2020-10-12 374 瀏覽
Our must-eat whenever we are in Yuen Long! 每次去元朗都必定會食的B仔涼粉超級大份 四個人分啱啱好水果種類多 有🍉🍌🥝🍑🍈仲有好甜嘅木瓜和大樹菠蘿最上面有椰果 而最底就是主角涼粉啦

每次去元朗都必定會食的B仔涼粉
超級大份 四個人分啱啱好

水果種類多 有🍉🍌🥝🍑🍈

仲有好甜嘅木瓜和大樹菠蘿

最上面有椰果 而最底就是主角涼粉啦
2020-09-21 162 瀏覽
舉世聞名的B仔涼粉其實感覺係 ...好多涼粉同生果味道無特別岩懶人唔想食買生果 唔想切生果 咁呢盤野幫到你😂芒果糯米糍好酸既芒果😂😂可能呢間野有其他野食出名啲 好味啲 但呢兩樣甜品就 坦白講無咩驚喜了
舉世聞名的B仔涼粉
其實感覺係 ...
好多涼粉同生果

可能呢間野有其他野食出名啲 好味啲
但呢兩樣甜品就 坦白講無咩驚喜了
外賣自取
2020-09-07 191 瀏覽
下午茶叫了一個水蜜桃啫喱。份量剛剛好。本身我想叫涼粉,可惜當日沒貨!洗手間是踎廁。沒有異味,值得一讚。可是地板有小小濕。另外,洗手間沒有廁紙。所以客人需要自備廁紙。有點麻煩。店舖環境尚可。冷氣很涼。檯面及椅子也乾淨企理。店員態度友善,有戴口罩。
下午茶叫了一個水蜜桃啫喱。份量剛剛好。
本身我想叫涼粉,可惜當日沒貨!
店舖環境尚可。冷氣很涼。檯面及椅子也乾淨企理。
店員態度友善,有戴口罩。
水蜜桃啫喱
花奶
2020-09-03
10 分鐘 (堂食)
2020-07-05 257 瀏覽
好耐好耐都冇嚟呢間食糖水,好想食綠豆沙解下暑。一如以往都keep 到水準,甜度適中,煲到起沙。係好味既。$20 碗。👍🏻叫了10蚊腸粉!熱辣辣!好味!啲辣醬一流😆

叫了10蚊腸粉!熱辣辣!好味!
啲辣醬一流😆

元朗B仔涼粉﹑雞翼尖都係名物之一,難得入去元朗就試一試,聽人講呢到既雞翼尖係骨腍入味肉唔爛,同埋蒜香同辣味重,相當惹味,就叫一份試試------1. 雞翼尖 4/10今次去食係有出入,一來唔太入味,二來淨係食到鹹味但缺乏辣﹑蒜香😖雞翼尖煮到好腍,肉質唔爽2. 芒果涼粉 6.5/10底層以涼粉做堆疊,上層鋪滿芒果,份量都多,但芒果好似浸左糖水咁,唔似本身水果個清甜,不過芒果夠熟唔酸,同埋花奶分開上,可以跟自己喜好去加,呢一點唔錯👍🏻3. 西瓜西米露 7.5/10夏天食係幾消暑,西米露都幾大碗,椰汁味濃同埋幾香,西瓜切成細細個波咁,方便食用
------
1. 雞翼尖 4/10

