5天前
潮州菜係我較為喜歡既中菜,位於中環行市既「久両菜」由名廚邵德龍師傅夥拍潮州師傅與Lubuds Group主理既首間手工潮州菜餐廳,lunch過去試下迷你燒椒皮蛋味道無我想像中咁辣同惹味,比較淡口迷你蔥油腐竹腐竹被蔥油既香味包圍住,但又唔會話好濃味,清香爽口迷你滷水拼盤有橙色墨魚、豬腩肉、豬大腸、豬耳、紅腸、鵝件等等既滷味,每款都滷得好入味牛肉清湯鮮牛小排河粉牛小排肉質唔會過老,牛肉清湯有著濃郁既牛味,有種似食緊越式湯河既味道牛肉清湯潮式三寶粉麵叫左牛丸、魚片頭、墨丸米線,牛湯絕對係成碗粉既靈魂,味道都唔錯沸騰魚湯湯鮮魚片米線魚湯無我想像中咁濃郁但都嚐到魚既味道,魚片嫩滑,加左辣味道更加有層次,但整碗我都係覺得有少少魚既腥味食物質素同味道都不錯,Lunch time時段好多人,所以係搭枱咁坐,但呢個價錢其實都算中環餐廳價,我就覺得坐到好似食茶記咁,茶記既坐位,無服務都收加一,中環打工仔既宿命,硬食
迷你燒椒皮蛋
味道無我想像中咁辣同惹味,比較淡口
迷你蔥油腐竹
腐竹被蔥油既香味包圍住,但又唔會話好濃味,清香爽口
迷你滷水拼盤
牛肉清湯鮮牛小排河粉