2015-11-23 1454 瀏覽
大阪食完之後有d掛住,知佢香港有分店就要再食啦!一切都好似日本,好有feel!由於我早到左叫定野食,先黎左個扁食,但朋友未黎未食得,等朋友到左,店員主動行埋黎問使唔使加熱,好細心呀😍😍味道岩岩好,不過我鄉下出省,總覺得佢係河粉😅😅夢幻雞翼依然好味道,繼續跟佢個教學食雞翼,不過好似乾身左少少!最後黎個炸蝦飯團,好日本既味道😍😍😍好似去左日本咁😍😍
湯扁食

夢幻雞翼

最後黎個炸蝦飯團,好日本既味道😍😍😍好似去左日本咁😍😍
湯扁食
2015-11-17 1343 瀏覽
早前於某遊戲中認識到名古屋的山哥,行經尖沙咀時,發現到熟悉的大大招牌!決定揾一日去試,或者不用刻意飛去日本就可以食到名古屋的味道。午餐時段去到,周圍都找不到門口在那,卒之問到一位好心保安叔叔告知,原來山哥到下午5點才開舖.......心裡只想著,今天要試今天要試!所以去行陣街再回來食晚餐,總算食到了!是正牌的海外分店!日藉的店員服務亦好好,放心,店裡有說廣東話的店員。點了招牌菜:幻之手羽先(即是雞中翼至雞翼尖的部分),還有其他平時少食的日本菜。等候上菜時間都算長,等到好肚餓,期間閱讀日文的「如何吃雞翼」分散注意力。餸菜到了,等都值得的,味道果然不同凡響。本人身為雞翼狂暴者,5隻、10隻點會夠喉,希望食夠50隻!老實說,雞翼的味道平凡中帶點特別,調味很濃烈,雞翼較乾身,唔係多肉汁那種,但食了會有停不了口的感覺,若有些朋友不太喜歡味道太濃的食物可能會覺鹹,但我呢啲重口味人,啱啱好,雖然最後沒有order 50隻,但都食了15隻,臨走埋單時,店長跟我們說日文,而女友又懂一點點便跟店長交流了幾句,他說我們是對beautiful couple, 額外每人送了我們一個日本酒樽作紀念。好多時,去一間

心裡只想著,今天要試今天要試!所以去行陣街再回來食晚餐,總算食到了!是正牌的海外分店!日藉的店員服務亦好好,放心,店裡有說廣東話的店員。點了招牌菜:幻之手羽先(即是雞中翼至雞翼尖的部分),還有其他平時少食的日本菜。等候上菜時間都算長,等到好肚餓,期間閱讀日文的「如何吃雞翼」分散注意力。餸菜到了,等都值得的,味道果然不同凡響。本人身為雞翼狂暴者,5隻、10隻點會夠喉,希望食夠50隻!老實說,雞翼的味道平凡中帶點特別,調味很濃烈,雞翼較乾身,唔係多肉汁那種,但食了會有停不了口的感覺,若有些朋友不太喜歡味道太濃的食物可能會覺鹹,但我呢啲重口味人,啱啱好,雖然最後沒有order 50隻,但都食了15隻,臨走埋單時,店長跟我們說日文,而女友又懂一點點便跟店長交流了幾句,他說我們是對beautiful couple, 額外每人送了我們一個日本酒樽作紀念。好多時,去一間食店,食品味道固然重要,但那種給招待被照顧的感覺同樣重要的,有機會一定再幫襯!喜歡食雞翼的朋友們更加不可能不試! 誠意推介!!
10 分鐘 (堂食)
  • 幻之手羽先
2015-11-08 1409 瀏覽
朋友非常崇日, 每之約會都必選日本餐廳, 今次呢間真係好多日本人去食, 仲要用日文落單, 不過其實都係看圖識字啦...指住個menu就ok了餐具同碟都好有特色, 不過可惜我唔識日文, 純粹感受氣氛吧!入正題了, 先黎一個蝦沙律, 4隻炸到脆卜卜天婦羅蝦, 雖然好熱氣, 但新鮮炸出黎, 如鬆脆但又唔油膩, 不過小心辣親嘴仔, 千祈唔好成隻擺入口呀!!主菜係烏冬鍋, 坦白講其實係甜豉油湯底, 不過d麵索晒d汁, 好入味, 加上本身自己鐘意食甜鼓油, 所以最後我地連湯底都飲埋...... 結果....係勁口渴..... 應該落咗唔少味精招牌雞翼, 嗯....係幾特別ge....不過就乾咗d.....同埋d味粉食完又係好口渴...可能比較適合飲番兩杯果時叫黎食....

