餐廳: 何車車仔麵 (大南街)
資訊:

2022-08-03 255 瀏覽
今次我哋第一次食就叫咗一湯一撈麵,蒜油蝦子撈麵啲蝦子俾得好足,醬汁我就覺得偏甜咗啲…湯麵我就揀咗鹵水腩汁2溝,麻辣少辣醬,2款都唔錯嘅,發揮到車仔麵正常水準~-配料方面:牛舌芯的確係唔錯嘅,唔會韌!另外仲有腩肉、冬菇同蘿蔔,3款都唔錯,發揮到車仔麵應有嘅水準!至於魷魚就差啲啦,佢就係冇乜味嘅魷魚浸落甜甜地嘅醬汁到,唔算太差但好一般🙈-我哋仲叫咗幾個小食share~【醉炸雞翼】、【炸媽媽餃】:呢2款小食都唔錯!個雞翼真係有淡淡嘅酒味😳而餃子雖然唔算好大粒,但都好足料,炸起熱辣辣好好食!😋【炸腐皮角】、【吉列炸蠔】:非常一般,建議唔洗試,留肚食其他😂-雖然嘢食質素偏高,但價錢亦偏高,性價比就不算高🙈另外餐廳坐位較少,好多時都需要排隊😂如果排less than 20mins的話我覺得都值得排隊試下嘅~
今次我哋第一次食就叫咗一湯一撈麵,
蒜油蝦子撈麵啲蝦子俾得好足,醬汁我就覺得偏甜咗啲…
配料方面:
牛舌芯的確係唔錯嘅,唔會韌!
我哋仲叫咗幾個小食share~
雖然嘢食質素偏高,但價錢亦偏高,性價比就不算高🙈
另外餐廳坐位較少,好多時都需要排隊😂
2022-07-20 215 瀏覽
今日試嘅呢間車仔麵並唔係以傳統印象呈現,店舖入面比人一種好舒服嘅感覺,環境乾淨企理,樓底夠高好有空間感,比起一間麵檔,佢更似一間小清新cafe🌱.老何麵十餸 HKD62如果有選擇困難症嘅,可以試下佢地嘅十餸麵,咩都有啲亦都可以試多啲唔同餸!佢入面有豬皮、糖心蘿蔔、魚蛋、豬紅、雞翼、雞翼尖、腩肉、豬腸、肥牛、魚片頭佢每樣餸都好好食,好入味,唔會有種白烚或者冇味嘅情況出現特別想講講佢個腩肉係燒過黎,好香口,而且完全冇果種好好臭嘅豬肉味,諗番起都吞左啖口水差啲唔記得咗提佢嘅湯底,係用左蜂蜜桔梗川貝等等去熬製,好清甜差啲連湯都成碗飲晒今次我地仲叫左個蒜香麻辣撈粗同埋兩個自選餸,一個係飛天牛腩,一個係燒牛舌芯,牛腩重牛味而且爽軟不韌,燒牛吞亦都外脆內軟🐂一般車仔麵嘅選擇同配搭都已經好多,而佢地除左一般米粉米線油麵河粉之外,仲有讚岐烏冬,拉麵,黑松露撈麵,涼拌麵等等,菜底亦都唔只得菜心生菜,佢仲有西蘭花、關東煮或者係野菜,好多選擇之餘亦都非常之有特色行開呢頭如果諗唔到食乜嘢想簡簡單單食個麵都不妨嚟呢度試吓啦!何車拼盤 HKD40港式絲襪奶茶 HKD25.何車車仔麵地址 |太子大南街28號地舖

