2014-10-24 3425 瀏覽
大前晚到開張半年的Yamachan晚餐,希望重拾去年在日本一試難忘的夢幻雞翼。香港的分店果然沒有令大家失望,不論裝修,食物質素及服務員的親切態度(當中兩位是日本人),令我倆如置身於日本,大滿足!O(∩_∩)O餐廳面積算寬敞,燈火通明,用了不少spot light,有利拍照。由於Raine Raine與友人6pm到達,時間尚早,只此我們一枱,尤如包場一樣。7pm後,開始人多,部分是日本男士,相信他們是來把酒吧。餐碟印上奪目的卡通版山哥,更有搶眼可愛的雞翼教學筷子套,滿足了視覺享受。來到此店,當然要點鎮店之寶-夢幻雞翼。香港店只有一款原味雞翼(日本店則有黑糖和原味),沒問題,我們就是偏愛原味雞翼。登!登!登!登!主角夢幻雞翼出場了!香噴噴的胡椒及燒汁味,完全滿足了味覺的需求。雞翼吃起來脆口惹味,是送酒的佳品,可是由於駕車的關係,我們滴酒不沾。如要雞蛋裡挑骨頭,就是香港店的雞翼,不及日本的嫩口彈牙,這是先天缺憾,不易解決。第二道菜,香煎玉子卷。上枱時蛋卷溫熱,口感軟綿綿又有層次,相信是即叫即做,有誠意。淡淡蛋香配上清新的蘿蔔蓉,不用下醬油也美味可口。第三道菜,芝士奄列。 蛋算滑溜,咬落有淡淡
來到此店,當然要點鎮店之寶-夢幻雞翼。
登!登!登!登!主角夢幻雞翼出場了!
夢幻雞翼
第二道菜,香煎玉子卷。
香煎玉子卷
淡淡蛋香配上清新的蘿蔔蓉,不用下醬油也美味可口。
第三道菜,芝士奄列。 蛋算滑溜,咬落有淡淡芝士味,味道不濃,加了茄醬剛剛好。
芝士奄列
第四道菜,吉烈豬扒。炸得鬆脆可口,又不會太乾,味道不俗。
吉烈豬扒
離開時,在門口處遇上真人版的山哥(社長),一位親切怕羞的老人家。
題外話/補充資料: 美中不足是店中見到一隻蒼蠅經常飛翔,略為影響食慾。
2014-10-21
慶祝紀念
紀念日
香煎玉子卷
吉烈豬扒
2014-10-13 2695 瀏覽
玉子卷: 上枱時蛋卷溫熱 最愛這即做的誠意 口感軟綿綿又有層次 淡淡蛋香配上清新的蘿蔔蓉 簡單美味不下醬油也ok呢 味噌烏冬鍋: 選用的烏冬質素十分高煙靱彈牙超滑溜令人吃不停口味噌湯味濃但不過鹹配料有雞肉,雞蛋,日式魚蛋,腐皮等味道也不錯  最後山哥現身跟我們用日語致謝道別整體感覺是菜式的調味到家居酒屋裝潢氣氛輕鬆又温暖
玉子卷:
味噌烏冬鍋:
選用的烏冬質素十分高
煙靱彈牙超滑溜令人吃不停口
味噌湯味濃但不過鹹
配料有雞肉,雞蛋,日式魚蛋,腐皮等味道也不錯
炒飯; 夢幻雞翼; 燒多春魚; 雞蛋卷
最後山哥現身跟我們用日語致謝道別
整體感覺是菜式的調味到家
居酒屋裝潢氣氛輕鬆又温暖
2014-10-11
$100 (宵夜)
2014-10-13 2498 瀏覽
約了Yan在尖沙咀晚飯,去最近出名的世界の山ちゃん ,是名古屋的美食,放工即去,7:00到達,太好了,沒人排隊不用等位,兩小時後交枱。面積尚算闊絡,有很多日本人幫襯,特別是日本男人,都是來把酒。自家品牌的精品、書及零食,很厲害喔。如果是有小朋友,玩會送玩具呢。食雞翼講座,餐碟都印有山哥圖案,還有搶眼的筷子套XD。裝雞骨的器皿。雞翼和蛋卷必食,還有其他吸引的料理。真人版食雞翼教學,可參考下。 香煎雞蛋卷,$48,本身也喜歡蛋卷呢,暖暖的蛋卷,味道不俗。夢幻雞翼,$48,5隻,以日本料理店的價格來說算便宜,好香的胡椒及燒汁味,好惹味呀,是送酒的佳品,可惜我們也沒喝酒。柚子汁炒豬肉片,$58,肉片本身沒甚麼味道,靠的是調味及配料,洋蔥配上柚子汁,有點點清新的感覺,也十分開胃。燴扁麵,$78,扁麵上有少少黑色一點點,入口有梅子的味道,少少酸,蠻特別,份量多,兩人share食岩岩好。免費派發的扇,岩洗。雞翼雖然未稱得上超好食,但味道不俗,而且價錢合理,值得一試呀。
自家品牌的精品、書及零食,很厲害喔。
如果是有小朋友,玩會送玩具呢。
食雞翼講座,餐碟都印有山哥圖案,還有搶眼的筷子套XD。
裝雞骨的器皿。
雞翼和蛋卷必食,還有其他吸引的料理。
真人版食雞翼教學,可參考下。
免費派發的扇,岩洗。

