2018-09-17 301 瀏覽
經過大圍地鐵站,經常都會見到這家店大排長龍,今天可能由於時間倘早,還沒到下班時間,看到不用排隊,便走過去買來試試。它提供堂食也有提供外賣,由於我也想和家人分享,所以我也是去買外賣。它的價錢也不貴,它提供的東西也不多,是很傳統的提供有關豆類的東西飲料。最後我選擇了1) 花奶豆腐花;2) 芝麻豆腐花;3) 胚芽豆漿;4) 芝麻豆漿;回到家一試,果然好味道,終於了解為什麼經常大排長龍。下次有機會,要排隊也會再買來食和喝。

最後我選擇了

2018-08-30
  • 芝麻豆腐花
  • 芝麻豆漿
2018-05-13 313 瀏覽
今日去大圍上堂,見有D口渴就去買左支豆漿。咁大個人都未飲過胚芽豆漿,就買左支黎試下,唔係太大支。豆漿飲落有豆味,口味偏甜,胚芽係另外加入豆漿,其實感覺唔係好夾,係滑嘅豆漿加左粗糙嘅口感,我個人唔太鍾意,淨豆漿應該會好飲D。擺一陣就會分開做2層,可以見到胚芽份量都唔少,飲果時要搖返勻先飲到胚芽。總結,胚芽豆漿試一次就夠。

總結,胚芽豆漿試一次就夠。
2018-05-12
2018-04-23 288 瀏覽
由大埔開到大圍,食物質素一定有返咁上下。以往細細個食佢豆腐花,飲佢豆漿到大,豆腐花豆味十足又滑,豆漿就甜味剛好又香黃豆味。今日踩完單車見到大圍分店,決定要會一會久違了的味道。叫左芝麻豆腐花同芝麻豆漿,原來芝麻版本是即席加入芝麻粉。豆腐花一樣香滑,豆味亦好足夠,見佢鋪裡面用加拿大黃豆,有信心唔係大陸豆,分都加高兩分。芝麻方面有粒粒口感,個人覺得如果變成芝麻糊加入會更理想,保留滑滑質感。豆漿一飲就知正野,唔係平時超市麵店既普通貨,如果岩岩踩完單車飲兩支都應該無問題,如果有少糖選擇就一流了,同豆腐花一樣,加入芝麻後有少少芝麻粒質感。另外買左個腐乳拎返屋企食粥食飯都得,應該會好正。
叫左芝麻豆腐花同芝麻豆漿,原來芝麻版本是即席加入芝麻粉。

另外買左個腐乳拎返屋企食粥食飯都得,應該會好正。
2018-02-10 266 瀏覽
宵夜肚宵一定係去大圍站對岀買野醫肚。有時想食健康啲,就買碗豆腐花,冬天暖胃一流。豆腐花有冷熱,堂食11,外賣12。不過到夜左就冇得用堂食碗。豆腐花做得好滑,入口即化。而且有得揀落糖漿定紅糖,仲可以要求自己落,控制甜度,岩晒想健康怕甜既人。

熱豆腐花

熱豆腐花
2017-12-24 321 瀏覽
經過大圍站,一定會到對面馬路食超抵食豆腐花。大力推介花奶豆腐花,最好味必定係堂食熱食。瓷碗端上的豆花豆味濃郁,配上花奶、黃糖味道好襯,冬天食返碗暖粒粒。凍食反而味道無咁出。
2017-12-19 226 瀏覽
步入秋季, 一碗温熱既豆腐花確係好好既掃街之選, 今次去大圍食晚餐, 順便可以去掃下街, 見到好多人食豆腐花, 搞到我都想整返碗~ 呢到豆腐花有普通口味, 仲有兩種特別味, 就係芝麻味同埋花奶味, 我就每款點左碗黎試。 芝麻味豆腐花唔係第一次食, 但次次都其實係豆腐花加左芝麻糊, 呢到原來係加左芝麻粉呢!!! 又另一種食法, 雖然粉既量唔太多, 但都好香濃芝麻味, 比起加芝麻糊無咁甜但口感更豐富, 另一好處就係可以同時加埋黃糖~~~ 因為芝麻糊既話無理由再加糖, 呢款就可以喇yeah! 花奶豆腐花顧名思義就係豆腐花加左花奶XD 花奶味道唔算突出, 但就可以再增加豆腐花個滑溜感, 照樣係可以加糖食, 都無cover左個花奶既質感。 每次食豆腐花都會想試埋豆漿, 所以試埋胚芽豆漿同埋芝麻豆漿, 原來係會即刻整, 將新鮮豆漿即溝芝麻粉而成, 兩枝相比下芝麻味會香D, 但無豆腐花咁濃香。
, 見到好多人食豆腐花, 搞到我都想整返碗~

又另一種食法, 雖然粉既量唔太多, 但都好香濃芝麻味
因為芝麻糊既話無理由再加糖, 呢款就可以喇yeah!

