2022-11-23 47 瀏覽
朋友早前訂了在元朗西菁街的📍九丁目燒肉料理,在店外首先是掛滿了日本祭典的燈籠和飾物映入眼簾,當入夜後燈籠亮起相當具日本風味,所以一定要來這個打卡點。入到室內更見充斥著日本情調風情的裝潢和擺設,仿似令人處身於日本中。而且地方乾淨企理絕無油煙感,應該通風做得十分之好。看看餐牌主打日本的串燒、鍋物、小食、清酒、甜品都齊,所以今天全由朋友發版,我就靜靜的坐著等吃。先來的蟹肉胡麻豆腐沙律,白嫩滑的豆腐、清而爽脆的沙律菜、紅色車厘茄和橙紅色的蟹子點綴下,配以胡麻酱混和在一起進食超夾。👍 海鮮拼盤(半份)蒜蓉燒日本生蠔大隻肥美,在錫紙兜上用蒜茸和牛油燒烤後,肉質鮮嫩滑口有質感滋味一流。🐙北海道魷魚不腥又爽口,放在火上一烤後即傳來陣陣魷魚的香味,蘸上燒汁後進食,煙韌彈牙又回味。🐟西京鰻魚燒,用BBQ做法十分好,經燒烤後魚肉嫩滑多汁,魚皮又脆又香,口感一絕。北海道元貝夠大隻肉厚,經牛油和蒜蓉燒烤後,鮮甜juicy又彈牙。🦐龍蝦尾燒起後,肉質結實新鮮有咬口感,連龍蝦殼都燒得卜卜脆。所有的海鮮全部肉質新鮮,就算不點醬汁來調味,亦品嚐到海鮮原來自身的鮮味。上品厚切牛舌芯,肉嫩質素高,因為厚切關係吃起來既有質

海鮮拼盤(半份)

上品厚切牛舌芯,肉嫩質素高,因為厚切關係吃起來既有質感又有咬口感,只用鹽燒來吃已很美味,如蘸上醬汁進食是停不了口,食完再encore……😋

特選牛肉盛合共由四款不同牛的部位組成,每款各四片牛肉味亦有所不同。
1上品和牛肉眼芯香,肉質嫩滑和稔,牛味濃又肥美,肉中的油脂相間,入口有點即溶的感覺。

2汁燒牛肉,因先用醬汁和葱醃製調味,又切得細件和薄,稍為烤燒已熟,不用點醬汁亦已經相當惹味!

3 上品牛胸腹肉的肉質和油脂有層次,紅色肉和白色油脂相間均勻,牛味亦比較重。

4 和牛肩肉質有點實,相對其他牛肉部位脂肪較少牛味亦重,因此肉質比較有點咬口。

總結四款和牛肉都有濃郁的牛肉味和油花味滿溢,肉和油脂分佈均勻,但食後又不會覺得滿嘴油膩感。🤗
🍹 大飽一餐燒肉之後,點了巨峰提子汁梳打和抹茶紅豆冰兩款特飲,作為解滯消油膩。提子汁鮮甜美味而紅豆冰透心涼顏色配搭有吸睛,頓時有種清新的感覺。

總括今餐真是口腹大滿足,一次過品嚐了不同口味的和牛,餐廳食物的質素高、又具日式氣氛情調,是一間性價比很高的食肆, 想一試日本風味的朋友是一個很好的選擇。
2022-11-21
  • 上品厚切牛舌芯
2022-11-22 57 瀏覽
嚟到元朗做完嘢已經入黑,係附近食埋嘢先走!!行行下比間店舖裝飾吸引咗,店外放了好多個燈籠和龍貓裝飾,恍如置身日本一樣!平日星期一至四光顧可以有特價,部分款式更加有半價優惠,非常抵食!我和朋友二人叫了一份特選牛肉盛,是由4款牛肉組成,分別是和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯香和汁燒牛肉,每款各具特色,而且質素好,推介!西京銀鱈魚,魚肉嫩滑,燒落完全唔鞋口!西京鰻魚,不是急凍的蒲燒鰻魚款式,是新鮮鰻魚!職員細心地插上牙籤方便在爐上燒!蟹籽沙律,食咁多油膩食物前當然要叫一份沙律清清口腔,爽口的青瓜和生菜,配上蟹籽和蟹柳絲,絕對是完美組合。小食方面,叫了芝士年糕和雞軟骨,二者也是有驚喜,雖然是油炸但完全不油膩!飲品方面,叫了特選忌廉朱古力特飲,大大杯凍朱古力上面鋪了一層厚厚的忌廉,絕對是邪惡之選。而另一杯蜜桃梳打則是相對較清新!

西京銀鱈魚,魚肉嫩滑,燒落完全唔鞋口!