2014-09-05
2014-10-05 2814 瀏覽
番工睇雜誌果陣無意中發現左呢間野,見到佢個招牌咁過癮,於是放工即刻過黎試下,成間餐廳都係大山d 樣,好有氣氛一入到去就有個日本大叔招待我地,心諗,呢個應該係主角「大山」,一黎嗌左個大醬青瓜試下先放落口果陣覺得個味道有點似曾相識,up到咀邊又up唔到係d咩試真d先諗到,原來有d似片皮鴨嘅味道 不過可惜d 青瓜唔夠清甜無乜特別跟住其他果d都 一般般個山醬大蝦反而有驚喜,炸得幾好味 唔會話太厚粉炸芝士都ok,同平時食開果d 芝士唔同味到主角 「夢幻雞翼」啦,有d 人可能會覺得佢乾,但我覺得咁先夠脆,同埋佢中間d 肉炸完都仲係好滑,出面d 味粉又岩岩好,如果唔係嗌左太多野食都想再叫多一碟呢個鐵板牛肉可以唔叫 只係焗熟一堆肥牛再加片皮鴨個醬最後嗌左個蕃薯片雪糕呢個都有驚喜,個蕃薯外脆內軟,出面淋左d 糖漿,食落去個味有d 似反沙芋,而個雪糕都唔係求其俾舊雲尼拿雪糕你食架,放左入口先知原來係奶味嘅雪糕,幾正 呢個個名叫pancake 雪糕本應諗住下面真係pancake 黎嘅,點知原來係蜂蜜蛋糕,上面加左d 藍梅醬同牛奶雪糕個蛋糕有d dry,可能太厚最後食晒d 雪糕就算整體黎講呢間野幾有氣氛
番工睇雜誌果陣無意中發現左呢間野,
見到佢個招牌咁過癮,於是放工即刻過黎試下,

成間餐廳都係大山d 樣,好有氣氛
一入到去就有個日本大叔招待我地,
心諗,呢個應該係主角「大山」,

一黎嗌左個大醬青瓜試下先
試真d先諗到,原來有d似片皮鴨嘅味道
不過可惜d 青瓜唔夠清甜
無乜特別
大醬青瓜
跟住其他果d都 一般般
個山醬大蝦反而有驚喜,炸得幾好味
唔會話太厚粉

炸芝士都ok,同平時食開果d 芝士唔同味

到主角 「夢幻雞翼」啦,有d 人可能會覺得佢乾,
但我覺得咁先夠脆,同埋佢中間d 肉炸完都仲係好滑,
出面d 味粉又岩岩好,如果唔係嗌左太多野食都想再叫多一碟
呢個鐵板牛肉可以唔叫 只係焗熟一堆肥牛再加片皮鴨個醬
最後嗌左個蕃薯片雪糕
呢個都有驚喜,個蕃薯外脆內軟,
出面淋左d 糖漿,食落去個味有d 似反沙芋,
而個雪糕都唔係求其俾舊雲尼拿雪糕你食架,
放左入口先知原來係奶味嘅雪糕,幾正
呢個個名叫pancake 雪糕
本應諗住下面真係pancake 黎嘅,
點知原來係蜂蜜蛋糕,
上面加左d 藍梅醬同牛奶雪糕
個蛋糕有d dry,可能太厚
最後食晒d 雪糕就算