老何麵十餸 HKD62

佢每樣餸都好好食,好入味,唔會有種白烚或者冇味嘅情況出現

何車拼盤 HKD40

港式絲襪奶茶 HKD25
何車車仔麵
地址 |
太子大南街28號地舖
2022-06-30 231 瀏覽
☀️ 最近天時暑熱,搞到小編冇乜胃口 🥵,但又唔可以唔食晚餐,所以食啲有湯有水嘅嘢,諗住容易入口啲,最後去咗何車車仔麵嘅大南街分店。 [ 亂闖試食 ]🍜 細何五餸麵 😋😋😋😋😋五餸包括︰豬皮、豬紅、蘿蔔、雞翼同陳皮魚蛋,因為本身小編唔食豬紅,落單嘅時間備註走豬紅,得返四個餸,揀配米粉,要兩溝汁(鹵水汁&腩汁),加蔥同蒜。 依碗車仔麵內有幾片豬皮、幾舊蘿蔔、一隻雞翼同幾粒陳皮魚蛋,份量都好充足!👌🏻 最深印象係蘿蔔幾清甜,夠腍身;陳皮魚蛋夠香,食落有咬口,其他都唔錯!小編最後飲晒啲湯,叫咗兩溝汁都唔會好咸,飲完都唔會口渴。😉晚餐 💵 約港幣$50/人 💁🏻‍♀️ 分店地方比較大,可以容納到多啲食客。不過冷氣唔多夠,炎炎夏日坐近門口就有啲熱喇!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍜 細何五餸麵 😋😋😋😋😋

晚餐 💵 約港幣$50/人

細何五餸麵
2022-06-15
細何五餸麵
2022-06-28 190 瀏覽
係間幾特別同新式既車仔麵店唔單止淨係食車仔麵咁簡單 仲有好多抵食小食自選 蒜油蝦子撈麵 $15幼麵底 麵質ok 軟硬適中蒜味濃 汁比較甜 燒牛舌芯 $15 小有車仔麵配料 牛舌彈牙入味 同撈麵好夾真係必點餸菜之一豬大腸$14 都係好入味同乾淨 唔會有異味 燒腩肉$15 即叫即燒 就好似平時一串串燒咁 非常高質 肉質彈牙肥瘦均勻 入味自選 黑松露撈麵 $15冇黑松露味 有啲失望 對比之下 蒜油蝦子好味好多日式叉燒 $15叉燒肉係唔錯燒得好好但佢用左麵豉醬去醃製 令到麵豉醬搶晒其他味就咁用鹽調味可能仲好唐楊炸雞$14即叫即炸 但有少少overcook配埋蜜糖芥茉醬唔錯 黑松露薯條$15性價比超高小食 味道正常 黑松露醬同薯條永遠都係咁夾每個餸嘅份量都好足夠 仲可以自己揀唔同配料 蔥蒜辣油 撈麵仲可以加瑞士汁滷水汁 兩溝不過夜晚食預咗要等耐少少 都比較多人同埋外賣多
係間幾特別同新式既車仔麵店

撈麵仲可以加瑞士汁滷水汁 兩溝

不過夜晚食預咗要等耐少少
都比較多人同埋外賣多
2022-06-28 135 瀏覽
今次終於去岩有堂食既鋪啦!上次去左界限街果間,原來無堂食今次朋友到先坐低先,QRcode 點餐,小插曲係朋友先幫我點餐,但忘記嗌汁,同辣度,之後去同番同事講番我想加番,佢地一個傳一個,叫我同第二個講,有一下無奈左。不過最後解決左,都有加番哂。講番啲麵先!我叫左個幼麵,大腸,水魷,燒牛舌芯水魷魚分上,有汁浸住,個汁好好味,明明我係叫湯麵,但個水魷汁係想撈麵食整體麵同牛舌同大腸都好食!朋友就叫左糖心蘿蔔,大腸,腩肉蝦子撈麵,朋友話都幾好,但有啲孜然味,有少少怪,不過蝦子幾多
今次終於去岩有堂食既鋪啦!上次去左界限街果間,原來無堂食
講番啲麵先!我叫左個幼麵,大腸,水魷,燒牛舌芯
2022-06-27
10 分鐘 (堂食)
2022-06-25 134 瀏覽
而家既車仔麵🍲日新月異,好多店舖加添左唔少創意🌟入去。就好似今次介紹哩一間咁,除左好多秘製既餸菜,仲推出唔少撈麵款式,將新舊共融,一於試試佢🤩。細何五餸麵轉配蒜油蝦子撈麵 + 凍蜂蜜紅棗茶 $45細何五餸包括有豬皮🐷、豬紅、蘿蔔、雞翼🐤同陳皮魚旦🐟,佢既豬皮入味得黎,係爽身個種,而雞翼就煮到化開哂,滷水入哂肉,其他就正常發揮。至於麵🍜方面,眼見相當多蝦子,仲可以點單既時候自行選擇添加蔥、芫茜、乾蒜同濕蒜,我就緊係全部都揀哂。蝦子加埋蒜油本身都相當香,再加埋乾濕蒜🧄,令到個香味再提升左,一啖接住一啖咁。佢送晚田蜂蜜紅棗茶🥤就比較淡,無咩特別。炸媽媽餃(三粒) $15媽媽餃原來就係韭菜餃🥟,粒粒都好飽滿,炸到相當金黃。入口香脆,韭菜同肥肉🐷比例大概係七三,係調味淡左少少。另外配有一個黑松露醬🍄,但我覺得同韭菜味唔係咁夾。

