2019-06-30 550 瀏覽
是日lunch,食台灣嘢,十二點半度去到,仲有位,即入!之前食過牛肉麵,味道ok,但份量頗細,所以決定今次試吓飯!花枝丸便當: 初時見到幅相有荀,點知黎到變咗娃娃菜!肉燥飯味道ok,但肉燥太少,花芝丸拆咗上碟,其實合番埋都係得兩粒!好彩仲有兩舊豆腐加吓餸!鹵雞脾飯: 雞脾好大隻,吸引過花枝丸便當好多,雞脾夠味,唔鞋,食得過!總括黎講,嘢食ok,西區黎講價錢都算ok,但部分食物份量較細,男仔真係未必飽!

2019-06-21
  • 肉燥雞腿飯
端午節放假前夕,又是給予自己食好西藉口的日子想念台灣食物,但最近活在貧窮線下,連飛轉高雄也負擔不起唯有尋找一下台式食物安慰一下自己友人M在附近工作,介紹了這間小店,便三人行來了店面小小,但樓底高,不會有壓逼感看見門口一袋袋的網上外賣平台,不想出門也是一個選擇滷味拼盤 $55SOYA BRAISED POT PLATTER有百頁豆腐、貢丸、花枝丸(即墨丸)和滷蛋店員說滷汁是用13款藥材長時間餚製神奇是不會有很濃的中藥材味,味道柔和份量多,一份已夠2-3人食每款都滷得入味,個人最愛彈牙的百頁豆腐台式麻辣燙 (西環限定) $30SPICY POT PLATTER多了肥牛,其他料和滷味拼盤是相同的麻辣汁是有加入蝦米和魚乾煮,會有鮮味但真是頗辣,食不到辣的建議點少辣台式麻辣湯麵(西環限定) $55SPICY POT NOODLE加錢點了刀判麵,口感煙韌料和麻辣燙一樣的但這個辣度比麻辣燙更勁,是爆標辣度無辣不歡的人可以挑戰一下肉燥乾伴飯 $55SOY-BREWED MINCED PORK RICE肉燥香而不油膩,雖說乾伴但不會乾爭爭飯是沾有肉燥汁,入口軟綿和麻辣燙一起食可中和辣度,沒有違和感香辣台
端午節放假前夕,又是給予自己食好西藉口的日子
想念台灣食物,但最近活在貧窮線下,連飛轉高雄也負擔不起
唯有尋找一下台式食物安慰一下自己
友人M在附近工作,介紹了這間小店,便三人行來了

店面小小,但樓底高,不會有壓逼感
看見門口一袋袋的網上外賣平台,不想出門也是一個選擇
滷味拼盤 $55
SOYA BRAISED POT PLATTER
有百頁豆腐、貢丸、花枝丸(即墨丸)和滷蛋
店員說滷汁是用13款藥材長時間餚製
神奇是不會有很濃的中藥材味,味道柔和
份量多,一份已夠2-3人食
每款都滷得入味,個人最愛彈牙的百頁豆腐
滷味拼盤 SOYA BRAISED POT PLATTER
台式麻辣燙 (西環限定) $30
SPICY POT PLATTER
多了肥牛,其他料和滷味拼盤是相同的
麻辣汁是有加入蝦米和魚乾煮,會有鮮味
但真是頗辣,食不到辣的建議點少辣
台式麻辣燙 (西環限定) SPICY POT PLATTER
台式麻辣湯麵(西環限定) $55
SPICY POT NOODLE

加錢點了刀判麵,口感煙韌
料和麻辣燙一樣的
但這個辣度比麻辣燙更勁,是爆標辣度
無辣不歡的人可以挑戰一下
台式麻辣湯麵(西環限定) SPICY POT NOODLE
肉燥乾伴飯 $55
SOY-BREWED MINCED PORK RICE

肉燥香而不油膩,雖說乾伴但不會乾爭爭
飯是沾有肉燥汁,入口軟綿
和麻辣燙一起食可中和辣度,沒有違和感
肉燥乾伴飯 SOY-BREWED MINCED PORK RICE
香辣台灣雲荀(冷盤) $32
SPICY BAMBOO SHOOT
辣度算是微辣,容易接受
雲荀爽口,味道和日本拉麵上的荀極相似
香辣台灣雲荀(冷盤) SPICY BAMBOO SHOOT
白菜滷 $25
BRAISED CABBAGE