花奶豆腐花顧名思義就係豆腐花加左花奶XD

每次食豆腐花都會想試埋豆漿, 所以試埋胚芽豆漿同埋芝麻豆漿

2017-12-05 181 瀏覽
今日去大圍站,去左一間豆腐花專門店,雖然舖頭就在港鐵站對面,但一啲都唔起眼,只有一個簡單既綠色招牌,唔講都唔覺得有呢間舖頭。而呢度無提供任何座位,如果選擇堂食只可以企喺門口食,都幾有風味, 而餐牌係用普通既白色A4紙過膠店在舖面,雖簡陋但勝在一目了然。店內也沒任何半點裝飾,只係攞放貨品為主,但黎呢度食係會食到一種另類既味道-人情味。經營小店既係一對年老既夫婦,非常友善,而且佢地做咗豆腐花多年,依然堅持做豆腐花,非常值得欣賞。豆腐花可堂食或外賣拎走,如堂食就會比個傳統通花碗門口享用,我就選擇左一碗堂食加一碗外賣拎走。呢度既豆腐花非常香滑,而且豆味夠香,難怪在門口食既期間有唔少人黎買。除左豆腐花外,豆漿都非常出名,我就選擇咗胚芽豆漿及黑芝麻豆漿,既健康又夠match,個人特別喜愛黑芝麻豆漿,除咗飲出豆味,更食到黑芝麻既香。店內還有自家製既腐乳,有辣同唔辣,有唔少人捧場,所以都買回家試了,確實不錯。走之同店長傾計,佢話舖租越來越貴,如果生意唔好呢啲有人情味既小店好快便會消聲匿跡了

2017-11-21
2017-11-28 103 瀏覽
Taipo silky tofu is so famous that everyone goes to Taipo for it.They now have a branch in taiwai.Nevertheless, beyond Kowloon Tong is like the unknown to me so I always get taipo an taiwai mixed up.It was late at night but the queue was still long.Had three different tofus, original, sesame and condensed milk.All had a lovely tofu flavour with a silky texture.My favourite was the condensed milk because the fragrant soyabean and condensed milk go well together.

2017-11-17 132 瀏覽
我住大圍,系佢度買豆腐花都算方便,咪試吓。點知買3次,2次嘅態度都衰到貼地。第一次買果陣,男staff問要咩糖,我見佢咁問,咪問吓有咩糖,點知佢係咪有咩特別嘅糖姐。點知佢話:「一係黃糖,一係薑糖,一係糖水架啦。」我已經嚇親,佢係咪覺得世界上所有人都買過食過佢地嘅豆腐花,一定知道有咩糖?仲要整緊嘅過程中,佢都係勁不爽、勁躁底,咩事呀,我得罪咗佢?點解對住客嘅態度係咁樣?我隔咗好耐,大約有半年,先再去買,態度正常。但過幾日再去買,就係呢幾日,另一個女staff態度又係咁差。唔該好好檢討吓你地嘅態度啦,做生意唔係咁做架,豆腐花一碗成本唔係貴,比嘅錢部分係買你地嘅服務,其實都係裝一碗豆腐花姐,都可以令個客咁嬲,都幾威。

2017-11-10 98 瀏覽
如果我係住大圍,一定會每一日都黎阿婆豆腐花度報到一次!位於大圍站下,連住幾間小食店既阿婆豆腐花唔難搵食過咁多間豆花,飲過咁多豆漿,呢度係數一數二比較優質既一間,芝麻豆腐花,熱辣辣既豆腐花,加埋海量既芝麻粉,味道絕對媲美芝麻糊加豆花咁香濃,豆花軟滑好重豆香味,而且加埋黃糖既口感,健康得黎又好味! 花奶豆腐花雖然簡單只有黃糖同花奶,但係味道一啲都唔單調豐富既花奶混合埋半溶既黃糖,加一口滑滑既豆花,口感層次分明,阿婆既豆花的確比別的豆味更香更淳,難怪人客不斷!

花奶豆腐花
雖然簡單只有黃糖同花奶,但係味道一啲都唔單調
2017-11-10
2017-11-10 48 瀏覽
拜左車公咁多年,每次一出大圍火車站都會去阿婆豆腐花度買返支 豆漿飲,豆味非常濃郁,而且唔會好甜,有凍,亦有熱,就算夏天既時候都有暖既供應,真係非常貼心又新鮮!價錢亦非常經濟,一支都只係12蚊! 今日食多左一碗黑芝麻豆腐花,滿滿既芝麻粉,混合埋黃糖就最好味! 豆花細滑又唔會好易散晒,同時好有彈性,豆味加埋濃濃芝麻香,(芝麻好難炒得靚,因為好多時會有草青味,但阿婆無,反而做到好重既芝麻味)讚! 其實個人口味熱比較濃味啲,芝麻味突出啲!不過溫馨提示一下先,過左8點就無得堂食架喇!