2015-11-06 1307 瀏覽
有去過名古屋旅遊嘅朋友,都知道當地有一間獨沽一味只賣手羽先 (即係炸雞翅,冇咗雞槌部分嘅炸雞翼) 同啤酒嘅食店,叫「世界の山ちゃん」。個間嘢聞外國內海外,單喺名古屋市已經有36間分店,分店網絡更加發展至東京、大阪、福岡等大城市,而家仲勁到喺國外嘅曼谷市中心同香港尖沙咀開分店!有香港份喎,小妹當然唔會放過去試下佢。入到去,稍為見到有啲日本清酒、海報同埋擺設放喺牆邊,不過裝修就唔算跟足日式食店風格。而間鋪都算有番咁上下大間,應該坐到一百人左右。因為小妹已經喺名古屋食過,所以對於間嘢已經有基本印象。入到去佢會有張紙仔教你點樣正確食隻炸雞翅,in case你連張紙仔都廢事睇,連個筷子套都係教學!確保你食之前一定睇過說明先!至於點解要跟足佢指示做,係因為咁樣食法會確保你可以將雞翅食得乾乾淨淨冇手尾,仲可以快速食完一隻又一隻!主角登場!香噴噴嘅炸雞翼,同喺日本食嘅基本上係冇分別。雞翼以秘制椒鹽醬料醃過,臨上枱前燒起,做到嘅外脆內暖嘅效果。雞翼食落當然係好惹味,不過對於唔係食太濃味嘅人嚟講係會鹹咗啲。而如果你一開頭係有聽書,跟足教學去食呢,雞翼就好容易咬得開嘅。不過,啲雞翼就好細隻兼冇乜肉嘅,兩啖食

不過,啲雞翼就好細隻兼冇乜肉嘅,兩啖食完一隻。。不過呢個日本個邊都係咁,因為人地係當呢味嘢係下酒菜,用嚟夾啤酒飲。不過因為味道真係太濃太鹹嘅關係,食完基本上係要飲嘢,所以其實食食完都會飽嘅。
講到飲嘢,小妹同朋友就分別叫咗鮮榨檸檬燒酎同鮮榨西柚燒酎。燒酎其實即係燒酒咁解,咁成杯嘢最得意嘅係,佢鮮榨嘅方式,係真係叫你自己落手落腳鮮榨!比埋器皿同半個檸檬 / 西柚俾你!至於味道就預期之內啦,都係帶水果味嘅燒酒咁,都算幾解渴,同埋你會放心自己飲落口嘅係真材實料囉!
同場仲叫咗啲小食,包括一口芝士、枝豆同芥末八爪魚。
一口芝士就好香濃兼起到絲,食落口感同味道都濃郁,但大家眼見只係得個小小嘅五粒。。。至於個枝豆,上菜個陣係凍嘅,食落口鮮甜,但我朋友就諗啲豆應該係熱著嚟食,所以對佢以言有少少落差。
芥辣八爪魚就份量偏小,只係以一個好細裝牆料嘅兜裝住。食落係真係好入味同重芥辣味,好刺激到味蕾,食完成個口連埋個鼻都精神為之一振。不過講到尾真係太細兜囉。。
嚟個簡單總結,炸雞翅就真係做到日本嘅水準,至於其他嘢。。唔係話唔好食,但係份量小。。可能食完呢餐之後,仲要另外搵嘢食填飽個肚!

2015-11-01 1186 瀏覽
自己並不算是一個走過很多地方的人,很多的旅行風景的印象已經迷糊到只餘下那地方的名字。學涯時的每一個暑假,家人都會全家總動員去一趙旅行,可惜少時無知,刻不進腦海的景象,無法成為閉上眼晴就成為眼角瞙的投射。「讀萬卷書不如行萬里路」耳熟能詳的一句話,多少人真的去深思說這句話的人,其實一早已閱書萬冊?走過了繁華大地,沒有容納這個世界的知識量,沒法裝載這一片花花世界。太多的誘惑,太多的物質,最後只會扭曲自己的價值觀,道德底線,或許說得太過誇張,但不反觀自身,太多人只會一直沉淪,遍體鱗傷。人一生都在尋找自己,但走太遠,會容易迷路。世界之山自不必詳盡介紹,源自名古屋的被稱作夢幻手羽先的她,在香港尖沙咀金馬倫道開設了日本外的第一間分店,只做晚市。一個轉角大大的世界之山哥就掛在當眼處,就在之前八八八拉麵的地庫,六時開業七時就很容易從樓梯排到上地面,所以如果不想排太久,還是在開業後不久來吃較好。開業都挺長的一段時間,還有如此多的客人,還算是挺難得的。世界之山的店舖雖然立於地庫,感覺卻開揚而光線十足,給人一種輕鬆活潑的感覺。環境絕不寧靜,甚至有點嘈吵,半數都是日本人,一人一杯威士忌梳打下肚,更是高談闊論,把

