2018-07-12 194 瀏覽
食完Dinner又想飲杯野所以又去搵台式飲品舖頭啦其實尖沙嘴都有幾間係我幾鍾意既飲品舖見冇飲呢間一排就決定嚟呢間啦嚟到既時候話冇曬芋頭拿鐵 超失望啊因為我真係好鍾意佢超濃郁既芋頭泥最後我就叫左杯黑糖珍珠撞奶之前次次嚟都冇咩睇過menu因為一定係芋頭 所以冇咩留意原來佢都有黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠撞奶只係分左凍同熱 冇分size凍既$28 糖度固定既但就可以叫少冰杯野冇好靚既黑糖掛杯 但顏色都幾好唔算係好多冰 唔洗怕好快會溶曬整淡杯野鮮奶味道好濃郁 一d都唔會淡 黑糖珍珠好夠黑糖味 而且好煙韌覺得呢度既黑糖珍珠鮮奶算係好飲過既中上水平 可以再encore另一個friend就叫左大杯烏龍奶茶加黑芝麻珍珠 $26價錢相對抵飲d黑芝麻珍珠我之前飲親芋頭拿鐵都會加 今次既黑芝麻珍珠有少少唔同 有別於以前既圓形 今次既係方形既 但唔會影響口感珍珠依舊好煙韌 而且黑芝麻味濃飲品既烏龍茶好香 就算唔係配鮮奶都唔會有種奶水既感覺總結最近幾次嚟呢間舖頭都覺得好好飲珍珠算係我喺香港食過比較好食既
食完Dinner又想飲杯野所以又去搵台式飲品舖頭啦

珍珠依舊好煙韌 而且黑芝麻味濃
飲品既烏龍茶好香 就算唔係配鮮奶都唔會有種奶水既感覺

總結最近幾次嚟呢間舖頭都覺得好好飲
珍珠算係我喺香港食過比較好食既

5 分鐘 (外賣自取)
2018-07-06 254 瀏覽
行過tst,經過呢間丸茶手作,就咁睇,又好似同銅鑼灣間過江意丸作食茶好似😞唔講差啲俾佢fake左以為係同一間...無論係logo定個名..都真係好似呢!定其實佢地係姊妹公司?👉🏿✨皇室奶茶(黑糖珍珠) Hkd 22 💸📌叫左小糖小冰,個結論係完全冇晒味🤢真係冇味呀😭珍珠又冇味,奶茶又冇味...同飲水加珍珠有咩反別😭係咁既話,我不如飲番天仁茗茶😞希望只係我咁岩飲呢款唔好飲,期待佢其他款係好飲啦👀

👉🏿✨皇室奶茶(黑糖珍珠) Hkd 22 💸

2018-07-05 265 瀏覽
我是名芋頭控,芋圓、芋頭蛋糕、芋頭牛奶、火鍋芋頭、芋頭酥...舉凡芋頭口味的甜點鹹點通通無抵抗力,所以先別管最近人氣的黑糖珍珠波霸,這家我私心推薦芋頭拿鐵加桂花珍珠$32(走冰)芋頭拿鐵(鮮奶)可說是我夏日飲品基本配備,鮮奶搭配煮得綿密鬆軟芋頭,成份做法說來簡單,但是香港不是每家做得好!很多台式飲品為減輕成本,添加奶精、味料加「色彩繽紛」的人造色素溝製而成,而香味則全賴人造香精。試過買一杯香芋珍珠奶茶,全杯粉紫色,不必化驗都知道是人工色素。我只選擇不含奶精,不含色素和防腐劑,天然健康的。(用粉開我都不接受)我點的是芋頭拿鐵 加 桂花珍珠$32(右)丸茶手作價格上稍微貴了些,但芋泥的份量也確實很多,有種快要滿杯的感覺,比例大約是半杯芋泥、半杯奶,每口都可以吸到芋頭跟牛奶融合的濃郁香氣。雖說甜度固定,但店家糖份掌握恰到好處,綿密芋頭喝起來軟糯滑順,搭配鮮奶就是讓人深陷不已的濃純香。芋頭和牛奶沒有搶走彼此的風采,這杯飲品我加了桂花珍珠口感倍增,自家製無添加的桂花珍珠,桂花味超香,味道清幽自然,沒有坊間常用的色素及防腐劑,口感非常彈牙有嚼勁。芋頭打成泥口感綿密濃郁,滿足感很夠,整體濃香不膩,奶
我是名芋頭控,
所以先別管最近人氣的黑糖珍珠波霸,
這家我私心推薦芋頭拿鐵加桂花珍珠$32
(走冰)

