今日拎住beecrazy 的優惠食亞坤,滿心期待,因為之前係星加坡食過真係好好好好食,但香港亞坤簡直係影衰晒星加坡,難食程度只是比食屎稍為好一點。講返正題,優惠是$12 當 $20用,我點了laksa ,kaya balls,凍啡,朋友點了椰醬飯,kaya 多士,熱意米水。laksa 無laksa 味,得幾片魚片,2 隻蝦,湯是溫的,不冷不熱,都算,kaya balls 還叫做ok,凍啡都一般啦,叫入得下口,朋友的飯隻雞翼好似中左輻射咁,有一粒粒野咁。成個2 樓得一個員工睇全層,我問佢拎杯熱水,佢就叫我自已去拎,我又同佢講,kaya balls 都幾好食,雖然味道有少少似雞旦仔。簡單黎講,唔係有團購優惠的話,相信就算係請我去食我都要諗下。

2015-03-28
團購
琴日復活節呀,緊係好開心啦,一連放5 日假,打得成風就放多日話說今日去完 tst 睇完戲就周圍行下,打算食個tea ,行到去寶勒巷,就見到亞坤,之前未食過,又見到鋪入面都幾多人,可能是假日關係,咁就入去食啦!點知原來呢個係惡夢的開始,我們點了 laksa,咖哩雞飯,kaya多士加2 杯凍啡我已經點了他們的招牌菜,點知係佢地自己拆自己招牌,完全食唔出星洲風味,仲差過香港茶記!laksa 湯好淡味,成碗都係雪藏野,我仲以為佢地用蝦黎整個湯,但完全食唔到蝦味,得 2 粒雪蝦咁大把curry 雞真係唔好提,很差,我自已煮仲好食過佢,無curry 的辣和香味總括黎講,下次唔會再食,因為佢價錢太貴,差唔多50蚊一碗粉,但仲差過20蚊的雲吞面。香港亞坤,你真係"坤" 左香港人了

laksa
咖喱雞飯
kaya 多士

香港亞坤,你真係"坤" 左香港人了
題外話/補充資料: 返到屋企先知原來亞坤有做團購,諗多一諗比原價的真係好唔抵,以後唔會再食
2015-04-03
2015-04-03 400 瀏覽
今次是我第二次寫這間店的食評,因為太差不可不寫,他們將最招牌的咖央多士都造得馬馬虎虎,咖央同牛油胡亂併上,麥包又涷又不香脆,我都知道不能像新加坡一樣用炭爐烘烤,但都不要掉了人家招牌多士的名聲,需知道咖央多士是亞坤的靈魂,曾經在電視上看過創辨人怎樣辛勤經營同背後的辛酸,就算其他食物一般,也不可令這招牌多士也是星洲國民美食失水準!此外,上次令我讚不絶口的奶茶,今次沖得太不像樣,甜到飛起!我想不會再在港幫襯,情願有機會先去星加坡食!
2015-03-26
2015-03-25 776 瀏覽
今日行開尖沙咀,突然想食咖椰多,好邪地腦中想起好多負評的亞坤,又見到冇乜人但門口整條排隊帶,心想而家唔使排隊唔試試等幾時?於是昂首進入店舖,期待美食但卻是惡夢的開始...先找了個好位置,然後排隊購買食物,點了咖椰西多、馬拉撈面、檸檬薏米及凍鴦。好快個面來了,個汁味道單調,只有甜味沒有花生香味又沒有期待的馬拉香料味,衰過7仔的味精撈面。之後20分鐘d嘢食都仲未嚟,追了兩次先話漏單。又等了8分鐘,個咖椰多來了,得一片薄薄方包加一兜綠色醬,個醬只有甜味,西多無蛋香,油Lum Lum, 真係好L難食。唯一飲得落嘅係檸檬薏米水,因為起碼我喺杯度都搵得返檸檬及少量薏米。杯凍鴦我追多次後到了,個女仔放落枱時話凍啡,我話我叫凍鴦,佢攞返水吧再攞返同一杯嚟話攪錯咗,話凍鴦先真,見佢一臉純真,信佢一啖飲落去,全啡一d茶味都無,當人味蕾有問題。全程店舖經理係咁鬧店面女仔。我心諗算喇,跌$算喇。坦白講,亞坤只是屋村快餐店味道,但標名牌茶記價錢,小學雞服務質素,完全沒有能力在香港立足。如果佢仲可以撐多一年我會日日去食食足一個月來懲罰自己。
2015-03-21
40 分鐘 (堂食)
  • 冷開水
2015-03-22 654 瀏覽
尖沙咀呀坤咖椰吐司、開業初期時時大排長龍!熱潮過後就唔太多人、終於可以試下香港同星加坡的亞坤咖椰有什麼分別。餐牌應該大致差不多、今日點了基本套餐、咖椰吐司配溫泉蛋2隻加飲品。等了約十五分鐘、終於有得食了。吐司睇落同獅城老店差不多、咖椰味道一樣、唯一係吐司沒有這樣鬆脆!溫泉蛋沒有大分別。雖然食物質素差不多、但員工服務態度就不太一樣了!怪不得排隊的人潮少了。

