餐廳: 五行
資訊:

超級推薦嘅京都過江龍拉麵店「GOGYO五行」,而家只要喺中環站H出口行2分鐘就食到!餐廳播住柔和音樂,環境昏暗,門口旁有酒吧枱,中間地下有藝術擺設,每張枱有一盞小燈,環境格調一流。而且餐廳除咗拉麵,仲有壽司set、串燒、沙律、小食及手工啤酒,拉麵價格同其他餐廳差唔多,最平只需HK$98,但食物款式、味道、環境及享用體驗真係勝人一籌!✍🏻 /Siphon(虹吸)十全高湯拉麵 配 昆布漬平目茶漬飯▪️價錢:HK$198▪️美味指數:♥♥♥♥♥今次好幸運食到呢款期間限定、每日限量15份嘅特色拉麵,食法新穎,而且我覺得係好成功嘅一種拉麵新食法!研究開咖啡嘅可能會認識沖泡咖啡時常用嘅「虹吸式製法」,呢款拉麵用咗同樣道理,畀你喺享用拉麵前欣賞整個虹吸過程,等待高湯萃取多款由日本魚乾片熬製嘅湯底,包括日本鰹魚片、鯖魚片、昆布等🐟✨完成虹吸式製法後,高湯傳來陣陣鮮香魚乾味,配以較幼身嘅中太麵,完全唔覺油膩。留咗啲湯待後續享用「昆布漬平目茶漬飯」,真係將成碗湯飲曬㗎👍🏻✨除咗湯底用心,仲有極緻奢華嘅配料,包括慢煮肩肉叉燒、溏心蛋、紫菜,同埋最意想不到嘅磯煮飽魚,配埋檸檬汁,滋味彈牙!其實除咗配料,仲有一碗同

▪️價錢:HK$198
▪️美味指數:♥♥♥♥♥

其實除咗配料,仲有一碗同樣奢華嘅「昆布漬平目茶漬飯」,內含配料包括帆立貝、元貝、金華火腿等,只要將拉麵剩低嘅高湯倒入茶漬飯,味道立即昇華,呢碗茶漬飯先係精華所在啊😍✨

✍🏻 /五行焦香味噌拉麵
▪️價錢:HK$108
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
呢款係GOGYO五行嘅招牌拉麵,配有2片叉燒、木耳、蔥花等,麵條比較粗身彈牙。相比外間嘅同款拉麵,呢度嘅湯底調味真係啱啱好,唔會過份濃郁,帶有神秘感嘅黑色湯底散發濃郁焦香同微微煙燻味,風味同層次感都好豐富有一種「終於食到唔洗成日飲水嘅拉麵」嘅感覺😆✨

✍🏻 /“Luigi” Truffle Fries
▪️價錢:HK$58
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
本來以為係會配黑松露醬,但原來係直接將黑松露調味料混合咗落薯條度。不得不讚嘅黑松露係呢種簡單做法都成功令人一啖接一啖咁食落去,而且薯條炸得非常香脆,連小食都咁掂點可以唔推薦喎🍟✨

✍🏻 /GOGYO x HEROS PHASES
▪️價錢:HK$68
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
男友係都話要飲返杯,就揀咗呢杯比較有特色嘅酒,融入咗日本花椒同柚子味。我試咗少少,飲落順口,但又帶有小小甜辣嘅刺激感,配黑松露薯條唔錯🍻✨
  • 五行焦香味噌拉麵
  • Siphon(虹吸)十全高湯拉麵 配 昆布漬平目茶漬飯
  • 黑松露薯條
中環歷山大廈終於有較貼地的高質餐廳了~日本過江龍拉麵店 GOGYO五行早年在 ɪꜰᴄ 有分店,數年後現在重回中環歷山大廈,地鐵站一出就到,十分方便。.店內環境舒適,介乎古舊與現代之間,既有居酒屋的感覺,又切合地段需求有西式酒吧元素,每日15:00-19:00 還有 ʜᴀᴘᴘʏ ʜᴏᴜʀ 優惠。.餐廳以拉麵為主打,但亦有串燒、刺身、精緻壽司等佐酒小食。但今次來當然是為了特色虹吸拉麵。...𖧷 sɪᴘʜᴏɴ (虹吸) 十全高湯拉麵 配 昆布漬平目茶漬飯 $198.期間限定!每日限定15份,以「虹吸式製法」煮出拉麵湯底,在下壺的高湯經過加熱,推至上壺,萃取鰹魚片等魚乾精華,製作過程中香氣橫溢,一次過滿足了視覺、嗅覺及味覺。.製好的湯底鮮甜又清澈,配上軟腍磯煮鮑魚、慢煮肩肉叉燒及糖心蛋,倍感滋味。鮮湯亦可加入飯中製成茶漬飯,飯內配有帆立貝、鯖魚片、元貝、金華火腿,味道豐富,以另一種食法再品嚐高湯精華。...𖧷 LAWRY'S 烤牛清湯拉麵 $148.另外亦試了牛清湯拉麵,也是筆者非常喜歡的,印象中亦好像沒有食過牛肉拉麵。.用牛骨熬成的牛清湯可謂這碗拉麵的精髓,牛肉味道濃郁至極,卻又亳不油膩,清
中環歷山大廈終於有較貼地的高質餐廳了~

