2018-07-24 61 瀏覽
茶系食品開到成行成市,無論是飲品還是以茶入饌都是近年的潮食。今晚在圓方附近開完會後,老細帶了我同另一位同事去了圓方的京林屋食下午茶。這裏主打是抹茶及焙茶甜品,款式甚多,以日式為主。同事的抹茶芝士蛋糕,配了抹茶雪糕及紅豆白玉,抹茶以清淡茶香之主,雪糕幼滑,白玉煙韌軟腍,配香甜紅豆,味道配合。我的焙茶卷蛋,焙茶味比抹茶更香,茶味濃郁,卷蛋鬆軟,雪糕味道有更濃郁的茶香。老細的抺茶芭菲,有些白玉紅豆及蕨餅伴著抹茶軟雪糕。最後外帶了一杯焙茶紅豆白玉特飲給我同事,上面忌廉,最底是紅豆。

這裏主打是抹茶及焙茶甜品,款式甚多,以日式為主。

抹茶芝士蛋糕

焙茶卷蛋

老細的抺茶芭菲,有些白玉紅豆及蕨餅伴著抹茶軟雪糕。

焙茶紅豆白玉特飲
抹茶芝士蛋糕
焙茶卷蛋
焙茶紅豆白玉特飲
2018-07-23 169 瀏覽
夏天最喜歡躲在冷氣強勁的商場逛街,看看電影,再吃吃甜品,就是我最喜歡做的事~ 這次到Elements看畢電影後,來到京林屋吃我好喜歡的抹茶甜品. 這分店是以外賣形式的,先選購喜歡的食物,隨後店員會給予一個電子牌,聽見響號即可自取食品. 這裡也有清水供應,也是自助形式的,吃過甜品清清味蕾也是必須的! 京林屋裝潢以和風為主調,配以木製餐桌以及簡約掛畫,環境舒適寧靜~ 抹茶卷蛋 ($88) 抹茶卷蛋鬆軟可口,抹茶味甘濃,內裡的抹茶忌廉都很幼滑,配以一球冰凍且甜度適中的抹茶雪糕,很美味啊! 抹茶芝士蛋糕 ($88) 這件蛋糕比較小巧,一人獨享也絕不過份~ 芝士蛋糕很軟滑,接下來就感受到濃濃的抹茶味. 同樣配以抹茶雪糕、白玉丸子& 香甜軟糯的紅豆粒,都很吸引~ 林屋抹茶芭菲 ($78) 抹茶軟雪糕非常滑溜,同樣有回甘味,配以抹茶啫喱、白玉丸子& 紅豆蓉,吃過就覺得好滿足! 抹茶紅豆白玉特飲 ($52) 大量的軟滑忌廉、配以白玉丸子,賣相美美的; 喝下去,就是冰凍又甘濃的抹茶特飲,底部更有不少香甜軟糯的紅豆,但是甜度剛剛好,對於怕喝甜飲的我都覺得好好喝~ 初嚐京林屋的

抹茶卷蛋 ($88)

抹茶芝士蛋糕 ($88)

林屋抹茶芭菲 ($78)

抹茶紅豆白玉特飲 ($52)

初嚐京林屋的抹茶甜品,下次也想試試希慎分店,聞說那裡的鰻魚飯都幾出名的,要親身嚐嚐才知道呢!