其實是黃芽白,菜軟腍而且滷汁很入味
加上有蝦米和小魚乾煮成,很鮮甜
是少數食過感到高質的菜
白菜滷 BRAISED CABBAGE
台式香腸 $40
TAIWANESE SAUSAGES

肉質厚實,沾上蒜泥和醬油,美味的
台式香腸 TAIWANESE SAUSAGES
台式蛋餅 $24 +玉米起司 $10
EGG CAKE w/ CORN & CHEESE

本來晚餐沒有蛋餅,但店員見我們很想食
便特意破例製作
蛋餅不會很油膩,配上拉絲芝士和甜甜的栗米
是有種重返台北食早餐的感覺,幸福
台式蛋餅 +玉米起司 EGG CAKE w/ CORN & CHEESE
黑糖珍珠鮮奶 $32
BROWN SUGAR BUBBLE TEA

鮮奶味很濃郁,不會很甜
所以和主食一起食,也不會很膩
黑糖珍珠鮮奶 BROWN SUGAR BUBBLE TEA
蜜桃紅茶(凍) $30
PEACH TEA (COLD)

少有地果茶可以走糖,很適合追求健怡的本人
蜜桃味清新,紅茶又解膩,是不錯的餐飲
蜜桃紅茶(凍) PEACH TEA (COLD)
黑糖仙草奶凍 $32
BROWN SUGAR HERB JELLY

沒想到會有芋圓,原本還想點九份芋圓,所以很驚喜!
黑糖仙草不會很甜,而且芋圓很煙韌
是一碗滿足到貪心的本人的甜品,抵食
黑糖仙草奶凍 BROWN SUGAR HERB JELLY
總括而言,味道表現不錯,深刻的是店員的態度很好
會上前介紹和推薦菜式,又肯破例製作蛋餅
頗有人情味,這也是本人喜歡支持小店的原因
是日同友人們搭叮叮過左黎堅尼地城諗住係呢邊搵間餐廳食下野聚下唔想食西餐 大家又想食台式野食 咁就黎左五斗米雖然鋪頭唔算大 但服務好好 店員會主動介紹個menu  見我地十五十六又會比d意見推介下食d咩閒談中亦知道左呢度d食材都係由台灣運過黎 食物選擇都幾多 簡潔的menu令人好快就可以決定到要食d咩(1) 肉燥乾拌飯呢度的肉燥飯會配上滷蛋花枝丸仲有黃芽白(?) 再灑上點點蔥花係面 感覺很特別 有蔬菜成件事都覺得健康左帶有少少少肥肉的肉燥食落好香 就算唔撈飯食都唔會覺得味道太濃加埋煮到好入味的黃芽白(?) 覺得很滿足(2) 台灣香腸一碟兩條 有點surprise係原條香腸上碟烤到好juicy 就咁食食完唔會覺得濟 沾埋伴碟的蒜蓉 食落更香(3)滷味拼盤店員推介呢個十三香台式滷味 咩都想試下就揀左個併盤併盤有齊哂百頁豆腐 花枝丸 貢丸 仲有滷蛋十三種唔同的香料烹調出黎的滷味入味得黎 食完又唔會令你覺得口乾 花枝丸同貢丸好彈牙(4) 台式蛋餅煎到金黃色的蛋餅香脆可口 外皮酥脆 加埋芝士粟米 食落口感好豐富 除左芝士粟米仲可以加吞拿魚火腿同蛋(5) 白菜滷黃芽白(?)連同小魚乾蝦米一齊燉煮夠哂
雖然鋪頭唔算大 但服務好好