𖧷 LAWRY'S 烤牛清湯拉麵 $148
用牛骨熬成的牛清湯可謂這碗拉麵的精髓,牛肉味道濃郁至極,卻又亳不油膩,清澈得過份!喝一口清湯,還有陣陣獨特的松露香味滲出,教人如痴如醉。

牛肉片來頭也不少,是聯乘著名美國扒房 LAWRY'S ᴛʜᴇ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙs 推出的,嚴選美國安格斯黑牛肉,油花分布一般較其他品種多,入口嫩滑,牛味香濃。

飲品種類很多,除了一般居酒屋的啤酒、ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs,還有很多紅白酒選擇。不喝酒都有數十款特色茶類。
𖧷 ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴏʀᴀɴɢᴇ ꜰʟᴏᴡᴇʀ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ $38
茶味濃滲出淡淡橙花香
𖧷 TABOOCHA sʜɪsᴏ ɢʀᴇᴇɴ ᴛᴇᴀ ᴋᴏᴍʙᴜᴄʜᴀ $52
紫蘇味都是淡淡的,ᴋᴏᴍʙᴜᴄʜᴀ 酸酸味較出。

是次到訪感覺很不錯,餐牌設計精美 😛 還有很多很吸引的菜式想試,在此地段來說性價比亦很高,會回訪之選。
  • 法式烤牛清湯拉麵
  • 虹吸十全高湯拉麵
2023-08-06 135 瀏覽
呢間位於中環歷山大廈嘅日本餐廳GOGYO五行開咗大約半年,裏面有唔同嘅日本菜式同埋拉麵食,裝修都幾有情調,有少少似居酒屋嘅格局,而且寬敞又坐得舒適,今次就試吓佢哋新出嘅拉麵🍜餐廳最近推出咗一款創新拉麵「Siphon(虹吸)十全高湯拉麵 配 昆布漬平目茶漬飯」,用「虹吸煮法」即席下壺加熱將高湯推上壼嘅上層,吸收鰹魚片等唔同嘅乾魚片同食材嘅精華,而粹取出拉麵湯底。真心勁香同散發住濃濃鰹魚嘅香氣,味道鮮甜,湯色清澈。呢種煮法唔止保留咗食材嘅味道同營養,仲可以令每樣材料嘅風味更加突出,特別係鰹魚片陣微微煙燻香味,正拉麵嘅配料都好豐富,有鮑魚、慢煮豬肩肉、半熟流心蛋,仲有海苔,新鮮豐富。食完拉麵之後仲配有茶漬飯,裏面有帆立貝、元貝同金華火腿,將拉麵高湯同茶漬飯混合埋一齊,好似湯飯咁食,吸收晒湯底濃濃嘅精華,真係好好味

