今天老公去元朗見客,晚上我就去找他食飯,天氣寒冷,我們都想吃燒肉,可以「圍爐取暖」。身為牛魔王,我們選了九丁目燒肉料理,不少食評都說這裡的牛肉十分高水準,好,一試便知龍與鳳。餐廳門面非常日系,令人猶如到訪日本燒肉店般,裡面燈火通明,乾淨企理,以木色為主色,座位寬敞舒適。星期一至四均有割引時段,大部分食物都有折扣,部分更有半價優惠,價錢非常吸引!我們忍不住點了很多款式,特別喜歡以下幾款。(以下價錢為割引後)🏆 特選牛肉盛 $318·和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯、香蔥汁燒牛肉各四件賣相非常吸引,味道更是有過之而無不及。和牛肩肉十分軟嫩,牛味濃郁,滿口散發著油脂香味,味道口感都讓人感動。上品和牛肉眼芯雪花清晰可見,入口即化,色香味俱全。其他兩款也鮮味十足,口感嫩滑。真的不敢相信這麼高品質的牛肉只需要$318🤩。🏆 北海道元貝 $38元貝大得驚人,足足手掌般大,肉質肥美而厚實,鮮甜嫩滑,裙邊呈波浪,口感煙韌,加入大量牛油同蒜茸,真叫人吃得津津有味。🏆 西京銀鱈魚 $58鱈魚鮮味無窮,吃起來柔軟細膩,調味甜甜的,非常香口味美。就連討厭吃魚的老公也吃得回味無窮。🏆 生蠔 $32生蠔很大隻

(以下價錢為割引後)
🏆 特選牛肉盛 $318

🏆 北海道元貝 $38

🏆 西京銀鱈魚 $58
西京銀鱈魚

🏆 生蠔 $32
生蠔很大隻,漲卜卜,肥美厚實,加入香氣撲鼻的蒜茸,鮮味更突出,味道更上層樓。
生蠔

🏆 薩摩雞腿肉 $32
薩摩雞腿肉比普通雞肉更有鮮味,肉質更鮮嫩,不用加入任何調味已經很好吃。
薩摩雞腿肉

🏆 菠蘿 $16
菠蘿非常新鮮好吃!香甜多汁,味道清新,令人愛不釋「口」。
菠蘿

🏆 薑味梳打 $18
薑味提神醒胃,梳打清爽,清甜解渴,很爽!
薑味梳打

今天雖然是星期二,但都座無虛席,人流不絕,相信這是元朗相當受歡迎的餐廳。最後,這裡的服務真的是無可挑剔,每位員工都非常用心招待客人,態度真誠親切,服務迅速,💯滿分!

蟹籽沙律

薑味梳打
蟹籽沙律
和風雪糕
2023-01-18 32 瀏覽
今日黎到元朗搵好野食,事緣朋友介紹呢到有間高質燒肉店,燒肉店非常搶眼!餐廳以日式木質裝修為主,店內設大量打店位~包括日式燈籠,大型龍貓公仔等等!晚市做緊優惠,可以放心大點特點~前菜沙律有螢光魷魚刺身六本、和風甘醋蕃茄同埋蟹籽沙律,蕃茄甘甜爽口,帶少少醋味好開胃❤️特選牛肉盛上品和牛肉眼芯、上品牛肉腹肉、上品和牛肩肉和牛入口即融,脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重✨另外叫咗一個香蔥薄燒牛胸腹肉連mini飯😌呢個CP值好高,店員上台時會比個錫紙兜我地,可以放咗香蔥燒到咁上下,再放牛胸腹肉一齊炒,香蔥油配埋牛肉玉子簡直一流~海鮮方面都幾多選擇,今日就試咗佢地嘅北海道元貝,非常大隻,餐廳仲備有特調牛油比客人燒✨💯另外再叫咗牛油金針菇、菠蘿🍍等等飲品方面叫咗杯黑啤🍻同埋乳酸梳打。呢到酒類做咗特價好抵飲!絕對可以encore 🫶🏻