人一生都在尋找自己,但走太遠,會容易迷路。
世界之山的店舖雖然立於地庫,感覺卻開揚而光線十足,給人一種輕鬆活潑的感覺。環境絕不寧靜,甚至有點嘈吵,半數都是日本人,一人一杯威士忌梳打下肚,更是高談闊論,把酒當歌。朋友一聚定然更樂。居酒屋有很多種,有的是靜謐無擾,有的是開懷大笑,只因為人的情緒,不會永遠相同。
威士忌梳打 $50
比起啤酒,日本人幾乎更多地喜愛SUNTORY威士忌溝梳打的組合。比起啤酒的層次感更多一些,酒精濃度較低。這裹的總覺得溝得稀了一點,和在日本喝的實在差上了一點,杯也較小,但有些酒精下肚總是好,還未老能喝就喝吧。
鮮橙燒酌梳打 $48

這梳打倒是很為特別,把半個橙連同榨橙器呈上,要自己動手來做,挺是好玩的。不過旁邊的那兩位小情侶就有點兒顯得雞手鴨腳了,榨不到一半還在逞強的樣子還挺可愛。因為用上鮮橙汁的關係,味道較為淡了一些,始終我們在超市買的果汁實在都是過濃稠,不過份量比例的確仍無可厚非的少,這卻是責無旁貨的事實。
夢幻手羽先 $48(5只)

這裹的名物夢幻手羽先,比想像中的體積少了一點,整個雞翅膀較為薄身,只有雞中翼和雞尖。但吃下去仍然是驚喜的名物,外皮酥脆而內嫰,有着胡椒和輕輕的辛辣味,最後淋上了店家的獨門醬汁,旁邊更有吃雞翼的教學指導,用手吃配啤酒實在是一流的美味,最後的雞骨可放在旁邊提供的小鐵筒內。

唯一不足之處是其與日本不同是採用內地雞隻,所以肉汁上會微微遜色了半籌,我們最後還追加了一份來配上最後一口酒,老實說,來這裹就該豪氣地叫上四五十只一個人清掉,才算滿足。
香煎鰻魚雞蛋卷 $78

這份鰻魚雞蛋卷卻實在只是一般,當你走過築地吃過那裹的雞蛋卷,香港很難有一份雞蛋卷滿足得了你。色澤太淡了顯示了雞蛋的品質不夠好,再者鰻魚份量太少,雖說那只是為了吊味而存在,但的確微微強差人意,蛋味實在不夠而且價錢我覺得是微微貴上了一些。
味噌烏冬鍋 $88

味噌烏冬的味道挺是濃烈結稠,但這樣也令其烏冬很是好吃,入味、順柔掛汁力強,但如果任其一直煮的話,湯汁會濃到吃不下去,不夠飽肚的話,我寧願叫多兩份雞翼(給洗腦了)。
牛肉壽喜燒 $78

W小姐這個日本痴,最愛的不是壽司或鐵板燒而是壽喜燒。她幾乎為了東京的人形町今半和在某小島店家上吃的壽喜燒而瘋狂,所以每次來到日本店幾乎都是指定動作。牛肉品質在這個價位還算可以,最重要的甜汁在W小姐的口中還是差上了不少,不過我自己感覺還算不錯呢。
世界之山的手羽先絕對值得一試,無容致疑,以好吃或許有很多很好吃的雞翼存在,但有時味道不是一向地只追求其深,而是追求其廣,人願意吃最好吃的,還是願意吃不同的煮法呢。美食之境無法以有生之年追求,但能觸及的能夠量力,才不至後悔走完一生。
世界真的很美,一定要走,您或許會遇見很多不同的人,在不同的世界面上,這是眼光的廣袤。但走過後,您還是這個您,世界只給予你想進步的目標和方向,走不走還是屬於你的選擇。不要看過了,就以為達到了,輕易地看不起別人,然後沉溺於自己的世界,不懂回首。很多空姐寧願做別人的小三,都不願意做個腳踏實地的人的妻子,就是因為她們的眼光,比自身價值更遠大,看太多,卻沒有反觀自身。
當然,這只是個例子,並無任何針對成份,很多朋友做了空姐,仍舊懂得愛,仍舊知足常樂,仍然和朋友聚會,仍然一笑至之,何其令人羨慕。
世界的不同不在於其本質,而是在於你看它的方式。
2015-09-20
2015-10-28 1079 瀏覽
之前去名古屋時巧遇世界之味美雞翼,得知他們在港開了分店,我和男友一起拜訪。我們order左雞翼,牛肉壽喜燒同鰻魚飯。雞翼比我在日本吃的大少少,味道香口汁多,不知不覺間輕易Ko 左成碟。鰻魚飯三食:原味吃,沒有什麼特色,味道對位,鰻魚也算大件;伴紫菜吃,有點不同,但也不是十分特別;最後伴芥辣混生蔥紫菜及上湯一起食,味道果然不同凡響!靑蔥的香加芥末的刺激同上湯的鮮配合鰻魚飯的焦香,十分滿意。但牛肉壽喜燒則平平無奇,配菜充足但牛肉偏肥仲有D咸同鞋。總括而言,雞翼同鰻魚飯值得推介!
。但牛肉壽喜燒則平平無奇,配菜充足但牛肉偏肥仲有D咸同鞋。
總括而言,雞翼同鰻魚飯值得推介!
2015-10-18
  • 雞翼,鰻魚飯
2015-10-14 1261 瀏覽
係尖沙咀嗰頭行完街都8點幾9點,無意間搵到呢間鋪頭,見佢大大個黃色招牌好sharp,而且附近好似又無乜嘢食,就入去試下。可能都夜啦,唔洗等位就入得,入到去環境好有日本嘅調調,仲有好幾枱客都係日本人,都幾似去左日本咁不過就有少少up味.....扣左少少分枱面上都放左張教人點樣食雞翼嘅單張。既然雞翼咁出名點可以唔試呢...雞全翼有5隻,係有少少似譚仔嘅土匪雞翼,不過佢嘅味道再咸香啲!適合重口味嘅朋友。只可惜佢整得比較乾,完全無肉汁可言-___-"食到咸香味但無乜雞味!係日本餐廳竟然嗌左一個唔係日本菜嘅食物!哈哈~~但係意想不到咁好味咁好味喎!佢用薄薄嘅蛋汁鋪底..用鐵板上熱辣辣。番茄嘅味道好突出,甜甜酸酸,中意食番茄炒意粉嘅朋友一定唔可以錯過呀!絕對比一啲意大利餐廳煮得更出色!又係用窩嘅形式上菜,幾好可以保暖。咖哩選用甜咖哩,相對無咁辣,但咖哩湯底依然好濃郁!烏冬幾彈牙煙韌不過啲牛肉就老左少少本來都好期待試下啲新嘢,點知出黎奶味比水蜜桃味重,只係有淡淡嘅水蜜桃味,成杯整體味淡一般。補充: 店員收碗碟嘅速度好快,見到你食完就即收,係趕收工定本身就咁快呢?

