2018-02-16 429 瀏覽
尋晚我同屋企人去左樂富丼丼屋食團年飯,因為早前經過樂富地鐵站攞左優惠券,原來呢間分店將會係三月頭結業,所以星期一至四晚有買一送一優惠,只要係正價主餐就可以尋晚都算座無虛席,我地五人總共叫左六個主餐,整體來說份量比我之前食嘅細左,但服務都算可以,環境舒適我點左天婦羅餅烏冬,一開始見餐牌寫住每日只限十客,所以去到即刻叫,期望好大,可惜食落有點失望,天婦羅嘅款式有點似餸頭餸尾,有三文魚碎、蟹柳、茄子、菇、一粒帶子......,不過味道好淡,但烏冬就幾好食,口感佳我其他屋企人就點左咖哩豬排滑蛋飯、饅魚飯、炙燒魚生飯、辛辣海鮮烏冬、䐁肉飯,饅魚飯及魚生飯味道不錯,但都係比較細份量,另外豬排飯就唔夠熱雖然食物質素冇之前咁好,但總算開開心心食團年飯,而且埋單只係三百蚊,買一送一嘅優惠好抵食,最後仲有得抽獎,抽到下次食甜品或飲品可以買一送一,可以再試下

天婦羅餅烏冬
團年飯
用餐優惠
優惠券
2018-02-09 199 瀏覽
今日難得唔洗食飯盒,可以外出食個午餐,樂富唔太熟有咩正嘢,好似有間丼丼屋可以坐得舒服D,所以試一試佢嘅午餐,都幾多嘢揀。價錢由$48至$108!我就揀咗$68豚肉生薑燒定食再加配北海道3.6牛乳軟雪糕😋,同事就叫咗三文魚丼定食,以上午餐都送荔枝凍果茶,本人都喜好荔枝味,所以冇加$5飲奶茶、咖啡。豚肉生薑燒定食好好味,好多肉汁又入味,珍珠米飯量剛好,又有湯飲👍🏼同事食個三文魚丼定食有好大片三文魚,個樣都新鮮,同事好容易肚痛但佢吃完都冇肚痾,應該靠得住!仲有一個小沙律,岩keep fit美媚食!荔枝凍果茶味道都👌🏽 最後,來一個北海道3.6牛乳軟雪糕,奶味濃正到真係不得了!👍🏼👍🏼👍🏼

豚肉生薑燒定食

三文魚丼定食

北海道3.6牛乳軟雪糕
2018-02-08
豚肉生薑燒定食
三文魚丼定食
北海道3.6牛乳軟雪糕
2018-02-04 149 瀏覽
《丼丼屋》在樂富已營業多年,以前經過都以為它是很高級的一家餐廳,沒有多加留意。這天忽然心血來潮,駐足細看餐牌,原來價錢完全不貴,屬中低價位的日本菜~餐廳店面非常大,能容納很多人,裝飾是那種典型的日式食堂格局。沙律太多麻醬了,但亦有不少豆腐,味道清新且感覺健康。雞中翼裡塞滿了明太子,細細粒很幼細,但味道就被雞肉蓋過了。魚生飯的配料豐富,在眾多魚生中以三文魚和蟹籽最多,因是迷你魚生飯所以飯固然不多,但魚生沒有因此縮水,份量甚至比白飯更多,全部切粒,味道鮮甜。平時吃忌廉汁意粉就多了,烏冬配忌廉汁的配搭反而少吃。味道也不錯,忌廉汁很多,吃完烏冬仍有不少醬汁剩,但煙肉就不太多。烏冬不冷不熱,煙韌彈牙。