2023-08-05 538 瀏覽
今日encore 這間位於Landmark 的日式餐廳。餐廳設計走摩登現代的日式路線,感覺既舒適又有型。特上海鮮丼$238這海鮮丼的賣相不錯!有三文魚、海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚籽、白身魚和拖羅,每-款刺身都切得帶一點厚度; 海膽份量少少,但味道鮮甜;牡丹蝦黏滑鮮美、加上充滿油花的拖羅,入口軟滑,再配上鮮味十足的三文魚籽和壽司飯,真滿足。沙律菜也十分新鮮爽脆,配上沙律汁,是輕盈的口味。和牛三文治$248這次的和牛三文治沒上次好吃,但味道依然不錯。薄脆的多士夾著吉列曰本和牛,和牛外脆內嫩,肉質不是入口即溶,但充滿脂香,加上特式燒汁,是幾美味的。八兵衞串燒三本燒$98這燒雞串三款都燒得不錯,有-串像慕絲的口感,幾特別;烤雞柳肉質軟滑又唔乾身;雞肉棒啖啖肉,加上滑溜旦汁,十分滋味可口,不錯。蘆筍卷$39肥美的豚肉夾上蘆荀,這蘆筍多汁味道很清新,沒有很膩口。

感覺既舒適又有型。

特上海鮮丼$238

和牛三文治$248

八兵衞串燒三本燒$98

這燒雞串三款都燒得不錯,

蘆筍卷$39

肥美的豚肉夾上蘆荀,這蘆筍多汁味道很清新,沒有很膩口。

2023-07-30
午餐
日本神級過江龍拉麵店「GOGYO五行」以玄學哲理入饌,金、木、水、火、土,五種元素相互結合,締造完美和諧的餐飲體驗😌🌟創新虹吸湯底餐廳最近推出「Siphon(虹吸)十全高湯拉麵 配 昆布漬平目茶漬飯」,用罕見的「虹吸式製法」即席加熱下壺🔥 將高湯推至上壺萃取食材精華,過程中散發鰹魚鮮味,製好的湯底鮮甜且柔和,湯色清徹,可分別加入拉麵和茶漬飯😚中太扁平麵口感彈牙,掛湯力佳,配料配上經過長時間慢火熬煮的磯煮鮑魚及柔嫩的慢煮肩肉叉燒,盡顯職人匠心 💖 茶漬飯則配帆立貝、元貝及金華火腿,選料上乘,令人再三回味🤤🍣京風手織り寿し九小碟置於木製方形托盤,無論在食材選材還是色彩搭配上均非常吸睛✨ 魚生切至小塊,抹上wasabi再蘸些醬油,和米飯一起卷在紫菜裏享用,動手做的儀式感彷彿為美食多添一份滿足感🥰

🌟創新虹吸湯底

🍣京風手織り寿し
2023-08-01 179 瀏覽
知道五行闊別幾年,喺中環重開,終於搵到時間去試吓▪️五行焦香味噌拉麵 配廣島吉列蠔嚟到梗係要試吓主打嘅五行焦香味噌拉麵,經過熱油高溫烘烤自家秘製嘅味噌醬,湯底好深色,焦香味突出,帶有少少煙熏味,但整體較油膩,而且愈食愈咸,要keep住飲水🫢 麵嘅份量都幾多,而且掛湯。肉有兩塊,唔算好大塊,而且偏肥。其餘配菜有半隻蛋、一片鳴門卷、一小塊紫菜,同少少蔬菜。小食揀咗吉列蠔,炸得酥脆▪️五行焦香醬油沾麵 配手羽先沾麵個湯更加濃稠,亦都更加咸,唯有沾少啲湯嚟食。小食揀咗雞翼,佢係單骨嘅,食起上嚟比較方便五行📍中環遮打道16-20號歷山大廈地庫B2號舖
知道五行闊別幾年,喺中環重開,終於搵到時間去試吓

▪️五行焦香味噌拉麵 配廣島吉列蠔

▪️五行焦香醬油沾麵 配手羽先

五行
📍中環遮打道16-20號歷山大廈地庫B2號舖
五行焦香味噌拉麵
五行焦香醬油沾麵
2023-07-29 89 瀏覽
同同事食午餐中環喺歷山大廈幾方便,五行這個沾麵,暫時係我食過最好味嘅沾麵!!!午餐有得啲壽司幾好滿足,但係嘢飲方面剩係得普通茶同埋冇帶嘅咖啡就冇咁好,如果有啲有奶嘅咖啡就Perfect!發現呢間餐廳幾好食,又係大商場入邊,不過佢上菜有啲慢,所以要預鬆啲時間去,已經去咗第三次,面質又煙韌,個湯底係有種令人想再去食嘅味道!#lunch #food #yummyfood #yummy #香港中環 #中環