咖椰牛油吐司
溫泉蛋

2015-03-21
  • 咖椰牛油吐司
2015-03-17 728 瀏覽
我们是新马人原本想念本地美食就到亚坤吃吃看。我们点了mee rebus,加央吐司及椰浆饭但是他们错加了咖喱面我们也没有发觉。只是两人的我们都不懂怎么吃完。那个面真的超级难吃完全没有新加坡或马来西亚的味道。咖喱面少了咖喱味道又不辣香不热...少了辣酱及豆腐皮。mee rebus完全没有新马的口感味道难吃了....面多过汤。唯有加央吐司及半熟蛋可以吃。失望的家乡美食....

2015-03-17
10 分鐘 (堂食)
曾經在新加坡工作, 令我尤其念念不忘的, 更使我每次再到當地旅行都必會一食再食的, 就是亞坤的kaya toast! 當知道亞坤會來尖沙咀開舖, 又開心又期待! 開業不久, 已經急不及待去懷愐一下新加坡的味道, 只可惜人龍太長, 放棄了.幾個月之後發覺人龍𣎴再, 已心知不妙, 不過始終有個情意結, 決定去試一試. 當然一定要食招牌的kaya toast! 可惜等了很久, 以為即叫即做... 殊不知, 凍冰冰的! 多士不夠熱, 溶化不了𥚃面的牛油同咖央醬! 失敗!另外滾水蛋, 我個人也不十分好, 沒什麼特別. 杯kopi C (coffee with carnation milk) 只屬一般, 沒有新加坡店的滑, 失望. 一個星期之後, 我再去一次, 給它多一次機會!  份kaya toast比上一次稍為微暖一點, 但不夠脆, 可惜可惜! 另: 新加坡的亞坤是沒有飯麵類售賣的, 可能一場來到香港, 想開拓更廣的市場, 更可宣揚一下新加坡美食吧! 不過, 可能由於其他食品不是亞坤的看家本領, 無論laksa, mee siam, nasi lemak 都不討好! 真希望亞坤香港店回頭是岸,

Kaya Toast

滾水蛋

Laksa 喇沙

Mee siam 米暹

Nasi Lemak 椰漿飯
真希望亞坤香港店回頭是岸, 只集中做好招牌菜kaya toast. 否則長此下去, 不但影響這個品牌的聲譽, 我怕香港人會覺得新加坡美食全都不行!

想食亞坤正宗的kaya toast, 唯有去新加坡好了.
2014-12-13
有時間可以浪費的就來!下午4時一入去叫了雞飯。等了20分鐘,之後來了。飯又硬,雞又不滑。簡直浪費錢!之後又叫了拉沙,又等20分鐘,個湯是不熱不冷,蝦又凍。真的不知所謂!
2015-03-14
20 分鐘 (堂食)
信用卡優惠
TEA
2015-03-10 377 瀏覽
新開張個排都想試下食, 但見好多人排隊都費事排, 點知星期六搵野食個陣經過見無人排即入去啦。自己搵位座, 攞張餐牌睇下有咩食, 款式我就唔覺得好多, 聽隔離枱講話奶茶好飲, 梗係試下啦, 餐牌上有分奶茶C 奶茶O, 我都唔知代表咩野, 又無列明, 問收銀小姐先知原來係港式或煉奶, 最後叫左一個咖哩雞三文治, 咖哩叻沙蝦面及茶C (港式), 收銀小姐比個圓形物體, 番埋位放係枱上圓形貼紙上便可。咖哩雞三文治 雞肉眼見乾乾地, 好似搞碎一舊舊撈埋D調味料, 雞肉賣相就麻麻地, 但食落去就好好味, 唔係好辣, 又唔會好似硬左一舊甘咖哩叻沙蝦面 唔難食, 蝦得2舊就少左D, 講真唔覺得好特別奶茶C 好飲, 如果可以自己控制糖既分量就會更加好食物味道唔差, 未食過都可以去食下, 如果要特登排好長隊去食就不必啦

