2023-03-20 54 瀏覽
呢排天氣焗熱,無咩胃口,好想食辣朋友話呢間平靚正,返學前去食剛好。😍😍😍一串串方便拎,每串份量都唔會好多👍👍👍,過完口癮想再安哥嘅話先再拎就唔會浪費食物。除了串串,肉類都好多,特別中意佢地牛肉。飲品款式好多又夠凍。佢地除了打邊爐食串串,中午仲有車仔面式揀餸食米線。佢地嘅酸辣好特別,中意酸嘅朋友一軟要試。另外我地坐左一個中後,見到廚師不斷調整凍櫃嘅食物,不斷補給之餘又會make sure食材新鮮
呢排天氣焗熱,無咩胃口,好想食辣
朋友話呢間平靚正,返學前去食剛好。😍😍😍

2023-03-13
午餐
2023-03-18 1032 瀏覽
位於深水埗,幾近地鐵站位置,店面夠大主要都是卡位,晚市時段也完全不擠擁,主打重慶火鍋串串,晚市$228/位,星期六日加$20,啤酒任飲都係加$38,又有提供麻辣燙車仔麵,價錢相宜,$36就有交易重點係任點任食!想吃多少都可以,真的太幸福了!本來沒抱什麼期望因為實在不貴,沒想到真的幾好吃,食材很豐富!各種串串種類,食材很正宗四川味,附送的海鮮拼盤質素都唔錯一到餐廳就我已經是撲鼻而來的香味,係正宗的重慶牛油火鍋串串!當中有好多我愛吃的配菜,芫荽黨最愛芫茜牛肉,一邊吃串串一邊喝冰凍可樂,還是吃吃吃最解壓鍋底有紅鍋和白鍋,代表咗辣定係唔辣,我選了經典麻辣和芫茜皮蛋,麻辣湯底滿口的牛油香,鍋底可選微辣和中辣,選擇了微辣試試,芫茜皮蛋湯底清清地好下火,最適合配上蔬菜,減減膩也不錯講吓必食嘅串串泡椒牛肉、芫荽牛肉、沙嗲牛肉、孜然牛肉,各有特色,最緊要係牛肉一啲都唔會靭,完全唔會黐牙,唔覺唔覺得食咗10串以上安格斯牛肉及牛舌都係任點任食,配上麻辣湯底非常惹味海鮮方面竟然有象拔蚌可以過吓口癮,無骨魚片都幾滑,魷魚鬚和墨魚都是大愛,醉翁之意不在酒,任食串串最開心係每樣都可以食少少,吃得好滿足!——————

講吓必食嘅串串

安格斯牛肉及牛舌都係任點任食,配上麻辣湯底非常惹味

—————————————————

串串貢 (深水埗)
深水埗元州街18G號富匯居1樓

—————————————————
  • 芫荽牛肉
  • 孜然牛肉
2023-03-16 24 瀏覽
不嬲都好鍾意食火鍋嘅小編,今次仲試埋串串火鍋😙覺得一串串咁又方便又得意😎平日午市更只不過係要$178再加一!🥹🥘三宮鍋 ( 蘋果蕃茄/沙嗲湯/重慶經典麻辣湯)我哋兩個乜湯都想試,但係又怕會好辣喎🤣所以就淨係帶咗一個辣嘅湯底🫶🏻千祈唔好睇小個重慶經典麻辣湯嘅辣度!🥹我地只左中辣😂對我地嚟講係超級辣🫢但又好惹味喎!真係對佢又愛又恨🤣蘋果蕃茄湯 :酸酸地,唔太重蘋果味🤣感覺好清新,可以解下辣同開胃食多啲!沙嗲湯: 好重花生味,幾正😼👍🏻🧊呢到嘅串串有好多選擇👍🏻淨係肉類都有好多種!😎而蔬菜🥬都已經佔大半個雪櫃😼我自己就最鍾意食麻辣蓮藕同薯仔😎🧊海鮮都有🦐㗎!有蝦、象拔蚌、魷魚、墨魚🐙✨🤍食物嘅上下都會有label 清楚指示食物嘅名稱🤩咁就唔怕會拎錯啦😆所有嘅嘢食係呢到都係任飲任食,自己出去拎嘅🫶🏻記得食幾多拎幾多唔好哂吖😙店員服務態度都好好👍🏻非常親切😆人均消費💵: $200-300性格比: 8/10好食程度😋:8/10回頭指數💓:8/10 📍串串貢 (深水埗)深水埗元州街18G號富匯居1樓

