2012-04-14 68 瀏覽
呢一日到屯門區外出工作,午飯的時候與同事選了屯門市廣場這一間丼丼屋。先看餐牌,內裡的選擇有很多,真令人花多眼亂。最後我選了滑蛋雞肉飯,同事則分別選擇了雜菜天婦羅烏冬及牛肉湯烏冬。套餐包括滑蛋雞肉飯、麵豉湯及沙律。滑蛋及雞肉在飯上面鋪得滿滿的,滑蛋看起來不錯,蛋汁夠流質,沒有煮得過熟。雞肉份量也算多,可是老了一點,但配起滑蛋汁加洋蔥一起吃也不錯。飯是粒粒圓圓飽滿的珍珠米,煮得剛好,沒有過軟或過硬的情況出現。這個滑蛋雞肉飯整體不錯,只是滑蛋汁有點過多,到最底時有點"水浸"的情況。餐後用優惠價$10加了一個迷你北海道牛奶軟雪糕,份量不太多,看起來像是富豪軟雪糕的質感,吃起來也是,奶味不算濃,試過一次便算。

滑蛋雞肉飯餐
滑蛋雞肉飯
北海道牛奶軟雪糕
2012-04-13
滑蛋雞肉飯餐
滑蛋雞肉飯
北海道牛奶軟雪糕
2012-03-19 2 瀏覽
之前響旺角店拎左飛,但太長龍所以食唔到,依家屯門開左,所以決定一試。其實我本身好少食 deep fried 野, pan fried 多的,或者 light fried,所以日本吉列豬 hit 左禁耐都無試過,印象中既吉列豬仲停留響 N 年前大快活/大家樂果的難食吉列豬。今次無影相,唯有齋 talk。星期日下晝,我訓得晏又要沖涼,攪到成兩點鬆的至到,媽子點半去到都係唔洗等位,有好多位。我同媽子二人叫左三樣野食,包括燒雞泡魚乾 ($28),汁燒牛扒丼($78)同滑蛋豬扒丼($68)。因為香港應該無機會食到雞泡魚,鍾意試新野既媽子同我一於要試下呢一味。落左 order 無耐,燒雞泡魚乾先來,係一片好似魷魚乾既物體,已燒及切絲,附沙律醬。入口好甘香,真係好似食緊魷魚絲咁,暖暖的勁好味。我覺得唔點沙律好味的,因為點左之後會 cover 左本身個味同燒香果陣味,但媽子就起勢係咁點沙律醬。跟住到媽子既汁燒牛扒丼上場。落 order 時 waiter 話原本係五成,問洗唔洗要熟的。服務真係貼心,抵讚!  媽子話要七成,上枱時牛扒真係七成啵 ,勁呀。不過媽子話好 un 唔係好食到,由於媽子成日食骨,佢

媽子話要七成,上枱時牛扒真係七成啵
,勁呀。不過媽子話好 un 唔係好食到,由於媽子成日食骨,佢的牙已食到平晒,我又無試味,係咪真係咁 un 都好難講。好似燒雞泡魚乾我覺得好淋,媽子都話硬。據媽子講,飯底有燒汁,撈左的飯好好味,而且有的生既日本大蔥,甜甜的好好味,不過牛扒就無乜牛味 (p.s. 佢成日同澳州和牛去比,係咪真係無乜味要自己親口試過至知)

其實都等左幾耐,我個滑蛋吉豬丼先至黎,但等耐耐都抵! 因為實在係太好味啦!!!!!!!!!!!

我從來都未食過禁好味既滑蛋飯同吉豬! 先講吉列豬,外層炸到好鬆脆得黎又無油,而入面既豬扒係又滑又鬆化又多汁又有甜甜既肉味,而且食得出豬扒應該用黑椒 yip 過,有淡淡既黑椒香,真係我呢世女食過最好味既吉列豬! 跟住到的飯,同睇相都幾大分別,但我諗依家呢個版本更好食! 張相係好似的滑蛋有的料撈埋放飯面咁,而上枱既,係面頭有隻煎到好薄既半熟蛋,飯係用生蛋汁撈過,底層有的好好味既汁,同埋中間有少少熟左既日本大蔥,所以食果時要連蛋皮一野不到底咁樣為之最好食! 此飯又係只應天上有,實在係太好味啦

媽咪果隻好靚既陶瓷高身碗 (媽咪勁讚個碗好靚!),我果隻係扁平膠碗,兩隻碗睇落唔係好大,但食完真係好飽,原本見佢可加 $25 食北海道雪糕都想試,仲有 $28 既流心芝士炸薯飯都好吸引,但實在係太飽啦,食唔落。一定有下次,一定要encore!!!

