2024-07-06 4791 瀏覽
🥰 大學時期, 某 學長 經常講 “久両菜”, 聽到一頭霧水, 原來佢意指 “攪L錯”. 早前聽聞 中環街市 新開咗間潮州菜, 取名 “久両菜”, 真係咁大膽?📖 翻查資料: 原來 “久両菜” 意指 抵食夾大件. 聽講港式中餐 “例牌” 嘅主料為 “六両”, “九両” 即係 “例半”, “九両菜” 當例牌菜上枱, 物超所值, 九變久, 取其長長久久. 英譯 Gu Liang Cai.🏘️ 餐廳位置中環街市一樓, 半開放式, 即係路人甲乙丙都可以睇到食客, 設多張圓枱方枱, 部份單邊梳化位, 裝修擺設扮懷舊, 又霓虹燈, 有趣!📖 餐廳屬 Lubuds 集團, 由名廚邵德龍師傅夥拍潮州師傅主理. 今晚點咗幾道熱門菜: 鵝片, 鵝肝, 潮州生醃蝦, 金不換花甲煲.🥰 鵝片 併 鵝肝, $198. 鵝片, 第一啖鹵水味道吸引, 鵝肉唔勒, 但鹵味唔入肉, 又缺乏甘香. 鵝肝, 非常軟棉, 雪糕口感, 可惜食落內外有溫差, 鹵味又係攻唔入, 失望!🦐 潮州生醃蝦, $188. 喂, 真係唔夠味喎. 配汁偏淡, 又黐唔住隻蝦. 🐚 金不換花甲煲, $228. 花甲啱啱熟, 肉嫩鮮美, 金不换提鮮

鵝片, 鵝肝
潮州生醃蝦
🐚 金不換花甲煲, $228. 花甲啱啱熟, 肉嫩鮮美, 金不换提鮮又搶味道, 可惜湯汁太少.
金不換花甲煲
🤗 總結: “久両菜” 走中檔路線, 茶芥位位 $18, 開瓶費 $200, 半大排檔格局, 座位舒服, 適合傾計. 論食物, 材料還可以, 但味道與期望有落差, 鹵水唔夠入味, 生醃蝦又不知所措, 係性價比同地理位置有優勢.
鵝片, 鵝肝
金不換花甲煲
  • 鵝片
  • 鵝肝
2024-09-18 2270 瀏覽
呢間嘢點解可以開係中環,呢鑊真係搞兩錯,我1150入去話十分鐘兩個人就齊,佢叫我喺出面罰企,我知道午市多人,但係我見到裏面大把空位, 我講明話十分鐘齊就一定齊,叫我企喺門口, 馬上掉頭走 幾好食都係假,潮州佬,返去北角深水埗開舖啦,中環講禮貌唔啱你,扯把啦
2024-08-27 2008 瀏覽
中環街市有一間潮州菜館叫久両菜,係煮D 新派慢煮滷水拼盤有潮式凍魚有生醃海鮮有反沙芋有煎蠔烙,佢都有LUNCH SET的,係食打冷的,招牌係由邵師傅特別調製的邵師傅辣滷水,滷水豬雜,有加入了潮州南薑、四川花椒等香料,味道增添麻香滋味。其他滷水菜式還有滷水米鴨滷水墨魚滷水豬腩肉滷水豆腐,LUNCH SET得好少滷水同肉肉的。久両菜地址:香港中環德輔道中80號及皇后大道中93號中環街市一樓124至125號舖
久両菜
2024-07-20 2841 瀏覽
高肥男收銀員態度極度惡劣,沒有耐心, 影響就餐體驗,收服務費但0服務,以後不會再光顧 請整頓人員態度, 態度非常惡劣,不會推薦。十分痛苦不堪的體驗, 該男服務員缺乏應有的服務態度,實在失望。
2024-07-20
2024-07-03 2562 瀏覽
作為中環返工嘅打工仔,真係時時刻刻都要搵平靚正嘅午餐🤭🤭介紹下佢哋既精選午餐飯盒我都食過好幾次,雖然每次都係鵝件切雞飯但其實都好抵食同埋好味,仲會跟一個例湯我覺得佢嘅例湯唔多味精幾好飲
作為中環返工嘅打工仔,真係時時刻刻都要搵平靚正嘅午餐🤭🤭
介紹下佢哋既精選午餐飯盒