咖哩雞三文治

咖哩叻沙蝦面
 唔難食, 蝦得2舊就少左D, 講真唔覺得好特別

奶茶C
好飲, 如果可以自己控制糖既分量就會更加好

咖哩叻沙蝦面 奶茶C
咖哩雞三文治
2015-02-27
2015-03-08 457 瀏覽
我是第二次去亞坤,今次去是因為買了團購。整體上我是非常失望的,首先落單時間很長,明顯是人手不足,第二是衛生有問題,餐廳有自助水瓶,但瓶內的水竟然佈滿雜質,而且水面還有油光。再來是食物質數,老實說真的不算好吃,而且不便宜。我們點了咖耶蒸包,泰式辣米粉,馬來西亞鹵面和咖哩雞三文治。先説咖耶蒸包,麵包是濕的,入口卻不軟滑,毫無口感,幸好還夠熱。泰式辣米粉: 湯底很辣很咸,配料方面有一隻雞蛋,兩隻蝦,和一點豆卜乾,加上小得可憐的米粉,卻收$40一碗。差!馬來西亞鹵面: 和米粉一樣,配料只有一隻蛋和豆卜,麵質一般,湯底很味精,非常普通。三文治:只可以説是正常,麵包不夠香脆,咖哩雞如果不説我會以為是肉鬆,份量也少,我覺得某些茶餐廳的hea爆三文治還比他好吃。連伴碟也欠缺誠意,薯條只得數條,沙律十分求其。整體來說,是一間不好吃,服務混亂,衛生不佳的餐廳。

我是第二次去亞坤,今次去是因為買了團購。

整體來說,是一間不好吃,服務混亂,衛生不佳的餐廳。
2015-03-06 844 瀏覽
亞坤初初開鋪時排晒長龍,當熱潮過後,食飯時間都唔使等位,終於可以一試。 呢度需要自己排隊落單,拎左個order 牌後就會有人拎食物過黎。 先來野飲,kopi-o. 熱咖啡加糖。之前喺檳城飲既太甜喇,所以嗌左少糖。果然甜度啱啱好,咖啡亦香濃,不錯。之後送上跟餐既糖心蛋。蛋是凍的,但蛋黃味香濃,加上幾滴醬油,好味。第一個主食係沙甸魚三文治。純粹覺得特別,可惜沙甸魚好咸,加上麵包烘唔夠,只可以話係水準以下。第二個主食係咖椰花生醬吐司。麵包夠薄身而且好脆,可惜花生醬味太搶,蓋過晒咖椰,如果可以減少花生醬同加多啲咖椰,一定會更加好味。最後係咖椰球,送黎時都仲熱,好香雞蛋味,可惜裡面既咖椰唔夠多,食唔出咖椰味,感覺冇咩特別。來之前知道有唔少負評係野食遲黎,但是日大概等左10-15分鐘所有野食已經到齊,同時間亦見隔離枱追左幾次單,所以真係好似買大細咁,睇你好唔好彩喇。

Kopi-o

沙甸魚三文治

咖椰球

2015-02-28 555 瀏覽
要帶住3個馬騮食個下午茶,雖然見門口排隊,不過客人都入得好快,好幸運剛好有6人位,15分鐘入得,環境光猛乾淨!裝修好簡單!坐低查下食評,見多人讚多士,所以先叫兩個吐司套餐($39)包埋飲品同糖心蛋,再加個隔離枱賣相幾好嘅河粉!排隊落單好慢,只有5個人嘅隊,都要排15分鐘,之後攞埋呼叫器返枱,放在枱面貼紙指定位置,本來係方便店員送上食物,但我見幾個店員每次都盲頭烏蠅咁走幾個圈先搵到個客,都唔知做乜!浪費晒啲時間!海鮮河粉($45):獻汁好多,好杰,好在味道唔錯,河粉份量唔多,幾滑!似濕炒河粉!餸菜唔多,有中蝦(兩隻)幾爽,魚片好薄,無口感,半棵小棠菜(最唔鍾意,比肥髀食)魚肉好碎,好在唔腥,都唔錯!吐司套餐(兩個)Set B:咖椰花生醬吐司:好普通嘅花生醬多士,無咖椰醬味,多士焗得太乾,只有脆,無水份,無外脆內軟嘅感覺!差!Set E:法式咖椰芝士吐司:呢款多士感覺完全唔同,係似西多咁沾蛋汁煎,有蛋味,口感煙韌,中間芝士溶晒流心,好香濃!配一小兜咖椰醬,點埋一齊食,咸咸甜甜幾得意!跟餐糖心蛋:好滑好濃蛋味,加醬油千萬千萬唔好貪心,會好咸(浪費了!最多三滴)跟餐鮮奶咖啡:好香濃好滑,我平時
調味料
排隊落單都排了十幾分鐘
排隊落單好慢,只有5個人嘅隊,都要排15分鐘,
一個無用嘅呼叫器