不過就有少少up味.....扣左少少分

拿破崙意粉

絕對比一啲意大利餐廳煮得更出色!

烏冬幾彈牙煙韌不過啲牛肉就老左少少

水蜜桃酒加奶

2015-10-04
拿破崙意粉
2015-09-28 1374 瀏覽
和朋友飯局慶祝友人生日,他們選了這家日本餐廳。這家店是由日本名古屋引入香港的,先看看裝修,牆壁貼有名古屋的名勝相片,有日本的風味。餐牌印刷精美,圖文並茂,並附有日語。而且,有一幅圖介紹如何吃它的名物-鹽燒雞翼,十分可愛。餐桌和餐具佈置都充滿日式風情,亦有一份「食雞翼講座」的單張,感覺細心。加上有日本藉的服務員,令我們感覺像置身於日本。經過一輪討論,我們決定好要點哪些美食。可是,這裡不會提供清水或清茶,要點它們的飲品。我們點了以下食物:廚師沙律用大湯碗盛載,份量很多。表面鋪滿蕃茄和青瓜,還有一大球薯蓉,顏色豐富鮮豔,視覺效果不錯,亦令我們垂涎三尺呢!底下有大量生菜和椰菜絲。蔬菜新鮮爽口、冰涼開胃。鹽燒雞翼這家餐廳的名物,一客五隻。侍應把它放上枱面時,我們已經嗅到強烈的鹽香味。我們跟隨那份單張去品嚐那隻雞翼。噢!有濃濃的鹽燒味,雞翼外皮乾身香脆,內裡肉質嫩滑,令人齒頰留香,味道不錯啊!玉子鰻魚燒一客六件,淺黃色嫩滑的玉子包裹著鰻魚。玉子滑不溜口,一層一層,味道煎得很香。內裡的鰻魚味道濃郁。稍為美中不足的是鰻魚太少太薄身了。味噌湯烏冬我們前來這家餐廳,當然要一嚐它的招牌菜-味噌湯烏冬啦!服務

味噌湯烏冬

我們前來這家餐廳,當然要一嚐它的招牌菜-味噌湯烏冬啦!服務員送來了烏冬窩,以及三隻小碗,方便我們分配。一打開蓋子,蒸氣不斷上升,有種騰雲駕霧的感覺,味噌的香氣隨蒸氣飄進我們的鼻腔,令我們很期待呢!食物溫度極高,味噌湯仍在沸騰著,一個個氣泡不停冒出來再爆開。

味噌湯呈深啡色,並把所有材料都染啡了。食材包括京蔥、腐皮、雞蛋和烏冬。試一口味噌湯,有極濃烈的鹹香味,刺激了我們的味蕾。烏冬呈粗身,口感嫩滑軟腍,亦吸收了味噌的香味。總括而言,這道菜造法極傳統正宗,很有名古屋菜的風味。