我都食過好幾次,雖然每次都係鵝件切雞飯
但其實都好抵食同埋好味,仲會跟一個例湯
我覺得佢嘅例湯唔多味精幾好飲

外賣自取
2024-06-13 3289 瀏覽
(又時光倒流寫食評先😜😜)20/10/2023今晚同10月份生日朋友慶祝去咗中環街市一間新開嘅潮州菜‘久両菜’五個人叫咗:滷水鵝片: 滷水入味、鵝片份量足夠、墊底豆腐都好食。煎蠔烙:炸得香口,雖然蠔仔數量唔想話十分多,但係每隻都好大粒。糖醋麵:表面夠脆,但內裏啲麵有啲濕,但係整體上都好食嘅。蜆介鯪魚球:鯪魚球係新式的,入邊唔夠彈牙。蜆介味道出色。炸軟殼蟹:炸得好吃,如果可以配埋沙律醬就更加好😬蒜蓉炒生菜:正常發揮食物都唔錯、環境主打懷舊款、播嘅歌都係懷舊嘅 (歌曲好聽、不過咁啱我哋坐正喇叭下邊,所以好嘈🫣🫣)、侍應除咗門口帶位(完全吾識變通)嗰個之外,其他都好好。暫時冇限時。
(又時光倒流寫食評先😜😜)

20/10/2023

今晚同10月份生日朋友慶祝
去咗中環街市一間新開嘅潮州菜‘久両菜’

五個人叫咗:
滷水鵝片: 滷水入味、鵝片份量足夠、墊底豆腐都好食。
糖醋麵:表面夠脆,但內裏啲麵有啲濕,但係整體上都好食嘅。
蜆介鯪魚球:鯪魚球係新式的,入邊唔夠彈牙。蜆介味道出色。
炸軟殼蟹:炸得好吃,如果可以配埋沙律醬就更加好😬
蒜蓉炒生菜:正常發揮

2023-10-20
慶祝紀念
生日
  • 糖醋麵
每次路过中环街市,都会看到这家潮州菜餐厅,这次,终于有机会前去打卡啦~买完单之后,不得不感叹,香港的物价真的高,明天继续过深圳吃喝玩乐,hiahiahiahia~.🍃关于环境:这家餐厅位于中环街市一楼,总体环境ok营造出了潮州大排档的感觉,氛围满满座位还是很丰富的,还有超大大圆桌,适合大部队聚会生意很好,还等了一会儿位💁关于服务:不得不说,这家店的服务还是很ok的算是人手比较足的,虽然生意爆满但大家也都游刃有余…会主动给孩子拿宝宝碗,还会主动添茶倒水🦆关于出品:💗卤水鹅肠 💰168OMG!!!太好吃吧!其实就是想吃卤水鹅肠才pick了这家店果然没有让我失望卤水咸淡适中,相当入味🤣沙茶牛肉 💰168请避雷………太咸了!!!虽然牛肉很鲜嫩,但调味实在是太咸了💰18大洋的米饭🍚硬是又多叫了一碗(这个米饭的量原本也确实有限,很小一碗,根本不够share)💗椒盐九肚鱼 💰158很好吃,但是上得很慢……其他菜都吃完了,它才来外皮相当的酥脆面衣轻薄,不会过于厚重里面的九肚鱼嫩得很.出品很不错,味道相当ok就是下次不点米饭了,点白粥………这样一来…💰20被强迫下单的咸菜铺也能派上用场了
🍃关于环境:
这家餐厅位于中环街市一楼,总体环境ok
营造出了潮州大排档的感觉,氛围满满
座位还是很丰富的,还有超大大圆桌,适合大部队聚会
生意很好,还等了一会儿位