整體黎講呢間野幾有氣氛
唔係太嘈,可以同朋友仔慢慢傾下計
下次有朋友聚會都會揀黎呢度,又唔駛等位
2014-08-10 2941 瀏覽
第二次黎食,終於的起心肝要打食評。對上一次黎到食,遇到logo入邊嘅嗰位叔叔(創辦人)佢埋黎落單好害羞嘅樣子。好親切嘅一位老人家。我第一次黎就要book枱,而且門口仲有人排隊等位。不過第二次星期六,竟然唔需要等就有位,入仲要唔多枱客。侍應有香港人,也有日本人,所以落單用號碼就唔會錯。先講兩次都有點嘅食物,主打食物-夢幻雞翼比第一次好食,因為第二次香料比較多,食落味道會出,加上炸得較脆。因為第一次食好好食,所以第二次都叫,個味噌嘅味道可以用北京片皮鴨醬去形容。不過今次個醬好乾,好似放咗陣先拎出黎嘅感覺。一食愛上- 芥末八爪魚少辣,芥末好攻鼻,好刺激依個小食係好細碟,但係八爪魚切晒粒,其實就好多。一定要食下依個再食下其他野食,keep住食,只會好攻鼻,食唔出陣味。梅酒好好飲,唔會得個甜字,梅味出。(食咗一次)蛋花粥你估唔到咁好食。一般白粥會有鹼味。但係依個粥應該用湯去煮,味道鮮甜,清香,唔覺唔覺食多咗。(一窩大概有4碗)西柚汽酒有得影,有得玩,有得飲。不過好唔好飲就要視乎個生果味道酒精唔重依個甜品,重點係雪糕,牛奶味好濃。蕃薯反而一般。完--------------------------
第二次黎食,終於的起心肝要打食評。

對上一次黎到食,遇到logo入邊嘅嗰位叔叔(創辦人)
佢埋黎落單好害羞嘅樣子。好親切嘅一位老人家。

我第一次黎就要book枱,而且門口仲有人排隊等位。
不過第二次星期六,竟然唔需要等就有位,入仲要唔多枱客。

侍應有香港人,也有日本人,所以落單用號碼就唔會錯。

先講兩次都有點嘅食物,
主打食物-夢幻雞翼
因為第一次食好好食,所以第二次都叫,
個味噌嘅味道可以用北京片皮鴨醬去形容。

不過今次個醬好乾,好似放咗陣先拎出黎嘅感覺。
芥末八爪魚
一食愛上- 芥末八爪魚
少辣,芥末好攻鼻,好刺激
依個小食係好細碟,但係八爪魚切晒粒,其實就好多。
梅酒
好好飲,唔會得個甜字,梅味出。

(食咗一次)
蛋花粥
你估唔到咁好食。一般白粥會有鹼味。
但係依個粥應該用湯去煮,味道鮮甜,清香,唔覺唔覺食多咗。
(一窩大概有4碗)
西柚汽酒
有得影,有得玩,有得飲。
不過好唔好飲就要視乎個生果味道
酒精唔重
蕃薯雪糕
依個甜品,重點係雪糕,牛奶味好濃。
蕃薯反而一般。

回頭率:1/10 要食嘅都食咗,價錢偏高。
2014-07-19
芥末八爪魚
蕃薯雪糕
2014-07-13 3888 瀏覽
Have dined here several times and the food is nice for an izakaya in Hong Kong. This restaurant chain hails from Nagoya and is known for its famous tebasaki chicken wings.  The wings are perfectly seasoned and crunchy. The other items on the menu are nice but you come here for the wings and the draft beer. This is probably one of the most authentic izakayas in town. It's not overpriced and the food is tasty and reasonably priced.  Definitely give this place a try!