🥘三宮鍋 ( 蘋果蕃茄/沙嗲湯/重慶經典麻辣湯)

沙嗲湯: 好重花生味,幾正😼👍🏻

🧊海鮮都有🦐㗎!有蝦、象拔蚌、魷魚、墨魚🐙✨

人均消費💵: $200-300
性格比: 8/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8/10

📍串串貢 (深水埗)
深水埗元州街18G號富匯居1樓
2023-03-14 39 瀏覽
經過深水埗見到呢間串串打邊爐 - 每人$228任食 -食物類別都幾多 仲有野飲都係任飲一串串真係好方便份量又唔驚過多一串一舊岩岩好唔驚食到好飽食唔到其他野佢除咗肉類之外都仲有蔬菜同埋唔係好多地方有得食嘅牛黃喉我地叫左個鴛鴦鍋 一邊係四川老壇辣酸莱湯另一邊就芫荽皮蛋佢啲辣好香但又唔會話辣到食唔到👍🏻(雖然叫咗小辣😂)唔夠飽佢仲有公仔麵食! 辣湯配埋公仔麵真係食到停唔到口🫠呢到個魚皮真係好出色👍🏻👍🏻👍🏻朋友來來回回都拎左好多次魚皮😂
經過深水埗見到呢間串串打邊爐

我地叫左個鴛鴦鍋
一邊係四川老壇辣酸莱湯
另一邊就芫荽皮蛋

佢啲辣好香但又唔會話辣到食唔到👍🏻
(雖然叫咗小辣😂)

唔夠飽佢仲有公仔麵食!
辣湯配埋公仔麵真係食到停唔到口🫠
呢到個魚皮真係好出色👍🏻👍🏻👍🏻
朋友來來回回都拎左好多次魚皮😂

2023-03-13
2023-03-12 47 瀏覽
係網上成日見到麻辣燙,都好想試下,今日就去深水埗的串串貢試下。餐廳位置都臨近深水埗地鐵站,行大約3至多分鐘就到,地點夠晒方便,環境亦舒適,好寬落。我地兩個人叫左鴛鴦鍋皮蛋及四川老壇辣酸菜湯,兩個人任食任飲都係二百幾,仲有海鮮拼盤供應,十分超值!而食物方面係自助形式,可以自己出去選擇想食嘅配料,想食咩食幾多都方便好多。大部份食物都係用竹籤穿起嚟,都幾得意,然後擺入個鍋入面,之後就同打邊爐差不多,直接放入鍋中。餐廳仲送左海鮮,幾新鮮,大蝦非常之爽口彈牙,蜆完全冇沙,好味!食物方面選擇唔算少,肉類櫃就有嫩滑雞肉、麻辣牛肉、象拔蚌、墨魚、牛肚、黃喉等,仲有一d丸類,例如牛丸貢。滷水櫃就有滷水鳳爪、豆腐、豬肚、雞翼尖、豬耳、豬大腸、豬手等,就重點推介佢既牛舌片,好好味!蔬菜櫃就有冬菇、粟米、芋頭、西蘭花、蓮藕、蘿蔔、豆芽等,食物都新鮮。我地仲見到原來有麻辣燙車仔麵,一樣可以揀幾款串串配料,幾有風味特色。任食串串幾有新意,而且香港不太常見,價錢唔貴,員工嘅服務質素好好,值得試試。

