五福園琴日行咗一陣深水埗,見肚餓順便搵野食,打算去呢間叫「五福園」食野,正當打開門時先發現個門只能打開一半(見圖1右下或圖10),雖然隨身已經帶住斜板出街,但我無多啦A夢嘅縮小電筒,唯有轉外賣拎走食,最後去咗附近坐喺街上食!😅😅1.石磨蔥汁肉醬腸粉+扁肉湯$42(9/10)石磨腸粉好香好滑,肉唔鞋好鮮,仲有食落口勁香蔥味,一共大約4條石磨腸粉!扁肉湯入面係小雲吞,大約有15粒小雲吞,每粒個皮都勁薄,食落口好滑,連湯一齊食好鮮甜,最後我連湯飲到一滴不漏!**根據餐牌講濃湯係大量豬骨及鮮肉經多小時煲制,不加味精及化學調料!**2.韭菜鮮肉水餃(大)$42(7.5/10)呢碗水餃一共有10隻,我一咬就覺得個皮厚咗少少,好彩勝在韭菜同芫茜夠多,令到水餃好香,豬肉又好新鮮,幾唔錯!2人總共價錢$84個人口味總評分:8.25/10@wufuyuan_hk地址:深水埗北河街131號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#五福園 #深水埗 #深水埗好去處 #扁肉湯
五福園

1.石磨蔥汁肉醬腸粉+扁肉湯$42(9/10)

2.韭菜鮮肉水餃(大)$42(7.5/10)

2人總共價錢$84

個人口味總評分:8.25/10

@wufuyuan_hk

地址:深水埗北河街131號地舖

#五福園 #深水埗 #深水埗好去處 #扁肉湯 #石磨腸粉 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

外賣自取
  • 石磨蔥汁肉醬腸粉
2023-10-31 512 瀏覽
🍜.係繁榮嘅深水埗區有一間又好食又平民價嘅閩南菜館,真係深水埗區區民嘅福氣,食物質素係可以同內地地道民間小食有得比👍🏻 另外佢哋現場餚製,足料美味,無味精,非常健康,最緊要價錢平民得嚟又大份飽肚🤤.🥟 莆田古法扁肉(大) $36非常新鮮滾熱辣,同一般嘅水餃、雲吞口感好唔同。一大碗有二十粒左右,湯底鮮甜、無味精,全人手餚製出嚟,加埋芫荽更香🌿.🍜 飄香拌麵 $32份量十足,麵條彈牙,拌醬採用麻醬撈麵,麵同醬嘅比例剛剛好,唔會出現醬多麵少或醬少麵多情況而影響味道☝🏻 另外拌麵上會加上五福園嘅秘製辣椒醬,令成碗麵更香更好食.🍽️ 蔥汁肉醬腸粉 $20難得嘅呢間石磨腸粉🤤 仲要價錢、份量、味道,係物超所值🥹 蔥汁好香好鮮甜,肉醬係採肉瘦肉製成,五福園嘅石磨腸粉口感同市面上嘅好唔同,腸粉皮非常薄而滑.五福園嘅食物真材實料,最重要係無味精,我哋食完都唔會覺得口乾,某啲食物加配咗佢哋秘制嘅辣椒醬,為食物增添多一層口感。一定一定,一定要點佢哋嘅可磨腸粉食,必定令大家回味無窮🤤Max 5️⃣🐽味道 🐽🐽🐽🐽🐽環境 🐽🐽🐽🐽服務 🐽🐽🐽🐽衛生 🐽🐽🐽🐽抵食 🐽🐽🐽🐽🐽💰沒有加一服務費
🍜

抵食 🐽🐽🐽🐽🐽

💰沒有加一服務費
2023-10-30
2023-10-29 352 瀏覽
今日去咗深水埗鴨寮街買咗好多好平嘅嘢之後就肚餓去咗間餐廳度食嘢我剛剛去了一家專門供應莆田菜的小餐館,品嚐了他們的招牌菜蝦仁腸粉、莆田古法扁肉和咸柠檬七喜。蝦仁腸粉,蝦仁的鮮甜和腸粉的柔軟完美結合,每一口都帶來了滿滿的滿足感。腸粉的質地滑嫩,完全沒有黏膩感,接下來是莆田古法扁肉。豬肉的鮮嫩和肉汁的豐富讓我一口接一口,忍不住多吃幾片。咸柠檬七喜,柑橘的清新香氣與微咸的口感相結合,帶給我全新的味覺體驗。每一口都充滿了活力和清爽感