尖沙咀柯士甸道西1號圓方商場1089B號舖

2018-07-20 30 瀏覽
表妹一直都是甜品控,而甜品之中她最愛的就是抹茶甜品,加上她正在放暑假,所以我便特意帶她到「京林屋」吃甜品來逗她開心。這裡地方不算是十分大,但裏裏外外的設計都充滿着和風氣息,座位又非常舒適,我們都非常滿意!看過餐牌後,我們便一口氣點下四款甜品和一杯飲品。老實說點了這麼多甜品真的瘋狂,不過只要表妹喜歡就不是什麼問題了。焙茶沙冰雪糕 $52原本這杯焙茶沙冰雪糕都是滿滿的,但表妹實在太過興奮了,所以我來不切「相機食先」,她已喝了兩大口了。焙茶沙冰雪糕滿滿之餘,又十分冰凍,沙冰的味道奶香味濃,它與雪糕的濃郁焙茶味十分匹佩,想不到作為抹茶控的表妹也愛上了這杯焙茶沙冰雪糕!林屋抹茶芭菲 $78嚐了一點焙茶沙冰雪糕後,我們便急不及待要吃抹茶芭菲。這抹茶芭菲真的沒有令我們失望,抹茶雪糕口感十分幼滑,抹茶味極為濃郁,同時又有回甘味,配上口感綿綿和香甜的紅豆、甘香的抹茶啫喱和煙靭的小丸子一起吃,的確是十分美味又滿足!焙茶卷蛋 $88隨焙茶卷蛋附上的焙茶雪糕茶味香濃,口感幼滑,而紅豆跟早前吃過的同樣口感綿綿和香甜,與煙煙靭靭的小丸子一起吃絕對美味! 雖然如此,這裏的主角還是焙茶卷蛋,卷蛋口感鬆軟又濕潤,配上幼

焙茶沙冰雪糕 $52

林屋抹茶芭菲 $78

焙茶卷蛋 $88

隨焙茶卷蛋附上的焙茶雪糕茶味香濃,口感幼滑,而紅豆跟早前吃過的同樣口感綿綿和香甜,與煙煙靭靭的小丸子一起吃絕對美味! 雖然如此,這裏的主角還是焙茶卷蛋,卷蛋口感鬆軟又濕潤,配上幼滑而茶味濃郁的焙茶忌廉一起吃的確出色,同時又給予我們幸福的感覺!

抹茶卷蛋 $88

吃過出色的焙茶卷蛋後,我們更為期待吃這個抹茶卷蛋。抹茶卷蛋鬆軟而濕潤,抹茶味十分濃郁,配上幼滑的抹茶忌廉一起吃使抹茶味更為濃郁討好,那種濃郁和滋味都使我們吃過不停! 再把它配上抹茶味濃的雪糕、紅豆和小丸子一起吃更給予我們難以忘懷的感覺!

草莓抹茶蕨餅脆米雪糕 $58

雖然這裏的抹茶和焙茶甜品都十分美味,但吃多了難免會有點膩,所以草莓抹茶蕨餅脆米雪糕是特意點來中和味蕾上的茶味。

草莓抹茶蕨餅脆米雪糕的草莓雪糕口感幼滑,奶香味較草莓味濃,但味道相當不錯! 把它配上抹茶蕨餅和香脆的脆米一起吃更為有層次感,我們都很喜歡!

雖然今次只是跟表妹短短相聚一會兒,但這裏環境舒適,甜品又非常美味,逗得表妹開心的同時又給予我們幸福的感覺,相信不用多久我們又會再次到訪和享受這裏出色的甜品!
2018-07-19
2018-07-19 99 瀏覽
同朋友喺圓方睇完戲之後,就落左黎食甜品睇到display既蛋糕都已經心心眼不過圓方呢間方店無咸食既,只有甜品仲有既係呢度係半自助形式既,睇岩揀好就去counter落單,之後再等ok之後自己拎店內亦有提供冷水同熱水俾人客自己斟用我呢日就揀左杯抹茶芭菲黎嘆下賣相已經好吸引!!抹茶雪糕軟滑,抹茶味濃,配上既紅豆蓉不過甜,白玉煙韌,抹茶蕨餅更加係無得輸,食完真係好滿足而朋友就要左杯焙茶芭菲,望落都好正好豐富呀,試左啲佢既焙茶雪糕,同抹茶一樣都係香滑濃郁除左芭菲之外,我地仲要左份烘茶卷蛋一齊share焙茶卷蛋有好濃既焙茶香,蛋糕軟綿,焙茶忌廉打得細滑~水準甚高個抹茶蕨餅真係好正,所以最後都忍唔住手買左盒返歸,等屋企人都可以試下,同佢地一齊開心share------------------------------食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
同朋友喺圓方睇完戲之後,就落左黎食甜品

睇到display既蛋糕都已經心心眼

不過圓方呢間方店無咸食既,只有甜品

店內亦有提供冷水同熱水俾人客自己斟用

我呢日就揀左杯抹茶芭菲黎嘆下

賣相已經好吸引!!