💁关于服务:
不得不说,这家店的服务还是很ok的
算是人手比较足的,虽然生意爆满
但大家也都游刃有余…
会主动给孩子拿宝宝碗,还会主动添茶倒水

🦆关于出品:
卤水鹅肠

💗卤水鹅肠 💰168
OMG!!!太好吃吧!
其实就是想吃卤水鹅肠才pick了这家店
果然没有让我失望
卤水咸淡适中,相当入味
沙茶牛肉

🤣沙茶牛肉 💰168
请避雷………太咸了!!!
虽然牛肉很鲜嫩,但调味实在是太咸了
💰18大洋的米饭🍚硬是又多叫了一碗
椒盐九肚鱼

💗椒盐九肚鱼 💰158
很好吃,但是上得很慢……
其他菜都吃完了,它才来
外皮相当的酥脆
面衣轻薄,不会过于厚重
里面的九肚鱼嫩得很
出品很不错,味道相当ok
就是下次不点米饭了,点白粥………
这样一来…

椒盐九肚鱼
钵头饭
葱油腐竹
2024-04-04 2480 瀏覽
環境同餐具雖然係刻意營造,但係相當有氛圍另外,歌單相當有年代感,我都只係識好幾首甘大把值得一提,員工服務態度無可挑剔,眼看八方耳聽四方,細聲講都未叫想要咩,佢地黎已經拎埋俾你!我真係好耐冇試過食大排檔係配飲支裝汽水,爽!冇記錯佢嘅三寶又名(唐三藏)絕對值得叫!韭菜鵝紅合理,糖醋麵比想像中好食如果唔係得兩個人,係想叫多啲餸,值得一讚,上菜速度奇快呢度真係一個好神奇嘅地方,室內中環街市,嘆住個冷氣,但係食緊大排檔嘅食物,怕熱嘅朋友們,你哋有新地方了總括嚟講會再返轉頭食,仲有好多嘢我都想試,希望你地可以保持到一貫嘅水準💪
環境同餐具雖然係刻意營造,但係相當有氛圍
另外,歌單相當有年代感,我都只係識好幾首甘大把

我真係好耐冇試過食大排檔係配飲支裝汽水,爽!
冇記錯佢嘅三寶又名(唐三藏)絕對值得叫!
韭菜鵝紅合理,糖醋麵比想像中好食
如果唔係得兩個人,係想叫多啲餸,
值得一讚,上菜速度奇快

• 糖醋麵
最近探訪了中環的'久両菜',這裡不僅是名廚邵師傅與潮州師傅的巧妙合作,更是潮州菜與西式低溫烹調的完美結合。在這裡,我們品嚐到了秘製潮州鹵水和手工潮州菜,味蕾被徹底征服🤩'久両菜'不僅是一個享受美食的好去處,更是一個放鬆聊天的理想場所。這裡的80年代復古感設計讓人倍感舒適,就像是摩登潮州大排檔一般😊1. 蔥油拌鮮腐竹:🌱🍲 新鮮腐竹淋上師傅自家提煉的香濃蔥油,口感滑嫩,香氣撲鼻,是一道開胃的涼拌菜。2. 潮州生醃蝦:🦐🌶️ 新鮮的生醃蝦肉質鮮甜,配以特調的生醃汁料,口感爽脆,帶有微辣的風味,是海鮮愛好者的必嚐之選。3. 凍花蟹:🦀❄️ 鮮嫩的花蟹肉質配上米醋,清爽提味,帶有微微的酸甜,是一道清涼可口的開胃菜。4. 去骨鵝頭頸:🦢🍖 鵝頭頸肉質軟嫩,帶有些許甜味,搭配獨特的調味,口感鮮美,適合喜歡淡淡肉味的人士。5. 滷水鵝肝、拼鵝腸:🦢🍴 鵝肝滑嫩,帶有甜味,鵝腸爽脆不油膩,是一道豐富口感的滷水菜品。6. 椒鹽九肚魚:🐟🌶️ 外脆內嫩的九肚魚,搭配香氣四溢的椒鹽,口感香脆,是一道經典的潮州炸菜。7. 脆煎蠔烙:🦪🔥 香脆的蠔餅外皮包裹著鮮嫩的蠔肉,口感酥脆,是一道美味的小吃。8. 春菜雞:🐔🌿