埋單拎張單去門口 counter 埋,唔會有 waiter 找散逼俾貼士情況

呢間店裝修簡潔,好日本風,枱與枱有很足夠的距離,唔會有壓逼感,可輕鬆地傾計
waiter 服務體貼周到又唔會企到太埋,見你飲完的水就自動會過黎 fill,超讚!!!

之前好多次經過門口都係無乜人唔洗點等位,唔知點解禁好食都無乜人既呢??? 但上海婆婆果的就長期都好多人排個喎,真係怪...
2012-03-18
$95.7 (午餐)
  • 燒雞泡魚乾
  • 滑蛋豬扒丼
2012-01-25 11 瀏覽
屯門呢個商場一向都很多食物選擇, 不過我來來去去都是食果幾間, 今天就轉一轉, 試試這間食堂. 2點多去到已過了午飯時間, 裏面不多人, 不必等位可以直入. 二人坐了一張細枱. 餐牌好多都是炸物, 有豬排, 豬柳, 炸蠔等, 亦有燒鰻魚, 我們點了一份滑蛋雞肉飯加$15轉餐, 及一份單點炸豬排. 滑蛋雞肉飯 - 份量都OK, 味道一般, 淡淡的, 可能我喜歡食濃味的關係. 轉餐就有一個小食及沙律及湯吉列豬排 - 豬排金黃色, 好吸引, 都幾厚, 食落覺得不夠軟腍. 比較特別係可以自己現磨芝麻, 可惜芝麻欠缺香味

滑蛋雞肉轉套餐
滑蛋雞肉
吉列豬排
厚度十足
2012-01-18 8 瀏覽
本來想去pizza hut食luntea (lunch+tea ),但強國人太多,都係打消左個念頭lu...咁就周圍行睇吓有咩好食啦﹗經過呢間丼丼屋,見無咩人,又未試過,又肚餓,咁就入左去喇...其實之前都經過幾次架喇,不過唔知點解次次都無咩癮想入去試吓... 可能佢裝修太唔起眼啦~入到去睇吓個餐牌,原來係一間主打吉列、咖哩嘅日式店舖,成間舖都好香咖哩味,本來諗住叫咖哩吉列蠔飯,不過見佢得3隻蠔,2個人share唔到,咁就改叫吉列蠔定食,因為有4隻蠔,呵呵﹗唔配咖哩,呢個吉列蠔就配生蘑芝麻+豬柳汁,蠔真係用廣東蠔,中型size,都幾juicy,吉列亦都炸得啱啱好,好香口,好脆﹗牛肉烏冬就一般啦﹗不過佢用上大量日本大蔥,值得一讚﹗呢個原價$38,不過叫左餐牌上其他嘢,就加$25就有喇,作為飯後甜品,真係幾好,令到呢一餐有個完滿嘅句號。由於我地share食,所以就算個吉列蠔要成15-20分鐘先上到,都唔怕可以食住個烏冬先,炸嘢,梗係要即炸即食架ma~好多時都覺得,日本餐廳寧願個餐牌賣少d嘢,但就做得專門d,咁樣其實仲好﹗
),但強國人太多,都係打消左個念頭lu...

吉列蠔定食
牛肉鳥冬
牛肉烏冬就一般啦﹗不過佢用上大量日本大蔥,值得一讚﹗
宇治金時芭菲

2012-01-15
吉列蠔定食
宇治金時芭菲
2012-01-17 1 瀏覽
呢一日同屋企去咗屯門食飯,好多地方都無位,要等好耐位,因為呢間最快有位所以就去咗呢間丼丼屋食嘢。等位等20分鐘,喺呢啲繁忙時間算喺好快。店舖內外風格統一,的確有感覺喺去食日本嘢。入到去裡面睇餐牌,好多都喺吉列炸嘢,就叫左一個烏冬、兩個吉列豬扒丼,烏冬同啲啺都唔錯。吉豬丼要等半個鐘先嚟到,等到個肚到凹埋…不過吉豬丼賣相都唔算差。塊吉豬炸得好靚,金黃色但係塊吉豬又瘦又乾,口感好差…最後仲食咗個甜品:賣相好好,睇得出喺心機既。不過味道同街邊既新地無乜分別,只係好普通既甜品。一共食咗近$300,價錢真係有d貴,因為啲嘢食唔係特別好食。另外都希望佢啲豬扒唔好咁乾啦…

