2021-01-20 78 瀏覽
買少見少嘅荳品廠💛總有啲野食係大個左先識欣賞,豆腐應該係其中一樣食左三樣野連$40蚊都唔洗,仲要係銅鑼灣呢啲咁貴租嘅地段豆腐煎到少少脆,唔會太過油,仲釀左魚肉係面🐟豉油王炒麵唔算太大碟,仲有啲豆卜;而豆漿偏甜.雖然食材好平凡,味道亦普通但係最需要珍惜嘅,大概係人情味💛.魚肉煎豆腐 $16豉油王炒麵 $16豆漿 $7———📍人和荳品廠 Yan Wo Dou Bun Chong銅鑼灣渣甸街55號灣仔堅拿道西15號
買少見少嘅荳品廠💛
總有啲野食係大個左先識欣賞,豆腐應該係其中一樣
食左三樣野連$40蚊都唔洗,仲要係銅鑼灣呢啲咁貴租嘅地段
豆腐煎到少少脆,唔會太過油,仲釀左魚肉係面🐟
豉油王炒麵唔算太大碟,仲有啲豆卜;而豆漿偏甜
雖然食材好平凡,味道亦普通
但係最需要珍惜嘅,大概係人情味💛
魚肉煎豆腐 $16
豉油王炒麵 $16
豆漿 $7

———
📍人和荳品廠 Yan Wo Dou Bun Chong
銅鑼灣渣甸街55號
灣仔堅拿道西15號
已經幫襯過人和荳品廠好多年啦!記得佢中途有搬過一次舖,真係由細食到大☺️ 間唔中都會過嚟食碗豆腐花回憶一下味道!細個嘅我好怕食豆腐花,連豆腐都唔敢食,所以以前細個都係過嚟食炒麵。直到有一次比屋企人逼我試呢度嘅黑糯米豆腐花同魚肉煎豆腐之後,先發現豆腐花同煎豆腐係咁好食,克服咗我多年對豆腐嘅抗拒!💁🏻‍♀️ 所以我對呢間店係有一種情意結🤫店舖裝潢好有80年代懷舊感覺,有一種老店嘅氛圍。喺度點餐亦十分有老香港特色,係要向收銀員/店員大叫想食啲咩,因為店員太忙,好少會行去你隔離慢慢等你點。每次比錢時都唔會比單,收銀員都會用心算去計你枱上嘅食物價錢,速度令人佩服!😮❤️ 豆腐花 (凍) $12枱上有黃糖可以加,豆腐花本身就有少少清甜。豆腐花滑溜無比,唔會食到渣同石膏粉粒!每一啖都帶有濃濃豆香😋 樸實不花巧,更食到豆腐花原味道,比郊外嘅山水豆腐花更來得自然!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)❤️ 魚肉煎豆腐 $16豆腐豆味濃郁,底部有一層薄薄嘅魚肉,煎得好香口。個人喜好會落豉油&辣醬,辣醬好惹味!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 豆漿 (凍) $7真材實料,口感帶有濃稠度,入口香濃順滑,有少少甜度👌🏻好飲度:⭐️

❤️ 豆腐花 (凍) $12
豆腐花
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/5)

❤️ 魚肉煎豆腐 $16
魚肉煎豆腐
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 豆漿 (凍) $7
豆漿
真材實料,口感帶有濃稠度,入口香濃順滑,有少少甜度👌🏻
好飲度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
必推!咁多年水準一直都keep住好好,堅持用真材實料,無偷功減料,價錢又平!我本身都有少少私心,因為佢令我由討厭豆腐花變到鐘意食豆腐花,的確值得推介!
豆漿
2020-12-25 187 瀏覽
帮襯了人和很多年了,以前经常到旺角店买瓶装豆浆当早餐吃,口感非常香滑。偶然在渣甸街见到这店,又勾起点点回忆,决定进去吃点东西。店外的橱窗有贴着菜单,大部分都是豆类制品,非常简单。先来一碗热豆腐花,上桌还在冒烟,加入黄糖后会迅速溶化,味道结合在一起,豆腐花口感很滑,水准依然保持着。鱼肉煎豆腐是其中一款较多人点的东西,而且不仃在做,上桌时是热腾腾的。煎完后外脆内软,是很不错的小吃。只是鱼肉和豆腐略嫌偏淡,如能改善会更好吃。