豆腐蕃茄沙律

沙律太多麻醬了,但亦有不少豆腐,味道清新且感覺健康。
明太子雞翼餃子

雞中翼裡塞滿了明太子,細細粒很幼細,但味道就被雞肉蓋過了。
迷你什錦刺身丼

煙肉溫泉玉子忌廉烏冬

2018-01-21
迷你什錦刺身丼
2018-01-15 135 瀏覽
樂富廣場真係越來越多嘢食,又多嘢行,所以成日都區內消費!今次帶埋牙仔去食日本野,嘆番個午餐午餐選擇都幾多全部都唔使$100,他們最有名的都可以選擇,加少少錢又可以升級今次冇加錢要咗他們白桃紅茶,配搭都清新,同紅茶好夾,不用加錢大大杯豚肉溫泉玉子烏冬,肉的份量都多,不過肉質就有點鞋,溫泉蛋最正!不過最好食反而係他們的烏冬,非常煙人,個湯都係清甜雜錦刺身丼,不過刺身份量我就覺得少了一點,種類都不夠多,不過都係新鮮的,加少少豉油芥辣撈埋一齊同食壽司感覺好不同,不過最好食嘅都係個飯,粒粒豐滿,口感好好所以最好的的確要付出貴一點,他們的所有用了都好好,值得

所以最好的的確要付出貴一點,他們的所有用了都好好,值得
2017年9月27日 (星期三) 11:45am 揉合了現代與傳統的日式料理概念,以日本新潟縣的秋田小町米製作丼飯(日式碗飯)。店內裝潢以時尚樸實為本,感覺舒適和優閑。 環境光亮整潔,餐具乾淨。 為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 八週年,特地選擇此餐廳用膳。 人數:2人 HK$236不用等位 丼(Donburi)是日文漢字,是一種日式飯食,以大瓷碗盛載著白飯,飯上覆以各款食材。傳統丼包括:牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。豬扒丼 - 是將豬扒裹上麵包糠後,經油炸而成,油的高溫將肉汁鎖在肉內,混合洋蔥、雞蛋覆於飯面。 什錦刺身丼定食 - 包括:三文魚、吞拿魚、北寄貝、帶子和雞。三文魚肉質軟滑,味道甜美。吞拿魚粉嫩,新鮮可口。北寄貝具咬口,帶子鮮甜。全部款款厚切,完全沒有冷凍感覺和雪藏味道。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,在拌勻蟹籽及青瓜片後進食,感覺爽口清新。同時,配合刺身一起吃,味道更是一流!【推介之選】❤❤❤ 蔬菜沙律 - 酸酸甜甜,清涼爽口,開胃之選。( 今次多加了炸蕃薯,脆卜卜,正呀!)【推介之選】❤❤❤ 味噌湯 - 包括:蠔仔、紅蘿蔔和白

2017年9月27日 (星期三) 11:45am

環境光亮整潔,餐具乾淨。

為慶祝 ※懶懶熊大聯盟※ 八週年,特地選擇此餐廳用膳。

人數:2人 HK$236

不用等位

傳統丼包括:

牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面

親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。

味噌湯

味噌湯 - 包括:蠔仔、紅蘿蔔和白蘿蔔,令味噌味道濃厚,提升鮮味。

刺身四片

刺身四片 - 三文魚及北寄貝 - 厚切鮮味,肉質光澤,味道很好。只是價錢 HK$28 ,刺身份量少,感覺不算抵食 ~

日式炭燒咖啡

日式炭燒咖啡 - 曾經在其他食店飲過炭燒咖啡,印象味道苦澀;但發現丼丼屋的炭燒咖啡不苦,喜出望外!【推介之選】❤❤❤

《 現 金 優 惠 劵 》:

堂食滿 HK$200 ,以恆生 enjoy card 結帳,店員便奉送 1 張現金優惠劵,待下次使用。

《 餐 牌 》:

【溫馨提示】:

提供午市套餐

每款食品都是即叫即製,必須等候 20 分鐘。

套餐只提供果茶

另加 HK$5 可轉咖啡、汽水、橙汁

不提供奶茶

另收加一服務費

結帳付款須自行到收銀處

滿HK$200 以恒生信用卡簽帳可獲一張 HK$20 現金劵
2017-09-27
紀念日
2017-09-24 365 瀏覽
野食好吃,但服務一般,叫佢加飯講左唔該6次可以聽唔到無反應,門口的男人點票果個服務認真一般,他會主動問你是否在等位,如果你答唔夠一半人數,他便會唔客氣地再問你是否在等位,你答唔夠半數,佢就會火大黑你面大聲話: 我問你是否在等位呀,好似坐係外面等夠人再入去食都唔得,我先生到左後,佢又黑我先生面,唔陪我先用一齊入座,總之服務一般,不過勝在d 野食好正就真,咁就補返數la ,經理的管理需要改善la 請埋依d 人倏員工影衰公司
2017-09-17 317 瀏覽
星期六早上通常會同爸媽去飯堂飲茶,但今朝起身頭重重,改食晏唔飲茶。唔舒服的時候,通常想去一間舒適的餐廳,點先舒適?唔一定要貴,在於我,最最重要是整間餐廳設計要簡約,不要金碧輝煌,太過華麗,我個頭仲重!其次,沒有嘈雜聲,檯與檯要有一些距離,最後,當然是東西不可太難吃!阿媽想食鰻魚飯,可惡地沒有供應,只提供此貴版本鰻魚飯,可惡👿👿👿 結果,我哋叫了3碗迷你十和田燒牛肉洋蔥丼。牛肉和洋蔥燒得很香,牛肉很好吃,洋蔥很爽甜,整體調味很好👍🏻

結果,我哋叫了3碗迷你十和田燒牛肉洋蔥丼。
迷你十和田燒牛肉洋蔥丼

2017-09-16
迷你十和田燒牛肉洋蔥丼
2017-09-10 220 瀏覽
是日晚上來到好一段時間沒有的光顧的丼丼屋。餐牌也有了點轉變,除了多添了直盈份旺的丼物和烏冬,套餐也增添了「加大版沙律」和「唐揚炸雞」款式。菜牌以外,還供應節令限定的菜式,盛夏當造期間,供應日本直送的鰻魚。可惜,數量限定關係,是日跟它緣慳一面。是日添了另一款菜牌上較便宜的炭燒雞肉丼($58)加配沙律套餐(+20),再奇生啤一杯($38)。丼丼屋樂富店的丼物水準穩定,就是價格定位較高,這款雞肉丼物似乎彌補了這個問題。大約十分鐘,食物一併用漆盤上桌。加大的沙律果然份量多了不少。依舊是羅馬生菜、雜色沙律菜、粟米、車厘茄與和風醬汁的配搭,但上面增添了炸牛蒡片。牛蒡片不只外脆內軟,其甜味也綜和了醬油沙律汁的咸度,更開胃好吃了。主角炭燒雞肉丼($58)由數塊烤至金黃的雞件、大蔥和香菇組成,感覺挺豐富。味道也是偏向甜身,飯底也澆上了醬汁,吃得時候也滿滿是雞汁和醬甜。日本飯又不會煲得軟爛,雞肉也烤得多汁,十分出色。佐一杯冰鎮杯子盛載的生啤更是下暑呢!至於,麵豉湯也有了轉變,由原有的腩肉片摸成了蜆肉。蜆肉入口無渣,搭配湯底的紅白蘿蔔,味道比以前來得更鮮甜,麵豉味道淡淡提出,筆者十分欣賞日式料理店對時令變化

炭燒雞肉丼沙律定食

沙律

炭燒雞肉丼

佐一杯冰鎮杯子盛載的生啤更是下暑呢!
至於,麵豉湯也有了轉變,由原有的腩肉片摸成了蜆肉。蜆肉入口無渣,搭配湯底的紅白蘿蔔,味道比以前來得更鮮甜,麵豉味道淡淡提出,筆者十分欣賞日式料理店對時令變化所作的細節調配,可見其用心。
生啤