等位等20分鐘,喺呢啲繁忙時間算喺好快。
店舖內外風格統一,的確有感覺喺去食日本嘢。

烏冬同啲啺都唔錯。
吉豬丼要等半個鐘先嚟到,等到個肚到凹埋…
不過吉豬丼賣相都唔算差。
滑蛋吉列豬排丼
塊吉豬炸得好靚,金黃色
但係塊吉豬又瘦又乾,口感好差…

最後仲食咗個甜品
賣相好好,睇得出喺心機既。
不過味道同街邊既新地無乜分別,只係好普通既甜品

2012-01-15
20 分鐘 (堂食)
  • 烏冬
2011-12-18 10 瀏覽
丼丼屋食堂推介:燒玉子卷我朋友在日本吃過燒玉子卷,讚不絕口,在這裡再點一次回味。她也說這裡的燒玉子卷不錯!(當然很難做到跟日本的一樣啦)不過這裡的燒玉子卷,厚厚的,不散!而且有一陣柚子味,甜甜的,不沾豉油也可!另一丼丼屋食堂推介:芝士炸薯餅這個不錯,沒記錯好像是26大元,兩件。剛剛好跟我朋友一人一件。嘩,幸好只有兩件,我吃了一件剛剛好!裡面的芝士滿滿的,很濃郁的芝士味。不過要小心燙傷,因為即叫即炸!咖哩焗牛肉飯$55在這裡,基本每人會叫定食系列。我對於定食的配菜沒什麼興趣,所以單叫一個焗飯。無論咖哩,飯上的芝士,飯的份量,和牛肉的份量也十分充足!嘩,這個我個人相當喜歡!出乎意料的滿意!咖哩炸蠔定食這是我朋友點的,基本上配菜沒什麼意見。也許沒特別吧。唯一有提過的,咖哩味道不錯,可惜炸蠔裡面很硬,炸過火了。草莓特飲$26這個喝了一口之後,卻有點後悔…因為只是很普通的草莓梳打,早知點北海道系列特飲…我朋友就聰明了,她點北海道系列特飲$28。名字忘了,反正有紅豆的就是啦。她說味道不錯。紅豆也有很多。
丼丼屋食堂推介:燒玉子卷
我朋友在日本吃過燒玉子卷,讚不絕口,在這裡再點一次回味。
她也說這裡的燒玉子卷不錯!(當然很難做到跟日本的一樣啦)
不過這裡的燒玉子卷,厚厚的,不散!
而且有一陣柚子味,甜甜的,不沾豉油也可!
另一丼丼屋食堂推介:芝士炸薯餅
嘩,幸好只有兩件,我吃了一件剛剛好!
咖哩焗牛肉飯$55[/b
]在這裡,基本每人會叫定食系列。
我對於定食的配菜沒什麼興趣,所以單叫一個焗飯。
無論咖哩,飯上的芝士,飯的份量,和牛肉的份量也十分充足!
嘩,這個我個人相當喜歡!出乎意料的滿意!
咖哩炸蠔定食
這是我朋友點的,基本上配菜沒什麼意見。也許沒特別吧。
唯一有提過的,咖哩味道不錯,可惜炸蠔裡面很硬,炸過火了。
草莓特飲$26
這個喝了一口之後,卻有點後悔…
因為只是很普通的草莓梳打,早知點北海道系列特飲…
她說味道不錯。紅豆也有很多。

2011-12-09
8 分鐘 (堂食)
2011-12-15
屋企又無飯開,但趕住返歸執行李(明天旅遊呵),所以約埋妹妹在市中心食飯再回家。她想吃便宜一點的,要平嘛就去美食廣場食拉麵,但妹妹不肯XD,要較為相宜的話,就帶她未試過丼丼屋食堂,價錢方面應該合她心水吧。六點幾還不需等位,直入之下我選擇坐吧枱,至少比旁邊的枱凳區闊得多,抬頭便是一樽一樽漬物和清酒樽,有如在日本餐廳FEEL~介紹我上次食過的吉豬定食給妹妹,升級到套餐差不多成百元,本來她覺得貴,我著她見到實物後才算,果然,看到全餐陣容後,加人生第一次玩磨芝麻,結果是,她玩得吃得好滿足呢﹗菠蘿汁我也推介給她,對她來說酸了點點,不過15元一杯,她一樣覺得好抵飲今次新試牛肉丼這個不是肥牛片組成,更料不及是和牛來和牛片質素雖然不是入口即溶的版本,不過質感的確柔軟好咬,而且爆發在口內的油脂實在濃香美味,今鋪肥也沒辦法啊底下的珍珠飯粒粒飽滿,非常香軟,飯底吸收燒牛肉掉下來的油汁後,一點醬油也不用落,這飯已經變得好味美﹗餐牌全部改頭換面,某幾種主菜取消了,繼而加添很多小食類。而定食加飯加菜絲(ps,每樣只可添一次= =")的提示句也無聲消失,如果非舊客光顧,真的不知道可以加添...另外,如果服務員處事可以
屋企又無飯開,但趕住返歸執行李(明天旅遊呵
),所以約埋妹妹在市中心食飯再回家。