特選牛肉盛
上品和牛肉眼芯、上品牛肉腹肉、上品和牛肩肉

和牛入口即融,脂肪和油花豐富,完美降霜,牛味極重✨

2023-01-09
慶祝紀念
紀念日
2023-01-17 831 瀏覽
九丁目喺元朗一向性價比高,而且十分高質,見到佢新開左一間燒肉店,當然要去幫襯吓啦。位置喺網球場後面,都算容易搵。店舖大概有三十多個坐位,裝修充滿日本風,乾淨企理,掛上不同日本街道嘅圖畫,猶如置身日本一樣。特價時段叫晒全張紙人頭都係幾百蚊,非常抵食!牛肉拼盤有四款牛肉,件件厚切,牛肩肉,牛肉眼芯,牛胸腹肉,雪花分佈平均,入口溶化,燒焦一點口感更佳!蟹籽沙律,新鮮爽口,非常清新。 雞軟骨,炸魷魚鬚,脆香有口感,加咗少少辣粉好惹味。獺祭45 300ml $180,價格合理,仲有冰杯同埋冰桶浸住。蒜蓉燒目本室津生蠔,蠔味濃郁,加上牛油非常惹味。人均消費$500 ,已經可以飲飽食醉,店舖乾淨企理,最緊要抽風系統好好,唔會成身煙味,而家平日仲有特價時段,非常抵食!
位置喺網球場後面,都算容易搵。
特價時段叫晒全張紙人頭都係幾百蚊,非常抵食!
牛肉拼盤
蟹籽沙律,新鮮爽口,非常清新。

雞軟骨,炸魷魚鬚,脆香有口感,加咗少少辣粉好惹味。
蒜蓉燒目本室津生蠔,蠔味濃郁,加上牛油非常惹味。
2023-01-15 39 瀏覽
元朗真係好多好嘢食,今次黎到呢間九丁目食燒肉😋門口有個大大嘅達摩已經好吸睛👀好似置身係日本咁啊,已經忍唔住影多幾張相📸店鋪好寬敞,就算兩個人黎食都有張大枱,坐得好舒服😁一坐低店員就上咗燒肉汁同辣燒肉汁兩款口味逢星期一至四有張割引時段嘅優惠紙‼️真係勁抵 入面好多都有半價 就算冇半價都平咗好多‼️嚟燒肉就一定要叫牛🐮特選牛肉盛🐮$318(特價)叫盛合就一定係最抵嘅,四款各四件,包括:和牛肩肉,上品和牛胸腹肉,上品和牛肉眼芯香,汁燒牛肉🥓和牛肩肉:牛味好重,肉質嫩口,就算唔小心燒耐咗都唔會好似食擦膠咁😁上品和牛胸腹肉:肉質同牛味都唔錯,又係點燒都唔怕啲肉會鞋口 上品和牛肉眼芯香:呢個真係好推薦🥩雪花條紋好靚,燒完放落口真係入口即融!!油香味好重,好正!! 汁燒牛肉:用蔥同埋醬汁醃過,口感食落有啲似一口和牛咁,細細粒,醬汁味重😋薄切牛舌心(4切)$58 (特價)牛舌👅都係燒肉必揀既嘢食,牛舌薄切,唔會無晒口感,反而加快燒熟既時間,令到牛舌保持到爽口😋封門柳 (四切)$48 (特價)呢個都係好推薦嘅部位嚟😋真係點燒都咁好食,又稔、牛味又濃🤤最緊要係好抵食!! 和牛面筋肉 (四切)$68 (特價)之
元朗真係好多好嘢食,今次黎到呢間九丁目食燒肉😋

嚟燒肉就一定要叫牛🐮
特選牛肉盛🐮$318(特價)
上品和牛胸腹肉:肉質同牛味都唔錯,又係點燒都唔怕啲肉會鞋口
特撰牛肉盛

薄切牛舌心(4切)$58 (特價)

封門柳 (四切)$48 (特價)

和牛面筋肉 (四切)$68 (特價)
之前完全未食過牛面筋肉,貪得意所以叫黎試吓,啲筋位食落都係好稔,感覺上食咗好多骨膠原落肚咁啊😁

除咗肉類之外,當然要叫吓啲海鮮🦞
北海道元貝(一本)$38 (特價)
本身都鍾意食海鮮見到有元貝又好想食,於是叫左一隻黎試下
隻元貝成隻手掌咁大!! 而且都幾鮮甜,佢仲配埋一樽仔牛油🧈,可以以自己喜好去落,我就好鍾意陣牛油香味,所以落咗海量牛油🧈,超香超好味🤤38蚊一隻仲好抵食

北海道魷魚🦑(原本)$68
成條北海道魷魚🦑切開幾件上,但係又唔會切到好細件,唔會搞到一燒完就縮到無左咁制,魷魚🦑都幾鮮甜,口感唔錯,唔會好乾身,特別係魷魚鬚!! 推薦推薦🤤
北海道魷魚

除咗海鮮,當然唔少得蔬菜🥬
牛油金菇 $18 (特價)
牛油金菇既份量比我想象中大兜,牛油🧈嘅份量又係可以自己決定落幾多,最後拎啲牛油金菇汁黎撈飯都幾好食🫣好香

菠蘿(四貫)$16(特價)
菠蘿🍍當然都係必叫啦,菠蘿片大大件,菠蘿味都幾重幾香 燒完之後仲更加甜,可以消一消滯
香煎自家製餃子$23(5隻)

