2018-03-02 138 瀏覽
堅尼地城既台灣菜選擇好少依間見之前有人推介過就去試下舖頭好細間,我地怕要等好耐就決定早少少食晚飯,唔洗等位就食得✨花枝丸同豆腐好味,豆腐好入味,花枝丸又夠彈牙👍🏻✨牛肉麵湯底有d淡,好彩牛肉都淋身夠入味,而且都大大舊,麵質都唔錯,但我個人都係喜歡濃味d既湯✨肉燥飯既肉燥撈飯好好食,佢好夠味,個人覺得肉燥飯係好食過牛肉麵既✨杯台式奶茶淡到飲水咁,唔洗試啦,叫左好後悔走既時候已經滿坐要等位,住個區食下都ok既,服務都幾好,有笑容又nice,感覺好舒服
堅尼地城既台灣菜選擇好少
依間見之前有人推介過就去試下

✨花枝丸同豆腐好味,豆腐好入味,花枝丸又夠彈牙👍🏻

✨杯台式奶茶淡到飲水咁,唔洗試啦,叫左好後悔

2018-01-24
肥瘦恰到好處既五花肉粒,係祖傳百年既滷水汁中細火慢烤,製成後淋上白煙裊裊既珍珠米上,吃一口齒頰留香….. 一直對台灣滷肉飯有呢種憧憬期盼,奈何去過墾丁旅行,當地既滷肉飯只屬一般。 研究過台灣人在港開既小店,係請坐同五斗米之間掙扎左好耐,聽講五斗米除滷肉飯外,其他菜式都唔錯,一於放假過黎試試啦~ 星期六下晝1點幾黎到,鋪頭細細已坐滿廿幾人,店員姐姐用嬌嗲既台灣腔叫我地「等一下喔」~ 門外睇下menu,等左5分鐘左右就入得喇。 滷雞腿肉燥飯 ($55)最期待既滷肉飯,見滷雞腿單價要$30,成個組合好似好抵咁。肉燥份量都夠撈哂成個飯,質感軟滑、咸淡適中,最大敗筆係個飯竟然只係微暖,令味道大打折扣。滷雞腿大過手掌少少,滷水味偏淡但都算入味;上脾位置略嫌有d鞋,見有食客成舊冇食到。老實講都幾失望,落單後等左半個鐘,但最基本既熱度都欠奉;份量亦比想像中少,男仔食可能唔夠飽。 原汁牛肉麵 (刀削麵) ($65)牛肉切成麻雀大細,湯底熱辣辣,刀削麵有手打既水準,彈牙得黎闊度厚度岩岩好。配菜有嫩芽同葉為主既酸菜同2條小棠菜,酸菜味道溫和,唔會搶左湯底既味,小棠菜乾淨爽甜。牛肉同湯底味道不過不失,甚至茶木

滷雞腿肉燥飯 ($55)

滷雞腿肉燥飯

原汁牛肉麵 (刀削麵) ($65)
原汁牛肉麵 (刀削麵)

牛肉切成麻雀大細,湯底熱辣辣,刀削麵有手打既水準,彈牙得黎闊度厚度岩岩好。配菜有嫩芽同葉為主既酸菜同2條小棠菜,酸菜味道溫和,唔會搶左湯底既味,小棠菜乾淨爽甜。牛肉同湯底味道不過不失,甚至茶木既牛肉麵配料更豐富抵食,但為左呢個有彈性既手打麵質,值得一試!

順帶一提,台上放左常見既辣油式辣醬,見有熟客問店員拎麻辣醬即刻有樣學樣,原來係一碟醃左既辣椒粒,加哂落去牛肉麵度都幾好味架~

百頁豆腐 ($20)
百頁豆腐($20)、滷蛋($10)

一碟有5舊滷透既百頁豆腐,淋上甜甜地既醬汁同蔥花。豆腐質感好特別,介乎魚蛋同魚腐之間,滷得超入味,全舊內外都已上色。其實我平時唔多食豆腐,因為覺得佢本身冇味/怪味,但呢碟我可以輕鬆食哂呀~

