2016-10-13 187 瀏覽
話說上次去食手撕雞腸粉經過間豆腐花店,個名咁似大埔個間既😍個間啲豆腐正正子到爆😛 又滑又香😚緊係立即買左碗試下啦!「⋯⋯🌚」凍豆腐花-HKD11$沒豆味!失敗!沒豆香!失敗!唔滑又實!超失敗!最失敗係咩啊!🌚🌚🌚你個啊姐黑口黑面🌚🌚🌚!!!服務態度真係差到呢🙃🙃落多少少黃糖同糖水好似想殺左佢咁😒11$依個價錢仲要咁細碗,加上個感覺完全唔似自製,分分鐘百福豆腐花都好食咗佢🌚🌚一句講完,收得!🤗

「⋯⋯🌚」

凍豆腐花-HKD11$
沒豆味!失敗!
沒豆香!失敗!
唔滑又實!超失敗!
最失敗係咩啊!
2016-10-03
$11 (其他)
2016-08-25 223 瀏覽
叫既時候已經好臭串,未食已經被男服務員落左黃糖,通常去親豆腐花店都係自己要幾多糖先加,就返自己甜度。不過佢畀我既時候就已經落左差唔多個碗一半有多既黃糖,乜而家d黃糖唔使錢架咩?搞到碗豆腐花甜到掩蓋晒所有其他味道,而且豆腐又唔滑又厚,徹底地失望
2016-06-23 193 瀏覽
夏天熱辣辣,今日食左個凍既亞婆豆腐花。好正呀!雖然貴左少少,但豆腐花質感香滑,食到少少豆味,真係好原汁原味,難怪開左咁耐,特別鐘意食佢既原味,加糖漿同砂糖,好香甜!好耐冇食豆腐花,食個好食既豆腐花,個人都精神d!
夏天熱辣辣,今日食左個凍既亞婆豆腐花。
好耐冇食豆腐花,食個好食既豆腐花,個人都精神d!
2016-06-22 147 瀏覽
琴日經過餓餓地買碗豆花食下,咁熱天氣,我堅持食熱,因為豆味會出啲~豆花都幾大碗,我先唔落糖試食,果然豆味幾重 之後落啲糖,整體味道增強絕對滿足到我! 豆花亦非常滑,冇粒粒,唔使咬都得! 不過太熱,食到一半都覺得好熱!如果可以有冷氣,坐低食更好
豆花都幾大碗,我先唔落糖試食,果然豆味幾重
之後落啲糖,整體味道增強
2016-06-18 160 瀏覽
一向都係呢間店既忠實顧客因為呢間豆味濃,超滑係其他店食唔到既但今次既經驗令人超不爽先講講食咩先叫兩碗熱豆花,加一支凍豆漿兩碗熱豆花啲水多到佔碗既四份一靚姐係完全無撇水豆味。。。。。而家完全食唔到。。。滑仍然是滑的,但同之前既質素差好遠豆花面係一整塊的,但底的全碎。。。。。完全跟以往的走兩極豆漿,同樣無豆香,無豆味甜味適中啦。。。。。另外。。。。靚姐既服務態度嚴重有待改善同熟人傾計就乜都得我地話要買外賣,幾多碗,熱定凍,糖分開都最少講三次我地買兩碗豆花,糖分開,靚女俾半包仔糖。。。。。好聲氣叫靚姐俾多包,就黑面如果要糖要加錢唔該係店內寫明!再者。。。。我唔見得你半包的份量係足兩碗用囉!
一向都係呢間店既忠實顧客
因為呢間豆味濃,超滑
係其他店食唔到既
但今次既經驗令人超不爽
先講講食咩先
叫兩碗熱豆花,加一支凍豆漿
兩碗熱豆花啲水多到佔碗既四份一
靚姐係完全無撇水
豆味。。。。。而家完全食唔到。。。
滑仍然是滑的,但同之前既質素差好遠
豆花面係一整塊的,但底的全碎。。。。。完全跟以往的走兩極
豆漿,同樣無豆香,無豆味
甜味適中啦。。。。。
另外。。。。靚姐既服務態度嚴重有待改善
同熟人傾計就乜都得
我地話要買外賣,幾多碗,熱定凍,糖分開都最少講三次
2015-12-22 218 瀏覽
早兩日踩完單車諗住食番個亞婆豆腐花,點知完來係伏泥,碗野冇豆味仲有少少青味,完全唔似自製,似工場交泥果啲,加上成間舖好有誤導成份,上泥睇番先知原好多人都中過招。
2015-06-25 382 瀏覽
完全吾得。。買左兩個返屋企食... 發覺又吾滑.. 又冇味... 叫佢加薑汁不要糖水.....個女人笑笑口話好.....一食之後跟本完全冇薑汁味...跟本就係糖水...
2015-06-25
2 分鐘 (外賣自取)
2014-09-05 118 瀏覽
踩完單車經過開唸住快食豆腐花入去呢間食店, 好快不用等位, 而且叫左個凍豆腐花好快就到食落覺得味道不太好, 豆味完全吾濃,又吾夠密度, 感覺吾係好足料下次吾會再食啦
踩完單車經過開唸住快食豆腐花
入去呢間食店, 好快不用等位, 而且叫左個凍豆腐花好快就到
下次吾會再食啦
2014-07-12
2014-05-25 357 瀏覽
住大圍的我,以前都食過大圍E間豆腐花,都頗滑,豆腐花來講都可以。但食得出應該不是「大埔」個間出品,今天突然想食,就買一碗外賣$11回家食。發覺係差咗!豆味欠奉!不夠滑,粗糙好厚!整體一般。後話:「大埔」大光里白髮婆婆個間,因我有朋友住大埔,所以已食過無數咁多次了!滑到無可再滑!食過就知係有分別。

