餐廳: 中華廚藝學院
資訊:

2013-11-18 6628 瀏覽
香港, 這個國際化城隨著國內的迅速起飛, 部分領頭城市的強勁發展, 加上成本租金上漲, 硬實力已所剩無幾。而相對地, 香港更強的應是我們的軟實力與打不死的香港精神。然而軟實力上, 中小企業的狹窄生存和物流業的弱勢, 剩下來, 還只有金融及服務業仍有可見一點的空間。而講到酒店餐飲業上的孕育搖籃, 相信中華廚藝學院真可以稱得上是當中的領導人物之一。而座落於薄扶林的教舍更是自成一角, 而且擁有完善的配套。除學校之外, 素聞校舍頂樓的教學餐廳食物精緻, 而且甚有食物文化底蘊。而這次正好受一位前輩邀請來此來客, 所以千辛萬苦也要趕回港嚐一下。餐廳在校舍最頂層, 需先用一部電梯上到頂, 再轉另一部電梯而上。上到再轉彎, 先進一個很中式的門庭大廳, 落地玻璃能在居高臨下看到薄扶林及數碼港的漂亮海景。日落時份, 更倍添詩意。然後沿路再進餐廳內堂, 經過之地擺有一些中國各家菜式的典故, 甚有意味。入座, 喝著酒, 聽著同學彈奏的古典音樂的時候, 不經不覺開胃小食已在我面前。這個由四款的小食合成的拼盤, 賣相精美, 菜式簡約, 是個不錯的前菜組合。當中的香辣銀魚炸得脆口, 帶點辣味, 是個惹味的佐酒菜。可
入座, 喝著酒, 聽著同學彈奏的古典音樂的時候, 不經不覺開胃小食已在我面前。這個由四款的小食合成的拼盤, 賣相精美, 菜式簡約, 是個不錯的前菜組合。當中的香辣銀魚炸得脆口, 帶點辣味, 是個惹味的佐酒菜。可是魚仔感覺有點過乾, 而有點太硬, 但整體可以。芝麻菠菜, 是一些灼過菠菜灑上芝麻, 是一個清淡的冷菜。可是菜身原味及鮮味流失, 剩下只有軟軟的質感, 芝麻亦幫不了什麼, 可說是一個無味的菜。
而拼盤上留有另外兩款, 上海素鵝, 外形似樣。可是腐皮硬得如殼一樣, 而且質感帶韌, 沒有鬆化感。然而未入口已鬆開的是內裡的冬菇條餡, 冬菇餡散在口中有彈力嚼勁, 味道可以, 可是腐皮依然在口中慢慢咀嚼中, 感覺略差。
而拼盤最後有這個乾拌牛肚, 牛肚用上花椒, 麻辣粉調味, 惹味度足而且比銀魚仔還要辣一點。牛肚用上理應爽彈的金錢肚, 可是經拖乾之後, 又硬又韌的, 頓成一個難度高的咀嚼訓練。
吃過前菜拼盤後, 心中以為因我們在下面參觀時間長了, 所以前菜放久了, 影響了表現, 相信之後菜式會重入正軌。於是餐廳迅速為我們上了這道香燒琵琶鴨, 不知是時間緊迫還是根本無可能看到全鴨, 這菜從未看過它原來的樣子, 然而輾轉就有兩件胸肉在我面前, 感覺是到連鎖酒樓婚宴的趕收工情況。鴨件上桌時已半涼, 但燒鴨皮依然是脆, 可是鴨肉雖厚但乾, 沒有肉汁或油份, 感覺有點嚡, 又是一個失望菜。
然而花旗蔘炖烏雞湯感覺就不錯。雞湯濃口不膩, 口中慢慢滲出花旗蔘香, 是有通鼻的涼快。雞湯味道停留口中, 而且湯水上桌還是熱燙, 入口有暖胃的窩心。
接著是一個野菌煎大蝦, 野菌入味, 汁醬濃而鹹度略高。野菌味道不錯, 而且有點爽口嚼勁。大蝦肉質有彈力, 但味道普通, 件頭亦不是想像中般"大"。
再來一味, 京蔥燒海蔘。紅燒汁醬略稠, 但不至漿口, 海蔘光禿禿的表面, 滑溜亦易於筷子間溜走。海蔘口中腍淋, 沒有融化效果, 但仍保持部分嚼勁, 加上茨汁味道濃口而不錯。只是京蔥不夠入味, 配角失色了一點, 但主角卻是好的。
海鮮過後, 來一個桃仁牛柳粒。合桃炒得香口而脆, 口中有明顯的甜味, 而後段帶一點點占苦澀感。配角上, 絕對沒有問題, 只是配酒會差一點點。而牛柳肉質淋軟, 入口沒有化口感, 但依然容易解開。縱使如此, 肉質卻有點過過度鬆散, 味道亦流失, 也沒有焦香, 似是鬆肉過了一點。
下來, 再來一個珊瑚紹菜包。紹菜卷, 感覺甚有風味, 但是茨汁同樣太稠。茨汁雖然淡, 但稠口感覺蓋過了紹菜原來味道, 效果變得一般。
但如果要說紹菜包是稠口淡味的話, 這個富貴荷葉飯更淡。飯粒濕而黏, 但入口乾而削, 沒有飯香, 而且更無味道, 整體效果與基本水平差得太遠。
川貝燉津梨, 是一個比較好一點的菜式, 但可惜已到了尾聲。甜水清甜, 雪梨燉得夠, 入味可口。雪梨從口中慢慢解開, 清甜感覺滲於口中, 加上果中香味, 感覺十分不錯。