今日午餐去左老遠食串串火鍋,地點係深水埗元州街串串貢,其實係四川重慶風味串串自助火鍋。平日午市$178加一,任飲任食兩個鐘頭。湯底另外加錢,有紅有白有鴛鴦鍋有三宮鍋。湯底紅鍋包括重慶經典麻辣湯/四川老壇辣酸菜湯,$68;白鍋包括蕃茄蘋果/芫茜皮蛋/沙嗲清湯,$58。鴛鴦鍋有紅白$78/雙辣$88。三宮鍋$88。可以揀辣度。三宮鍋(四川老壇辣酸菜湯/蕃茄蘋果/芫茜皮蛋)$88 另加一第一次黎,當然揀個三宮鍋試試唔同湯底。四川老壇辣酸菜湯叫左微辣,辣度對我黎講都算辣,而且湯底鹹度都唔低,入面有好多酸菜絲,味道不俗。芫茜皮蛋有唔少新鮮芫茜,好味道,皮蛋都有唔少,個湯味道都幾清。最驚喜係蕃茄蘋果,味道甜甜地,無論淥肉定菜都一樣好味道,而且蕃茄膏豐富,食到尾都唔會太淡,仲有唔少蘋果肉食。個鍋滾得夠勁,唔洗等好耐。所有食物都係自己出去攞,唔洗等。肉類放滿兩個半雪櫃,蔬菜就一個半雪櫃,食物種類都唔少。基本上全部食物都有label,清楚方便。有一款無特別寫名既豬肉非常好食,又厚身又重豬味又夠嫩,值得不斷encore,而且餐廳有refill 西班牙五花腩豬味濃,食落爽脆,塊皮彈牙美國安格斯牛肩胛較爲薄身
西班牙五花腩, 豬
西班牙五花腩豬味濃,食落爽脆,塊皮彈牙
美國安格斯牛肩胛, 澳洲極品肥牛
美國安格斯牛肩胛較爲薄身,唔肥又夠嫩口
澳洲極品肥牛脂肪多,嫩中帶少少脆
手打黑椒牛肉丸好大粒,肉質好正!唔會死實,食得出既新鮮!味道少少黑椒味,所以只係少少辣
叫得串串火鍋,主角當然係串串,雪櫃有多款肉類串串選擇,有芫茜牛肉串,泡椒牛肉串,香蔥牛肉串,青椒牛肉串,黑椒牛肉串,麻辣牛肉串,沙嗲牛肉串,芝麻牛肉串,孜然牛肉串。孜然牛肉好香孜然味,肉質都可以。沙嗲牛肉串既沙嗲味剛剛好。芫茜牛肉串係牛肉片包住芫茜,好清新。
都試左其他食物。鴨血爽脆,日本蜆肉鹹香,象拔蚌夠爽。
其他食物有好多選擇,包括龍利魚片,玫瑰豉油雞腎,鴨腎,秘制油牛筋,咖喱嫩雞肉,麻油滑雞髀,花雕雞翼,薑麻鴨髀,魔鬼雞翼,廚師腸,豬耳,蟹柳,紅腸,臘腸,八爪魚,魷魚,牛黃喉,手撕羊肉,豬大腸,魚肉片,午餐肉,竹輪,龍蝦丸,牛丸,花枝丸,魚蛋,燒賣,炆豬手,生雞蛋,台灣面筋,豆腐面筋,白豆卷,面藕,野尖笋,芋頭,素牛柏葉,南瓜,冬瓜,豆腐等等。
蔬菜
另一個雪櫃有自助蔬菜,包括時令蔬菜如新鮮生菜娃娃菜,西蘭花,金菇,蒿筍,雲絲,腐皮,木耳,粟米,昆布,蓮藕,豆芽,海帶,薯仔都有。龍鬚菜好特別,其實係滑溜海藻。昆布好滑。木耳非常爽口。
麵食
麵食有7款,仲有炸魚皮同一款包裝小食。
調味料
調味料自助。
自助飲品
自助飲品大部分係汽水,都有清水同維他包裝茶飲。
呢度都有麻辣燙車仔麵,湯底可揀麻辣或者酸湯。麵底可揀薯粉,烏冬,上海麵,公仔麵。任選串串配料四串加飲品只係$36,六串就$42,八串就$48,價錢非常實惠。
麻辣燙車仔麵(酸湯薯粉象拔蚌,孜然牛肉,沙嗲牛肉,牛筋)
我揀左酸湯微辣,辣度剛剛好,唔錯。薯粉又幼又滑。伴有生菜幾條,豆卜4件同酸菜。面頭撒上少少芫茜。配料淥好比你食。