2023-10-28 309 瀏覽
今日去開深水埗買野,就順便係附近食埋午餐,深水埗最多就係貼地既餐廳,係北河街見到呢間福建菜,除左有招牌既扁肉同腸粉,仲有蒸飯又有罐罐面,我今日想食飯,所以就叫左砂鍋牛腩蒸飯($42),仲叫左杯豆漿($6)黎試下~砂鍋蒸飯即口即整,上到黎熱辣辣,配菜好足料,有娃娃菜、花椰菜、仲有大量洋葱,而啲牛腩炆得都好入味又好淋,蒸飯我覺得口感非常不錯~另外,豆漿都好香豆味,同埋佢唔會太甜,啱哂我口味~性價比高,質素唔錯~

性價比高,質素唔錯~

2023-10-26
2023-10-27 211 瀏覽
今次去左深水埗區睇電腦,黎開呢區順便搵平價野食,呢間五福園係主打石磨腸粉,雲吞類既餐廳,平時少食呢類野黎到就試下啦😏我叫左一個石磨腸粉套餐($42),有蔥汁肉醬腸粉,同埋扁肉湯,腸粉係果種大陸波較出名既皺皮腸粉,所謂肉醬其實係肉碎,腸粉幾滑,我覺得最重點係佢個辣醬,似係自己整出黎既,個辣醬好好味扁肉湯就係一碗類似雲吞既野食,餡係豬肉黎,皮薄餡鮮,細細粒咁可以一啖食一隻,一碗入面有好多粒,呢個餐幾抵食👍🏻我地仲有叫左秘制牛腩麵($38),個牛腩係切成粒狀,食落幾有牛味,麵底係用麵線底去做,我比較少食,都幾特別😛呢間餐廳大約$40左右就食到一餐,其實真係好平,而且質素都算好,有時食下平野都幾好✌🏻

2023-10-26
2023-10-27 139 瀏覽
🔹️經過深水埗到 "五福園" 午餐🥢店內装修簡潔衛生, 食物新鮮熱騰騰, 價錢親民💰🔸️石磨腸粉和鮮雞蛋腸粉🫔兩者同樣口感滑嘟嘟, 個人較喜歡雞蛋腸粉, 充滿雞蛋味 ~ 鮮甜嫩滑😋🔸️扁肉湯🥟扁肉與一般水餃、雲吞不同, 外形似小雲吞, 但餡料以全豬肉, 外皮薄簿幼滑、饀料新鮮彈牙, 一口一粒, 好滋味, 食完後忍唔住買了一打生扁肉回家😆🔸️秘制牛腩麵🐮🍜湯底濃濃,牛腩切至細細粒較易入口, 但味道依然濃郁牛味, 白線麵十分幼滑👍🔸️豆漿🥛充滿豆香不太甜🤤

🔸️石磨腸粉和鮮雞蛋腸粉🫔

🔸️扁肉湯🥟

🔸️秘制牛腩麵🐮🍜

🔸️豆漿🥛
充滿豆香不太甜🤤

尋找家鄉的味道意外發現深水埗地鐵站附近有間福建野食店,幾有風味自己本身都鍾意石磨腸粉,於是試一試我點了雞蛋腸粉+扁肉湯 $40 石磨腸粉食得出有好香的米香味,皮夠薄&皺皺的,雞蛋挺香的,加豉油,豆瓣醬一齊食,更好食😋扁肉湯跟餐點係細份,可以散叫大份的,見到好多食客都點這個用好薄好滑的雲吞皮,餡料係秘製豬肉,雲吞皮吸收晒豬肉湯底的味,連汁一齊食更正!飲品叫左豆漿一杯,豆味濃,又唔會太甜朋友點了韭菜鮮肉水餃🥟麵韮菜餡料多,餃子皮有少許厚身,能將鮮肉的肉汁鎖在裏面,皮唔會咁易穿用上海麵麵底,份量好多👍🏻👍🏻
尋找家鄉的味道
意外發現深水埗地鐵站附近有間福建野食店,幾有風味
自己本身都鍾意石磨腸粉,於是試一試
我點了雞蛋腸粉+扁肉湯 $40
扁肉湯跟餐點係細份,可以散叫大份的,見到好多食客都點這個
飲品叫左豆漿一杯,豆味濃,又唔會太甜

朋友點了韭菜鮮肉水餃🥟麵
用上海麵麵底,份量好多👍🏻👍🏻
2023-10-18
2023-10-26 112 瀏覽
今日有深水埗地膽帶路,去去平時食開嘅飯堂開餐,簡簡單單又一餐,佢話係平民美食中嘅天花板,都真係有驚喜!莆田古法扁肉🥟莆田扁肉都係係第一次食,用雲吞皮做的扁肉很滑,豬肉每日新鮮即包,鮮肉味十足!有別於一般的餃子,必食!秘製牛腩麵🐄牛腩汁香濃,牛腩很入味,面質幼滑!肉粒份量都唔少!蜜汁叉燒腸粉🐽傳統石磨腸粉,食出米漿的味道,真材實料!鹹檸七🥤經典潤喉之選!支裝可樂🥤在香港不是好多地方有得飲支裝可樂!味道是不同的!深水埗性價比極高的餐廳,平民價錢但質素不輸商場內的餐廳!

