2020-12-12 98 瀏覽
在某個休閑的星期二下午經過北角,嘴饞想吃台灣美食,聽說這裹是台灣人開的店,就抱著期待的心情與男友走進店裹。店內裝潢很有台灣夜市的味道,木枱也另具特色。我們點了一份下午茶餐,有一碗小的魯肉飯,雖然是小碗,但份量也很足。套餐亦有小黃爪和花生麻糬,小黃爪脆身爽口,花生麻糬甜而不膩。也點了鹽酥雞、蛋餅和雞扒魯肉飯各一份,鹽酥雞上桌時還是很燙,蛋餅味道不過不失,雞扒魯肉飯的雞扒比較大塊,很抵食。兩人總共吃了$159,當晚餐來吃,價錢尚可接受。
店內裝潢很有台灣夜市的味道,木枱也另具特色。

兩人總共吃了$159,當晚餐來吃,價錢尚可接受。
2020-11-10
5 分鐘 (堂食)
  • 懷舊魯肉飯
  • 起司蛋餅
2020-12-10 51 瀏覽
車仔麵咁既款 邊忽台式呀?之前食都叫還可以,而家真心難食左好多D麵仲要係港式油麵,個湯打開個蓋已經覺得係重味精湯。牛肉麵好hea, 唔得,唔合格!餐牌同之前唔同左,應該係轉左手?總之唔好食
車仔麵咁既款 邊忽台式呀?
之前食都叫還可以,而家真心難食左好多

餐牌同之前唔同左,應該係轉左手?總之唔好食
外賣自取
2020-12-07 84 瀏覽
今日小編黎到北角 九份飽 食台灣菜🥰 呢間餐廳行懷舊台灣風,主打平價多選擇嘅台灣菜🤩好適合情侶💑學生🧒🏻👦🏼黎食👍🏻懷舊魯肉飯 🍚 $30魯肉份量適中,半肥瘦,食落軟淋。不過調味偏淡,顏色亦較淡主食 加$10可配飲品小編叫咗凍蜂蜜🍯綠茶🍵,正常味道,有杯凍飲可以中和食物嘅油膩紅燒牛肉麵 🍜 $46牛肉有六片,係牛展片黎🥩 咬落唔老,幾好餸麵。不過湯底飲落較淡,而麵條較易斷,係好普通嘅麵條黎台灣香腸 $35台灣香腸切成薄片,食落香脆,加上少許蜜糖🍯同蒜片🧄兩者令到個香腸咸甜咸甜,好過癮😍不過如果份量更加多嘅話就會更加滿足🤤玉米🌽起司🧀️蛋餅 $30玉米🌽份量適中,芝士做到拉絲效果😋蛋餅食落煙韌,外層大少少香脆。調味較天然餐廳環境,裝修行懷舊台灣風,好有feel🥳有數張細枱,要搭怡,座位之間冇太多空位。而且需要喺門外排隊等位。 等位同時亦要先落單。如果兩人同行,大概等15分鐘就入得。食物方面,整體味道都偏淡,幸好食完唔口渴,比較適合淡口味人士🤪 不過上菜幾快👍🏻值得一讚總括而言,呢間餐廳提供多款平價嘅台灣食物😂如果你想平平地試好多台灣野食過口癮嘅話,呢間係唔錯嘅選擇🥰 人均消費:$100以下

懷舊魯肉飯 🍚 $30
魯肉份量適中,半肥瘦,食落軟淋。不過調味偏淡,顏色亦較淡

主食 加$10可配飲品

紅燒牛肉麵 🍜 $46

台灣香腸 $35

玉米🌽起司🧀️蛋餅 $30

人均消費:$100以下

地址:北角蜆殼街4號2,3號宇宙商業大廈地下1

2020-10-11
15 分鐘 (堂食)
2020-11-29 64 瀏覽
Food is our common ground, a universal experience.細細個屋企人教落 食飯最緊要食得飽呢排見到有一個餐廳名好得意叫九份飽咁岩今日去炮台山個邊做嘢 所以決定去食下未到6點已經有人係到排隊佢個裝修好靚 好復古今次點左 魯肉飯 台灣擔仔麵 肉鬆起司蛋餅重點推介:肉鬆起司蛋餅: 真係好有台灣味道 整出黎同台灣食既一模一樣 個蛋餅皮好鬆軟煙韌 同埋個燒汁醬配埋肉鬆同芝士係好夾 同會好流Remark:可以試下佢地既珍珠奶茶 啲珍珠係有1/3杯同埋好煙韌Location: Fortress HillPrice (10 is expensive): 6/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10