拿破輪意粉

用鐵鑊盛載,顏色是鮮紅色,醒神奪目。最特別的是它底下有一塊薄薄的煎滑蛋。意粉材料簡單,有洋蔥、青椒和香腸。拿破輪汁酸甜開胃,意粉幼細而彈牙。
拿破輪意粉

我們三位大男孩仍未感到飽滿,而我們亦是喜歡吃甜品的男生,於是再加了以下甜品

紅豆班戟

一客四件,外型厚身似蛋糕,不太像班戟。一放入口,那班戟接觸到口腔,幾乎已經自行溶化,它蛋味香濃。紅豆甜甜的,而忌廉質感細嫩,味道甜美。

雪糕拼蕃薯片

名稱很特別,賣相亦很特別--一球雲呢拿味道的雪糕放在五片蕃薯的中央。我們見雪糕已開始溶化,又要忙著拍照,一時手忙腳亂。雲呢拿雪糕有雲呢拿籽,相信它做法天然,不是人工的味道,雪糕冰凍軟滑,是消暑佳品。蕃薯結實而味道微甜,似是日本蕃薯。
雪糕拼蕃薯

食物比想像中出色,服務亦很周到。我們見到服務員清潔鄰桌時用消毒噴霧清潔餐桌,完全是跟隨日本人愛清潔的文化,值得一讚!
2015-09-26
慶祝紀念
生日
雪糕拼蕃薯
2015-09-15 1145 瀏覽
老老實實,睇完毛記電視個節目,所以先想黎。可能受電視節目影響啦,先旨聲明,我WALKIN等左10分鐘左右,呢度係要等位的,最好MAKE BOOKING。埋位...擺設好似幾正路,放有垃圾桶,好似預你食好多咁... 間野對自己真係咁有信心?!D碟有埋LOGO PRINT,令人期待....主角上場 --- D雞翼好細隻,而且...表面乾到呢... 不過咁,味道係對辨的,可以一試咁啦。小食方面,我叫左一口炸芝士,味道OK,但竟然冇溶....芝士內涵...清晰可見的狀態!牛肉烏冬鍋 --- 味道一般,份量少,當食下菜囉... 麻婆豆腐 --- 全晚最唔掂之選,味道唔對辦,份量又少,相當之失望。
D碟有埋LOGO PRINT,令人期待....
招牌雞翼
炸一口芝士
小食方面,我叫左一口炸芝士,味道OK,但竟然冇溶....
一口芝士(內涵)
芝士內涵...清晰可見的狀態!
牛肉烏冬鍋
牛肉烏冬鍋 --- 味道一般,份量少,當食下菜囉...
麻婆豆腐
題外話/補充資料: 唔試尤自可,一試之下,完全體會到咩叫雷聲大雨點小。而且,價錢唔平WOR....
2015-08-24
10 分鐘 (堂食)
  • 雞翼
  • 一口芝士
同事知道青蛙愛吃辣之餘亦愛吃雞翼,於是推介青蛙必定要到''世界の山ちゃん''一試它家有名的夢幻雞翼。是日跟豬大人在尖沙咀拍拖拖,到差不多晚飯的時候, 青蛙特意向豬大人提議到''世界の山ちゃん''用餐,嘻嘻~~~ 就是為了滿足自己對雞翼的慾望 ^^不論大大的黃色招牌, 還是入門口的位置,都會見到這個大大的、又kawaii的Q版老闆嘜頭!!由於餐廳位處於地庫,所以要先落一條長樓梯~而由於深在地庫的關係, 青蛙的電話即時沒有了訊號....還好, 可以暫時跟外界斷絕來往,與豬大好好享受一下二人世界 ^^餐廳內環境開揚, 檯與檯之間有一定的距離,感覺挺舒適~唯獨冷氣不足、有點悶熱。餐牌上的圖片就是夢幻雞翼喇!!!日本人就是如此這般的貼心~吃雞翼前, 會提供教學說明;吃雞翼時, 會提供盛載骨頭用的器皿~那當然, 整齊排列好餐具也是基本的。牛肉壽喜鍋青蛙與豬大人無論吃日式火鍋、抑或光顧日式餐廳, 只要見到有壽喜的字樣就會心動!!今次亦沒有例外呢~~~~由生煮到熟的食材, 店員不時在旁熱情的幫忙~牛肉入口嫩滑、炆煮的時間剛好,當然甜甜的壽喜湯味道恰到好處,配上其他易索味的蔬菜來吃,著實令人想一吃再吃,
同事知道青蛙愛吃辣之餘亦愛吃雞翼,

是日跟豬大人在尖沙咀拍拖拖,

到差不多晚飯的時候,

青蛙特意向豬大人提議到''世界の山ちゃん''用餐,

嘻嘻~~~ 就是為了滿足自己對雞翼的慾望 ^^
不論大大的黃色招牌, 還是入門口的位置,

都會見到這個大大的、又kawaii的Q版老闆嘜頭!!
由於餐廳位處於地庫,

所以要先落一條長樓梯~

而由於深在地庫的關係,

青蛙的電話即時沒有了訊號....