老實說, 作為業界培訓典範, 過往多年一直成就出不少業界精英, 學校地位毋容置疑。不過以餐廳如斯的食物水平, 真教人失望萬分。然而食物水平只不過是其中一部分, 服務也不叫見令人滿意。趕收工的手法, 無疾而終的應對, 無尾音的反應, 空白的眼神, 似告訴你他們不該在此。學生可諒, 連帶隊“老師”也如此, 還以為是“炒散”的, 真不敢想像香港餐飲服務業會是如何。
2013-11-04 4109 瀏覽
中秋晚上,不知大家有什麼慶祝活動呢?賞月,睇戲,行沙灘,燒燒烤等等往年都做過了,今年食同玩似乎似今年的主題,所以這個晚上也不例外,以食為主調。得知k先生和南區遊在中華廚藝學院搞飯局,也不用多說話,報名便是了。最值得來的是因為這裡平時晚上不對外開放的,今晚在這裡可以吃個晚飯,又更難得是很多的學員有來幫手,吃完飯又可以在中秋佳節睇火龍,實在是一個好難得的機會。中華廚藝學院在那裡?就是在那個對我來說很遙遠的鴨脷洲。到了之後這裡還安排了參觀中華廚藝學院,從那些學酒店日常運作的實習酒店房,到食品實驗中心,到中菜部一刀一碟,每個地方都非常鉅細無遺,每個程序都非常講究,是故這類人材配出,幾多米芝蓮和酒店的大廚也是在這裡學廚,這突然令我想起食神的少林寺十八銅人....不過,當然這裡訓練出來的,全都是有板有眼的真師博。開始飯局時,一班學員夾道歡迎,實在是令人覺得賓至如歸。這班學員在這個晚上都是不收錢過來學習多拿經驗的,全部都是很有心的年青人。席上的學員更會在吃飯間大談菜式的來歷,典故等等。很高興今晚能見證你們的勤力,他日你們必定成大器的。第一個餸就是巧奪天工的寶塔增輝。這個是模仿河南的塔的一個考驗刀功的