海鮮河粉
吐司套餐(兩個)
法式咖椰芝士吐司
鮮奶咖啡
跟餐鮮奶咖啡:好香濃好滑,我平時唔太飲咖啡都覺得易入口!瓦杯存熱唔錯!
鴛鴦
跟餐鴛鴦:家姐飲,佢話好好味!
凍咖啡
跟餐凍咖啡:姐夫飲,好味!

食物唔錯(至少我無叫其他食家講嘅出事食物)但服務真係唔可以接受,廚房出菜超慢,佢嘅食物只係小食,由落好單1558(單據時間)到第一樣多士上枱,係1620,雖然係爆場,但食客都係幾十人,次序仲要錯晒,多士、河粉上晒,糖心蛋同飲品都未見!問店員話做緊,幾個店員都係慢動作,出面排晒隊,但係有枱無人執(如果我在出面等緊位,真係眼火爆),店員攞住食物搵客,浪費晒啲時間,上咗菜又唔會比埋餐具,要問先去攞(多士比膠叉,七個人比四隻,又要走多轉攞,浪費時間),又走多轉,完全無效率,到晒食物要交返呼叫器比店員,但佢哋又唔收!繼續遊魂!啲食物其實好快食,但用晒啲時間排隊、落單、等出菜⋯⋯!廁所仲奇怪,要交低$30按金攞鎖鑰去商場一樓廁所!第一次餐廳食個飯,去廁所要按金!所以我係無去到!

真心希望佢改善下!唔係食物再好味,食客都頂唔順呢啲慢活待客之道!
2015-02-28
15 分鐘 (堂食)
海鮮河粉
法式咖椰芝士吐司
鮮奶咖啡
2015-02-27 501 瀏覽
同朋友嚟到TST聚餐,經過亞坤見到幾多人排列,就唔執輸一齊排試下。安排到中間的位置坐,D椅好Dirty要額外用紙巾咗先坐得。行出去買野食,亦好多人,要排咗一陣先有得叫,點咗泰國酸辣米粉同咖椰牛油吐司。泰國酸辣米粉,湯底完全唔辣,得個酸字,味道一般,D米粉食一陣已經發到大晒,蝦就好乾,食下食下覺得好難食添,完全唔得。呢到比較出名的咖椰牛油吐司就幾好食,多士夠脆,甜甜地夾好濃的芝士味,不錯! 整體食物一般般,下次真係唔好咁衝動衝入嚟。