細細個屋企人教落 食飯最緊要食得飽

可以試下佢地既珍珠奶茶 啲珍珠係有1/3杯同埋好煙韌

Location: Fortress Hill
Price (10 is expensive): 6/10
2020-11-28 2657 瀏覽
吉蒂炮台山找吃😋其實吉蒂每個月都總有一天會去炮台山因為在哪裏美甲💅喔☺️女生總是要愛自己多一些給自己打扮得美美的才行嘛😛曾經過一間名叫「九份飽」的台灣料理店看到它的外牆及內店裝修都頗有台灣特色於是早前相約舊同事去試吓😝相信因為疫情關係大部分人都是買外賣而已不過悠閑自在的吉蒂當然是慢慢地跟她堂食品嚐喔😙兩個女人仔點了以下各一客🟠懷舊滷肉飯(大)🟡鹽酥雞🟠肉鬆起司蛋餅🟡滷味拼盤另外點了一杯熱冬瓜檸檬🍋及一杯凍蜂蜜檸檬?吉蒂覺得這家的鹽酥雞在香港的台灣料理店水準來說是很不錯了~ 外皮香脆內裡多汁不會乾👍🏻至於滷味拼盤包括豬耳、豆腐、雞翼、牛𦟌及滷蛋,味道不算很特出但亦可一試💟另吉蒂一向偏愛蛋餅,所以只要店家有提供蛋餅都總會一試🤣而肉鬆與起司🧀️的配搭更是不二之選😝這家的蛋餅不過不失,已經比很多其他香港的所謂台灣料理做得好了🫓最後讚一下杯熱冬瓜檸檬🍋吉蒂點的是走甜,因為冬瓜本身的甜味已經十分足夠😛冬瓜清熱,檸檬解膩☺️最適宜配合油膩的台灣料理🇹🇼喜歡💕吉蒂頗滿意這家小店的料理😌下次再試吓其他先🉐️ P.S. 它們於九龍
吉蒂炮台山找吃😋

相信因為疫情關係
大部分人都是買外賣而已
不過悠閑自在的吉蒂當然是慢慢地跟她堂食品嚐喔😙

兩個女人仔點了以下各一客
🟠懷舊滷肉飯(大)
🟡鹽酥雞
🟠肉鬆起司蛋餅
🟡滷味拼盤

另外點了一杯熱冬瓜檸檬🍋及一杯凍蜂蜜檸檬?

