2020-05-26 1491 瀏覽
本與家人打算開開心心食餐母親節飯,但接待的那位呀嬸態度奇差,明明家人已預先訂位,但到達時,該呀嬸只示意等等,但一直只叫walkin客入座,於是我便禮貌詢問是否要取票等候會更快入座,她竟以奇差態度回答:你中意啦小姐!最後取票後,明明該電腦正叫到我手上的票號,但那呀嬸竟指我已過號,要重新取,然後㩒下一張飛,態度有問題已不在話下,亦毫無職業操守!切勿貼錢買難受!食物質素尚可,但非常受氣,慎防被人加料!最後吃飯途中,亦見有兩位客人投訴該呀嬸

切勿貼錢買難受!

食物質素尚可,但非常受氣,慎防被人加料!

最後吃飯途中,亦見有兩位客人投訴該呀嬸
2020-05-08
60 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
2020-05-24 746 瀏覽
Silly us! Imagine how plump we are(only 2 of us) after K.O these Peking duck!😂 But at least we are satisfied with that thin and crispy duck skin wrapped with thin pancake, sliced cucumber and scallion🤤That is totally worth more than its price.💰HKD$380 for whole
💰HKD$380 for whole
2020-05-16
10 分鐘 (堂食)
  • 北京填鴨
2020-05-18 953 瀏覽
在觀塘APM吃一個簡簡單單的午餐實在不易,不過這家上海食店卻做到了。點了嫩雞煨麵和家常餅,嫩雞煨麵用料不錯,雞不肥,味道滲在麵條中,不會麵還麵餸還餸,大家各不相干似的,這家店的煨麵做得融洽。家常餅上檯的時候很熱,這點是非常重要的,因為這類點心小吃只要溫度不夠,就會非常難吃,另外很喜歡它的蔥,很香。
家常餅
家常餅
2020-04-18 2280 瀏覽
一向都好喜歡食北京填鴨,今日終於嚟到食lu🥳🥳🥳今次3個人就可以叫到一隻填鴨,平時兩個人都食唔到。除了主菜叫了一隻北京填鴨,還點了兩個前菜以及一個小籠包。北京填鴨 $450(全隻)全隻份量好多,有四至五人份,今次3個人每人都食到7 8塊,相當足料,至於包鴨的配料,亦非常充足,除了平時的皮,蔥,青瓜以及醬汁外,還有食人開胃的山楂條!令人沖和肥膩的感覺🥰🥰美中不足就是只有一食,未能有兩食!小籠包小籠包的咬開之後有好多肉汁會流出來,外皮不會太厚但也不是很薄的!非常開胃的前菜,青瓜很爽口,再加上健康的秋葵,一爽然後一淋的口感很好。桂花淮山條味道非常清甜,而且淮山入口即溶,非常對我胃口,又健康又可口!非常喜歡這前菜❤️❤️除了單點外,還有很多不同的套餐,適合多個組合用餐,四人餐就沒有北京填鴨,但套餐的價錢會比較吸引。
一向都好喜歡食北京填鴨,今日終於嚟到食lu🥳🥳🥳
北京填鴨 $450(全隻)

小籠包

桂花淮山條

2020-04-05
  • 黃袍北京填鴨
2020-03-28 2500 瀏覽
疫情下, 午市生意不多, 但枱與枱之間十分擠壓,服務態度不錯,上菜速度尚可接受。黃袍北京填鴨$450 賣相排列整齊, 肥鴨一隻, 皮脆肉香, 配山楂條酸甜更開胃嫩雞煨面$68 上海菜必食, 每人都分到一碗, 但今次就只見菜不見雞肉, 可惜野箘炒年糕$118 份量多, 有點過咸, 年糕無痴住一大舊, 不錯桂花糖蓮藕$60 調味不錯, 唔痴牙, 食到到唔停口。南翔小籠包 (4件)$56, 18摺, 充滿湯汁, 算得上皮薄餡靚蒽爆羊肉配薄餅 $138 羊羶味不算濃, 蔥香味甜醫護同行半價, 需出示醫管職員證。結賬700元有找....