莆田古法扁肉🥟

秘製牛腩麵🐄
牛腩汁香濃,牛腩很入味,面質幼滑!肉粒份量都唔少!

蜜汁叉燒腸粉🐽
傳統石磨腸粉,食出米漿的味道,真材實料!

鹹檸七🥤
經典潤喉之選!

支裝可樂🥤
在香港不是好多地方有得飲支裝可樂!味道是不同的!

深水埗性價比極高的餐廳,平民價錢但質素不輸商場內的餐廳!

• 秘製牛腩麵
2023-10-25 78 瀏覽
今日星期五經開深水埗買電子產品,行左一陣街,見到呢間小店,而且約咗個朋友係福建人,佢都覺得幾正宗地道,就入去試下,仲有好多街坊捧場添。健康豆漿唔甜嘅豆漿,健康嘅味道,good! 啱晒keep fit 既人士。炸醬撈麵醬汁調得幾好,麵條煙韌,襯埋韭菜餃子好食。韮菜餃子韭菜鮮肉份量平均,點啲醋食開胃。蒲田古法扁肉重中之重, 第一次試呢啲鮮肉湯,湯頭清新,皮薄夾埋個扁肉鮮甜好味,老闆娘話係每日新鮮自製㗎。必試。鮮蝦腸粉腸粉固然係食個皮啦,同樣都係皮薄餡靚,配些豉油,絕配。

健康豆漿

炸醬撈麵
醬汁調得幾好,麵條煙韌,襯埋韭菜餃子好食。

韮菜餃子
韭菜鮮肉份量平均,點啲醋食開胃。

蒲田古法扁肉

鮮蝦腸粉
腸粉固然係食個皮啦,同樣都係皮薄餡靚,配些豉油,絕配。

2023-10-24 70 瀏覽
今日嚟深水埗買嘢,晏晝去附近行下,順便睇睇有乜好嘢食。路經北河街,見到有間福建菜小店,牌匾寫住「莆田扁肉湯、石磨腸粉、家雞罐罐面、金牌蒸飯」,應該係餐廳嘅招牌菜,款款都好吸引,一於試下。點咗個扁肉湯+雞蛋腸粉套餐 ($40) 同 家雞麵 ($38)。扁肉湯以一個闊口扁身嘅湯碗盛上,湯底用豬骨鮮肉熬製,飲得出冇落味精。扁肉形狀像小雲吞,燕皮油潤,入口富膠質感,肉質鮮美彈牙,一啖一隻啱啱好。雞蛋腸粉即叫即蒸,送上時仍熱辣辣,入口滑捋捋,帶陣陣蛋香同米香,加上皺皮度夠,蘸汁力一流,配埋碟底嘅豉油食,好惹味!至於碗家雞麵亦非常抵食,分量十足,黃燜家雞肉質好嫩滑,入味得嚟又有咬口~啖啖肉,很滋味。麵條水準亦唔錯,口感滑溜,軟硬度適中。另外仲點咗凍奶茶 ($12) 同 豆漿 ($6),奶茶十分滑、茶味香濃;豆漿重豆味,入口順滑無渣,天然又健康。
今日嚟深水埗買嘢,晏晝去附近行下,順便睇睇有乜好嘢食。
2023-10-22 78 瀏覽
-五福園🍽️-莆田古法扁肉 $36之前係莆田飲過扁肉湯覺得好正第一次見有專食扁肉餐廳😂扁肉其實即係超迷利雲吞一口一啖岩岩好😋-雞蛋腸粉 $18新鮮石磨腸粉即叫即蒸滑dodo👍-特式炸扁肉 $30食過湯就當然要食埋炸😌炸完入面都好juicy唔會乾哂-飄香拌麵 $32拌麵勁香用左大量麻醬但就會比較膩因為因為好多醬😂-🌟評分:🏅🏅🏅🏅📍地址: 深水埗北河街131號地舖
五福園🍽️