放工本身已經勁肚餓嘅我,一入到餐廳就聞到好香嘅焦香味,加上見到隔籬枱一碗又一碗熱騰騰嘅拉麵,令到我更加肚餓 🤭 第一次黎食,點左幾份招牌菜試試:GOGYO Kogashi Shoyu Tsukemen呢到嘅招牌焦香味噌沾麵,一上枱已經勁香焦香味!熱油高溫烘烤湯底入面嘅自家秘製味噌醬,同一般常見嘅豚骨、醬油等拉麵湯底好唔同,帶神秘感嘅黑色湯底散發濃郁嘅焦香同微微煙燻味,味帶甘甜,風味同層次感極為豐富 🤩 叉燒同中太扁平麵吸哂湯底精華,啖啖都充滿濃郁嘅味噌味加上焦香同蒜香,真係一啖接一啖,極速就食晒😋😋LAWRY'S 法式烤牛清湯拉麵用牛骨煮成嘅牛肉清湯加上兩大片黎自著名美國著名扒房 LAWRY'S THE PRIME RIBS 嚴選嘅美國黑毛安格斯牛肉,每片均呈豐富嘶大理石紋,生肉清湯加上香氣獨特嘅白松篸油,真係無得輸!!🥩🥩 鮮嫩多汁嘅牛肉,伴隨清甜順喉嘅湯底,牛肉嘅原汁原味完全濃縮喺湯頭之中,融合成醇厚且富層次嘅味道,湯底清得黎肉味又夠出,令到成碗拉麵無論味道同氣味都勁吸引!💕除左拉麵,呢間餐廳仲主打日式串燒,所以黎到更係要試埋!Assorted Hachibei SkewersSe

GOGYO Kogashi Shoyu Tsukemen

LAWRY'S 法式烤牛清湯拉麵

除左拉麵,呢間餐廳仲主打日式串燒,所以黎到更係要試埋!

Assorted Hachibei Skewers
Set of 3 (Chicken) + Miso Pork Belly
4串都超高汁!全部都燒得岩岩好又 juicy 😋 其中免治雞肉串、豆泥串燒同味噌五花肉串燒真係正到痹,雞肉串配上生雞蛋,一咬落去啲肉汁爆曬出嚟!豆泥串燒勁驚喜!首先炸粉外層又薄又脆,咬到入面豆泥超軟滑,完全冇諗過豆泥都會咁好食!味噌五花肉將啲油脂燒到勁甘香,再配埋味噌汁,真係食到停唔到口!🍢

黎到見到五行原來星期一至日都有做 Happy Hour 優惠 超抵!!!🥂🍻🍷🍸🥃🍹
15:00-19:00 黎到酒吧位置飲返杯可以享有 #HappyHour 買一送一優惠,除咗有 #Heroes 英雄啤(包括 Heroes 為GOGYO 五行特別調配收 Saison 季節手工啤酒「#Phases),仲有#Taboocha 大杯茶(如 #紫蘇綠茶菌 及#熱情果黃燕綠茶菌),以及唔同酒類及Cocktails,啱晒大家可以喺 Happy Hour 時間同同事或者 friend 嚟 chill 吓 relax 吓 😚

