2014-11-18 884 瀏覽
愉景新城因裝修關係, 餐廳不多。 便與男朋友試試這間餐廳。點了一個定食包括牛肉鍋+天婦羅+刺身。($150)牛肉鍋烏冬。 烏冬ok. 更自家烏冬差不多。但湯底太甜。 不適合我。牛肉是吉野家質素。天婦羅。 冬菇,蝦好味。 但秋葵不新鮮的感覺。刺身沒有鮮甜味。 像剛從冰箱解雪。服務還可以。 因為人流不多。他們發呆也可以輕鬆工作。裝修和員工服飾。 乾淨企理。
愉景新城因裝修關係, 餐廳不多。 便與男朋友試試這間餐廳。
點了一個定食包括牛肉鍋+天婦羅+刺身。($150)

牛肉鍋烏冬。 烏冬ok. 更自家烏冬差不多。
但湯底太甜。 不適合我。
牛肉是吉野家質素。

天婦羅。 冬菇,蝦好味。 但秋葵不新鮮的感覺。

刺身沒有鮮甜味。 像剛從冰箱解雪。

服務還可以。 因為人流不多。他們發呆也可以輕鬆工作。

裝修和員工服飾。 乾淨企理。

2014-11-10 966 瀏覽
上星期一,偶然去了愉景新城, 發現很多餐廳都沒有了, 只有幾家可以揀, 因為想食日本野, 所以就去左今助, 我覺得, 佢係之前的藏人一樣 (因為佢d set 同之前的藏人差唔多), 價位偏高, 品質一般, 唔會有驚喜.我叫左一個牛肉鍋烏冬+天婦羅 set, 個鍋的湯底好甜, 份量十足, 牛肉同烏冬都係足料~, (男仕唔駛擔心唔夠飽), 魚生片可以接受, 唔覺唔新鮮, 不過亦唔係特別香, 天婦羅就略為多左d 油~食物種類ok, 有生有熟, 就算唔多食生野的人入到去都有野食可以揀~至於環境, 因為係平日夜晚, 所以係無咩人, 都好適合一班朋友去傾計食野~服務亦算勤快, 上菜速度 ok, 個鍋都仲係好熱,

服務亦算勤快, 上菜速度 ok, 個鍋都仲係好熱,

2014-11-03
2014-10-23 778 瀏覽
附近好多餐廳都裝修,就諗住試下呢間「今助日本料理」。打開個menu,見到普通一個定食都要百幾蚊真系嚇左一跳,但係一個定食都有幾多野,我叫左個牛肉山海鳥冬定食,有一鍋烏冬、幾件壽司、幾碟小食。個烏冬都幾好食,個湯好夠味,烏冬入味得黎好煙靱仲有唔少餸架,而且d海鮮都好算幾鮮甜,味道唔錯唔錯新鮮剛炸起既天婦羅香脆熱辣辣,沾少少醬汁超級惹美,不過要趁熱食壽取的確一般貨色。整體是可以的,但價錢不算便宜
個烏冬都幾好食,個湯好夠味,烏冬入味得黎好煙靱
仲有唔少餸架,而且d海鮮都好算幾鮮甜,味道唔錯唔錯
壽取的確一般貨色。

整體是可以的,但價錢不算便宜
2014-09-07
趕著看愉景新城的愉快動物餅exhibition, 到了最近大興土木的愉景新城。本來想去以前經常幫趁的*銀座藏人* 但找了大半個小時,的起心肝問,原來已經執笠,變成今時今日的今助。 沿途有大量*銀座藏人* 的廣告牌,愉景新城搞邊科,誤導人。 今助人比較沙田分店少極多,晚市8點到9點無人龍,店來入座不到3成,地方比沙田分店大和寬敞,但為何對面pizza hut 排到下世紀,相反這裡拍蒼蠅? 無人嗗,兔兔貓毫不猶疑衝了入去。 叫了個魚生定食和五彩魚生飯定食,另叫一板海膽。 先說五彩魚生飯,三文魚子,帆立貝,甜蝦,三文魚,份量十足,看來有光澤,魚生角切亦是聰明,美麗,又令人難辨新鮮度,但入口脂香四散,彈牙又爽口,兔兔貓覺得已經是high distinction! 壽司飯口感軟,有醋香味。加上混了芝麻、白飯魚、冬菇,無疑是豐富了白飯的口感和層次,亦都令魚生添鮮味。可是店員好像未睡醒,有位似dse出來做summer job, 靈魂開竅慢3拍,。另一個三文魚、魚子飯定食,賣相不錯。昆布烏冬加三文魚、魚子飯定食 見真章之刺身拼盤 吃日本食店,魚生新鮮度第一,刀功第二,擺設第三。 三文魚,
沿途有大量*銀座藏人* 的廣告牌,愉景新城搞邊科,誤導人。

無人嗗,兔兔貓毫不猶疑衝了入去。

叫了個魚生定食和五彩魚生飯定食,另叫一板海膽。

另一個三文魚、魚子飯定食,賣相不錯。
昆布烏冬加三文魚、魚子飯定食
見真章之刺身拼盤

吃日本食店,魚生新鮮度第一,刀功第二,擺設第三。 三文魚,油甘魚,光澤,脂肪和肉沒有出現因變質的分離,黏實度高。 魚生入口鮮味濃,不會成口渣,上品。

帆立貝,甜蝦,八爪魚,同出一徹,厚切,新鮮,都令人覺得有下次
題外話/補充資料: 動物餅好q
2014-08-04