大利麵$98

👍🏻Mocha latte
抹茶味道清新濃郁,女小編唔飲啡都可以飲返杯

👍🏻Americano
男小編大愛齋啡,加冰來一杯,飲完後咖啡餘韻留在口中

2022-07-12 18 瀏覽
📍不苦 Buff🗺 深水埗楓樹街5A號地下呢間cafe裝修都幾靚,尤其係出面幾特別😌⚡️脆烘蝦芝士厚吐司伴蝦片 $108呢個吐司好邪惡啊!厚厚嘅拉絲芝士同蝦餅配上脆脆嘅吐司,好味又飽肚🤤⚡️泰北風味船麵 $98船麵有好多配料,有肉丸、豬肉片、芽菜、炸豬皮等等… 湯底幾濃郁,麵嘅質感煙煙韌韌~😋⚡️玄米茶生乳卷 $55蛋糕幾鬆軟,第一淡食落茶味唔濃,慢慢滲出淡淡玄米茶味,上面有甜糯嘅紅豆,都唔錯嘅~一上枱我地都以為比錯左抹茶卷,但係其實真係玄米茶卷黎㗎🤣⚡️白桃烏龍茶 $45賣相幾靚😍 飲落清清地,味道較淡⚡️焙茶latte $52焙茶味幾濃,奶味重,幾好飲🥰
📍不苦 Buff
🗺 深水埗楓樹街5A號地下

呢間cafe裝修都幾靚,尤其係出面幾特別😌

⚡️脆烘蝦芝士厚吐司伴蝦片 $108

⚡️泰北風味船麵 $98
船麵有好多配料,有肉丸、豬肉片、芽菜、炸豬皮等等…
湯底幾濃郁,麵嘅質感煙煙韌韌~😋

⚡️玄米茶生乳卷 $55
一上枱我地都以為比錯左抹茶卷,但係其實真係玄米茶卷黎㗎🤣

⚡️白桃烏龍茶 $45
賣相幾靚😍 飲落清清地,味道較淡

⚡️焙茶latte $52
焙茶味幾濃,奶味重,幾好飲🥰
深水埗嘅cafe林立,要突圍而出唔容易。今日試咗呢間真心高質,值得encore👍🏻🍝 香煎帶子蜆肉意大利麵 $98三大粒帶子比到我驚艷,外層煎得金黃香脆,內裡肉質嬌嫩多汁;蜆肉份量唔少,香甜軟腍;意大利麵質感彈牙有咬口,調味恰到好處、唔會重口味。☕️ Hand Drip Panama Finca Santa Teresa Estribi Geisha $95朝早飲返杯手沖先☺️ 呢杯來自巴拿馬🇵🇦藝伎嘅風味包括薰衣草、白提子、香橙雪葩。磨粉後先聞一聞乾香,粉水比係1:15,溫度93°C,萃取時間大概1min 30s。夏天會將body沖薄啲,同埋預先唔溫杯令風味更出。沖好後再聞下濕香,入口花香味四溢,口感順滑乾淨,冷卻後果酸更突出。靚仔barista超級nice,分享咗好多手沖嘅知識,有問必答,見我飲完之後仲主動走過黎問好唔好飲,仲推薦下次可以試埋🇨🇴Cauca Finca El Paraiso~ 飲到Geisha又學到嘢,好抵‼️🍰 巴斯克芝士蛋糕(焙茶)$58去cafe一定會食甜品,呢個可能係我食過最好食嘅巴斯克芝士蛋糕🙌🏻 焙茶味好香口,甜度自然適中,口感非常creamy,食完唔會太飽滯

🍝 香煎帶子蜆肉意大利麵 $98

🍰 巴斯克芝士蛋糕(焙茶)$58
去cafe一定會食甜品,呢個可能係我食過最好食嘅巴斯克芝士蛋糕🙌🏻 焙茶味好香口,甜度自然適中,口感非常creamy,食完唔會太飽滯。大力推薦💯