元朗人氣日本餐廳九丁目 最近喺隔離街開左新分店🏡主打精緻高質日式燒肉 等客人慢燒慢酌🍶店舖裝潢極盡日本街頭風 好似瞬間去左旅行咁枱上烤爐的的骰骰咁 但火力十足 牛肉燒到油香四溢🔥除左牛肉 仲有豬雞海鮮拼盤 同埋蔬菜小食飲品 多款食物任君選擇 滿足曬所有人嘅要求 👥放學放工嚟食飯放鬆下 絕對係一個好餐廳選擇🍻🐄特撰牛肉盛 ($398)盛盒有和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯、香蔥汁燒牛肉牛肉四宮格擺盤十分精緻 非常打卡able📸每款牛肉都好高質 牛味重得嚟油脂夠香口尤其係牛肉眼芯 雪花均勻 食落簡直入口即化🥰其他牛肉都完全唔會韌 點燒肉醬定醋食去一流👍🏻🐮牛舌三點盛 ($218)一個牛肉盛盒對放我哋牛魔王嚟講完全唔夠喉🙈叫多個牛舌三點盛嚟試下 好鍾意牛舌嘅特別口感🥰三點盛有牛舌根、薄切牛舌、中落牛舌雖然寫係薄切牛舌 但都有一定厚度 同時又唔會韌三款牛舌口感都非常好 軟熟得來又有啲彈牙口感🤤燒完之後油香滿滿 趁熱食送飯真係一流👍🏻🐓汁燒薩摩雞腿肉 ($68)除咗牛肉我哋仲試咗薩摩雞腿肉 估唔到都有驚喜🥹雞腿肉唔會太肥 但肉質非常滑嫩 👍🏻一路燒啲肉汁一路滴落去 熊熊烈火升起火燒雞腿肉令
元朗人氣日本餐廳九丁目 最近喺隔離街開左新分店🏡
主打精緻高質日式燒肉 等客人慢燒慢酌🍶
店舖裝潢極盡日本街頭風 好似瞬間去左旅行咁
枱上烤爐的的骰骰咁 但火力十足 牛肉燒到油香四溢🔥
除左牛肉 仲有豬雞海鮮拼盤 同埋蔬菜小食飲品
多款食物任君選擇 滿足曬所有人嘅要求 👥
放學放工嚟食飯放鬆下 絕對係一個好餐廳選擇🍻

🐄特撰牛肉盛 ($398)
盛盒有和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉
眼芯、香蔥汁燒牛肉
牛肉四宮格擺盤十分精緻 非常打卡able📸
每款牛肉都好高質 牛味重得嚟油脂夠香口
尤其係牛肉眼芯 雪花均勻 食落簡直入口即化🥰
其他牛肉都完全唔會韌 點燒肉醬定醋食去一流👍🏻

🐮牛舌三點盛 ($218)
一個牛肉盛盒對放我哋牛魔王嚟講完全唔夠喉🙈
叫多個牛舌三點盛嚟試下 好鍾意牛舌嘅特別口感🥰
三點盛有牛舌根、薄切牛舌、中落牛舌
雖然寫係薄切牛舌 但都有一定厚度 同時又唔會韌
三款牛舌口感都非常好 軟熟得來又有啲彈牙口感🤤
燒完之後油香滿滿 趁熱食送飯真係一流👍🏻

🐓汁燒薩摩雞腿肉 ($68)
除咗牛肉我哋仲試咗薩摩雞腿肉 估唔到都有驚喜🥹
雞腿肉唔會太肥 但肉質非常滑嫩 👍🏻
一路燒啲肉汁一路滴落去 熊熊烈火升起
火燒雞腿肉令肉質帶點焦香 又更加好食了😋😋

🍄牛油金針菇 ($38)
🌽牛油栗米($28)
🥒翠肉瓜 ($28)
除咗食肉之外 我哋都叫咗啲蔬菜嚟中和返油膩感🥬
每款都係燒肉必食嘅蔬菜 尤其是翠玉瓜🥒
燒完之後嘅翠玉瓜充滿水份 叫落嫩口又解膩💦
每塊粟米面頭都塗上滿滿嘅牛油 實在太香了
金針菇分量十足 拎上一杯牛油可以自己揀落幾多🧈
望住佢好似煮麵咁煮 大口大口咁食超有口感層次🥰

🧀芝士年糕 ($38)
🍗七味雞軟骨 ($38)
除咗燒烤配料 餐廳亦有不同佐酒小食可以選擇🍻
芝士年糕煙靭軟糯 芝士香味十足 小朋友一定鍾意食
雞軟骨炸得金黃酥脆 用嚟送酒一邊食簡直一流👍🏻