滷蛋 ($10)
如其他食評所言,唔太入味。但我欣賞佢所有台式滷味,包括個肉燥飯都會附上白菜滷,感覺幾健康。

台式奶茶 ($18) 加珍珠 (+$5)
奶茶近乎係室溫,朋友話個味好似Lipton奶茶。珍珠冇咩特別,甚至第一啖食到個心唔係好熟,飲開貢茶/天仁茖茶既朋友可以skip喇~

總括而言,對遠度而來既我黎講係大失所望,服務態度唔錯,但上菜速度同性價比都有進步空間,路過都可以黎食個麵既。
5 分鐘 (堂食)
原汁牛肉麵 (刀削麵)
2018-01-18 170 瀏覽
What a disappointment and disgust!I was so happy to find authentic Taiwanese noodles that would do delivery and have ordered from South Taiwan Comfort a couple of times, but to my dismay after having had them deliver last night for dinner..... I found MELTED PLASTIC on one of the vegetable leaves! This shows the lack of hygiene from whichever branch that was delivering!I could no longer eat the noodles as the thought of melted plastic in my broth made one want to throw up.I hope none of you will

I hope none of you will have this experience but the fact that they don't take care what falls into the broth would be enough for me never to order from them again.
Beef Noodle Soup
題外話/補充資料: Vegetable leaf with melted plastic taken out of the Beef Noodle Soup dish.
外賣送餐
西環到堅尼地城呢一帶,都冇咩台灣餐廳,之前睇雜誌報道見到呢一間由台灣人開嘅鋪頭,就即刻想試下!中午嚟到,都已經坐得滿滿地,等左十幾分鐘,我地七個人就被安排坐左係近窗口嘅位置。以台灣餸黎講呢度既午市套餐都算係偏貴,一個主食加一款台式滷味同埋嘢飲都要80蚊左右。我哋嗌咗原汁牛肉麵($85),肉燥乾拌麵($80)同埋滷雞腿肉燥麵($80)。台式滷味方面就嗌咗花枝丸同埋滷蛋。嘢飲就清一色係冬瓜茶。牛肉麵個湯底都算係幾清甜,牛肉都唔會太難咬開,可能香港人食開濃味野,如果味道可以濃返少少會好d。至於肉燥乾拌麵嘅賣相就唔係太討好,如果肉燥多少少就好啦, 麵底又唔係太乾,肉燥又唔多嘅時候,只係’伴’麵,而且佢嘅肉燥本身個咪好淡…至於滷雞腿都說滷得夠耐,肉好鬆花,不過都係個句唔夠入味。花枝丸同滷蛋都係一般,好彩冬瓜茶唔會太過甜。

2017-11-24
5 分鐘 (堂食)
  • 原汁牛肉麵
2017-12-09 114 瀏覽
Table for one for the day. Wanna treat myself with some warm delicious beef noodle.Kennedy town never had a taiwanese place until now, very cozy small shop. I ordered a original taiwanese beef noodle, winter melon tea and braised cabbage. The taiwanese beef noodle is not the best one I had in hk. The soup is a bit thin and not as flavourful as I wanted, noodle wasn't the most chewy and elastic, it's a bit soft. The winter melon tea is nice, resemble the some flavour I had in Taiwan, once again n

The winter melon tea is nice, resemble the some flavour I had in Taiwan, once again not the best but it's okay.

The braised cabbage I'm not so care for, it's very oily, it's good that it has some dried prawn for the flavour but it's quite oily and mushy.

Overall, I think this place is ok, not like I would travel all the way for them but probably will come by again since I live close by.