其實個人口味熱比較濃味啲,芝麻味突出啲!

不過溫馨提示一下先,過左8點就無得堂食架喇!
2017-11-08
$12 (宵夜)
2017-10-28 107 瀏覽
大圍香滑豆腐花,成日經過大圍港鐵站出邊,都見到依間阿婆豆腐花大排長龍,就買咗返屋企試吓!芝麻豆腐花,一凍一熱,再加枝芝麻豆漿及杯芽豆漿,豆腐花非常滑溜,再加埋薑糖水感覺不太甜,正,另外豆漿,本人覺得非常香濃豆味,芝麻味濃郁,正,值得一試。杯芽味比較冇咁重口味及豆漿的豆味出眾。
芝麻豆漿及杯芽套裝
芝麻豆腐花加薑糖水
2017-10-23
2 分鐘 (堂食)
芝麻豆漿及杯芽套裝
芝麻豆腐花加薑糖水
  • 芝麻豆腐花
  • 芝麻味豆漿
2017-10-27 48 瀏覽
天氣可以轉涼,心血來潮約了幾個朋友去大圍踩單車。租單車附近、港鐵站對面好多小食店、魚蛋燒賣什麼都有。做這高燒耗運動之前我地決定買點小吃打個底、買了一些煎釀三寶後見到這間阿婆豆腐花。買了三款豆腐花大家試下。傳統豆腐花$11 清清地但豆味幾濃。花奶豆腐花$13,店主落左唔少花奶,個人略嫌甜了些。最喜歡的是芝蔴豆腐花 $14 ,加了黑芝麻粉在豆花上、芝蔴跟豆味都特別香。堂食的顧客還可以根據個人喜好自己加糖水和黃糖。

堂食的顧客還可以根據個人喜好自己加糖水和黃糖。
$12 (其他)
2017-10-11 62 瀏覽
今日帶媽媽去大圍食豆腐花!阿媽話大圍佢好熟喎!咁所以今日就帶阿媽黎行一行啦~~其實大圍好多野食,愈夜愈熱鬧!講到甜品又點少得呢間係正大圍馬鐵站,未出閘已經見到大大個綠色牌寫住阿婆豆腐花😂😂平時放工都見到有長龍,都好夜收。所以今日同媽媽食完晚飯就去買返碗食啦😂呢到除左豆腐花之外,都有豆漿,麵豉,南乳同腐乳賣!豆腐花仲有三個口味,包括原味$15,芝麻$15同花奶$14(外賣價)😝。想食凍又得熱又得!😋😋😋豆漿方面都有三種口味,包括原味$12支/$9杯,芝麻$15支同胚芽$15支🤤!!因為貪新鮮既我,想試下花奶味😂我阿媽話靚妹真係靚妹,花奶有咩特別😂結果呢!我地叫左二碗熱芝麻豆腐花加一碗花奶豆腐花😆😆另外加支芝麻豆腐外賣😊呢到外賣比企係到食貴一蚊,如果冬天企係到食就應該好正!!!家陣咁熱就唔好攪我啦😗 姐姐好好人,落左好多黃糖比我地🤤之後未落蓋之前都比我影相😗十分豐富!!!🤤🤤🤤返到屋企約半小時,豆腐花既黃糖已經溶曬🤤🤤花奶味好岩我!!!少少甜好香花奶香味!!!豆腐花好滑,我就覺得好match😋至於芝麻豆腐花好甘香,好多芝麻粒,好香好滑好好食!!下次宵夜消消地一定會再買!!!

下次宵夜消消地一定會再買!!!
外賣自取
以為己吃盡所有類別的豆腐花? 非也,原來大圍地鐵站A出口對開,有一間若隱若現的一間《啊婆豆腐花》,所買的非一搬的豆漿花- 花奶豆腐花; 芝麻豆腐花 , 胚芽及芝麻豆漿。 注:8時後不設堂食有花奶豆腐花(堂食HKD 13; 外買HKD14) ; 豆腐花很結實,而花奶加上黃糖混入豆腐花,味道雙重豆奶,甜度適中,怕甜者也可食用。喜愛奶類的也不防一試! 芝麻豆腐花 (堂食HKD14;外買HKD15)把芝麻粉加上豆腐花內混入黃糖內,好像每一口在食芝麻湖,但其實豆漿花,感覺很得意呢。

有花奶豆腐花(堂食HKD 13; 外買HKD14) ;

芝麻豆腐花 (堂食HKD14;外買HKD15)

2017-10-10
3 分鐘 (堂食)
$15 (宵夜)