(7) 黑糖仙草奶凍
意想不到地會有珍珠芋圓 一次過滿哂我地三個願望
珍珠芋圓都很軟q 仙草食落好滑嫩
為我地今餐畫下完美的句號

同大家講個小小小秘密🤫因小肥媽係台灣人☺️👩🏻而且小肥小時候喺台灣生活過五年🤪所以其實小肥算係半個台灣人🤪🙌🏻仲記得細個喺高雄左營果貿住既時候樓下有間煮出香噴噴麵食既地道麵館☺️雖然唔太出名做街坊生意🙇🏻‍♂️但卻煮出童年到宜家都仲記得既回味記憶🍜☺️💭回到香港之後想搵到一間具風味既台灣牛肉麵已經好難🤥想食返童年回味記憶更難上加難🙊適逢今日假期黎堅尼地城閒逛買野🙇🏻‍♂️經過見到以門面示人既五斗米🏮🍴雖然係一間台灣食店🇹🇼但店內卻有充滿無限台灣風味既內涵😆牆上盡露台灣特色文化既照片☺️🇹🇼仿木桌木櫈仔 柔和既烏絲燈光💡以至裝潢格局設計都仿如進入台灣某角落食店☺️如果喺牆上標埋各款野食同價格就更地道了😆抅起小肥無盡童年喺台灣既回憶🙇🏻‍♂️☺️帶出無限台風內涵風味☺️煮出具台灣風式食材☺️🍜🇹🇼而午餐套餐除左基本主食之外🍜🍛可折價加配小食及飲品更為經濟實惠☺️原汁牛肉麵 💸60小店亦採用牛腩部位更加爽口🤤煮得嫩腍夠哂入味之餘吸盡肉汁精華☺️🐮刀削麵條亦煮得夠爽口彈牙🍜😋配合帶有微微藥材及鹹香既濃郁牛肉湯底😋每日煮麵師父以六小時將湯慢火熬製亦盡顯用心☺️👨🏻‍🍳煮出一碗能抅起小肥兒時回味記憶既牛肉麵🍜☺️滷味拼盤 💸5
同大家講個小小小秘密🤫

每日煮麵師父以六小時將湯慢火熬製亦盡顯用心☺️👨🏻‍🍳
煮出一碗能抅起小肥兒時回味記憶既牛肉麵🍜☺️
原汁牛肉麵

滷味拼盤 💸55
滷味拼盤以百頁豆腐、滷蛋
台式花枝丸及台式貢丸組成既拼盤夠哂豐富😋
四款食材都各有特色☺️
由其百頁豆腐滑嫩爽口吸盡滷汁精華之餘🤤
滷蛋更是煮得入味啖啖滷香🤩

肉燥時菜 💸25
當燙「A」菜配肉燥🥬🐷
(喺台灣住嗰陣唔知點解啲人將生菜都係講A菜🥬🤪)
就成為台式正宗燙青菜配搭🥬

原汁牛肉麵
肉燥青菜
凍冬瓜茶
2019-05-28 1822 瀏覽
好耐冇食台灣野,係西環等朋友放工順便一齊揀間台灣野食個飯先!今次揀左五斗米,廚師係台灣人,可以食到正宗台灣美食,好開心!☺️心多多嘅我地揀左個二人套餐 ($231)佢地係台南口味,味道偏重,最岩我地哩啲重口味人士!👏🏻👏🏻👏🏻🍀十三香滷味拼盤滷味係用左13種香料秘製而成滷味拼盤有百頁豆腐、台式貢丸同白菜滷,好香好入味!🍀台式燙青菜燙生菜淋上肉燥好惹味!😋🍀麻辣牛肉麵湯底係佢地每日用4-6個鐘熬製而成! 一開始緊係要飲啖原味嘅牛肉湯,味道好香濃,一啲都唔油,仲帶有少少甜味,好飲到我地最後連個湯都清埋!😍😍麻辣醬係佢地每日自己炒,入面仲有櫻花蝦,我地加晒成個醬落個麵度,麻而唔太辣👍🏻牛肉燉得好腍好入味,而且份量好多!酸菜甜甜地幾特別😋🍀肉燥雞腿飯堆到好高嘅肉燥,好足料! 拌飯岩岩好! 大大隻雞脾,肉質嫩滑,輕輕一咬就可以撕開啲肉☺️☺️🍀台式香腸食親台灣野都必叫!! 真係好香口😋🍀珍珠奶茶茶底係錫蘭茶,完全冇加奶精,飲落幾順滑,珍珠又煙韌,唔錯!🍀冬瓜茶清清甜甜,朋友好鐘意!🍀九份芋圓冬瓜茶底,芋圓份量好多,2個人食岩岩好! 有芋頭同地瓜2隻口味,芋圓好Q彈,仲食到有芋頭粒粒同地瓜蓉係入面,正!