第一個餸就是巧奪天工的寶塔增輝。這個是模仿河南的塔的一個考驗刀功的作品。三到四個學員用鬼斧神功雕了幾個小時來做了這個仿燈塔,更有點燈點綴,頂有中字,栩栩如生。這個寶塔有五個冷盤,分別有窩筍,海蜇,蝦籽札蹄,燒腩仔,琥珀合桃和蜜汁四寶扎。
寶塔增輝
窩筍就一如平常像筍的味道,味道清淡,海蜇爽口,蝦籽札蹄是很脆而入味的,燒腩仔香口,琥珀合桃又香口又脆,蜜汁四寶扎就較為鹹了一點。但這個前菜真係好豐滿好靚,盡顯中國菜的刀功和完全顯露了食物的美態。
桂花漂香
第二個是桂花漂香,這是桂花收成季節,是故這個皮滑王嫩味鮮的桂花鴨特別好吃,那個桂花汁淡淡的清香,令鴨肉更可口。配料有學員用完美的刀功雕了一頭龍,未吃看到都已經是賞心樂事。
月影照紗窗
月影照紗窗,聽名字已經覺得幽雅。這個其實是竹笙炖鵪鶉蛋。雞蛋係月亮,竹笙係沙窗。湯頭得鮮甜,竹笙又滑又甜,吸盡湯的精華,加上鵪鶉蛋的調和,整個湯清新外也較為有多點層次之味道。
海龍獻月
海龍獻月是今晚的重頭戲,未上枱已經聞到其香氣,這個海龍獻月有蘿蔔有花膠有海參有瑤柱有冬菇,是中式名貴的食物也包括在內的極致。最重要係其料非常充足,花膠和海參都非常入味,而且其他食物如冬菇和蘿蔔等也是吸收之物,個汁煲得幾甜幾正就盡情加入在內,是故基本上這個海龍獻月是冇得輸。料靚又足,簡單概括已經可以講完。
銀河玉盤
銀河玉盤就是XO醬蝦球加楊桃。xo醬蝦球野味無比,爽口無比,蝦肉彈牙又鮮味。配合中秋節的經典食物楊桃,楊桃清新多汁,吃完野味的蝦球後再吃一口清新的楊桃,消除油膩感非常良好。

湖鏡映月是學員創作的一道菜。桂花魚拆骨,一塊完整的桂花魚肉啖啖肉,外表漂亮,湖鏡倒影效果一絕。不過其桂花月有一點泥味,未必個個喜歡。
湖鏡映月
仙宮寶盒是冬瓜整成盒子形壯加豆苖菜,這個菜健康無比,三低一高,低卡低脂低鹽高營養殲维,是我今晚喜歡的其中一道菜。
仙宮寶盒
玉免仙蹤是雞肉免耳麵加蝦肉西芹冬菇香草等。也是清新的一道菜,免耳麵煙韌,配上這麼多的配菜是很豐富的麵食,吃到這裡已經飽得很了。
玉免仙蹤
之後是月餅時間和甜點時間。桂花糕是一如正常的味道,不是特別的好,又不是特別的差,是正常質素的桂花糕。反沙芋頭不是周圍可以吃,因此更期待,但最後味道卻太甜,對我來說太膩了。紅豆沙湯丸是當中最出色的,為今天飯局寫上完美句號。
反沙芋頭,桂花糕 紅豆沙湯丸
最重要的席上還有月餅和一眾經典的賞月水果月餅和小吃,但我那刻已經飽得很,但在這個中秋夜看到這些東西的確陪感親切,也立刻想與坐在隔離的你說:中秋節快樂!

這個中秋,沒有大癲大喪的玩,只是靜靜地在這裡吃個特別的飯局,之後還看了有百年歷史的舞火龍。平平淡淡,但已夠幸福,更令我特別明白,但願人長久,千里共蟬娟的真蹄。

很高興今晚吃到一餐好的晚飯,中秋不一定是浪漫的,我希望你們學員的努力也是長久,好好地學習,將來的成就必定如八月十五的圓月一樣,照亮食壇,傾盡全城。
2013-09-19
仙宮寶盒
玉免仙蹤
2013-09-20 3040 瀏覽
是日中秋節,參加了這南區旅遊文化節的活動。晚飯之前,我們首先參觀一下中華廚藝學院,課程多元化和專業。 原來這是董伯伯千禧年3個重點項目之一, 其餘兩個是濕地公園和沙田文化博物館; 相比現在只有滿口謊言的689, 我很想念務實的董伯伯啊。    晚宴上有古箏和二胡彈奏,令人聽出耳油: 但願人長久, 千里共嬋娟.... 是日晚宴共10道菜,名稱優美應節,上菜時廚師和服務員一同為客人介紹,十分周到:  寶塔增輝:每個寶塔是3-4個同學仔的傑作,塔頂是學院標誌,手工精細。 有窩筍,海蜇,蝦籽扎蹄, 燒腩仔,琥珀合桃,和蜜汁四寶扎,醬汁味道較濃。  秋桂飄香: 桂花鴨,燒鴨肉滑, 桂花汁很香。 月影照紗窗: 竹笙炖鵪鶉蛋,湯底少咸,我愛吃番茜,多幾片就更美味。 海龍獻月:炖咗3小時的海中寶,有冬菇,瑤柱,花膠,蘿蔔,海參,好腍,好入味,廚師推介,實至名歸。  銀河玉盤:蝦球配上少辣的醬汁,去突顯楊桃的清香,很有心思!  湖鏡映月:上層是炸蓮藕片和鼠尾草,中間是杞子和鯇魚,配上蔬菜湖水,賣相十分精緻。 仙宫寶盒:上素冬瓜盒,裏面是紅蘿蔔絲,竹笙絲,冬菇絲等,味道相當不俗,是時
是日中秋節,參加了這南區旅遊文化節的活動。