今次新試牛肉丼
牛肉丼
這個不是肥牛片組成,更料不及是和牛來
鋪滿和牛

另外,如果服務員處事可以積極點,這食堂就變得完美了。
題外話/補充資料: 餐後隔左1,2星期,妹妹帶埋朋友去丼丼屋食堂食飯,我問點解咁快又去﹖原來她話上次食個餐覺得幾好,所以翻炒嚕。呵呵﹗原來她一試愛上了=v=
2011-11-22
1 分鐘 (堂食)
牛肉丼
鋪滿和牛
2011-11-21
一個人去食個晏, 不知吃什麼, 行著行著看到一間未試過的新店就入去吃了...星期六十二點不是太多人!!坐下店員給我介紹餐牌的新款食物, 待應都幾有禮貌及笑容...餐牌不是太多選擇, 但還可以!! 我叫了新產品"生薑醬燒豚肉飯"...待應話要等大約十至十五分鐘~來到時熱烘烘的, 但又可以入口, 豚肉切到有點似牛肉, 當然食落唔似, 但淋得來又彈力...而醬汁好味, 不會太咸~~而且都算多汁, 我喜歡多汁飯!!! 還有面的洋蔥, 雖然我不吃, 但幾香~~~不過可能搶了薑味, 不太感覺到~~~但飯是珍珠煙un軟熟~個人覺得這個飯好吃!!!見到待應都很自覺的給客人加水及經常環顧四周看看客人有沒有需要, 感覺不錯!!! 下次會再來試其他食品~^^

2011-11-19
2011-10-28 3 瀏覽
圓方的丼丼屋,未曾試過,今日就去咗屯門嘅丼丼屋食堂試吓。原來”食堂”係冇刺身等食材供應,只提供熟食。我哋叫咗一份吉列豬扒、滑蛋雞肉丼、牛肉釜飯和燒玉子卷,再加多一杯菠蘿汁。菠蘿汁,$15一杯,絕對唔係鮮榨,只係罐頭菠蘿汁,甜。燒玉子卷先到,一碟四件,與一般壽司店比較,都頗大件,而且非常豐滿,睇吓佢嘅橫切面,的確係有好多層蛋,反覆摺疊而成,質地略為實淨、彈牙,但都不失鬆軟,雖然蛋味不濃,但帶少許甜味,不錯。吉列豬扒,賣相唔錯,先將芝麻磨碎,再加些豬扒醬汁,但味道偏酸,並不討好;夾了一件,未放入口,已經支離破碎,表面嗰層麵飽糠趺咗落黎,靜咗三秒,唔知食豬扒先,還是食麵飽糠先,哈哈哈;麵飽糠唔算厚,但唔夠香口,唔夠脆,麻麻哋;豬扒唔夠鬆,冇肉汁,有d嚡,唔掂。滑蛋雞肉丼,賣相都相當吸引,金黃色嘅蛋漿,鋪滿成碗飯,中間夾雜著一些白色嘅蛋白,非常醒神;食了一啖飯,飯嘅味道完全俾蛋漿蓋過,唔錯,可惜汁似乎太多,最底嘅飯,完全被蛋汁浸著,太濕,唔好食;蛋亦好滑,雖然蛋味唔濃,都ok;至於雞件,就唔掂,完全冇雞味,肉嚡,差。牛肉釜飯,就要等廿分鐘,因為需要時間焗;表面好似太乾身,但撈混後,觀感唔錯,因
圓方的丼丼屋,未曾試過,今日就去咗屯門嘅丼丼屋食堂試吓