心多多嘅我地揀左個二人套餐 ($231)
十三香滷味拼盤

🍀十三香滷味拼盤
滷味係用左13種香料秘製而成
滷味拼盤有百頁豆腐、台式貢丸同白菜滷,好香好入味!

🍀台式燙青菜
燙生菜淋上肉燥好惹味!😋

🍀麻辣牛肉麵

牛肉燉得好腍好入味,而且份量好多!酸菜甜甜地幾特別😋

🍀肉燥雞腿飯
堆到好高嘅肉燥,好足料! 拌飯岩岩好!
大大隻雞脾,肉質嫩滑,輕輕一咬就可以撕開啲肉☺️☺️

🍀台式香腸
食親台灣野都必叫!! 真係好香口😋

🍀珍珠奶茶
茶底係錫蘭茶,完全冇加奶精,飲落幾順滑,珍珠又煙韌,唔錯!

🍀冬瓜茶
清清甜甜,朋友好鐘意!

🍀九份芋圓
冬瓜茶底,芋圓份量好多,2個人食岩岩好! 有芋頭同地瓜2隻口味,芋圓好Q彈,仲食到有芋頭粒粒同地瓜蓉係入面,正!😍😍
特別又好食嘅台灣野!有下次☺️☺️
2019-05-21
十三香滷味拼盤
  • 原味牛肉麵
2019-05-24 334 瀏覽
之前都聽講過西環厚和街多野食,咁見今日放工得閒就同個friend去睇下有咩食~咁岩見到有間台灣野,都好耐無食過,就入去試試😋裡面唔係好大,大約得五六張臺,好彩我地去到未full,如果唔係可能要等...一入到去就有個台灣人好友善咁歡迎我地,原來係台灣人開,咁應該都值得期待個店員就同我地講佢地有個二人餐,可以食晒佢地推薦既菜式,我地都好懶,見二百幾蚊唔係好貴就叫左首先黎既係滷味拼盤,個店員同我地講係佢地自己用十三香滷既,所以味道會同出面食開既港式有啲唔同。的確我同我個friend都覺得無出面個啲咁咸,而且滷得好入味,特別係豆腐好好食👍🏼第二樣係台式燙青菜,就係加左肉燥既熟生菜。肉燥同個醬好夾生菜,生菜都好爽脆,唔會老。第三樣係麻辣牛肉麵,佢地好好,麻辣係另上既,俾你自己加落去,個店員就同我地講啲麻辣係佢地日日自己炒,所以會香啲不過都幾辣下。咁我地就緊係要落落去牛肉麵度試下啦!無落晒都幾辣下😂無諗過既係個牛肉麵既湯比我地想像中淡(一直食啲台灣野都好重口味),不過係清甜同好飲既,啲粗身既麵條好掛汁,而且有咬口。牛肉煮得好腍,好入味,我覺得真心好食👍🏼滷肉飯係我最喜歡既台灣野食,依間鋪既滷肉飯麵

麻辣牛肉麵

滷肉飯係我最喜歡既台灣野食,依間鋪既滷肉飯麵好好食,汁夠味道,滷肉夠腍,不過如果再肥啲啲會再好食啲。隻雞脾都好入味,應該都係滷左好耐,不過我自己中意雞脾啲肉實啲,佢啲雞滷得耐所以有啲太腍,我唔太中意。
肉燥雞腿飯

飲品有冬瓜茶同珍珠奶茶,冬瓜茶好香又唔會太甜。啲奶茶都好濃好香,個店員講啲奶茶佢地用台灣阿薩母紅茶沖,所以先咁香。珍珠真係好食既,因為一啲都唔硬。
冬瓜茶+珍珠奶茶

佢地仲送左台灣腸俾我地食,勁開心!佢地話因爲佢地想keep番正宗既味道,所以好多菜都會加蒜,味道會重一啲,不過佢地通常都會放旁邊俾你揀加唔加,我覺得咁幾好
台式香腸

甜品係芋圓加地瓜圓,湯底係熱冬瓜茶。好中意佢芋圓真係有一粒粒芋頭😍地瓜圓都好彈牙好好食,配冬瓜茶唔會太甜,好食!
台式芋圓

雖然啲餸唔算好大碟,不過食落都幾飽😂唔夠其實佢地仲可以加飯加麵,我地就唔洗喇。值得一讚既係佢地啲店員都好nice,好有笑容,而且會唔介意講好多推薦俾我地,同介紹啲菜式。而且啲餸有好多菜,所以感覺好健康😂下次有機會都會再食!

