2023-03-17 1099 瀏覽
同媽媽行完花展想搵間餐廳食下午茶休息下,見到呢間丼飯好吸引😝😝就二話不說入左去了🏃‍♀️個午後定食都好夠食,好足料❤️午後定食醬油四式刺身丼 $92配迷你冷烏冬、和風沙律、漬物刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚同蝦,刺身好大塊同厚身,搽上醬汁同芥末,更鮮甜美味。冷烏冬煙韌彈牙,入口仲好清涼。火灸丼 $92配迷你冷蕎麥麵、和風沙律、漬物丼飯既刺身有三文魚、油甘魚同蟹柳,灸燒過既魚充滿油脂香☺️蕎麥麵口感爽彈,冷麵汁甘甜,紫菜同蔥花溝埋一齊食,味道更加豐富。

午後定食
醬油四式刺身丼 $92
配迷你冷烏冬、和風沙律、漬物
醬油四式刺身丼

火灸丼 $92
配迷你冷蕎麥麵、和風沙律、漬物
火灸丼

2023-03-12
醬油四式刺身丼
火灸丼
2023-02-13 852 瀏覽
◾️◾️◾️✨銅鑼灣新鮮日式丼飯✨◾️◾️◾️環境闊落 性價比高👍#mayfoodie_causewaybay ◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️呢一間位於銅鑼灣嘅日式丼飯我食過超過10次以上🤣🤣因為每逢去到銅鑼灣諗唔到食啲乜嘢就會去呢一間食🙈🙈通常都好快會攞到位唔好以為餐廳唔爆滿就唔好味🙈其實個人認為佢都味道唔錯😋刺身整體上新鮮美味👍👍◾️◾️◾️◾️◾️[ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating: 7 out of 10餐廳主要日式風格裝修為主環境闊落 設有室內及室外用餐地方隔離仲有一間戲院方便去睇戲之前食飽個肚先😋不過如果食客比較多嘅話環境會有啲嘈雜🙈🙈 ◾️◾️◾️◾️◾️ [ 食物方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️而去到呢間餐廳, 我嗌極都會係同一款菜式🤣🤣因為本人鍾意食三文魚嘅關係🍣所以呢一款菜式可以滿足到我嘅需要😋✨蟹肉三文魚丼✨👉Rating: 9 out of 10每次食呢個三文魚丼我都覺得幸福感美滿💕因為佢嘅三文魚非常厚身👍👍👍咬落去啖啖肉肉質亦都非常新鮮😋配合蟹肉之下口感豐富😻所以成日都唔會厭可以encore好多次🤣◾️◾️◾️◾️◾️[ Information ] ◾️◾️◾️◾️◾️📍 丼丼亭 (銅鑼灣)📍銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明
◾️◾️◾️✨銅鑼灣新鮮日式丼飯✨◾️◾️◾️