滷水拼盤

肉鬆起司蛋餅

另吉蒂一向偏愛蛋餅,所以只要店家有提供蛋餅都總會一試🤣
而肉鬆與起司🧀️的配搭更是不二之選😝

最後讚一下杯熱冬瓜檸檬🍋
吉蒂點的是走甜,因為冬瓜本身的甜味已經十分足夠😛
冬瓜清熱,檸檬解膩☺️
最適宜配合油膩的台灣料理🇹🇼
喜歡💕

吉蒂頗滿意這家小店的料理😌
下次再試吓其他先🉐️

P.S. 它們於九龍灣也有店喔!
懷舊滷肉飯(大)
2020-11-24
滷水拼盤
  • 冬瓜檸檬
2020-11-28 69 瀏覽
🍚呢幾日有啲忙,食左好多好西都未出post😩今次介紹呢間聽講成日排隊😏好彩我醒目,下午茶先去食野,不過都仍滿座🙈叫左個香酥雞扒肉燥飯,肉鬆芝士蛋餅,大腸包小腸同仙草奶茶❤️🍚肉燥飯其實比出面食的肥多少少,咬落油香味重啲,但雞扒真心推,真係香濃酥脆的資感,完全唔會皮肉分離👍🏻其他野都係普通,唔算特別出色,不過炸嘢真係正😍#香港食台灣野 #九份飽
🍚呢幾日有啲忙,食左好多好西都未出post😩
其他野都係普通,唔算特別出色,不過炸嘢真係正😍
#香港食台灣野 #九份飽
2020-11-24 77 瀏覽
好耐冇食過台灣嘢,所以特登上網搵吓見呢間個評分幾高所以專誠過嚟試吓。可能啱啱過咗lunch時間所以唔使等位,一入到店員服務好好,因為差唔多到下午茶時間所以佢問吓我哋等唔等埋下午茶先叫,我哋問佢攞咗個餐牌嚟睇吓,因為啲嘢都唔係太啱食所以都係嗌返正常餐牌我哋嗌左個雞扒滷肉飯同埋一個招牌牛肉麵仲有一杯珍珠奶茶同埋一個仙草奶茶,兩邊飲品都好友台灣風味唔係太甜個仙草好滑相比之下個牛肉麵同埋個滷肉飯就相對失色,個牛肉麵雖然用牛展,但係個湯就一般般... 另外個滷肉飯就中規中矩對得住個價錢
好耐冇食過台灣嘢,所以特登上網搵吓

午餐
2020-11-22 119 瀏覽
上網見到呢間人氣極高就專程坐車過去試去到餐廳門口wa.....真係好多人等緊位🙈好彩最後唔洗等好耐就可以入座餐廳ge 裝修再加上牆紙同紅燈籠🏮令你好似置身係九份咁懷舊滷肉飯(小) $30d滷肉好入味不過d白飯實左太濕爛食左一半都已經唔想食👎🏼肉鬆起司蛋餅$32煎得夠香口,蛋餅夠薄身芝士半熔 有少少拉絲效果加埋醬汁一齊食 👍🏼紅燒牛肉麵$46湯底牛肉味好重 一d都唔油膩牛肉炆得非常腍身鹽酥雞$35好鬆脆 一d都唔油膩甜品九份芋圓(冷)$35甜度剛好, 芋圓夠哂Q彈加埋粒粒紅豆同幼滑仙草好食👍🏼夠哂滿足😋
上網見到呢間人氣極高

d滷肉好入味
不過d白飯實左太濕爛
食左一半都已經唔想食👎🏼

肉鬆起司蛋餅$32
煎得夠香口,蛋餅夠薄身
芝士半熔 有少少拉絲效果

甜度剛好,
芋圓夠哂Q彈
加埋粒粒紅豆同幼滑仙草
好食👍🏼夠哂滿足😋
20 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
  • 九份芋圓
  • 肉鬆起司蛋餅
2020-11-10 132 瀏覽
今日又再嚟到呢間餐廳食飯啦💜💜💜依間餐廳真係好地道!價錢又好實惠!所以今日搵埋朋友仔一齊嚟食返餐💜💜香酥雞扒肉燥面,啲面好有彈性!雞排有大大,新鮮炸出嚟♥️♥️♥️♥️香酥雞扒肉燥米粉,好鍾意食佢隻米粉啊!好有彈性💜💜💜涼拌豬耳朵,夠入味!推薦推薦✌🏽✌🏽✌🏽✌🏽綜合湯,入面有紫菜、貢丸、魚丸,樣樣都好好食☺️☺️☺️☺️☺️芋頭奶茶,我就加珍珠,嘩真係好飲到不得了☺️✌🏽✌🏽✌🏽✌🏽而家涼涼地,飲完之後真係好暖胃!又唔會太甜,又可以自己揀甜度💪🏼💪🏼💪🏼芋頭牛奶,朋友話好好飲啊✌🏽✌🏽✌🏽好香芋頭味!