貪食得濟仲叫咗個餃子🥟包豬肉,炸到外脆內軟 ,幾好食😋
煎日式餃子

總括而言,真係非常推薦星期一至四黎食,非常抵食‼️啲肉又高質‼️份量又多‼️記得叫埋兜飯撈啲料嚟食就真係大滿足🤤

2023-01-12
特撰牛肉盛
北海道魷魚
煎日式餃子
2023-01-15 19 瀏覽
天氣凍凍地最適合食燒肉暖下胃,今日黎呢間係元朗既日式燒肉店,門口好有日式風情,每枱有個細細既網爐。〈特撰牛肉盛〉呢個牛肉盛包左四款牛,每款有四切。上品和牛肉眼芯油脂比例最重,燒起黎油香四溢,肉質最為軟嫩。和牛肩肉肉質偏軟身,比肉眼芯較為瘦,牛味亦較重,燒到少少焦脆,再沾上燒汁,油脂入口即溶。上品牛胸腹肉係四款牛入面,呢款既牛味最濃郁,肉質比較結實有咬口。汁燒牛肉牛肉切到細細粒,用燒汁同埋京蔥片醃好,唔洗另外沾醬汁都已經夠晒惹味。〈A4和牛 近江牛(4切)〉店員另外推薦左呢款A4和牛近江牛比我地,牛味都幾重,油花紋路清晰平均,肉質介乎係牛肩肉同牛胸腹肉之間。〈龍蝦尾〉將龍蝦尾搽上牛油再燒一燒,非常香口。肉質結實彈牙,味道鮮甜。〈芝士年糕〉外面酥脆,咬落去口感煙韌軟糯,入面有流心芝士。另外值得一讚既係餐廳既抽油煙做得好好,食完餐飯都唔會怕成身好大油煙味。

〈特撰牛肉盛〉
呢個牛肉盛包左四款牛,每款有四切。

上品和牛肉眼芯
油脂比例最重,燒起黎油香四溢,肉質最為軟嫩。

和牛肩肉

上品牛胸腹肉
係四款牛入面,呢款既牛味最濃郁,肉質比較結實有咬口。

汁燒牛肉

〈A4和牛 近江牛(4切)〉

〈龍蝦尾〉

〈芝士年糕〉
外面酥脆,咬落去口感煙韌軟糯,入面有流心芝士。

2023-01-14 130 瀏覽
    到元朗探訪老友後他帶我到一間日式燒肉店吃燒肉。該店位於西菁街的「九丁目燒肉料理」鋪面掛有很多紅紅燈籠裝潢東瀛味濃濃。這位老友也是從事牛肉相關行業的,所以對牛肉有一定的認識。今晚就由他發辦我只管等著吃 就好了。老友表示這店性價比高!正做優惠價相當抵食!食物也有質素。先點了牛肉盛 特價318元美觀的格仔木合上內含有四款肉,牛肩肉,上品牛胸腹肉和牛肉眼芯以及汁燒牛肉四款等。各有四件。幾款不同位置的肉各有口感。特別這款~牛肉眼芯滿佈油花幾乎入囗即溶!口感鬆化牛味濃郁, 做了幾十年牛欄老友也大讚呢!網上燒起的肉油花淺起香氣樸鼻令人食慾大增!好味!再叫多幾款嚐嚐比較一吓~和牛面筋肉 (4切) 68元,牛肩肉(4切) 4元,封門柳(4切) 48元,牛舌筋 (4切)48元牛肩肉和封門柳都有嚼口,越嚼越好味!老友老示~新鮮封門柳一般在本地很難吃到的,因為一隻牛只得小量,今晚可嚐嚐進囗的也很不錯!有口感也有牛味。除了肉類還有不少佐酒小食,海鮮類,特飲,沙律和甜品……等。西京鰻魚燒 (1本) 58元牛油果紫菜沙律 30元 螢光魷魚刺身六本  29元口感脆脆的,鮮味!十分豐富!環境舒服特別是厠所也非常
    到元朗探訪老友後他帶我到一間日式燒肉店吃燒肉。
老友表示這店性價比高!正做優惠價相當抵食!食物也有質素。
先點了牛肉盛 特價318元
幾款不同位置的肉各有口感。
牛肉眼芯
網上燒起的肉油花淺起香氣樸鼻令人食慾大增!
好味!再叫多幾款嚐嚐比較一吓~
牛肩肉和封門柳都有嚼口,越嚼越好味!
除了肉類還有不少佐酒小食,海鮮類,特飲,沙律和甜品……等。
西京鰻魚燒 (1本) 58元
牛油果紫菜沙律 30元
 螢光魷魚刺身六本  29元
口感脆脆的,鮮味!
十分豐富!環境舒服特別是厠所也非常乾淨。
很享受邊吃邊聽老友對肉的分析,吃得特別的滋味!
冰凍烏龍茶和熱柚子蜜~
2023-01-11
牛肉眼芯
昨晚約了朋友去這間在元朗的日式燒肉店吃飯 店鋪附近比較清靜 配合華麗的日式裝修 有種去了日本的感覺 非常適合打卡 📸星期一至四是'割引'時段 🈹️ 很多食物飲品都有特價 部分還低至半價🔴 特選牛肉盛 $318牛肉絕對是燒肉的主角 這個拼盤已經有4款牛 每款4片 分別是和牛肩肉 上品牛胸腹肉 上品和牛肉眼芯 汁燒牛肉 肉的質素本身已經好高 雪花分佈均勻 放上爐燒幾十秒 燒到3至5成熟就可以吃 表面焦脆 內裡粉嫩 肥瘦適中 蘸一點燒肉汁配飯吃更佳🔴 和牛面筋肉4切 $68朋友和我一致認為這個部位最出色 面部的肉比其他部位更嫩更少脂肪 入口即溶🔴 薄切牛舌芯4切 $58牛舌芯只取牛舌中最軟腍的部分 可見其珍貴程度 入口軟嫩多汁 油花豐腴🔴 薩摩雞腿肉4切 $32性價比高而且有驚喜 比普通雞肉更彈牙 燒完仍然多汁鮮嫩🔴 農場有骨豬鞍扒 $98上碟時已去骨切件 脂肪分佈剛剛好 入口不會覺得肥膩🔴 香蔥薄燒牛胸腹肉配mini玉子飯2客 $98肉預先用燒汁醃過 帶點燒肉汁的甜味 燒起來更加香 香蔥的爽脆口感和嫩滑的肉非常配合 再連同蛋黃拌飯吃 一碗真的不夠 最後我們再叫了個大飯share🔴 銀鱈魚西京