🍚和風溫泉玉子紫菜飯 ($48)
食啲咁充滿油香嘅燒肉當然要配飯啦😆
流心溫泉玉子嘅蛋漿同日本珍珠飯攪勻 配上紫菜🥚
齋食都已經非常好食 配埋牛肉一齊食真係啱啱好🥰

午市同埋星期一至四晚市8:30後入座有割引🈹
都好抵食㗎 大家去開元朗食飯有多一個選擇啦😆

🏡九丁目燒肉料理 (元朗)
📍元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖
2022-11-20 52 瀏覽
元朗有不少燒肉店,論食物質素、店面裝潢及服務,每次想要食日式燒烤料理,,似終首選還是這小店,先講門面佈置,每三幾個月就換吓裝飾,滿滿日式橫町小店氣氛,今次愛人話想食海鮮烤肉,就點了一個大阪城拼盤,除了賣相一流,最重要是牛胸腹肉脂分佈平均、薩摩雞腿肉嫩滑、豚腩肉燒起來就够香口,各六片配生菜和韓式辣醬,對正想減肥的我剛剛好。愛人就要了半份海鮮盛盒,包括:龍蝦尾、元貝、生蠔、鰻魚及魷魚,她純熟的燒烤功夫,將海鮮燒得香噴噴。當然要配上牛油果紫菜沙律,清清油膩感,畧嫌牛油果切得太細粒缺乏口感,但沙律仍是够清爽脆。意猶未盡叫了一客香煎日式餃子,一口剛剛好。最後甜品當然是每似必食的烤菠蘿,汁多香甜,整頓飯又一次大滿足。
2022-11-20
2022-11-18 44 瀏覽
屯門元朗真係有好多好嘢食😋唔知大家有冇食過 📍九丁目日本料理 元朗西菁街23號K Plus地下G25-28號舖呢間主要係食壽司 🍣佢最近隔一條街開咗間分店喺專門食燒肉 🥩📍九丁目燒肉料理 (元朗)元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖呢度嘅裝修風格勁似日本!!!🇯🇵唔信嘅可以試吓過嚟食嘢影相同人講去咗日本🤣新開有優惠大部分食物/飲品都有割引特價除咗燒肉仲有海鮮,炸品 種類多非常多特選牛肉盛$318 和牛肩肉+上品牛胸腹肉+和牛眼芯+汁燒牛肉4款都唔洗加任何調味料 即燒即食都好正肥瘦岩岩好 油脂分布好平均 食完唔會覺得油膩要即刻飲水銀鱈魚西京燒$58香脆軟滑 外脆內嫩我已經掌握到燒魚嘅秘訣 放最側邊 最細火慢慢燒 yum yum食完燒肉一定要食菠蘿$16入邊有蛋白酶 可以幫助消化肉類 消化完又可以食過😋😋晚市去食記得要book位!我平日去食都爆曬 walk in可能冇得食📞63370932#元朗美食#元朗#屯門美食#屯門#香港餐廳#香港必食#燒肉
屯門元朗真係有好多好嘢食😋
唔知大家有冇食過 📍九丁目日本料理
元朗西菁街23號K Plus地下G25-28號舖
呢間主要係食壽司 🍣

佢最近隔一條街開咗間分店喺專門食燒肉 🥩
📍九丁目燒肉料理 (元朗)
元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖

呢度嘅裝修風格勁似日本!!!🇯🇵
唔信嘅可以試吓過嚟食嘢影相同人講去咗日本🤣

新開有優惠大部分食物/飲品都有割引特價
除咗燒肉仲有海鮮,炸品 種類多非常多

特選牛肉盛$318

yum yum

食完燒肉一定要食菠蘿$16
入邊有蛋白酶 可以幫助消化肉類
消化完又可以食過😋😋

晚市去食記得要book位!
我平日去食都爆曬 walk in可能冇得食
📞63370932

#元朗美食#元朗#屯門美食#屯門#香港餐廳#香港必食
#燒肉
元朗真係好多美食今日搵緊位泊車嘅時候發現呢間燒肉勁抵食❤️原本打算食台灣牛肉麵,都放棄左而且呢間燒肉店越夜越多人,Keep住都有客人入嚟餐廳‼️「豚鳥盛」有薩摩雞腿肉、豬鞍扒、豬腩肉🐖呢個盛合份量一啲都唔少都只係$198咋~~豬腩肉勁好食,其豬油香非常豐富,油香滲透入五花肉,令肉質一啲都唔鞋九州薩摩雞血統純正+無激素+營養價值高雞腿肉特別嫩滑「雞皮」呢度嘅雞皮勁大塊❤️要燒到香脆,其實有一定的技巧‼️因為雞皮特別多雞油,所有會有搶火嘅情況,係控制火候方面其實唔容易第二塊終於燒到香脆嘅口感喇「和牛肉眼芯+和牛牛肩肉+封門柳」和牛勁抵食$58就已經可以食到和牛和牛肉質非常軟嫩,入口嫩滑多汁,入口後肥而不膩的脂肪就會在舌頭上化開😋而封門柳就牛味特別濃郁,肉質一啲都唔鞋,不過同和牛相對之下,就會有啲嚼口‼️「西京銀鱈魚」呢個一定要食主要用白味噌做成的西京漬,味道甜甜哋,好獨特‼️重點係肉質極之嫩滑細緻❤️「原條北海道魷魚」價錢相當吸睛 整條都只係68~~輕鬆燒4-5分鐘就可以食到Q彈口感「燒菠蘿🍍」都係必食,清甜多汁食左咁多燒肉,結尾食返燒菠蘿,完全可以解到膩「特濃忌廉朱古力特飲」除左燒肉外,呢度仲有多款沙
元朗真係好多美食
今日搵緊位泊車嘅時候發現呢間燒肉勁抵食❤️
原本打算食台灣牛肉麵,都放棄左

