剛剛才從日本關西地區回到香港, 翌日為了一杯「眼淚雪糕」來到金馬倫道一帶, 想不到給「檸茶」發現世界の山ちゃん這家全新日本餐廳, 可以即時回味日本之旅的感覺。來到位於金馬倫道跟 Initial Ice Cream Store 只是數舖之隔的地方, 看到這個甚為熟悉的門面, 前身不就是八八八拉麵麼?根據店內資訊所得, 世界の山ちゃん源自日本名古屋, 現時於全國共有超過七十家分店, 香港尖沙咀店則是其海外首家分店, 於 2014 年 4 月 14 日正式開業。星期日下午五時多來到, 發現場內已經半滿, 六時左右便宣告滿座。顧客九成是日本人, 店內的職員亦有不少日本人, 相信這家店子於日本頗受歡迎, 因此香港開店的消息亦於這個圈子內受到廣傳。這裡的「名物」是幻の手羽先, 中文名字譯作夢幻雞翼 ($48) 首次到訪的話, 是沒有不試的理由。一客共有五只, 每只包括雞翼尖和雞中翼, 體積來說比一般雞翼較小。店內有充足的資訊提供, 令顧客如何可以盡情品嚐這款夢幻雞翼, 相當親民。事前有點期待, 品嚐一口後, 發覺其調味醬油的味道相當獨特, 鹹味當中帶點甜, 相當惹味, 事實能夠帶來一點「夢幻」的感

夢幻雞翼

事前有點期待, 品嚐一口後, 發覺其調味醬油的味道相當獨特, 鹹味當中帶點甜, 相當惹味, 事實能夠帶來一點「夢幻」的感覺, 「檸茶」相當喜歡。

可是, 雞翼本身肉質乾涸, 沒有任何肉汁可言, 加上體積較小, 未能進一步提升其「夢幻」感。
炒飯
店內食品定價頗高, 較一般同類店子高出一截, 例如牛丼 ($108) 和 鰻魚丼 ($168) 等, 有點令人卻步。相比之下, 炒飯 ($48) 相宜得多, 只是簡單地用上雞蛋和香腸, 再略作調味炒出來而已, 雖然未能做到粒粒分明, 但卻相當美味, 而且夠鑊氣, 如果能夠少一點油膩感, 效果會更好。
店內還有大量世界の山ちゃん精品選購, 包括 T-Shirt、Cap 帽、零食、調味料 等, 應有盡有。
小試牛刀後, 六時多便從餐廳離開, 樓梯間已經堆積著一條人龍, 而且多數是日本人, 相信這裡是長期受到他們追捧的店子, 因此, 如欲惠顧的話, 便要有排隊的心理準備。
題外話/補充資料: 1. 店員服務態度甚佳, 是個加分位。 2. 店內氣氛甚佳, 很有置身當地的感覺。
$53 (其他)
炒飯
2014-04-21 3041 瀏覽
前排係Facebook見到山ちゃん係香港開左分店(海外第一間)本身係日本旅行果陣都試過,所以今次決定同朋友一齊黎試試。入內大部分都係日本人, 香港人 or 遊客只有好少可能剛剛開張無耐, 香港店員只有2-3位~另外有3位日藉既店員/店長服務唔錯~ 好有禮貌!打開睇個menu ,只有日本menu既四分一上下 ,略略唔夠多選擇不過質素控制得唔錯! 值得一試!
2014-04-18
$270 (宵夜)
夢幻雞翼(幻の手羽先)
Highball (ハイボール)
だし巻き卵
茄子炒豬肉片
2014-04-20 2576 瀏覽
去完對面的LA SAISON BY JACQUES,落到樓下過到對面馬路,驚覺係名古屋食過一食難忘的名古屋世界の山ちゃん雞翼,已經悄悄來到香港。餐廳啱啱係15/4 開幕。位置係好繁忙金馬倫道的地庫,要細心留意先會見到好細個門口的廣告。今日行街行到好攰,諗住早D去坐下食野,所以唔夠6點已到達餐廳,門口有一日本人迎接,但以5點幾和新開的餐廳來講,餐廳已有一半人的入座,呢一點令我有一點驚訝。我諗餐廳只開夜晚應該有一D 關係。營業時由5:30PM先開始,所以大家要留意啦!食店環境尚算寬倘,枱和枱之間都有一定距離,環境算唔錯,眼見有一D2 位客人坐四人枱都唔會要你搭枱,私隠度算高,就算傾計都唔怕嘈到隔離。來到呢度一定要試佢招牌"夢幻雞翼"。雞翼的味道同賣相都同日本差唔多,都算保留到特色。炸的好香,一見的食指大動,除左色香味之外,價錢都唔算貴,一碟有5隻$48約$10隻,可能有人會覺得唔低,但以呢個質素,我又覺得係尖沙咀來講都差唔多,而且日本都係呢D 價錢。一個人都可以食一碟,我見好多人都再ENCORE。味道:9/10另外,我地叫左味噌烏冬鍋,價錢稍貴,係餐牌都寫係名古屋名物,所以我對佢寄望可能過

來到呢度一定要試佢招牌"夢幻雞翼"。
味道:9/10
另外,我地叫左味噌烏冬鍋,價錢稍貴,係餐牌都寫係名古屋名物,所以我對佢寄望可能過高,來到有失望,整個烏冬鍋有數片豆皮、雞肉,數片雞脾菇同一隻蛋,味道唔算好特別。但烏冬都算滑留,味噌味唔算好特出,唔知個特色係咪淡味噌。但下次應該唔會叫。》_《
味道:6/10
見到仲有另一香港較少見的扑葉燒牛肉,都係日本中部地區的名物,係日本通常都會用飛驒牛肉來燒,呢度沒注明有咩特別,而以呢價錢$88都應該係普通牛肉,但當然要試一下,來到上枱都係燒住,味道主要係食個汁醬,食時都食到香葉味,牛肉唔算太多但都足夠。
味道:7/10
玉子卷:
其實,對我來講係最有驚喜,上枱都仲係暖立立,味道甜甜地,對於我呢個日式蛋卷來講好滿足,配上好新鮮的蘿白蓉味道啱啱好。
味道:8/10
最後,點都要叫埋另一好似好多人叫的"山醬豬肉串",我以為係豬肉骨棒個類,但原來都係一層日式炸粉係外面炸完都粘上醬料,沒咩咬口,味道唔算出色。
味道:6/10
整體來講,侍應都好有禮貌,食物價錢都係$50-$100到,可以試多幾樣,飲品都有好多選擇,可以再幫襯。但一路用餐時外面已經開始排隊,也有好多日本人幫襯,所以來之前最好訂位,免排隊辛苦。
整體:8/10

題外話/補充資料: 估唔到第一次寫食評,係呢度第一個寫。
2014-04-20
  • 夢幻雞翼