🔴 特選牛肉盛 $318

🔴 農場有骨豬鞍扒 $98
上碟時已去骨切件 脂肪分佈剛剛好 入口不會覺得肥膩

🔴 香蔥薄燒牛胸腹肉配mini玉子飯2客 $98

🔴 銀鱈魚西京燒 $58
用味噌醃完之後非常入味 燒的時候先將魚皮燒脆 然後魚肉燒到剛剛好熟就可以保存肉汁

🔴 北海道魷魚原本 $68
魷魚新鮮 燒完之後爽口彈牙不會靭

🔴 煎香茜餃子 $24
24元有5隻 抵食之選 芫荽味適中 外皮香脆 內餡多汁

🔴 特濃忌廉朱古力特飲 & 忌廉綠茶紅豆 $24/1
這次沒喝酒 因為看到特飲挺吸引
朱古力味夠濃 把忌廉拌勻更加好喝
綠茶和甜甜的紅豆非常配 紅豆份量亦給得慷慨

邊燒邊吃邊聊天 不知不覺吃了2個多小時 吃到店家關門 🤣 結帳後去了看門外的裝飾 發現多了輛電單車 🛵 原來是一位女員工的 她看到我們研究她的車 非常熱情地跟我地介紹 甚至把車匙給我們來打開車的燈 而她自己繼續工作 這裡的員工除了服務好還非常熱情 值得讚賞 👍🏻

2023-01-12
2023-01-09 631 瀏覽
平日晚飯時間偶然經過九丁目燒肉料理發現撞啱割引時段價錢吸引決定試吓九丁目燒肉料理位於元朗青菁街十號好順泰大廈地下;門口整排日本祭典燈籠加上龍貓電影場景啱哂打卡特選牛肉盛三百幾蚊有齊和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯以及汁燒牛肉四款部位各四切;和牛肉質軟嫩而且脂肪豐腴油花細密;牛肉控同埋選擇困難症患者必點封門柳封門柳等同橫膈膜肌肉屬於稀有部位;肉質柔韌鬆軟而且脂香濃郁中落牛舌/薄切牛舌芯厚切中落牛舌肉質厚實緊緻而且油份適中;薄切牛舌芯口感相對爽脆同時舌芯部位肉質比較細嫩銀鱈魚西京燒銀鱈魚肉柔軟加上魚油豐富經過炙燒依然細緻滑嫩同時油潤甘香唐揚魷魚鬚/煎香茜餃子/天婦羅野菜餅割引時段各款小食炸物全部特價二三十蚊左右真心抵食;個人推薦唐揚魷魚鬚金黃酥脆夠哂惹味佐酒啱哂螢光魷魚刺身六本螢光魷魚刺身三十蚊左右可以滿足好奇心絕對值得;首次嘗試螢光魷魚刺身意外鮮甜幾驚喜微辛辣牛肉拉麵/烤肉丼唔夠飽可以挑微辛辣牛肉拉麵同埋烤肉丼全部主食份量十足保證飽到嘔生啤五十蚊左右七百毫升三得利生啤堅係酒鬼天堂忌廉綠茶紅豆冰九丁目同時提供各式梳打以及冰茶同埋特飲全部半價就算唔飲啤酒同樣大把選擇