而且呢間燒肉店越夜越多人,Keep住都有客人入嚟餐廳‼️
「豚鳥盛」
有薩摩雞腿肉、豬鞍扒、豬腩肉🐖
呢個盛合份量一啲都唔少

都只係$198咋~~
豬腩肉勁好食,其豬油香非常豐富,
油香滲透入五花肉,令肉質一啲都唔鞋

九州薩摩雞血統純正+無激素+營養價值高

雞腿肉特別嫩滑
「雞皮」
呢度嘅雞皮勁大塊❤️
要燒到香脆,其實有一定的技巧‼️
因為雞皮特別多雞油,所有會有搶火嘅情況,
係控制火候方面其實唔容易

第二塊終於燒到香脆嘅口感喇
「和牛肉眼芯+和牛牛肩肉+封門柳」
和牛勁抵食
$58就已經可以食到和牛
「西京銀鱈魚」
呢個一定要食

主要用白味噌做成的西京漬,味道甜甜哋,好獨特‼️
重點係肉質極之嫩滑細緻❤️
「原條北海道魷魚」
價錢相當吸睛
 整條都只係68~~
輕鬆燒4-5分鐘就可以食到Q彈口感

「燒菠蘿🍍」
都係必食,清甜多汁

食左咁多燒肉,結尾食返燒菠蘿,
完全可以解到膩

「特濃忌廉朱古力特飲」

除左燒肉外,呢度仲有多款沙律+炸物

日式餃子好juicy,好好食!
2022-11-16
2022-11-15 58 瀏覽
太正了吧🤣💯一行幾人探店😊Lunch set來說真的超吸引,見到門外日本風格被吸引了勁多肉,分量超多,試到唔同牛嘅口味🔥🔥超級推介牛肩肉及封門柳🔥每份的份量超級多想像不到牛肉質素不錯👍🏻😌👌🏻肉質鮮嫩,牛肉肉質燒起黎不會太硬😆😆😊牛舌燒起黎好香,夠薄身,牛味香濃😋😋套餐有飯、沙律、湯飯都幾有誠意,上面會有紫菜喺面頭😊😊配埋燒肉汁一齊食好正裝修好有日本風格,坐喺度以為自己係日本食燒肉🥹🥹
太正了吧🤣💯一行幾人探店😊

Lunch set來說真的超吸引,見到門外日本風格被吸引了

勁多肉,分量超多,試到唔同牛嘅口味🔥🔥
超級推介牛肩肉及封門柳🔥每份的份量超級多

想像不到牛肉質素不錯👍🏻😌👌🏻肉質鮮嫩,
牛肉肉質燒起黎不會太硬😆😆😊
牛舌燒起黎好香,夠薄身,牛味香濃😋😋

套餐有飯、沙律、湯

飯都幾有誠意,上面會有紫菜喺面頭😊😊
配埋燒肉汁一齊食好正

裝修好有日本風格,坐喺度以為自己係日本食燒肉🥹🥹
又係零負評. 點可以唔來試下.  店內氣氛好,抽氣充足,員工有禮,值得推介~🦀蟹肉胡麻豆腐沙律, 沙律菜夠爽脆, 清清的豆腐配埋胡麻汁, 食開都知道, 超夾的. 再配上蟹肉的鮮👍🦞海鮮盛(半份) - 龍蝦尾, 北海道魷魚, 西京鰻魚燒, 蒜蓉日本生蚝, 北海道元貝. 全部新鮮, BBQ 是最好的, 不用太多調味, 就是食原來的鮮味, 已好滿足. 😍 龍蝦尾夠晒爽口彈牙. 生蚝元貝非常鮮甜. 鰻魚皮必須要燒得香脆, 加上肥美的魚肉, 超完美的口慼. 🐂特選牛肉盛 - 和牛肩肉, 上品牛胸腹肉, 上品和牛肉眼芯, 香蔥汁燒牛肉. 此店的牛肉, 品質非常好. 有應有的牛味, 和牛油脂夠香口. 薄燒夠嫩口. ❤️❤️❤️❤️ 牛肩肉, 有筋絡及油花,軟嫩適中牛胸腹肉, 肉脂層次分明. 肥肥的油脂令肉香極出牛肉眼芯, 鬆化嘅口感, 入口即化🥩因為牛肉實在太好食. 再ENCORE香蔥薄燒牛胸腹肉配 mini 玉子飯. 薄燒卷埋香蔥加埋生蛋, 無敵的配搭. 再講一次. 此店的牛, 真係好好食.中落牛舌, 油香夠, 厚薄度剛剛好, 燒烤超好食🤩🤩🤩🤩仲叫多個封門柳. 牛味濃郁、油花少,肉質柔嫩👍👍🐷䐁腩肉,