其實餐廳仲有好多好嘢食,不過一次叫唔晒!下次一定要叫一班朋友一齊嚟 happy hour 食拉麵 🍜 如果大家經過中環想搵個 chill 地方飲野又想食拉麵串燒一定要黎試吓 Gogyo !
2023-06-28
  • 五行焦香味噌拉麵
2023-07-09 94 瀏覽
我用外賣平台落order,外賣平台說15分鐘便有,我見到已經做好,便去取,但是去到那個店員話俾我知,今日啲煮食爐全部壞晒,只有一個OK,要再等多20分鐘,我足足等咗40分鐘才攞到$180的外賣竟然只有幾塊豬扒,他影的照片很美麗,但是我收到的簡直嚇了一跳
2023-07-07
45 分鐘 (外賣自取)
2023-07-07 955 瀏覽
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈必試招牌法式烤牛清湯拉麵🍜早陣子在中環工作後想吃點食物再回家位於歷山大廈的地庫隱藏著一家特色居酒屋 餐廳環境走暗黑風元素 外面更設有西式吧枱 十分獨特 星期一至日下午3時到7時飲品更設有Happy Hour買一送一優惠✨選擇也豐富 除了各系列啤酒外 雞尾酒及紅酒也有優惠呢很適合上班族過來chill一下┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈飲品選了2杯本地品牌的Heroes啤酒品嚐 味道易入口帶果香另外一杯IPA尾韻會偏苦澀 適合男生喔~那天點了味噌烤豚腩串燒 燒飯糰及鹿兒島和牛薄切個人很喜歡鹿兒島和牛薄切😋和牛經過火炙逼出油香 還可拌入流心蛋黃享用入口油香十足又不失肉味 好適合當下酒菜!燒飯糰加入紫蘇葉 入口格外清新也很特別呢除了佐酒小吃外 當然要試試招牌烤牛清湯拉麵🍜一上桌便飄來濃濃的松露香氣🤤先嚐一口頭啖湯 湯底十分清澈 牛味香濃牛肉選用了扒房Lawry’s The Prime Rib的黑毛安格斯以薄切形式呈現 顏色粉嫩 肉質好軟腍啊!!拉麵軟硬適中 配以湯底享用非常高質最後還點了贅沢卷作結 滿得快瀉的海膽拖羅好吸睛刺身入口鮮甜 我和男友一口一件好滿
(๑´ڡ`๑)

選擇也豐富 除了各系列啤酒外 雞尾酒及紅酒也有優惠呢
很適合上班族過來chill一下

飲品選了2杯本地品牌的Heroes啤酒品嚐
味道易入口帶果香
另外一杯IPA尾韻會偏苦澀 適合男生喔~

那天點了味噌烤豚腩串燒 燒飯糰及鹿兒島和牛薄切
個人很喜歡鹿兒島和牛薄切😋
和牛經過火炙逼出油香 還可拌入流心蛋黃享用
入口油香十足又不失肉味 好適合當下酒菜!
燒飯糰加入紫蘇葉 入口格外清新也很特別呢

除了佐酒小吃外 當然要試試招牌烤牛清湯拉麵🍜
一上桌便飄來濃濃的松露香氣🤤
先嚐一口頭啖湯 湯底十分清澈 牛味香濃
以薄切形式呈現 顏色粉嫩 肉質好軟腍啊!!
拉麵軟硬適中 配以湯底享用非常高質

最後還點了贅沢卷作結 滿得快瀉的海膽拖羅好吸睛
刺身入口鮮甜 我和男友一口一件好滿足
~Menu~
𐂐 ⠜烤飯團 $32 (3/5)

𐂐 ⠜味噌豚腩 $35 (3.5/5)

𐂐 ⠜鹿兒島和牛薄切 $238 (4/5)

𐂐 ⠜ 法式烤牛清湯拉麵 $148 (4/5)

𐂐 ⠜贅沢卷 $238 (4/5)

𐂐 ⠜gogyoxHeroes Phases $68

𐂐 ⠜Heroes Cer.+50dB IPA $68
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
位於LANDMARK嘅GOGYO五行係由日本拉麵大王河原成美創辦,嚴選季節時令食材炮製出多款令人食指大動嘅拉麵。餐廳主題揉合咗傳統日式居酒屋及現代西式酒吧元素,奉行「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」嘅宗旨為大家帶嚟邊暢飲,邊品嚐美食嘅寫意空間。Happy Hour 時段更提供買一送一優惠,方便喺中環返工嘅朋友仔放工後同三五知己嚟放鬆吓~法式烤牛清湯拉麵依款拉麵係GOGYO同美國經典扒房Lawry’s The Prime Ribs合作,嚴選美國黑毛安格斯牛肉,鮮嫩多汁。牛肉湯底清甜,加上白松露油,香氣獨特,融合成醇厚且層次豐富嘅味道~生菜明太子豚腩卷香脆嘅豚腩肉加上清爽嘅生菜,與明太子味道相得益彰,口感獨特,配啤酒一流!豬腩肉天婦羅天婦羅炸得金黃酥脆,香氣四溢,豬腩肉嘅肉汁同脆皮完美結合,口感十分爽脆,搭配上沙律醬減輕油膩感,值得一試!博多風胡麻油甘魚 油甘魚十分肥美新鮮,配上開胃嘅胡麻醬同脆脆米通,一食就停唔到口😋大杯茶紫蘇綠茶菌選用粉色紫蘇葉製成,香氣獨特,伴以微微嘅肉桂、丁香同薄荷味,口味清新自然🌿Happy Hour 優惠詳情:Happy Hour時段為星期一至日15:00-1