隔離仲有一間戲院
方便去睇戲之前食飽個肚先😋

不過如果食客比較多嘅話
環境會有啲嘈雜🙈🙈

而去到呢間餐廳, 我嗌極都會係同一款菜式🤣🤣

因為本人鍾意食三文魚嘅關係🍣

肉質亦都非常新鮮😋

配合蟹肉之下口感豐富😻
所以成日都唔會厭
可以encore好多次🤣

📍 丼丼亭 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓Festiva 6號
2023-02-10 551 瀏覽
之前食過一次下午茶,食壽司set 覺得好抵食,味道又幾唔錯,一直想再食。今日突然好想食個魚頭set (上次見到隔離枱食好吸引),就較定時間下午茶時段過去,好處係2:30已經有。呢個set 跟埋個tempura 飯,當然唔可以expect 好似tempura 專門店咁脆咁高質,但呢個價錢($98) 係會覺得中上好味嘅,亦鍾意佢多汁喺飯入面,好快已經爬哂d 飯。魚頭侍應已經喺落時講左會遲過個飯上,有心理準備所以絕無問題。食到個飯大概一半就到,好大份,好香口,食完個set 好飽好滿足。另一加分點係服務好好,由帶位至埋單嘅不同服務員都感覺良好,侍應哥哥更多次主動加茶👍
2023-02-09
2022-11-27 1249 瀏覽
今日辣椒紙🌶📝 約了朋友在附近逛街,由於早上有工作,沒時間吃東西, 與朋友碰面時便開始覺得肚餓,一於填飽肚子才開始血拼😋當時時間剛好是午餐跟下午茶的交接時間,丼丼亭員工很主動在門口介紹,吸引到我們入內試試!-___________🏖餐廳環境🏖___________ 餐廳環境寬敞,雖然餐枱的數目也不少,但餐廳會不會安排顧客坐得太密切,會給予足夠空間,所以與朋友聚餐交談時,都不會被鄰近的人聲浪 騷擾,抵讚!-_____________🍽食物🍽_____________迷你雜錦刺身丼配(冷)蕎麥麵 $88推介指數 ■■■■□魚生新鮮,不覺有雪藏味,款式有三文魚、吞拿魚、鯛魚(?)同赤蝦四種,配以壽司醋飯,份量不少。蕎麥麵爽彈,醬汁甘甜,海苔跟香蔥混合一起,增添不少風味。跟餐前菜有漬物、和風沙律,超級豐富!-迷你火炙丼配(冷)烏冬 $88推介指數 ■■■□□冷烏冬彈牙好味!火炙丼刺身有三文魚、蟹柳和油甘魚(?)整體比較乾身,除了蟹柳面有少許沙律醬外,其他完全無任何汁醬,而且是鋪好刺身才炙燒的,所以一忽有燒過,一忽又無燒過,沒有炙燒應該有的油脂香。-_____________🥂飲品🥂______
___________🏖餐廳環境🏖___________
迷你雜錦刺身丼配(冷)蕎麥麵 $88
推介指數 ■■■■□

迷你雜錦刺身丼配冷蕎麥麵

下午茶餐

迷你火炙丼配(冷)烏冬 $88
迷你火炙丼配冷烏冬

迷你火炙丼

_____________🥂飲品🥂_____________
🍹當時飲品優惠買一送一🍹$38有兩杯
巨峰乳酸梳打 $ 38
推介指數 ■■■□□
有陣陣巨峰味道,夠氣,雖然知道只是糖漿、乳酸和梳打水的混合體,但調配比例算不錯,不會過甜或過淡,冰塊溶化後味道依然很好,雖然飲品不算大杯,但買一送一這個價錢,很化算。
香桃梳打 $ 0
推介指數 ■■■□□
朋友點的香桃梳打,相比乳酸來說更加清新,有陣陣桃香味,這個糖漿味道很不錯,沒有太大化學味道,頗為天然,梳打氣泡一樣勁足。
巨峰乳酸+蜜桃梳打

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
在我印像中,很久以前曾經光顧過一次,當時是晚餐時段,食物質素不俗,所以今天剛好經過,便有興趣再嘗試。今次體驗也不錯,品質中上,88元的下午茶必定會夠飽,而且剛好遇上飲品優惠,很划算。但不推薦吃炙燒丼飯,或者可以試試比較多人推薦的天婦羅系列😊
📍 丼丼亭 (翡翠明珠廣場)
銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓Festiva 6號舖
人均消費:~$118

#日本菜 #日本定食 #丼飯 #蕎麥麵 #烏龍麵 #新鮮刺身 #天婦羅 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙 #辣椒紙吃在銅鑼灣
2022-10-24
下午茶餐
2022-11-15 752 瀏覽
朋友推介話呢間丼丼屋幾好味所以有時間就去左食個lunch😚當日四個人去食 選擇左四個唔同嘅餐- 吉列豬扒烏冬食物整體都可以吉列豬扒都幾淋身 唔會好硬份量比較少 只有4塊食量較大既 未必會夠飽 可能要加小食個烏冬好好味 不過當日對住風口位 食咗一陣 個烏冬都已經比啲風吹到凍晒- 天婦羅烏冬天婦羅唔會好多粉包住 食落好脆口但係天婦羅底下冇吸油紙所以有少少偏油- 鳥唐揚烏冬個雞都係好脆 份量比吉列豬扒多啲不過唔太鍾意上面既汁- 醬油四色刺身丼拼醬燒牛肉滑蛋丼個醬燒牛肉滑蛋丼 真係等得太耐 我地3個差唔多食晒個烏冬 個丼飯先黎 如果可以早啲上會比較好
朋友推介話呢間丼丼屋幾好味