晚飯之前,我們首先參觀一下中華廚藝學院,課程多元化和專業。

是日晚宴共10道菜,名稱優美應節,上菜時廚師服務員一同為客人介紹,十分周到:

寶塔增輝

秋桂飄香: 桂花鴨,燒鴨肉滑, 桂花汁很香。
秋桂飄香
海龍獻月

銀河玉盤:蝦球配上少辣的醬汁,去突顯楊桃的清香,很有心思!

湖鏡映月
仙宫寶盒:上素冬瓜盒,裏面是紅蘿蔔絲,竹笙絲,冬菇絲等,味道相當不俗,是時候中和一下飽膩的感覺。
仙宫寶盒
玉兔仙蹤:兔耳朵麵是人手做的,幼滑得來有嚼勁, 湯底有蝦肉,雞肉,金華火腿,己經飽的大家仍然繼續努力。
玉兔仙蹤
佳餚美饌賀中秋:同學做的蓮容和奶黃月餅,加上楊桃,碌柚,花生,芋頭,仲有菱角,很是驚喜!
佳餚美饌賀中秋
南區團圓慶豐年: 紅豆沙湯圓,桂花糕,反沙芋,唔太甜,有口感,祝大家人月兩團圓。
南區團圓慶豐年
食物味道不俗,服務專業,有問必答,態度認真,一定要讚。

最後派入會表格, 年費>800多元,沒有回贈,加上餐廳星期六日唔開,可惜!

謝謝南區區議會, KC 和 Isaac 的安排, 當然唔少少得台前幕後的同學仔,辛苦晒。

食飽在附近的薄扶林村欣賞精彩的火龍表演:
仙宫寶盒
玉兔仙蹤
佳餚美饌賀中秋
南區團圓慶豐年
今年新開的範圍「甜品天地」, 凡入場都要付$20入場費, 不過憑劵購買甜品可作$20通用......只有中華廚藝學院辨的攤位能夠以$20(票根)去换1個蓮蓉包及2碗豌豆黃而不用補錢圓滾滾白胖胖的蓮蓉飽, 仿如一個眼看似雪球, 但觸感會告訴我這是熱得燙手的軟熟包包包身軟熟鬆軟, 咀嚼時沒有痴牙, 蓮蓉清甜亦没油腻感, 食後不會覺得喉嚨乾涸豌豆黃的顏色淺黃, 糕身的豆蓉細緻綿密, 陣陣豆香飄出, 由於此屬涼糕, 因此入囗涼甜, 味道也因為是以白糖來調味而帶點點酸。終於有機會食到「食神」入面所講的「中華廚藝學院」 不過, 乜唔係少林寺個廚房咩?