8. 春菜雞:🐔🌿 潮州風味的春菜雞,春菜清爽,雞肉細嫩,湯汁鮮甜,是一道家常菜的經典之作。

9. 欖角黑豚腩肉配潮州柑桔:🐖🍊 黑豚腩炸至外脆內嫩,搭配潮州欖角醬和柑桔汁,口感豐富,風味獨特。

10. 煙笋辣鹵雙腩:🌶️🐖 鹵水中加入潮州南薑和四川花椒,帶有麻辣香氣,肉質鮮嫩,是一道香辣可口的菜品。

11. 沙茶牛肉炒芥蘭:🐄🥦 牛肉香嫩,芥蘭爽脆,搭配特製沙茶醬,口感濃厚,是一道下飯的美味菜品。

12. 糖醋兩面黃:🍯🍳 香脆的兩面黃配上糖醋調味,口感酸甜,是一道經典的潮州主食。

13. 反沙芋:🍠🍬 外脆內軟的糖沙裏面包裹著香甜的芋頭,口感香濃,是一道絕妙的潮州甜點。

'久両菜'絕對是中環區最高性價比的潮州餐廳,快約上三五知己一起來享受這場美食之旅吧!🤩
2024-03-08
  • 潮州生醃蝦
2024-03-08 1986 瀏覽
同事之前食過覺得好食再次幫襯,因為 farewell 同事一行三人選擇這間,很早已經要排隊,但安排座位有點不公平,不過職員態度很好,而且理論完就算了,最後,我們等了半小時,入座後點好食物,職員給我們單據時,送了小食和給予九折,我們深感意外,完全沒有想過!食物真的有水準,也很大碟,身為潮州人的同事極力推介春菜雞煲,他說就像媽媽煲的一樣好喝,以潮州食店來說,午餐真的很抵,因為餸和飯也足料,所以一定會再去。

2024-03-02 1478 瀏覽
呢一間潮州菜有少少復古嘅味道,裏面都係播緊一啲70,80年代嘅歌,見到廚師都係上咗年紀嘅老師傅。裝修都係用緊霓虹燈去介紹佢哋嘅招牌嘢食。午飯嘅碟頭飯一般,但係蠔餅真係好出色,炸得好鬆脆。This Teochew cuisine restaurant has a bit of a retro vibe, with songs from the 70s and 80s being played inside. You can see that the chefs are experienced older masters. The decor also makes use of neon lights to showcase their signature dishes. The set lunch is average, but the oyster pancake is really outstanding, fried to a perfect crispiness.

2024-02-16 1192 瀏覽
放假睇完戲想試新野,諗住想食既店未開,上去由後面入口1入去會舒服D,唔駛行樓梯特式棻可以,不過凍蟹價錢貴過食澳龍.平均7X$兩冇潮州蝦棗拼蟹棗如果凍D時間去食好D,有D焗.
2024-02-10
2024-01-21 1219 瀏覽
中環街市最近開了呢間裝修新派嘅傳統潮州鋪,店內有多個霓虹燈牌俾人打卡,但無論雞公碗、鐵茶壺等嘅餐具都保留住傳統大牌檔風味。我地坐低後首先揀茶,店員再送上小食潮州鹹酸菜及水煮花生。滷水鵝片拼墨魚講到潮州菜首先當然有滷水,呢度嘅滷水鵝片做得出色,入味而且肉質嫩冧,鵝肉肥瘦分明,充滿鵝肉香味,墨魚亦唔會太靭,底下嘅豆腐索晒滷水汁味沙薑雞腳呢碟沙薑雞腳份量比想像中多,沙薑汁味道濃郁惹味鹹菜胡椒豬肚鹹菜胡椒豬肚湯用瓦煲上,有保溫嘅效果,另外湯料十足,有多件豬肚、豬肉及鹹菜,飲落胡椒味香濃,夠晒暖胃欖角黑豚腩肉配潮州金橘呢道菜感覺有啲似咕嚕肉,豬肉粒經走油後再配上欖角炒,味道偏甜,所以要落金橘汁中和甜味,令到佢變酸酸甜甜更香味嗱渣炒麵見菜名好新奇所以就試下,原來係潮式炒麵,炒得好夠鑊氣,簡單得來好味最後仲好似一般潮州老店咁提供功夫茶,菜嘅味道偏澀但就啱晒去油膩感