還好, 可以暫時跟外界斷絕來往,

與豬大好好享受一下二人世界 ^^
餐廳內環境開揚,

檯與檯之間有一定的距離,

感覺挺舒適~

唯獨冷氣不足、有點悶熱。
餐牌上的圖片就是夢幻雞翼喇!!!
日本人就是如此這般的貼心~

吃雞翼前, 會提供教學說明;

吃雞翼時, 會提供盛載骨頭用的器皿~

那當然, 整齊排列好餐具也是基本的。
牛肉壽喜鍋
青蛙與豬大人無論吃日式火鍋

抑或光顧日式餐廳,

只要見到有壽喜的字樣就會心動!!

今次亦沒有例外呢~~~~
由生煮到熟的食材,

店員不時在旁熱情的幫忙~

牛肉入口嫩滑、炆煮的時間剛好,

當然甜甜的壽喜湯味道恰到好處,

配上其他易索味的蔬菜來吃,

著實令人想一吃再吃, 一級捧呢!!!
名古屋咖哩烏冬
濃烈的咖哩味於一上檯時,

便即時攻陷了我倆的嗅覺~

青蛙先喝一口湯, 幸好湯底不如想像中稠,

而且挺香濃可口~

烏冬夠彈牙, 浸了一段時間亦沒有變腍。

其他配菜亦同樣索味好吃~
夢幻雞翼
雞翼頗為細小及乾身,

但不知是否這樣的原固,

青蛙倒吃不出雞肉的嫩滑~

而且整份雞翼的調味,

主要是靠滿佈在雞翼表面的粉。

所以入口時會先吃到大量的調味粉,

但當吃到雞肉就變成了原味.....

完成沒有醃過、沒有味, 還好沒有雪味。
青蛙跟豬大人甚少光顧日式、

而又是散點的餐廳~

雖然今次的體驗未見難忘,

但卻令青蛙更期待我倆明年的櫻花之旅呢!!
2015-06-27
2015-09-14 1068 瀏覽
一入到去,同職員講book左台6:45pm,拒一臉懷疑問貴姓幾多號電話,之後話無呢個booking搞到我地好似白撞咁😡 我地即刻show個手提撥號紀錄show比拒睇,拒都仲要加多句話打過泥未必等於book左!!寸到呢⋯最後比左台,話兩個鐘後交台(其實係咁巴閉就唔會係兩個鐘啦)。坐低左,熱到呢⋯我地係坐入門口之後轉右果個corner,隔離台都熱到發燜~好,都算,我同男朋友講,the food better be good .\/. 點知叫左夢幻雞翼、雞親子丼、鰻魚蛋卷,全部都一點也不特別,很失望!lum住小怡係tvb介紹過會好食,點知一d都唔值!份鰻魚蛋卷成$7x,但份量就細到死味道一d都唔特別,價錢又貴。我係西環食超值好多,人地料同心機都好過拒十條街。拒個親子丼一睇個蛋既texture就知拒地對食物要求很低,因為日本人最講究就是蛋- tamago! 又老又唔滑⋯ 唔洗講喇真係,超唔抵,唔洗20分鐘我地埋單走人~一出到去見到成條隊,我心lum,別跟我們一樣做水魚吧。

2015-09-12
2015-09-09 1054 瀏覽
在PMQ 沖繩夏祭想買山哥雞翼,不過遇著機器失靈,於是朋友做提議到不如到其尖沙咀食店晚飯。約7時15分到達,人龍不算短,要立在樓梯等待,加上沒有冷氣很焗好熱。45分鐘過後終於有位,不過被安排較入偏暗的位置,不是正中間,感覺不是太舒服。因為沒有水供應,只好迫著點飲品,分別是常夏姑娘(芒果汁加橙汁)$38、荔枝特飲 $38,味道普普通通吧。夢幻雞翼 $48味道只是偏鹹,有點乾,我覺得佐酒應該一流,因為上次朋友嚐過是點啤酒,但我們今次是果汁,格格不入。香煎雞蛋卷 $48熱騰騰上檯,質感算是嫩滑,不過蛋味未夠濃郁,有點美中不足。炸薯條 $38算是新鮮香脆,不會太乾,不錯不錯。帶子刺身 $78算是大粒,不過不算是太鮮甜。名古屋炒麵 $68質感較乾,而調味也是偏鹹。原來炒麵下有煎蛋,可是時間顯得很老。金鯱卷 $48炸蝦卷物,是全餐我覺得最美味的,因為最少調味不鹹,炸蝦幾鬆脆不厚粉,被厚厚的飽包著不俗。味噌豬肉串 $48味道繼續是偏鹹,我覺得這食店大部份是佐酒食物,所以對我不好杯中物來說不太適合吧。