偶然在渣甸街见到这店,又勾起点点回忆,决定进去吃点东西。

店外的橱窗有贴着菜单,大部分都是豆类制品,非常简单。

煎鱼肉豆腐

2020-12-25
煎鱼肉豆腐
2020-11-28 228 瀏覽
幫襯咗好多年嘅人和荳品廠 每次我嚟都要食佢嘅豆腐花同飲豆漿真係好滑好正你親都見到事頭婆個女真係招呼親切呀好有香港人嘅味道食咗好多年見證住佢嘅變遷 就算家未有疫症見到佢都算幾多人呀呢啲老牌希望真係真心可以做落去 豆腐花真係會食上癮覺得真係好好食呀12蚊有一碗
  • 豆腐花
  • 熱豆腐花
  • 豉油皇炒麵
  • 煎釀豆腐
2020-11-23 231 瀏覽
平時行銅鑼灣都無發現呢間店,今次係朋友帶我去食先至知道有間咁抵食同埋幾好味嘅荳品店。 我地食左豉油王炒麵,鹵水豆腐,薑汁豆腐花同埋凍豆漿。總體來講幾好,所有野都係新鮮整,暖笠笠嘅野食適合而家天氣轉涼食。豉油王炒麵唔會太乾亦唔會太油,大家如果鐘意嘅話仲可以加佢地提供嘅甜醬或者辣醬。味道適中,唔會話太過濃嘅豉油味。鹵水豆腐亦唔錯,好滑同埋食落去豆腐裡面都入味。豆醬就無咩好挑剔。不過我最鐘意都係食薑汁豆腐花,薑味啱啱好,辣中帶一點甜,基本上唔使加黃糖,食完之後感覺成身都變暖左同埋喉嚨滋潤左,真心推介!😜

我地食左豉油王炒麵,鹵水豆腐,薑汁豆腐花同埋凍豆漿。

豉油王炒麵
鹵水豆腐
凍豆漿
薑汁豆腐花
2020-11-07 281 瀏覽
我一向都好喜歡豆製品,所以今日食返呢間老字號。雖然鋪頭外有條長長嘅人龍,不過翻桌好快,唔駛5分鐘就巳經有位。呢度最出名嘅係煎魚肉豆腐,煎香左嘅豆腐唔會好熱氣同油,兩邊煎到金黃色,咬落有魚肉嘅口感之餘仲有豆腐嘅香味,配埋甜鼓油同秘製辣醬食,超級開胃。唯獨是佢片魚肉如果可以厚d就好喇。豆漿唔算好甜,飲落有濃厚嘅豆味,仲好滑添!-煎魚肉豆腐 $16- 凍豆漿 $7PS 雖然間鋪好繁忙,但店員好有禮貌,記性超好,值得一讚

豆漿唔算好甜,飲落有濃厚嘅豆味,仲好滑添!