5 分鐘 (外賣自取)
$11 (宵夜)
2013-09-30 63 瀏覽
每每在大圍火車站外,等小巴時都會被對面的這間亞婆豆腐花所吸引。而這間店也總是不乏人流,總有人在排隊,或外帶或堂食。小妹就比較愛堂食(因為外帶要多付一元的),一來不用浪費額外的發泡膠碗及餐具二來堂食可以隨自己喜愛去添加糖水跟紅糖。堂食給的是瓷碗,夠環保!現在這個時節去吃上一碗熱熱的豆腐花,簡直是最好的選擇!亞婆豆腐花的有不同的選擇,除了熱豆腐花還有冷的,當然還有豆漿可以選購。更有胚芽豆漿可以選擇!更是健康之選!他的熱豆腐花在小妹的感覺上比起冷豆腐花,來得更順滑,豆味更加濃郁。當然,在盛夏的時候還是會來一碗冷涷的豆腐花,更能令人來的爽快!他那裡還有腐乳賣呢!雖然沒買過來吃...不過相信味道也是不錯的!堂食冷熱豆腐花都是9元,外帶一律10元。在香港已經很少有這麼隨意親和的小店了...整間店不大,但每碗豆腐花的背後,都是辛勞的成果。所以,不妨一試!

而這間店也總是不乏人流,總有人在排隊,或外帶或堂食。

現在這個時節去吃上一碗熱熱的豆腐花,簡直是最好的選擇!

更是健康之選!

堂食冷熱豆腐花都是9元,外帶一律10元。

在香港已經很少有這麼隨意親和的小店了...