2017-11-30
2017-11-06 195 瀏覽
西環區有一間地道嘅台灣美食,裝修環境簡約為主,特意去試一試。《秘製滷水雞髀》,兩大隻雞畀滷得好入味,啖啖肉,肉質非常嫩滑,再加埋佢嘅娃娃菜,的確係好味。《特製滷肉飯》,大大碗滷肉飯放喺我面前,真係好多滷肉,香噴噴,加埋隻鹵水蛋,非常好味,又多汁,必食。特色三寶 《豆腐乾,墨魚丸,貢丸》,豆腐乾鹵水得好入味, 新鮮嘅墨魚丸,啖啖肉,好有墨魚味, 貢丸有冬菇味, 這份三寶好好食,必吃。《原汁牛肉湯麵》,麵用咗特製嘅台灣麵,每一舊牛肉都好新鮮,好入味,湯底好濃郁,加埋啲蔥花食落去的確係一碗好好味嘅牛肉拉麵。還有很多款其他台灣嘅食品,亦都係相當吸引,飲品方面,有台灣嘅蘋果汽水同青檸梳打, 還有多種味道嘅珍珠奶茶,任君選擇。

2017-10-19 297 瀏覽
想感受道地台灣風味五斗味也許是個選擇。店子小小,呈窄長L字形,只能容納5小枱客人。甫進店內,服務員便以親切的國語請我入座。午飯套餐大約$80-$85,有主食飯或麵,一款滷味小食和一杯飲品。絕對能滿足好像我這些怎麼都想試的人冬瓜茶連同杯子一同放雪櫃冷凍,能保持冰冷,細心百頁豆腐口感很q像吃魚片頭般,略嫌滷水味不足。肉燥飯有足夠油潤感,肉燥不是手切,但肥瘦得宜,敗筆是雞腿肉太老,鞋口不夠嫩飯的份量對於男生來說會比較少喔!整體來說食物質素還好,服務也很好,可惜店舖太小坐得不太舒服,可以一試

百頁豆腐
冬瓜茶連同杯子一同放雪櫃冷凍,能保持冰冷,細心

百頁豆腐口感很q
像吃魚片頭般,略嫌滷水味不足。
滷雞腿肉燥飯
飯的份量對於男生來說會比較少喔!

2017-10-19
2017-10-18 232 瀏覽
睇左一篇報導關於係香港既台式牛肉麵,話呢到係台灣人主理 所以專程過嚟試吓台北有名牛肉麵 林東芳, 永康 都有食過個人鍾意林東芳嗰種 飲到牛骨鮮甜加淡淡藥材味既湯底 好有層次 諗起就懷念講返呢到  店舖得6張枱 而且都係2-3人枱  所以一班人黎唔太適合烏梅汁 冬瓜茶烏梅汁酸酸甜甜非常解渴開胃冬瓜茶係我係香港飲過最好,不會太甜而且凍飲都係雪櫃倒出黎 唔係加冰變凍  唔會愈飲愈淡 花枝丸 味道唔錯但唔算彈牙 原汁牛肉麵湯底呈深歇色 油唔多 牛肉有5-6舊 仲有少少酸菜飲一淡湯  湯既味道唔夠濃郁  亦唔夠鮮甜 比較淡 失望牛肉反而煮得幾軟嫩,又有咬感  幾好👍🏼由於個人覺得湯太清所以食到一半加左半茶匙辣椒,佢地既辣椒油幾辣下 樓面只有一個人 見佢賣單 點菜上菜 一腳踢  仲有一大堆外賣要包..以致我問佢拎辣椒 都足足等左10mins (所以點解我食到一半先加辣)不過見佢真係好忙  又幾好禮貌所以就算啦總括黎講我都係鍾意大圍間台灣cafe既牛肉麵多d無論湯底同麵質嗰邊都比較出色呢到唯一優勝既係 牛肉多 而且軟腍入味因為個人較著重湯底 所以評分唔高有機會再黎試下魯肉飯啦
睇左一篇報導關於係香港既台式牛肉麵,
話呢到係台灣人主理 所以專程過嚟試吓
台北有名牛肉麵 林東芳, 永康 都有食過
個人鍾意林東芳嗰種 飲到牛骨鮮甜加淡淡藥材味既湯底
好有層次 諗起就懷念

講返呢到  店舖得6張枱
而且都係2-3人枱  所以一班人黎唔太適合
烏梅汁與冬瓜茶
烏梅汁 冬瓜茶
烏梅汁酸酸甜甜非常解渴開胃
冬瓜茶係我係香港飲過最好,不會太甜
而且凍飲都係雪櫃倒出黎 唔係加冰變凍  唔會愈飲愈淡

