2016-08-21
今日星期六,又係賴生同屈小姐既紀念日,當然要出去狂玩兼慶祝啦! 屈小姐仲專登入黎接賴生放工,好就得人😎😎😎😎! 第一站原本係去herb&spice, 賴生諗住帶佢去試下佢地個冬蔭功risotto, 但點知內部裝修,暫停營業摸門釘! 跟住一路向前行搵下有咩食,行行下屈小姐停左係丼家和食出面望menu, 之後佢就比火炙三文魚帆立貝丼吸引左入去啦!入到去,座位尚算ok! 我地就決定叫 1) 火炙三文魚帆立貝丼,2) 溫泉蛋牛肉丼 3)自家製醋鯖魚壽司x2 「有人記得賴生鍾意食乜,呵呵呵」如果呢間舖頭要用丼黎做主打,咁樣佢要解決既有2件事情:1) 飯 - D飯over cook左,做唔到粒粒分明既效果,痴埋晒一舊 2) 主食既味道 - 無論配牛肉定係刺身,佢既味道未算係好食到會要你撈飯食講番d野食先1) 火炙三文魚帆立貝丼 (3星)- 飯唔得,overcook- 三文魚火炙完做唔到帶出魚油香既味道- 帆立貝尚算新鮮,面頭有炙過- 要加豉油同wasabi撈埋哂食先ok2) 溫泉蛋牛肉丼 (3.5星)- 又係衰係飯身上- 牛肉瘦,味道還可以,但比唔上日本嘅燒牛肉飯連鎖店- 溫泉蛋好流心,整穿佢好吸
屈小姐仲專登入黎接賴生放工,好就得人😎😎😎😎!
如果呢間舖頭要用丼黎做主打,咁樣佢要解決既有2件事情:
講番d野食先
1) 火炙三文魚帆立貝丼 (3星)
- 飯唔得,overcook
- 三文魚火炙完做唔到帶出魚油香既味道
- 帆立貝尚算新鮮,面頭有炙過
- 要加豉油同wasabi撈埋哂食先ok
2) 溫泉蛋牛肉丼 (3.5星)
- 又係衰係飯身上
- 牛肉瘦,味道還可以,但比唔上日本嘅燒牛肉飯連鎖店
- 溫泉蛋好流心,整穿佢好吸引,而且真係唔算有蛋香!
- 最有驚喜係d 菇,好香好重菇味,份量亦夠多
3) 自家製醋鯖魚刺身 (5星)
- 好好味! 醋味係第一啖入口就湧出黎,又唔過 火,最正係d醋味跟住你食入喉嚨時帶番醋鯖d魚味出黎
- 你可能話……食酒泉同田中果d大舊同抵好多,我認同,但壽司本應係咁,係果2間做得太大件😂😂,但呢間絕對係用味道取勝!
4) 跟餐芝麻沙律&麵豉湯 (4星)
- 有驚喜,絕對唔係hea作,麵豉湯濃味足料,芝麻沙律加左少少檸檬汁,酸酸地,開胃有層次!
總括黎講呢間都ok既,價錢同份量合理! 只要唔抱太大期望就得!
#終於到你被Mr.O出賣
火炙三文魚帆立貝丼