2019-05-22
冬瓜茶+珍珠奶茶
台式芋圓
2019-03-31 384 瀏覽
好難食ar,因為阿元要排長龍先去。麻辣燙&鹵水好難食lor。不及其他台灣菜in hong kong lorwont go there anymore. Not recommend.
2019-03-27 360 瀏覽
朋友特意來到西環搵食,心中有很好食過的好推介。朋友卻一心一意想吃台灣菜,西區之星 阿_來了,朋友表示味道一般,想嘗鮮。找到了五斗米,見好評不少,不妨一試。店鋪座位很少又很迫,一行三人只可坐於兩人枱加接凳。已經有少許扣分!點了二人套餐加一份肉操飯再加一杯冬瓜茶,非常失望。麻辣牛肉麵($60)上菜時已看到,一整碗面內全都是辣椒粒,卻沒有麻辣牛肉麵應有的紅油。吃了一口,味道就如火鍋店的豉油加辣椒粒,有強烈的辣卻沒有麻香味。甚至連台式牛肉麵應有的五香味都沒有。極度失望。雞腿肉操飯($55)一整碗內有菜有肉操亦有一大隻雞腿,賣相不錯。可惜,旁邊的娃娃菜太濕,令整碗飯變成湯飯。肉操太淡分量亦較少,雞腿就不過不失。珍珠奶茶($~15)落單之後,店員在我們面前拿着杯子,直接在廚房用的雪櫃內,倒出冰了不知多久的珍珠奶茶。結果如想像一樣,珍珠非常硬,奶味太少而且茶味太苦。滷味拼盤這是跟餐的小菜,拼盤內有四件手指般長度的豆乾,及兩粒花枝丸和兩粒肉丸,和我想像的滷味拼盤材料出入很大,味道有點像港式滷水雞翼而非台式。九份芋圓這一份也是跟餐的甜品,在香港來說,基本上沒有很好吃的芋圓,不過至少在我想像中,每款芋圓都
朋友特意來到西環搵食,
心中有很好食過的好推介。

朋友卻一心一意想吃台灣菜,
西區之星 阿_來了,
朋友表示味道一般,想嘗鮮。

找到了五斗米,見好評不少,不妨一試。

點了二人套餐加一份肉操飯再加一杯冬瓜茶,
非常失望。

麻辣牛肉麵($60)

雞腿肉操飯($55)

珍珠奶茶($~15)

九份芋圓
這一份也是跟餐的甜品,在香港來說,基本上沒有很好吃的芋圓,不過至少在我想像中,每款芋圓都會有一款甜品做底,例如豆花、仙草凍、甚至碎冰,但這裏的芋圓,卻只是芋圓加上薑糖水。雖然,熱食芋圓不是罕見,但味道真的很有距離。薑糖水沒有薑味,糖味亦非常淡。芋圓沒有芋頭味口感亦很硬。雖然本來就沒有期望,但仍然很失望。

另外還有普通肉操飯、燙青菜、冬瓜茶、蜂蜜檸檬愛玉,整體水準平平。

一共吃了340左右,除了店員態度值得嘉許外,其他真的很失望,以地區來說價錢已算中上,味道更與價錢成反比。雖同區的台灣菜選擇很少,但西環總算是一個新興的搵食地區,選擇很多。即使只在同一條厚和街,也有非常多餐廳選擇。若果味道不如其他,恐怕最後只會被淘汰。
2019-03-24
2019-03-19 251 瀏覽
今日同個朋友嚟堅尼地城食飯費事成日係銅鑼灣尖沙咀食! 西環都好多好嘢食! 悶悶地想食台灣菜 ~ 即刻openrice 睇一睇西環原來得幾間台灣餐廳我先叫左杯熱嘅仙草奶茶,E⋯⋯有埋茶包係入邊嘅⋯⋯啲仙草唔係碎晒嗰啲!熱飲就自己落糖~ 還可以台灣腸 有成羹嘅蒜蓉俾你加埋一齊食滷肉飯 就係香港style冇乜肥肉 啲肉仲多過啲飯 仲加埋隻滷蛋同埋一粒花枝丸同埋少少津白最後上個芋圓 芋頭味真係食到一嚿嚿芋頭 同埋 番薯超級彈牙好味 唔會好甜推介!!老細會同你講啲台灣普通話~ 你等一下哦~侍應服務唔錯 講嘢都好溫柔
今日同個朋友嚟堅尼地城食飯