終於有機會食到「食神」入面所講的「中華廚藝學院」
不過, 乜唔係少林寺個廚房咩?
2012-11-03
外賣自取
  • 蓮蓉飽
  • 豌豆黃
2011-10-11 1427 瀏覽
中華廚藝學院只招待會員, 感激友人早在兩個月前為我們安排享受此另類的中式飯局.是晚整裝赴宴, 驚訝環境古典優雅, 從大樓入口到餐廳都站著穿著民族風制服的學員禮貌的以英語接待. 好欣賞香港飲食服務業有如此平台給年輕的一輩學習! 不過,短短的為期四個月培訓, 要學習的基本功:•待客態度•個人衛生及儀表•飲食用具的認識及使用•餐桌擺設及服務程序•粵菜菜譜基本認識其實參考過其課程資料, 還有多項我未一一列入, 只覺得短短的四個月要吸收所有項目已不容易! 還要學員以英語應對及介紹餐單, 則該應兼顧不來和增加學員壓力! 可能學員花大部份時間在翻查字典和英語應對, 我相信這不難在校外進修. 我不清楚這機構成立多少年? 其實以香港目前80%消費者為國內客,是否應考慮以國語應對為主? 要與時並進! 因為服務業的中文應對得體也是一門學問!待客訓練學員就如餐館訓練員工一樣,要分段學習和實習,先學習認識飲品種類,服務技巧和給予實習.後攻食物,上菜服務技巧和給予實習. 如要學員同時實習招待飲品和上菜技巧,只會給人感覺學員每樣都半桶水!看不到成績!!!是晚菜單如下:前菜: 茶燻黃魚乾貝萵筍水晶雞蓋菊花鮑魚主菜:糯
•待客態度
油鹽水浸石班球
葡汁海鮮釀焗蟹蓋
鱆魚雞粒炒飯
白玉燉花膠
當晚最令大家滿意的是菜膽燉魚肚, 乾煎大蝦碌, 金銀蒜蒸聖子皇, 葡汁海鮮釀焗蟹蓋和白玉燉花膠. 這裡的服務和食材絕無欺場! 現場更有古箏,琵琶演奏, 看到一群90後年輕學員認真態度, 感覺比外面一般的名牌或連鎖食肆好太多了!

餐廳一角~
環境優雅~
當年滿漢全席菜譜
廚師學員準確前菜!
現場中樂演奏~
學員功課之一! Passion Fruit , Grasshopper
前菜! 有買相~
聖子~不過不失!
葡汁海鮮釀焗蟹蓋~野味!
糯米燒釀魷魚筒~只敢食釀的糯米飯,魷魚筒健康問題不敢放肆!
這女學員整晚不忘保持甜美的笑容! 加分!
2010-10-30
$250.00 (晚餐)
餐廳一角~
環境優雅~
當年滿漢全席菜譜
廚師學員準確前菜!
現場中樂演奏~
前菜! 有買相~
聖子~不過不失!
葡汁海鮮釀焗蟹蓋~野味!
糯米燒釀魷魚筒~只敢食釀的糯米飯,魷魚筒健康問題不敢放肆!
這女學員整晚不忘保持甜美的笑容! 加分!
  • 菜膽燉魚肚
  • 乾煎大蝦碌
  • 金銀蒜蒸聖子皇
  • 葡汁海鮮釀焗蟹蓋和白玉燉花膠
2009-10-09 1093 瀏覽
平時返工放工坐30x出入數碼港日日都經過,只係知道果度係學校遲來的中秋節lunch,不過呢餐係Supervisor請既===============================================一落車,入門口已經有Waiter接待,um....總覺得有d毛管凍....可能我比較粗豪啦,嘩哈哈哈由於係學生主理,Lecturer帶隊,一早預左蝦碌野比較多,不過唔緊要啦,學生當然要比機會的好快就入左車立,上到一樓既西餐部一出 車立 就要量左體溫先入得去,都有少少唔習慣,哈哈坐低之後,即刻送上包一堆,有好多隻揀,佢d飽真係做得唔錯...好耐都未食過咁正既飽...唔硬加熱先至係好野,用餐巾包住,好明顯果度既Lecturer係備課充足之後就上湯,雞湯落足料,味道比雞精濃,之後就係頭盤,我自己就比較好食魚,叫左個海鮮卷,感覺唔錯,味道比較清新既,不過敗筆就係果個screw型的黑色東西....苦的....食左頭盤,上main course,main course係鱸魚,可能今日負責既同學無計好鹽既用量,重手左,咸左DD,不過好彩都未至於咸到唔入得口,如果可以少返d鹽就食完之後,呢個時
遲來的中秋節lunch,不過呢餐係Supervisor請既
好快就入左車立,上到一樓既西餐部
一出 車立 就要量左體溫先入得去,都有少少唔習慣,哈哈
之後就上湯,雞湯落足料,味道比雞精濃,

