2019-12-18 594 瀏覽
今日我同朋友都想食烏冬, 就去咗淘大花園呢間丸龜製麵食烏冬 我哋差唔多八點左右到到, 個場大約七成滿, 都可以直接入座 今次我叫咗個大嘅熱醬油烏冬, 明太子同炸魷魚, 嘢飲就叫咗coke zero 醬油烏冬個湯底味道啱啱好, 唔會太鹹 烏冬質地夠彈牙 都幾高質 鍾意嘅話可以自己加配蔥, 七味粉同炸天婦羅碎, 口感會比較豐富啲 因為好掛住日本嘅明太子, 所以就叫咗明太子用黎餸烏冬食 明太子夠曬鹹香 味道同日本食嘅差唔多 而且份量夠多, 可以每啖烏冬都配到明太子 鍾意明太子嘅你都不妨一試 另外炸魷魚夠入味, 外皮鬆脆, 都幾好食 下次有機會黎都會再嗌 總括嚟講, 食物質素高, 賣單都只係$70, 價錢ok, 想食烏冬個陣都應該會返黎encore
今日我同朋友都想食烏冬, 就去咗淘大花園呢間丸龜製麵食烏冬
我哋差唔多八點左右到到, 個場大約七成滿, 都可以直接入座

醬油烏冬, 明太子, 炸魷魚

醬油烏冬個湯底味道啱啱好, 唔會太鹹
烏冬質地夠彈牙
都幾高質
因為好掛住日本嘅明太子, 所以就叫咗明太子用黎餸烏冬食
明太子夠曬鹹香
味道同日本食嘅差唔多
而且份量夠多, 可以每啖烏冬都配到明太子
鍾意明太子嘅你都不妨一試
另外炸魷魚夠入味, 外皮鬆脆, 都幾好食
下次有機會黎都會再嗌

2019-12-12
醬油烏冬, 明太子, 炸魷魚
  • 明太子
  • 炸魷魚
2019-12-15 566 瀏覽
來到丸亀製麵,發覺多了不少新的口味,點了一客半隻雞烏冬,炭雞雞肉撈烏冬及一塊吉列豬扒。半隻雞烏冬份量足充,加入杞子和海鮮菇,賣相討好。烏冬入口彈牙煙韌,一直都覺得丸亀的烏冬是最好吃的烏冬之一。湯底味道不會過濃,最適合喜歡清淡的朋友。雞略嫌淡味,不過食店提供了特調醬油,可增加味道。味道當然稱不上完美,但一大碗半隻雞烏冬只售$59,這個味道絕對對得住呢個價錢。炭雞雞肉撈烏冬的烏冬比湯烏各硬身,可能是因為沒有浸住湯的關係,但依然好味。雞肉份量足夠,醬汁有點徵辣,頗為開胃。吉列豬扒炸得香跪,亦都不會太乾身,味道不會淡茂茂,不過炸粉略嫌過厚。如果想吃一頓性價比高的午餐/晚餐,丸亀製麵不失為一個好選擇。

炭燒雞肉撈烏冬
吉列豬扒
半隻雞烏冬
2019-12-14
炭燒雞肉撈烏冬
半隻雞烏冬
2019-11-26 373 瀏覽
早前用團購價$35買$50券在丸龜製麵使用,我點了一碗烏冬還加點魷魚天婦羅$50券再補$5,即係$40結賬,很優惠囉!酸辣肥牛烏冬(中量),湯頭不算太辣,很適合小辣人士,酸味更弔胃口!還可加點七味粉提升辣味。丸龜製麵出品的烏冬一向彈牙,保持好味評價!這個中量適合女士們,男仕應該要大碗才夠飽飽!魷魚天婦羅炸得恰到好處,魷魚容易咬,而且有油炸的香味,一碟有四條!