整間店不大,但每碗豆腐花的背後,都是辛勞的成果。

所以,不妨一試!
題外話/補充資料: 如果太晚去的話,例如晚上10點之後,要堂食冷豆腐花就未必有堂食的碗了...可能就要付十元堂食! 所以真的要去試就趁早啦!
2013-09-30
  • 熱豆腐花
  • 冷豆腐花
  • 豆漿
2012-12-10 54 瀏覽
大圍火車站附近有間豆腐花店,其實好多人都知道呀。今日剛巧行過,就順手試一試啦簡單點了一個熱豆腐花,同其他舊式食店一樣,呢到的黃糖和薑汁可以自己自行任意添加。感覺人情味都好似多了一點。近期天氣有點兒寒,加番多少少薑汁驅走寒意先。碗豆腐花份量適中,食落味道都不錯,而且都覺得好滑,但係好係唔覺好有豆味。相反,D配料,薑汁和黃糖,就好似好好味咁樣。企响街邊食番碗熱的豆腐花加薑汁,感覺都暖左好多,成個人都精神晒。仲要係8元一碗,真係好抵食。

簡單點了一個熱豆腐花,

2012-12-09
2012-05-27 44 瀏覽
咁岩行開大圍食飯 差唔多12點重賣緊...好耐之前都有食過 記得都唔錯既 所以買左個豆腐花番去做燒夜囉 !!! 不過好似唔同左以前個重味道唔夠以前既豆味香濃 同埋好似唔係幾夠滑 好似多左D豆糕粉咁 一般囉以我記憶耐既豆腐黎講 認真麻麻地 但見都重有幾多人買不過見到都有D新野 胚牙豆漿 >0< 唔知咩味呢

以我記憶耐既豆腐黎講 認真麻麻地 但見都重有幾多人買

不過見到都有D新野 胚牙豆漿 >0< 唔知咩味呢
2011-07-04 66 瀏覽
店子在人來人往的火車站對出,路過看見很多人停下吃豆腐花,於是買一碗試下啦。豆腐花的確很冰凍,不過完全沒有豆味,薑汁和黃糖可任意添加。雖然無豆味,不過夏天當作消暑甜點都不錯。店子用南 Y 島「亞婆豆腐花」的名堂,難免令人誤會,不過吃過味道就懂分辨了。
2011-05-28 38 瀏覽
剛巧今天到大圍洗牙同睇牙洗完牙後見個天甘熱而且覺得洗完牙痛完一獲應該要獎勵下自己所以外賣了「亞婆豆花」甘當然佢唔係南丫島呀婆一定無人甘好味啦9元一碗OK啦想食既時間就唔會覺得點貴回到家都仍然幾COOL不過就好散本小姐終於一片片食所以散晒就有DD唔開心OVERALL OK啦普通貨色
剛巧今天到大圍洗牙同睇牙
洗完牙後
見個天甘熱
而且覺得洗完牙
痛完一獲
應該要獎勵下自己

所以外賣了「亞婆豆花」

甘當然佢唔係南丫島呀婆

OVERALL OK啦
普通貨色
2011-05-28
2010-10-11 35 瀏覽
今天到了大圍探朋友,走的時候經過火車站,剛好見到一間亞婆豆腐花,這小店只賣豆類美食,而我由小到大也很喜歡吃豆腐花,所以便order了一碗豆腐花加花奶.本人真的覺得豆腐花加上花奶是絶配的選擇. 普通一碗豆腐花只需七元,但我加上花奶,就要加多兩元,即是九元,可惜,這店鋪的姐姐真的很姑寒,只是普通加了少許花奶給我,所以當我品嚐這碗豆腐花時,只能可以感受到上層的豆腐花有花奶味,中間及底部只是豆腐花一碗,真的覺得這兩塊錢很浪費.算了吧. 這様才能真正吃到豆腐花的原味. 在我評分,豆腐花也算滑,很香豆味,可惜和我一同share這碗豆腐花的母親大人不停和百福豆腐花作比較,又說滑又唔夠百福,豆味又唔夠百福. 唉...... 真的不能和百福相比,這些是機造的,沒有亞婆豆腐花這樣新鮮.而我的評價,真是不錯,只覺得這兩塊錢在花奶上用的不值.

豆腐花加花奶.

而我的評價,真是不錯,只覺得這兩塊錢在花奶上用的不值.
2010-10-01
$9 (其他)