細何五餸麵轉配蒜油蝦子撈麵 + 凍蜂蜜紅棗茶 $45

炸媽媽餃(三粒) $15

2022-06-20 485 瀏覽
Bookmarked 左好耐出太子終於有時間試,去到界限街舖頭先知原來只做外賣,喺大南街開嘅新鋪先有堂食。去到大南街一點多dd好彩唔係好多人,順利入坐,牆壁貼滿客人留下嘅好評~小店主力以QR code 落單但一旁都有hardcopy比顧客參考。Order 左燒牛舌芯($15)、媽媽水餃($15)、米線($10)加色(腩汁)同秘製醬汁(小辣),另加炸腐皮角($15)。牛舌芯薄身有五片,超爽口彈牙超高質,媽媽水餃係韭菜豬肉餡料都唔錯,湯底加左色甜甜地好特別,加埋蒜蓉好香,米線軟硬適中份量都唔少,唔錯唔錯!加香口嘅炸腐皮角perfecto!難得九龍有咁高質嘅車仔麵,I will be back~

媽媽水餃
炸腐皮角

難得九龍有咁高質嘅車仔麵,I will be back~
2022-06-18
媽媽水餃
炸腐皮角
2022-06-15 92 瀏覽
呢間車仔麵紅左一排雖然未有機會去鋪頭堂食但見到熊貓有外賣😂😂😂又試下佢啦!熊貓外賣價同堂食價一樣所以都無咩所謂啦🤣非常中意佢地可以麵底都2溝,可以揀一個麵底之餘再揀菜底咁就有菜食而且碗菜都唔少架 成碗裝唔會因為兩溝就兩樣都縮晒水至於麵底 非常推介蝦子撈汁2溝加辣好惹味不推介黑松露撈 完全無味好失望餸方面推介:牛舌芯,燒得好好有口感何車水尤,爽滑彈牙夠味道仲有小食脆炸豬腸非常好味😋脆得黎極香不過雲吞水餃魚腐就好似唔太特別
呢間車仔麵紅左一排