2. 芒果涼粉 6.5/10

3. 西瓜西米露 7.5/10
2020-06-08
2020-05-17 211 瀏覽
今日去咗南生圍睇風景,南生圍小橋風景優美,兩旁樹木井井有序,真是一個打卡點,在南生圍打完卡後,再去形點1 shopping,在商場食了一點東西在周圍遊覽,先發現原來形點1連貫形點2,商場很大 遊覽了一個下午,接著再去元朗舊區四周遊覽,元朗好熱鬧行累了,突然想起食糖水,於是三個人就去食b仔涼粉,我哋點了一 碗b仔涼粉,一碗雜果河粉, 真的沒想到 b仔涼粉這麼大碗,雜果涼粉還好沒有那麼大碗,我哋三個人都食唔曬,太浪費了,最後我們坐多一會兒 把這些美味的食品一食清, 好好味,甜而不膩。
2020-05-16
2 分鐘 (堂食)
2020-05-16 160 瀏覽
今日有空入南生圍,風景很靚,不少打咭點,跟住行去食b仔記涼粉。依稀記得係在大坑渠那邊 ,終於畀我哋找到,但係大熱天時,行到身水身汗。 好在都不枉此行。 先來一個雜果b仔記涼粉, 來到時真係畀佢嚇了一跳一大盤 ,諗下自己食唔食得曬 ,涼粉食落去涼浸浸嘅涼粉 ,生果又多又新鮮。一個人肯定食唔曬, 我們還叫了雜果河粉,估唔到咁好食。 真係食到飽飽喎。 令人感覺暑氣全消,垂涎欲滴。 大家有機會一定要試試,最好三個人食嗰個涼粉。

2020-05-14 197 瀏覽
是星期六的晚上時間,從下白泥影完日落坐車出黎想食甜品,太約晚上8時半左右先出返元朗市中心呢邊。本來首選都不是食這間甜品,只是剛剛附近想吃的甜品店都要等位,一向不愛等的我轉食呢間,一入到去店員都有量下體溫的措施才可進入。本身不太喜歡店內裝潢,所以都是旦選個想愛吃的糖水,分別是芒果西米露和椰汁黑糯米........那個芒果真是非一般的酸,不太好吃吧,兩碗都一樣喔,真是失望。可一不可再,早知就不吃甜品吧,白白浪費了卡路里,正在減肥犧牲好大吧。嘿嘿嘿

2020-05-12 172 瀏覽
特登揸車入元朗試下b仔涼粉,據聞好出名,點知...超中伏!如今捻起依然作嘔🤮先唔環境和服務態度,招牌b仔涼粉,80幾蚊一大碗,居然大半碗都係罐頭生果?!?無嘢啊嘛?邊係人食
2020-05-10 130 瀏覽
好幾年冇幫襯b仔拉.今日心血來潮想食甜品同埋佢嘅辣辣雞翼尖今晚叫呢個芒果撈又唔錯喎超級大本滿到瀉唔會純粹芒果粉嘅.用鮮芒果blend爛.足料唔錯.另外個雞翼尖保持水準.辣得呢舊嘢未.入口即脫骨😜
好幾年冇幫襯b仔拉.今日心血來潮想食甜品同埋佢嘅辣辣雞翼尖

今晚叫呢個芒果撈又唔錯喎超級大本滿到瀉
唔會純粹芒果粉嘅.用鮮芒果blend爛.足料唔錯.

另外個雞翼尖保持水準.辣得呢舊嘢未.入口即脫骨😜
2020-04-29 148 瀏覽
B仔涼粉已經有很多年歷史,每次來到這裏都沒有令我失望。今天和友人一起來吃下午茶,我們三人只叫了腸粉和出名的B仔涼粉。腸粉有很多醬汁,甜醬、辣醬、豉油、麻醬。各種醬汁混在一起點着香滑的腸粉一起吃10分好味。此外,B仔涼粉上來是山一樣高,水果一點也不吝嗇,才80多元, 性比價10分高。水果用了包括有木瓜、奇異果、西瓜、蜜瓜、大樹菠蘿、蘆薈、荔枝肉、龍眼肉、香蕉、菠蘿等,你說誇張不誇張?底部還有涼粉,我們每人吃了兩碗,還打包了一大碗,真是大滿足。
  • B仔涼粉
2020-04-26 102 瀏覽
今次嚟到元朗最出名嘅糖水舖,去到嗰陣非常之人多,即使去到深夜食嘢嘅人數依然都係咁多排滿人龍!!!!!!!!!!!!首先我哋睇吓個餐牌先話非常之多野揀呀眼花撩亂啊首先係係一份蒜香雞翼尖,係非常之出名嘅一道餸!非常好食到飛起呀,忍唔住再叫多一份!!!啲蒜香味全部走晒出嚟而且又唔會話太辣嗰啲雞翼尖亦都好多汁。跟住帶咗份雜果涼粉,非常之爆滿大份,多甜多汁!之後仲帶咗份魚蛋非常爽口彈牙啲汁入非常之入味!最後帶咗份椰汁西米露非常之香甜可口,味道非常之濃郁👍👍。可以下次再嚟多幾次都唔會覺得厭
首先我哋睇吓個餐牌先話非常之多野揀呀眼花撩亂啊

首先係係一份蒜香雞翼尖,係非常之出名嘅一道餸!