• Chicken wings
2014-07-08 3104 瀏覽
炸雞翼 咁都比你搵到 賣點... 真係服晒! 可惜水準實在唔太標青, 新鮮感驅使下, 試一次還可以既.煞有介事, 一張A5紙, 介紹, 教導閣下如何食雞翼, 無他, 市場學原則, 愈容易做既"產品", 就愈需要一些"巧立名目"的附助材料幫助推銷.隻碟都靚個人....嘩..嘩..嘩.. . 好得意..好Q呀 (要學我家中的小女女的尖叫聲.. 唔該)... 痰罐一隻, 用嚟.... 你懂的..先來一杯啤酒, 生啤, SUNTORY, PREMIUM MALT'S ...喎, 375ml左右, 收$50, 勝在夠凍, OK啦,最後, 炸雞翼上檯, 味道可以, 偏淡, 但可以再加五味粉, 但肉質偏實和硬, 水份不足, 相較於茶餐廳的生炸雞翼還差一點.
痰罐一隻, 用嚟.... 你懂的..
2014-07-05
自從在名古屋吃過山ちゃん後,每次到日本都會找來吃。4月在日本看到下面的通告後,就決定,山ちゃん來香港後一定要去吃!和日本店一樣,門口有一大塊山ちゃん的招牌。由於前一日致電訂位時,店員說已經full booking,但有少量walk-in 位,所以當日我們大慨6點半便到店,不用等位便可入座。不過用餐時間只有一個半小時,但其實也相當充裕。1. 夢幻雞翼香港店只有一款雞翼(日本是有黑糖和辣味),雞翼吃起來脆口多汁,唯我覺得可以跟日本一樣辣一點點更好吃。2. Suntory Premium 啤酒為甚麼要特別提啤酒?來居酒屋嘛,就是要喝啤酒。但不知為何,這邊的啤酒就是太多泡。(後來離開時看到斟啤酒的妹妹像拉茶一樣的斟啤酒=='')3. 泡菜豬肉鍋不要以為泡茶就只有韓國的好吃~這邊的泡茶鍋也挺不賴的~值得一試!4. 味噌烏冬日本店沒得吃的東西~香港人有福了~姑勿論它是否你喜歡的口味~但它卻是名古屋的名物。感謝山ちゃん把它帶給香港人。5. 蛋花粥這個是我們最失望的。我們一看到餐牌,以為是日本的雑炊。怎料它真的只是一個普通的港式白粥加點蛋花而已。為甚麼在居酒屋會有白粥吃?失望透了!6. 燒鯽魚這個是最
自從在名古屋吃過山ちゃん後,每次到日本都會找來吃。

和日本店一樣,門口有一大塊山ちゃん的招牌。

1. 夢幻雞翼

2. Suntory Premium 啤酒

太多泡的Suntory Premium
3. 泡菜豬肉鍋

不要以為泡茶就只有韓國的好吃~這邊的泡茶鍋也挺不賴的~
值得一試!
泡菜豬肉鍋
4. 味噌烏冬

味噌烏冬
5. 蛋花粥

為甚麼在居酒屋會有白粥吃?失望透了!
雑坎
6. 燒鯽魚

這個是最遲來的食物﹣燒鯽魚。上菜時已聞到它的燒魚香味~實在太好吃了!

它其實是一夜干(日本咸魚)的化身,不過我覺得有點太咸,如果淡口一點會更好。
燒鯽魚
2014-06-16
泡菜豬肉鍋
味噌烏冬
2014-06-22 2845 瀏覽
在科學館動感體驗了半天,已想到晚餐要一口氣試兩家餐廳,part one 是雞翼打開餐牌看一遍,既然主打雞翼,就點一客,想要些特別點的食物,就要一個相片是黑色醬的豬排,再加一個味噌烏冬,由於會有part two,不想浪費食物,也就夠了。其實很想試cassis Orange,朋友說跟日本的很相近,大力推介,但$50一杯加一,兩杯要110,再好喝也好像有點奢侈(這是個人飲食觀念問題),就擱置了。雞翼有點小,上面的味粉,有點媽咪麵的味粉感覺,個人是喜愛的。豬排,原以為是黑色的醬,原來是暗紅,男朋友說像牛角任嚐三醬之一,我倆愛稱之為乳豬醬。配大量椰菜絲,賣相不俗。豬排配醬的味道不算特別出眾,但椰菜絲卻有意外收穫。味噌烏冬,雞蛋如不放進湯,蛋黃會有半生熟效果,所以可按喜好自行處理,味道也可以。 其實吃完這三個都有八成飽,所以part two 前要去海港城看看球星公仔。