芋頭拿鐵 加 桂花珍珠

我點的是芋頭拿鐵 加 桂花珍珠$32(右)

芋頭和牛奶沒有搶走彼此的風采,
這杯飲品我加了桂花珍珠口感倍增,
芋頭打成泥口感綿密濃郁,滿足感很夠,整體濃香不膩,奶味順口,會讓人忍不住一口接一口喔!
芋頭拿鐵 加 桂花珍珠
2018-07-02 182 瀏覽
呢間台灣出名手工珍珠奶茶嘅店舖仍然都有唔少人排隊今次叫咗兩杯飲品試下.皇室奶茶(大)$19 +$6配黑糖珍珠奶茶茶香味尚算濃郁 黑糖珍珠Q彈但飲落同其他奶茶店都冇咩大分別😂.抹香奶綠(大)$19 +$6配桂花珍珠值得一讚一定係桂花珍珠👍🏻出邊店舖好少有🤣淡淡桂花香味令整杯飲品提升左不少口感☺️
呢間台灣出名手工珍珠奶茶嘅店舖
出邊店舖好少有🤣
淡淡桂花香味令整杯飲品提升左不少口感☺️
  • 桂花珍珠
2018-07-02 159 瀏覽
話過我會俾多次機會佢,估唔到咁快有分店係尖沙咀,都算方便同埋都多出去嘅。今次同屋企人同埋朋友一齊試咗呢四款飲品,1. 熱皇室奶茶加櫻花珍珠2. 薰衣草奶茶加桂花珍珠3. 益力多綠茶加芒果珍珠4. 苿香奶綠加黑糖珍珠但係普遍味道都係真係比較淡。但另一班朋友佢哋就成日飲,但係佢哋竟然繼續叫少甜少冰都冇上次我同朋友話好淡無味甚至根本苦嘅情況,唔知點解評價味道相差咁遠。可能我哋真係要買叫多甜先得係呢間鋪😂比較好嘅係今次啲珍珠真係好有咬口好過上一次,有進步
今次同屋企人同埋朋友一齊試咗呢四款飲品,
1. 熱皇室奶茶加櫻花珍珠
2. 薰衣草奶茶加桂花珍珠
3. 益力多綠茶加芒果珍珠
4. 苿香奶綠加黑糖珍珠
可能我哋真係要買叫多甜先得係呢間鋪😂
比較好嘅係今次啲珍珠真係好有咬口好過上一次,有進步

2018-06-30 149 瀏覽
行過想試新野,揀左黑糖珍珠撞奶,少冰 ($28)。 珍珠硬,明顯火喉未夠,飲哂應該難以消化。黑糖死甜,味道似是現成黑糖漿溝成,味道不討好。 用的是奶霜,奶味不夠,整體不推薦。
2018-06-30
外賣自取
2018-06-30 129 瀏覽
今天行經這兒,發現無乜人排隊,加上他們是台灣來的手工珍珠奶茶店,一於試一下。這家店和一般台式飮品店大同小異,主打珍珠奶茶同各款台式飲品。比較特別的是他們的珍珠有創新口味,如桂花珍珠、芒果珍珠等,感覺新鮮。黑糖珍珠撞奶$28這杯珍珠撞奶有黑糖的香甜味,甜味平衡得宜,甜度適中,無老虎堂或鹿角巷的鮮奶味咁濃香。然而珍珠口感煙韌,甜甜地,富有黑糖的香味,可以一試。

這家店和一般台式飮品店大同小異,主打珍珠奶茶同各款台式飲品

黑糖珍珠撞奶$28

2018-06-23
2018-06-29 113 瀏覽
今次係我第三次黎丸茶手作,每次都係衝住紫薯珍珠而來。可能因為呢個味道太受歡迎,而我每次都係夜晚黎,個職員話已經無曬紫薯珍珠😭今日都係同紫薯珍珠無緣💔呢間茶店最大特色就係有唔同嘅珍珠味道供應,包括桂花,櫻花,紫薯,黑糖,黑芝麻等等。我今次就揀咗薰衣草奶綠,加$6配桂花珍珠。整體都比較甜,薰衣草味道濃,但係冇乜特別。而桂花珍珠的確幾香桂花味,口感Q彈,但係同薰衣草奶綠唔太夾,有啲奇怪。-奶茶款式眾多,對選擇困難症嘅人黎講都幾痛苦 個人覺得店鋪可以精選幾款配搭俾客人參考🙋🏻‍♀️咁就會減少飲品同珍珠唔夾既情況發生。總括嚟講,飲品不過不失,偏甜,但珍珠可以一試!