牛肩肉, 有筋絡及油花,軟嫩適中
牛胸腹肉, 肉脂層次分明. 肥肥的油脂令肉香極出
牛肉眼芯, 鬆化嘅口感, 入口即化

🥩因為牛肉實在太好食. 再ENCORE
中落牛舌, 油香夠, 厚薄度剛剛好, 燒烤超好食🤩🤩🤩🤩
仲叫多個封門柳. 牛味濃郁、油花少,肉質柔嫩👍👍

🐷䐁腩肉, 足夠油脂, 燒起後非常香口美味.
🍍燒波羅, 做結尾, 點少得💘

蟹肉胡麻豆腐沙律
海鮮盛(半份) & 特選牛肉盛
香蔥薄燒牛胸腹肉配 mini 玉子飯
封門柳
䐁腩肉
2022-11-07
在街頭遠遠就望到九丁目日式嘅裝修🇯🇵小巷裏掛滿日本祭典燈籠,成個體驗完全係一個偽日本之旅🏮宜家大部分食物/飲品都有割引特價👏🏻性價比更高👍🏻同男朋友兩個人埋單$843,食到超飽😛每款肉類都有好多部位可以揀,花多眼亂最終決定叫盛(拼盤),咩都試下😋特選牛肉盛 包括1️⃣上品和牛肩肉肉身較軟,油脂分佈均勻,個人最喜歡🫶🏻2️⃣上品牛胸腹肉牛肉味最重,較有咬口3️⃣上品和牛肉眼芯口感同肉味都介乎喺牛肩肉和牛胸腹肉之間4️⃣汁燒牛肉細細粒預先用燒汁同香蔥醃好,惹味😋豚鳥盛 (配生菜)包括1️⃣薩摩雞腿肉 薩摩雞來自九洲,肉質嫩滑,脂肪較少,啖啖肉2️⃣豬腩肉切得好薄片,大火燒迫咗啲豬油出嚟,口感香脆🫶🏻3️⃣農場有骨豬鞍扒厚切,肉味濃,脂肪較少北海道元貝 好鮮甜、又大隻,加入蒜蓉同牛油好juicy!!蒜蓉燒日本生蠔新鮮,加上蒜蓉同牛油,更添滋味鹽燒雞皮翠玉瓜可以直接燒,多汁爽口牛油金菇和風溫泉玉子紫菜飯簡單不敗嘅配搭,鋪滿紫菜,餸燒肉一流💯柚子蜜梳打 烏龍茶以食材嘅品質加上用心嘅日式裝修嚟講,真係抵食!性價比👍🏻又可以影相打卡👍🏻舖頭仲有戶外座位,冬天天氣凍約埋朋友一齊燒肉應該好feel🥳
在街頭遠遠就望到九丁目日式嘅裝修🇯🇵
小巷裏掛滿日本祭典燈籠,成個體驗完全係一個偽日本之旅🏮

宜家大部分食物/飲品都有割引特價👏🏻
性價比更高👍🏻同男朋友兩個人埋單$843,食到超飽😛
每款肉類都有好多部位可以揀,花多眼亂
最終決定叫盛(拼盤),咩都試下😋
特選牛肉盛 包括

1️⃣上品和牛肩肉
肉身較軟,油脂分佈均勻,個人最喜歡🫶🏻
2️⃣上品牛胸腹肉
牛肉味最重,較有咬口
3️⃣上品和牛肉眼芯
口感同肉味都介乎喺牛肩肉和牛胸腹肉之間

4️⃣汁燒牛肉
細細粒預先用燒汁同香蔥醃好,惹味😋
豚鳥盛 (配生菜)包括
1️⃣薩摩雞腿肉
薩摩雞來自九洲,肉質嫩滑,脂肪較少,啖啖肉
2️⃣豬腩肉
切得好薄片,大火燒迫咗啲豬油出嚟,口感香脆🫶🏻
3️⃣農場有骨豬鞍扒
厚切,肉味濃,脂肪較少
北海道元貝
好鮮甜、又大隻,加入蒜蓉同牛油好juicy!!
蒜蓉燒日本生蠔
新鮮,加上蒜蓉同牛油,更添滋味
鹽燒雞皮