10 分鐘 (堂食)
2014-05-20 4210 瀏覽
在元朗吃過壽司,本來打算去附近的朗屏行山,只可惜天公不造美,我們又有少許迷路,走著走著差不多一個半小時,還是上不了山,最後決定坐車回市區。回到尖沙咀約五點半,大概是走太多路消耗了體力,開始有點肚餓,剛好在落車的位置看到一個超巨型的招牌,一眼就認出是名古屋雞翼名店,因為剛剛的新年才在名古屋吃過。心想五點半應該沒什麼人等位,這個時候去就最適合,怎料在樓梯盡頭已有人在等,原來店子五點開始營業,五點半已經坐滿客人,要等第一輪的客人結帳,結果也等了半小時多一點。等待期間不少日本人前來,他們都是訂了座的,所以不想排隊的話還是訂檯好了。另外發現這裡的排隊方式沿用日本模式,譬如說有張二人座吉檯,但下一檯客人是四個人,餐廳是不會跳到後面讓二人組的客人先進去,一定讓前面的人先入座的。餐牌的食物跟名古屋見到的差不多,其實種類算是偏少,除了名物雞翼外,其他都沒什麼特別,在別的連鎖日式料理店也很常見。店員好像不會主動提供水,不過是可以要求的,但我們也點了一杯芒果橙汁一起喝喝,芒果橙汁不會過甜,不過冰的份量很多,還是叫少冰好一點。柚子汁炒豬肉。落單後只有幾分鐘就送上來,本來以為是熱食,但原來是涼盤,所謂的炒其實只
柚子汁炒豬肉。落單後只有幾分鐘就送上來,本來以為是熱食,但原來是涼盤,所謂的炒其實只是拌,估計「炒豬肉」是指豬肉已經炒熟,而並非拿柚子汁去炒。雖然跟預想之中有點出入,不過味道不錯,加上爽口的洋蔥絲與酸酸的紅蘿蔔蓉,相當開胃。
幻之雞翼。在名古屋好像有不辣的版本,但這裡只有一款,還可以加辣呢。雞翼出來的賣相一般,都是灰沉沉的,應該是上面灑了大量香料味粉所致。檯上有個牌子介紹要怎麼品嚐雞翼,不過看過後其實也是隨心吃。

去名古屋時 一連吃了兩家有名的雞翼店,一家是這裡,另一家是風來坊,坦白說自己覺得風來坊好一點,這裡的雞翼鹹了點,而且以雞翼來說也不夠嫰,又沒有肉汁,只能說是非常惹味也非常適合佐酒,可能是我不喝酒的關係,所以不太懂得欣賞。不過味道方面的確跟在名古屋吃到的近乎一樣,曾到當地吃過而又喜歡的朋友一定很高興。
雞蛋卷。見到有不少客人也點,就跟住叫一客。雞蛋卷口感軟嫰,味道也很香,最重要是不過甜,不消一會清了碟。
慢慢的吃過雞翼和其他食物,發現等的時間比吃的時間還要長,因為只點了三個菜,半個鐘就吃完。如果自己未去過名古屋店,或者會點個泡菜湯鍋一吃,可是在名古屋店已吃過,覺得味道太酸,也不怎麼討好,所以如果香港店也跟足日本的話,都不會是我們喜歡的口味。

埋單要二百多元,價錢不便宜,也好像沒吃過什麼,如果跟一大班朋友,來喝喝啤酒吃吃雞翼還可以,但來吃正餐就不太推薦了。
35 分鐘 (堂食)
  • 柚子汁炒豬肉
  • 雞蛋卷
2014-05-19 3341 瀏覽
之前去東京旅行既時候,我一直好想食兩間出名食雞翼既居酒屋分別係世界の山既夢幻雞翼同烏良既芝麻雞翼但最後只係食到鳥良 所以返到黎香港之後一直都好後悔最近得知尖沙咀竟然開左 我當然要試下入座時剛好六點 仲未開始有人等位 一黎就聽到好正宗既"歡迎光臨" 令我更期待坐低後第一時間睇menu 興奮btw日本既消費指數 所以價錢較高餐廳內有好多日本客人 相信佢地好懷念呢另外 大部分職員都懂日語 令氣氛更濃厚餐具卡通化 可愛野食冇耐就到了!急不及待用手拎起 充滿胡椒盬既香味味道調得有啲重 但剛剛好 好正唔會太熱或太凍 食完骨仲出煙 芝士奄列都唔錯 蛋幾滑咬落有啖啖芝士味味道唔會太濃 加埋茄汁剛剛好饅魚飯 雖然饅魚數量唔多 但饅魚汁唔會只鋪面 醬汁滿鋪飯粒 令我食唔停口 差少少食完先記得係茶漬試完後都係覺得原本較好 *而茶壺入面既大約係鏗魚味值得一提既係味噌湯望落去好清 但味道好不錯忍唔住後加多一客雞翼 但調味粉多左 咸左少少泡菜豬肉不過不失啦 口痕想食泡菜都可以一試希望呢間日本傳黎既餐廳黎緊質素唔會變差因為我會再次番黎架 夢幻雞翼!!
之前去東京旅行既時候,我一直好想食兩間出名食雞翼既居酒屋
分別係世界の山既夢幻雞翼同烏良既芝麻雞翼

