2022-01-10
黃圈好消息,何車在大南街開分店!!地方大樓底高,排隊時間縮短!! 幾次經過界限街店,門外是觸目的人群,懶惰的我放棄排隊。如果你都一樣,可以到新店碰碰運氣,新店位目測2X個位,而且空間感up! 好黃好黃! 車仔麵,香港本土美食不用置疑,從餐牌設計、店鋪小文宣到店員的口罩全是同聲同氣的字詞! 因為用心做,所以回頭客都幾多廣東話何車,『何尺』,有合乎你的胃口之意,看食評好評不斷就知道店名確實改得冇錯。平日食對車仔麵好感不大,頹食之選,只link up到中學冇乜零用錢食lunch叫車仔麵醫肚,個湯係得個咸字。呢間野好認真,首先講個湯都嚇襯,以桂皮、花椒、丁香、草果、果皮、八角、川芎熬製幾個鐘而成,原來係店主媽媽教落的秘方,真係好得!其實食住麵忽然飄來藥材味,養生到唔怕飲d湯,哈哈!當日可以選擇的餸都可在店鋪外面的餐牌上看到,紅色劃走的是售罄的項目。排隊嗰陣每次店員拿著紅筆個心都離一離,怕劃走想食的那個餸菜。店家鍾情日式麵食,加入了很多日式元素(所以叫日系車仔麵),例如關東煮做麵底好特別,廢除某些傳統食材更貼近大眾口味!~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉~҉蒜油蝦子撈麵($15)/燒豬頸肉($15)/媽
蒜油蝦子撈麵($15)/燒豬頸肉($15)/媽媽水餃($15)/秘製冬菇($11) +炸蒜粒
蝦子和蒜油香而不膩,撈麵冇鹼水味;
燒豬頸肉夠厚和乾身唔多肥,乾身的豬頸肉同撈麵好襯;
媽媽水餃皮餡料是韭菜,皮夠薄和滑,不過驚喜不大 (完全冇用腦, 叫撈面又叫餃子想人點姐~ 餃子好細心係另上的)
油麵($10)/燒牛舌芯($15)/溏心蘿蔔($11)/燒腩肉($15)
牛舌入口吃到麻油味,夠爽口而不靭;
溏心蘿蔔甜,炆得入味,完全沒有蘿蔔的苦味,冬天食蘿蔔一流;
燒腩肉相對普通,花椒味重,雖然已經在湯入面游水,但曾經燒香保持外面少少烘,以腩肉黎講係偏瘦。
咖哩五寶 ($25)
對於唔食辣的我黎講...原來都幾辣,見到豬皮蘿蔔就抗拒不了~~~
陳皮魚蛋細細粒,牛柏葉和魷魚夠爽,豬皮好似海綿寶寶盡吸咖哩精華。
千里茉莉綠茶 ($17)
無糖的茶飲。爆茉莉花味,加了甘草令飲完之後超級回甘而且能在口腔內存留一段長時間,香港製造大推!
港式絲襪奶茶($25)
選用銀都冰室的奶茶,獲獎之作,確實好香好滑唔澀,香港製造大推!
餐牌和Logo設計得簡約而有型,上網資料搜集找到店主是本來是個時裝設計師,難怪在Graphic至室內裝橫上都巧有feel!
太多想試的,走嗰刻在想下次係幾時了!每一枱除了擺放餐牌以外還有食評可以自由發揮,Cashier旁邊有一幅牆可貼堂,揾唔揾到怪叔叔の散步道???