2024-12-02 28 瀏覽
出到黎諗住是但叫個扒食下,叫左個鐵板西冷牛扒餐5成熟,上到黎全熟都算,明顯一食落去係乸󠄁到勁犀利,仲要好鹹,大家自問個腎頂到可以試下,個黑椒汁完全又係死鹹又無黑椒味,強烈唔推介

2024-08-21 135 瀏覽
該店只重視大陸人及游客 對侍本人服務態度十分差劣 例如問幾時有下午茶 有關人員只會冷淡及不回應屑神情回應 對客人一些尊重 客人來是要吃東西及享受合理服務 不是要受氣 加上食物質素差 食碗麵都有膠片碎簡直令人噁心 我不建議大家光顧 令自己身心及錢身有所損失
下午茶時間去,餐廳唔算太多人,叫左個星洲炒米。都等左十至十五分鐘,都大碟算係多蝦,另外就有芽菜,蛋同肉,但佢哋唔係用叉燒炒⋯係啲肥豬肉,仲要好似啲頭頭尾尾唔要嘅就掉落去炒🥲味道唔係話難食,但8成都係肥豬肉,有肉嘅就碎濕濕一兩粒,係連肉絲都稱唔上🥲
下午茶時間去,餐廳唔算太多人,叫左個星洲炒米。

2023-09-25 642 瀏覽
世華 世話です傳統的中式餐廳食西餐,呢一間想試好耐,但係一直沒有機會,終於夜晚嚟到其實唔太肚餓第一下入去食咗個鐵板雜扒,最好味的竟然係呢一杯薄荷賓治,不是好多地方有呢一種傳統飲品,而且也會替你林執完沒有很熱,但係亦都有服務。臨收工時候來的所以窗邊位置都無咩人,望到尖沙咀的街景實在太幸福了。好易搵在iSquare對面#世華餐廳 #西餐美食 #hkfoodie #foodie #foodkol #foodie@hk #foodie
世華 世話です

2023-03-07 1109 瀏覽
喺尖沙咀想食雞扒代替豬扒牛扒來減脂是一件非常困難的事情。進入世華後,點餐的過程卻不是那麼順利,我跟男店長下單, 我點了三次都點不對,這讓我感到有些不悅。我點了一份香煎雞扒走汁飯凍檸茶走甜,但是卻來了薯菜不是飯。雖然味道一般般,但是兩塊雞扒的份量足夠,可以讓我填補一些蛋白質。總的來說,這家傳統港式餐廳還有一些需要改善的地方,尤其是服務員的點餐效率。但如果你是來食雞扒, 我推薦呢度。 因為好少地方會提供雙塊的。
喺尖沙咀想食雞扒代替豬扒牛扒來減脂是一件非常困難的事情。

我點了一份香煎雞扒走汁飯凍檸茶走甜,但是卻來了薯菜不是飯。

香煎雞扒
2023-02-26 768 瀏覽
勸喻大家千祈唔好食平時食嘢好難食到寫食評,今次第一次寫等野食慢,唔好食,每份野食得一半基本- 辣雞飯得雞骨同雞頸,好似啲人食雞煲食淨攞出來個啲- 吉列豬扒唔熟,仲紅- 火屎多嗰啲米- 牛脷有毛- 男侍應態度惡劣 有啲呃人$60蚊一個餐 點都應該唔會比依啲野食掛
勸喻大家千祈唔好食
平時食嘢好難食到寫食評,今次第一次寫
等野食慢,唔好食,每份野食得一半基本
- 辣雞飯得雞骨同雞頸,好似啲人食雞煲食淨攞出來個啲
- 吉列豬扒唔熟,仲紅
- 火屎多嗰啲米
- 牛脷有毛
- 男侍應態度惡劣 有啲呃人
$60蚊一個餐 點都應該唔會比依啲野食掛
2023-01-18 654 瀏覽
尖沙嘴崇光百貨 Closing Super Sales!我也來逛逛,看會不會淘到好東東!10分鐘就有收穫,休閒斜孭袋,last stock,開心!還收穫了一大堆護膚品,豐收!Shopping消耗體力,有點餓!在附近找吃的,Sogo斜對面有很多餐廳,今次walk in世華餐廳,原來下午茶時段已經開始了。是日下午餐,包括以下的:#焗豬扒飯:即叫即焗,要等25分鐘,豬扒juicy有肉汁,配蕃茄、洋蔥、粟米粒,好味!#熱鴛鴦:咖啡、紅茶、淡奶的比例,很合我的口味,質感滑,very nice!尖沙嘴性價比很高的懷舊餐廳!
尖沙嘴崇光百貨 Closing Super Sales!
我也來逛逛,看會不會淘到好東東!