花枝丸
花枝丸
味道唔錯但唔算彈牙

湯底呈深歇色 油唔多 牛肉有5-6舊 仲有少少酸菜
飲一淡湯  湯既味道唔夠濃郁  亦唔夠鮮甜 比較淡 失望
牛肉反而煮得幾軟嫩,又有咬感  幾好👍🏼

不過見佢真係好忙  又幾好禮貌所以就算啦

有機會再黎試下魯肉飯啦
2017-10-08
烏梅汁與冬瓜茶
2017-10-03 137 瀏覽
第1次黎西環食好西由於自己一個食budget都唔會太多所以就試下呢間台灣野喇座位唔多但好彩都即時有位坐 !嗌左碗原味牛肉麵個人覺得還可以但可能睇完啲食評期望太高所以食完反而係有啲失望 冬瓜茶都係一般不過唔會太甜今次覺得野食還可以但未去到驚艷既地步不過下次可以再黎試下個滷雞腿肉燥飯另外店員都好親切同埋全程台式普通話對話好似去左台灣甘
第1次黎西環食好西
由於自己一個食
budget都唔會太多
所以就試下呢間台灣野喇

座位唔多
但好彩都即時有位坐 !

嗌左碗原味牛肉麵

好似去左台灣甘

2017-09-30
原味牛肉麵○冬瓜茶
2017-09-18 121 瀏覽
周圍遊為覓食,見門口個menu價錢親民兼無加一,仲有我好耐無食嘅牛肉麵,咁啱又有兩個吉位,整定係要我入去試。原汁牛肉麵 $60個湯濃而不膩,味道似足台中一間牛肉麵老鋪,牛肉好腍好入味,而麵質地帶點彈牙,而且吸晒湯嘅精華,超好味!滷雞腿肉燥飯 $55呢度d肉燥加咗蝦米,令整碟飯變得好香好惹美,雞腿肉滷得入味,所以肉會帶點腍身,汁本來係白飯嘅靈魂,但食到底覺得咸,扣咗少少分。百頁豆腐 $20以為係功夫菜,原來佢係豆腐嘅其一種類,味道同口感似齋鮑魚,即無乜味道,唔太討好我,靠醬汁食咗一件。後記:感覺良好,似去咗台灣咁,店員都係台灣人,會再嚟支持小店,但整餐唯一問題係冷氣不足,食完牛肉麵已經爆晒汗!兩人共消費:$135

原汁牛肉麵 $60

滷雞腿肉燥飯 $55

百頁豆腐 $20

兩人共消費:$135
2017-09-11
2017-09-05 306 瀏覽
經過見到台灣餐廳就走入去試試, 鋪頭細細只有幾張檯同一個開放式廚房。係台灣人主理,感覺係好正宗地道嘅台灣菜!我見餐廳不停有外賣訂單,都幾忙。百頁豆腐花技丸 - 個豆腐好彈牙,有啲似魚腐,囗感特別, 花枝丸就無乜驚喜。有小許菜係下面。滷雞腿肉燥麵/飯 - 肉燥汁味道不錯,濃度啱啱好。滷雞腿都ok, 不過值得一讚係個麵,好滑同柔軟度適中,食落幾Q彈! 下次會試試佢嘅牛肉湯麵。好好彩,我地食完滷雞腿先售罄。有其他人客想點都無!
係台灣人主理,感覺係好正宗地道嘅台灣菜!
我見餐廳不停有外賣訂單,都幾忙。