拌麵勁香用左大量麻醬但就會比較膩因為因為好多醬😂

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
📍地址: 深水埗北河街131號地舖
2023-10-18 121 瀏覽
百物騰貴之下,在深水埗發現一間平民美食餐廳。三十八元一碗牛腩麵,四十二元一份腸粉扁肉湯套餐,不但便宜,還要食得飽,最重要是好味道,真不容易。我說的是在北河街的五褔園。主要售賣石磨腸粉、一般粉麵和褔建特色美食,例如莆田扁肉、黃熌家雞蒸飯和家雞罐罐麵等。今日我就試了幾樣。✴️(套餐)扁肉湯+蔥汁肉醬腸粉($42)扁肉是福建的特產,外形似小雲吞,但和雲吞最大分別是扁肉是純豬肉餡,連薄如紙的外皮也有豬肉成份,口感鮮美彈牙。一啖一粒,加埋無味精的芫荽湯,好滋味。腸粉是縐皮腸粉,口感軟滑有米香,腸粉包着的瘦肉同樣嫩滑。✴️秘製牛腩麵($38)牛腩切成方粒,有口感和牛味,湯底清香,而我最欣賞的是用了福州白線麵,幼滑爽口,好好食。雖然不用四十元,但相當大碗,好抵食。
今日我就試了幾樣。

✴️(套餐)扁肉湯+蔥汁肉醬腸粉($42)
腸粉是縐皮腸粉,口感軟滑有米香,腸粉包着的瘦肉同樣嫩滑。
扁肉湯
蔥汁肉醬腸粉

✴️秘製牛腩麵($38)
秘製牛腩麵
2023-10-18
扁肉湯
2023-10-16 58 瀏覽
位於深水埗地鐵站出口附近的一間中式小店,小小的店舖,但食物的選擇非常多,有不同的麵和水餃可以選擇。👍👍價錢亦非常親民,絕對是非常好的選擇。可以食到美味的扁肉和斡撈水餃🥟。皮薄餡靚店主話是用豬骨熬製而成。斡撈水餃十扁肉湯 $55這個食材比較少食,出面餐廳也比較難找到正宗的斡撈水餃🥟,慶幸今日可以品嚐,再配上豆漿,豆漿不會太甜,所以非常適合我。#五福園 #水餃 #斡撈水餃 #扁肉湯 #深水埗美食 #深水埗小店 #foodie #hkfoodie

斡撈水餃十扁肉湯 $55

2023-10-14 67 瀏覽
💪🏻 莆田古法扁肉 ($36)扁肉湯係福建莆田嘅名物,佢同平時食嘅小雲吞好似,但係佢嘅外皮其實係由後豬腿肉打扁後再加薯粉而製成!扁肉雲吞嘅外皮好薄,而且好滑身😋 內裏嘅餡主要係豬肉,亦食到有啲蝦米,有啲蝦米香味😝 湯底都清清地,唔太重口味,唔會搶咗主角扁肉嘅味道。而且相比另一間大連鎖餐廳,呢間嘅莆田扁肉湯就好平😂💪🏻 蝦仁腸粉 ($25) 石磨腸粉每一層嘅外皮都好薄,亦都好滑身😋 而且腸粉係疊埋有好多層,但食落每層都好薄,所以唔會覺得一團粉!腸粉有蔥香味,豉油甜香。💪🏻 豆漿 ($6)甜度剛剛好,飲落有豆香味!味道:7.5/10性價比:9/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5

💪🏻 莆田古法扁肉 ($36)

💪🏻 蝦仁腸粉 ($25)

💪🏻 豆漿 ($6)
甜度剛剛好,飲落有豆香味!

味道:7.5/10
性價比:9/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻/5
2023-10-14 55 瀏覽
雞蛋腸粉+ 莆田古法扁肉湯 套餐 $40石磨腸粉有米香味,簿簿地有皺紋,個人覺得加雞蛋係最好味嘅~自家製鼓油都好正,唔會太咸!扁肉湯係福建傳統食品,外形似小雲吞~唔同嘅係扁肉幅外皮到餡料都係用豬肉製成的,味道濃郁!乳香猪手麵 $38猪手煮得好入味,充滿南乳香氣😋煮得啱啱好,軟腍中帶點彈性,口感十分正👍🏻麵都不錯,有咬口之餘仲好掛湯~街坊小店,晚市幾旺,幾乎座無虛席~其實性價比好高,抵食之選‼️五福園 (深水埗)深水埗北河街131號地舖
雞蛋腸粉+ 莆田古法扁肉湯 套餐 $40

乳香猪手麵 $38
猪手煮得好入味,充滿南乳香氣😋
煮得啱啱好,軟腍中帶點彈性,口感十分正👍🏻
麵都不錯,有咬口之餘仲好掛湯~

街坊小店,晚市幾旺,幾乎座無虛席~
其實性價比好高,抵食之選‼️

五福園 (深水埗)
深水埗北河街131號地舖