封門柳

忌廉綠茶紅豆冰
2022-12-20
  • 唐揚魷魚鬚
2023-01-06 40 瀏覽
朋友生日,因為對九丁目印象不錯,故再次光顧,回味之餘慶祝一返番。餐廳在西菁街網球場隔離,門面光猛,很好找。坐位舒適寛敞,抽氣設備完善,飯後沒有一身油煙味!先來蟹籽沙律,主要是生菜及青瓜絲,提供足夠纖維,吸油打底首選。再來一客芝麻醬豆腐沙律,口感味道清新。燒物菠蘿4貫,菠蘿比較生,燒過後甜度增加,剛剛好。小食炸魷魚鬚外層香脆惹味,魷魚鬚粗身之餘,口感彈牙,完全唔韌,驚喜之作。豚肉4切,吃烤肉,會先由味道較淡的豬肉開始吃,由淺入深,更有效品嚐。油份引得紅紅烈火,燒這個要特別小心。接著就是薩摩雞腿肉,啖啖肉的雞腿,雞有雞味,肉質嫩滑,燒過後更添幾分烤肉香味。主角和牛拼盤,可以吃到四款不同的部位的牛肉。上品和牛肉眼芯,主要賣點是其超重油份;烤起來油香四溢,肉質相對稔滑鬆軟;因為是肉眼,所以牛肉味不太濃。上品和牛肩肉,雖然牛肩肉會比肉眼瘦一點,和牛始終脂肪都較多,這度牛肩肉牛味比肉眼重一點,肉質比較結實。上品牛胸腹肉,肉質結實,牛味濃郁,脂肪不多,跟和牛是不一樣的食法。香蔥汁燒牛肉,切成方塊狀的牛肉粒,已預先醃制,非常惹味。烤熟後一口一粒,慢慢細心咀嚼,好好品嚐。牛肉實在太好味,即時添加了一份牛
餐廳在西菁街網球場隔離,門面光猛,很好找。
坐位舒適寛敞,抽氣設備完善,飯後沒有一身油煙味!
再來一客芝麻醬豆腐沙律,口感味道清新。
燒物菠蘿4貫,菠蘿比較生,燒過後甜度增加,剛剛好。
油份引得紅紅烈火,燒這個要特別小心。
主角和牛拼盤,可以吃到四款不同的部位的牛肉。
牛肉實在太好味,即時添加了一份
牛肉過後,便是海鮮出場,點了特濃芝士醬龍蝦尾;龍蝦尾甚為大條,肉質爽呀彈牙,鮮味濃郁。
芝士醬由三種不同種類芝士混合溶化而成,口感豐腴濃厚,龍蝦尾肉浸在芝士醬中,份外滋味;芝士控朋友特地點這度菜,果然不負所望。
忌廉綠茶紅豆冰,宇治金時的飲用版,綠茶清香紅豆甜,配搭和諧而美味。
特濃朱古力特飲,朱古力味道夠濃,配滑漏忌廉,口感味道都好,超喜歡!
2022-12-31 44 瀏覽
7點去到以為可以 walk in, 點知原來要預早訂枱記得訂枱!店員話最快都要8點,於是我地行下街,就咁就等左一個鐘入到去個氣氛好好,真係好似去咗日本咁越夜越多人,接近9點都仲係全場 full! 店員好忙都好,招呼態度都好好 👍🏼肉既質素高,超好味我地點左特撰牛肉盛り同大阪城兩個各有特色,不過會比較推薦牛肉盛り可以試到不同部位既牛要讚下金菇上嗰一pat牛油! 不得了! 冇左堆牛油,完全係兩回事我地仲叫左菠蘿,可惜菠蘿未夠熟,燒完都仲係超酸 (不過而家唔係食菠蘿季節,唔怪得店家)仲以為會好貴,點知埋單先 800蚊,我哋兩個人好開心咁渡過一個晚餐時間,值得 😊
7點去到以為可以 walk in, 點知原來要預早訂枱

記得訂枱!