下次會試試佢嘅牛肉湯麵。

好好彩,我地食完滷雞腿先售罄。有其他人客想點都無!
百頁豆腐,台式花枝丸
百頁豆腐,台式花枝丸
2017-08-31 2544 瀏覽
今日同朋友食飯,行行下就去左呢間台灣麵!舖頭細細但都好多人幫襯,差不多8點鐘都仲滿座,等左15分鐘到就有位了!我地坐左係近門口位置,後面就係開放式廚房。食物都以淥為主,加上樓底高,就算係開放式廚房都唔會有油煙味。反而感覺好似係屋企食咁,好舒服。食物選擇不多,不過令我好驚訝係無一樣係炸野!左: <冬瓜茶,$18>; 右: <台式奶茶,$18>友人飲冬瓜茶,佢話好味。台式奶茶唔係好甜,但又有好香奶茶味,我好鐘意!<白菜滷,$25>滷水味濃,但都唔算太咸,我覺得幾惹味。不過食落好大陣薑味,個人唔喜歡薑味,略嫌薑味過重。<台式花枝丸,$20>以滷水汁作配搭,爽口,咬到墨魚丸粒,好味。<台式貢丸,$20>以滷水汁作配搭,我勁鐘意!咬落去真係食到有冬菇粒,肉味都好香。<原汁牛肉麵,$60>望落平平無奇,食落令你有驚喜!<原汁牛肉麵,$60>份量好多,有好多麵之餘,都有好多牛肉。麵條略腍,不過勝在真係有好香既蛋味,令我食個不停。而牛肉肉味香濃,腍得黎好有咬感。<滷雞腿肉燥麵,$55

食物選擇不多,不過令我好驚訝係無一樣係炸野!
冬瓜茶 + 台式奶茶
左: <冬瓜茶,$18>; 右: <台式奶茶,$18>
友人飲冬瓜茶,佢話好味。
台式奶茶唔係好甜,但又有好香奶茶味,我好鐘意!

白菜滷
<白菜滷,$25>
<台式花枝丸,$20>
以滷水汁作配搭,爽口,咬到墨魚丸粒,好味。

台式貢丸
<台式貢丸,$20>

<原汁牛肉麵,$60>
望落平平無奇,食落令你有驚喜!
<原汁牛肉麵,$60>

<滷雞腿肉燥麵,$55>
第一次見肉燥麵,友人點左呢個,我試左一啖。嘩左一聲!真心好好味!香濃肉燥味加上蒜蓉,十分惹味。麵條雖然偏腍,但都係會食哂全碗。

<滷雞腿肉燥麵,$55>
滷雞腿友人一個人食哂。
<滷雞腿肉燥麵,$55>

整體而言,呢間小店絕對值得支持,價錢合理,食物美味可口絕對值得一試!尤其是肉燥麵,令人眼前一亮。另外,仲有個重點係食完餐飯唔會覺得好油好膩。讚!
2017-08-25
15 分鐘 (堂食)
冬瓜茶 + 台式奶茶
台式貢丸
  • 肉燥麵
2017-08-28 5882 瀏覽
睇雜誌介紹,知道上環有間由台灣人開的餐廳,唔洗搭飛機都可以食到台灣味道,咁方便我就去沙灘同陽光玩遊戲之前黎左醫肚門口貼滿傳媒的報導,我都係靠呢個途徑得知呢間餐廳,另外原來餐廳全日免收加一服務費的店鋪係開放式廚房,清楚睇到食物的製作過程,唔洗擔心有不衛生的情況,透明度100%聽到店員的對話,全都是台式普通話,細問之下,原來佢地係來自台灣不同的地方,店員話我知佢地大部分食材都係來自台灣,保證做到台灣的味道冬瓜茶 ($18)、台式珍珠奶茶 ($18+$5)冬瓜茶一口飲下腦海即時浮現台北的景象,喜歡兩款飲品凍上但走冰,飲落都唔會好甜,珍珠煲得夠時間,奶茶奶味比茶味濃百頁豆腐 ($20)、台式花枝丸 ($20)台式滷味滷得好入味,豆腐係比較硬身那種,花枝丸本身經過油炸再滷,熱氣感已經完全消去,大大粒要分幾口先食得晒水煎香腸 ($40)食台灣菜點少得台式香腸,水煎逼出多餘油份,香腸口感實淨,配合蒜泥一齊食唔洗任何醬汁已經好美味台式燙青菜 ($25)青菜配上大量肉燥,再加少少蒜泥,就算只係青菜都變得不一樣的風味原汁牛肉麵 ($60)見到湯底顏色夠深,飲落完全無味精,牛肉已經炆得十分淋,麵的份量好多,