生菜明太子豚腩卷

豬腩肉天婦羅

博多風胡麻油甘魚

大杯茶紫蘇綠茶菌

Happy Hour 優惠詳情:
Happy Hour時段為星期一至日15:00-19:00,喺GOGYO 酒吧位置飲返杯即可享有買一送一優惠,有多款精選飲品俾大家選擇,包括Heroes 英雄啤/Taboocha 大杯茶/其他酒類及Cocktails
2023-07-04 884 瀏覽
一出中環地鐵見到勁多人圍住 歷山大廈地庫嘅新店,原來係過江龍 - 日本京都拉麵王者 GOGYO 五行 喺香港開咗分店 🎉🎉🎉餐廰揉合傳統日式居酒屋同現代西式酒吧元素,以酒品開始、拉麵作結,為大家帶嚟合二為一寫意空間。依家每日 #HappyHour 時段 3-7PM 酒吧位置有 買一送一 優惠 🥳 除咗有 #Heroes 英雄啤,仲有 #Taboocha 大杯茶 以及唔同酒類 /Cocktails,選擇仲要非常多,唔怪得之咁熱鬧啦 🍻我試咗 Heroes 為 GOGYO 特別調配嘅 Saison 季節手工啤酒「 Phases 」,幾易入口喎~ 我見人哋杯 #熱情果黃薑綠茶菌 都好正,有汽益生菌發酵茶嚟,有趣 😮食物方面overall質素唔錯,贅沢卷、吞拿魚他他、和牛溶岩燒當中我偏愛和牛🥩 招牌拉麵亦真心推介!飽到上心口,但都忍唔住食晒兩個麵!😋 法式烤牛清湯拉麵 GOGYO 同美國經典扒房 Lawry’s The Prime Ribs 合作,嚴選美國黑毛安格斯牛肉,牛肉好味唔洗講,個牛肉清湯底加咗白松露油真係不得了,麵入口係順喉架,不論氣味同味道都好有層次!😋 五行焦香味噌沾麵GOGYO

招牌拉麵亦真心推介!飽到上心口,但都忍唔住食晒兩個麵!

😋 法式烤牛清湯拉麵

😋 五行焦香味噌沾麵
GOGYO 出名用自家秘製味噌醬,同一般常見嘅豚骨、醬油等拉麵湯底唔同架~ 用熱油高溫烘烤過嘅味噌醬有濃郁焦香同微微煙燻味,沾麵爽口掛汁,值得試!

2023-06-28
2023-06-30 471 瀏覽
平日工作壓力大,有時放工後都會同同事Happy Hour,放鬆一下減減壓!最近就比我搵到Happy Hour好地方呢日就同同事嚟到位於中環歷山大廈《GOGYO 五行》,餐廳揉合傳統日式居酒屋及現代西式酒吧元素,提供酒品及佐酒小食,絕對係忙碌工作後同三五知己小酌一杯嘅好地方!💫原來呢度有Happy Hour 優惠:星期一至日喺 Happy Hour 時段 (15:00-19:00) 去GOGYO 五行,指定酒品均享有買一送一優惠除咗有Heroes英雄啤、其他唔同酒類同Cocktails外,仲有Taboocha大杯茶同多款精選飲品選擇,總有一款啱大家同同事或者朋友 chill 吓 relax 吓!!🍻Heroes 英雄啤 × GOGYO 五行 「Phases」- Saison 季節手工啤酒「Phases」係 Heroes 為GOGYO 五行 特別調配嘅聯乘產品,釀造原料包含咗小麥同燕麥,飲落會有微酸同清爽嘅感覺,絕對係解膩解渴之選🍸大杯茶 × GOGYO 五行 「紫蘇綠茶菌」- 其中一款聯乘茶飲,選用粉色紫蘇葉,具有獨特香味,伴隨肉桂、丁香同薄荷味,飲落啖啖清新,絕對係一杯健康飲品🍜法式烤