滷水鵝片拼墨魚

沙薑雞腳
呢碟沙薑雞腳份量比想像中多,沙薑汁味道濃郁惹味

鹹菜胡椒豬肚

欖角黑豚腩肉配潮州金橘

嗱渣炒麵

2024-01-18 899 瀏覽
改革後的中環街市一直未有潮聖,今晚終於一償所願!黃金魚皮($88) - 好邪惡的菜式😈😈,攪到你食到停唔到口!滷拼鵝片拼鵝肝($188) :雙併滷水將以價格較高的計算 - 食潮州菜又點可以唔食滷水食物,揀咗我至愛的鵝片同鵝肝,由其鵝肝食到舔舔脷!煎蠔烙 ($168) - 遠遠已經聞到香噴噴,蠔的數量不少,不用蘸任何魚露或鹽已經夠曬味。沙茶牛肉 ($168) - 原來係採用新鮮本地牛小排,怪不得肉質不錯,不過淨食會略為偏咸,最好同飯一齊食!黑糖糕 (半份) ($39) - 口感煙韌又不太甜,係我鍾意的甜品類別之一。😍😍我哋兩個人真的太多心,結果吃剩了一些食物,真的是眼闊口窄!
改革後的中環街市一直未有潮聖,今晚終於一償所願!
我哋兩個人真的太多心,結果吃剩了一些食物,真的是眼闊口窄!
2024-01-15
  • 滷拼鵝片拼鵝肝
  • 黃金魚皮
  • 黑糖糕
2024-01-17 713 瀏覽
打冷好食但通常好兩極一係就真係好街坊感覺一係就係啲好靚好貴嘅潮州酒家所以好間中先會食而且食滷味間鋪頭乾唔乾淨、新唔新鮮都幾重要因為啲肉用滷水浸過後就算有問題都唔係咁易察覺今次搵到呢間餐廳我會收藏起因為佢算係解決咗以上兩難乾淨、唔貴、新鮮前菜係潮州人經常拎唻送粥嘅咸菜點解知佢新鮮因為呢碟滷水拼盤滷水味其實並唔重只係點到即止完全唔會蓋過鵝肉嘅鮮味鵝肝仲要真係浸熟唔係灼熟(好多餐廳麵係灼)將個嫩滑嘅口感保存得好好入口即化聽同事之前對呢度嘅煎蠔餅嘅評價係「好炸」、「夠四個人食」一路都冇picture咩叫「好炸」睇到實物先明佢呢種都係呢種脆卜卜到極致嘅狀態真係唔係間間做到又夠大份蠔餅切忌稔 炸魚皮都係除咗「好炸」就係佢嘅咸蛋黃好足直頭係irvins嘅現炸版好過癮食完咁多肉嗌返個沙茶牛肉炒芥蘭覺得呢碟最出色嘅地方係做得好似家常小炒最後嘅黑糖糕非常非常出人意表明明食咗咁多嘢面對望落好似都幾飽肚嘅嘢我地都係成碟清哂因為佢熱熱地 幾煙靭 又唔會太甜未食過咁好食嘅中式糕點
打冷好食
但通常好兩極
一係就真係好街坊感覺
一係就係啲好靚好貴嘅潮州酒家
所以好間中先會食
而且食滷味間鋪頭乾唔乾淨、新唔新鮮都幾重要
因為啲肉用滷水浸過後

滷水味其實並唔重
只係點到即止
完全唔會蓋過鵝肉嘅鮮味
鵝肝仲要真係浸熟唔係灼熟
(好多餐廳麵係灼)
將個嫩滑嘅口感保存得好好
入口即化

聽同事之前對呢度嘅煎蠔餅嘅評價係「好炸」、「夠四個人食」
一路都冇picture咩叫「好炸」
睇到實物先明
佢呢種都係呢種脆卜卜到極致嘅狀態真係唔係間間做到