btw日本既消費指數 所以價錢較高
餐廳內有好多日本客人 相信佢地好懷念呢
另外 大部分職員都懂日語 令氣氛更濃厚
餐具卡通化 可愛
野食冇耐就到了!
急不及待用手拎起 充滿胡椒盬既香味
忍唔住後加多一客雞翼 但調味粉多左 咸左少少
泡菜豬肉不過不失啦 口痕想食泡菜都可以一試
泡菜豬肉
希望呢間日本傳黎既餐廳黎緊質素唔會變差
因為我會再次番黎架 夢幻雞翼!!
2014-05-18
  • 饅魚飯
2014-05-16 2947 瀏覽
以為日本過來第一號店,水準會100%保持,但一開始點了一客味噌青瓜,老實說,日本的青瓜幼而且爽甜,我見到眼前那一碟,又硬又無味又粗的中國青瓜來扮日本青瓜時完全不想影相,以免比人笑,.....之后再叫多春魚,燒得太久?又凍得太快?上台不熱,魚身干硬化,失望,太求奇了吧,幻之雞翼,和香港吃的雞翼是不同的,賣點之一吧,但叫點餐時一定要叫他們少味粉,否則咸死,味濃,他的薯條是很好的,很值得讚,有麥當老水準!!!!!未拍照已吃完了,多士,大為不解,有必要這樣嗎??????4分一片,發生什麼事???店員說, 那相片是日本拍的,不是我們拍的,我們香港的是4分一片的, 我說,相中是完整一片,為什麼只有4分一,似食剩的樣子,店長說,那是日本的碟,我們香港的碟是這樣的,我們這多士也是這樣出的,或者你唔要可以幫你取消!我無言了,其實你只放一粒紅豆,我也耐你唔何嫁啦,因為那是日本的相片,態度也沒誠意可言,只著我取消 來解決問題.......失望了......我們也有點酒類,第一ROUND的酒清如水,我們有提出,總算第二輪的酒有番D味,算是唯一安慰...
以為日本過來第一號店,水準會100%保持,
又硬又無味又粗的中國青瓜來扮日本青瓜時完全不想影相,
以免比人笑,.....
多春魚
之后再叫多春魚,燒得太久?又凍得太快?
上台不熱,魚身干硬化,失望,太求奇了吧,

幻之雞翼,和香港吃的雞翼是不同的,賣點之一吧,
但叫點餐時一定要叫他們少味粉,否則咸死,味濃,
幻之雞翼
他的薯條是很好的,很值得讚,有麥當老水準!!!!!
未拍照已吃完了,
紅豆多士
多士,大為不解
有必要這樣嗎??????
4分一片,發生什麼事???
店員說, 那相片是日本拍的,不是我們拍的,
我們香港的是4分一片的,

我說,相中是完整一片,為什麼只有4分一,似食剩的樣子,
或者你唔要可以幫你取消!

態度也沒誠意可言,只著我取消 來解決問題.......

失望了......

我們也有點酒類,第一ROUND的酒清如水,
我們有提出,總算第二輪的酒有番D味,算是唯一安慰...