冬瓜茶 ($18)、台式珍珠奶茶 ($18+$5)
百頁豆腐 ($20)、台式花枝丸 ($20)
水煎香腸 ($40)
台式燙青菜 ($25)
原汁牛肉麵 ($60)
見到湯底顏色夠深,飲落完全無味精,牛肉已經炆得十分淋,麵的份量好多,麵質係較滑的那種
2017-08-19
2017-08-27 144 瀏覽
這家台式食店不大,座位很少,不過裝修優雅,環境舒適。所有店員都係台灣人,很有台灣風味。招呼很好,為我們介紹餐牌。這裏的牛肉麵和程班長的比起來清淡一些,我個人很喜歡。

這裏的牛肉麵和程班長的比起來清淡一些,我個人很喜歡。
原味牛肉麵
花支圓
麻辣牛肉麵
原味牛肉麵
麻辣牛肉麵
2017-08-20 3230 瀏覽
台灣最令我印象深刻既,係當地人待人友善親切既感覺。食物固然都係好啱我口味既,我間唔中癮起,就會去食吓台灣野。今日黎到五斗米,店員用親切既笑容同台式普通話招待我們,店內裝潢樸素,正正就係台式小店既風格。近排天氣太熱了,坐低就點左杯冬瓜茶消消暑。冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)冬瓜茶係用冬瓜糖磚煲成的,所以甜度已預先調較好,愛飲微甜飲品如我就要博一博啦,因為每個地方既冬瓜茶都有佢地既甜度。而呢度既冬瓜茶就拿捏得剛剛好,涼涼地配埋清甜既冬瓜味,入口暢快,頓時消左喺街上一路走來既熱氣。珍珠煙煙韌韌,有咬口。原汁牛肉麵 $60每間舖頭既牛肉麵都各有自己特色,通常我第一啖就試左個湯底先,呢度個湯飲落去覺得非常清甜!好少會用到清甜黎形容牛肉麵湯,通常都係濃郁帶牛味,但呢度既湯底係較為特別的。之後發現原來湯裡有好多洋蔥,秘訣應該就在於洋蔥既甜味啦~牛肉係有一絲絲纖維同筋感。唔會燉到太淋,但勝在肉味濃。麵質幼身,同埋偏軟,我個人愛粗麵多啲,但同行友人鐘意呢款麵底,所以口味係好個人既。洋蔥豐富了湯式既清甜度,但又不會辛辣。店家自製既辣醬好好味!爆炒帶出辣椒既香,少少已經好夠辣,同埋見到有好多蝦仔,好足料。

近排天氣太熱了,坐低就點左杯冬瓜茶消消暑。

冬瓜茶 $18 (加珍珠 $5)
珍珠煙煙韌韌,有咬口。
冬瓜茶加珍珠

原汁牛肉麵 $60
之後發現原來湯裡有好多洋蔥,秘訣應該就在於洋蔥既甜味啦~

牛肉係有一絲絲纖維同筋感。唔會燉到太淋,但勝在肉味濃。

原汁牛肉麵

洋蔥豐富了湯式既清甜度,但又不會辛辣。

店家自製辣油

百頁豆腐 $20
百頁豆腐同我想像中既質感好唔同,佢係帶有彈性,類似蒟蒻既口感。
配埋滷水汁,幾好食。

台式花枝丸 $20
花枝丸比較普通,丸中間有少少花枝粒,豐富左個層次。
味道正正常常。

台式燙青菜 $25
用台式滷燙水汁煮菜令食菜更有樂趣~
菜輕輕焯過,保持翠綠,再淋上滷汁、蒜蓉同肉燥。
蒜蓉好香,整體黎講幾好食~
台式燙青菜

無糖頂級金煌芒果乾 $35
呢度有賣埋台灣產既芒果乾,食落較甜,但算係比較健康既零食~

無糖頂級金煌芒果乾

點餐紙