食完之後,呢個時間既上菜速度慢左.....等左陣先有甜品
由於我同埋同事太遲上到去,得返Cheese Cake........好想食蘋果批....不過唔緊要啦,Cheese Cake我都係鐘意食的...
難得既係cheese cake完全唔漏,以我既胃口來講係唔夠添,唔係太甜,味道剛剛好
因為我Supervisor話d魚太咸...Lecturer就送左d小甜品....講真...我地都唔expect話要d咩,始終佢地都係學生,只要下次做返好就得,Lecturer仲話要幫我地轉另一樣,服務認真唔話得

總括來講,都係學生的作品,服務唔駛講喇,唔比5分都過意唔去啦,真係比出面正式既好好多....不過佢地畢業之後,正式投入社會果時可唔可以係出面保持返水準呢...就要靠Lecturer既功力了
環境因為係學習既關係,樣樣執得好正
抵食就....同出面中高價既西餐差唔多
3個course $98
4個course $110
11個人食左近1100蚊
但係由於只接待會員,今次聽返同事講,佢係早一個星期book位的...
PS. 如果你係想快既,我就唔建議了。因為學生需要做Assignment,由接待,介紹Menu,介紹餐前酒都會花少少時間同埋都一定要做,比起其他地方所用既時間大約多50%。如果中午食飯得1個鐘既就唔建議了
頭盤
Cheese Cake
2009-10-09
頭盤
Cheese Cake
2009-07-07 708 瀏覽
唔知託邊個既鴻福,今日成班教職員去左呢度聚餐,當然孖妹都有幸「Mond」車邊去食啦。個View爆正,食環境已經爆燈。不過都要睇返個食物質素先知有冇真功夫。首先黎既係哈蜜瓜百合煲豬腱。佢唔似西苑咁將哈蜜瓜打茸去煮,而係一舊舊去煲,個味似木瓜多過似哈蜜瓜,而百合係用鮮百合既,湯底我好濃烈感受到用雲腿熬過既。之後出既三色點心係叉燒酥、蝦餃同雪菜蒸餃子。後者係花素蒸餃葷菜版,唔知點解咁多汁水,其實可以用小籠包外型仲好,而叉燒酥醬同肉既比例其實差唔多,蝦餃都有鮮味。之後就出乳豬件啦。嗯,仲係暖既,而且個皮勁脆。不過四個熱菜就後勁不繼啦。豆酥桂魚點解會用左麵豉醬既?之後個菜薳火鴨鬆出既時間唔夠熱,粉蒸排骨唔錯,用糯米飯整一來有蒜香,二來飽肚,@中菜但分餐既時候會份量會好少少(食完真係唔多夠飽@@")而金蒜油麥菜用蒜油輕炒會好過而家各行各路。揚州炒飯乾身得黎丁點太細,飯粒太腍感覺行貨,個香草綠豆沙都OK正常。其實一班人食一餐飯,都係年尾一年一度JE*有驚喜既,但整體+埋仲可以再好d=)Btw,學生既服務水平我已經收貨,好過好多舖ga la.......
唔知託邊個既鴻福,今日成班教職員去左呢度聚餐,
當然孖妹都有幸「Mond」車邊去食啦。

個View爆正,食環境已經爆燈。
不過都要睇返個食物質素先知有冇真功夫。

首先黎既係哈蜜瓜百合煲豬腱。佢唔似西苑咁將哈蜜瓜打茸去煮,
湯底我好濃烈感受到用雲腿熬過既。

之後出既三色點心係叉燒酥、蝦餃同雪菜蒸餃子。
而叉燒酥醬同肉既比例其實差唔多,蝦餃都有鮮味。

之後就出乳豬件啦。嗯,仲係暖既,而且個皮勁脆。
不過四個熱菜就後勁不繼啦。豆酥桂魚點解會用左麵豉醬既?
之後個菜薳火鴨鬆出既時間唔夠熱,
粉蒸排骨唔錯,用糯米飯整一來有蒜香,二來飽肚,
@中菜但分餐既時候會份量會好少少(食完真係唔多夠飽@@")
而金蒜油麥菜用蒜油輕炒會好過而家各行各路。

揚州炒飯乾身得黎丁點太細,飯粒太腍感覺行貨,
個香草綠豆沙都OK正常。

其實一班人食一餐飯,都係年尾一年一度JE*
有驚喜既,但整體+埋仲可以再好d=)