翠玉瓜
可以直接燒,多汁爽口
牛油金菇
和風溫泉玉子紫菜飯
簡單不敗嘅配搭,鋪滿紫菜,餸燒肉一流💯
柚子蜜梳打 烏龍茶

2022-11-03
2022-11-10 74 瀏覽
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒴𝓊𝑒𝓃 𝐿𝑜𝓃𝑔之前喺元朗經過呢一間餐廳已經覺得好有日本風格,門外已經可以影相打卡,令人好懷念日本。🌟特選牛肉盛 ($318)太多牛肉想試,於是就揀咗呢個牛肉盛,入面有上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯、上品和牛肩肉同和牛面筋肉。牛胸腹肉係四款肉最重牛味,而最肥美嘅就係和牛肉眼芯,油脂分布豐富,入口即溶。一個拼盤就試到晒幾款最美味嘅牛。🌟封門柳 (4切)($48)封門柳牛肉味都重,但口感始終不及和牛。🌟牛舌筋($48) >薄切牛舌芯($58)>中落牛舌($48)另外,牛舌都有三款選擇,其中最鍾意食牛舌筋,厚切爽脆,而中落牛舌食落就重牛味啲,薄切牛舌芯就不過不失。🌟北海道元貝 ($32/隻)燒元貝會俾一個蒜蓉牛油,自己放落元貝一齊燒。元貝吸收晒啲牛油香味,食落都好新鮮。🌟薩摩雞腿肉 ($32)雞腿肉燒完仲係好嫩滑,而且仲好大件。🌟北海道魷魚 ($68)魷魚唔腥,非常爽口,燒完仲有好香既魷魚味,性價比方面相比某連鎖燒肉店高🌟鹽燒雞皮 ($22)整整一大塊既雞皮,但原來技術唔好就難燒到香口脆卜卜,好彩咁岩有個熱心店員幫手燒,燒到乾身又

🌟特選牛肉盛 ($318)

🌟封門柳 (4切)($48)
封門柳牛肉味都重,但口感始終不及和牛。

🌟北海道元貝 ($32/隻)

🌟薩摩雞腿肉 ($32)
雞腿肉燒完仲係好嫩滑,而且仲好大件。

🌟北海道魷魚 ($68)

🌟鹽燒雞皮 ($22)
整整一大塊既雞皮,但原來技術唔好就難燒到香口脆卜卜,好彩咁岩有個熱心店員幫手燒,燒到乾身又無燶,先無浪費埋另一塊。

🌟忌廉綠茶紅豆冰 ($24)
紅豆冰上面擠滿忌廉,真係好正!呢杯野飲得又睇得。

🌟巨峰提子梳打 ($19)
本人係巨峰提子控,食燒肉飲提子梳打真係一流。

📍九丁目燒肉料理
元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖
2022-11-09 47 瀏覽
天氣涼涼地,唔係燒肉就打邊爐雞煲㗎啦,今次就揀咗燒肉先,勁掛住去日本嘅日子❤️餐廳今次出咗8:30後割引時段🥰8:30後有啲食物半價咁平,真係好抵食,但有啲食物就唔會喺呢張特價紙上邊,不過基本上想食嘅嘢都會喺呢張紙上邊,當然份量會少啲冇原價咁多,但係兩個人都已經夠食👍🏻👍🏻👍🏻和牛拼盤 呢個拼盤真係好抵食,乜都有啲, 份量我都覺得足夠,因為有時如果食太多又會好膩口既感覺😊高質嘅牛肉係唔需要搭配任何調味料就可以即刻燒嚟食,只要配少少Wasabi或者岩鹽已經好好味燒雞皮記得去日本食燒肉嘅居酒屋,不得不叫嘅就係燒雞皮,因為真係好好食,唔好以為好多脂肪,其實佢只係一塊皮,脂肪已經預先切走晒👍🏻👍🏻👍🏻燒到佢脆脆地就非常之香口特濃芝士醬配薩摩雞腿肉呢個真係不得不讚,雞腿肉滑捋捋,芝士醬超級多,店員教我哋先整溶啲芝士醬,然後雞腿肉先燒香,最後搭配芝士醬一齊放入口,試過一嚿之後真係食唔停,芝士醬鹹鹹香香,配雞腿肉竟然別有一番風味,從來都未試過咁樣食,今次試過之後下次都一定要encore牛油金菇菇菌類係我嘅至愛,所以牛油金菇係必定order,超級香牛油味生蠔,元貝,西京銀鱈魚試吓叫下啲海鮮嚟食,竟然都好