💫原來呢度有Happy Hour 優惠:

🍜法式烤牛清湯拉麵 - 牛肉清湯底,加上白松露油,散發著獨特香氣,配料用上美國黑毛安格斯牛肉,鮮嫩多汁,難怪係鎮店招牌拉麵之一!

另外點咗幾款佐酒小食
⭐️鹽味豚腩串
⭐️免治雞肉棒
⭐️豬肉明太子野菜卷
⭐️豚腩天婦羅串
⭐️炸辛辣雞翼
全部都好味,我自己最喜歡 豚腩天婦羅串 同 炸辛辣雞翼,調味做得好好,食落夠惹味👍

其他
-經常喺中環出沒嘅我今次去咗一間揉合傅統日式居酒屋及現代西式酒吧元素嘅日式料理餐廳🇯🇵 GOGYO 五行知道餐廳宗旨係「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」名副其實有得飲有得食😋/▫️法式烤牛清湯拉麵$148▫️聯同美國經典扒房LAWRY’s The Prime Ribs合作嚴選美國黑毛安格斯牛肉🐮每片肉均呈豐富嘅大理石紋牛肉夠晒鮮嫩多汁💦完全食到牛肉嘅最原本鮮味牛肉清湯加上香氣獨特嘅白松露油淨係湯底都已經好吸引😋/▫️京風手織壽司$288▫️DIY壽司拼盤🍣附送一碗壽司飯+紫菜可以根據自己鍾意嘅口味揀內餡有齊六款人氣刺身,款款都咁新鮮😋包括海膽、三文魚子、吞拿魚蓉等等/‼️而家Happy Hour時段仲會提供酒品買一送一優惠‼️🍻/星期一至日 Happy Hour時段(15:00-19:00)嚟GOGYO 五行酒吧位置可以享有買一送一優惠,只限同款🍻/▫️GOGYO Shandygaff$62▫️係Heroes英雄啤系列其中一款質地香滑香醇,充滿麥味🌾一啲都冇苦澀味,好適合啤酒新手選擇/▫️Suntory Premium Malt‘s Draught Beer$62▫️係Highballs&Cocktai
經常喺中環出沒嘅我
知道餐廳宗旨係「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」
名副其實有得飲有得食😋
▫️京風手織壽司$288▫️
DIY壽司拼盤🍣
附送一碗壽司飯+紫菜
可以根據自己鍾意嘅口味揀內餡
有齊六款人氣刺身,款款都咁新鮮😋
包括海膽、三文魚子、吞拿魚蓉等等
可以享有買一送一優惠,只限同款🍻
▫️GOGYO Shandygaff$62▫️
係Heroes英雄啤系列其中一款
質地香滑香醇,充滿麥味🌾
一啲都冇苦澀味,好適合啤酒新手選擇
係Highballs&Cocktails系列其中一款
啤酒再加入Ginger Ale
甜甜地,更容易入口
但又唔會蓋過啤酒嘅麥味🌾
Happy Hour時段有多款精選飲品比大家選擇
除咗有 #Heroes英雄啤
包括Heroes 為GOGYO 五行特別調配嘅Saison季節手工啤酒「#Phases」
仲有 #Taboocha大杯茶
#紫蘇綠茶菌 ,#熱情果黃薑綠茶菌
以及唔同酒類及Cocktails
記得放工約埋成班fd去Happy Hour啤啤佢啦!🍻
-𝙂𝙊𝙂𝙔𝙊 五行朝聖京都過江龍拉麵潮界王者✨由日本拉麵大王河原成美創辦嘅GOGYO五行 堅持嚴選季節時令食材炮製神級拉麵餐廳係揉合傳統日式居酒屋同現代西式酒吧嘅元素並以「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」嘅宗旨為大家帶嚟又可以暢飲又可以品嚐美食嘅地方🍢生菜明太子豚腩卷 ($42)呢個真心不得了 看似簡單嘅食材 但組合埋黎食真係好好味 外層油香豐富嘅豚腩片+ 清新爽脆嘅生菜 + 鹹鮮滿滿嘅明太子 = ✨單價嚟講係有少少貴 但食完都係會好想嗌多串!! 我會為咗呢個再番去~🥩 法式烤牛清湯拉麵 ($148)GOGYO 五行同美國經典扒房 Lawry’s The Prime Ribs 聯乘用嚴選美國黑毛安格斯牛肉炮製出特色拉麵先飲第一啖牛肉清湯會有香氣獨特嘅白松露油仲有原汁原味嘅牛肉香氣都濃縮係湯底入面 飲落清甜 醇厚而且帶有富層次嘅味道!! 真係幾好味!而呈有豐富大理石紋嘅牛肉掛係碗邊 食落牛香味濃同鮮嫩多汁 如果再有多片就更加正啦!!拉麵嘅麵質係偏彈牙 又好掛到湯 個人都鍾意呢款麵質~🍣 京風手織壽司 ($288)一個大木盒承載住九小碟新鮮豐富嘅刺身 + 漬物 + 天婦羅包括有海膽 /
𝙂𝙊𝙂𝙔𝙊 五行