整體而言係一間好全面嘅cafe,主食、咖啡同甜品都高質,環境又靚同舒服,barista態度好好,有下次🙌🏻
2022-07-12 16 瀏覽
深水埗好多特色cafe,我特別鍾意呢間,因為裝修環境都感覺好舒服,仲可以打卡😎食物方面都好多元化,有日式/泰式/西式😋😋原本想試吓個signature,但心血來潮想食burger🍔,人就係咁😂黑松露炸魚漢堡配薯條🍟,黑松露醬好香,炸魚都炸得好脆,好食👍🏻薯條份量都多,係一個唔錯嘅選擇!😋😋仲叫咗杯Mocha ☕️,咖啡好滑,味道唔算太濃,賣相好靚,細緻的一杯咖啡😍點少得叫番個cake嘆咖啡☕️😂😂巴斯克芝士蛋糕(抹茶紅豆) 好重抹茶味,因為係芝士蛋糕所以飽肚感好高😋😋😋
食物方面都好多元化,有日式/泰式/西式😋😋

薯條份量都多,係一個唔錯嘅選擇!😋😋

點少得叫番個cake嘆咖啡☕️😂😂
2022-07-11 26 瀏覽
每次經過呢間cafe,見到木系裝飾為主,感覺好舒服。工作咁辛苦,總有時候要抖下relax下😊假日過嚟hea,chill下。⭐️香煎帶子蜆肉意大利麵賣相擺得好靚,帶子都煎得好香👍🏻👍🏻帶子大大隻,仲有3舊,算係唔少👍🏻👍🏻個意大利麵煙煙韌韌,唔會好腍身,啱啱好,鍾意呢個質感!😊⭐️卡邦尼意大利麵呢個好特別,好似加咗少少蛋黃醬,有別於一般卡邦尼,幾好食😋😋⭐️ iced matcha latte 🍵呢到cafe,一定要點飲品!濃濃嘅綠茶香,好果😋⭐️巴斯克芝士蛋糕 (抹茶紅豆)呢個估唔到好漏,食完好飽肚慢活人生,享受生活😎

⭐️香煎帶子蜆肉意大利麵
賣相擺得好靚,帶子都煎得好香👍🏻👍🏻
帶子大大隻,仲有3舊,算係唔少👍🏻👍🏻
個意大利麵煙煙韌韌,唔會好腍身,啱啱好,鍾意呢個質感!😊

⭐️卡邦尼意大利麵

⭐️ iced matcha latte 🍵
呢到cafe,一定要點飲品!濃濃嘅綠茶香,好果😋

⭐️巴斯克芝士蛋糕 (抹茶紅豆)
呢個估唔到好漏,食完好飽肚

慢活人生,享受生活😎
2022-07-08 23 瀏覽
這間Café一直都好想黎試下,由外面看他們的裝修好有舊式香港的感覺,而店入面以木系為主,感覺舒適!Café有手沖咖啡飲,食物方面有泰式船麵、雞飯可食到,亦有平時在café可以吃到的all day breakfast、意粉、甜品等!脆烘蝦芝士厚吐司伴蝦片,這份多士的芝士非常澎湃,芝士拉絲可以拉到好長,多士入面有蝦膠,這個配搭非常惹味!而蝦片都好脆口,而且味道又不會過咸!生乳卷,生乳卷有淡淡的烏龍茶味,味道甘香,食落又不會好甜,而且蛋糕軟綿綿,十分美味!Lime Espresso Tonic,咖啡可以選擇要fruity或是nutty,而我就選了要fruity一些,Tonic配上帶酸的咖啡就係最夾,帶有微甘,飲落酸酸地,感覺透心涼!Cauca Finca El Paraiso,這款手沖咖啡,咖啡師因應夏天為客人製造了凍的手沖咖啡!咖啡飲落帶有香茅味,有淡淡的桂花香,飲落味道甘香!
2022-06-26
下午茶
2022-07-08 338 瀏覽
/不苦🇭🇰/#sa深水埗篇 #sacafe篇 ➖➖➖<深水埗木系Muji 風cafe ✨> ➖➖➖呢間cafe 位於深水埗南楓樓嗰邊之前有食過隔離另外嘅cafe 同雪糕店~今次終於試埋不苦🫣店舖以木系色調為主 感覺幾舒適特別入面嘅corner 自成一角 可以抖下遠離煩囂都唔錯✨食物方面都多元化 有泰式/日式/西式🫶🏻今次唔太想食包 揀左其他🤣其實佢船麵好似都係signature 下次有機會再試下➖➖➖1️⃣ 香煎帶子蜆肉意大利麵 $98整體份量適中 擺碟都幾靚配料方面主要都係帶子輕微煎過 調味都岩岩好 唔太韌可以多少少蜆肉! 意大利麵係有番咁上下硬度🫶🏻但味道可能會dry dd 可以調配番醬汁~➖➖➖2️⃣生乳卷$55 (玄米卷/烏龍卷) 🌟揀左玄米卷✨蛋糕幾濕潤 蛋糕會食到蛋香 入面嘅cream 會食到玄米茶嘅微微回甘🫶🏻面頭加左芒果醬 平衡番甘苦味✨➖➖➖3️⃣hojicha latte $52 海馬拉花好靚❤️口感順滑~唔會好重粉感不過奶味會重啲! ➖➖➖4️⃣blackccino $55🌟夏天必飲😆咖啡帶微微果酸味~咖啡味唔會太難入口❤️加埋面頭嗰層綿密嘅泡沫✨真係好解渴➖➖➖📍不
/不苦🇭🇰/
#sa深水埗篇 #sacafe篇
<深水埗木系Muji 風cafe ✨>
呢間cafe 位於深水埗南楓樓嗰邊
之前有食過隔離另外嘅cafe 同雪糕店~
今次終於試埋不苦🫣