2019-09-02 716 瀏覽
呢間食日式烏冬既餐廳有好多分店,經常行過商場都見到佢既分店,次次都見到好多人去食。見咁受歡迎,今日就同屋企人黎食晚餐,烏冬款式都幾多,有得簡冷烏冬,湯烏冬,撈烏冬,仲有大碗同中碗。先去排隊點左個烏冬先,再沿路行會有煎炸可以自己夾再計番單價比錢,飲品,飯團同天婦羅都有得自己配塔。簡左個豚肉湯烏冬,烏冬好彈牙,湯底味道剛好,肉就略為少左d,整體都唔錯,叫大碗剛好夠飽。天婦羅蝦都幾大隻,食物溫度微暖,此終放係到比人任夾,難以做到熱辣辣既都好明白。
2019-09-01 504 瀏覽
雖然丸亀很便宜大概$40就可以有中碗 加$3就變大碗但烏冬是自家製的 店內更有製麵機不誇張 麵質柔軟彈牙煙靭.京葱牛肉拌烏冬🍜新品 冷/熱$43中碗 $46大碗 跟一般的菜單價錢相若微辣 麻油味配上京葱 超級香牛肉跟洋蔥炒過 所以帶有甜味 好吃.明太溫泉蛋拌烏冬🥚熱$46中碗 $49大碗 非常和風的美食溫泉蛋煮得剛好 蛋漿流出來好棒啊明太子辣中帶鮮味 還可以自加鰹魚汁.如果嫌不夠配料的話 還有很多天婦羅🍤選擇很多 賣相味道都很不錯 炸得香脆另外有售汽水和日式果汁 很日式的連鎖店
雖然丸亀很便宜
如果嫌不夠配料的話 還有很多天婦羅🍤
選擇很多 賣相味道都很不錯 炸得香脆
另外有售汽水和日式果汁 很日式的連鎖店
2019-06-21 682 瀏覽
超多超多蜆😱有成17隻咁多,唔會有啲得個殼之餘仲要有孖仔! 🔹和風蜆肉烏冬(中) $43味道:🔅🔅🔅烏冬依舊彈牙,蜆肉有鮮味唔會有沙,不過略嫌唔夠甜🙈但43蚊黎講真係cp值好高!湯底係醬油湯底唔會太鹹同埋微帶蜆味.健康指數:🔅🔅🔅🔅蜆肉低脂高蛋白質;高酵素同纖維嘅昆布可以幫助去便便💩🙆‍♀️;烏冬份量唔會太多唔怕食過多碳水!賣相:🔅🔅🔅
超多超多蜆😱有成17隻咁多,唔會有啲得個殼之餘仲要有孖仔!

🔹和風蜆肉烏冬(中) $43

慶祝紀念
父親節
蜆肉湯烏冬
2019-06-04 534 瀏覽
今日同大學朋友去淘大睇戲,睇戲之前,去左搵野食先。 對於搵食方面,一向冇搵資料做功課既習慣。多數都係女朋友話哂事😆 今晚兩個男人出街食,最後都係戲院附近食烏冬。 發現其實每次同依個朋友出街,都係去依間「丸龜製麵」 快靚正,唔駛煩。鍾意佢自助形式, 每次黎都係食依個明太子烏冬配吉列魚柳鍾意明太子既天然咸香,混和彈牙既烏冬好正! 仲有溫泉蛋!加哂分!仲有吉列魚柳,炸粉又唔會好厚大大塊$15,都幾抵仲可以自行加蔥花等配料咁又一餐!幾滿足
鍾意佢自助形式, 每次黎都係食依個明太子烏冬配吉列魚柳
仲有吉列魚柳,炸粉又唔會好厚
大大塊$15,都幾抵
仲可以自行加蔥花等配料
咁又一餐!幾滿足
2019-05-16 508 瀏覽
烏冬算抵食 🙂中碗($40)同大碗($44)只係差少少價錢烏冬同小食都有幾多款式烏冬口感煙韌😋湯底味幾濃昆布正常腐皮吸曬個湯 所以咸咗啲 但仲可以食到有甜雖然温度不冷不熱咁唔知想點🤔但整體都還算可以環境驟眼睇都算乾淨而且枱同枱之間都唔會窄到有壓迫感唯一不滿嘅係服務不周好似唔多想理人明明有客要叫嘢食仲坐係到傾計等咗一陣先有人理態度唔係幾好不過我去係為食烏冬唔係為睇人服務所以呢個價都值得一試👍🏻1
烏冬算抵食 🙂