朝聖京都過江龍拉麵潮界王者✨
由日本拉麵大王河原成美創辦嘅GOGYO五行
堅持嚴選季節時令食材炮製神級拉麵
餐廳係揉合傳統日式居酒屋同現代西式酒吧嘅元素

並以「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」嘅宗旨
為大家帶嚟又可以暢飲又可以品嚐美食嘅地方

🍢生菜明太子豚腩卷 ($42)
呢個真心不得了 看似簡單嘅食材
但組合埋黎食真係好好味 外層油香豐富嘅豚腩片+
清新爽脆嘅生菜 + 鹹鮮滿滿嘅明太子 = ✨
單價嚟講係有少少貴 但食完都係會好想嗌多串!!
我會為咗呢個再番去~

🥩 法式烤牛清湯拉麵 ($148)
GOGYO 五行同美國經典扒房
Lawry’s The Prime Ribs 聯乘
用嚴選美國黑毛安格斯牛肉炮製出特色拉麵
先飲第一啖牛肉清湯會有香氣獨特嘅白松露油
仲有原汁原味嘅牛肉香氣都濃縮係湯底入面
飲落清甜 醇厚而且帶有富層次嘅味道!! 真係幾好味!
而呈有豐富大理石紋嘅牛肉掛係碗邊
食落牛香味濃同鮮嫩多汁 如果再有多片就更加正啦!!
拉麵嘅麵質係偏彈牙 又好掛到湯 個人都鍾意呢款麵質~

🍣 京風手織壽司 ($288)
一個大木盒承載住九小碟新鮮豐富嘅刺身 + 漬物 + 天婦羅
包括有海膽 / 赤海蝦 / 吞拿魚蓉 / 三文魚 /
三文魚子 / 油甘魚 / 舞茸菇同青椒天婦羅等等
每款刺身都預先配搭好佐料 例如 葱花 / 青檸 /
紫蘇葉 / 烏魚子/ 食用花等

其實手織壽司係京都一種新穎嘅用餐方式 -
客人可以自由配搭食材加上醋飯同海苔
去組合成自己鍾意嘅壽司同手卷組合
(重點係日本珍珠米同紫菜都可以無限添加!!)

🍸 大杯茶紫蘇綠茶菌 ($52)
入面所選用嘅粉色紫蘇葉具有獨特嘅香味
仲會散發出淡淡嘅肉桂 丁香同薄荷味
帶有各自獨特芬芳香草味 呢啲發酵茶飲 飲落酸酸甜甜
有少少酒香氣 同時又充滿氣泡 都幾清新 ~

🍸 GOGYO x Heroes英雄啤 – Phases ($68)
呢個係Heroes 為GOGYO五行特別調配嘅聯乘飲品
當中有用咗 Saison淡愛爾嘅釀造原料 - 小麥及燕麥