店員話最快都要8點,於是我地行下街,就咁就等左一個鐘
入到去個氣氛好好,真係好似去咗日本咁
越夜越多人,接近9點都仲係全場 full!
店員好忙都好,招呼態度都好好 👍🏼

肉既質素高,超好味
我地點左特撰牛肉盛り同大阪城
兩個各有特色,不過會比較推薦牛肉盛り
可以試到不同部位既牛

60 分鐘 (堂食)
2022-12-20 856 瀏覽
網爐燒肉!高質燒肉!唔洗搭飛機!唔洗去日本!黎到元朗就可以食到勁抵食又高質既網爐燒肉呢間位於元朗西菁街既一個隱世日式燒肉店,門外一系列既祭典燈籠再加上木質系列既裝修環境完全感受到日本既和風氣息。餐廳既燒肉燒爐採用明火小網爐燒,對於掛住日本街頭小店燒肉文化既麻甩專員,確實係一間令人回味又好玩既餐廳另外餐廳逢禮拜一至四仲會有個大割引時段,某部份食物仲要平到半價就食到,非常吸引!不得不讚,店內既座位都好闊落坐得幾舒服。餐廳既員工都好好招呼,上菜時會解釋某部份食材要點燒,而且定時會留意到網爐個網太燶會主動換網。對於價錢有優惠之餘仲要有好既服務,確實係難得。今次專員同朋友兩個人一齊黎食,時段有特價確實太抵食,忍唔住揀下揀下就點左10幾樣野食。上品和牛肉眼芯 $58(二切) (特價) 特選牛肉盛 $318 (特價)牛肉盛包括每樣都有四切既和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯、汁燒牛肉。專員食法順序由汁燒>牛胸腹>和牛肩>和牛肉眼芯,簡直係完美!汁燒牛肉油花平均,有京蔥片拌住再加上牛肉燒汁,味道唔會太過鹹有咬口而且亦都好嫩滑上品牛胸腹肉薄薄地切一片已經好足夠將油香填滿晒成個
網爐燒肉!高質燒肉!