香酥雞扒肉燥米粉,好鍾意食佢隻米粉啊!好有彈性💜💜💜

涼拌豬耳朵,夠入味!推薦推薦✌🏽✌🏽✌🏽✌🏽

芋頭牛奶,朋友話好好飲啊✌🏽✌🏽✌🏽好香芋頭味!
2020-11-04 135 瀏覽
起司肉鬆起司蛋餅🥞$35-呢個蛋餅絕對係我係香港食過最好食既台式蛋餅🥞肉鬆同海苔呢個Combination世界級好食😋芝士🧀️都勁拉絲,蛋餅煙韌蛋味濃濃🥚紅燒牛肉麵🐂$42-牛展都有不少,湯底都好濃郁,配菜有不少青菜🥬同酸菜等。但我個人就不喜歡油麵,叫麵既你就自己衡量下啦😋酥炸魷魚🦑$42-😆必點😆魷魚鬚每一條都沾滿炸粉,超級香脆!份量極多食極都有,個炸粉本身已經調哂味,超級入果酥脆😋腐乳燙青菜🥬$16-腐乳醬唔同平時食果種一磚磚🧱腐乳,味道偏鹹,腐乳醬較多,生菜🥬烚到好淋凍百香果紅茶☕️+$10-偏甜建議大家少甜🍬凍芋頭鮮奶🍠$25-好甜!芋泥係濃稠唔係真係芋頭泥,mix左好多糖🍬
起司肉鬆起司蛋餅🥞$35

紅燒牛肉麵🐂$42

酥炸魷魚🦑$42

腐乳燙青菜🥬$16

凍百香果紅茶☕️+$10
偏甜建議大家少甜🍬

凍芋頭鮮奶🍠$25
好甜!芋泥係濃稠唔係真係芋頭泥,mix左好多糖🍬
  • 起司肉鬆起司蛋餅
  • 酥炸魷魚
2020-11-04 167 瀏覽
我都幾鐘意食台灣嘢,難得比我喺港島搵到間好食又抵食嘅餐廳,今次第二次食,一樣咁正!懷舊魯肉飯(小)$30唔洗講,必叫!魯肉100分,又淋又多汁,珍珠米飯好好食香酥雞扒肉燥麵$45鬆~脆!!大大塊雞扒啖啖肉,又唔油膩;肉燥麵除左肉燥,仲有滷蛋同菜,麵質彈牙肉鬆起司蛋餅$32超足料嘅蛋餅,餅皮仲薄過塊蛋!芝士半溶,好多肉鬆,好味~手工湯水餃$28皮薄多餡,菜肉餡好鮮甜腐乳燙青菜$16腐乳味好香~九份芋圓$35真係有料嘅芋圓,食到粒粒芋頭,唔會成口粉木瓜牛奶$29即叫即搾,天然!
我都幾鐘意食台灣嘢,

懷舊魯肉飯(小)$30

唔洗講,必叫!魯肉100分,又淋又多汁,珍珠米飯好好食

香酥雞扒肉燥麵$45

肉鬆起司蛋餅$32

超足料嘅蛋餅,餅皮仲薄過塊蛋!芝士半溶,好多肉鬆,好味~

手工湯水餃$28

皮薄多餡,菜肉餡好鮮甜

腐乳燙青菜$16
腐乳味好香~

九份芋圓$35

真係有料嘅芋圓,食到粒粒芋頭,唔會成口粉

木瓜牛奶$29
即叫即搾,天然!
2020-10-30 143 瀏覽
九份飽係我係香港食過最有台灣地道風味嘅餐廳,雖然地方細細,坐得可能會有少少迫,但係食物質素夠高,值得一試。成間餐廳好有台灣嘅感覺,播住周杰倫當年嘅歌曲,店員上菜嘅時候仲會用台灣腔嘅國語講野,即刻有成個人而家身處喺台灣嘅感覺。餐廳喺座位嘅間隔做得好足,每一台都有消毒搓手液提供,餐具都有好好咁樣遮蓋着。菜單有非常多選擇而且全部都大件夾抵食紅燒牛肉米粉個湯底真係好大浸牛肉味,非常之濃烈,仲好足料,米粉亦都好幼身,每塊牛肉都好大件,一口就咬開,完全唔老。香酥雞扒肉燥面呢款面個湯底都係好濃,麵條亦都好彈牙,香酥雞扒炸到金黃色,仲好大件,香口之餘肉質仲好嫩滑,咬落重好Juicy添腐乳燙青菜本身唔知道碗麵會有菜所以叫左碟青菜,估唔到都咁大碟蔬菜肉鬆手抓餅即叫即整熱辣辣送咗上嚟,呢度其實都好大份,手抓餅入面包住咗好多種蔬菜,仲有蛋,小小外脆內軟嘅感覺,配埋個醬汁一流芋圓仙草豆奶最後食埋個甜品,芋圓非常煙銀,食到入面有餡,真材實料。兩個人食一餐連埋甜品二百蚊唔洗,食物質素又高,真係抵到爛