1️⃣ 香煎帶子蜆肉意大利麵 $98
整體份量適中 擺碟都幾靚
配料方面主要都係帶子
輕微煎過 調味都岩岩好 唔太韌
可以多少少蜆肉!
意大利麵係有番咁上下硬度🫶🏻
但味道可能會dry dd 可以調配番醬汁~
香煎帶子蜆肉意大利麵

面頭加左芒果醬 平衡番甘苦味✨
玄米茶生乳卷

3️⃣hojicha latte $52
海馬拉花好靚❤️口感順滑~唔會好重粉感
不過奶味會重啲!
Hojicha  latte

4️⃣blackccino $55🌟
夏天必飲😆咖啡帶微微果酸味~
咖啡味唔會太難入口❤️
加埋面頭嗰層綿密嘅泡沫✨真係好解渴
blackccino

📍不苦
玄米茶生乳卷
blackccino
2022-07-06 40 瀏覽
🐳喜歡喝咖啡的我們,喜歡找一些又特別又有特色的咖啡店。今次想介紹位於太子地鐵站步行約5分鐘的咖啡店「不苦」只聽名字也會聯想到是咖啡店吧!😂🐳這咖啡店主要用木做設計,木的顏色很舒服很柔和。一進店已經有很濃醇的咖啡味,喜歡💕店員的服務和態度,他們也很友善。🐳喝咖啡也要配上美味的食物才完滿,所以今次點了《黑松露炸魚漢堡配薯條》💰88 《青醬海鮮意大利麵》💰98《Americano》💰36《Cappuccinos》💰42🐳想不到咖啡店也可以吃得飽飽,而且食物都是新鮮製作,味道也不錯😋😋。餐廳環境十分舒適,適合和情侶或知己相約到來。這裡採用Ethiopian Coffee Beans,味道十分 Fruity,不是一般的 Arabica Beans,熱飲不苦。值得再來嘆咖啡 ☕️☕️☕️

2022-07-04 14 瀏覽
「生活很苦,要一點甜」#不苦 , 不苦!來到不苦可以到時忘掉一下生活的苦,來一個週末的小忘憂之旅❤️cafe的菜式混合了泰式的元素,實在夠創新!cafe 環境又好寬敞,採光度十足令人坐得好舒服!冬蔭藍青口意大利麵夏天吃一流,冬蔭的酸辣恰到好處,正好消滅一下夏天的悶熱天氣!除了藍青口還有蝦肉,這個配搭配意粉基本上沒有可批評的。另外有新推出的泰式雞皇配醬油拌飯我都好想食,但個胃無乜空間了🤭焙茶巴斯克芝士蛋糕巴斯克cheese cake好滑,焙茶茶香夠,也不會太甜。下次可以試下新出的卷蛋🍰Iced Latte & Cappucino☕️啡有得揀fruity / nutty 和朋友都揀了nutty為主,因為配奶啡的話我覺得nutty豆就比fruity的更適合,入口也好順滑,不錯。
「生活很苦,要一點甜」