除左芭菲之外,我地仲要左份烘茶卷蛋一齊share

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
2018-07-16 244 瀏覽
近曰心事重重,控制飲食兩星期,每曰未見減磅,反而增了磅。心情有點鬱悶,今曰決定放縦一下,決定兩個女生勁食甜品當晚餐。今天到訪的曰式甜品屋位於element。餐廳裝修以木色和淺綠色為主,簡潔而帶一點和風氣息,感覺樸實。這兒只供應甜品、飲品和輕食如三文治。這兒是半自助形式運作,顧客自行到櫃檯落order, 然後等顯示器顯示再取餐。嘩!成枱都是甜品,好興奮呀 !林屋特製班戟$78班戟即點即造,製作需時十五分鐘。這班戟賣相唔錯,有大三片,軟綿綿、熱哄哄的。這班戟口感香軟, 配的不是楓糖漿,而是香滑的紅豆蓉、綠茶雪糕同呍呢拿雪糕,味道認真豐富。原來熱烘烘的班戟,配上雪糕,一熱一冷,十分滋味,仲無平日配糖漿咁甜膩,不錯。抹茶卷旦$88這抹茶卷旦大大件,口感鬆軟又濕潤,中間仲夾有滑滑綠茶忌廉,十分輕身又滑溜。旦糕抹茶味濃厚,再沾上香滑的綠茶雪糕同紅豆蓉,味道香甜,抹茶味爆燈。林屋抹茶芭菲$78這芭菲杯賣相精美,有齊抺茶蕨餅雪糕、紅豆蓉和丸子,完全可以滿足心多多的我。這芭菲杯口感豐富又多樣化:抹茶蕨餅滿有茶香又爽滑;軟雪糕軟滑又香甜,充滿奶香;紅豆蓉和丸子真是最佳拍擋,紅豆香甜軟糯,丸子口感煙韌又有口

今天到訪的曰式甜品屋位於element。
這兒只供應甜品、飲品和輕食如三文治。

嘩!成枱都是甜品,好興奮呀 !

林屋特製班戟$78

抹茶卷旦$88

林屋抹茶芭菲$78

這芭菲杯賣相精美,有齊抺茶蕨餅雪糕、紅豆蓉和丸子,完全可以滿足心多多的我。這芭菲杯口感豐富又多樣化:抹茶蕨餅滿有茶香又爽滑;軟雪糕軟滑又香甜,充滿奶香;紅豆蓉和丸子真是最佳拍擋,紅豆香甜軟糯,丸子口感煙韌又有口感;加上芭菲杯的材料一層一層的放入去,令每一口都可以享受到唔同配撘的味道,百吃不厭,好吃!

草莓金粟窩夫$78

這個雪糕窩夫很美!軟雪糕上铺滿又大又紅卜卜的草莓,顏色鮮豔,還有香甜金栗和軟糯丸子,造型十分吸引。這窩夫烤得香甜又脆口,軟雪糕抹茶味濃郁,味道甜美冰滑,配上酸爽的草莓,感覺清新,是幾巧妙的平衡。