餐廳今次出咗8:30後割引時段🥰

和牛拼盤

燒雞皮

特濃芝士醬配薩摩雞腿肉

牛油金菇

生蠔,元貝,西京銀鱈魚
試吓叫下啲海鮮嚟食,竟然都好新鮮,超級好味,元貝都大大粒,值得推介嘅係西京銀鱈魚,以為佢冇味,因為見佢冇任何醬汁,點不知燒完放入口之後係咁好味😋

炸雞軟骨,枝豆
炸雞軟骨熱辣辣,非常之香脆,裏面好軟身,份量亦都好多

呢啲小食都係8:30後時段特價嘅小食,真係好抵食👍🏻👍🏻👍🏻
2022-11-01
10 分鐘 (堂食)
2022-11-04 50 瀏覽
新開張的九丁目燒肉料理,位置在九丁目日本料理附近,相隔一條街。餐廳主打燒肉。環境開場,座位寬敞舒適,坐得舒服。上品和牛肉眼芯:油花分布均勻,燒一燒入口即融,油香味和濃郁牛肉味即時湛滿溢瀉,好滿足。北海道魷魚(原本)魷魚肉質有口感,彈牙爽口,燒熟之後沾上醬汁,更能帶出鮮味。蒜蓉燒日本室津生蠔起肉放入錫紙兜,加熱之後令生蠔熟透,味道就係那麼鮮美,肉質鮮嫩滑口。北海道元貝大大只加入牛油一齊燒,香味撲鼻,元貝肉質嫩滑有質感。熟食先來個七味雞軟骨,一邊燒生肉,一邊食熟食,可以先解一解餓。也是不錯的。自家制韓風泡菜和燒肉有離不開的關係,作為餐前小食,可以開啓味蕾,可以夾住燒肉進餐時一齊吃,增加風味。別有一番風味。蔬菜方面揀左牛油栗米,翠肉瓜,栗米已經搽好左牛油,輕輕燒熟便食得,甜甜粟米有嚼口,菠蘿可以當飯後果,感覺更加完美。燒嘢食點可以無野飲,特濃忌廉朱古力特飲帶來甜甜的味覺和燒肉碰撞出不同的火花。青檸水解渴消滯,最適合燒野食了。
餐廳主打燒肉。環境開場,座位寬敞舒適,坐得舒服。

北海道魷魚(原本)
魷魚肉質有口感,彈牙爽口,燒熟之後沾上醬汁,更能帶出鮮味。

2022-11-01 100 瀏覽
一黎到見到個門口真係心心眼😍裝修好昭和風,好似置身日本大阪街道嘅感覺,可以黎打個卡去個偽旅行😌🏮蟹子沙律🥗(二人前)$65都算幾大份,入面有生菜🥬、青瓜絲🥒、蟹柳🦀,同蛋黃醬撈埋一齊健康又滋味 🏮特選牛肉盛🐮 $398牛肉盛包左四款牛,每款4切,包括和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯 、汁燒牛肉。四款黎講上品和牛肉眼芯油脂分布最豐富,厚切入口即溶,其次個人最鍾意係上品和牛肩肉,呢個油脂就冇牛肉眼咁多,肉味較濃🏮特濃芝士醬配豚腩肉🐷 (10切 )$108見佢芝士醬都幾推介,可以放左芝士醬上個爐到燒溶左先,邊燒腩肉邊整熱啲芝士。腩肉偏肥,放上爐嘅時候啲火會比較大,所以要小心啲😉芝士醬超濃郁,兩個配搭極邪惡🏮和風溫泉玉子紫菜飯🍚$48玉子收埋左係紫菜入面,紫菜偏多,正😋個底仲淋左啲燒肉汁,大大碗邊食牛邊配飯勁夾🏮烤肉丼🥓 $88肉嘅份量都佔左幾多,同埋好大碗味道偏和風,同樣有一隻溫泉玉子係上面,味道帶燒汁同洋蔥嘅甜味🏮蜜桃冰茶🍑 $22唔算太甜,啱我口味,呢個價錢咁大杯都抵叫