即刻openrice 睇一睇西環原來得幾間台灣餐廳

台灣腸 有成羹嘅蒜蓉俾你加埋一齊食

台灣腸

滷肉飯

甜品九份芋圓

老細會同你講啲台灣普通話~ 你等一下哦~

侍應服務唔錯 講嘢都好溫柔
台灣腸
甜品九份芋圓
2019-03-18 225 瀏覽
本身打算去另一間台灣食店但係佢冇開所以我哋就揀咗呢一間因為真係好想回味下台灣嘅感覺今日同人有同一個細食朋友嚟所以就打算叫一樣主食然後幾個小食滷肉飯 唔係鹹味道啱啱好份量都幾大台灣麻辣燙 有墨魚丸 青菜再同埋豆腐肥牛 好似食台式火鍋咁樣台灣腸 聞落好香 食落就唔算鹹 甜甜地燙青菜 都係加魯肉汁喺面最後用芋圓完結呢餐講下環境啦呢度大概有10個位左右啦但係都幾幾多人嚟食一台人走咗之後快又有另一台所以都算幾好生意店員嘅態度都好禮貌而廚師呢好似真係地道嘅台灣人如果掛住台灣嘅味道我都建議大家可以嚟食下😃
本身打算去另一間台灣食店

店員嘅態度都好禮貌
廚師呢好似真係地道嘅台灣人

如果掛住台灣嘅味道我都建議大家可以嚟食下😃
2019-03-04 191 瀏覽
第一次黎,叫左個原味牛肉面、蜂蜜檸檬愛玉、鹵味拼盤(下午茶)。拼盤有豆腐、肉丸、酸菜,肉同豆腐都夠味係酸菜少左D,一開始唔知咁熱差D辣親,要食ge小心D;愛玉成個雞蛋咁大反而搞到D液體好少,我就唔係好夠飲啦;牛肉麵個湯夠濃唔膩D牛肉成吋厚,一開始睇落去諗住應該好韌,點知個個個口感係只要你有(假)牙就食到,係衰在D面唔夠軟但整體黎講都好入味,我比較鐘意佢個豆腐同成吋厚ge牛肉,真係襯曬佢個地址名係地方比較偏je~
係地方比較偏je~
  • 原汁牛肉麵
大年初三,相約朋友們晚飯後到朋友家拜年,所以在朋友家附近先吃個晚飯,新年有營業的餐廳不多,剛巧經過此店,看見餐廳門口張貼了不少餐廳的報道,便決定在此店晚膳。兩個人,各自點了一份麵食,我額外點了一杯飲品男友點了他們出名的牛肉麵,麵底是要加夠3元的力削麵麵底,友人表示牛肉份量尚算足夠,麵身也彈牙,但湯底味道較淡,沒有太濃的牛肉味,味道普通我也嚐了一口,麵身的確不錯!我點了肉燥乾伴麵,肉燥味道很淡,不夠油香,伴麵麵底我也轉了刀削麵麵底,這個麵底口感後好,掛汁能力也是不錯的,可惜肉燥味道真的後一般,為這碗麵大打折扣。我點的香桃紅茶,桃肉是罐頭桃肉,加上飲品份量較其他台式餐廳少,但價錢也要30元,不建議點用餐過程整體愉快,侍應有禮貌,反應快,而食物除了刀削麵外,味道真的沒有什麼特別,整體來說是一間平平無奇的台式餐廳

兩個人,各自點了一份麵食,我額外點了一杯飲品
牛肉麵

麵身口感彈牙

我也嚐了一口,麵身的確不錯!