非常好食到飛起呀,忍唔住再叫多一份

跟住帶咗份雜果涼粉,非常之爆滿大份,多甜多汁!

之後仲帶咗份魚蛋非常爽口彈牙啲汁入非常之入味!
最後帶咗份椰汁西米露非常之香甜可口,味道非常之濃郁👍👍。

可以下次再嚟多幾次都唔會覺得厭
2020-04-01 153 瀏覽
已經記不起有幾多年無入黎元朗,有段時間經常入元朗並且一定會幫襯佳記食B仔涼粉,好多時還會打包走,記得最早期就系幫襯大坑渠呢間始祖店,後來開左分店,地點又就腳啲就改左去分店,今日難得入元朗於是就重遊舊地,點知……重門深鎖,於是返回老店好彩有開門,今日5人叫左2份榴槤pancake, 腸粉魚蛋,雞翼尖,紅豆糕,雪糕布甸,腸粉同翼尖都保持到水準,腸粉滑滑,魚蛋就較為細粒,朋友話紅豆糕好食,雪糕布甸無特別,最驚喜系榴槤pancake, 超多榴槤,皮又薄,比起我之前系×記食好吃多了,最遺憾吾記得打包多2盒返屋企食
  • B仔涼粉
  • b仔雞翼尖
  • 爽滑腸粉
  • 榴槤班戟
2020-02-18 288 瀏覽
每次來到元朗附近食完晚餐一定會留肚食B仔,不過有一間鋪搬遷左比較遠,所以去返返舊舖🕞輪後時間🕤超級好運唔洗排隊就有位🥢推介食品🥢1️⃣蒜蓉香辣雞翼尖濃濃嘅蒜蓉味再配搭辣椒🌶️真係「選」過不停,比起之前食開較得淡左,無甘辣,唔系好食得辣嘅朋友都可以一嘗滋味由於太好味又唔識飽一坐低就叫三碟,朋友唔夠喉重想打包多一碟返屋企2️⃣B仔涼粉拼西米露賣相震撼,水果都非常新鮮,鍾意食生果嘅朋友一定要試,再加埋花奶真系極品,不過份量有啲多,適合三五知己一齊食3️⃣芒果河粉呢個河粉都係必叫河粉好滑再配埋冰沙,絕!✨餐廳環境✨:光猛,比人一種好衛生舒適嘅感覺,由於太多捧場客,座位距離比較窄,有一點新貼身嘅感覺 🔆總結一下🔆:回頭率高,勝在多選擇,價錢又相宜,食物品質高,相聚好地方

🕞輪後時間🕤超級好運

B  仔涼粉加西米

2️⃣B仔涼粉拼西米露

3️⃣芒果河粉
呢個河粉都係必叫
河粉好滑再配埋冰沙,絕!

B  仔涼粉加西米
  • 芒果腸粉
2020-01-15 250 瀏覽
我以前就住元朗因為讀書就搬咗出去😭😭難得日返元朗就去咗食B仔🤩🤩我最鍾意食b仔嘅芒果河粉😍😍😍😍因為佢個河粉有什麼椰奶味🤤🤤好香再加芒果沙冰仲有大大粒嘅芒果🥭🥭🥭真係一流🥰🥰食完凍野就食嘢😆😆少少辣嘅雞翼尖19蚊好大碟好抵食😋😋😋所以b仔係你開心唔開心都可以去食🤪🤪
我以前就住元朗因為讀書就搬咗出去😭😭
難得日返元朗就去咗食B仔🤩🤩