抹茶牛奶$42

吃得雪糕多,感覺腸胃有點冷,正好喝一杯熱的抹茶牛奶。這牛奶口感香滑,暖暖的,既有溫和的抹茶味,又有牛奶的奶香,輕輕的甜,入口順喉又暖和,正好為這甜品晚餐作結,值得一試。
2018-07-16
2018-07-16 44 瀏覽
食完lunch落左去商場附近食甜品,好彩係lunch hour 唔洗排隊。草莓系列係element分店先有特產,當然要叫返個試試,草莓雪糕味道同脆米紅豆都好夾,黃豆粉蕨餅係全杯雪糕的主角,煙韌帶點黃豆香,增加層次感。秘製抹茶蕨餅有6粒,適合同朋友分享。淋上醬汁同黃豆粉調味,醬汁不愧係秘製,甜中帶咸,有種說不出的新鮮感,加上黃豆粉,味道就好似返咗去日本食甜品。焙茶芭菲的雪糕比想像中好食,焙茶口味比綠茶更濃,而且茶味更香,小丸子同啫喱等配料又增加左甜品的口感,仲有紅豆同cream,伴住雪糕食唔會悶。特製林屋抹茶餡蜜都算係必叫之選,因為內容豐富,一次過滿足幾個願望。雪糕,蕨餅,小丸子等一應俱全,雪糕質地似冰淇淋多過新地,如果中意軟身少少就建議叫芭菲仲未食夠喉可以叫野飲,抹茶紅豆白玉特飲又係豐富的選擇,抹茶沙冰配上勁多cream,紅豆蓉同白玉,大大杯,一路舀一路食,味道唔會過甜,沙冰涼透心,解渴之選。

2018-07-14 24 瀏覽
最近迷上左食同茶有關既甜品,咁岩同朋友去圓方行街,路經此店,就俾店外既抺茶甜品擺設所吸引。夏天熱辣辣,見到雪糕就情不自禁想食!除左雪糕🍦,仲有Pancake同原條蛋糕可以選擇。嗌左三款食物同朋友Happy Share😽!焙茶芝士蛋糕($88)抺茶雪糕成日食,焙茶雪糕就較少見,仲會有埋白玉同紅豆蓉。焙茶雪糕茶味香濃,口感幼滑,唔會太甜,白玉好軟熟,口感Q彈。而芝士蛋糕都係偏向重焙茶味,再加上微咸既芝士味,幾特別。焙茶牛奶($42)好濃既奶香,消暑解渴。推薦👍🏻外賣左份抺茶蕨餅($88)味道有驚喜!抹茶味道香濃,唔會好甜,仲有抹茶獨有既茶香同苦澀味。配上黑糖醬同抺茶粉,口感煙un,茶味濃,而且唔膩,適合作為飯後甜點/下午茶😽

夏天熱辣辣,見到雪糕就情不自禁想食!

除左雪糕🍦,仲有Pancake同原條蛋糕可以選擇。

嗌左三款食物同朋友Happy Share😽!

焙茶芝士蛋糕($88)

焙茶牛奶($42)
好濃既奶香,消暑解渴。

推薦👍🏻外賣左份抺茶蕨餅($88)
2018-07-12 33 瀏覽
京林屋食三文治lunch? 無錯,大家聽到「京林屋」一定諗起宇治&甜品。今日黎到見到人少少,又順便試吓佢嘅鹹食 - 三文治。三文治選擇唔多,只有三款:蛋沙律、火雞&三文魚牛油果。我揀左田園火雞三文治set🥪單叫三文治($88),三文治set($108)。午餐價錢黎講少少貴,此終都係係商場入面嘛,仲要係九龍區😂嘢食要去counter叫,食物OK左個電動裝置響,再去攞食物。環境坐落都幾舒服😌三文治需要烘所以要等耐少少,味道唔錯,三文治餡好足料,個set亦有少少甜品同沙律伴碟🍮🥗🥪🍵再加一杯嘢飲👍🏻甜品有綠茶jelly😍😍😍

2018-07-12
2018-06-21 147 瀏覽
唔知圓方呢間京林店開咗幾耐,但作為日本茶系雪糕嘅fans,一係elements經過呢間日式綠茶/焙茶雪糕店就忍唔住入咗去食喇!係買之前都爭扎咗一輪,因為選擇真係好多,最咗就揀左一杯焙茶紅豆白玉軟雪糕,下次先黎試綠茶!焙茶味非常濃,雪糕係比較實淨嘅軟雪糕👍🏻仲有我最喜歡嘅小丸子🍡非常好味!坐咗大約十五分鐘左右,餐廳內唔算好多人,靜靜地坐得都幾舒服😌(不過冷氣大得好緊要😖)下次黎開呢頭、或經過其他分店,都一定會encore!🤓