肉燥乾伴麵

香桃紅茶

2019-02-07
5 分鐘 (堂食)
麵身口感彈牙
2019-02-15 202 瀏覽
今日我地又去咗堅尼地城食午飯,沿着厚和街搵食。哩間餐廳,我地2個都未曾食過,所以入去試一試。我哋叫咗兩個肉燥飯,另加拼盤。個肉燥飯唔夠香,都冇滷水嘅甜味。跟餐嘅滷水蛋亦都滷左好耐,已經裂晒。唯一可以讚嘅係跟餐嘅燙青菜。個菜係用咗櫻花蝦米煮,所以好香蝦米嘅味道,個菜好入味,我覚得個配菜仲好食過主菜肉燥。食食下,聽到大少「涸落,涸落」,之後吐咗好大粒沙出來,起碼吐咗2粒。大少碗肉燥飯只食咗一半,吐沙之後,已經再無心情繼續食。輪到拼盤,有花枝,貢丸,滷蛋,滷豆腐。花枝同貢丸,只係超級市場買到嘅貨色,而滷蛋亦滷到裂開。個滷豆腐有d得意,個質感唔似豆腐,有少少彈牙,有d似食緊蒟蒻。總括來說,呢個台灣菜有別於我平時食開嘅台灣小吃,唔知有冇分台中,台南,台北嘅分別。我只可以講,大少食飯食到大大粒沙,個評分一定唔會好啦。

我哋叫咗兩個肉燥飯,另加拼盤。

2019-02-14
午餐
2018-12-16 409 瀏覽
原味牛肉麵牛肉滷得入味,夠淋,麵質一般,湯頭都濃,配菜酸菜開胃,食落有一點點油膩感滷雞腿上面有肉躁,又有白菜滷墊底,都有啲誠意, 但過淋,似煲湯肉,細個小食部過雞腿會好食過佢芋圓有咬口,食到有芋頭,個糖水唔夠濃, 減肥人士啱
原味牛肉麵
滷雞腿
芋圓
有咬口,食到有芋頭,個糖水唔夠濃, 減肥人士啱
2018-12-11 1663 瀏覽
今日又過西環,lunch照舊係附近搵野食,上次係呢邊食lunch先發覺原來西環都好多正野食!兜兜轉轉,搵左一間台式小店 – 五斗米餐廳都做緊facebook活動,like+share+tag3位朋友,餐廳會送一份滷豆腐/冬瓜茶。睇佢menu主要都係賣比較本土既台式食物,蛋餅,抓餅,甜不辣,肉燥飯,牛肉麵,基本上台灣既主食小食都有!黑糖珍珠鮮奶第一次飲黑糖珍珠鮮奶,餐廳預設既甜度唔會太甜,好岩平時飲珍珠奶茶都要少甜既我。珍珠非常多,接近有半杯,而且煮得夠腍夠入味,咬落q彈之餘又唔會好韌台式蛋餅加芝士去過咁多次台灣都冇試過蛋餅,見好多當地小店都要有蛋餅早餐我見隔離台個份好似好好食! 點左一份蛋餅加芝士份量算得上大份,岩岩煎好夠哂新鮮熱辣。蛋餅煎得夠香口,邊位仲有d脆口又唔太燶,恰到好處中間既蛋同芝士mix得好好,食落既有蛋香又有芝士既creamy質感,咸咸地幾好味滷雞腿肉燥飯超級誇張既肉燥份量! 便當仲有竹荀,貢丸,墨丸,津白,滷豆腐同一隻滷雞脾,真係非常豐富~店員話竹荀係台灣直送! 夾起質感幾軟身,咬落好爽口,味道好香!貢丸,墨丸,津白,滷豆腐都用滷水汁滷過,但味道唔會太咸,仲有淡淡既滷

兜兜轉轉,搵左一間台式小店 – 五斗米

黑糖珍珠鮮奶

台式蛋餅加芝士
去過咁多次台灣都冇試過蛋餅,見好多當地小店都要有蛋餅早餐
我見隔離台個份好似好好食! 點左一份蛋餅加芝士

份量算得上大份,岩岩煎好夠哂新鮮熱辣。
蛋餅煎得夠香口,邊位仲有d脆口又唔太燶,恰到好處

滷雞腿肉燥飯

貢丸,墨丸,津白,滷豆腐都用滷水汁滷過,但味道唔會太咸,仲有淡淡既滷水味

滷雞脾都有完整一隻,份量十足,但可能雞脾較厚身,食落滷水味唔係好夠,但真係好厚肉!

肉燥真係要重點推介,食咁多間餐廳既肉燥飯,得呢間加左蝦乾,食落完整係另一種風味!
既有豬油豬肉香,又有蝦乾香,比一般肉燥更香口,而且呢度既肉燥油膩感唔重,誠意推介