相機食後了!煮物:蘿蔔、魔芋條、竹筍與醬油同煮,甘甜開胃,也適合佐啤酒!最後,更是意外中的意外,用信用卡結帳竟然給電腦抽中得獎,有$50現金券回贈。網上登記條碼上的數字,一個月內使用。本來今天工作諸事不順,心情欠佳,這下子心情又恢復了不少!:)撇除筆者的幸運,餐廳的環境和服務也非常不錯,晚市人不多,坐得舒服;店員也親切地點餐,當然,筆者特別推介樂富的主要原因是其質素較旗下各分店穩定。大家可試試,比較啊。
炭燒雞肉丼沙律定食
沙律
炭燒雞肉丼
生啤
有一日喺屋企搵到張丼丼屋嘅$100現金券,而竟然未過期,所以誓要去食左佢!因為有張丼丼屋嘅$100coupon,而今日係last day,本身記得大埔有一間分店,點知已經結左業💔所以去左樂富分店。丼丼屋啲野食質素其實係ok,不過價錢唔平,cp值中等,所以之前都係有現金券先黎食樂富地鐵站一出嗰個商場好靚,令到鄰近舖頭有一種小店嘅感覺(但明明就係集團舖頭哈哈)呢間丼丼屋位置係超近地鐵站,一出地鐵站出口,再搭扶手電梯就到。但因為我地一開始唔識去,係商場搵黎搵去都搵唔到,最後要問職員先知道點去。終於到咗喇!見到間店勁開心,因為好熱終於可以入去坐,同埋好大嘅落地玻璃,可以坐係度享受住下午茶。正值下午茶時段,唔太多人。反而最開心係環境,有啲自然陽光曬入黎,很自然的感覺,同埋間店都幾大,所以幾Enjoy坐係度嘆下~點左個超值下午茶之選,滑蛋吉列豬扒丼SET $68 呢個套餐包含面鼓湯、沙律、果茶。可惜冇麵食,比較少選擇之中揀左呢個set!面鼓湯:都唔差架,細細一碗都已經有好多材料,男朋友勁鍾意,竟然有蜆肉。沙律:冇平時加嘅沙律醬,但係有好多款蔬菜,食咗都好開胃,但係唔會有飽肚感,所以我可以盡情食個叫

正值下午茶時段,唔太多人。
點左個超值下午茶之選,滑蛋吉列豬扒丼SET $68
呢個套餐包含面鼓湯、沙律、果茶。
可惜冇麵食,比較少選擇之中揀左呢個set!
沙律:冇平時加嘅沙律醬,但係有好多款蔬菜,食咗都好開胃,但係唔會有飽肚感,所以我可以盡情食個叫滑蛋吉列豬扒丼(๑˃̵ᴗ˂̵)
滑蛋吉列豬扒丼:吉列豬扒嘅炸粉係厚咗啲嘅,但都好脆,豬扒肉質都唔韌,反而覺得蛋唔算多,如果再多啲會好食啲!
果茶:甜甜地嘅一杯清涼果汁飲品,可以解渴。
之後坐得太舒服,環境又靚,跟住就叫多杯北海道牛奶雪糕
北海道牛奶雪糕($10):好軟滑,同埋都有少少嘅牛奶味
2017-06-27
用餐優惠
現金券
2017-08-21 130 瀏覽
我第一次食這間連鎖店😂店裡環境也乾淨俐落,平日去啦而家都冇咩人食,所以靜靜地幾適合人哋傾計。咁入到去侍應都好好咁比餐牌我哋,咁就揀咗兩個普通嘅飯啊!一個呢就係佢跟餐嘅沙律,其實都OK嘅,普普通通好似平時沙律咁。咁呢個都係跟餐嘅玉子,味道都可以接受。不得不提而杯橙汁,簡直想比負評。正常橙汁都唔會加冰,但佢仲要加冰,分量非常少,簡直係偷工減料啊,佢都唔應該咁hea,本身想換左佢,但算啦有佢。炙燒海鮮丼咁食物方面都咩都唔差嘅,不過不失啦,價錢可能貴咗啲,食完之後好似冇食過野落肚咁。三色鰻魚定食一個鰻魚飯係好食嘅,不過都係果句分量太少,食完一餐飯冇好似冇野落我個肚感。

咁入到去侍應都好好咁比餐牌我哋,咁就揀咗兩個普通嘅飯啊!