黃袍北京填鴨

野箘炒年糕

桂花糖蓮藕$60 調味不錯, 唔痴牙, 食到到唔停口。

南翔小籠包

蒽爆羊肉配薄餅 $138 羊羶味不算濃, 蔥香味甜

蔥爆羊肉配薄餅

醫護同行半價, 需出示醫管職員證。結賬700元有找....

2020-03-24
午餐
黃袍北京填鴨
野箘炒年糕
南翔小籠包
  • 小籠包
  • 上海炒年糕
2020-03-17 1204 瀏覽
疫情期間來食呢間,因兩年前都來食過,覺得不錯,故再次光臨。三人晚餐叫左一隻填鴨,兩碟小菜,最後700多買單。北京填鴨同之前食嘅好唔同,這次肉質乾澀,皮太油,擺盤也唔靚。特別係仲有陣陣鴨屎味,好想嘔,食左兩張已食唔落。同埋的皮全部痴住曬,好難挪,又好唔乾淨,加上食野好快凍,唔好食。買單時見北京填鴨要450一隻,覺得非常不值得。原來餐牌上並無標註價錢,感覺被騙,大大間餐廳做到咁cheap,好丟臉不會推薦。
疫情期間來食呢間,因兩年前都來食過,覺得不錯,故再次光臨。
三人晚餐叫左一隻填鴨,兩碟小菜,最後700多買單。

不會推薦。
我的家人打算普通吃一餐飯為我慶祝生日,父母一早去餐廳霸位,大約6:00 ,他們同我父母說冇訂位只可坐中間,旁邊的卡位全部有訂座。後來發現,佢哋寧願俾遲來的人坐,都不比最早到的我們坐。我哋係頭幾張枱入座,就係諗住冇訂位,早啲嚟搵個好位,點知最早嚟原來係坐最差嘅位。因我地得四個人,所以冇打算叫片皮鴨。店員建議我哋叫隻鴨,我哋話得四個人應該食唔晒,然後侍應用非常冇禮貌及不屑的語氣及眼光,個個都係咁食㗎啦,兩個人都係咁樣食,個個都食得晒,點會食唔晒呀?咁可能你哋會諗,會唔會係我哋食埋啲平嘢,人哋先咁樣串我哋?我地埋單都九百幾蚊,近一千。我哋唔係冇錢食,係想叫多幾個餸,代替左隻片皮鴨。因為佢冇得叫半隻,叫咗一隻片皮鴨,其他嘢都唔使食,個個都飽哂。由於佢哋嘅服務奇差,無論係侍應定係收銀,啲嘢雖然係好好食,比五粒星,但係真係唔敢再幫襯,啲員工非常之得人驚,好趕客,可能覺得自己間野大把人嚟食,唔稀罕少幾個客,最好唔好黎,唔使做得咁辛苦。我要求嘅服務態度只係正常人一個,我絕對唔係嗰啲要求好高,好麻煩嘅人。我知做餐廳個個都好忙,所以我冇要求過佢哋做啲乜,冇麻煩過佢哋。但由頭到尾餐飯,啲人對住我好似好唔想做

我要求嘅服務態度只係正常人一個,我絕對唔係嗰啲要求好高,好麻煩嘅人。我知做餐廳個個都好忙,所以我冇要求過佢哋做啲乜,冇麻煩過佢哋。但由頭到尾餐飯,啲人對住我好似好唔想做我生意咁,食完仲唔開心過未食,咁何必要浪費成千銀去食飯,激親自己?
2020-02-18 954 瀏覽
上星期情人節去了Apm的京饌,好耐冇去過,本來諗住叫片皮鴨,但兩個人好像有點多,所以唯有下次多啲人先食必點的當然是我至愛的皮薄多汁<小籠包>另外叫了邪惡的<鹹蛋鍋巴>一件起兩件止,因為會有點膩<樟茶鴨>皮脆肉腍<鐵板蝦子豆腐>豆腐外煎得香,內里又滑再加多個<砂鍋鹹肉菜飯>,不油,但鹹肉偏多,所以覺得有點鹹