果汁 $38

夢幻雞翼 $48
夢幻雞翼 $48

香煎雞蛋卷 $48
熱騰騰上檯,質感算是嫩滑,不過蛋味未夠濃郁,有點美中不足。

炸薯條 $38
算是新鮮香脆,不會太乾,不錯不錯。
炸薯條 $38

帶子刺身 $78
算是大粒,不過不算是太鮮甜。
帶子刺身 $78

名古屋炒麵 $68
質感較乾,而調味也是偏鹹。
名古屋炒麵 $68

原來炒麵下有煎蛋,可是時間顯得很老。

味噌豬肉串 $48
味噌豬肉串 $48
2015-08-02
45 分鐘 (堂食)
2015-09-07 771 瀏覽
Bookmark左呢間餐廳都幾耐, 因為餐廳個雞翼個鳥良雞翼有好幾分似...襯住黎緊去東京試鳥良, 試一試山哥先...位置係尖東中心對面間當舖隔離條樓梯落, 金馬倫中心搭lift都得, 不過會係後門入...估唔到超多人排, 等到2046之後我地終於入到去...我地叫左 夢幻雞翼, 炒麵, 啤酒... 夢幻雞翼: 一份有5隻, 叫左兩份...好香, 不過雞翼size比較小...睇完山哥食雞翼講座就試下佢既方法食, 竟然真係可以一啖食左雞中翼d肉 ...香料用左胡椒粉同孜然, 味道食落似淮鹽...比較咸, 咸過譚仔土匪雞翼, 但我比較重口味, 所以好OK ...另外配啤酒都一流, 好正...雞翼炸得好脆, 肉都比較少, 所以比較乾身...但我覺得主要應該係食雞皮同香料 ...因為有好多胡椒粉, 所以食完雞翼個口會好辣...唔怪得知要飲啤酒食啦 ... 炒麵: 因為食雞翼係唔會飽, 所以可以用炒麵黎墊胃塞飽肚...我真係好鐘意日式炒麵, 酸酸甜甜既味道上哂有咬口既麵 ...呢到既炒麵味道唔似平時自己煮咁濃味, 麵條淋左少少少少 ...反而蘿蔔可以淋d, 洋蔥就幾OK,

估唔到超多人排, 等到2046之後我地終於入到去...

我地叫左
夢幻雞翼,
炒麵,
啤酒
炒麵
炒麵
...反而蘿蔔可以淋d, 洋蔥就幾OK, 不過最唔滿意係豬肉片好乾
...食到最後發現pan底有一隻煎蛋, 好有趣
...我覺得份量夠一至兩個人食...
生啤
生啤
: 我唔太好啤酒, 咩啤都係淨係覺得苦(1664係比較可接受)...但男友評語係易入口, 幾好飲

大部份員工都好快可以回應到客人既要求
...但係有個無帶眼鏡, 肥肥地既明明話拎飲管黎(好似啤酒/咩野加左飲管都會好味d), 跟住見住佢走左去做其他野, 無反過黎
...仲有水係要另外收一樽10蚊
...不過為左個雞翼, 我一定會反黎再食...等下次試埋壽喜燒先...
2015-08-26
30 分鐘 (堂食)
夢幻雞翼
難得去到尖沙咀食野又吾係同酒友,當然想試下其他野,今次我地選了間日本料理,見到openrice食評吾錯就試下,點知絕對中伏….去到待應話只可坐1.5小時,沒問題啦,入到去似日本居酒屋感覺(這間店是由日本名古屋來香港的,話東京都有幾十間分店,我都吾知點開出黎)。因地庫關係沒有網上而又沒有wifi都由佢,佢主打夢幻雞翼(係日本拿獎所以一定會叫),飲品連水或茶都沒有,要比$28左右才有烏龍茶之類,最後我地再叫左幾款食品和2杯酒,最後…唉…佢桌上有一張教點食雞翼,都幾有日本特色,都滿有希望等個雞翼黎。點知黎到….夢幻雞翼5隻$48:細隻又乾身,勁多味粉,肉又吾多又冇雞味。好似食緊柴皮咁,都吾知為何可以拿獎。炸牛蒡條$38:係成餐最好味食品,炸得香口但吾多油,牛蒡炸完都吾乾仲有牛蒡味道同質感。送啤酒一流。泡菜火煱$68:上桌見到好靚下,有泡菜,豆腐,4片豬肉,少少菜。諗住可以飲下泡菜湯,點知….酸都入吾到口,冇泡菜味,又咸。超失望!~最好味係豆腐和菜,豬肉硬又冇味,食左一半已經吾想食,味精勁多。鰻魚雞蛋卷$78:鰻魚好細粒又冇味,雞蛋整得太老吾滑身。一拿起2舊已經分離左,好明顯係蛋煮得老左先放鰻
夢幻雞翼5隻
炸牛蒡條
泡菜火煱
鰻魚雞蛋卷$78:鰻魚好細粒又冇味,雞蛋整得太老吾滑身。一拿起2舊已經分離左,好明顯係蛋煮得老左先放鰻魚再卷,根本痴吾到為一舊。佢有醬汁選擇,但醬汁味道不多,係最冇味精的一樣食品。
鰻魚雞蛋卷
酒品:威士忌梳打($50)太淡,冇味道。另外男人叫左山琦($118)正常味道,但偏細杯。