-煎魚肉豆腐 $16
- 凍豆漿 $7

PS 雖然間鋪好繁忙,但店員好有禮貌,記性超好,值得一讚
一直覺得人和嘅豆腐花唔錯,喺銅鑼灣咁嘅價錢簡直就係超抵食!最近發現佢有個黑糯米豆腐花,原來呢個配搭超正🤩🤩🤩黑糯米暖胃補血,好足料,煮到脹卜卜又夠煙韌,好有咬口,加埋香滑嘅豆腐花一齊食,口感有層次,味道啱啱好,唔使淨係食豆腐花咁涼😌黑糯米糖水本身已經夠甜,你可以選擇叫佢唔使另外落糖。銅鑼灣水準廉價美食,超滿足!🤤🤤🤤 衛生問題,而家佢哋比較多用即棄餐具,如果想環保啲,可以自己帶隻匙羹去㗎😃🌱
黑糯米豆腐花
2020-11-05
宵夜
黑糯米豆腐花
2020-10-25 253 瀏覽
今晩全家在銅鑼灣吃完日本餐,孩子們很興奮的想吃中式甜品,看到這家吃了很多年的連鎖店的豆腐花,決定打包了五碗回家。結果回家一嚐,唉!感觸泉湧! 除了份量不足之外,這味道。。。。真心覺得就是浪費我老公辛苦賺來的錢、浪費了等待的時間;對不起自己的身體(因為吸收了這多餘又難吃的卡路里)同時打包時使用的塑膠餐具還污染了我們的地球母親,滿心不爽。。 。。 這成本如此低的食物,店家還可以把它稀釋到如此沒有豆味,又不是賣得特別便宜,打壞了自己的招牌,店家真的要好好檢討。真沒想到這一碗小小的豆腐花讓我有這麼多感慨,貢獻出了我的第一篇食評!
幫襯咗人和荳嘅豆腐花好多年一直都係平、快、正之選今次叫左凍豆腐花同埋魚肉煎豆腐落單後,野食好快上枱1. 凍豆腐花 ($12)好滑 糖水唔太甜 無死甜個種味唔夠甜可以自己落黃糖2. 魚肉煎豆腐 ($16)以前淨係黎食豆腐花第一次試呢到魚肉煎豆腐但一食先發現有條類似眉毛嘅毛係豆腐上面個時職員太忙唔得閒,唯有切開有毛個部分豆腐兩面煎到金黃,好食而且豆腐仲好嫩但魚肉份量真係太少 少到好似得一塊薄片咁幫襯咗咁多年,今次真係有點失望
幫襯咗人和荳嘅豆腐花好多年
一直都係平、快、正之選

今次叫左凍豆腐花同埋魚肉煎豆腐
落單後,野食好快上枱

1. 凍豆腐花 ($12)
好滑 糖水唔太甜 無死甜個種味

唔夠甜可以自己落黃糖

2. 魚肉煎豆腐 ($16)
以前淨係黎食豆腐花
第一次試呢到魚肉煎豆腐
但一食先發現有條類似眉毛嘅毛係豆腐上面

個時職員太忙唔得閒,唯有切開有毛個部分
豆腐兩面煎到金黃,好食而且豆腐仲好嫩
但魚肉份量真係太少

少到好似得一塊薄片咁

幫襯咗咁多年,今次真係有點失望

2020-10-23
  • 凍豆腐花
2020-10-24 129 瀏覽
次次去親銅鑼灣唔知食咩就會過黎🤣煎豆腐真係好有質素! 全部都係即煎 入邊仲鎖到啲汁 雖然可能係油黎🤣 不過堅正炒面就普通 因為齋食豆腐一定唔飽😂 都係十幾蚊豆漿都係普通 不過食咁多野一禁豆漿其實都係好mun
次次去親銅鑼灣唔知食咩就會過黎🤣
炒面就普通 因為齋食豆腐一定唔飽😂 都係十幾蚊
豆漿都係普通 不過食咁多野一禁豆漿其實都係好mun
2020-09-19 339 瀏覽
銅鑼灣難得嘅親民地道小食,偶爾食下呢啲真係好滿足😆仲有唔好睇佢舊式茶餐廳咁,入面啲員工全部都係老一輩,佢係黃店黎架,價錢又唔貴,真係可以多多支持呀🥳.🥛豆腐花我地分別都係叫咗原味同薑汁,果然係老字號,豆腐花好滑好滑🤤薑汁比原味更加甜,所以唔使加糖已經ok😋.🥛釀魚肉煎豆腐呢個有驚喜,煎得好香口😆小編極鍾意食老竇整嘅釀豆腐,荳品廠個啲陣味exactly係屋企整個啲,係家的味道啊🥺不過魚肉俾得有啲孤寒,再多啲就好喇🤫.🍽味道: 3/5🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 4/5
🥛豆腐花
💰價錢: 4/5
  • 魚肉煎豆腐
  • 薑汁豆腐花
2020-08-29 551 瀏覽
裝修以黃色為主,牆身有向日葵做牆紙。價錢非常實惠,店舖員工很有善,做野快。。上菜速度非常快,落單後一分鐘就已經上到菜。.🔸魚肉煎豆腐($16)分數: (7.5/10)煎豆腐兩邊煎至金黃色,煎到兩面脆,豆腐滑,不過魚肉就薄又細塊咗啲。落埋辣醬調味更加好吃。.🔸熱豆腐花($12)分數: (8.2/10)豆腐花超級滑,直情入口即溶既感覺,幸福。有豆香,加黃糖少少甜味調味,好好食。.💈銅鑼灣渣甸街55號
裝修以黃色為主,牆身有向日葵做牆紙。
價錢非常實惠,店舖員工很有善,做野快。。
上菜速度非常快,落單後一分鐘就已經上到菜。