至於麵底 非常推介蝦子撈汁2溝加辣
好惹味
不推介黑松露撈 完全無味好失望

餸方面推介:
牛舌芯,燒得好好有口感
何車水尤,爽滑彈牙夠味道

仲有小食脆炸豬腸非常好味😋
脆得黎極香
不過雲吞水餃魚腐就好似唔太特別

外賣送餐
2022-06-14 91 瀏覽
呢度環境比一般車仔麵乾淨企理,亦都有一啲比較特別嘅配料例如牛舌芯、日式叉燒、唐揚炸雞。最特別應該係麵底,有各種特色撈麵、蒟蒻麵同埋菜底。🍜蒜油蝦子撈麵$15 + 燒牛舌芯$15 + 何車水魷$15 + 豬紅$12 (8/10)🍜今次就揀咗蒜油蝦子撈麵!蝦子分量十足,亦都有足夠蒜香,個麵真係大到食唔晒🤣推介燒牛舌芯!好香口一啲都唔韌,如果係厚切一定更加正!豬紅唔散,水魷都大大份😝食車仔麵都唔會期望驚為天人嘅美食,不過佢整體真係唔錯,平平地食個飯之選🥳
2022-06-10 110 瀏覽
呢度近期都幾hit, 所以前後我黎左兩次,相隔兩個星期佢鋪面又整得幾乾淨同企理,一張枱最多坐4人,再入d嘅位置都有2人細枱。牆上面黐左d食客嘅留言,我見多質都讚話佢d餸高質、制作用心、何車水魷好正等等..... 第一次食叫左何車水魷、何車雞翼尖、豬腸、豬紅,配米線, 鹵水汁&沙嗲汁兩溝我見d食客話個水魷係辣嘅,不過我果日只係食到淡淡嘅醬油味😅其實可以話有咩味添... 而個湯我飲落又係比較淡口,唔覺得有沙嗲香囉 米線好幼身同爽口,我仲以為點錯左米粉大腸大件厚肉,好食,豬紅正常貨色,白色嘅雞翼尖真係比較少見,味道比較淡口。第二次黎我就食左個『叫雞套餐』$68。亞媽食左叉燒豬紅雞翼尖河粉加腩汁味道尚可,老人家話佢d配料全部口味偏甜,台式得滯..... 唔啱佢食。『叫雞套餐』其實都唔係大份,不過因為全部都係炸物,比較易飽滯,食呢個真係要加番罐凍汽水我最期待嘅炸酥雞翼終於都食到,聞落都有少少花雕酒味,一咬落去係酒味湧出黎不過原來炸嘅冇煮嘅好食😅😅😅我個人都係比較like普通嘅凍食酥雞翼多dd 個蜜糖醬又真係好正喎我食炸雞點晒呢個醬 黑松露薯條食落都香整體而言我覺得幾貴🤔
呢度近期都幾hit, 所以前後我黎左兩次,相隔兩個星期

而個湯我飲落又係比較淡口,唔覺得有沙嗲香囉
米線好幼身同爽口,我仲以為點錯左米粉

第二次黎我就食左個『叫雞套餐』$68。

亞媽食左叉燒豬紅雞翼尖河粉加腩汁

個蜜糖醬又真係好正喎
我食炸雞點晒呢個醬
黑松露薯條食落都香

整體而言我覺得幾貴🤔
2022-06-08 64 瀏覽
想食何車車仔麵,去到先發現冇開門,上網 check 下,原來附近開咗分店,即刻過去望望。大南街呢間店原來 1 月已經開張,呢邊新淨啲企理啲地方寬敞啲。原本有個十餸麵好抵食,不過我唔食豬紅豬腸,於是散叫。我揀咗油麵腩汁底少辣,蔥芫茜乾蒜全部都要,餸就要肥牛媽媽水餃同糖心蘿蔔。呢度嘅車仔麵畀我印象最深刻嘅係湯底少油味道清甜,感覺較為健康。配料中以糖心蘿蔔最出色,真係非常甜非常腍非常好食;媽媽水餃係三粒韮菜餃,雖然 size 唔算大,但係皮薄薄餡料滿滿,唔錯;肥牛就正常水準。