我今次就揀咗薰衣草奶綠,加$6配桂花珍珠。

整體都比較甜,薰衣草味道濃,但係冇乜特別。
奶茶款式眾多,對選擇困難症嘅人黎講都幾痛苦
剛巧路過見不用排隊就點了一杯中杯的皇室奶茶加黑糖珍珠少甜! 黑糖味不太突出,茶味可以再濃小小! 甜度因爲叫了小甜👍🏻 ,所以都幾合口味$22蚊,價格都算合理,會再幫襯
剛巧路過見不用排隊就點了一杯中杯的皇室奶茶加黑糖珍珠少甜!
$22蚊,價格都算合理,會再幫襯
2018-06-15
10 分鐘 (堂食)
$22 (其他)
2018-06-11 233 瀏覽
呢一杯係 水蜜桃烏龍茶,你冇睇錯,真係烏龍茶,做咗二十幾年人都唔知道原來烏龍茶係咁嘅色 成杯野淡而無味,水都俾佢好飲🙄浪費左我二十幾蚊水蜜桃冇水蜜桃味,烏龍茶冇烏龍茶味連最基本嘅小小茶味都冇,失敗頂多可以叫佢做水蜜桃水真係好難飲好難飲好難飲,如果係想飲茶味嘅話,真係勸你千祈唔好試呢一間
水蜜桃烏龍茶

呢一杯係 水蜜桃烏龍茶,你冇睇錯
,真係烏龍茶

,做咗二十幾年人都唔知道原來烏龍茶係咁嘅色

成杯野淡而無味,水都俾佢好飲🙄
浪費左我二十幾蚊

水蜜桃冇水蜜桃味
,烏龍茶冇烏龍茶味

連最基本嘅小小茶味都冇,失敗

頂多可以叫佢做水蜜桃水
2018-06-04 271 瀏覽
呢間台式飲品店出名在有唔同的珍珠款式可以選擇,試過芒果寒天,今日就唔加珍珠,轉加愛玉。冬瓜茶因為一早調較好,所以即使叫半糖,都係要全糖,味道不錯,但我會覺得太甜。另一杯蜂蜜檸檬,味道正常,加了愛玉都夾。但無咩驚喜和令我一試難忘之作。
外賣自取
2018-06-04 246 瀏覽
尖沙咀開左好多間台式野飲,今日帶女朋友黎試下呢間先,聽講呢到d珍珠好特別!原來珍珠係要另多加$6先可以配到,仲要睇下「今日珍珠」係邊兩款,唔係你話要咩珍珠就有咩珍珠。皇室紅茶拿鐵$26 ,再加桂花珍珠$ 6明明係推介,紅茶拿鐵好重紅茶味,茶味好濃,只係飲茶係幾好飲,但係加左小小奶,好似飲緊奶水咁,唔好飲 桂花珍珠係正既,有好大陣桂花味,但係本身杯野都甜甜地,再加桂花都幾甜下,因為我冇少甜,所以覺得係飲緊好甜既茶,加小小奶,唔推介,失望!薰衣草奶綠 大 $25  加黑芝麻珍珠$ 6薰衣草奶綠,好大陣薰衣草味,同有d奶加埋咁茶 。而珍珠係最值得食既,黑芝麻珍珠都幾重黑芝麻味,但係感覺唔太彈牙唔會話好QQ咁。好在唔係排左好耐,10分鐘買埋拎埋走飲得,奶茶真係一般般,珍珠可以TRY,但係都冇理由只係叫D 珍珠食架MA,所以真係要改善下D奶茶比例,如果唔係E家咁多台式野飲店,會好快被淘汰。