唔係為睇人服務
所以呢個價都值得一試👍🏻
腐皮烏冬(大)
2019-05-16
5 分鐘 (堂食)
腐皮烏冬(大)
2019-05-13 361 瀏覽
CP值幾高第一次食丸亀🙈又幾平喎烏冬中/大碗都係差幾蚊 個range都係$4x個烏冬自己整架 好滑好彈牙.季節限定🍅蕃茄牛肉烏冬肥牛硬左少少 但係真。蕃茄湯😹加分.又一季節限定🍜牛肉麻醬撈烏冬幾好味喎 芝麻醬之外仲有少少辣油.炒魷魚鬚 炒雞等小吃都係十幾蚊好脆 微溫 呢個價錢不能要求太多仲有日本果汁(罐裝) $10又可以接受嘅
CP值幾高
第一次食丸亀🙈又幾平喎
烏冬中/大碗都係差幾蚊 個range都係$4x
個烏冬自己整架 好滑好彈牙
季節限定🍅蕃茄牛肉烏冬
肥牛硬左少少 但係真。蕃茄湯😹加分
又一季節限定🍜牛肉麻醬撈烏冬
幾好味喎 芝麻醬之外仲有少少辣油
炒魷魚鬚 炒雞等小吃都係十幾蚊
好脆 微溫 呢個價錢不能要求太多
仲有日本果汁(罐裝) $10又可以接受嘅
2019-05-10 270 瀏覽
🔹中冷烏冬(追加温泉玉子+西蘭花) $31+$9+$8口感十分之煙韌嘅冷烏冬!一份中嘅烏冬已經可以餵飽人haha因為怕營養唔均衡所以特登追加左個温泉蛋同西蘭花先講烏冬,個烏冬本身無味,主要係食佢嘅口感。店員會比一碗日式醬油(?)你配埋啲烏冬食。味道唔太出不過就幾清涼温泉蛋無乜蛋香味,不過個流心就做得幾好!我唔想食咁多醬油所以用左温泉蛋黎撈個烏冬🙈西蘭花我覺得係咁多樣野入面最有味嘅🤣一黎唔會太硬,二黎係因為浸左喺啲鰹魚醬油(?)入面,食落真係好有日本風味🤣
🔹中冷烏冬(追加温泉玉子+西蘭花) $31+$9+$8

口感十分之煙韌嘅冷烏冬!一份中嘅烏冬已經可以餵飽人haha

因為怕營養唔均衡所以特登追加左個温泉蛋同西蘭花

中冷烏冬(追加温泉玉子+西蘭花
2019-04-19
5 分鐘 (堂食)
中冷烏冬(追加温泉玉子+西蘭花
2019-03-13 601 瀏覽
呢度落單嘅程序係先叫麵,向前行就有10幾款嘅炸物,同小食,拎好你想要既野食之後去前面俾錢就可以了。醬油烏冬(大)辣味增五花烏冬(大) 2個湯底都唔會好咸同好油,烏冬相當彈牙,好好食。而且唔算好貴比起其他烏冬店鋪。拎左三款餸吉列豬扒個皮炸得好脆,肉質都幾嫩👍🏻👍🏻仲要大大塊。野菜魷魚🦑唔錯,咬落去有少少魚蛋嘅口感,有少少蔬菜,點埋個醬汁更加好味。鱈魚排呢個魚啲肉比較實,唔算好嫩滑。痳痳地。食完記得自己收拾返碗碟呀😋張單底部仲有$5 可以下次用(不過好似只限星期一至五)

醬油烏冬(大)
辣味增五花烏冬(大)