坐了個多小時離開,其實吾太飽但已經吾想再食,但每人都要$220,吾抵,仲要返到去勁飲水,好明顯味道偏多。
2015-09-06
炸牛蒡條
Friday Night無訂位,隨便browse OR想找無需訂位的餐廳,突然想起了《世界の山ちゃん》,這家來自名古屋的居酒屋有據説拿過日本No.1的雞翼,最愛吃雞翼的mag已經想吃好久,決定去排隊看看。一排,就排了45分鐘,我都挺佩服我爲了食的毅力。正式入座,我做到餐廳的另外一角的最裏面,裏面很煙霧彌漫,但奇怪又不太聞到油煙味。(雖然最後離開時發現滿身油煙味,室内的抽油煙系統有待改進)《相片是外面的座位,感覺油煙應該沒有這麽嚴重》煞有本事的食雞翼講座,令人對名物夢幻雞翼期待萬分。anyway,一行仨我們點了:精力韭菜炒滑蛋 $58一道本應很普通的韭菜炒滑蛋,加入特製sauce同炸蒜後居然會變得這麽好吃。可惜略嫌有點過油與味道過濃,如果配白飯應該會更佳。香炸竹輪海苔卷 $48像是日式魚蛋(魚肉?)加紫菜。很香口,很適合下酒(其實這家感覺全都是下酒菜)鐵板豆腐 $58$58只有4粒豆腐,感覺偏貴。豆腐做到外脆内嫩,而且有醬汁配合不會淡而無味。椰菜沙律 $28麻油味道很重的椰菜沙律雖然只有椰菜有點單調但意外地好吃。味道是有點濃,但沒想到椰菜+麻油很搭,吃多多也吃得下!名物夢幻雞翼 ($48

最愛吃雞翼的mag已經想吃好久,決定去排隊看看。

一排,就排了45分鐘,我都挺佩服我爲了食的毅力。

(雖然最後離開時發現滿身油煙味,室内的抽油煙系統有待改進)

《相片是外面的座位,感覺油煙應該沒有這麽嚴重》
煞有本事的食雞翼講座,令人對名物夢幻雞翼期待萬分。
anyway,一行仨我們點了:

精力韭菜炒滑蛋 $58
精力韭菜炒滑蛋
一道本應很普通的韭菜炒滑蛋,

加入特製sauce同炸蒜後居然會變得這麽好吃。

可惜略嫌有點過油與味道過濃,

如果配白飯應該會更佳。

香炸竹輪海苔卷 $48
香炸竹輪海苔卷
香炸竹輪海苔卷
像是日式魚蛋(魚肉?)加紫菜。

很香口,很適合下酒

(其實這家感覺全都是下酒菜)

鐵板豆腐 $58
鐵板豆腐
$58只有4粒豆腐,感覺偏貴。

豆腐做到外脆内嫩,

而且有醬汁配合不會淡而無味。

椰菜沙律 $28
椰菜沙律
麻油味道很重的椰菜沙律雖然只有椰菜有點單調

但意外地好吃。

味道是有點濃,但沒想到椰菜+麻油很搭,

吃多多也吃得下!

名物夢幻雞翼 ($48/5隻)
名物夢幻雞翼
來《世界の山ちゃん》爲的就是他們的名物夢幻雞翼。

首先被它的細size嚇倒。

味道是類似椒鹽,很惹味,但亦很鹹

雖然雞翼的肉不會很乾,但實在太小隻,沒有什麽肉吃。

我想到比較像下酒菜,所以味道這麽濃,也不需要太多肉。

但同我想像中的不同。

味增烏冬鍋 $88
味增烏冬鍋
很濃的味增,一樣都是偏鹹

配料有少量雞肉、雞蛋等

烏冬是很Q很彈牙,撇除偏鹹這點

我還蠻喜歡這道。

香煎雞蛋卷
很普通的玉子燒。

如果是熱的會比較開心。

注意,《世界の山ちゃん》是不提供水,

以這店的重口味來説,令人必須要點餐飲,

也算是成功的手法。(笑)

總括而言,世界の山ちゃん是惹味,亦算偏鹹,

雖然是好吃,但對我(普通人)來説實在太鹹

喜歡重口味的人應該很like,

可惜名物夢幻雞翼令人失望。

以上。

2015-08-07
45 分鐘 (堂食)
椰菜沙律
名物夢幻雞翼