焙茶紅豆白玉軟雪糕
焙茶紅豆白玉軟雪糕
2018-06-21 88 瀏覽
星期天是我一整個星期最期待的日子,因為這天是我計劃中享用美食的日子。數星期前在社交平台看到粉紅色的甜點,外表十分誘人,所以相約朋友來這餐廳!來到餐廳才發現粉紅甜點是5月限定的,踏入6月已經停售了...所以只好改選夏日草莓限定的草莓抹茶沙冰!先來談談主食,日式定食總是精緻的!我選的是林屋和食料理,赤飯配上酸蘿蔔、元貝、魚、沙律及蔬菜,食物種類多,而且款款都很美味!雖然每款的份量都不多,但真的使人很滿足!抺茶沙冰方面,雖然它的外表沒有我想像般的可愛,但味道相當的好。香濃的綠茶,跟甜美的士多啤梨雪糕,同樣是使人十分滿足的!另外,我們還點了葡萄煎茶,葡萄香味很重,可以一試喔!
另外,我們還點了葡萄煎茶,葡萄香味很重,可以一試喔!
这几年日式抹茶店在香港生意相当火爆,之前两年中村藤吉风头一时无两,最近同样来自日本的老店京林屋也跑出来竞争了。圆方店说实话从第一印象感觉就一般般,店面实在太小了,给人小气的感觉。点餐么也是先去收银台点餐自取,用餐感觉不好。点了收银员推荐的抹茶红豆雪糕,首先样子不好看,口味也很一般,抹茶冰淇淋没有那种入口滑腻的感觉,红豆等也不好吃,分量也是小的可怜。店内生意还是不错的,作为尝鲜的话还可以吧。

店内生意还是不错的,作为尝鲜的话还可以吧。
2018-03-06 1144 瀏覽
今日約朋友食飯,想到曾經來過的太古城京林屋,因為我覺得它坐得舒服,淺色木系裝修十分簡潔乾淨,光線又充足,而且當然有我們都喜愛的日式地道甜品啦!朋友很少吃這類食物,感到十分新奇,而且心大心細樣樣想些,幾經爭扎後終於決定點以下幾款:《抹茶蕎麥麵(冷) $78》醬油分開上,沒有鵪春蛋,而蔥蔥一早已灑在冷麵上,與一般的有點不同。抹茶蕎麥麵軟硬適中,清涼乾身而又不會黏在一起,不錯,但略嫌醬汁太淡。《金目鯛定食 $88》金目鯛切開了三件,從顏色看已經知道時入味非常。質感極軟腍而且油脂多所以入口除了有脂香之外,更有入口溶化的感覺。跟餐各點了茶:《桃味焙茶(溫) +$20》和《葡萄煎茶(溫) +$20》。第一杯茶已泡製好,之後的就焗一個漏斗的時間。葡萄和桃味和香濃分明,配甜品的話很有消膩作用。《香港限定芭菲 $98》有香濃的抹茶雪糕置頂,而下層有抹茶蕨餅、抹茶雪糕、抹茶啫喱、小丸子、紅豆等,口感十足而不會太甜。《抹茶卷蛋糕 $88》軟綿綿而且濕度剛好,而且甜度低。《玉露玉艷(溫) $78》對於我們來說這是很新奇的一款茶/食品。飲用方法亦有指引,頭一兩杯茶會帶小咸,之後都味道清香,而叫它「食品」是因為茶