2022-06-03 1355 瀏覽
位於太子的何車車仔麵因有著非傳統的裝修和新穎的車仔麵配料而名聲大噪;見今日星期六有時間去太子就慕名來試試。午飯時間到達,離遠已經見到有一堆人在登位,大家記得要先向店員取號啊。之前見過不少人都說需要等位一段時間,大概今天我算是幸運,等了15分鐘就可以入座了。餐廳採用電子落單形式,無論是麵底還是配料款式都十分多,讓我的選擇困難症發作;不過有部份我想試的食物缺貨了,未能夠在這次就食到全部令我最感興趣的餸。以車仔麵店來說,這裡的上菜速度頗慢,大概等了15至20分鐘才上菜;如你等位也等了一段時間,應該會餓上加餓首先當然要飲她們的湯底:這裡的湯底很特別,相比起一般的餐廳這裡的湯底味道要清得多,但是帶淡淡容易入口的藥材味,令即使沒有濃郁湯底的車仔麵增添一些特色,溫和的味道讓人覺得幾舒服。順帶一提,蔥、芫荽、蒜等配料和醬汁均可自由選擇,任意調配你喜歡的味道。油麵($10)質地爽身不帶硬,質感是不錯的不過沒有甚麼蛋香。最初以為車仔麵麵底份量會如一般餐廳那樣不是太多,但原來碗裡裝了很多油麵,份量很足的。本身沒有很喜歡食冬菇,所以一般食車仔麵我基本上都不會點,但是次有些我想試的食材都沽清了,只好點了秘製冬菇

本身沒有很喜歡食冬菇,所以一般食車仔麵我基本上都不會點,但是次有些我想試的食材都沽清了,只好點了秘製冬菇($11)。不過這個冬菇的表現卻令我喜出望外:首先冬菇做得非常軟淋,只要輕輕地就可以咬開,亦去除了頭部避免難咬,然後冬菇炆得很入味又不會過鹹,跟一般食到的味道不同幾有自家特色,推薦大家試試!
來到何車就要點她們的招牌燒牛舌芯($15),這個價錢有五至六片都算大方,而每一片都有點厚度不會薄得如紙一般。牛舌有牛味不算很濃,調味入味也適合,不會蓋過牛舌本身的味道,而質地方面部份軟淋、部份較爽口,也有一件比較難咀嚼咬開。不過,這個價錢可以有幾塊牛舌過過癮都是不錯、幾抵食的
何車水魷($15)是另外以一隻小碗裝起的。魷魚每一條都切得比較幼細,質地是偏淋的那種,最得意是浸著的滷水汁是甜甜的,即使把整條魷魚都浸進去完全不鹹,而家帶著一些甜甜的滷水香,加上少辣的醬汁都幾惹味,味道不錯的。

很多人均表示需要等位一段時間,我發覺主要是因為餐廳製作食物的時間頗長,以致客人在下單後都需要等待上菜,本身座位較少的舖頭更令外面排隊的人要花更多時間等候;不知道是因為人手不夠還是甚麼原因,希望餐廳可以改善一下。

食物來說的確有特色味道不錯,只是如要排隊等很久會令人卻步,但我認為如果不需要等太耐則可以試試這些有自家特色的新派車仔麵,食得出是用心製作
15 分鐘 (堂食)
午餐
2022-05-01 271 瀏覽
第五波疫情期間,外出吃飯的次數大大減少,車仔麵是窩夫想念的地道美食之一。復活節假期的星期日中午,窩夫去花墟前光顧網上好評如潮的「何車車仔麵」。幸運的窩夫不用等位便能入座,吃完離開時已經要取票等位了。坐下來看看餐牌,然後掃QR code下單。點餐前可參考貼在牆上的「食評」,牆上還有乾花裝飾,非一般的車仔麵店格局。窩夫點了一碗自選三餸的車仔麵,由於當時不算很餓,所以蒟蒻麵($15)特意扣底。蒟蒻麵非常爽口,由於它的熱量較低,心理上可減低窩夫吃炸魚皮的罪惡感。燒牛舌芯($15)是窩夫第一款選定的自選餸,牛舌芯切成薄片,有四至五塊,爽口彈牙,水準之作。第二款餸是豬皮和豬紅之爭,兩款都是車仔麵的熱門選擇,窩夫見豬紅是店主推介之一便捨棄豬皮。豬紅($12)有五粒,口感滑滑的,又夠入味。第三款餸是另上的炸魚皮($12),魚皮大大塊,夠薄夠脆,不會硬硬的,更讚的是它完全不油膩。