- 醬油四色刺身丼拼醬燒牛肉滑蛋丼
個醬燒牛肉滑蛋丼 真係等得太耐
我地3個差唔多食晒個烏冬
個丼飯先黎 如果可以早啲上會比較好
位於翡翠明珠廣場嘅丼丼亭,喺正戲院旁邊🤣非常容易搵,當日嘅我就晏晝嚟食🥰因為佢嘅晏晝會有唔同嘅套餐🥰感覺就抵食好多另外裏面環境非常寬敞,假如星期六日,去到鬧市區又唔想點排隊嘅話可以一選🤣吉列豬扒定食 配有一個小嘅熱湯烏冬 $98另外,附送沙律不過就我一個女士來講嘅話我就覺得份量有啲細🤣烏冬正常水準 豬扒炸得啱啱好,不過肉味就無太大驚喜迷你雜錦刺身丼配細size蕎麥麵 $88呢個嘅話,感覺上就真係對得起呢個價錢刺身,新鮮好食🥰不過同啱啱上面一樣蕎麥麵份量略嫌偏細
位於翡翠明珠廣場嘅丼丼亭,喺正戲院旁邊🤣
非常容易搵,

當日嘅我就晏晝嚟食🥰
因為佢嘅晏晝會有唔同嘅套餐🥰
感覺就抵食好多

另外裏面環境非常寬敞,假如星期六日,
去到鬧市區又唔想點排隊嘅話可以一選🤣

吉列豬扒定食 配有一個小嘅熱湯烏冬 $98
另外,附送沙律
不過就我一個女士來講嘅話我就覺得
份量有啲細🤣
烏冬正常水準 豬扒炸得啱啱好,
不過肉味就無太大驚喜

迷你雜錦刺身
配細size蕎麥麵 $88

呢個嘅話,感覺上就真係對得起呢個價錢
刺身,新鮮好食🥰
不過同啱啱上面一樣
蕎麥麵份量略嫌偏細

2022-09-29 761 瀏覽
老友記又要聚餐,有部分人話想食天婦羅,馬上想起只得銅鑼灣有分店的丼丼亭,之前食過幾次都好好食!一班九龍人就為咗覓食專登過銅鑼灣食晚飯,壽司定食,刺身定食必點不用思考!味道和賣相都好值得一次又一次幫襯!

2022-09-28 489 瀏覽
銅鑼灣行街行到攰,大家會去邊度搵嘢食?原來係SOGO 附近新開咗幾間餐廳(分別係丼丼亭/Oliver’s Super Sandwiches/巷仔見麵館)佢哋三間餐廳係同一層,位置方便,環境闊落!諗唔到食乜可以過去兜個圈,日式🍣/西式🥪/港式🍜 應有盡有,一定有一款啱你~(。・ω・。)🍴 丼丼亭 - 特上天丼 🍤「丼丼亭」係來自大阪嘅天丼專門店!今次試咗去嘅招牌 特上天丼 。材料非常豐富,睇吓個丼疊到幾高就知!炸物分別有海蝦、多春魚、日本南瓜、青椒同茄子!