2009-07-07
2008-12-23 607 瀏覽
一直都好想試食呢個因為個名好勁好似係培養美食既地方不過由於佢只招待會員...我呢d普羅大眾就冇得去lu~終於有日參加學校既咩咩committee.有得去食飯!!!就同好多faculty既大粒野一齊sit啦~~環境幾令.因為對住個海服務都好好.d人著哂中式 cook uniform ga!不過菜式就好一般啦...係個湯特別少少.其他咩咩雞果d都同出面一樣的不過因為咁特別既地方個人都認為食得過的! 由於學校請客所以唔駛$呀!
一直都好想試食呢個
因為個名好勁好似係培養美食既地方

不過由於佢只招待會員...我呢d普羅大眾就冇得去lu~

終於有日參加學校既咩咩committee.有得去食飯!!!
就同好多faculty既大粒野一齊sit啦~~

環境幾令.因為對住個海
服務都好好.d人著哂中式 cook uniform ga!

不過菜式就好一般啦...
係個湯特別少少.其他咩咩雞果d都同出面一樣的
不過因為咁特別既地方個人都認為食得過的!

由於學校請客所以唔駛$呀!
1K
2008-08-10 457 瀏覽
和家人去食, 本人真的不知道一火原來此處係有咁好味的餐廳!一出8樓, 發覺地方好特別, 十分中式, 很多古董!人手夠, 或許應該說係學生多?叫了個"羊城情懷晚宴".六個人食, 係tasting menu, 有十三四樣野食, 真的不錯.鮑絲涼麵, 五彩黃瓜卷, 油爆鮮海蝦 都是我的最愛!!!海鮮全都很新鮮.花膠炖螺頭湯, 不太咸, 夠好味; 蒜蒸聖子皇 也很新鮮味.水準好高, 但可惜, 只招待會員.消毒都勁d, 手巾話明可殺99.9% 大腸杆菌, 克雷白氏肺炎菌, 金黃葡萄球菌!!!
和家人去食, 本人真的不知道一火原來此處係有咁好味的餐廳!
一出8樓, 發覺地方好特別, 十分中式, 很多古董!
人手夠, 或許應該說係學生多?
叫了個"羊城情懷晚宴".
鮑絲涼麵, 五彩黃瓜卷, 油爆鮮海蝦 都是我的最愛!!!
海鮮全都很新鮮.
水準好高, 但可惜, 只招待會員.
鮑絲涼麵 少許辣, 正
消毒都勁d
(非會員)
2008-06-15 348 瀏覽
2008-01-27 261 瀏覽
上幾星期,因工作需要,光顧了一次中菜部先講這裏的環境,相當正,無敵大海景,山下的就是數碼港了由於這間是廚藝學院,無論食物質素、服務水平、食肆的級數,均是頂級的!不過,服務員都是那裏的學員,他們不咸不淡的英語,真是....但他們的服務絕對是殷勤的一個套餐,每位只是一百一十元,以這樣的氣派、環境、級數,算是超值!
上幾星期,因工作需要,光顧了一次中菜部
先講這裏的環境,相當正,無敵大海景,山下的就是數碼港了

2007-10-21 235 瀏覽
其實呢間學校都有西餐食的, 而且比中餐更出色呢.首先一上抬的麵包籃已經加左唔少分, 大約有8款小麵包新鮮熱辣任你食, 麵包癡(如我) 一定咩都未食已經食飽左一半.呢到d野食做得好有心機, 無論頭盤, 湯, 主菜, 甜品都做得好好.係要忍受下緩慢的上菜速度同埋學生們邊做邊學的蝦碌野.可能你會聽唔明佢講乜同埋隨時有打爛野聲中菜環境靚, 無論室內室外. (向數碼港+海景)每個月的某一日仲有special, 主要會食一個地方菜, d學生仲會著民族衫好得意.不過我覺得野食一般啦, 要我揀我會落樓下食西餐
其實呢間學校都有西餐食的, 而且比中餐更出色呢.
係要忍受下緩慢的上菜速度同埋學生們邊做邊學的蝦碌野.
可能你會聽唔明佢講乜同埋隨時有打爛野聲

中菜環境靚, 無論室內室外. (向數碼港+海景)
不過我覺得野食一般啦, 要我揀我會落樓下食西餐