原來”食堂”係冇刺身等食材供應
,只提供熟食。

菠蘿汁,$15一杯,絕對唔係鮮榨,只係罐頭菠蘿汁,甜
罐頭菠蘿汁
燒玉子卷,非常豐滿
;麵飽糠唔算厚,但唔夠香口,唔夠脆,麻麻哋
;豬扒唔夠鬆,冇肉汁,有d嚡,唔掂
先將芝麻磨碎,再加些豬扒醬汁
吉列豬扒,賣相唔錯,但係...
滑蛋雞肉丼,賣相都相當吸引,金黃色嘅蛋漿,鋪滿成碗飯
,中間夾雜著一些白色嘅蛋白,非常醒神
;食了一啖飯,飯嘅味道完全俾蛋漿蓋過,唔錯
,可惜汁似乎太多,最底嘅飯,完全被蛋汁浸著,太濕,唔好食
;蛋亦好滑,雖然蛋味唔濃,都ok
;至於雞件,就唔掂,完全冇雞味,肉嚡,差
滑蛋雞肉丼,金黃色嘅蛋漿,鋪滿成碗飯
牛肉釜飯,就要等廿分鐘
,因為需要時間焗;表面好似太乾身,但撈混後,觀感唔錯,因為下層d飯,比較多汁,撈混後,感覺唔同
;吃了一口飯,質感唔錯,唔會太硬,少少漿口,點欠牛肉味,比較遜色
;至於牛肉,唔韌,但冇牛肉味,比吉野家差
牛肉釜飯,要等廿分鐘,因為需要時間焗
加多$25,有套餐,多咗麵豉湯、沙律和雪糕新地;
麵豉湯都係一般開粉嘅,但亦加入昆布和豆腐,總好過淨湯;
沙律都頗新鮮,算ok;
雪糕,唔錯,幾滑,幾香,綠茶糖漿,微甜,綠茶味亦唔濃烈,但帶清香
,只可惜上枱時,雪糕頂已塌下來,影響賣相,哈哈
雪糕,唔錯,幾滑,幾香
埋單$266,每人$88,唔貴,但食物質素就一般般啦

2011-10-26
燒玉子卷,非常豐滿
雪糕,唔錯,幾滑,幾香
  • 燒玉子卷
2011-10-24 7 瀏覽
香港有個好處, 是我在大陸及台灣不常見的,就是很多食店有下午茶優惠套餐,是讓我們這些平日宅在家中的待業人士,可以走出家門,走入食肆的極大誘因。所以當我發現丼丼屋居然沒有特價下午茶套餐,我真的想轉頭走去吉野家......但還是給侄子拉著,反正沒試過,也就即管一試。食店的環境設計簡潔乾淨,一貫的日式風格,服務人員明顯還是生手,管理階層要再下點功夫......我們點了咖哩雞套餐: 味道不俗, 不過不失,也沒有啥驚喜。吉列蠔拼蝦定食 : 炸功不錯,蠔也算鮮味有汁且體型屬中等, 蝦就不算大但還可接受。總體而言,是沒啥驚喜的一餐。如果沒有特價推出前,我想我不會再來光臨。

我們點了

咖哩雞套餐: 味道不俗, 不過不失,也沒有啥驚喜。

總體而言,是沒啥驚喜的一餐。

如果沒有特價推出前,我想我不會再來光臨。

2011-10-14
2011-10-02 19 瀏覽
今次同阿仔做足功課,去這間新開,但又幾多正面食評的丼丼屋試試﹗星期日下午1:30到達,從外面望入去,嘩,好多位呀;我心都奇怪架喇,睇到好多食評都話要等位,食物又OK,價錢又唔係貴……咁點解又會咁多位呢?由服務員帶領我們坐在「吧枱」,正在看餐牌時,我聽到鄰座的小姐已不停向男朋友投訴她的滑蛋豬扖飯未到,煩到我都覺得佢好煩,難得是她的男朋友由頭到尾都沒說上一句。最後,小姐自己向服務員投訴,說滑蛋豬扖飯已等了廿分鐘﹗再由服務員回覆:對不起,因為豬扖比較厚肉,而且炸要需時,很快就會到達﹗我心想「都不好叫炸物了」。於是我選了一個滑蛋雞肉飯,而阿仔則選了牛肉烏冬,並加了廿元轉雪糕套餐。等了約10分鐘,阿仔的牛肉烏冬套餐出場了,但我忘了影相;吃了他的烏冬,很咬口,但我自己覺得有些UN,可能稍稍煮多少少時間會比較好,套餐其實是多了一客沙律,就是那種幾塊生菜、兩粒車厘茄,加少少日式沙律汁,還有一客「北海道雪糕」。阿仔吃烏冬的時候,我不停上網,因為太無聊了;貶眼間他已完成整個烏冬餐,而我的滑蛋雞肉飯還未出場﹗看看手錶,已過了卅分鐘,比剛才的小姐那廿分鐘還多出十分鐘。眼看店子裡服務員有很多,我坐在吧枱,亦看到