上品和牛肉眼芯 $58(二切) (特價)
特選牛肉盛 $318 (特價)
上品牛胸腹肉薄薄地切一片已經好足夠將油香填滿晒成個口腔,牛肉既鮮味特別濃厚,而且肉中帶住油花食落口都唔會覺得膩
和牛肩肉肉身同油花紋理仲更加分明,而且油感佈滿達到霜降程度。燒到五成熟左右少量焦脆既香感,沾上少少燒肉汁入口即溶,勁讚
而最後既和牛肉眼芯達到頂級級數既油花,見到油花超多佈直頭佈滿整塊切片。輕輕燒到三成熟放入口,咬落去既油脂完全佈滿口腔,勁香濃勁膩但又會想繼續食落去,完美!
和牛面筋肉 $68(四切) (特價)
呢個部位不得了,因為脂肪唔多所以食落口時唔似其他部位咁肥膩同埋多油,但係肉質超級嫩滑非常腍身。
筋位食落口感覺好多骨膠原,唔肥亦都唔會唔瘦,鮮甜味道比起其他部位更甜
香蔥薄燒牛胸腹肉配迷你玉子飯二客 $98 (特價)
大量既香蔥同埋牛胸腹肉份量超級多,店員比左一個鍚紙盤可以將d蔥同埋牛胸腹肉放左入去燒
呢個牛胸腹肉油花都超級誇張,五花肉既紋理勁有油香感又不失肉味同肉質感,加埋香蔥微刺激感既香味簡直令到油膩感大降
燒好後夾入個迷你玉子飯到,介開個蛋黃再拌勻成個飯,蛋黃香配上呢個牛肉胸腹油五花,溶化晒入口咁既感覺
薄切牛舌芯 $58(四切) (特價)
牛舌芯紋理好均衡,觧嫩既紅肉灑上少少五味粉吊一吊個舌味出黎
將牛舌芯兩面燒到焦香感既口感最好食,舌芯既位置最香最嫩而且肉味好香濃。
雞皮 $22(二片) (特價)
比想像中大塊好多既雞皮,粉白色兩大片望落好新鮮。餐廳灑左少少既五味粉上雞皮到,愈烤愈香。燒雞皮好講手勢同專注程度,必須不斷翻再翻,先至可以確保所有雞油燒晒出黎,咁樣先會夠香夠脆而且唔會太燶。
生蠔 $32(一本) (特價)
肉身好飽滿既日本生蠔,而且蠔身屬於比較長既生蠔,隨生蠔有附上埋一碗仔調左味既蒜蓉。
店員細心提醒燒既時侯唔好將成隻蠔放上爐燒,因為會爆開以免有危險,所以燒既時侯要將蠔肉刮出黎放入錫紙盤內燒
專員比較鍾意食原味,所以都無加到蒜蓉入去。
燒蠔本身夠大隻,所以燒完都唔會縮到成隻唔見左。隻蠔比較重海水味口味上較creamy,整體都好新鮮。
北海道魷魚 $68(原體) (特價)
勁大條魷魚切件,勁級新鮮既魷魚好晶瑩剔透,魷魚頭圈位好有肉,燒完都唔會縮得太細。入口好彈口,鮮甜既味道帶住鹹鮮既味道不得了,好抵食。
白蔥 $14(四貫) (特價)
翠玉瓜 $14(六貫) (特價)
菠蘿 $16(四貫) (特價)
所有蔬菜都好新鮮,特價既價錢勁優惠,菠蘿夠酸夠甜,專員表示食燒肉一定要點黎燒,勁解膩。
北海道唐揚魷魚嘴 $34 (特價)
炸魷魚嘴不過不失,一個盤仔裝住份量上都幾多,沾埋個蛋黃醬黎食再飲埋杯啤酒,完全係好下酒既小食。
日式支豆 $19 (特價)
白烚既支豆灑上少量既幼鹽係表面,每粒支豆都好飽滿,咬入口個陣每粒豆都夠實淨唔會粉到散開晒,份量夠多,鹹鹹地既味道絕對岩晒飲酒。
蟹籽沙律 $33(二人前) (特價)
沙律菜夠多夠水份,配上蟹籽同埋蟹柳絲加埋沙律醬,呢個二人既份量完全可以三個人一齊食都得
三得利黑啤 700ml $48 (特價)
忌廉綠茶紅豆冰 $24 (特價)
飲品勁抵飲,由其是啤酒,700ml咁大杯既黑啤唔洗$50蚊就飲到!食日式燒肉唔飲返一杯大大杯啤酒點算係去食燒肉呢!
另外杯綠茶紅豆冰勁香濃,擠左唔少忌廉係杯紅豆冰上面。綠茶個茶底好香濃,溝埋個忌廉一齊飲多左份濃滑感,而且紅豆唔少,值得用滿分黎形容呢杯特飲
小總結:
最後都幾讚賞餐廳係做吸油煙方面做得幾好,食完返出去都唔會覺得特別大油煙味
而且而家冬天咁凍,入去暖笠笠享受住咁有日本風土味既燒肉,再飲住一杯啤酒,確實係一個思鄉又享受既好餐廳
2022-12-15
10 分鐘 (堂食)
❇️環境餐廳裝修完全係日式餐廳,俾你一個恍如喺日本嘅感覺有唔同嘅日式燈籠,仲有日本嘅吉祥物.❇️食物餐廳除咗有日本熟食,仲有可以俾你慢慢燒烤嘅燒物.小編首先叫咗前菜:沙律,可樂餅之後仲叫咗一個蜆肉湯燒物小編就叫咗:豚肉,兩款和牛,同埋海鮮枱面上面會有一個燒烤爐,可以俾你自己慢慢燒.和牛入口即溶,海鮮都好新鮮環境超靚,啱晒同朋友聚餐可以慢慢食.小編最後仲叫咗一個抹茶雪糕,抹茶味好濃,完美咁結束左一餐
❇️環境
餐廳裝修完全係日式餐廳,俾你一個恍如喺日本嘅感覺
有唔同嘅日式燈籠,仲有日本嘅吉祥物
❇️食物
餐廳除咗有日本熟食,仲有可以俾你慢慢燒烤嘅燒物
小編首先叫咗前菜:沙律,可樂餅
之後仲叫咗一個蜆肉湯
燒物小編就叫咗:豚肉,兩款和牛,同埋海鮮
枱面上面會有一個燒烤爐,可以俾你自己慢慢燒
和牛入口即溶,海鮮都好新鮮
環境超靚,啱晒同朋友聚餐可以慢慢食
小編最後仲叫咗一個抹茶雪糕,抹茶味好濃,完美咁結束左一餐
2022-12-17 70 瀏覽
天氣凍凍地,食個燒肉就最好不過了,對住火爐特別暖💕「特撰牛肉盛」相當唔錯以和牛為主,每件油脂分佈均勻,一燒一反一燒!即食!😍「上品和牛肉眼芯」比較淋身,有入口即溶感,優質!😋「上品和牛肩肉」油脂平均,烤後有牛香,好正呀😘「和牛面筋肉」肉質比較有咬口😍「香蔥薄燒牛胸腹肉」這個需要用上錫箔兜煮理,香蔥味蓉入牛肉內😉「mini玉子飯」燒肉伴上玉子飯,令更完美「薩摩雞腿肉」果然唔同d,肉質比較爽口😉「北海道魷魚」大大條,分件上,需要慢慢火烤上😌「翠肉瓜」燒出來的瓜仍有水份😉 不過要小心燒焦😌「菠蘿」燒新鮮菠蘿👍🏻 因為燒出來好似有蕉糖一樣,甜呀😍「北海道唐揚魷魚咀」+「七味雞軟骨」餸酒唔錯呀!炸至金黃色😎「蟹籽沙律」豐富肉餐配上沙津菜,可解一解油膩,而且沙律菜新鮮脆口「蘋果生姜」新出飲品,自己調味出來!幾特別!備註:🔺 平日有優惠半價,超抵食😍CP值超高呀🔺地點可能有點難搵,向上望大招牌吧😎🔺環境舒適寬敞👍🏻
天氣凍凍地,食個燒肉就最好不過了,對住火爐特別暖💕