菜單有非常多選擇而且全部都大件夾抵食

紅燒牛肉米粉

香酥雞扒肉燥面

腐乳燙青菜
本身唔知道碗麵會有菜所以叫左碟青菜,估唔到都咁大碟

蔬菜肉鬆手抓餅

芋圓仙草豆奶
最後食埋個甜品,芋圓非常煙銀,食到入面有餡,真材實料。

兩個人食一餐連埋甜品二百蚊唔洗,食物質素又高,真係抵到爛
2020-10-28 378 瀏覽
北角蜆殼街轉角位的台式小店九份飽.  門內門外, 盡顯台灣風情.  樓頂一個個紅燈籠垂亮著,猶如台灣九份一隅.  晚上七時已人來人往, 有等外賣的, 亦有等侯進鋪的食客.  人龍漸長. 大概十來分鐘, 也安排入座了.  樓面偏小卻熱鬧十分. 懷舊魯肉飯, 大大碗. 肥瘦魯肉鋪滿飯身, 撲鼻的飯香, 啖啖豐富.  加上軟嫩滷水蛋, 簡單又滋味. 紅燒牛肉麵, 有五,六塊牛展. 牛展看來雖堅挺但食落軟腍,而且牛味十足. 由於麵條淹於湯中一段時間會脹大,  速食會較好. 台灣小吃少不了的炸物, 鹽酥雞和酥炸花枝丸,同樣高水準. 鹽酥雞酥脆香口,花枝丸粒粒彈牙. 黑糖珍珠奶茶,茱香珍珠奶茶, 台式晚餐少不了啊.

懷舊魯肉飯

紅燒牛肉麵

鹽酥雞
酥炸花枝丸

黑糖珍珠奶茶,茱香珍珠奶茶, 台式晚餐少不了啊.
黑糖珍珠奶茶 茱香珍珠奶茶
2020-10-23
10 分鐘 (堂食)
懷舊魯肉飯
紅燒牛肉麵
鹽酥雞
酥炸花枝丸
2020-10-26 124 瀏覽
北角台灣料理雖然店仔細細,但都好有人氣,6點幾7點已經有人排隊紅燒牛肉米粉 - 份量都唔少,湯底超惹味,而且係真係新竹米粉個種味道同質感,牛肉好腍好嫩,推薦炸甜不辣 - 魚餅質地軟軟糯糯,外脆內軟,一陣就清哂滷味拼盤 - 有豬耳、牛𦟌、豆腐同滷蛋,好豐富,豆腐索哂滷水汁好入味,豬耳都正綜合湯 - 好掛住台灣嘅丸湯,飲一啖覺得好有親切感~百香果紅茶 - 唔會太咁酸甜解渴茉香綠茶 - 佢啲齋茶完全無澀味,估唔到飲品都咁有心整體好啱兩小口黎,當自己去左台灣個幾鐘😂😂

炸甜不辣 - 魚餅質地軟軟糯糯,外脆內軟,一陣就清哂

綜合湯 - 好掛住台灣嘅丸湯,飲一啖覺得好有親切感~

百香果紅茶 - 唔會太咁酸甜解渴

茉香綠茶 - 佢啲齋茶完全無澀味,估唔到飲品都咁有心

整體好啱兩小口黎,當自己去左台灣個幾鐘😂😂

2020-10-19 154 瀏覽
平時非常喜歡食台灣菜的我,必定要試呢一間!係香港食過咁多間台灣菜,呢間餐廳食物質素可媲美台灣當地。佢哋既鹵肉飯非常juicy, 肥肉適中,非常美味。另外,牛肉麵亦帶有少許藥材味,感覺好新鮮,因為坊間都吾會有呢種味道,個人覺得個配搭不錯!