坐下來看看餐牌,然後掃QR code下單。

自選三餸車仔麵

豬紅

炸魚皮

2022-04-17
自選三餸車仔麵
豬紅
炸魚皮
2022-04-23 100 瀏覽
都真係幾出色既車仔麵,好彩依家有分店,方便左🤗蒜油蝦籽撈麵真係好足料,睇下d蝦籽多到成個碗邊都係,蒜油都好香! 建議食撈麵,撈麵仲有麻辣版,又或者可以再加辣汁/咖喱/麻辣!係呀 撈麵都可以加㗎🤍配料都好多款任君選擇,今日試左牛腩竹笙韭菜花豬腩肉豬紅蘿蔔陳皮魚蛋牛腩😆好味超入味又唔韌,其實全部都好高質。隨便放膽嗌啦 哈哈🤍要提一提呢度既小食☝🏻炸脆豬腸真心好味,我平時唔係好食豬大腸都食左幾舊,真係脆好入味唔會臭!腐皮角都好味,多d人去叫多d小食開心d!post完story有街坊msg我話唔叫佢😆,佢話吉列炸蠔都好出色㗎,好似去左日本餐廳既水準!大家都可以試下🤍會再回訪,但係出餐真係略嫌有d慢。唔係好啱想快食既朋友☝🏻
都真係幾出色既車仔麵,好彩依家有分店,方便左🤗

會再回訪,但係出餐真係略嫌有d慢。
唔係好啱想快食既朋友☝🏻
蒜油蝦籽撈麵
蒜油蝦籽撈麵
2022-04-21 89 瀏覽
車仔麵本身比人印象會係開於街市或者一啲麵檔 同會走港式風格 但依間既風格就大相徑庭貴店位置於太子站C2 出口行上去直行 會見到有短馬路 再直行 轉右手邊就見到雖然門面無特別 但裏面會令你感覺舒服有別於一般車仔麵檔 坐得寬落又乾淨門口有哂menu 仲有外賣熱線可以預早落單不過OpenRice 都有得外賣自取 今次係OpenRice 點餐 半個鐘好準時有得拎何車自選車仔麵(蒜油蝦子麵撈麵$15, 飛天牛腩$15, 燒豬頸肉$15)首先店員分開麵同湯裝起 一打開牛腩分量十足但食啖牛腩有啲粉 唔夠實之後碗麵上面鋪左約4舊豬頸肉 都大舊豬頸肉燒得幾好 唔鞋口而且成舊都有孜然粉幾惹味 麵底揀左蝦子撈麵 如圖啦蝦子好足料基本上撈匀之後就每啖都食到食到最後碗底都無多餘既油何車自選車仔麵(蒜油咖哩撈麵$15,豬大腸$14,陳皮魚蛋$10)依碗就一般 魚蛋都算彈牙但就唔入味 如圖啦無校過色 魚蛋就係咁淡色啦之後豬大腸無試 內臟就免啦麵底係加左蒜油既咖哩撈麵 算惹味 撈得夠匀題外話 無必要專登去試隨心經過就去啦
貴店位置於太子站C2 出口行上去直行

不過OpenRice 都有得外賣自取
今次係OpenRice 點餐 半個鐘好準時有得拎

何車自選車仔麵
(蒜油蝦子麵撈麵$15, 飛天牛腩$15,
燒豬頸肉$15)
首先店員分開麵同湯裝起 一打開牛腩分量十足
但食啖牛腩有啲粉 唔夠實
之後碗麵上面鋪左約4舊豬頸肉 都大舊
基本上撈匀之後就每啖都食到
食到最後碗底都無多餘既油

何車自選車仔麵
(蒜油咖哩撈麵$15,豬大腸$14,陳皮魚蛋$10)
依碗就一般 魚蛋都算彈牙但就唔入味
如圖啦無校過色 魚蛋就係咁淡色啦