泰國酸辣米粉
咖椰牛油吐司
15 分鐘 (堂食)
2015-02-25 533 瀏覽
去「亞坤」,被人昆!!!😱😱😱中伏1:糖心蛋不糖心,粉碎了,而且是在整個餐食完,糖心蛋係最後先到,隔離枱既客人追左2-3次,最後先有得食! 中伏2:檸檬薏米水只有一片小檸檬片,加送一堆蛋白,少量薏米粒!咁就$28!!! 中伏3:馬來西亞鹵麵,真係得「一隻凍蛋、一堆油麵、凍豆卜碎、一大堆唔好味既醬」而且辣度高,ORDER之前有問過店員係咪好辣,店員話一般人都食到,但SORRY,我真係食唔到,而且個嫌醬冇香味,只有微量花生味,當日好肚餓都唔想食!中伏4:上菜時,員工唔記得拎餐具,我要每次問員工拎茶匙、拎叉。隔離枱既客人離開時,有一位店員清理枱面垃圾(吐司碎之類)竟然用手,仲唔小心將小量垃圾一掃,唔小心掃左去「再隔離枱」既客人身上!「再隔離枱」既客人出聲話要小心,叫店員唔好用手清理垃圾,店員有SAY SORRY,但講只係想將枱面既垃圾掃落地下!!!!  全店唯一可取是咖椰花生醬吐司係食得既!😂😂😂 (PS: 佢地開張第一日已經有幫襯,當日勁多人排隊,但服務同食物質素都好好,我今次先再去.....點知,今次再去就係「中伏」)
去「亞坤」,被人昆!!!😱😱😱
「被粉碎」的糖心蛋
檸檬薏米水
馬來西亞鹵麵
2015-02-22
10 分鐘 (堂食)
咖椰花生醬吐司
數月前收看了J2播放的新加坡節目「本土味」, 節目紀錄了新加坡最著名美食的歷史, 重演昔日的情景, 包括「亞坤」的咖啡及「坤嫂」的碳烤Kaya麵包故事, 深深烙印於我的腦海中...一想到新加坡, 就想起「電波之旅」... 什麼?!! 哈哈哈哈... 懂的便懂了!!! 想當年8位美少女同學第1次一齊出國旅行, 浩浩蕩蕩殺入新加坡, 少不更事的我, 只顧抆著同學衫尾行, 食住行的細節已忘記得一乾二淨... 由於太「電波」的關係, 之後就無再去過新加坡, 8人旅遊大軍亦徹底解體...「本土味」令我有衝動再去一次新加坡, Top 10 Must Eat當然係去「亞坤」品嚐咖央多士兼打卡啦...收到Private Party邀請, 能夠快人一步品嚐到新加坡的「本土味」, 實在幸福得有點過份... 店內環境簡約潔淨, 座位舒適, 開放式水吧可以讓客人欣賞到店員拉茶及烤麵包的手藝, 陽光透過偌大的落地玻璃窗進入店內, 亦吸引了不少遊客的注目禮, 不時有遊客進入店內想一嚐「亞坤」滋味, 得知明天才正式開業, 失望而回... 感謝邀請單位悉心照料, 要勞煩你地幫我地落單, 唔該晒, Thank you

感謝邀請單位悉心照料, 要勞煩你地幫我地落單, 唔該晒, Thank you~~~

太多Signature Dishes, 一下子心亂如麻, 隨便點了數款較特別的試試, 可惜的是食友推薦的Kaya Balls已經售罄, 我想試的雪糕厚多士都無, 香港獨有的沙律暫時未有... 一定要搵日來再食過...

Kaya Butter Toast $18
-- 來得亞坤, 無可能唔食咖央牛油多士吧~ 以最佳厚度14mm麵包在一分半鐘之內烤脆, 牛油不會溶, 加上靈魂咖央醬, 美味...
Curry Laksa $42
-- 娘惹湯麵的表表者咖喱喇沙, 湯底加入了椰醬及香料, 香而不辣, 好適合怕辣之人如我... 配料非常豐富, 有豆腐卜、魚片、蝦、螄蚶、雞蛋等等...

Singapore Chicken Rice $48
-- 香港限定的新加坡海南雞飯, 適合無飯落肚個心就會攞攞攣的你, 雞飯有油香, 飯身略為濕潤...

Hot Lemon Barley $28
-- 本想一試亞坤的招牌咖啡, 赫見餐牌上的熱檸檬薏米水, 又想來一點健康些的, 呵呵... 薏米水一點也不甜, 非常好, 隱約帶點檸檬清香, 暖暖的...

Singapore Curry Chicken $48
-- 星洲咖喱雞可配飯或麵包, 咖喱汁濃郁惹味, 雞肉軟腍入味, 將麵包浸泡在咖喱汁中, 吃得滿口都是咖喱汁, 1片麵包實在不夠喉, 好想撈白飯吃...

吃完第1 Round, 來個中場休息... 欣賞一下水吧師傅為我地示範如何拉出香滑靚茶及烤制脆脆多士...

返回座位時看到用來拍照的Models們, 陣容好強大呀...

Kaya Balls呀!!! 好想食呀!!!

食力驚人的4人女子組合, 繼續試食第 2 Round...

Singapore Coconut Rice $48
-- 驚喜!!! 不在於椰醬飯及配料, 只在於沙嗲醬!!! 沙嗲醬鹹香帶鮮, 味道有點像蝦醬, 一定一定一定要蘸沙嗲醬食!!!
Corned Beef $32
-- 烘底牛肉三文治, 炎炎夏日無胃口時食啱晒...

飽餐一頓後, 店方送出鎮店咖央醬, 好讓一眾Bloggers將美味帶回家中與家人分享, 贏得全場掌聲... 唔講咁多喇, 我要趕住去買牛油返屋企整咖央多士比Honey食啦~~~

2014-06-07
下午茶