阿仔吃烏冬的時候,我不停上網,因為太無聊了;貶眼間他已完成整個烏冬餐,而我的滑蛋雞肉飯還未出場﹗看看手錶,已過了卅分鐘,比剛才的小姐那廿分鐘還多出十分鐘。眼看店子裡服務員有很多,我坐在吧枱,亦看到很多廚師在工作,但我就是不明白為何一個普通的飯,都需要弄這麼多時間?我請服務員跟進,哈,奇怪的事就發生了﹗我跟她說完後,她到廚房就拿出那個滑蛋雞肉飯,你說是否很神奇?好吧,我開始了﹗吃了兩口之後,我覺得滑蛋汁實在太多了,攪不好那些飯變成很「糊」,不對口胃;
太多蛋汁的滑蛋雞肉飯
反而伴碟的蘿蔔很多吃,很爽脆,味不酸﹗

我記得那位小姐臨走時跟她的男朋友說:下次不會再來了﹗
我都套用她的說話:我都不會再來了,人生沒有太多個卅分鐘來等一客超多蛋汁的滑蛋雞肉飯﹗

最後埋單時,我算得準一準,$129.80,沒多沒少﹗
剛剛好,$129.80
離開時,我終於明白為何星期日下午1:30會仍有大量吉位﹗

2011-09-25 1 瀏覽
今天來到屯門市廣場, 對上一次到屯門係幾年前既事,因公事上需要到屯門鋪分店幫忙盤點工作, 相隔幾年後的屯門市廣場已有很大變化,來到丼丼屋門前, 已看見門外有不少人在等位, 幸好我不用久等便有位, 侍應生安排我坐在對著廚帥工作台前位置, 侍應生送上水及餐牌, 看了一會, 要了一個吉烈朱扒定食, 侍應有禮地講解需要等侯時間才送到, 等候期間,看見眼前每位廚師忙碌地工作,但他們工作效率亦頗快, 不久我叫的定食已送到, 比預期時間還要快, 原先想拍照, 但因為手機出現一點問題 , 所以未能拍照~~ 侍應簡潔地講解怎樣自己調配醬汁, 有一個生菜絲,一個湯,一個牛膀絲, 吉烈朱扒及白飯一碗, 牛膀絲好味,甜甜酸酸,好醒胃 湯中有紫菜,豆腐粒, 湯味調得岩岩好, 豆腐好滑咬一口吉烈朱扒面層好脆口, 內層鬆軟,內層亦並非全部廋肉, 有一少部份係肥肉,如果喜歡食半肥瘦既朋友這個菜是一個不錯的選擇, 可能自己不是太愛肥肉的口感,所以我沒有吃有肥肉部份, 將朱扒配上自製既芝麻醬汁, 味道不錯, 令我最欣賞係一碗白飯, 溫度剛好,不會過熱或過冷, 而且每粒飯都好飽滿, 口感非常好, 軟硬適中後來我多要了一個北
今天來到屯門市廣場
, 相隔幾年後的屯門市廣場已有很大變化

來到丼丼屋門前, 已看見門外有不少人在等位
, 幸好我不用久等便有位
, 等候期間,看見眼前每位廚師忙碌地工作
,但

他們工作效率亦頗快
, 不久我叫的定食已送到, 比預期時間還要快

湯中有紫菜,豆腐粒, 湯味調得岩岩好,
豆腐好滑

軟硬適中

後來我多要了一個北海道雪糕新地配上紅豆及左朱古力糖漿, 可能加了朱古力糖漿, 所以令到雪糕味道較甜, 下次可以不加糖漿效果會更佳, 雖然是這樣但同時能感受到雪糕原有一種香濃牛奶味道, 非常香滑, 這餐非常滿足, 感受到每位廚師為食客做料理的心思! P
2011-09-25
圓方的丼丼屋,是我一直想試的不過,我實在很少到圓方飄...年中屯門市廣場引入丼丼屋*,望住裝修的圍板,我實在難以相信...只想到一間收費咁高的餐廳在屯門區生存,可行嗎?但自己作為一個久候的消費者,我真係興奮又期待囉!!!T_T丼丼開業後,有幾次去望餐牌,發現餐價並沒預期的高,有些更平易近人呢*近來經食友K提點下,原來除了圓方是丼丼屋外,屯門,旺角和鑽石山店也是丼丼屋食堂,食物定價較圓方的經濟,食物款式也以大眾化的局多,所以我明白了好啦,每星期都是過門而不入,今日終於...為了避開人潮,是日未夠六點就入去了給安排坐下非常細少的二人枱,不難發現全部食客先安排到'窗邊位',反之中間的圓圓位和面對廚師位暫未有人坐.服務生有禮地送上開水,細閱餐牌後,吉列定食由70-130元不等,丼飯,斧飯則較平,幾十元,更可以加15/25元升級為套餐,分別在你要沙律/雪糕新地而已我們點了一個吉列豬扒定食,一個滑蛋雞肉丼,升沙律套餐,見旁邊客人杯飲品非常大杯.經查問下是菠蘿汁來,大喜下又要一杯!!友人就要黃金荔枝疏打.首先來到的竟然是吉列定食陣容強大!配套亦足!服務生禮貌地介紹食用方法,之後就開動了芝麻碗連支棍都
圓方的丼丼屋,是我一直想試的
不過,我實在很少到圓方飄...