總括而言,肉類質素比想象中好,個人特別鍾意豬肉,蔬菜都好新鮮。座位舒適,冷氣夠勁。服務員態度友善。可以試試。
2023-03-09
西班牙五花腩, 豬
美國安格斯牛肩胛, 澳洲極品肥牛
2023-02-12 360 瀏覽
📍串串貢本身無抱著好大希望去食,覺得串串嘅種類唔會好多啦,結果去到好surprise ,好多野可以揀😌🫣🫣如果係學生,記得入去就出示學生證啊,湯底免費🥳🥳推薦🌟🌟🌟🌟芫茜牛肉泡椒牛肉香蔥牛肉三秒燙(海帶)每張檯都會送碟海鮮有青口*4 生蠔*2 蝦*2晚市人均252,超級抵食😋😋🦐
📍串串貢

如果係學生,記得入去就出示學生證啊,湯底免費🥳🥳

推薦🌟🌟🌟🌟

每張檯都會送碟海鮮
有青口*4 生蠔*2 蝦*2

晚市人均252,超級抵食😋😋🦐

2023-01-08 502 瀏覽
今日想食串串麻辣燙,之前食過旺角區既,今日試下深水埗這間小店先!這間串串店係自助,要自己出去攞的,款式多都有好多,淨係牛肉都有好多款,例如芫茜牛肉串,青椒牛肉串,黑椒牛肉...飲品都係自助的。揀完湯底就即刻送上一盤海鮮,有蝦,蜆,青口,但唔知再叫需唔需要另加錢,menu 無寫價錢。食完之後,男人話旺角好食D,串串牛,大部份都好老好韌,我就覺得如果有埋冰粉食就好喇!有點美中不足既感覺!

飲品都係自助的。

2023-01-07
2023-01-06 408 瀏覽
2小時任食 (12:00-17:00內入坐) $188另加一湯底紅鍋:重慶經典麻辣湯/四川老壇辣酸菜湯白鍋:蕃茄蘋果/芫茜皮蛋/沙嗲清湯鴛鴦鍋: 紅白/雙辣三宮鍋—我哋揀左紅白鴛鴦鍋 - 蕃茄蘋果同重慶經典麻辣湯*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*蕃茄蘋果湯(右):本身有啲擔心會好大陣蘋果味,好彩係比較鮮甜嘅蕃茄湯,我哋估應該係蘋果啲甜平衡左蕃茄嘅酸呢個湯睇落去好紅,但其實真係唔辣嘅重慶經典麻辣湯(左):可以揀辣度,我哋揀左小辣,係比較辣同麻,不過加埋啲肉就成件事唔同左,提升左肉嘅鮮味( ´ ▽ ` )ノ-有好多唔同種配料:肉類、少量海鮮、菜、麵都可以係自助雪櫃到攞有飲品自助Bar而我最最最推薦嘅係就係牛肉芫荽串!勁好食!-最後食到飽住個肚走!超滿足😋店員好nice,嗰到空間都大幾適合朋友聚餐!又平,一定會再去食!(((o(*゚▽゚*)o)))-串串貢 (深水埗)地址:深水埗元州街18G號富匯居1樓
湯底紅鍋:重慶經典麻辣湯/四川老壇辣酸菜湯
白鍋:蕃茄蘋果/芫茜皮蛋/沙嗲清湯
鴛鴦鍋: 紅白/雙辣
三宮鍋

呢個湯睇落去好紅,但其實真係唔辣嘅
有飲品自助Bar

而我最最最推薦嘅係就係牛肉芫荽串!
勁好食!

最後食到飽住個肚走!超滿足😋
店員好nice,嗰到空間都大
幾適合朋友聚餐!
又平,一定會再去食!(((o(*゚▽゚*)o)))