是日下午餐,包括以下的:

尖沙嘴性價比很高的懷舊餐廳!
2023-01-17
2022-09-05 640 瀏覽
好舊式的餐廳,似旺角花園餐廳、佐敦馬華餐廳類。食物種類多,水平一般,熱的。座位舒適,尤其近窗的,真的很好坐。店員殷勤,傾下計,上菜快。一分錢一分貨。在Iquare旁地段,七、八十元,有寛大的座位,又有街景,有飯有湯有飲品,可以推介。

座位舒適,尤其近窗的,真的很好坐。

店員殷勤,傾下計,上菜快。

2022-07-20 690 瀏覽
經過尖沙咀必吃世華餐廳,因為佢哋牛扒幾好食丶由唔貴,但今日真係失望,我要求牛扒薯菜,冇薯條🍟,同個男人職員講知道我想改張單又扮睇唔到即刻走開,同返幫我落單女職員講返,你張單打錯咗,叫佢俾返薯條我,大家應該都清楚結果是什麼🤔扮聽唔到🧏‍♀️沒有幫我跟返😡
樓上舖,全層有街景的開洋的餐廳,坐位不會窄,午餐時段仍找到位。午餐包餐湯與飲品中湯沒什麼料,沒味精,紅湯亦是,料不多,味略淡。「梅菜扣肉飯」$56 梅菜多肉多汁,五花腩不太肥,也算入味,梅菜仍有梅菜味,油少一點與淡口一點會更好。「吉列魚柳拼牛脷 +燒汁」$61牛脷正常,吉列魚如兩片牛脷大小.....細件,友人已 o嘴,與下午茶的大細差不多,不夠飽,沙律雖份量夠吃,但一點新鮮青菜都沒有。友人以後不會再點他。「焗芝士海鮮飯」$65裡面有魷魚,魚塊,蟹柳,蝦,飯也炒了底,只是白汁不夠香,飯頗多,整體合格。其實,這裡食物味道中規中舉,不挑剔的可選這裡,可慢食慢飲。

午餐包餐湯與飲品

中湯沒什麼料,沒味精,紅湯亦是,料不多,味略淡。

「梅菜扣肉飯」$56

「吉列魚柳拼牛脷 +燒汁」$61

牛脷正常,吉列魚如兩片牛脷大小.....細件

「焗芝士海鮮飯」$65

其實,這裡食物味道中規中舉,不挑剔的可選這裡,可慢食慢飲。
午餐
2022-05-26 392 瀏覽
今天午飯點了肉絲炒麵, 豉椒牛河 ,好好味, 羅宋湯好好味, 好耐未食過咁好味嘅無宋湯, 肯定會再返嚟幫襯, 價錢合理,午市唔多人,炒出來的豉椒牛河和肉絲炒麵都唔多油, 今日食得好開心
2021-12-27 489 瀏覽
同朋友到尖沙咀感受氣氛,行到八點左右就開始揾食。因為係聖誕節,就鎖定去有鐵板扒餐嘅餐廳。行行下先倒呢間餐都幾多選擇,就上咗去試下。餐廳明顯唔夠侍應,舉咗手示意都要成兩三分鐘先有人應。我叫咗鐵板燒汁西冷(七成熟)、羅宋湯同凍檸茶。朋友就叫咗鐵板黑椒汁羊架、羅宋湯同熱檸水。先嚟餐包同湯。餐包暖暖地,好軟熟;羅宋湯好濃,都有幾多菜,但係就無碎牛肉嘅。上菜速度比預期快,湯都未飲完就送到。醬汁自己倒,但係塊鐵板一啲都唔熱,醬汁淋落去一啲聲氣都無。我塊西冷幾乎全熟,不過總好過係生嘅。牛肉味唔係好濃,但好彩亦唔覺有梳打味,塊扒有啲咬口,質地幾好。朋友嘅羊架就有啲驚喜,兩邊煎到好脆,但中間又有好多肉汁,兼且有羊味。雖然我塊西冷麻麻,但喺尖沙咀,又係假期,每人都只係食咗$160,而且又無人催你交枱,我覺得都算係咁。

2021-11-14 346 瀏覽
上星期喺尖沙咀見到世華,諗起佢未搬之前啲咖哩好入味好香,尤其是最鍾意食佢哋嘅咖哩牛脷飯,牛脷有大片又厚,咖哩又香, 於是即刻上去幫襯. 點知只係得兩個字“失望”,咖哩好似水咁,啲牛痢切到細細塊碎上,又乾又黑. 凍奶茶又冇味,雖然價錢唔係貴,但係真係好難想像咁難食. 美味嘅世華咖哩已經消失咗喇.
2021-11-05 299 瀏覽
本身喺isquare 返工,行過對面世華叫個下午茶粟米雞絲飯,一來等左十分鐘個飯先嚟, 嚟到見到已經知中伏,d 汁睇落好杰, 好似薯蓉咁,一食落口第一啖已經成個飯唔想食,d 雞好明顯係喺佢d 海南雞度搣d 雞c 出嚟,最終食咗兩啖飲埋杯奶茶就走咗,最尾行咗去隔離jollibee 食炸雞好過, 我好肯定我求其煮都好食過佢,我咁大個人未食過d 咁難食嘅飯,連一間普通茶記都不如,利申本人對食已經唔算好有要求,但係都食唔落。我發誓以後都唔會食哩間野。
粟米雞絲飯
2021-09-14 343 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑尖沙咀食飯時間多人大家都知嘅,見到好多樓下餐廳都排晒人龍,喺出面熱辣辣咁等位真係唔係辦法。呢間餐廳喺iSquare對面,而且係樓上餐廳,店內環境簡潔空間夠大,一般唔駛等幾耐就可以入座,就算要等起碼都係喺冷氣地方等✅鴛鴦扒飯好正常嘅扒,不過不失,啲肉就有少少似平時BBQ買個種,只係換咗做煎。肉質結實有少少韌,不過無傷大雅。始終揀得呢度重視嘅都係佢嘅環境,而且佢仲有卡位可以望風景,當你望住街邊都係人你就會覺得其實呢度都幾唔錯

_____
好味指數:🌟🌟🌟