多春魚
紅豆多士
題外話/補充資料: 我們坐角落圓台,食飯時不斷有小烏蠅在飛,好不打擾,欠缺衛生..... 天氣熱了,叫他們開大點冷氣,卻說已最大了,明顯冷氣不足,有點焗.....影響食欲.
2014-05-15
2014-05-14 2657 瀏覽
建議各位嚟食飯最好訂位,咁就可以避過排隊!名古屋夢幻雞翼竟然無咩特別,感覺好似食緊灑滿七味粉既雞翼,乾身,唔太特別。反而配角既吉列豬扒蛋飯係非常有驚喜,拍得住連鎖DONDON屋!豬扒炸得剛好,D汁連飯好好食!蛋夠滑!呢個真係必食!另外叫咗鰻魚蛋卷,反而失望因賣相同相差一截!所以放棄無影!覺得Monster Sushi既鰻魚蛋卷仲好食過佢!另外叫咗被Orange Sake,酒味唔夠有D失式!總括有機會會再去!因為Menu上都有好多野食!起碼好過和民一定!哈哈
建議各位嚟食飯最好訂位,咁就可以避過排隊!

另外叫咗被Orange Sake,酒味唔夠有D失式!

2014-05-13
  • 滑蛋豬扒飯
2014-05-07 3578 瀏覽
記得認識世界の山ちゃん這小店是在數年前一次名古屋之行,當時從機場回到酒店已差不多是晚上的九時多。肚皮極餓之下,在附近誤打誤撞,最終發現了世界の山ちゃん。當時小店還有十五分鐘左右便到關門時間,但店長看到我們風塵撲撲,不忍心我們撲個空,便安排我們到吧枱就座。直至今時今日,還記得當晚那碟招牌雞翼、泡菜炒飯和麵鼓醬吉列豬排等等的美食,如此熱騰騰的續一送到我們咀邊。事隔數年,聽說世界の山ちゃん已在尖沙咀開了日本以外的第一間分店,實在難以掩飾心底的高興。終於等到機會來湊湊熱鬧,未夠六時已準備就緒在門外等候,結果不足十分鐘順利入座。看到餐牌,那份親切的感覺又再湧現。首選當然是招牌夢幻雞翼,調味有七八成相似,但味道好像沒有銅鑼灣的鳥羽那麼出色。普通炒飯和泡菜炒飯兩款都點了,但入口淡然無味,而且感覺完全不夠熱,這個絕對是任何炒飯的敗筆!最後還來了一客鰻魚蛋卷,不過兩者好像貌合神離,鰻魚和蛋卷完全沒有「交流」,味道令人失望。在這𥚃完全吃不到名古屋店那種「大排牌式」即叫即煮的風味,幾款食物都是偏冷,感受不到一點點窩心的感覺,可惜!

2014-04-26
10 分鐘 (堂食)
2014-04-30 2889 瀏覽
新開張無耐,日本風味十足!星期二9點左右入座,唔洗等位,但係好多日本大叔,應該係放左工一齊飲返杯,食雞翼!是日同朋友一行三人,叫左夢幻雞翼 2碟, 玉子卷,吉烈豬肉棒, 3杯酒吉烈豬肉棒 5/10個樣就唔錯,但係無dressing,啲肉比較肥應該叫味噌豬肉串試下玉子卷,8/10無影到相,本身都幾鍾意食玉子上枱嗰時仲出緊煙,岩岩整起的!甜甜地,冇過熟,唔錯!夢幻雞翼,6/10 ,8/10事關我地叫左一碟,但唔夠分再Encore!但係啲調味料好明顯有好大分別! 第一碟好重手呀,咸得濟又辣得濟,第二碟就好好多,正常返!正常版都幾好味,可惜都飽lu,會有下次的!
新開張無耐,日本風味十足!
星期二9點左右入座,唔洗等位,
但係好多日本大叔,應該係放左工
一齊飲返杯,食雞翼!

是日同朋友一行三人,叫左
夢幻雞翼 2碟, 玉子卷,吉烈豬肉棒, 3杯酒

吉烈豬肉棒
5/10
個樣就唔錯,但係無dressing,啲肉比較肥
應該叫味噌豬肉串試下

玉子卷,8/10
無影到相,本身都幾鍾意食玉子
上枱嗰時仲出緊煙,岩岩整起的!
甜甜地,冇過熟,唔錯!

夢幻雞翼,6/10 ,8/10
事關我地叫左一碟,但唔夠分再Encore!
但係啲調味料好明顯有好大分別!
第一碟好重手呀,咸得濟又辣得濟,

第二碟就好好多,正常返!

正常版都幾好味,可惜都飽lu,

會有下次的!

2014-04-29