冬蔭藍青口意大利麵

焙茶巴斯克芝士蛋糕

Iced Latte & Cappucino☕️
2022-07-02 31 瀏覽
早前同朋友去咗太子呢間不苦,坐係度食嘢好悠閑嘅感覺😙🦐脆烘蝦芝士吐司濃厚芝士好吸引,吐司咬落口感好香脆,蝦膠彈牙,配埋芝士一齊食好香口😋🎀甜品烏龍茶生乳卷,好香茶味,加埋忌廉一齊食,食得好滋味😋
早前同朋友去咗太子呢間不苦,坐係度食嘢好悠閑嘅感覺😙
🦐脆烘蝦芝士吐司

🎀甜品烏龍茶生乳卷,好香茶味,加埋忌廉一齊食,食得好滋味😋
2022-07-01 19 瀏覽
不苦 (深水埗)深水埗楓樹街5A號地下日式焦糖布丁$45Japanese caramel pudding非常軟滑,蛋味濃郁,甜甜嘅焦糖香,整個口感很絲滑又相當夠味。巴斯克芝士蛋糕抹茶味$58Basque burnt cheesecake Marcha鬆軟嘅餅底帶濃濃嘅抹茶香,面層有香濃朱古力,非常可口。生乳卷烏龍茶$55Cream roll cake oolong 烏龍茶卷蛋味道獨特,基於烏龍茶一般都淨飲,少有混合其他材料,帶烏龍味嘅鬆軟蛋糕新奇,蛋糕嘅甜同蛋香中帶有烏龍澀味,無違和感。蛋糕面加上芒果汁,令味道更顯層次。Iced Mocha摩卡$50牛奶🥛咖啡☕️分層美感,enjoy融和嘅觀感,色香味俱全。70% Single origin hot chocolate 朱古力🍫$58拉花好看,香濃朱古力味唔苦,鮮奶同糖調配得宜,朱古力愛好者會愛上嘅口味。

不苦 (深水埗)
深水埗楓樹街5A號地下

日式焦糖布丁$45
Japanese caramel pudding

巴斯克芝士蛋糕抹茶味$58
鬆軟嘅餅底帶濃濃嘅抹茶香,面層有香濃朱古力,非常可口。

生乳卷烏龍茶$55
Cream roll cake oolong

Iced Mocha摩卡$50
牛奶🥛咖啡☕️分層美感,enjoy融和嘅觀感,色香味俱全。

2022-07-01
上次嚟嘅時候食咗船麵同埋Egg Benedict 應承自己下次再嚟一定要留返個肚食甜品.《脆烘蝦芝士厚吐司 伴蝦片🧀🥪》店舖裏面好多人都有點這個 我都唔執輸試試厚多士上邊嘅芝士熔岩 非常澎湃拉開嚟見到拉絲 簡直流晒口水食到香濃嘅鮮蝦味 每啖都食到芝士同蝦滑真係等20分鐘都值得等喔旁邊仲有脆卜卜炸蝦片.《黑芝麻抹茶生乳卷》黑芝麻戚風蛋糕 質地鬆軟有彈性包住中間的抹茶cream🍵 係用上茶道級小山圓茶粉打做醇香幼滑 啖啖回甘配埋少少紅豆🫘 簡單一道知性的甜品.《iced mocha》奶泡係睇住barista係咖啡吧到打發 綿密濃厚攪勻咖啡飲 入口特別順滑而且又凍d 又帶出朱古力香氣☕️.《Dirty》咖啡味好nutty 🫗🥛可能天氣太熱 奶好似唔係好夠凍