咁呢個都係跟餐嘅玉子,味道都可以接受。
橙汁
不得不提而杯橙汁,簡直想比負評。

2017-08-16 125 瀏覽
琴日同屋企人去開樂富購物,行到晏晝,見餓餓地,就去搵吓附近有咩好食。作為日本控既我, 見到丼丼屋,就二話不說決定去呢間食午餐。由於我哋去到嘅時候已經大約兩點半,所以我哋決定點下午茶餐。佢哋下午茶餐有大概九款野食俾你揀,有魚生飯、咖喱飯、炸豬扒滑蛋飯、等等等等。而我今次就點左炸豬扒滑蛋飯。炸豬扒滑蛋飯塊炸豬扒熱辣辣,外皮脆卜卜, 但係裏面啲肉一啲都唔實,非常好食。配埋炸豬扒下面嘅滑蛋撈飯一齊食,成個口感好有層次,非常有日本嘅風味。呢次已經係我第二次食呢個炸豬扒滑蛋飯,質素依然非常好,下次去樂富一定會去返呢間丼丼屋食佢哋呢間炸豬扒滑蛋飯。

炸豬扒滑蛋飯

2017-08-14
  • 炸豬扒滑蛋飯
2017-08-14 102 瀏覽
今天下午,非常炎熱,在樂富工作完畢,揾午餐食晏,立刻諗到冷氣充裕的丼丼屋,到達時已是2:23分,枱面仍放上午餐牌,詢問下午茶時間是2:30,所以多等幾分鐘即慳返17,因我想食滑蛋吉列豬扒丼定食呢!再加上杯香濃幼滑咖啡,真係悶熱天氣盡消!滑蛋吉列豬扒當定食直得一提是員工服務態度非常好,唔會因你等下午茶餐而比不友善態度,所以我時常都會光顧這間食肆呢!其實工作壓力已爆燈,再去食晏都受氣會令自己心理不平衡,所以我會選擇一些有質素的食肆呢!

滑蛋吉列豬扒當定食

2017-08-14
2017-07-18 202 瀏覽
約好姊妹去丼丼屋食飯都唔係第一次啦,因為我地都鍾意食日本嘢(成日食元氣/板長🤦🏻‍♀️)但預算💰又唔多,加上北區又無乜特色日本嘢,所以都會揀就近嘅大埔丼丼屋。不過,今次我地想食果日一Search Openrice,先發現原來大埔繼沙田丼丼屋之後都已結業。於是,我地就去咗樂富分店。我地大概7:45pm去到,可能係平日嘅關係,完全唔洗排隊~✌️樂富分店嘅環境比起上述兩間較寬敞,入門口處可以見到有路通往示範廚房搞員工Training或者搞Marketing活動時用。一坐低我地就先叫咗一人一杯蘋果汁。👇弘前黃金農園100%蘋果汁🍎($25 一杯)清新甘甜的純天然蘋果味道!加一小片薄荷葉增加夏日清爽嘅感覺、幾特別!不過飲落越來越淡,如果不加冰的話應該會更加好飲!閨蜜點了特上盛大蝦海鮮丼($128)👇我點了吉列大蝦($63)再加野菜定食($20)👇雖然芝麻配吉列豚肉比較合適,但喜歡芝麻的我是完全無所謂的🤤小鉢的煮野菜好好味👍,沙律反而一般,吉列大蝦除了炸粉稍微多一點之外,味道是十分不錯的!最後就是甜品時間!我地叫左宇治金時新地+草莓新地👇,裏面加咗爆谷好好味~(請暫時忘記個「肥」字,盡情享受咗先,哈哈