🔸魚肉煎豆腐($16)
分數: (7.5/10)
煎豆腐兩邊煎至金黃色,
煎到兩面脆,豆腐滑,不過魚肉就薄又細塊咗啲。
落埋辣醬調味更加好吃。
魚肉煎豆腐

🔸熱豆腐花($12)
分數: (8.2/10)
豆腐花超級滑,直情入口即溶既感覺,幸福。
有豆香,加黃糖少少甜味調味,好好食。
熱豆腐花

💈銅鑼灣渣甸街55號
2020-08-28
熱豆腐花
2020-08-24 220 瀏覽
熱屎辣辣,買咗凍芝麻糊豆腐花番去,好想買埋佢個煎豆腐,但啱啱食完野有啲飽,今次冇買到,佢個煎豆腐加埋佢個豆瓣醬、豉油好正,10幾蚊有四舊。人和荳品出名緊係豆製品,所有嘢都平靚正,而且係等緊嘅期間,都有好多人堂食同外賣。我自己夏天會食凍嘅豆腐花,冬天食熱嘅豆腐花。😂😂有時會想食佢個紫米露豆腐花,今次就食咗芝麻糊豆腐花,豆腐花當然好滑,芝麻糊好香,加埋就係好香好滑,銅鑼灣有兩間,去開邊頭就去邊間買,$20有找。
我自己夏天會食凍嘅豆腐花,冬天食熱嘅豆腐花。😂😂
外賣自取
2020-08-23 147 瀏覽
I still vividly remember when I was still in secondary school, whenever I had tutorial class in causeway bay, I would definitely come to this restaurant specialised in soy bean-related food.So recently, I went to this shop again and ordered a bean curd dessert served with black rice. The black rice is so gelatinous, while the tofu is sweet and smooth. I felt like going back in time and my memories flashed back to when I was still a high school student cramming for DSE!
2020-08-22 170 瀏覽
細個嗰陣爸爸成日帶我去九龍城食豆腐花所以對舊式嘅荳品店其實有個情意結咁啱今日同老公出開嚟銅鑼灣喺人和荳品專門店附近於是我就提議一齊去飲支豆漿唞一唞因為天氣真係好熱🥵食物選擇貴精不貴多因為我哋都唔係好肚餓所以就叫一支凍豆漿share再加碟魚肉煎豆腐凍豆漿非常夠凍喺呢個大熱天之下飲一啖真係好解暑豆味亦都非常香濃👍🏾至於碟魚肉煎豆腐因為係新一輪煎起嘅所以非常夠熱豆腐亦都超滑!點埋豆瓣醬同甜醬一齊食好有舊式嘅味道就係咁樣小歇一陣好過去咖啡店坐幫襯小店仲開心🥳
細個嗰陣爸爸成日帶我去九龍城食豆腐花
所以對舊式嘅荳品店其實有個情意結