好啦,每星期都是過門而不入,今日終於...
終於來到T_T!!
為了避開人潮,是日未夠六點就入去了
食堂內部,中間個圓圓面丼位好有型~
齊全調味,用具架(前兩樣為:豬扒汁&菜絲沙律汁)
!!友人就要黃金荔枝疏打.
超值!!!
首先來到的竟然是吉列定食
陣容強大!配套亦足!服務生禮貌地介紹食用方法,之後就開動了
豐富~吉豬扒定食
芝麻碗連支棍都雪到凍凍,將芝麻磨碎後也聞不到香味,之後加豬扒汁便成.
芝麻不香,不過淨食豬扒汁都夠哂數
吉列豬扒賣相很靚,薄碎的外層毫不油膩,稱職地緊緊包住豬扒,豬扒分身六塊,側面兩塊肉和肥膏比例係50/50,再入兩塊是薄肉,肉質乾,最好的只有正中間兩塊,厚肉兼鬆化
一塊扒有幾層口感...XD.甜而不膩的豬扒汁居功不少,仲好鬼好送飯添~~
非專門吉列系來說,此吉豬已算不錯喇~
定食配套有牛蒡條,甜甜地的,至於麵豉湯內有很多豆腐和紫菜,咸度剛好,味道和千兩幾乎打成平手
珍珠飯非常香軟,每粒飯也彈牙有勁,絕對是超好吃的飯.菜絲就差啦,其實未熟椰菜我知本身係有陣怪味,不過這裡的菜絲陣'膠味'較重,加咸咸酸酸的沙律汁也蓋過不到,但為了每餐要有菜的條例下,我盡食!

是了,關於定食添飯和添菜的問題,餐牌寫的確實是'無限添加',不過服務生表示只可以加一次?.?剛好早幾日從負責屯門區元氣和丼丼屋食堂的分區經理告知,他認知中一定係無限添加,仲話無理由只可以加一次,絕對是跟餐牌描述咁做.因為我無預計今日來丼丼,所以不能回頭與他討論了

菠蘿汁很有鮮果味
因為帶點甜,點都會加少少糖水啦,但不是太過份我都收貨.而且十分冰凍,但又沒落冰塊,很合我心意~重點要15元咋已經大大杯
冰凍沒加冰塊
友人杯黃金荔枝疏打反而有加冰,但味道方面應該不大好,因為話好鬼甜,透明一粒粒原來是荔枝肉來的.
過甜
之後的親子飯更食到我咀舔舔
大大碗多多料
厚厚的蛋層,香嫩滑溜,中間更有不少蛋汁!!
包住十數塊雞腿肉及熟透的洋蔥條,不過對比之下,此蛋層已俘虜左我!!這蛋真是一流!!配合底層的香軟珍珠飯,每口吃著都是美味
過往在食評中D人話親子飯的蛋汁好多時都過盛,是日我吃到的就剛剛好,沒多餘蛋汁剩下來呢.