上次嚟嘅時候食咗船麵同埋Egg Benedict

《Dirty》
咖啡味好nutty 🫗🥛
可能天氣太熱 奶好似唔係好夠凍
2022-06-28 34 瀏覽
深水埗原來有間裝修好靚嘅多國餐廳!又有all day breakfast食又有泰國嘢食!小清新風格,非常舒服!全日早午餐 $128滿足到我想食all day breakfast 嘅craving!所有食材都好好味!最值得一提嘅係個炒蛋!超滑已經唔使特別講!我expect個蛋就係淡口,點知蛋味濃郁!自己喺屋企都煮唔到!煙肉同香腸配返個沙律同蕃茄,平衡到個口感,唔會太膩!個菇鋪咗芝士先焗,鎖住菇入邊嘅水份,唔乾,好好食!脆烘蝦芝士厚多士 伴蝦片$108 雖然佢話需時20分鐘,但係我哋嗌完,影咗幾張相,已經出爐!麵包好脆!個芝士仲可以拉絲!入面有兩塊蝦餅夾住芝士,再用兩塊厚多士夾住個餡!非常香口!

全日早午餐 $128

脆烘蝦芝士厚多士 伴蝦片$108
2022-06-27
我地又黎到黎一年開勁多𝚌𝚊𝚏𝚎既深水埗,又係開係大南街隔離🤣最近就同朋友嚟咗呢間走文青風既木系𝚌𝚊𝚏𝚎,餐廳位於轉角位置,環境闊落加上落地大玻璃,幾啱打卡影相📷餐廳除咗咖啡仲有提供主食🍱不苦定食$𝟷𝟸𝟾好似係哩度既𝚜𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎,咁就喊黎試下✨呢份定食有唐揚炸雞、炸蓮藕、炸南瓜、沙律、溏心蛋,配上日本珍珠米🍚炸雞外皮香脆,不過小編就覺得整體油溢味太重,哩個要改善下🥲🍮日式焦糖布甸$𝟺𝟻呢個布甸比我想像中大嚿,可以兩個人一齊𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎食,都幾飽肚,不過如果蛋香味可以再濃少少就更加好,味道偏淡😂🍵焙茶拿鐵$𝟻𝟼正正常常,又唔會話好甜上夠晒凍好消暑👍🏻

🍱不苦定食$𝟷𝟸𝟾

🍮日式焦糖布甸$𝟺𝟻

🍵焙茶拿鐵$𝟻𝟼
正正常常,又唔會話好甜上夠晒凍好消暑👍🏻

深水埗近期開左好多間唔錯嘅cafe店,呢日同朋友約係楓樹街呢間幾有地標設計風格嘅餐廳嘆個下午茶,餐廳採用超大落地玻璃窗,幾有空間感,室內明亮寬敞舒適,仲可以望著路邊行人飲翻杯咖啡幾有一番風味☕️餐廳所有餐桌都係原木桌椅,有一個吧台,餐廳內仲擺放著一些綠植🌲讓成個環境冇咁單調,幾適合坐低慢慢享受~香煎帶子蜆肉義大利麵🍝$98成個餐都好大份量,帶子好大粒,彈牙鮮甜,蜆肉同野菌都幾多,配埋啲辣椒味道好豐富😋Creme Caramel $45🍮呢個係自家製作,布甸賣相一般,但係味道有驚喜😍口感嫩滑充滿蛋香,表面淋上焦糖醬汁,完美搭配👍Matcha Cheesecake $58🍵🍰我個人係超鍾意食任何抹茶既甜品,所以我要求都比較高,呢個芝士蛋糕抹茶味好濃郁,口感都好濕潤,回味甘甜,係我鐘意既口感!🤩表層嘅紅豆點綴的岩岩好👍Blackccino $55呢杯朋友點嘅,我就唔飲咖啡☕️嘅,試左一啖有啲苦🤪但係朋友話幾好飲☺️不苦 (深水埗)深水埗楓樹街5A號地下

香煎帶子蜆肉義大利麵🍝$98

Creme Caramel $45🍮

Matcha Cheesecake $58🍵🍰

Blackccino $55

不苦 (深水埗)
深水埗楓樹街5A號地下