皇室紅茶拿鐵$26 ,再加桂花珍珠$ 6

薰衣草奶綠 大 $25  加黑芝麻珍珠$ 6

2018-06-03
15 分鐘 (堂食)
2018-06-01 310 瀏覽
薰衣草奶綠 (桂花珍珠)$28皇室奶茶 (黑糖珍珠)$22試過兩款嘢飲同埋兩款唔同味珍珠~先講薰衣草奶綠,普普通通無乜味奶綠味,淨係有啲薰衣草味,但其實似薰衣草味嘅奶茶多啲,所以無乜必要飲! 桂花珍珠:好正!咁多款珍珠最好嘅一款,有桂花味,入面又有桂花!有清新嘅感覺~同埋好似係呢間店先有,有別於其他珍珠奶茶店!可以一試!黑糖珍珠:就正正常常~ 不過比起桂花珍珠就略有失色,但配起奶茶都夾嘅~必試:桂花珍珠!獨有!
薰衣草奶綠 (桂花珍珠)$28
皇室奶茶 (黑糖珍珠)$22

試過兩款嘢飲同埋兩款唔同味珍珠~

必試:桂花珍珠!獨有!
2018-05-22 386 瀏覽
首先 我想講下佢啲膠袋只係限一杯一個細袋仔 係裝唔到多過一杯 如果啲客買兩杯就要兩個膠袋 好似唔係幾環保🤷‍♀️🤷‍♀️佢哋個位置啦其實唔近西鐵站或者地鐵站但都屬於旺區 如果行開街都可以去試下架價錢唔算好貴 飲品嘅質素都幾好😃買咗四杯 不得不提嘅係佢哋嘅珍珠 真係好煙靭 黑糖係好香黑糖味 桂花亦都清清淡淡既香味 而且佢哋有一隻新出嘅芒果珍珠不過今次就冇試喇 而且飲品唔會好甜 不過小冰就唔係話少好多冰🤣而且製作時間亦都唔會話等好耐 如果經開嘅不妨一試呀♥️

佢哋個位置啦其實唔近西鐵站或者地鐵站
但都屬於旺區 如果行開街都可以去試下架
價錢唔算好貴 飲品嘅質素都幾好😃

不過今次就冇試喇 而且飲品唔會好甜
不過小冰就唔係話少好多冰🤣

而且製作時間亦都唔會話等好耐 如果經開嘅不妨一試呀♥️
成日lunch time 行過呢間,每次都超級多人響鋪頭裏面。我諗一定好出名啦! 一定要搵日試下!今日行過,時間仲早,好似唔算太多人排隊。就決定入去試下啦!我發現有好多選擇,但每個人都有叫唔同野飲,冇話邊款比較多人叫,攪到我都唔識揀添!我問cashier個女仔,佢就話個base 就真係個人喜好,而珍珠就有5款選擇。但今日紫薯就冇。佢補充話桂花珍珠就最多人叫。好,我決定要試最原始既皇室奶茶500ml ($16),加桂花珍珠($6)。少糖少冰。Total $22。我大概1:29落完單。等到差不多1:45 先ready。我終于明白點解平時咁多人係鋪頭。姑且勿論要等幾耐,杯野好唔好飲呢?少糖 - 我expect 應該都比較甜。但係如果同其他幾間比較,呢度既少糖有點似出邊既微糖。不過都幾好,我都唔想太甜。少冰- 可能因爲天氣太熱,我走出加連威老道行唔夠10分鐘,已經溶曬。皇室奶茶- 亦有可能因爲啲冰溶曬,溝淡咗杯奶茶,所以奶茶不算太濃厚。桂花珍珠 - 讚既係呢個珍珠真係好煙韌,好有嚼勁。感覺好新鮮。但味道黎講,只有好輕微既桂花味道。如果唔講唔會覺得係桂花珍珠。但因爲佢口感我非常欣賞,我下次都可以

姑且勿論要等幾耐,杯野好唔好飲呢?

桂花珍珠 - 讚既係呢個珍珠真係好煙韌,好有嚼勁。感覺好新鮮。但味道黎講,只有好輕微既桂花味道。如果唔講唔會覺得係桂花珍珠。但因爲佢口感我非常欣賞,我下次都可以再叫返呢款。

講返等候時間。。。
其實我落單既時候唔算多人。但係落完單企入去等既時候,發覺點解可以有4個staff但都有成差不多10杯野放響出面counter/裏面counter 度等?一個staff負責“畢”珍珠,然後放響counter。一個staff負責加奶茶或之類,再放響度等。一個staff負責shake(我明白呢個step比較費時,但其實其他staff可以幫手speed up)。仲有另外一個伯伯負責蓋頂,得閑抹枱,放多啲冰去冰櫃,等等。。個10杯就係keep 住分別放響出面/裏面counter樹等排隊。

如果每次都要等15分鐘先可以攞到杯野。我可能會去對面算數。有點兒名過于實。