串串貢 (深水埗)
地址:深水埗元州街18G號富匯居1樓
2022-12-19 374 瀏覽
深水埗好少午市火鍋所以試咗呢間,一入去冷氣都未開,亦開始西斜,曬度好熱。湯底要另比錢。湯底都好重味精味,味精味都預咗,但真係好重手,食到一半真係好鹹,係咁加水都唔掂,要係咁飲野飲。食完味精可以keep幾個鐘。串都多選擇,但調味好重,燙三秒係好食嘅。服務先係最令人不滿,啲插滿串的兜冇人黎收,要自助。唔識開冷氣。我地早咗十分鐘埋單,然後因為得一格女廁大家輪住去。佢地一收咗錢後係咁執格,但我地仲坐左係度。點解唔等我地走先執野?明明冇人等位,仲有幾多枱係吉。
2022-12-18
2022-08-21 1465 瀏覽
由於年幾冇食串串,今日下午想食串串,之前見有人post呢間就打算試試看,五六日加多10蚊即係188,湯要另加58至88不等,點了個雙辣大辣,又真係辣,比很多日式台式既大辣呢個真係正,肉既質素正常芫茜牛一定入食,睇過之前分享話服務同態度差,小弟幫他們平反,佢地禮貌客氣沒半點問題,要投訴是廁所只有2格都冇甜品咁,飲品選擇少,其他都正常,近港鐵站,收卡收支付寶。2個人食左105串算咁啦,下次會支來幫襯。相比之前旺角已執果間呢間個湯仲好味。只係酸辣沒酸雖然已很多酸菜,麻辣既麻且辣好足料
  • 莞茜牛肉串
作为一名四川港漂,看到串串火锅真的是闭眼上门的节奏。这间店位於深水埗B2出口附近,很容易找到,已经来这里食过两次,因为一些体验在这里跟大家聊一聊我的感受。 首先,店铺环境宽敞明亮,每一桌空间都挺大也是大锅(不习惯很多日式火锅的一人一小锅)跟朋友们吃起来也更热闹。其次呢,他们家的汤底是挺正的!我们两次都是点的经典重庆麻辣锅底,选择小辣的程度平时不怎麽吃辣的朋友都能够接受。 然後是他们家的放题菜品,以各式牛肉串为主打,其中我比较偏爱的是香菜香葱牛肉卷,泡椒味也好味,这里提醒大家牛肉卷很好入口,但其他有很多牛肉串肉质太老,咬不动挺影响体验。第一次去还有炸鱼皮,这个烫火锅绝绝子,可惜第二次没有补货,只剩一篮碎渣。牛舌也好吃,不过也出现补货不足的情况。另外,店里也有黄喉、毛肚、鸭肠这类经典川式菜品,但用料感觉有点偏老。总结来说,感觉口味不错,入辣锅烫煮出来还行,清汤锅底可能影响口感。 除此之外,应该是为了迎合更多人的口味,也加了部分海鲜区,鱿鱼墨鱼还有日式贝壳类鱼片等,晚市还附赠一盘海鲜(一人两只虎虾和青口)其实这样口感会有点奇怪,海鲜还
重庆麻辣锅

除此之外,应该是为了迎合更多人的口味,也加了部分海鲜区,鱿鱼墨鱼还有日式贝壳类鱼片等,晚市还附赠一盘海鲜(一人两只虎虾和青口)其实这样口感会有点奇怪,海鲜还是清淡锅底比较好。
以上都是对於此店食物本身的感受,而这里我还想分享几个小插曲。感谢有耐心看到这里的朋友。
第一次去的时候,刚在楼下的邮政局合并了三针疫苗针卡,有纸质证明(有盖章签名),但安心出行手机程式没弄好,接待的年轻女生死活不同意我们进店,是隔天因为对火锅的信念才再去的。还有付款的时候,我朋友想AA分开付款,就去问可以怎麽付款,能不能分开付,结果又被这位女服务生态度恶劣回应:我怎麽知道你们能怎麽付?不接受分开付,就是这麽多数,你们赶快,我们要吃饭了……
第二次,我朋友路上塞车可能要迟到十分钟,我就先入店等候,又是这位女服务生每几分钟就来询问一次朋友几时来,还扬言如果过几分钟还不来就要开始计时。当时是工作日的下午5点左右,空荡荡的店里只有我和另一桌人,我就跟她说朋友还有几分钟能到,而且你们这现在也没人排队不影响吧,她还跟我回嘴说待会儿人就多了bla bla..当时是挺影响心情的,要不是跟朋友早就约好,这服务态度可能当场就走了。
而且当天我们7点多离场的时候,观察了一下也并没有很多人,都没有满席,所以总结之前觉得菜品不新鲜,也是因为人不多,更新速度不快导致的,而人不多有部分是个别服务员态度引起的,恶性循环吧,可惜了这间味道还不错的串串火锅,我应该是不会再去了。