於是,我地就去咗樂富分店。
我地大概7:45pm去到,
可能係平日嘅關係,完全唔洗排隊~✌️

樂富分店嘅環境比起上述兩間較寬敞,

一坐低我地就先叫咗一人一杯蘋果汁。
👇弘前黃金農園100%蘋果汁🍎
弘前黃金農園100%蘋果汁

閨蜜點了特上盛大蝦海鮮丼($128)👇
特上盛大蝦海鮮丼

我點了吉列大蝦($63)再加野菜定食($20)👇
吉列大蝦+野菜定食

雖然芝麻配吉列豚肉比較合適,
但喜歡芝麻的我是完全無所謂的🤤
小鉢的煮野菜好好味👍,
沙律反而一般,
吉列大蝦除了炸粉稍微多一點之外,味道是十分不錯的!

最後就是甜品時間!
我地叫左宇治金時新地+草莓新地👇,
裏面加咗爆谷好好味~(請暫時忘記個「肥」字,盡情享受咗先,哈哈😂)
睇圖就知道個新地融得好快(一上檯已經開始融緊),記得要快速KO咗佢!XD
宇治金時新地+草莓新地
2017-06-11 923 瀏覽
2017年6月8日 (星期四) 11:30am 揉合了現代與傳統的日式料理概念,以日本新潟縣的秋田小町米製作丼飯(日式碗飯)。店內裝潢以時尚樸實為本,感覺舒適和優閑。 環境光亮整潔,餐具乾淨。不用等位 丼(Donburi)是日文漢字,是一種日式飯食,以大瓷碗盛載著白飯,飯上覆以各款食材。傳統丼包括:牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。豬扒丼 - 是將豬扒裹上麵包糠後,經油炸而成,油的高溫將肉汁鎖在肉內,混合洋蔥、雞蛋覆於飯面。 三色海鮮丼定食 - 包括:三文魚、吞拿魚和油甘魚。三文魚肉質軟滑,味道甜美。吞拿魚粉嫩,新鮮可口。油甘魚則帶有腥味,感覺差了下去。雖然全部都不是厚切,但是完全沒有冷凍感覺和雪藏味道。碗內的珍珠米十分軟綿,一點都不乾硬,而且更是微熱的,令人感到窩心。在配合刺身一起吃,味道簡直一流!【推介之選】❤❤❤ 蔬菜沙律 - 酸酸甜甜,清涼爽口,開胃之選。( 今次粟米粒、車厘茄和蔬菜份量特別多,正呀!) 味噌湯 - 包括:豬肉、紅蘿蔔和白蘿蔔,令味噌味道反而不濃厚,口感一般。 日式炭燒咖啡 - 曾經在其他食店飲過炭燒咖啡,印象味道苦澀;

2017年6月8日 (星期四) 11:30am

環境光亮整潔,餐具乾淨。

不用等位

傳統丼包括:

牛丼 - 烹煮牛肉與洋蔥後覆於飯面

親子丼 - 以雞肉、蛋及洋蔥烹煮覆於飯面。

《 餐 牌 》:

【溫馨提示】:

提供午市套餐

每款食品都是即叫即製,必須等候 20 分鐘。

套餐只提供果茶

另加 HK$5 可轉咖啡、汽水、橙汁

不提供奶茶

另收加一服務費

結帳付款須自行到收銀處

2017-06-08
2017-05-30 147 瀏覽
樂富呢間丼飯餐廳係吾駛排隊,如果您選擇去鑽石山食,咁就大獲,有排您等。今日我點左牛舌丼,刺身丼,仲有炸雞!牛舌味道ok,肉係薄切,刺身丼有蝦,吞拿魚,帶子,三文魚,都滿足倒,炸雞新鮮炸,整體滿意,價錢偏貴!