必點的當然是我至愛的皮薄多汁<小籠包>
另外叫了邪惡的<鹹蛋鍋巴>一件起兩件止,因為會有點膩
<樟茶鴨>
皮脆肉腍
<鐵板蝦子豆腐>豆腐外煎得香,內里又滑
再加多個<砂鍋鹹肉菜飯>,不油,但鹹肉偏多,所以覺得有點鹹
鹹蛋鍋巴
砂鍋鹹肉炒飯
樟茶鴨
  • 小籠包
2020-01-22 894 瀏覽
首先, $16一位茶位實在太貴,對於不飲茶的小孩和我來講,收費並不公道!砂鍋雲吞雞半隻:半隻雞份量適中,雞肉嫩,相信炮製火候足夠,雲吞皮很厚,餡料不飽滿。湯頭味道雞味重,加上津白點綴點綴,帶份清甜!嫩雞煨麵:小孩很喜歡,湯頭有雞味但不會太杰。可借雞肉、菜粒偏少。南翔小籠包:算是水準之作,小籠包餡料飽滿,湯滿溢,推薦!擔擔面:極不喜歡它的酸味,幼麵麵質不錯。高力豆沙:追單三次,三口子等足半小時才上枱,等到一肚氣。高力豆沙縮水了!鍋貼:一份有六隻,有特色而且好味,每隻份量不算太大,$70覺得有點貴!

南翔小籠包:算是水準之作,小籠包餡料飽滿,湯滿溢,推薦!

擔擔面:極不喜歡它的酸味,幼麵麵質不錯。

2020-01-22 536 瀏覽
睇完完戲,係時候食個晚飯,見呢間上海菜都多人等位,就試下佢啦。2人枱,等左20分鐘左右就有位,入到去,枱放得較密,由其2人枱,坐得唔太舒服,而且一入到去就覺得比較嘈,感覺似去左茶樓飲茶咁講下食物,因為得2個人,嘢食唔叫得多,都係叫左啲大路嘢試下。紅油抄手,味道唔錯,唔太辣,加埋啲蒜頭,味道啱啱好上海菜必食嘅小龍包,皮薄多汁,夾起又唔會穿,味道一流香醋海蜇頭,一嚟到,見到啲顏色同賣相,唔太吸引,太重醋味,唔太啱食醉鴨舌,酒香味濃,正擔擔麵,一入口就有啲酸味,食落就覺得係醋味,奇怪點解會有醋味,通常食開都係有好濃嘅花生醬味,但呢到比較特別最後食個甜品,酒釀丸子,唔會太甜,味道都可以。