🍴 丼丼亭 - 特上天丼 🍤
係銅鑼灣睇完戲,就係JP個度試下呢間丼丼亭😋 性價比都幾高☺️🔹雜錦刺身丼🦐🐟雜感刺身丼嘅配料都十分豐富,吞拿魚、三文魚、蝦刺身等等都有~ 所以想一次過試下唔同嘅刺身,叫呢個就岩曬啦🙌🏻 刺身都幾鮮甜、亦都唔會腥,而且分量十足👍🏻 推介大家試試🔹滑蛋吉列豬扒丼🍤🍲香嫩滑蛋配上軟腍嘅炸豬扒、而且同樣地分量十足,如果唔想生野嘅朋友,都不妨試試😋而且每個丼飯如果跟套都會有埋一碟炸天婦羅附上,有蕃薯、炸蝦等😋 都唔錯!天婦羅香脆,而且唔會話好厚炸粉係面頭個種👐🏻 大家都可以叫埋套餐試試☺️

🔹雜錦刺身丼🦐🐟

🔹滑蛋吉列豬扒丼🍤🍲

🍱第一次食丼丼亭,環境都幾舒服,墻上有日式壁畫可以打卡。原來係來自日本大阪嘅天丼專門店,出品高品質,有又正宗嘅天婦羅丼今次食咗新出嘅【濃醇汁煮牛丼】🐮🍚丼丼亭原來啲牛肉飯份量咁多,咁好食。😋薄切牛肉份量超級多,好入味、個醬汁好甜好鐘意!
今次食咗新出嘅【濃醇汁煮牛丼】🐮🍚
丼丼亭原來啲牛肉飯份量咁多,咁好食。😋
薄切牛肉份量超級多,好入味、個醬汁好甜好鐘意!
2022-08-29 330 瀏覽
價錢OK抵食,😋食物大件又新鮮!一般套餐呢嘅刺身都會偏薄同細件,但係佢好大件!另外我哋叫咗一個餐有飯另外再送多個麵或者烏冬,可以揀凍或者熱夏天食都會覺得好舒服!而且佢啲餐有多種選擇同埋配搭!但態度差差😩一位職員態度服務他都可以理解可能佢心情唔好,但兩位職員嘅態度都差真係店舖嘅問題!個阿頭一返嚟就好似螞蟻嬲蜜糖咁全部職員都擁晒過去冇人做嘢!
價錢OK抵食,😋食物大件又新鮮!
今朝1起身就見到IKEA香港出左鯊魚BB公仔,所以我11:30就出發去左銅鑼灣買鯊魚BB😍好滿足買完鯊魚BB🦈之後,到我要搵食喇,其實銅鑼灣我就唔係好熟路,不過我就好想食丼飯,所以就去左丼丼亭食喇😋雖然我去既時候只係12:20,但餐廳都已經8成滿,但咁岩佢有張2人枱係得返1張椅,所以我就好順利成章坐左係到,打開餐牌,見到好多野都好想食,但係我入黎就係想食丼飯🍚🍱,所以最後揀咗迷你丼餐,因為貪佢可以食曬刺身丼同埋天婦羅丼~食物黎喇:今日叫左雜錦刺身丼+廣島蠔滑蛋🥚丼😋我先食左刺身丼先,今日有三文魚、吞拿魚、油甘魚,都非常新鮮,冇咩腥味,飯亦都唔太酸,所以我係食曬成碗👍至於廣島蠔滑蛋丼,我只係食左1半飯,原因係我食埋其他配菜🤣我最快食左廣島蠔(因為我好鍾意食蠔,有蠔食記得叫我😏),炸粉唔厚,食落去啖啖肉,以依家唔係食蠔旺季,算是不錯,滑蛋就普普通通,不過不失☺️除左主菜之外,重有麵豉湯同埋沙律既配菜,都幾好食,就係因為食曬配菜,所以我食唔曬d飯🤣總結:以大概$ 180既價錢食到咁多野,都算ok,服務態度,但可以接受😁

食物黎喇:

今日叫左雜錦刺身丼+廣島蠔滑蛋🥚丼😋

2022-07-28
食物份量多,味道幾好。雖然沒有預約制,但星期五晚都唔需要排好耐,好快就可以安排入坐,唯等上菜要15分鐘以上。另外餐桌夠大唔會好逼,但衛生一般,枱面有水漬及痴笠笠,衛生需要改善吓。天麩羅冷蕎麥面好好味,蕎麥麵好有口感,配上山葵冷汁一齊食真係好心涼🤪,好岩呢個天氣食。另外個芝士年糕有驚喜,好濃芝士,比一般放題食到既size大,再加上點蛋黃醬原來咁夾,食完好滿足。天麩羅份量都好多,女仔來說可能食唔晒。
2022-07-29
  • 天麩羅冷蕎麥面定食
  • 芝士年糕
呢個日式丼飯套餐好適合又為食又多心嘅吃貨!$168 +10% 有齊兩碗細丼飯、麵豉湯、漬蘿蔔、沙律同茶。細丼飯有好幾個不同款色可供選擇,有生有熟,一次過可以試勻兩款。我叫咗照燒鰻魚丼同炙燒丼,天氣咁熱,都係食熟食穩陣啲。雖然兩個丼飯話就話係細,但其實一啲都唔算細,仲勁多餸!鰻魚丼嘅鰻魚非常肥美,啲骨好柔軟,而照燒汁亦偏濃味,比其他店更甜一啲,仲有粒粒芝麻好咬口。至於炙燒丼就有仿蟹柳、三文魚同油甘魚各 2 條/片,魚肉都係 BB 仔手掌咁大片,一啲都唔欺場!魚肉炙燒嘅時間夠,基本有八、九成熟,好軟滑但又唔會過生或過熟。不過,啲 wasabi 就冇乜料到,一啲都唔攻鼻。嗱,真正嘅山葵我未食過,所以無從比較同評論。不過,怕 wasabi 攻鼻嘅人就唔使驚,我本身就唔怕嘅,所以直頭可以當抹茶雪糕咁食。🤣🤣

我叫咗照燒鰻魚丼同炙燒丼,天氣咁熱,都係食熟食穩陣啲。

2022-07-15
  • 迷你丼飯套餐
又係銅鑼灣搵食😆- 盛•壽司(11件) 🍣🍙 💰$268件件都好鮮甜😋火炙右口魚油香十足,入口即化😍和牛肉質鮮嫩!你以為淨係得11件壽司🤔其實仲包麵豉湯同埋一碗烏冬🍜份量大到我以為佢送錯隔離枱🤣- 網燒牛肉🥩 💰$138配麵豉湯,白飯一碗,蕎麥麵一碗,仲有啲配菜🍚份量大得驚人🤣牛肉好juicy,不過肉質稍韌~蕎麥麵好好食!- 蟹肉蟹膏壽司x 2 (forgot 💰真係啖啖蟹膏😍😍- 火炙左口魚壽司 x 3 (forgot 💰都係嗰句,冇得頂☺️呢個份量4個人食就差唔多🤣我地食唔晒打包返屋企做晚餐😆餐廳內既裝修同氣氛都唔錯嫁,咁掋挽絶對會encore !!👍🏻

又係銅鑼灣搵食😆

- 盛•壽司(11件) 🍣🍙 💰$268
件件都好鮮甜😋
火炙右口魚油香十足,入口即化😍
和牛肉質鮮嫩!
你以為淨係得11件壽司🤔
其實仲包麵豉湯同埋一碗烏冬🍜
份量大到我以為佢送錯隔離枱🤣

- 網燒牛肉🥩 💰$138
配麵豉湯,白飯一碗,蕎麥麵一碗,仲有啲配菜🍚
份量大得驚人🤣
牛肉好juicy,不過肉質稍韌~
蕎麥麵好好食!

- 蟹肉蟹膏壽司x 2 (forgot 💰
真係啖啖蟹膏😍😍
- 火炙左口魚壽司 x 3 (forgot 💰
都係嗰句,冇得頂☺️

呢個份量4個人食就差唔多🤣
我地食唔晒打包返屋企做晚餐😆