「上品和牛肉眼芯」比較淋身,有入口即溶感,優質!😋
「上品和牛肩肉」油脂平均,烤後有牛香,好正呀😘
「和牛面筋肉」肉質比較有咬口😍
「mini玉子飯」燒肉伴上玉子飯,令更完美
「薩摩雞腿肉」果然唔同d,肉質比較爽口😉
「北海道魷魚」大大條,分件上,需要慢慢火烤上😌
「翠肉瓜」燒出來的瓜仍有水份😉 不過要小心燒焦😌
「菠蘿」燒新鮮菠蘿👍🏻 因為燒出來好似有蕉糖一樣,甜呀😍
「蘋果生姜」新出飲品,自己調味出來!幾特別!

備註:
🔺 平日有優惠半價,超抵食😍CP值超高呀
🔺地點可能有點難搵,向上望大招牌吧😎
🔺環境舒適寬敞👍🏻
2022-12-17 79 瀏覽
約了鍾意食牛嘅朋友晚餐,睇openrice 食評見到星期一至四晚8:30低至半價,真係超筍。預早訂咗位,但都等了一陣,唔緊要,因為店面裝飾得好靚,啱晒影相。影吓相、打吓卡,好快有位。不過建議預早訂枱,因為真係好多人來食。特價時段大部分食物都好抵食,一於點多幾款靚牛試試!***牛肉拼盤 有幾款牛可以試,一上枱即刻打卡,因為實在太吸引,每款都有四片厚厚嘅牛,雪花分佈平均,仲有牌仔寫清楚係邊款。牛味好濃,充滿油脂,好滿足。***封門柳另外亦encore 咗封門柳,有口感又不會勒。***豚鳥盛好多款式,樣樣都可以試下,肉嫩,仲有新鮮生菜包住食,減輕油膩感。***北海道元貝點了4隻,$32一隻,點知好大隻,每人食一隻都夠。牛油另上,自己選擇加幾多,用多牛油來燒元貝好香、好美味。***雞軟骨脆香有口感,加咗少少辣粉好惹味。其他小食、沙律、炒飯等都好正!飲品好抵,點了$11的鳥龍茶,咁平食燒肉多點幾杯都捨得。
特價時段大部分食物都好抵食,一於點多幾款靚牛試試!
***牛肉拼盤

***封門柳
另外亦encore 咗封門柳,有口感又不會勒。
***豚鳥盛
***北海道元貝
***雞軟骨
脆香有口感,加咗少少辣粉好惹味。
其他小食、沙律、炒飯等都好正!
飲品好抵,點了$11的鳥龍茶,咁平食燒肉多點幾杯都捨得。
2022-12-08
20 分鐘 (堂食)
2022-12-15 80 瀏覽
日式餐廳九丁目系元朗經已有2間分店,而西青街呢間主打燒肉料理。餐廳座位設計方面較簡潔寬敞,卡座比較多。環境好有心思,掛左唔少燈籠同以和式佈置。抽氣對準爐頭唔會成身油煙味。大阪城拼盤($218)(必食)系一座迷你大阪城盛器,十分精緻,套餐有雞牛豚,分為三層,分有鹽燒雞腿肉,厚切上品牛胸腹,豚腩肉,並送多碟配生菜及辣醬。雞腿肉嫩滑少肥膏,食落肉質結實。牛胸腹油花分布均勻,香濃肉味。至於豚腩肉size 都幾大片,由於薄切關係,系爐面盪幾下就可入口。所以再encore 多幾件食。再加多幾件和牛。和牛肉眼芯(鹽燒) 2片咁多款牛肉入面最好味。除左燒烤過程中,油脂满瀉令到成件和牛著火外,又入口即溶。質感唔會韌。和牛肩肉(鹽燒) 2片輕輕一燒就經已變色,唔怕太生就可入口。總結而言:黎九丁目食牛一流,食飽暖笠笠渡過既一晚,就系簡單同滿足。越夜仲系咁多人,可餐廳有一定熱度‼

大阪城拼盤($218)(必食)

和牛肉眼芯(鹽燒) 2片
和牛肩肉(鹽燒) 2片
輕輕一燒就經已變色,唔怕太生就可入口。

韓風泡菜
西京鰻魚燒