紅油抄手,味道唔錯,唔太辣,加埋啲蒜頭,味道啱啱好

上海菜必食嘅小龍包,皮薄多汁,夾起又唔會穿,味道一流

醉鴨舌,酒香味濃,正

,通常食開都係有好濃嘅花生醬味,但呢到比較特別

最後食個甜品,酒釀丸子,唔會太甜,味道都可以。
因為團年飯所以屋企人揀咗到京饌食 其實之前都嚟過 感覺唔錯所以再encore 估唔到佢仲比了間房我地 有多咗自己空間第一樣係玫瑰香薰素鵝 見佢個樣已經好吸引 它是炸腐皮包住啲冬菇、蘿蔔、素食 食素的朋友不妨試試 唔好以為素就唔好食 我覺得佢做得幾好 個腐皮好脆 同冬菇不約而同地夾除外 還點了雜果糖醋松子魚 啲粒粒椰果、紅椒、青椒同埋糖醋為松子魚的口感加了更多層次 而且酸酸地咁就更開胃 同埋最緊要唔使怕 食到骨 最正係呢個小籠包 非常多汁 同埋皮都算幾 薄 西利在於我咗粗魯既人夾上去都冇爆到! 趁熱食就最岩喇個豆沙鍋餅幾令我失望 佢個皮都幾厚 雖然用炸既方式係幾脆 但皮同入面豆沙餡唔成正比 個餡真在太少了 多點會好味好多 所以加大量既cream 補救番
2019-11-30 3180 瀏覽
朋友非常客氣話要請我食飯,問我想食咩。腦海一片空白,最後泛起北京烤鴨,就咁決定。搜索東九龍區的烤鴨店,搵到這間,地點正好在 APM 我可以順手購物,沒有太多研究,又就咁決定了。現實有小小 surprise。第一,檯非常窄,而與隔離檯亦只係5cm 距離。其實亦可以理解,旺區商場,地方矜貴。烤鴨,只能點一隻,沒有半隻!大鑊。兩個人點食?但一心想食烤鴨,無理由放棄,硬著頭皮點了。質素不過不失,最少有一半以上部位做到脆皮,肉則有小小鞋;包餅不錯,厚薄適中;配料有3種(包括山楂),算不錯。在香港本地來說算中上水平。最後當然是食唔晒,打包。自帶了 Clos du Marquis 2004 紅酒。openrice 資料顯示開瓶費$100,但現場menu 有寫明 $150。已要求經理給優惠但求情不果。烤鴨加一碟菜一個小食,埋單兩位$900多。如題目所講,「北京填鴨」癮起的時候(而又夠大班人),可以來這裡止癮。最後再次多謝朋友請客。

最後再次多謝朋友請客。
2019-11-29
2019-11-22 1594 瀏覽
放工黎食京菜,六點半黎到,唔洗等位,但一到七點人頭湧湧,好多人排隊環境:裝修好中式,老北京的感覺,餐廳內燈光較暗食物:叫咗老北京炸醬麵、水煮牛同埋宮保雞丁老北京炸醬麵好得意,所有材料由自己加同自己拌麵,但味道就一般其他野食都不過不失,對得住個價錢

環境:裝修好中式,老北京的感覺,餐廳內燈光較暗

食物:叫咗老北京炸醬麵、水煮牛同埋宮保雞丁

其他野食都不過不失,對得住個價錢
2019-11-04 1573 瀏覽
亂入食晚餐,餐廳夠大無訂台都唔使等。想食片皮鴨不過要全隻叫,今晚人少所以唯有放棄,眼見燒得靚仲會翻燒熱先上台,相信值得試。素鵝名不虛傳係signature之一,皮夠薄夠脆,份量仲幾大下。小籠包不過不失,個摺位做得夠軟(係指標來的),合格以上松子魚無敵地可以叫半條,啱曬小人枱,足料無呃人,皮脆啖啖肉配酸汁好開胃…前菜麻油山藥,基本上唔會錯,唔需多講。黑醋骨又點會唔啱食?食物質素一般standard啦,座位都舒服,最啱屋企人食飯。
亂入食晚餐,餐廳夠大無訂台都唔使等。

小籠包不過不失,個摺位做得夠軟(係指標來的),合格以上

前菜麻油山藥,基本上唔會錯,唔需多講。

黑醋骨又點會唔啱食?

• 素鵝
2019-09-27 1615 瀏覽
觀塘APM想搵間中菜食 於是嚟左呢度 門面望落都幾grand 幾靚 佢另外有個夏日特別menu  2個人叫左4樣野食雞絲粉皮: 普通唔會難食 不過有d粉皮痴埋一pat 素鴨: Openrice 好多人推介 不過食落就係一堆支竹包埋一d 菇碎 素鴨面有玫瑰花 食落好重玫瑰花味 完全唔似鴨魷魚蝦乾炒通菜: 都幾惹味 不過咸左少少 同埋多油上海炒年糕: 味道正常 份量OK2個人食哂咁多野都幾飽 不過呢餐就無咩驚喜~
雞絲粉皮: 普通唔會難食 不過有d粉皮痴埋一pat

魷魚蝦乾炒通菜: 都幾惹味 不過咸左少少 同埋多油

上海炒年糕: 味道正常 份量OK

2個人食哂咁多野都幾飽 不過呢餐就無咩驚喜~