拎左三款餸

吉列豬扒
個皮炸得好脆,肉質都幾嫩👍🏻👍🏻仲要大大塊。

野菜魷魚🦑

鱈魚排
呢個魚啲肉比較實,唔算好嫩滑。痳痳地。

食完記得自己收拾返碗碟呀😋
張單底部仲有$5 可以下次用(不過好似只限星期一至五)
2019-02-27 410 瀏覽
在不知道食什麼好的時候,經過丸龜製麵時便想起很久沒有吃他們的冷烏冬,便選擇了這間。未試過丸龜的朋友要留意,這間餐廳是自助形式的。首先先拿好餐盤和餐具,根據餐牌向職員點餐,店員製作後就會放上餐盤。然後再自行選取炸物等配料,而每樣的價錢亦有詳細標示。冷醬油烏冬(大)上面的炸天婦羅碎和蔥是自行添加的,因為喜歡天婦羅碎所以加了很多,亦伴著烏冬一齊食也會更有口感。冷烏冬(大)烏冬無論是口感還是味道都很合我胃口,不過點了大份的烏冬的確分量很多,女仔食可能有些太多,我就分了一些給男友,所以建議胃口不大的朋友點中分量。炸蝦餅 & 胡麻雞柳天婦羅丸龜的炸物也很出色,外脆內軟,肉質嫩口且肉汁豐富。明太子飯糰見到明太子又忍不住拿了一個,是真愛了。明太子分量很足,啖啖滿足。總結食物味道好,雖然是自助點餐和取餐,但過程也比較簡單,對了,提提大家食飽記得自己將餐具放至收集處哦!

未試過丸龜的朋友要留意,這間餐廳是自助形式的。

然後再自行選取炸物等配料,而每樣的價錢亦有詳細標示。

冷醬油烏冬(大)

冷烏冬(大)

炸蝦餅 & 胡麻雞柳天婦羅

丸龜的炸物也很出色,外脆內軟,肉質嫩口且肉汁豐富。

明太子飯糰

總結

• 冷烏冬
  • 炸蝦餅
  • 胡麻雞柳天婦羅
2019-02-03 359 瀏覽
好少喺食丸亀製麵呢類型嘅餐廳。同埋淘大嘅餐廳話多唔多,話少唔少。經過見到,當然要入去試下啦!呢間野個系統同好多日本食店一樣,先揀麵款,再揀炸物同飲品,最後俾錢。呢間野麵款真係幾多下,我最後決定叫個蕃茄牛肉烏冬,湯底味道Okay, 蕃茄味夠濃味,好鮮甜,但係湯底唔夠熱,未至於凍,但都差無幾。烏冬幾好,夠爽口彈牙,牛肉亦不過不失。另外我叫咗三款天婦羅,有蝦、蕃薯同茄子。總括嚟講,全部天婦羅都凍冰冰,又淋又勁大油膱味,完全唔掂!橙味飲品普普通通,冇特別!

橙味飲品普普通通,冇特別!

2019-01-15 324 瀏覽
丸亀已經變成我想食烏冬必定會諗起嘅餐廳之一, 荃灣邊度嘅烏冬款式多 質素較穩定 之前去尖沙咀分店食多,間唔中都會見到日本人去食 呢度嘅點餐方式同日本嘅都幾相似,先嗌烏冬再去隔離睇小食,最後就有飯糰跟住就畀錢埋位食得嘢呢到嘅烏冬係自家製嘅,食落煙韌彈牙 湯底個味d似鏗魚湯,同甜甜地嘅腐皮好夾好好味,配埋天婦羅脆粒一齊食口感一絕明太子飯糰新鮮即製 飯糰暖暖哋,同明太子夾埋個味好好,但d米唔夠粒粒分明,明太子表面睇落好多但係裏面就冇乜 明太子飯糰係之後追加嘅所以唔記得咗影相

明太子飯糰係之後追加嘅所以唔記得咗影相

2019-01-07
2019-01-14 250 瀏覽
水準一樣咁好,咁多年都冇改變既味道。最鐘意既腐皮烏冬,呢個係中size。甜甜既烏冬永遠都係我既最愛。再自己配上蔥粒,真係好食。配料我就簡左野菜餅,一般啦,不過不失既味道。但13蚊咁大塊,都抵食既。然後我朋友就簡左大既冷烏冬,兩款相對下,冷既烏冬會更有咬口,而且配上芥末,有少少辣更加好味。至於配料方面,佢就簡左餃子。可能係岩岩炸起既關係,真係又熱又脆。好好味整體黎講,咁多年都可以保持水準真係十分抵讚,而已係唔錯既平價之選。有時夜晚唔想食太多既話,的確係會簡佢作爲一天既終結。