本身丼飯跟三小片黃蘿蔔,15元套餐齊有牛蒡條,麵豉湯和菜沙律,我覺得加餐好抵玩
沙律不含醬,有生菜,粟米和車里茄,清新多汁,亦可加菜絲沙律汁帶點咸酸味來.
加15元成套餐.有齊三樣野,抵加呀
始終是美心旗下,服務質素比上不足,比下有餘.每位服務生都客氣有禮,加水收碟也尚算快手.雖然外面等位人潮擁擁,但內堂也感不到絲毫擠迫的感覺.原來埋單是自己拿單到收銀處攪掂,哈哈,灌切食堂之格局呢
2011-09-11
齊全調味,用具架(前兩樣為:豬扒汁&菜絲沙律汁)
食堂內部,中間個圓圓面丼位好有型~
過甜
終於來到T_T!!
冰凍沒加冰塊
豐富~吉豬扒定食
大大碗多多料
加15元成套餐.有齊三樣野,抵加呀
非專門吉列系來說,此吉豬已算不錯喇~
芝麻不香,不過淨食豬扒汁都夠哂數
超值!!!
  • 滑蛋雞肉丼(配餐)
2011-09-16 13 瀏覽
其實食過don don 幾次 但次次都懶寫食評 今次終於寫今次同朋友食左呢幾款其實don don屋唔係真係特別好好好食,但佢的質素同價錢成正比 除左呢4樣之前係don don屋都過 燒牛扒don , 燒靖魚 , 咖哩炸雞件飯 , 滑蛋雞飯 , 支豆 , 吉烈黑豚豬扒飯吉烈黑豚豬扒飯 好食 因為對比的吉烈豬扒飯 前者的肉比較柔軟而且有少少脂肪 好香口 如果唔鐘兒食 炸野飯友 可以試試牛扒don (五成熟) 幾好食唔差 唔係好推介 滑蛋雞飯 真係痳痳地

其實食過don don 幾次 但次次都懶寫食評

今次終於寫

今次同朋友食左呢幾款
一般般啦
次次去都有叫 =)

除左呢4樣之前係don don屋都

唔係好推介 滑蛋雞飯 真係痳痳地
30 分鐘 (堂食)
一般般啦
次次去都有叫 =)
  • 燒靖魚
2011-08-23 3 瀏覽
閒日七點鐘到,以為要等位,點知一到就有位了地方闊落,坐得都幾舒服,又唔會有人催我地叫野食餐牌好特別地係第一頁有款兒童餐,係個小童份量的吉列豬扖飯跟餐,賣48蚊唔知d家長係咪真係會叫呢?落單點左個吉列豬扖滑蛋飯68蚊,加25蚊配套餐加北海道雪糕,得黑芝麻味,d大路既士多啤梨朱古力味唔比叫朋友就叫了吉豬飯加15蚊配餐可能係人少的關係,上菜幾快~d野食一陣就到跟雪糕餐的有麵豉湯,粟米沙律,同幾片黃色的食物…雪糕則後上麵豉湯很一般,唔太咸,個片黃色的食物就甜甜地咁…粟米沙律上落左d wasabi醬油,還好wasabi味唔太勁,粟米還可以放得入口主角黎啦~~吉列豬扖加滑蛋飯,炸得表層鬆脆的豬扖偶爾會夾雜肥肉,不過最慘的是內裡實在韌左d啦,兼且中間的豬扖肉仲乾到好鞋口… 食左半塊就冇食啦…朋友的吉豬白飯有配手磨芝麻醬,醬汁香口,的確增加左豬扖的耐吃度…如果沒有那芝麻醬點豬扖,奉勸大家都係擺了…仲有再慘的滑蛋飯,面層半生熟滑蛋確係密鋪曬個平面…但食到最底下都仲有汁留係碗底,咁就係過濕了吧…而那種濕和蛋味,同吉豬又唔算係夾因此呢個飯絕對唔建議叫食到我最期待的黑芝麻雪糕了,佢可以為呢個餐挽回幾多分呢?上
閒日七點鐘到,以為要等位,點知一到就有位了

地方闊落,坐得都幾舒服,又唔會有人催我地叫野食

唔知d家長係咪真係會叫呢?

朋友就叫了吉豬飯加15蚊配餐

可能係人少的關係,上菜幾快~d野食一陣就到
跟雪糕餐的有麵豉湯,粟米沙律,同幾片黃色的食物…雪糕則後上
豬扖又乾又"鞋"
麵豉湯很一般,唔太咸,個片黃色的食物就甜甜地咁…

食左半塊就冇食啦…
如果沒有那芝麻醬點豬扖,奉勸大家都係擺了…

而那種濕和蛋味,同吉豬又唔算係夾
因此呢個飯絕對唔建議叫食
黑芝麻雪糕,每啖都好綿好實
到我最期待的黑芝麻雪糕了,佢可以為呢個餐挽回幾多分呢?
上個時等得有d耐,要食的話可以早d上定
自稱用上北海道牛乳整的雪糕,口感還算綿密,黑芝麻味都幾香,配搭得唔錯~
盛載的石盤非常之凍~估計可以為雪糕保溫一會

整體來說,客人唔多時可以坐幾耐~侍應小姐的服務都唔錯~但最根本的食物質素有待改善…
加埋一 個餐要上百元,而呢個價錢絕不能令我翻兜。
黑芝麻雪糕,每啖都好綿好實