2022-06-13
2021-12-23 1929 瀏覽
12/12/21, 睇完食評上去試下, 樓下大大隻字任飲任食火鍋, 成人$228/位, 心諗價錢都差吾多就上去試下啦, 坐低後確認價錢$228/位, 火鍋湯底另計, 啤酒另計, 仲要收加一。老實講, 大家出開街食飯, 用咁嘅價錢大把選擇。最後揀左四川麻辣拼芫茜皮蛋湯底。先講下個麻辣湯底, 唔香唔麻得個辣, 不如改名四邨麻辣啦, 起碼我以為係新野會冇乜要求。至於完芫茜皮蛋加左D唔知乜野類似參鬚嘅嘢, 冇參味、冇葯材味、冇芫茜味、嚴格來說衰過清湯。食品種類少, 大部份食物用竹籤串起,但問題是一串一件, 浪費時間, 如果你預備食5片牛肉, 請拿5串, 辛苦員工, 為難食客! 試想一下, 每人食100口就有100支竹籤, 約埋幾個朋友食餐飯, 你話何其壯觀。餐廳位置處於三樓, 純樓梯侍候, 如果帶老人家食飯要三思!總結各種原因, 今次中伏, 不會有下次!

餐廳位置處於三樓, 純樓梯侍候
, 如果帶老人家食飯要三思!
總結各種原因, 今次中伏
, 不會有下次!

2021-08-21 2799 瀏覽
再訪串串貢,個個讚好味😋歡送同事,大家要開心冊一餐,決定去食串串。分兩張枱1.重慶麻辣+芫茜皮蛋2.酸菜魚 +蕃茄蘋果,酸菜魚湯底好惹味又冇甘辣,蕃茄蘋果好清甜,蘋果仲好好味🤩今次主打牛肉串串蟲草花牛肉:蟲草花配牛好夾,咬口爽芝麻牛肉:芝麻幾香泡椒牛肉:泡椒有d辣,好刺激孜然牛肉:一流,好香孜然味,牛肉較硬身沙嗲牛肉:重口味,沙嗲香,牛質地較林麻辣牛肉:沒特別香蔥牛肉:一般般,蔥有d草青味芫茜牛肉:本身不好芫茜,no comment牛舌貢菜:好評,貢菜好爽脆配牛舌,正豬肉片、炸魚皮、芋頭、准山、萵苣、韮菜、雞腎…..今日多左個環節:數串串最終我們一枱食左182串,人均比另枱多廿串🤩😎🤪
再訪串串貢,個個讚好味😋

歡送同事,大家要開心冊一餐,決定去食串串。分兩張枱
1.重慶麻辣+芫茜皮蛋
今次主打牛肉串串
蟲草花牛肉:蟲草花配牛好夾,咬口爽
芝麻牛肉:芝麻幾香
泡椒牛肉:泡椒有d辣,好刺激
孜然牛肉:一流,好香孜然味,牛肉較硬身
沙嗲牛肉:重口味,沙嗲香,牛質地較林
麻辣牛肉:沒特別
香蔥牛肉:一般般,蔥有d草青味
芫茜牛肉:本身不好芫茜,no comment
牛舌貢菜:好評,貢菜好爽脆配牛舌,正
豬肉片、炸魚皮、芋頭、准山、萵苣、韮菜、雞腎…..
今日多左個環節:數串串
最終我們一枱食左182串,人均比另枱多廿串🤩😎🤪
2021-08-17 1431 瀏覽
好好食啊 !唔鍾意寫評論 但呢個真係想寫下,因為重慶胃終於係香港搵到好食嘅串串/火鍋。我同我姐食完都覺得好食、正宗,點嘅中辣 ,麻辣夠正宗夠香啊 個湯底顏色一睇就知冇來錯,那個泡椒牛肉好好食 又辣又鮮 想到都流口水🤤肥牛、凍豆腐、沙爹牛也好好食 …清湯唔知😂兩個重慶人食火鍋係唔識點清湯嘅….下次帶唔食辣嘅朋友試下番茄湯,聞到都幾香 價錢也OK ,人均二百幾 有幾十款食材可以任食 也有包嘢飲 餐廳環境看著都幾乾淨衛生 完全可以👍 食完先決定要寫個評論 所以沒有相片😂
完全可以👍 食完先決定要寫個評論 所以沒有相片😂
20 分鐘 (堂食)