《抹茶蕎麥麵(冷) $78》

《金目鯛定食 $88》

《香港限定芭菲 $98》

《抹茶卷蛋糕 $88》
軟綿綿而且濕度剛好,而且甜度低。

《玉露玉艷(溫) $78》
叫它「食品」是因為茶葉是可以加入柚子豉油吃的呢!雖然不太接受到其味道,但還是一個好嘗試!
2018-03-02
2018-01-01 606 瀏覽
門面光亮,唔算十分寬敞,但和式風味淡淡的由木造門面示人,京林屋就是著名食抹茶甜點既餐廳就算已經係8-9點,店內都不泛人流,客如輪轉,座位唔多但都幾乎全滿店員都十分禮貌,點完餐後會有一個電子儀器通知你餐品已做好,非常便利的餐牌簡單,但多款選擇都係圍繞抹茶同焙茶抹茶餡蜜 $58 ★★★小妹個人諗為佢比芭菲既性價比高,差不多相同既食材,但芭菲只多左小量既cream同軟雪糕就貴上$20,我認為餡蜜較為實惠而且我比較鍾愛硬身既雪糕,抹茶味道淳厚香濃,略帶一點茶既餘韻,淡淡茶澀回甘,配上丸子和原味及抹茶蒟蒻,口感不同既抹茶令唇齒擦出火花,亦係唔錯既飯後甜點京林屋抹茶芭菲 $78 ★★半其實就係剛剛既硬雪糕換了個軟抹茶雪糕,軟身既抹茶雪糕入口即融,多左份奶香,但確實不值多加$20,芭菲內既抹茶雪糕較為香甜,比較適合小朋友既口味一次唔錯既飯後甜點經歷,下次可以試試甜筒款既軟雪糕合共$136,價格還可接受,係買一個快樂時光

餐牌簡單,但多款選擇都係圍繞抹茶同焙茶

抹茶餡蜜

抹茶餡蜜 $58 ★★★

京林屋抹茶芭菲

京林屋抹茶芭菲 $78 ★★半

一次唔錯既飯後甜點經歷,下次可以試試甜筒款既軟雪糕
合共$136,價格還可接受,係買一個快樂時光
2017-12-30
2017-10-21 838 瀏覽
行完圓方,見開左間京林屋,又有d口痕,一於嘆返個雪糕先揀左個牛乳抹茶軟雪糕。$42牛乳味唔太甜抹茶味幾濃喎雪糕幼滑唔算溶得快環境地方舒適,地理位置不錯以後多個雪糕新地方選擇了
行完圓方,見開左間京林屋,又有d口痕,一於嘆返個雪糕先

揀左個牛乳抹茶軟雪糕。$42
牛乳味唔太甜
抹茶味幾濃喎
雪糕幼滑
唔算溶得快

環境地方舒適,地理位置不錯

以後多個雪糕新地方選擇了
2017-09-27 859 瀏覽
事實上之前喺希慎見過都有啲興趣,不過可能唔單止供應甜品嘅關係,排隊嘅人都幾多,但我冇乜意欲要去排。因為約左人喺圓方附近等,又未到時間所以我地黎左呢間京林屋。呢間分店位置唔多,有幾張枱加一張長身高枱,但以外賣店形式經營,所以即使點甜湯,都以膠碗盛載。餐牌供應雪糕、甜湯、餡蜜、飲品等,冇主食基本上唔會佔用位置太耐。雪糕分筒裝、杯裝、芭菲,有牛乳、抹茶、焙茶三款口味,定價$38-78。先喺收銀歲點單,牌子振動後可以自取。店內亦有提供膠杯及水機。抹茶紅豆白玉軟雪糕 $56其實係有紅豆的,不過喺哂背面,所以正面看係完全睇唔到紅豆蹤影。抹茶味唔夠濃,冇咩回甘苦澀可言,質地雖然滑但好厚好厚, 雪糕溶點低,玩左好耐嘗試影到紅豆都未溶。白玉丸子都幾煙韌,可惜雪糕筒好似漏氣餅乾。焙茶紅豆白玉脆米 $52焙茶味雪糕同樣平平無奇,茶味要dap得好認真先感覺到,雪糕嘅質地冇抹茶咁厚,至少我食得哂成杯。紅豆一pat pat咁,冇乜口感可言,幸好並不甜膩。個人喜好脆米夾喺雪糕層中間,呢杯嘅做法係加喺最底。

抹茶紅豆白玉軟雪糕 $56
白玉丸子都幾煙韌,可惜雪糕筒好似漏氣餅乾。

焙茶紅豆白玉脆米 $52
2017-09-24