🏮蟹子沙律🥗(二人前)$65

蟹籽沙律

🏮特選牛肉盛🐮 $398

🏮特濃芝士醬配豚腩肉🐷 (10切 )$108

🏮和風溫泉玉子紫菜飯🍚$48

🏮烤肉丼🥓 $88

烤肉丼

🏮蜜桃冰茶🍑 $22
唔算太甜,啱我口味,呢個價錢咁大杯都抵

蜜桃冰茶
蜜桃冰茶
2022-10-30 32 瀏覽
晚飯時間經過留意到個「九丁目燒肉」個大招牌箭嘴指指住巷仔方向,而我比佢門口個達摩同燈籠吸引住,就入左去食飯。🤭🥩特撰牛肉盛有4款和牛,和牛肩肉、和牛肉眼芯同牛胸腹肉脂肪分布平均,一路燒牛油一路溢出黎,入口滿滿嘅油脂感,非常滿足。至於汁燒牛肉個醬汁醃得好入味。☺️🥓豚豬腩,薄切燒到少少燶邊就會好脆,再配生菜,唔油膩。🥟香煎日式餃子比我想像中更驚喜,餃子餡好多肉汁。炸雞軟骨同炸墨魚咀,份量比我想像中多。黑松露牛肉炒飯,真係每粒飯都黐住黑松露。飲品叫左巨峰提子梳打同士多啤梨乳酸梳打。士多啤梨乳酸梳打係職員推介,menu入面無嘅,係好味又解到膩。

🥓豚豬腩,薄切燒到少少燶邊就會好脆,再配生菜,唔油膩。

🥟香煎日式餃子比我想像中更驚喜,餃子餡好多肉汁。

炸雞軟骨同炸墨魚咀,份量比我想像中多。

黑松露牛肉炒飯,真係每粒飯都黐住黑松露。

2022-10-29
15 分鐘 (堂食)
  • 牛撰牛肉盛
  • 黑松露牛肉炒飯
2022-10-29 25 瀏覽
家住元朗的爲食好友約晚飯必定又有好介紹!原來最近在西菁街"九丁目"開了分店,"九丁目燒肉料理"主打燒肉。  今晚來到料理店見裝潢東瀛味濃厚, 剎那間 仿如置身日本!舖外掛着燈籠和其他民族色彩的裝飾,入夜燈籠亮起更顯得奪目有氣氛。舖外的介紹看得我垂涎三尺!馬上與好友入座!室內不算太大,但一道落地透視的玻璃牆下有卡位中間有長桌,坐在卡位也感到開揚舒適。小屏風隔著座位之間,擁有各自的空間。坐下不久,食客不斷非常人氣!坐下馬上看餐牌!餐牌琳瑯滿目的組合 配搭 ,令人目不暇給!肉類,海鮮,佐酒小食,野菜,沙律,冷熱飲料特飲……等。點了一份早巳心儀的~大阪城拼盆 $218盛合 別緻有日本特色,吸引了我的注意!盛合內分有三層~第一層~鹽燒薩摩雞腿肉第二層鹽燒上品牛胸腹 六切'第三層豚肉除了肉還點了~海鮮盛  $  538格格木盒盛載,也很美觀!龍蝦尾 2條元貝2,原條魷魚,鰻魚串,蠔2隻等。海鮮盛 跟一客生菜和韓式辣醬食烤肉飲凍鳥龍茶是最夾的!柚子蜜梳打 $ 19凍烏龍茶 $ 11先燒海鮮……將生蠔取出小錫盆上放入牛油,蒜茸~再放入開邊龍蝦尾燒雖不是活龍蝦,但也鮮甜肉質爽彈!元貝,魷魚口感也爽口
家住元朗的爲食好友約晚飯必定又有好介紹!
舖外的介紹看得我垂涎三尺!馬上與好友入座!
小屏風隔著座位之間,擁有各自的空間。
坐下不久,食客不斷非常人氣!
坐下馬上看餐牌!
餐牌琳瑯滿目的組合 配搭 ,令人目不暇給!
肉類,海鮮,佐酒小食,野菜,沙律,冷熱飲料特飲……等。

點了一份早巳心儀的~
大阪城拼盆 $218
盛合 別緻有日本特色,吸引了我的注意!
盛合內分有三層~
大阪城拼盆
第三層
豚肉
除了肉還點了~
海鮮盛  $  538
格格木盒盛載,也很美觀!
海鮮盛
龍蝦尾 2條
元貝2,原條魷魚,鰻魚串,蠔2隻等。
海鮮盛 跟一客生菜和韓式辣醬
食烤肉飲凍鳥龍茶是最夾的!
柚子蜜梳打 $ 19
凍烏龍茶 $ 11
先燒海鮮……
將生蠔取出小錫盆上放入牛油,蒜茸~
再放入開邊龍蝦尾燒
雖不是活龍蝦,但也鮮甜肉質爽彈!
元貝,魷魚口感也爽口!
燒完海鮮,職員換上另一張烤網,繼續燒肉類……
鷄肉和豚肉都十分美味!
牛胸肉的油花甘香肥美,入口軟滑!
實在太好味!吃不停的再點多一份;
上品牛胸肉 4切  $ 88

繼續燒!
商品牛胸腹4切
搽上韓式辣醬包着菜也相當清爽!
相當有快感!大滿足的!約定下次再來!很好的燒肉料理店,好味!有氣氛!
2022-10-26
大阪城拼盆